vrijdag 7 januari 2022

Hitflits: Meau en Adele pakken eerste plaats terug in single en albumlijst

Op 11 december stond ze al even bovenaan de Single Top 100: Meau met ‘Dat Heb Jij Gedaan’. Vervolgens moest ze ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K en zes kerstnummer boven zich dulden, waaronder ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey.
Deze week zag Meau haar kans schoon en pakt ze de eerste plaats weer terug en nu voor langere tijd. Wellicht dat ze zichzelf wel binnenkort van de eerste plaats gooit, want vandaag verscheen het nummer ‘Stap Maar In Bij Mij’, dat ze zingt met Paul de Munnik.
 
SINGLE TOP 10
 
1. (8)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan *** terug op #1 / tweede week op #1 ***
2. (1)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook (op 2,64%)
3. (18) Acraze feat. Cherish: Do It To It
4. (21) Flemming: Amsterdam
Hoogste plaats tot nu toe was twee keer een zevende, in november en december
5. (17) Gayle: Abcdefu
 
Op eentje na, 'Merry Christmas' van Ed Sheeran & Elton John op #88, zijn alle 56 kerst of sfeer gerelateerde nummers van vorige week zijn, zoals verwacht, verdwenen. Verwacht echter niet dat daar ook evenveel nieuwe nummers voor in de plaats komen. Het gros zijn nummers die in 2021 al eerder een notering kregen en nu weer terug keren.
 
Onder de herintreders zitten ook oudere nummers die de afgelopen tijd veel langskwamen in de diverse (jaar)lijsten op de diverse zenders. Denk maar aan nummers van Toto, Queen en Billy Joel.
 
En last but not least, keert ‘Happy New Year’ van ABBA weer voor een weekje terug. Tot 2000 was het nummer een track op het album Super Trouper uit 1980. Vanaf 2000 kreeg het dankzij downloads een notering. Sindsdien keert het regelmatig terug. In 2011 bereikte het nummer de achtste plaats. Anno 2022 gaat het nummer voor de tiende keer op herhaling, dit keer op #53 in de zestiende week.
 
musical
 
De oorsprong van ‘Happy New Year’ ligt in een vliegreis naar Barbados. Björn Ulvaeus en Benny Andersson, de mannen in ABBA en componisten van de nummers, kregen in het vliegtuig een idee voor een ABBA-musical gebaseerd op nieuwjaarsvieringen. Tijdens een etentje op Barbados vragen ze John Cleese van Monty Python om het verhaal te schrijven. Hij voelt daar niets voor en het plan voor de musical strand.
 
De mannen gaan wel door met het schrijven van nummers. Één van de nummers, ‘Daddy Don’t Get Drunk On Christmas Day’, wordt op 9 april 1980 opgenomen in de Polar Music Studios in Stockholm, als ‘Happy New Year’ en verschijnt in november 1980 op het album Super Trouper.
 
Volgens Björn Ulvaeus bevat het nummer een boodschap voor de toekomst. Ulvaeus: “Een van de grootste problemen in de westerse wereld is het gebrek aan vertrouwen in de toekomst. ‘Happy New Year’ gaat over het formuleren van positieve doelstellingen voor de toekomst.”

Gelukkig kunnen we in de eerste weeklijst van 2022 ook nog echte nieuwe noteringen verwelkomen en dat zijn de volgende tien:
 
#38 Flemming: Zij Wil Mij
#39 OneRepublic: Sunshine
 
#49 Jaymes Young: Infinity
‘Another Love’ van Tom Odel, een nummer uit 2012, staat sinds maart 2021 weer in de Single Top 100, dankzij filmpjes op TikTok, deze week op #79. ‘Infinity’ van Jaymes Young stamt uit 2017 en krijgt nu dankzij hetzelfde TikTok voor het eerst een notering. Het nummer staat op zijn album Feel Something, dat deze week ook debuteert in de Album Top 100 op #53.
 
Ten tijde van zijn album, in juni 2017, was Jaymes McFarland, zoals hij in het echt heet, afkomstig uit Seattle, 25 jaar. Vier jaar daarvoor tourde hij met London Grammar en bracht hij de EP Habits Of My Heart uit. Als je het album Listen van David Guetta hebt, ken je Young van het nummer ‘I’ll Keep Loving You’, dat hij zingt met Birdy.
 
#50 Mensa x Saaff: Hoe Niet?
 
