vrijdag 25 april 2014

Hitflits: eerste #1-album voor Triggerfinger

In 2012 scoorde Triggerfinger bijna de hit van het jaar met hun versie van ‘I follow rivers’ van Lykke Li; ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Télo was net iets te sterk. De versie van Triggerfinger werd toegevoegd aan het live album ‘Faders up 2 live in Amsterdam’ op de bonuscd ‘The road sessions’ dat mede daardoor tot #3 kwam

De fans gaan echter voor het snoeiharde gitaarwerk en worden dan ook op ‘By absence of the sun’ op hun wenken bediend. Zij belonen de groep met een #1-notering, na ‘Racine carrée’ van Stromae, de tweede voor een Belgische act dit jaar. Daarnaast zijn ze nog maar de zesde Belgische act die bij ons een #1-notering scoort. Van die andere vijf scoorde K3 er tien (!), Helmut Lotti twee, en Clouseau, Vaya con dios en Stromae, ieder elk één.

ALBUM TOP 3

  1. E.W.   Triggerfinger: By absence of the sun
  2. (1)       Kinderen voor kinderen: Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van
  3. (4)       Paolo Nutini: Caustic love
De overige eerste weeks noteringen zijn:
#4 Bo Saris: Gold
#8 Eels: The Cautionary Tales Of Mark Oliver
#9 Rico & A.R.T.: Irie
#13/#30 Cats: Collected / Complete
#17 Novack: Arrivals
#31 Elle Bandita: Elle Bandita
#42 Stream Of Passion: A War Of Our Own
#45 Daniëlle Oonk: Heart Flow
#47 Martine Bond: Love Hate Fate
#91 Jungle By Night: The Hunt
#92 Tijl Beckand: De Tiende Van Tijl: Klassiekers, Hits Van De Grote Meesters
#94 Kelis: Food

SINGLES

  1. (2)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (zevende week)
  2. (1)       Pharrell Williams: Happy (zevende week)
  3. (3)       Coldplay: Magic
Een week geleden werden de kijk en luistercijfers bekend van The Passion 2014. Ruim 3 miljoen mensen, bijna 1 miljoen meer dan in 2012, hadden er naar gekeken. Ze zagen onder andere dat Jamai als Judas op een autokerkhof in de provincie Groningen, het nummer ‘Gevallen of gevlogen’ zong. Dat heeft veel indruk gemaakt, want het nummer is massaal gedownload en komt binnen op de vijfde plaats. ‘Gevallen of gevlogen’ is een nummer van Guus Meeuwis van zijn album ‘Armen open’ uit 2011.

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#8 Coldpaly: Midnight (Giorgio Moroder remix)
#62 Kinderen voor kinderen: Doe de kanga (thema van de Koningsspelen) Vanochtend dansten 1,1 miljoen kinderen in Nederland deze dans voor een wereldrecord)
#65 Sieneke: Niemand heeft je ooit gezien (oud nummer van Helga)
#85 Passenger: Hearts on fire
#90 Paolo Nutini: Scream (funk my life up)
#93 Cris Cab: Love me not

We gaan het oranjeweekend in, met de eerste Koningsnacht en Koningsdag. Daarna zetten we ons, toch wel een beetje brak, aan een nieuwe Megaman. Alvorens we het feestgedruis induiken, maken we ons nu nog even kwaad voor de albumsnippers, die je vanaf morgen op de nieuwspagina van 3FM kunt lezen. Veel plezier dit weekend.

dinsdag 22 april 2014

Megaman bij week 16 – 19 april 2014

Na een week zonder Megaman (we hadden er even niet de gelegenheid voor), zijn we er deze week weer en nu weer elke week.

Met deze week: 2 nieuwe records voor Pharrell Williams, Mainstreet komt op voor slachtoffers van pesters, Tijl Beckand wil klassiek op #1 en Katy Perry is nog lang niet jarig.

