vrijdag 29 augustus 2008

Hitflits: Marco blokkeert Nick & Simon, Coldplay opnieuw naar #1

De verrassing deze week komt niet van Marco Borsato die met ‘Stop de tijd’ op #1 binnenkomt, en daarmee zijn veertiende #1-hit scoort. Maar wel dat hij daarmee voorkomt dat ‘Hoe lang?’ van Nick & Simon naar de eerste plaats stijgt. Want zij stijgen naar de tweede plek, en passeren daarmee ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi, dat twee weken de Single Top 100 aanvoerde en nu naar de derde plaats zakt. Dus als Marco er niet was geweest, hadden ze hun tweede #1-hit kunnen bijschrijven.

Pas op #27 zien we de volgende binnenkomer: Helemaal Hollands met ‘Tikkie liefde’, de opvolger van ‘De arme muzikant’, dat in april tot #15 kwam. Andere binnenkomers zijn er van Geo da Silva met ‘I’ll do like you a truck’ (op #37), Dobenbeck feat. Joanna met ‘Please don’t go’ (#49) en Mark Simmons met ‘Babarabatiri’, een cover van Gypsymen uit 2001 (#69). Sinds drie jaar is er weer nieuw werk van de broertjes Oasis, ‘Falling down’ komt binnen op #71. Dancehits zijn er dan nog van Ricky Rivaro feat. Tiger Lily met ‘(With you) In my mind’ (#82), en DJ Rabano met ‘Get on down’ (op #95). Van de vier hits die op herhaling gaan, zijn we zeer blij met ‘I’m yours’ van Jason Mraz op #88. Hij stond reeds twee weken genoteerd: #100 en #95, dus er zit een stijgende lijn in! Bovendien is het nummer de komende week de 3FM Megahit, dus uiteindelijk komt het toch nog goed voor dit nummer.

Flink stijgen, geldt ook voor singles van Robert Abigail (‘Mojito song’ gaat van 29 naar #17), Guru Josh project (‘Infinity 2008 van 53 naar #18), Rihanna (‘Disturbia’ van 35 naar #25), Pete Philly & Perquisite (‘Mystery repeats gaat van 62 naar #41; extra leuk voor de winnaars van de Amsterdam prijs afgelopen week) en Ronnie van Bemmel (‘Ik zoek een meisje stijgt van 92 naar #43). Vanwege haar concert aanstaande dinsdag in de Amsterdam ArenA en alle publiciteit daar om heen, boekt ‘4 minutes (to save the world)’ van Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland, in de 22ste week een winst van 16 plaatsen en komt uit op #48. De grootste klapper (de verkeerde kant op, of volgens anderen de goede kant), maakt Bob Offenberg. ‘Als je lacht’, vorige week nog van 82 naar #22, zakt deze week naar #99. Het lachen zal hem nu snel vergaan …

Scoren ze eindelijk een #1-album, weten ze dat slechts één weekje vast te houden: Creedence clearwater revival met ‘Collected’ zakt naar de tweede plek. En dus herovert ‘Viva la vida or death and all his friends’ van Coldplay opnieuw de eerste plaats, en staat nu negen weken op de eerste plaats van de Album Top 100. Weliswaar voor de laatste week, want volgende week pakt Jan Smit met ‘Stilte in de storm’ die eerste plaats. Dus een eerste plaats zit er dan ook niet in voor Slipknot met ‘All hope is gone’, dat de hoogste binnenkomer is op #6, en hun meest succesvolle album.

The Verve is terug met een single ‘Love is noise’ (gestegen naar #94) en een album ‘Fourth’, binnen op #16, even hoog als ‘Urban hymns’ uit 1997. ‘Lax’, het derde studioalbum van rapper the Game komt binnen op #21. Na de single ‘Skinny jeans’ heeft Le le, met 1/3 de Jeugd van Tegenwoordig, een heel album afgeleverd: ‘Flage’ heet het, en komt binnen op #30. Resten nog de binnenkomers van Jordin Sparks met het gelijknamige album (op #42), Hansen Thomas met ‘Stad en land’ (#44), Lucky Fonz III met ‘Life is short’ (#70) en Anathema met ‘Hidsight’ (#93).