#61 Robin Schulz & Dennis Lloyd: Young Right Now
 
#72 OBZ: Ik Ben Kachel
Ruim een jaar geleden, in december 2020, bracht het trio OBZ het nummer ‘Ik Ben Kachel’ uit. OBZ zijn de drie vrienden Kees Postma, Dylan van der Feen en Jelte Jan van der Zee uit Oudebildtzijl die het nummer voor de gein opnamen.
Dylan van der Feen, muziekproducer bij the Office Studio: “Ik liet Kees en Jelte Jan de studio zien en toen ontstond het idee een nummer op te nemen. In drie uur hebben we het gemaakt en opgenomen. Daarna hebben we het op Spotify gezet voor vrienden en bekenden.” Dat het nummer, ruim een jaar later, aanslaat, danken de heren voor een deel aan TikTok, waarop diverse filmpjes staan.
 
#78 Davina Michelle: Hyper
 
#83 Emmy Meli: I Am Woman
Toen de Australische zangeres Helen Reddy in 1972 een #1-hit scoorde in de Amerikaanse hitparade met het nummer ‘I Am Woman’, was Emmy Meli nog niet geboren. De Amerikaanse Meli is van 14 december 1999 en scoort nu een wereldhit met een nummer met dezelfde titel, maar dan door haar zelf geschreven.
Op 19 oktober 2021 zette Meli een filmpje op internet met een paar regels uit ‘I Am Woman’, dat toen nog geen nummer was, bestemd voor haar 5.000 volgers. Het pakte echter anders uit, want het filmpje belandde op TikTok en al de volgende ochtend was het vele duizenden malen bekeken en nagedaan. Tijd dus om het nummer af te maken, want er was alleen nog maar een korte riff van 45 seconden.
 
De aanzet tot de eerste regels waren tot haar gekomen in een droom waarin een zwarte kat haar krabde. Toen ze daarvan de betekenis opzocht, bleek ‘dat ze moeite had met haar vrouwelijkheid en daarvoor uit te komen’. Daar schrok ze van en middels een mantra vertelde ze zich elke morgen ‘I am woman, I am fearless’.
 
Tijdens een repetitie een week later met haar band werden de woorden uit de mantra haar duidelijk dat het om meer ging. Thuis gekomen zag ze in dat dit het uitgangspunt van een liedje zou kunnen worden. Op YouTube vond ze een drumbeat, sprak de mantra in en een liedje was geboren.
 
In november 2021 bracht ze het nummer uit, dat inmiddels op YouTube 27 miljoen keer is bekeken en 45 miljoen keer gestreamd.
 
#89 Carolina Gaitán, Mauro Castillo, Adassa, Rhenzy Feliz, Diane Guerrero, Stephanie Beatriz & Encanto-Cast: We Don’t Talk About Bruno
Dit betreft een nummer van het album Encanto, dat deze week naar de achtste plaats stijgt van de Album Top 100.
 
#96 Jnr Choi: To The Moon
Het Gambiaanse model annex zanger Jnr Choi (21), heeft van het nummer 'Talking To The Moon' van Bruno Mars uit 2010 een nieuwe versie gemaakt, getiteld 'To The Moon'. Het nummer kwam in maart 2021 uit, maar krijgt nu pas een notering en wederom dankzij filmpjes op TikTok.
 
ALBUMS
 
Net als in de Single Top 100 zijn in de Album Top 100 ook alle kerstalbums (28 stuks!) verdwenen. En dus kent de albumlijst een nieuwe aanvoerder en dat is … Adele met 30. Het bestverkochte album van 2021 keert na een weekje afwezigheid weer terug aan de top en staat nu voor de zesde week bovenaan. De vinylversie van 30, de bestverkochte vinylplaat in 2021,  had geen last van kerstalbums en staat nu voor de zevende week op de eerste plaats van de Vinyl 33.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (2)   Adele: 30 (44) *** terug op #1 / zesde week op #1 ***
2. (4)   Ed Sheeran: = (Equals) (15), op 5,9%
3. (15) K3: Waterval (63)
4. (5)   ABBA: Voyage (80)
5. (16) Justin Bieber: Justice (8)
 
Nieuw bij de bovenste tien op #8 is de Soundtrack bij de Disney-film Encanto, dat vorige week de enige nieuwe notering was en binnenkwam op #68.
 
Hoewel 28 kerstalbums zijn verdwenen, zien we daar weinig echte nieuwe noteringen voor terug. Want net als in de Single Top 100 keren diverse albums terug. Toch vonden wij nog twee echte nieuwe:
 
#53 Jaymes Young: Feel Something
Zie onder singles
 
#75 Nino: Stilte Voor De Storm 2
Dan is er vast ook een Stilte Voor De Storm geweest. En ja hoor, dat album bracht Nino in 2009 uit, maar werd geen succes. Dat had hij wel in 2014 met het album Pijn Is Mijn Kracht dat een weekje op #83 stond. Stilte Voor De Storm 2 doet het op #75 stukken beter. Na oud en nieuw stond het album zelfs in de top 10 van meest gestreamde albums wereldwijd, 72 uur na release.
 
