maandag 21 april 2014

2 nieuwe records voor Pharrell Williams

#1 Pharrell Williams: Happy          *** terug op #1 / zevende week op #1

In de voorlaatste Megaman van twee weken geleden, bleef ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne op de eerste plaats staan. Het nummer had ‘Stolen dance’ van Milky chance, ‘Ik meen het’ van Edwin Evers band en ‘All of me’ van John Legend weerhouden van de eerste plaats. Het leek er dan ook op dat ‘Rather be’ nog wel even #1 zou blijven.

Deze week valt ‘Rather be’ naar de tweede plaats en moet ruim 10% inleveren, ten bate van een oude bekende: Pharrell Williams met ‘Happy’. Vorige week steeg het nummer plots van #7 naar #4, maar toen had niemand verwacht dat het deze week nog verder zou stijgen en zeker niet naar #1!

De aanleiding is tweeërlei:
(1)   Een persbericht dat ‘Happy’ in de Media Markt Top 40 – op punten – het  populairste liedje allertijden was geworden. Dit was op 11 april voor De Wereld Draait Door aanleiding om er uitgebreid aandacht aan te besteden, waarin de centrale vraag werd gesteld: Waarom worden we blij van ‘Happy’? Dit item zorgde er voor dat het nummer meer werd gedownload en gestreamd
(2)   Pharrell Williams zelf: op 13 april was hij te gast bij Oprah Winfry in het programma ‘Oprah Prime’. Zij liet hem een filmpje zien waarin een aantal mensen dansen op zijn nummer. Dat ontroerde Pharrell zodanig dat hij een traantje moest wegpinken.
De gehele week voerde ‘Happy’ dan ook de downloadlijsten aan, waardoor het opnieuw de eerste plaats pakt.

vijfde keer naar #1

Op 19 oktober 2013 steeg ‘Happy’ naar de eerste plaats, maar moest die na één week al weer opgeven. Een week later, op 2 november steeg ‘Happy’ terug naar #1, nu voor een verblijf van twee weken. Het nummer zakte, maar steeg op 7 december terug naar #1, voor één week. 2014 begon goed voor ‘Happy’, want op 4 januari steeg het terug naar #1, weer voor twee weken. Daarna zakte het, maar kwam nooit lager dan #8.
Deze week pakt ‘Happy’ opnieuw de eerste plaats, in totaal voor de zevende week en dat levert twee bijzondere records op:
(1)   ‘Happy’ stond voor het laatst op 11 januari bovenaan de Single Top 100, dat is dertien  weken geleden! Geen andere #1-hit heeft er zoveel weken tussen zitten. De enige die in de buurt komt, is ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter met negen weken.
(2)   ‘Happy’ stijgt in de 37e week terug naar de eerste plaats. Pharrell verbreekt daarmee zijn eigen record dat hij sinds 4 januari 2014 deelde met ‘To make you feel my love’ van Adele (22e week), met 15 weken!

1 opmerking:

  1. En in Engeland (VK) de grootste downloads tot nue toe heeft Robin Thicke op nr 1 mar Happy is op 9 en gaat stijgen...om dat is oa muziek op tv spotjes.

    BeantwoordenVerwijderen