En met deze Hitflits gaan we het warme weekend in. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Geniet er dus nog maar even van, want het is misschien het laatste mooie weekend dit jaar!

woensdag 27 augustus 2008

Midweek: Marco stopt Gabriella Cilmi

Het zal je niet verrassen: ‘Stop de tijd’ van Marco Borsato is aanstaande vrijdag de nieuwe #1 in de Single Top 100. Zowel de cd-single als de download heeft een flink overwicht op de rest. Echte verrassingen zijn er verder niet te bespeuren. Behalve dan dat er een aantal debutanten zitten aan te komen. Wat te denken van Geo da Silva met ‘I’ll do you like truck’ (zomerhit in Zuid-Europa), Dodenbeck feat. Joanna: ‘Please don’t go’, Mark Simmons: ‘Babarabatiri’, Ricky Rivaro feat. Tiger Lily: ‘(With you) In my mind’ en Helemaal Hollands met ‘Tikkie liefde’. Vrijdag zullen we zien wat daar uiteindelijk van overblijft.

In de Album Top 100 ziet het er naar uit dat Creedence clearwater revival opnieuw de #1 bezet met het verzamelalbum ‘Collected’. Binnenkomers zijn er van Slipknot met ‘All hope is gone’ (top 10), the Verve met ‘Forth’, ‘Lax’ van the Game, Jordan Sparks met het gelijknamige album, Hansen Thomas met zijn debuutalbum ‘Stad en land’ en Anathema met ‘Hindsight’.

Zoals het nu lijkt zit er meer beweging in de Album Top 100 dan de Single Top 100. Dat kan echter nog heel anders uitpakken als de downloads volledig meetellen. Dat weten we vrijdag bij de bekendmaking van de definitieve lijsten, en dan melden we ons weer voor een nieuwe Hitflits. Dan zal Marco ook wel weer hersteld zijn van een flinke griep die hij vorige week opliep.

dinsdag 26 augustus 2008

Megaman bij week 34 – 23 augustus 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Gabriella Cilmi haar voorsprong vergroot, Nick & Simon voor de vijfde keer in de top 10 binnenkomen, de remix-rage aan blijft houden, Keane een feestje viert en een Noor een eerbetoon opneemt aan zijn overleden broer. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

De albumsnippers komen er zo spoedig mogelijk aan.

27/8: Albumsnippers zijn bijgewerkt, je vindt ze hier!

Gabriella Cilmi houdt stand

Gabriella Cilmi: Sweet about me (1) *** tweede week op #1 ***

Vorige week bereikte ze met de hakken over de sloot de koppositie, maar deze week blijft Gabriella Cilmi met een ruime voorsprong bovenaan staan. Die voorsprong heeft ze dan vooral te danken aan de download, want haar fysieke single loopt minder hard dan bijvoorbeeld de nieuwe plaatjes van Nick & Simon en Jan Smit.

Gabriella Cilmi wordt net als vorige week achtervolgd door Kid Rock, maar haar voorsprong is gegroeid van 4% naar 19%. Op de derde plaats volgt Erik Prydz, die met die positie een persoonlijk record vestigt. Het ziet er naar uit dat we volgende week een geheel andere lijstaanvoerder gaan krijgen: de nieuwe single van Marco Borsato komt er namelijk aan! Het zilveren schijfje ligt al in de winkels en verkoopt begin deze week al bijna twintig keer zo hard als Gabriella Cilmi...

Nick & Simon denken aan de fans

Nick & Simon: Hoe lang (5) *** hoogste eersteweeks ***

De hoogste binnenkomer deze week: Nick & Simon met ‘Hoe lang’. Aan hoog binnenkomen zijn de Volendammers inmiddels wel gewend: ‘Hoe lang’ is al de vijfde achtereenvolgende single die in de top 10 debuteert. Vorig jaar kwamen ‘Herwinnen’, ‘Kijk omhoog’ en ‘Pak maar m’n hand’ achtereenvolgens op #6, #2 en #1 binnen. In maart van dit jaar kwam daar nog een debuut op de derde plaats bij voor ‘Rosanne’. Elk van die singles verging het slecht in de tweede week: ‘Herwinnen’ en ‘Kijk omhoog’ zakten meteen al naar #8 en ‘Pak maar m’n hand’ zakte zelfs van 1 naar #11. ‘Rosanne’ zakte in de tweede week van 3 naar #9, maar wist zich te herstellen en kwam nota bene twee maanden later opnieuw op #3 terecht. Het doet in ieder geval de vraag rijzen: ‘Hoe lang’ houden Nick & Simon het vol met hun nieuwe single?

