vrijdag 23 december 2016

Kerstflits: Rolling Stones scoren het kerstalbum, Clean Bandit de kersthit van 2016

Volgens Universal, de platenmaatschappij van the Rolling Stones, zijn er van het album Blue & Lonesome meer dan 80.000 stuks besteld. Hoeveel daarvan daadwerkelijk zijn verkocht, weten we niet, maar wij schatten meer dan de helft, en dat in drie weken! In de jaarlijst, die slechts twee weken meet, staat het album op de achtste plaats.
Blue & Lonesome staat nu drie weken bovenaan de Album Top 100 en is het meest succes volle Stones-album sinds Voodoo Lounge uit 1994, dat ook drie weken op de eerste plaats stond. Het meeste aantal weken voor een Stones-album is tien, in 1971 voor Sticky Fingers. Zover zal Blue & Lonesome niet komen, maar voorlopig blijft het nog wel even #1.

ALBUM TOP 5

1. (1)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome (derde week op #1)
2. (2)   Kensington: Control (op ruim 60%)
3. (4)   Leonard Cohen: You Want It Darker
4. (6)   Adele: 25
5. (9)   Kinderen voor Kinderen: Voor Altijd Jong! - 37

Straks volgen de kersthits, nu de kerstalbums:
#7 (7) Michael Bublé: Christmas
#13 (18) Pentatonix: A Pentatonix Christmas
#20 (21) 3js: Acoustic Christmas Volume 2
#83 (70) Helene Fischer & the Royal Philharmonic Orchestra: Weinachten

En tot slot de eerste weeks noteringen:
#66 de Pensionado’s: Odi Profanum
#97 Musical: The Lion King [Nederlands Castalbum 2016]
#98 Yung Internet: Dixieland

SINGLE TOP 5

1. (1)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (4e week op #1)
2. (2)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
3. (4)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
4. (3)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
5. (6)   Bruno Mars: 24K Magic


Christmas #1

In ons land zegt het niet zoveel als je met kerst #1 staat. Maar in het Verenigd Koninkrijk is het een traditie en worden er jaarlijks diverse weddenschappen op afgesloten! Een aantal jaren was het de winna(a)r(es) van de Britse X Factor die de Christmas #1 pakte. Ook nummers voor een goed doel stonden met kerst #1, zoals vorig jaar.
Maar dit jaar is het weer een gewoon popnummer: ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie, net als bij ons dus. ‘Rockabye’ staat nu voor de zevende week bovenaan de Britse hitparade.

Terug naar de kersthits in onze hitparade.
In de 50e week stijgt ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey naar de derde plaats. Het ziet er niet naar uit dat nummer de hoogste notering, #2 in 2007, gaat evenaren, want na maandag zal het niet veel meer gedownload en gestreamd.

Dit is de laatste singlelijst voor de kerst, dus tijd voor een overzicht van alle kersthits:
#15 (21) Wham!: Last Christmas
#41 (48) Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (4e run, 10e week)
#39 (51) Ariana Grande: Santa Tell Me (3e run, 11e week)
#47 (58) Andy Williams: It’s the most wonderful time of the year (4e run, 7e week)
#51 (96) Coldplay: Christmas nights (7de, 19e week)
#52 (66) Train: Shake Up Christmas (7e run, 11e week)
#53 (71) Justin Bieber: Mistletoe (5e run, 11e week)
#59 (61) Chris Rea: Driving Home For Christmas (9e run, 29e week)
#64 (81) Band Aid: Do They Know It’s Christmas (11e run, 35e week)
#68 (77) José Feliciano: Feliz Navidad (4e run, 6e week)
#80 (95) Frank Sinatra: Let it snow! Let it snow! Let it snow! (4e run, 8e week)

Op herhaling gaan:
#79 Shakin’ Stevens: Merry Christmas Everyone (4e run, 5e week)
#90  John & Yoko / The Plastic Ono Band with The Harlem Community Choir: Happy Xmas (War Is Over) (12e run, 32e week)
Daarmee komt het totaal aantal kersthits dit jaar op 14, 7 minder dan vorig jaar, dat met 21 een record was.