Kinderen voor kinderen pakt met verzamelalbum de dertiende #1-notering. Je leest er alles over op de nieuwspagina van 3FM in de albumsnippers.

Aanstaande vrijdag zijn we er weer met een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

maandag 21 april 2014

2 nieuwe records voor Pharrell Williams

#1 Pharrell Williams: Happy          *** terug op #1 / zevende week op #1

In de voorlaatste Megaman van twee weken geleden, bleef ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne op de eerste plaats staan. Het nummer had ‘Stolen dance’ van Milky chance, ‘Ik meen het’ van Edwin Evers band en ‘All of me’ van John Legend weerhouden van de eerste plaats. Het leek er dan ook op dat ‘Rather be’ nog wel even #1 zou blijven.

Deze week valt ‘Rather be’ naar de tweede plaats en moet ruim 10% inleveren, ten bate van een oude bekende: Pharrell Williams met ‘Happy’. Vorige week steeg het nummer plots van #7 naar #4, maar toen had niemand verwacht dat het deze week nog verder zou stijgen en zeker niet naar #1!

De aanleiding is tweeërlei:
(1)   Een persbericht dat ‘Happy’ in de Media Markt Top 40 – op punten – het  populairste liedje allertijden was geworden. Dit was op 11 april voor De Wereld Draait Door aanleiding om er uitgebreid aandacht aan te besteden, waarin de centrale vraag werd gesteld: Waarom worden we blij van ‘Happy’? Dit item zorgde er voor dat het nummer meer werd gedownload en gestreamd
(2)   Pharrell Williams zelf: op 13 april was hij te gast bij Oprah Winfry in het programma ‘Oprah Prime’. Zij liet hem een filmpje zien waarin een aantal mensen dansen op zijn nummer. Dat ontroerde Pharrell zodanig dat hij een traantje moest wegpinken.
De gehele week voerde ‘Happy’ dan ook de downloadlijsten aan, waardoor het opnieuw de eerste plaats pakt.

vijfde keer naar #1

Op 19 oktober 2013 steeg ‘Happy’ naar de eerste plaats, maar moest die na één week al weer opgeven. Een week later, op 2 november steeg ‘Happy’ terug naar #1, nu voor een verblijf van twee weken. Het nummer zakte, maar steeg op 7 december terug naar #1, voor één week. 2014 begon goed voor ‘Happy’, want op 4 januari steeg het terug naar #1, weer voor twee weken. Daarna zakte het, maar kwam nooit lager dan #8.
Deze week pakt ‘Happy’ opnieuw de eerste plaats, in totaal voor de zevende week en dat levert twee bijzondere records op:
(1)   ‘Happy’ stond voor het laatst op 11 januari bovenaan de Single Top 100, dat is dertien  weken geleden! Geen andere #1-hit heeft er zoveel weken tussen zitten. De enige die in de buurt komt, is ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter met negen weken.
(2)   ‘Happy’ stijgt in de 37e week terug naar de eerste plaats. Pharrell verbreekt daarmee zijn eigen record dat hij sinds 4 januari 2014 deelde met ‘To make you feel my love’ van Adele (22e week), met 15 weken!

Mainstreet komt op voor slachtoffers van pesten

#45 Mainstreet: Dreamers   *** hoogste eerste weeks ***

‘Dreamers’ is niet alleen de zesde notering voor de Nederlandse boyband Mainstreet, het is ook een nummer dat speciale aandacht vraagt voor de slachtoffers van pesten. Het idee voor het nummer ontstond nadat de vier jongens van Mainstreet, diverse brieven hadden ontvangen van fans die slachtoffer zijn van pesten.