voor de fans

‘Hoe lang’ staat op het album ‘Nick & Simon’ uit september 2007. Het is inmiddels de vijfde hitsingle van het album. En om het toch aantrekkelijk te houden voor de fans, verschijnen er drie versies van, vanaf deze week iedere keer eentje. Naast het titelnummer ‘Hoe lang’ staan er live versies op van nummers die de jongens zongen tijdens hun afgelopen theatertournee. Op de eerste cd-single zijn dat ‘Omdat jij’, een live versie van ‘Hoe lang’ en twee nummers afzonderlijk. Nick zingt ‘She’s always a woman’, een nummer van Billy Joel. Simon brengt
Still searchin’ .’, een eigen nummer dat hij op zijn zestiende schreef kort nadat zijn vader overleed. Het was zijn eerste, Engelstalige, nummer dat hij schreef.

DJ Jose en Guru Josh sluiten aan in remix-rage

DJ Jose: House of justice 2008 (18)
Guru Josh project: Infinity 2008 (53)


Helemaal in de mode: het opnieuw uitbrengen van een oude danshit. Zo staat ‘Live it up’ van de Time bandits (in een remix van Johan Gielen) deze week op #21, zakt ‘Waterfall 2009’ van Atlantic ocean naar #67 en verdwijnen ‘The summer is magic’ van Playahitty en ‘Carte blanche’ van Veracocha juist deze week uit de lijst. Maar niet getreurd: twee nieuwe remixen komen daarvoor in de plaats binnen!

House of justice’ stond van augustus tot oktober 2000 al een half jaar genoteerd, met een twintigste plek als hoogste positie. Toen was het nog een gezamenlijke productie van DJ Jose en G-spott. Dat tweetal werkt vanaf 2005 niet meer samen, dus remixte DJ Jose (het alias van de 42-jarige Jos Klaster) hun oude hit maar in z’n eentje en heet het House of justice 2008.

Guru Josh, ofwel Paul Walden, was altijd al in z’n eentje. Zijn hit ‘Infinity 1990's... time for the guru’ is nog tien jaar ouder dan die van Klaster. ‘Infinity’ bereikte in 1990 de derde plek. Ook ‘Infinity’ gaat in de remix, maar nu noemt Walden zich the Guru Josh project en heet het nummer Infinity 2008.

Keane viert tienjarig feestje

Keane: Spiralling (44)

Met ‘Spiralling’ zijn de mannen van Keane toe aan hun negende hit. De heren van Keane vieren dit jaar hun tienjarig bestaan. In 1998 leidden ze hun groepsnaam af van Cherry Keane, een vriendin van de moeder van zanger Tom Chaplin. Hun kenmerkende geluid kregen ze in 2000, toen gitarist Dom Scott opstapte en de groep zonder gitaren doorging. In 2004 scoorden ze hun debuuthit; ‘Somewhere only we know’ stond maar liefst 28 weken genoteerd en bereikte de vijftiende plek. Alleen hun derde hit, ‘Bedshaped’ uit 2004, kwam, met een dertiende plaats, nog hoger.

Ørjan Nilsen draagt hit op aan overleden broer

Ørjan Nilsen: Be as one (la guitarra) (47)

De Noorse dj Ørjan Nilsen scoort met ‘Be as one (la guitarra)’ zijn debuuthit in Nederland. Normaal gesproken is dat reden voor een feestje, maar in het geval van Nilsen hoort bij de lach ook een traan. De 26-jarige dj uit Kirkenes (geboren op 14 juni 1982) verloor namelijk op 16 december vorig jaar zijn broer Ernst aan kanker. Ørjan zette zijn gevoelens over in een compositie; hij sloot zijn ogen en liet alle mooie momenten nog eens langskomen die hij samen met zijn broer had en de melodie kwam vanzelf. Die melodie, zo zegt Ørjan, bevat daarom zowel elementen van hemzelf als van zijn broer. De compositie noemde hij ‘La guitarra’.

Ørjan, ook wel bekend als DJ Governor, raakte in de housemuziek verzeild via Nederland. Hij luisterde naar trance-compilaties uit ons land en raakte onder de invloed van de sfeer op de albums. Zijn doorbraak kwam in 2005 met zijn compositie ‘Red wood’. Dit jaar kwam zijn grote doorbraak in Nederland met ‘Lost once’, een compositie die bij ons in de dance charts goed scoorde. Daar komt nu dus ook een echte Single Top 100-hit bij via ‘Be as one (la guitarra)’.