Ondanks de veertien kersthits, zijn er ook nog vijf gewone noteringen:
#26 Zayn & Taylor Swift: I Don’t Wanna Live Forever
#69 Hef feat. Lil’ Kleine: Bijna
#87 Luke Christopher: Lot To Learn
#89 Machine Gun Kelly x Camila Cabello: Bad Things
#95 Childsplay feat. Hef, Boef, Lijpe & MocroManiac: Muhammed Ali

Serious Request

Voor de tweede keer streek de Serious Request (SR) caravan van 3FM neer in Breda. In 2008 werd ruim 5,6 miljoen EURO opgehaald door Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering. De laatste twee zijn niet meer te horen op 3FM en Giel houdt zich met andere zaken bezig. De grote vraag was dan ook: welke drie dj’s gaan er dit jaar het huis in? Op 22 november werd bekend dat niet drie, maar twee dj’s het huis in zouden gaan: Frank van der Lende (voor het eerst) en Domien Verschuuren (derde jaar op rij).

nieuwe lichting dj’s pakt het vakkundig aan

Beide dj’s maken deel uit van de nieuwe lichting dj’s die het nieuwe 3FM er weer bovenop moeten helpen, na het vertrek van de oude garde naar Radio 2 of elders. Op het nieuwe 3FM is niet alleen aandacht voor veel nieuwe muziek, maar nemen de sociale media een voorname plek in. Dat was al te zien tijdens deze editie van SR, waarbij Angelique Houtveen via een wall van schermen, vakkundig de highlights er uitpikte. We noemen alleen Angelique, maar iedereen stond zijn mannetje! Het was nieuw, maar klonk vertrouwd.

(nog) geen notering

Vorig jaar maakte  Typhoon het themalied, ‘Niet Weglopen’, dat in de week van de jaarlijkse actie binnenkwam op de 96e plaats en de week daarop naar de 93e plaats steeg. Dit jaar is ‘Are You With Me’ van Lucas Hamming, winnaar van de tweede editie van De Beste Singer Songwriter van Nederland, het themanummer. Het themanummer staat nog niet genoteerd en we hebben er een hard hoofd in dat het alsnog gebeurt, want het nummer staat nog niet eens in de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100. Dat betekent dat, voor het eerst, een Serious Request themanummer, geen notering krijgt.

Meer dan 1400 nummers hebben Frank van der Lende en Domien Verschuuren gedraaid, met het doel zoveel mogelijk geld op te halen voor kinderen die overlijden aan de gevolgen van longontsteking, Iedere 35 seconden één kind, dat zijn er 900.000 per jaar. Onder het motto ‘Laat ze niet stikken’ vonden in het hele land acties plaats.
De meeste indruk, niet alleen op de dj’s, maar ook op de rest van Nederland, maakte de zesjarige Tijn Kolsteren uit Hapert door zijn nagellak-actie. Zijn doel € 100,-- inzamelen, werd uiteindelijk meer dan € 2,6 miljoen! #heelhollandlakt was lange tijd trending topic op Twitter. Mede dankzij Tijn, is het voorlopige eindbedrag uitgekomen op 8.744.131 EURO, 3% meer dan in 2015.

Top SR

Sinds jaren wordt na de actie week de Top Serious Request uitgezonden, een lijst met de meest aangevraagde platen. Dit jaar is die lijst er ook, alleen de volgorde is anders. Onder het motto ‘Het langste weekend’ draait de zender een week lang de meest aangevraagde nummers uit het jaar 2000 tot en met 2016. Hiermee toont 3FM niet de gevestigde paden te willen betreden, maar af te durven wijken. Bovendien is het de ideale gelegenheid om kennis te maken met de nieuwe lichting dj’s, die vanaf januari weer op hun eigen tijdstip (vaak ’s nachts of in het weekend) te horen zijn.