forum

Ze wilden iets terug doen en richtten op donderdag 12 april, in samenwerking met het adviesbureau Kuseema, het landelijk dreamersforum op. Afgelopen dinsdag, 15 april, zongen ze het nummer tijdens het BNN-KRO programma ‘Dag tegen pesten’. Vrijdag, 19 april, was de Nationale dag tegen pesten.
In samenwerking met de stichting ‘Stop pesten nu’ zullen Daan, Owen, Nils en Rein de komende tijd langsgaan bij een aantal basisscholen om de gevolgen van pesten onder de aandacht te brengen. Mainstreet is namelijk ook ambassadeur van de Stichting ‘Aandacht voor pesten’.

puzzel

Naast ‘Dreamers’ zal Mainstreet de komende drie maanden nog drie singles uitbrengen, waarmee ze tot de zomer verzekerd zijn van een hit. Alle vier de singles kunnen nu al door de fans worden besteld. Uiteindelijk vormen de voorkanten van de singles één puzzel.

Tijl Beckand wil klassiek op #1

#54 het Nederlands blazers ensemble / Maria Fiselier: Ombra mai fu (Händel)

Tijl Beckand, presentator van ‘De tiende van Tijl’, wil dat het klassieke programma dit derde seizoen minstens één #1-hit oplevert. Als het hem lukt, komen we daar uitgebreid op terug, want het zal niet het eerste klassieke stuk zijn dat #1 komt.

Op 10 april was de eerste uitzending van het programma en begeleidde het Nederlandse blazers ensemble mezzosopraan Maria Fiselier bij het nummer ‘Ombra mai fu’. Diezelfde avond was het hele gezelschap ook nog eens te gast in ‘Pauw & Witteman’. Beide zorgen er voor dat het nummer genoeg is gedownload voor een notering. Het Nederlandse blazers ensemble (NBE) bestaat sinds 1959. De leden zijn afkomstig uit de Nederlandse symfonieorkesten. Op ‘Ombra mai fu’ doen twaalf musici mee.

Maria Fiselier (Amersfoort, 1988) is dochter van bariton Frans Fiselier, die haar ook zangles gaf. In 2011 studeerde ze af in Den Haag met een onderscheiding voor ‘Artistry and integrity in performing’. In 2012 won Maria Fiselier de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een nationale competitie voor jonge getalenteerde musici, en de Vrienden van het Lied-prijs tijdens het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch.
geen succes

‘Ombra mai fu’ (de plataan) is een aria uit de opera ‘Serse’ van de Duitse componist George Friedrich Händel. Tijdens zijn leven was de opera, die hij schreef in 1738, geen succes, maar in de 19e eeuw werd het werk opnieuw ontdekt en wordt het tot één van zijn beste stukken gerekend. Dus misschien moet Beckand het nummer nog eens uitbrengen en wordt het wel een groot succes.

De voorlaatste keer dat een van origine klassiek stuk in de Single Top 100 stond, was in 2011: ‘Cherubino’s aria’ door Adya & Geisha (#24). Het stuk komt uit de opera ‘Le nozze di Figaro’ van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart.

Samantha Steenwijk op de gypsy-tour

 #85 Samantha Steenwijk: Hou toch van mij

In 2013 scoorde Samantha Steenwijk bijna (#11) een top 10-hit met ‘Zonder jou’. Het nummer zong ze tijdens de finale van ‘Bloed, Zweet & Tranen’, de zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es), die gewonnen werd door Jason Bouman. In 2006 won Samantha al wel eens een andere talentenjacht, in Den Haag. Op ‘Hou toch van mij’, geschreven door Pascal de Vormer en Vinzzent, klinkt Samantha als de vrouwelijke Django Wagner, met gypsy invloeden.

Het dertiende officiële WK-lied

#86 Pitbull feat. Jennifer Lopez & Cláudia Leitte: We are one (ole ola) – The 2014 FIFA world cup official song

Over niet minder dan twee maanden begint het Wereldkampioenschap voetbal 2014. Op 12 juni zal in het Novo Estádio do Corinthians stadion in São Paulo, Brazilië, de eerste wedstrijd worden gespeeld, tussen Brazilië en Kroatië. Op zondag 13 juli vind in het Marcanã stadion in Rio de Jaeiro de finale plaats van deze 20e WK. Het Nederlands Elftal speelt de eerste wedstrijd op 13 juni tegen Spanje.