Ting tings: #1-sensatie in eigen land

the Ting tings: That’s not my name (65)

De Megaman is er helemaal weg van, en gelukkig de Nederlandse muziekkopers ook. De Ting tings scoren deze week hun debuuthit met het tegenstrijdig getitelde ‘That’s not my name’. De Ting tings zijn zangeres/ gitariste Katie White uit Leigh en drummer/ gitarist Jules De Martino uit Londen. De groep is al een grote sensatie in eigen land, waar zowel deze single als het album ‘We started nothing’ de eerste plaats bereikten. Vorig weekend stonden ze op Lowlands en velen waren het er over eens dat ze één van de verrassingen van het festival waren.

White en De Martino komen aan hun groepsnaam via een Chinese collega van White. Die vertelde haar dat ‘ting ting’ Mandarijn is voor ‘oud podium’. Dat het bovendien in het Japans gelijk staat aan ‘leuke, kleine penis’ heeft wellicht wel bijgedragen aan de populariteit van the Ting tings in dát land...

the Killers keren het tij

the Killers: All these things that I’ve done (66)

The Killers hebben een vast patroon: één keer per jaar scoren ze een hit. Hun serie begon in 2004 met hun grootste hit tot nu toe, ‘Somebody told me’ (#41). In 2005 kwam daar ‘Mr. Brightside’ achteraan, in 2006 was het ‘When you were young’ en in 2007 ‘Read my mind’. De hits worden wel steeds kleiner: van toppositie #41 ging het naar #66, #71 en vorig jaar zelfs naar #95 als dieptepunt. Die negatieve spiraal is in 2008 gekeerd: ‘All these things that I’ve done’ komt binnen op #66.

Aart Lus & Ed Lip aan eweldi oed!

Aart Lus & Ed Lip: Ik bin su eil (68)

Een satirische groep a la Jeugd van tegenwoordig, maar dan uit Friesland. Ed Lip en Aart Lus zijn twee rasechte Liwwadders, geboren en getogen in de Friese hoofdstad. Het zijn ook echte lapzwanzen. Hun dagelijks leven bestaat uit op de bank hangen, bier drinken en vrouwen lastig vallen. Twee jaar geleden hebben de mannen voor het laatst hun favoriete trainingspakken verwisseld voor een ander tenue, toen ze voor de rechter moesten verschijnen in verband met chronische wildplasserij. Hun muzikale carrière begon in maart 2008 toen Ed vierhonderd kilo oud ijzer inruilde voor een tweedehands drumcomputer. Aart bleek een natuurtalent te zijn met het apparaat en binnen een uur had hij een vette beat gemaakt. Nadat hij stiekem opnames gemaakt had van Eds stem, heeft hij deze op de beat gezet en er was een nieuwe hit ontstaan: ‘Ik bin su eil (ik kan de gay niet zeggen)’. Inmiddels een compleet project in een keihard dialect!

Flauwekul verhaal natuurlijk, dat had je al lang door natuurlijk. Maar ja, je moet wat om de aandacht te trekken, toch? Wat geen kul is, dat het nummer ‘Ik bin su eil’ geschreven is door de bekende Utrechtse rapper MC Grootmeester Jan. Een aantal jaren geleden maakte hij deel uit van het rapcollectief D.A.C.. Zijn echte naam luidt Jan Petersen.

Studieproject

Het idee voor ‘Ik bin su eil’ is afkomstig van Frits Arkema en Jasper Ceelen, twee studenten aan de Media en Entertainmentmanagement academie in Leeuwarden. Jasper: “We wilden weten of we een zomerhit konden maken. Eind april plakten we Leeuwarden vol met stickers met de tekst ‘Ik bin so eil’. Vervolgens zorgden we dat elke kroegbaas een exemplaar kreeg van de single. Een paar dagen later was het nummer al op de kermis te horen. Toen werd het tijd voor de videoclip, die inmiddels zo’n 200.000 keer bekeken is op Froeks tv, de Friese variant van YouTube. Het plaatje is uitgebracht op het platenlabel Dialectro (respect voor dialect), dat Frits en Jasper oprichtten, met het doel het managen en promoten van nieuwe innoverende muziek in een dialect. En die zomerhit, dat is ze inmiddels in Friesland aardig gelukt!