liedje van de dj’s

Het meest aangevraagde nummer tijdens de actieweek, is bijna altijd het liedje dat de dj’s de week door helpt. Vorig jaar konden de dj’s niet echt kiezen en schaarden ze zich achter ‘Niet Weglopen’, het themanummer van Typhoon. Dit jaar was het liedje van de dj’s min of meer ‘Believer’ van Major Lazer vs Showtek, maar werd dagelijks minder aangevraagd dan ‘Sorry’ van Kensington, dat veruit het populairste liedje dreigde te worden.

liedje voor Tijn

Dat veranderde echter nadat Sanne Hans (Miss Montreal), op verzoek van Domien Verschuuren, op donderdagavond een liedje schreef voor Tijn. Het nummer werd al snel gedeeld op de sociale media. 
Velen waren geraakt door het nummer, waaronder de ouders van Tijn. Uiteindelijk is ‘Tijn’ het meest aangevraagde liedje van deze editie van Serious Request. Er is echter één probleempje: er is geen download of stream van, alleen een opname op die donderdagavond.

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend is er geen Megaman, maar richten we ons volledig op de jaarlijsten. Houd de MegaJaarflits in de gaten! De jaarlijsten vind je rechtsboven onder het kopje 'Het hitjaar 2016'. Prettige kerstdagen.

MegaJaarflits: 25 opnieuw bestverkochte album, ‘One Dance’ hit van 2016. Nederlandstalige hiphop definitief doorgebroken.

Het afgelopen jaar hebben we na het eerste en het tweede kwartaal, een overzicht gepresenteerd van de meest verkochte albums en gedownloade en gestreamde tracks tot dat moment. Dat waren echter geen officiële overzichten van GfK Dutch Charts, de samensteller van de wekelijkse hitlijsten. Die zijn er nu wel, want vandaag, vrijdag 23 december 2016, maakten ze de officiële lijsten bekend. Deze jaarlijsten zijn gebaseerd op downloads, fysieke verkopen en streams, gemeten in de periode die loopt van 24 december 2015 (week 1) tot en met 15 december 2016 (week 51).

ALBUMS

In de twee onofficiële tussentijdse metingen stond 25 van Adele bovenaan. Aan het einde van 2016 is daar niets aan veranderd en dus is 25 het best verkochte album van het jaar. Dat is dan voor de tweede keer, want ook in 2015 pakte 25 de eerste plaats. Toen werden er in vijf weken meer dan 250.000 van verkocht. Dit jaar gingen er in heel 2016 ruim 60.000 van over de (digitale) toonbank.

Album Top 10 over 2016, met tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1 + de hoogste plaats

 1. Adele: 25 (100-1)
 2. Justin Bieber: Purpose (51-1), vorig jaar op #4
 3. Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (76-1) NL, 14 weken #1
 4. Lil’ Kleine: WOP! (68-1) NL
 5. Kensington: Rivals  (60-1) NL
 6. Coldplay: A Head Full Of Dreams (57-1), vorig jaar op #9
 7. David Bowie: Blackstar (54-1)
 8. Rolling Stones: Blue & Lonesome (52-1), slechts twee weken oud!!
 9. Leonard Cohen: Your Want It Darker (52-1)
 10. Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar - 37 (45-1) NL
 wel/geen streaming

In 2015 was het succes van 25 voor een belangrijk deel te danken aan de verkoop van fysieke albums en downloads. Adele wilde niet dat het album ook kon worden gestreamd, want daar had ze geen gevoel bij. Zelf kocht ze alleen fysieke cd’s of downloade ze muziek via iTunes.
Maar in juni van dit jaar veranderde ze van gedachten en kwam 25 alsnog beschikbaar op de streamplatforms. Het gevolg was dat het album in de 32e week van de achtste naar de derde plaats steeg. Wereldwijd zijn de tracks van het album, uitgezonderd de vier singles, meer dan vijf miljoen keer gestreamd.

Adele evenaart Marco Borsato

In 2009 voerde Adele met 19 de lijst van bestverkochte albums aan. In 2011 en 2012 deed ze dat met 21. Vorig jaar lukte haar dat ook met 25 en ook dit jaar weer. In 2015 was ze al de eerste zangeres die met drie verschillende albums het bestverkochte album van het jaar scoort. Nu is Adele ook de eerste zangeres die vijf keer het album van het jaar levert en daarmee evenaart ze Marco Borsato die dat ook lukte in 1997, 1998, 2000, 2002 en 2003. Volgend jaar Borsato weer #1?

