maandag 21 april 2014

Tijl Beckand wil klassiek op #1

#54 het Nederlands blazers ensemble / Maria Fiselier: Ombra mai fu (Händel)

Tijl Beckand, presentator van ‘De tiende van Tijl’, wil dat het klassieke programma dit derde seizoen minstens één #1-hit oplevert. Als het hem lukt, komen we daar uitgebreid op terug, want het zal niet het eerste klassieke stuk zijn dat #1 komt.

Op 10 april was de eerste uitzending van het programma en begeleidde het Nederlandse blazers ensemble mezzosopraan Maria Fiselier bij het nummer ‘Ombra mai fu’. Diezelfde avond was het hele gezelschap ook nog eens te gast in ‘Pauw & Witteman’. Beide zorgen er voor dat het nummer genoeg is gedownload voor een notering. Het Nederlandse blazers ensemble (NBE) bestaat sinds 1959. De leden zijn afkomstig uit de Nederlandse symfonieorkesten. Op ‘Ombra mai fu’ doen twaalf musici mee.

Maria Fiselier (Amersfoort, 1988) is dochter van bariton Frans Fiselier, die haar ook zangles gaf. In 2011 studeerde ze af in Den Haag met een onderscheiding voor ‘Artistry and integrity in performing’. In 2012 won Maria Fiselier de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een nationale competitie voor jonge getalenteerde musici, en de Vrienden van het Lied-prijs tijdens het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch.
geen succes

‘Ombra mai fu’ (de plataan) is een aria uit de opera ‘Serse’ van de Duitse componist George Friedrich Händel. Tijdens zijn leven was de opera, die hij schreef in 1738, geen succes, maar in de 19e eeuw werd het werk opnieuw ontdekt en wordt het tot één van zijn beste stukken gerekend. Dus misschien moet Beckand het nummer nog eens uitbrengen en wordt het wel een groot succes.

De voorlaatste keer dat een van origine klassiek stuk in de Single Top 100 stond, was in 2011: ‘Cherubino’s aria’ door Adya & Geisha (#24). Het stuk komt uit de opera ‘Le nozze di Figaro’ van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart.

1 opmerking:

  1. Zelf ben ik klassiek sopraan en ik heb een artikel geschreven over het bekender en laagdrempeliger maken van klassieke muziek en opera, en ben daarom heel blij met de aria-op-#1 actie! hierbij een link naar het artikel: http://janine-kitzen.com/nieuws/2014/05/sopraan-met-klassieke-aria-op-1/

    BeantwoordenVerwijderen