R.I.O. komt met eigen nummer

R.I.O.: Shine on (78)

Eind vorig jaar scoorde R.I.O. al een overtuigende hit met hun debuutnotering ‘De Janeiro’. De single bereikte in december 2007 de veertiende plek. Wat toen nog een eenmalige hit leek te gaan worden, krijgt bij deze toch nog een staartje. ‘Shine on’ is de opvolger in de hitparade en komt op #78 binnen.

Achter R.I.O. gaan de dj’s Manian (Manuel Reuter) en Yanou (Yann Peifer) schuil. En dat betekent dat deze heren die ook achter het Cascada zitten, met twee nummers genoteerd staan in de Single Top 100. Op #45 vinden we namelijk ‘What hurts the most’ van Cascada! ‘Shine on’ is in tegenstelling tot ‘De Janeiro’ geen cover, maar een eigen nummer van Manuel, Yanou en de Zweedse zanger Andrés Gunnar Ballines.

Sabrina Starke: officiële muziekambassadeur van Rotterdam

Sabrina Starke: Do for love (85)

28 jaar is Sabrina Starke en afkomstig uit Rotterdam. Tenminste, ze is geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en kwam naar de Maasstad toen ze pas een half jaar was. Eind vorig jaar kwam voor haar de doorbraak als zangeres, toen ze de VSB-fonds music matters award won en daarmee de muziekambassadeur van de stad Rotterdam werd.

Voordat ze de gelegenheid kreeg om een soloplaat op te nemen, zat Sabrina in de damesformatie Mighty 8. Een van de andere zangeressen was Giovanca, die inmiddels zelf ook al doorgebroken is als zangeres op de hit ‘As long as we’re in love’ van Wouter Hamel (#58 in de eerste week van dit jaar). Nu scoort dus ook Sabrina Starke solo, met niet alleen een debuutsingle, maar ook een debuutalbum. Daarvoor trok Sabrina zelfs naar Los Angeles. Voor de clip van ‘Do for love’ hoefde Starke wat minder ver weg, die opnamen zijn gemaakt in Rokanje...

Eigen-beheeralbum Hit me TV via Myspace de wereld in

Hit me tv: A public thing (87)

Hit me tv: al weer een groep die geen platenmaatschappij nodig heeft om door te breken, maar zijn populariteit te danken heeft aan het internet. Ditmaal was het Myspace dat voor de vier Amsterdammers de weg effende. Jaap Warmenhoven, Frank van Roessel, Bow Evers en Thijs van Vuure namen in eigen beheer een indie-rockalbum op en zetten een gedeelte van het resultaat op hun Myspace-site. Het leverde hen inmiddels een optreden op op de Gentse fiste, een optreden in de Melkweg als voorprogramma van the Von bondies en een clubtour door Nederland.

Belle gaat al achttien hits mee

Belle Perez: Amame (90)

Achttien hits al heeft de Vlaamse zangeres Maribel Perez achter haar naam. De zangeres met Spaanse ouders, maar zelf afkomstig uit Neerpelt, scoorde eerder dit jaar haar een na grootste hit met ‘Dime que tu quieres’, met een zesde plaats in juni. Haar topper is sinds drie jaar ‘Que viva la vida (chiquiton)’, dat in augustus 2005 een weekje tot de tweede plek kwam, achter ‘Fearless’ van Kane. Maar die tweede plek had Belle vast ook te danken aan het feit dat de single het thema was van de Nederlandse versie van de animatiefilm ‘Madagascar’.

Kasper breekt door dankzij Hyves

Kasper Koman: Tell me (96)

Een nieuwe dj uit Nederland dient zich aan. Hij heet Kasper Koman en komt uit Amersfoort. Kasper komt nog maar net kijken, hij is nog maar achttien jaar. Maar ook in het geval van Kasper geldt: het internet kan de sleutel vormen voor je doorbraak, en dan is het niet interesssant hoe oud je bent of hoeveel ervaring je hebt. Sinds Kasper zijn composities op Hyves heeft gezet staat zijn vriendensite vol met enthousiaste aanmoedigingen en gaat zijn muziek de wereld over.