Overigens staat 21 al voor het zesde jaar in de jaarlijst:
2016: #27
2015: #26
2014: #98
2013: #23
2012: #1
2011: #1

Haar album 19 staat niet in de jaarlijst albums, omdat het sinds februari 2010 goedkoper is geprijsd. We vinden het wel terug in de CombiAlbum jaarlijst, de lijst van alle verkochte albums. 19 staat daarin ook al zes jaar:
2016: #78
2015: #69, opleving dankzij de release van 25
2014: geen notering
2013: #86
2012: #21
2011: #2
2010: #72 (en vanwege nog tien weken volledig geprijsd: #77 in de jaarlijst)
In 2009 was er nog geen CombiAlbumlijst, maar stond 19 op de eerste plaats van de jaarlijst.

Nederlandstalige Hiphop definitief doorgebroken

In de jaarlijst van 2015 stond het hiphop collectief New Wave met het gelijknamige album op de 52e plaats. Van de zeventien tracks, waren er negen waar ene Lil’ Kleine (toen nog vrij onbekend) aan meewerkte. Vervolgens zou Kleine zeven hits scoren in 2015, waaronder de #1-hit ‘Drank & Drugs’, samen met Ronnie Flex.
Was 2015 al een goed jaar voor Lil’ Kleine, 2016 ging daar ver over heen met zijn debuutalbum WOP!, dat dubbelplatina werd en de #1-hit ‘Niet Omdat Het Moet’ feat. Ronnie Flex opleverde. Het album stond negen weken op de eerste plaats en haalt een vierde plek in de jaarlijst over 2016.

WOP! was niet het enige hiphop album dat in 2016 de eerste plaats bereikte. Ook Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde en Blessed van Jonna Fraser haalden de eerste plaats. Geen eerste plaats, maar wel een vette top 10-notering was er voor twaalf andere hiphop albums. We kunnen dan ook wel stellen dat in 2016 de Nederlandstalige hiphop definitief is doorgebroken!

In drie runs (1-1-3) had het album van Broederliefde al vijf weken op de eerste plaats gestaan. Op 16 juli steeg het album opnieuw naar de eerste plaats, maar nu voor langere tijd. In de week van 3 september stond het album op het punt het Nederlandstalige record van ’n Ons Geluk van Frans Bauer (twaalf weken in 2003/2004), te verbreken.

mooiste moment

Vrijdagmiddag 2 september 2016 zullen de leden van Broederliefde nooit vergeten. Edsos in Trouw: “We zaten met zweetbilletjes te wachten op de nieuwe Album Top 100. Rond 14:00 uur belde de platenmaatschappij met het goede nieuws”. Emms vervolgt: “Alsof we de Champions League hadden gewonnen. Iedereen sprong op elkaar”. Mella: “Vooral het gevoel dat heel Nederland achter ons stond. We voelden al die liefde”.
Frans Bauer zelf had ook een beetje meegeholpen om zijn record te verbreken, door een videoboodschap op te nemen met een oproep het album vooral veel te gaan streamen. Het bleef niet bij die dertiende week, want ook de week daarop bleef Hard Work Pays Off 2 op de eerste plaats staan. Met veertien weken is het album dan ook het meest succesvolle hiphop album aller tijden.

Met vier Nederlandse producties bij de bovenste tien (de andere twee zijn Control van Kensington op #5 en Raar Maar Waar – 37 van Kinderen voor Kinderen op #10), valt het aantal in 2016 eentje lager uit dan de afgelopen twee jaren. Recordjaar is 2013 met acht Nederlandse producties bij de bovenste tien.

Rest nog één bijzondere notering bij de bovenste tien en dat is het album Blue & Lonesome van the Rolling Stones. Met maar twee weken op de teller, staat het album al op de achtste plaats. In twee weken tijd heeft het album de platinastatus bereikt.