Tijdens de opening, slotceremonie en op andere momenten, zal het nummer ‘We are one (ole ola)’ van Pitbull feat. Jennifer Lopez (rechts) & Cláudia Leitte (links) te horen zijn, want dat is het officiële WK-lied van de wereldvoetbalbond FIFA. Behalve de uitvoerenden, schreef onder andere Sia mee aan het nummer.

Om het lied toch enig Zuid-Amerikaans allure te geven, is naast de Amerikaanse rapper Pitbull en de eveneens Amerikaanse zangeres Jennifer Lopez, de Braziliaanse zangeres
Cláudia Leitte gevraagd, dus daar gaan we eens nader kennis mee maken.

coach

Cláudia Cristina Leite Inácio Pedreira (São Gonçalo, Rio de Janeiro, 10 juli 1980), is één van de coaches in The Voice Brasil, de Braziliaanse versie van The voice of Holland. Cláudia begon al op jonge leeftijd met het zingen van kinderliedjes. Van 2001 – 2008 was ze de leadzangeres van de groep Babado novo. In 2010 verscheen haar eerste studioalbum ‘As máscaras’. Leitte is een exponent van axe, een muziekgenre dat een samensmelting is van Afro-Caribische muziek (reggae en calypso) vermengd met Braziliaanse muziek (Frevo, Forró en Carixada). Axe is een religieuze groet en betekent geest, ziel.

‘We are one (ole ola)’ is het dertiende WK-lied sinds daar in 1966 mee is gestart. Het nummer staat ook op het album ‘One love, one rhythm’ dat op 12 mei verschijnt. Daarop nummers van onder andere Santana, Shakira, Ricky Martin en Baha men. In 2010 leverde Shakira het officiële WK-lied: ‘Waka waka (this time for Africa) feat. Freshlyground (#2).

Hans Steiger begon voor de grap te zingen

#87 Hans Steiger: Laat me lekker leven

Hans de Vries (Haarlem, 30 september 1971) stapte na zijn middelbare school in het bedrijf van zijn vader, een steigerbouwonderneming. Sinds 1990 runt hij het bedrijf,  Stalensteigerbedrijf De Vries & Zn. B.V.

grap

Op zijn 34e begon Hans met zingen in cafés in Haarlem en gebruikte daarvoor de naam Hans Steiger. Niet met de bedoeling om daar serieus werk van te maken, gewoon als grap. Een collega zag dat toch een beetje anders en benaderde hem voor het gelegenheidsduo One2Much en samen namen ze in 2007 het nummer  ‘Zundapp’ op.
In 2011 en 2012 bracht Hans diverse singles uit, waarna hij in 2013 in contact kwam met Frank Verkooyen. Met hem nam hij het nummer ‘Ondersteboven’ op. Verkooyen produceerde ook ‘Laat me lekker leven’ waarmee Hans deze week debuteert.

Laat me lekker leven’ is een vertaling van ‘Papa was a poorman’ van Jack Jersey (#5 in 1974). Jersey, echte naam Jack de Nijs, schreef het met H. Haast.

Katy Perry is nog lang niet jarig

#100 Katy Perry: Birthday

Die is nog lang niet jarig: Katheryn Elisabeth Hudson, beter bekend als Katy Perry. We weten echter nu al dat haar verjaardag een heel bijzondere wordt, want op 25 oktober wordt ze 30 jaar! Er zijn maar weinig artiesten die kunnen zeggen dat ze op die leeftijd wereldwijd al meer dan 11 miljoen albums hebben verkocht. 'Birthday' is de vierde single van haar vierde album 'Prism', dat in oktober 2013 verscheen.