Nino is de 35-jarige Renaldo Luciano Trustfull uit Zaandam. Al op jonge leeftijd raakte hij in geïnteresseerd in de hiphop cultuur. Hij verzamelde alles wat daar over te vinden was: video’s, cd’s & DVD’s en verdiepte zich in de Amerikaanse hiphop artiesten. In 2002 richtte hij met Blexxx, Don.G, Mitta, Singa en Ciano de Lyrische Straat Dichters (LSD) op, dat vooral op internet grote bekendheid verwierf. Een eigen platencontract volgde vier jaar later, en hij maakte diverse tapes. Blexx is één van de acts die meewerkte aan zijn album Stilte Voor De Storm 2.
 
Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Megajaarflits met alle jaarlijsten van 2021.

maandag 3 januari 2022

Megajaarflits: ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan hit van het jaar; 30 van Adele album van het jaar


Voor de tweede keer is zangeres Maan betrokken bij de hit van het jaar. In 2019 bij ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey. Anno 2021 doet ze dat met ‘Blijven Slapen’, het nummer met Snelle, dat het meest is gestreamd.
 
De Britse zangeres Adele pakt opnieuw het album van het jaar. In 2009 deed ze dat met 19. In 2011 én 2012 met 21 en in 2015 én 2016 met 25. Tot dit jaar moest Adele het record van vijf keer het bestverkochte album van het jaar scoren, delen met Marco Borsato (1997, 1998, 2000, 2002, 2013). Met dit jaar er bij staat het aantal voor Adele op zes keer en dat is dus een nieuw record.
Bovenstaande cijfers zijn vandaag, maandag 3 januari 2022, vrijgegeven door GfK Dutch Charts, de instantie die wekelijks in Nederland de hitlijsten samenstelt uitsluitend op basis van aantallen fysieke verkopen, downloads en streams van singles (tracks) en albums. De gemeten periode loopt van 1 januari tot en met 29 december 2021, een heel jaar dus.

Officiële overzichten dus. Dit in tegenstelling tot de voorspellingen die we de afgelopen kwartalen maakten aan de hand van rekenmethodes ontwikkeld door rekenmeesters Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). Ook voor het vierde kwartaal hebben we een voorspelling gemaakt en die staat vermeld bij de werkelijke jaarcijfers.
 
SINGLES
 
Single Top 10 over 2021, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1
 
#1 [1]  Snelle & Maan: Blijven Slapen (100) NL
#2 [3]  the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay (88)
#3 [4]  Ed Sheeran: Bad Habits (86)
#4 [2]  Riton & Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Doamine re-edit) (
#5 [11] Farruko: Pepas (77)
#6 [9]  Shouse: Love Tonight (76)
#7 [5]  Tiesto: The Business (76) NL
#8 [8]  Olivia Rodrigo: Good 4 U (75)
#9 [6]  Suzan & Freek: Goud (74) NL
#10 [14]Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwanti (72)
              Incl. de remixen:
           De tiktok remix feat. Dj Yo! & AX'EL)
           De Noord-Afrikaanse remix feat. ElGrande Toto

Met meer dan 40 miljoen streams, goed voor dubbelplatina, is ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan het meest gestreamde nummer in 2021. Het nummer stond in mei drie weken op de eerste plaats, maar bereikte die hoogste plek pas in de negende week. Vanaf de eerste week, 6 maart tot en met 10 juli, stond het nummer in de top 10, 19 weken achtereen. In de laatste lijst die meetelt voor deze jaarlijsten, zakt het nummer in de 44e week naar de 85e plaats.
Daarnaast is ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan met 4.000 draaibeurten ook nog het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radio. Het volledige verhaal achter ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan volgt later deze week.
 
In onze voorspellingen kwam ‘Drivers License’ van Olivia Rodrigo over het eerste halfjaar nog uit op een eerste plaats. In de jaarlijst vinden we het nummer pas op de veertiende plaats. Eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk, want in het tweede halfjaar stond het nummer slechts vier weken genoteerd. Daarentegen heeft ‘Good 4 U’, haar tweede #1-hit dit jaar, het veel beter gedaan en eindigt dan ook op de achtste plaats. Beide nummers staan op het album Sour, dat eindigt op de tweede plaats van de albumjaarlijst.
 