Statistieken

Voordat we overgaan op de singlejaarlijst, enkele statistieken.

21 albums haalden de eerste plaats van de Album Top 100 (2015: 36). Niet minder dan 18 daarvan bereikten de eerste plaats al in de eerste week. Elf daarvan hielden het niet langer dan één week vol. De volhouders dit jaar waren negen weken voor WOP! en veertien voor Hard Work Pays Off 20). Alle 21 albums staan in de jaarlijst 2016 en die vind je onder de jaarlijsten.

vrouwen blijven aan de macht

Vorig jaar pakte Adele al met 25 de eerste plaats en dit jaar doet ze dat opnieuw in de jaarlijst. Daarmee vergroten de vrouwen de afstand tussen de mannen, want zij hebben nu 15x het album van het jaar gescoord, tegenover 13x voor de mannen. Hier volgen alle #1-jaaralbums van zangeressen. De meting loopt vanaf 1978, het jaar dat afgestapt werd van het puntensysteem voor het samenstellen van de jaarlijsten:
1981: Timi Yuro: All alone Am I
1986: Madonna: True Blue
1989: Gloria Estefan & Miami Sound Machine: Anything For You
1994: Mariah Carey: Music Box
1996: Celine Dion: Falling Into You
2004: Norah Jones: Feels Like Home
2005: Katie Melua: Piece By Piece
2007: Katie Melua: Pictures
2008: Amy Winehouse: Back To Black
2009: Adele: 19
2010: Caro Emerald: Deleted Scenes From The Cutting Room Floor
2011: Adele: 21
2012: Adele: 21
2015: Adele: 25
2016: Adele: 25

Neerlands trots

Vorig jaar viel het aantal door Nederlanders gemaakte albums terug van 48 naar 42 stuks. Dit jaar herpakken we ons, want niet minder dan 46 albums zijn van Nederlandse makelij. Daaronder 37 (!) in het Nederlands, een record. 19 daarvan zijn hiphop albums!

herkomst

46x: Nederland (42)
18x: Verenigd Koninkrijk (26), Verenigde Staten van Amerika (13)
8x: Canada (2),
3x: Australië (3)
2x: België (3)
1x: Barbados (-), Denemarken (-), Frankrijk (1), Jamaica (-), Noorwegen (-)

52 albums zijn in het Engels gezongen.

SINGLES

Single Top 10 over 2016, met tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1 + de hoogste plaats

 1. Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (100-1)
 2. Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix) (92-1)
 3. Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG: Light It Up (remix) (76-2)
 4. Alan Walker: Faded  (74-2)
 5. Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrills (73-3) NL
 6. Jonas Blue feat. Dakota: Fast Car (72-3)
 7. Justin Bieber: Love Yourself (71-1), vorig jaar op #46
 8. The Chainsmokers feat. Daya: Don’t Let Me Down (68-5)
 9. Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling (66-2)
 10. Lukas Graham: 7 Years (63-3)
Het eerste kwartaal voerde Justin Bieber met ‘Love Yourself’ nog het onofficiële overzicht aan. Drie maanden later nam Mike Posner het van hem over met ‘I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)’. Hoewel Posner lang stand hield, moet hij uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats, want het meest gestreamde en gedownloade liedje van 2016 is ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla.

Al in de tweede week steeg ‘One Dance’ naar de eerste plaats. Toch leek het er helemaal niet op dat ‘One Dance’ lang op #1 zou staan. Na vijf weken leek het einde in zicht toen ‘Can’t Stop The Feeling!’ van Justin Timberlake van de elfde naar de tweede plaats steeg.
Tien weken lang bleef Timberlake achter Drake c.s., maar echt gevaarlijk werd het nooit; de relatieve afstand was nooit kleiner dan 12%. Het ging ‘One Dance’ dus voor de wind en even leek het er zelfs op dat het nummer het oude record van Jody Bernal met ‘Que Si, Que No’, vijftien weken op #1 in 2000, zou evenaren.