Bouke kun je vertrouwen

Bouke: Ik dacht dat ik jou vertrouwen kon (98)

Een nieuwe hit voor Emmenaar (of noem je zo iemand een Emmer?) Bouke Scholten. Eind 2005 scoorde hij zijn debuuthit met de kerstsingle ‘Merry Christmas everyone’. Daar kwamen nog eens zes hits achteraan, waarbij ‘Geef me de kracht’ eind vorig jaar zelfs met een 22e plaats zijn debuuthit met zeven posities overtrof. ‘Ik dacht dat ik jou vertrouwen kon’ is al de derde hit voor Bouke dit jaar, maar de vorige twee reikten niet tot grote hoogte. ‘Blijf bij mij’ bleef in maart hangen op #64 en ‘Verlangen naar jou’ stond begin deze maand slechts op #94 als hoogste positie. Ook Boukes nieuwe single komt slechts bescheiden binnen.

Opnieuw succes voor heropgerichte Verve

the Verve: Love is noise (99)

Al weer elf jaar geleden bereikten de mannen van the Verve grote hoogten met ‘Bitter sweet symphony’. In de zomer van 1997 bereikte de single bij ons de veertiende plaats en in eigen land, Groot-Brittannië, werd zelfs de koppositie bereikt. Financieel werden ze daar trouwens niet veel wijzer van, want de violensample uit hun hit sampleden ze uit het nummer ‘The last time’ van het Andrew Oldham orchestra uit 1966. Dat is de orkest-versie van de Rolling stones-hit uit 1965. Als gevolg van de sample zonder toestemming moest de Verve op last van de rechter een deel van de opbrengsten afstaan aan the Rolling stones en Oldham (alsof die nog niet genoeg poen hadden).

The Verve wist er nog een klein hitje achteraan te scoren (‘The drugs don’t work; #61), maar daarna was het snel afgelopen met de successen. Maar nu zijn zanger Richard Ashcroft, gitarist Nick McCabe, bassist Simon Jones, Simon Tong en drummer Peter Salsbury terug met een heropgerichte Verve én een nieuwe hit!

3FM lieveling breekt net door

MGMT: Electric feel (100)

Het album ‘Oracular spectacular’ van MGMT ging de single ‘Electric feel’ voor, en stond al zes weken in de Album Top 100 met als hoogste plaats #45. De vorige single ‘Time to pretend’ haalde het niet, maar dankzij Lowlands waar Ben Goldwasser en Andrew VanWyngarden, oftewel Management, optraden en de steun van 3FM, waar ‘Electric feel’ een pseudo Megahit is, is het deze week de hekkensluiter. Ben en Andrew kennen elkaar sinds 2002 van de Wesleyan universiteit in Brooklyn, New York. Ze experimenteerden met rock en elektronica, en waren niet echt bezig met het opzetten van een bandje. Pas na hun afstuderen in 2005 maakten ze daar echt werk van. In 2006 leverde al hun inspanning een platencontract op, en in november 2007 werden ze uitgeroepen tot ‘veelbelovende act’.

Album Top 100: Creedence scoort eindelijk #1-album

In de Album Top 100 vinden we een grote verrassing op #1: een groep die al bijna vier decennia niet meer bestaat, klimt deze week naar de top! Verder worden we verrast door twee gloednieuwe zangeressen: Santogold en Lykke Li. Lees maar mee!

Creedence clearwater revival: Collected (1)
Een eerste plaats voor CCR! Lang niet slecht voor een groep die al 36 jaar uit elkaar is... De groep heeft in feite maar vijf jaar bestaan, toen John Fogerty, diens broer Tom, Stu Cook en Doug Clifford hun groep the Golliwogs hernoemden tot Creedence clearwater revival. De successen volgden al snel en in 1970 scoorde de band twee Nederlandse #1-hits met ‘Who’ll stop the rain’/ ‘Travellin’ band’ en ‘Up around the bend’. In 1971 kwam de klad erin, toen Tom Fogerty de groep verliet. Een jaar later ging de band uit elkaar. John Fogerty en de overige groepsleden hebben in de jaren daarna ruzie over het uitbrengen van oud materiaal. De groep maakt in 1980 een eenmalige come back op de bruiloft van Tom. John Fogerty en de overige leden groeien in de jaren daarna echter verder uit elkaar. Tom Fogerty overlijdt op 6 sep 1990 aan aids; de gevreesde ziekte liep hij op na een transfusie met besmet bloed.