Roller Coaster gaat al drie jaar mee
 
Al sinds 20 april 2019 staat ‘Roller Coaster’ van Danny Vera onafgebroken genoteerd in de Single Top 100, deze week op #80 in de 142e week, een record. In 2020 bereikte het nummer de eerste plaats van de NPO Radio 2 Top 2000 en dat zorgde er voor dat het begin januari de hoogste plaats bereikte: #5. Daarna is het gezakt en dreigde twee keer uit de lijst te vallen.
 
Wekelijks wordt ‘Roller Coaster’ zo’n 365.000 keer gestreamd, waarmee het totaal aantal streams voor dit jaar uitkomt op 18,9 miljoen! En dat is goed voor een 27e plaats in het jaaroverzicht. Vorig jaar stond het nummer op de tiende plaats, het jaar daarvoor op #39. In totaal is ‘Roller Coaster’ van Danny Vera al zo’n 65 miljoen keer gestreamd en het einde is nog niet in zicht. Volgend jaar weer Danny?
 
Later deze week nemen we ‘Another Love’ van Tom Odell onder de loep. Een nummer uit 2012, dat voor het laatst in 2015 genoteerd stond en in maart 2021 terugkeerde in de Single Top 100 en er nog steeds in staat. In de jaarlijst van 2021 staat het nummer op de 60e plaats.

ALBUMS
 
Al twee jaar zat het er aan te komen, maar in 2021 was het eindelijk zover, een nieuw album van Adele. Het huwelijk, de geboorte van haar zoontje Angelo én de scheiding van Simon Monecki, waarmee ze drie jaar getrouwd was, waren genoeg ingrediënten voor een album. Want als Adele niet helemaal lekker in haar vel zit, maakt ze de mooiste nummers.
Na 19, 21 en 25 kwam ze dit jaar met het album 30. Voorafgegaan door de single ‘Easy On Me’, dat wereldwijd het record verbrak van de meeste streams op de eerste dag, knalde het album in november, exact zes jaar na 25, binnen op de eerste plaats van de albumlijsten. En net als 25, dat in 2015 slechts vier weken nodig had om het bestverkochte album van het jaar te worden, gebeurt dat in 2021 ook met 30.
 
Album Top 10 over 2021, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 [1]  Adele: 30 (100)
#2 [2]  Olivia Rodrigo: Sour (76)
#3 [4]  Justin Bieber: Justice (74)
#4 [3]  Abba: Voyage (70)
#5 [5]  Dua Lipa: Future Nostalgia (69)
#6 [6]  Snelle: Lars (51) NL
#7 [7]  the Kid Laroi: F*ck Love (Savage) (50)
#8 [9]  Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (46)
#9 [8]  Ed Sheeran: Equals (45)
#10[10]Harry Styles: Fine Line (41)
 
Naast het album van Adele, is er nog een album dat zeer hoog eindigt in de albumjaarlijst van 2021 en slechts acht weken genoteerd staat: Voyage van ABBA. Al een aantal jaren ging het gerucht dat het Zweedse viertal twee nieuwe nummers had opgenomen en dat er plannen waren voor een hologramconcert. Uiteindelijk leidde het tot Voyage, een nieuw studioalbum, het eerste sinds The Visitors uit 1981.
Zowel de eerste twee singles ‘Don’t Shut Me Down’ (#18) en ‘I Still Have Faith In You’ (#21), beide in september, als het album Voyage, worden vooral fysiek aangeschaft. Gestreamd worden de nummers nauwelijks.
 
Gemiddeld wordt Voyage voor 90% fysiek verkocht, zowel op cd als vinyl. De rest zijn streams. In het Verenigd Koninkrijk is de vinylversie zelfs de snelst verkopende elpee van deze eeuw.
 
Uiteindelijk leveren alle verkopen van Voyage het viertal een verdiende vierde plaats op in onze jaarlijst. Al op voorhand werd het album 40.000 keer besteld, goed voor platina. In Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland is Voyage zelfs het bestverkochte album van 2021. In Duitsland is het album 400.000 keer verkocht, goed voor dubbelplatina.
 
Als we het aloude puntensysteem hadden gehanteerd, zou Adele met 30 uitkomen op de dertigste plek en Abba met Voyage op #58! Equals van Ed Sheeran, nu #9, had dan rond de 65e plaats gestaan. Alle drie zijn het albums die in het laatste kwartaal zijn uitgebracht, waarin de meeste albums worden verkocht.
 
Tot zover deze Jaarflits 2021. De volledige jaarlijsten vind je onder het kopje Het hitjaar 2021. In de loop van de komende dagen zal deze Jaarflits nog worden aangepast / aangevuld
met analyses, statistieken, buitenlandse overzichten én het volledige verhaal achter ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan. Mis het niet!
 
update: 3 januari 2022: aanmaken Jaarflits