Maar in de vijftiende week gooiden Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ met ‘Cold Water’ roet in het eten en bleef het voor ‘One Dance’ bij veertien weken. Wereldwijd is ‘One Dance’ meer dan 1 miljard keer gestreamd, waarvan wij in Nederland ruim 36 miljoen voor onze rekening nemen!

‘One Dance’, de hit van het jaar

De basis van ‘One Dance’ ligt in het nummer ‘Do You Mind?’ uit 2007 van de Britse zangeres Kyla. Zij maakte dat nummer destijds met de Britse producer Errol Victor Reid onder zijn naam DJ Paleface. In 2008 maakte Crazy Cousinz (Reid met zijn neef Luke) al een remix van ‘Do You Mind?’ en een jaar later coverde the XX haar nummer.

moeder

Zeven jaar geleden was Kyla Smith, zoals ze volledig heet, gestopt met het lesgeven aan mensen die Engels als tweede taal wilden leren. Kyla wilde zich weer meer op haar muzikale carrière richten. Met Errol had ze het inmiddels ook op het liefdesvlak gevonden. De twee trouwden in 2012 en vestigden zich in Huntingdon, even buiten Londen. Sinds twee en half jaar is ze moeder van een zoon. De muziek heeft ze niet vaarwel gezegd. Als haar zoontje slaapt zit ze samen met haar man in de studio en werken ze aan nieuwe nummers. Maar hoe belandde haar nummer uit 2007 nu bij Drake?

telefoontje

Begin dit jaar was Kyla bij vrienden op bezoek. Op een gegeven moment gaf haar telefoon aan dat ze een email had ontvangen. Ze besteedde er geen aandacht aan, want ze was immers op bezoek. Toen er meer mailtjes kwamen, keek ze er toch maar even naar. Daarin stond te lezen: “Please contact Sony. They’re trying to get hold of you.” Maar nog steeds vond ze het niet nodig om te reageren. Vervolgens belde haar schoonvader, met dezelfde melding. Sony had zijn telefoonnummer achterhaald en probeerde het nu via hem. Maar ook nu zag Kyla daar de ernst niet van in.

sample of credit?

Pas toen ze thuis kwam, belde ze het nummer en toen bleek dat het team rond Drake haar wilde spreken. Zij meldden haar dat Drake haar nummer had gebruikt voor een track op zijn album en dat ze het als één van de eerste singles wilden uitbrengen. Vervolgens kreeg ze de vraag of ze een credit (feature) wilde of dat het nummer als een sample vermeld zou worden. De keuze was snel gemaakt, want bij een credit krijgt Kyla telkens als het ergens gedraaid of verkocht wordt een deel van de opbrengst, bij een sample een eenmalige vergoeding. Naast de sample van Kyla, doet ook de Nigeriaanse Ayodeji Ibrahim Balogun, alias Wizkid mee op ‘One Dance’.

leentjebuur

‘One Dance’ is dus geen cover maar een bewerking van een nummer. Daarbij komen we bij het overzicht van jaarhits die ook niet (helemaal) origineel zijn:
1978: Boney M.: Rivers Of Babylon – Ossie Davis: idem (1960)
1987: Piet Veerman: Sailin Home – Neda Ukraden: Zora Je (1984)
1989: Kaoma: Lambada – Kjarkas: Llorando Se Fue (1982)
1990: Sinéad o’Connor: Nothing Compares 2 U – the Family (1985)
1992: Guns ‘n roses: Knockin’On Heaven’s Door – Bob Dylan: idem (1973)
1994: Marco Borsato: Dromen Zijn Bedrog – Riccardo Fogli: Storie Di Tutti i Giomi (1982)
1999: Lou Bega: Mambo No. 5 – Pérez Prado: idem (1949)
2000: Jody Bernal: Que Si Que No – El Simbolo: Nunca Te Decides (1997)