Uiteraard komen er van CCR de laatste decennia alleen nog maar verzamelplaten uit. Zo stond de groep begin 1995 nog op #58 met ‘Really the best’ en in 1998 op #38 met ‘All time greatest hits’. Typisch dus dat er blijkbaar nog steeds een hele groep mensen is, die het beste werk van Creedence nog níet in huis heeft. De uitgebreide reclamecampagne op tv werpt in ieder geval z’n vruchten af: ‘Collected’ stijgt door van 2 naar #1 en heeft een bescheiden voorsprong van 9% op de vorige koploper, Coldplay met ‘Viva la vida’.

Boeijen Hofstede Vrienten: Aardige jongens (17)
Drie Nederpoplegenden verenigen zich: Frank Boeijen, Henk Hofstede en Henny Vrienten, de zangers van respectievelijk de Frank Boeijen groep, the Nits en Doe maar, en respectievelijk 50, 56 en 60 jaar oud, slaan de handen ineen op het album ‘Aardige jongens’. Pretentieuze jongens, dat zijn het toch ook wel, want hun teksten neigen meer naar poëzie dan naar een ‘normale’ songtekst. De pop is eraf en daar is luistermuziek voor in de plaats gekomen; typisch iets voor een theatertournee. Muziek van heren op leeftijd voor luisteraars op leeftijd.

Joe Bonamassa: Live from nowhere in particular (31)
Bluesjongen Joe Bonamassa heeft de smaak te pakken: al voor het derde achtereenvolgende jaar scoort hij een albumhit. In 2006 maakte hij zijn debuut in de Nederlandse hitparade met ‘You and me’ (#68) en vorig jaar augustus kwam daar ‘Sloe gin’ (#27) bij. De Amerikaanse bluesgitarist is met deze liveregistratie al toe aan zijn achtste album.

Santogold: Santogold (68)
Altijd leuk, die aparte dingen in de Album Top 100. Dit is er weer zo eentje: Santogold. Als Santi White werd ze in 1976 in Philadelphia geboren. Ze was zangeres bij de punkband Stiffed, maar kreeg vorig jaar een solocontract aangeboden. Je zou haar al kunnen kennen van het album ‘Version’ van Mark Ronson (waar ook ‘Valerie’ van Amy Winehouse vanaf komt). Santogold zong daarop ‘Pretty green’ van the Jam. Op #68 debuteert ze nu in haar eentje met een titelloos album.

Michael Franti & Spearhead: All rebel rockers (75)
Zo om de paar jaar komen we Michael Franti tegen in de lijst. In 1997 debuteerde hij met zijn groep Spearhead met ‘Chocolate supa highway’ (#79), waarna ‘Everyone deserves music’ (#34 in 2003) en ‘Yell fire!’ (#20 in 2006) volgden. Van Over ‘Rebel rockers’ lazen we geen al te positieve recenties, maar vooruit, het publiek beslist en Franti en de zijnen scoren hun vierde albumhit op #75.

Donavon Frankenreiter: Pass it around (80)
Met ‘Pass it around’ is Donavon Frankenreiter aan zijn tweede albumhit toe. Twee jaar terug kwamen we hem voor het eerst tegen met ‘Move by yourself’, een plaat die tot #49 reikte. Frankenreiter (geboren op 10 december 1972 in Downey, Californië) is zanger en surfer en is een goede vriend van Jack Johnson, die dezelfde bezigheden combineert. Als professioneel surfer trok Frankenreiter de wereld rond en daarnaast zong hij in de band Sunchild. In 2004 nam hij een titelloos solodebuut op, geproduceerd door Johnson. ‘Pass it around’ is zijn derde album en zijn tweede albumhit in Nederland.

Lykke Li: Youth novels (92)
Nog zo’n opvallende entry: Lykke Li is een 22-jarige zangeres uit Zweden. Voluit heet ze Lykke Li Timotej Zachrisson en ze komt uit Ystad. Ze komt uit een artistieke familie, met een moeder die fotografe is en een vader een muzikant. Op haar zesde verhuisde het gezin naar Portugal. De familie bracht ook veel tijd door in Marokko, Nepal en India. Op haar negentiende trok Lykke Li naar New York; daar nam ze haar debuutalbum op. Begin dit jaar kwam ‘Youth novels’ uit in Scandinavië en van de zomer was ook de rest van Europa aan de beurt. Het album is geproduceerd door Björn Yttling, van het trio Peter, Björn and John.