2007: André Hazes & Gerard Joling: Blijf Bij Mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren) – Pupo: Forse (1979)
2009: Lisa: Halleluja – Leonard Cohen: idem (1984)
2010: Yolanda be cool feat. Dcup: We No Speak Americano – Renato Carosone: Tu Vuò Fà l’Americano (1956)
2012: Michel Teló: Ai Se Eu Te Pego! –  Cangaia de Jegue: idem (2010)
2013: Avicii: Wake Me Up! – Aloe Blacc: Wake Me Up (2013, acoustische versie opgenomen voor de versie met Avicii, maar later uitgebracht)
2015: OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix) – OMI: Cheerleader (2012)
2016: Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance – DJ Paleface feat. Kyla: Do You Mind (2007)

We zouden zelfs ‘The Ketchup Song (Aserejé)’ van las Ketchup uit 2002 hieraan toe kunnen voegen, want het refrein is gebaseerd op ‘Rapper’s Delight’ van Sugarhill Gang uit 1979. En ‘This Is The Life’ van Amy MacDonald (hit van 2008) vertoont weer overeenkomsten met ‘The Ketchup Song (Aserejé)’ van las Ketchup!

mannen lopen verder uit

Zijn het bij de albums de vrouwen die het voortouw nemen, bij de singles zijn dat nog steeds de mannen. Voor het vijfde jaar op rij, is het een zanger (Drake is de hoofartiest) die de hit van het jaar scoort. Daarmee lopen de mannen verder uit op de vrouwen, die acht keer de hit van het jaar hadden, tegenover mannen nu voor de zestiende keer! Hier volgen ze allemaal:
1979: Art Garfunkel: Bright Eyes
1984: Danny de Munk: Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen
1987: Piet Veerman: Sailin’ Home
1991: Bryan Adams: (Everything I Do) I Do It For You
1993: René Klijn: Mr. Blue
1994: Marco Borsato: Dromen Zijn Bedrog
1997: Elton John: Candle In The Wind ‘97
1999: Lou Bega: Mambo No.5
2000: Jody Bernal: Que Si Que No
2003: Jamai: Step Right Up
2006: Marco Borsato: Rood
2012: Michel Teló: Ai Se Eu Te Pego!
2013: Avicci: Wake Me Up!
2014: John Legend: All Of Me
2015: OMI: Cheerleader (Felix Jaehn remix)
2016: Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
Naast zestien zangers en acht zangeressen, scoorden ook nog vijftien groepen en/of duetten de hit van het jaar.

beste jaar voor Canadese muzikanten

Sinds 1991 is ‘(Everything I Do) I Do It For You’ van Bryan Adams met twaalf weken de mees succesvolle Canadese #1-hit. Maar na 24 jaar moet Adams het stokje overgeven aan Drake met ‘One Dance’ feat. Wizkid & Kyla, die veertien weken op de eerste plaats stond. Op de derde plaats blijft Celine Díon met ‘My Heart Will Go On’, met elf weken.
‘One Dance’ is niet de enige hit van Drake dit jaar. Met ‘Too Good’ feat. Rihanna (op #26) scoorde hij nog een #1-hit en zijn ‘Controlla’ vinden we op terug op #76. Maar Drake is niet de enige Canadese artiest die het goed deed in 2016. The Weeknd deed opnieuw goede zaken, nu met ‘Starboy’ feat. Daft Punk (op #58).

Maar de grote verrassing dit jaar kwam van de 19-jarige Shawn Mendes. In 2015 debuteerde de Canadese zanger al met ‘Stitches’ (#58 in het jaaroverzicht). Dit jaar bleef ‘Stitches’ scoren (op #31) en kwamen daar nog drie andere hits bij: ‘Treat You Better’ (op #29), ‘I Know What You Did Last Summer’ met Camila Cabello (op #69) en ‘Mercy’ (op #71). Daarnaast scoorde hij een #1-notering met het album Illuminate.

Naast drie solohits van Justin Bieber (waarover zo dadelijk meer) komen we bij de laatste Canadese artiest in het jaaroverzicht van 2016: Ruth B met ‘Lost Boy’ (op #95). Daarmee komt het aantal hits van Canadese artiesten uit op twaalf, een record! Tot dit jaar was 2015 met vijf noteringen in de jaarlijst het beste jaar voor Canadese muzikanten.

Justin Bieber is een blijvertje

Na jaren hits scoren voornamelijk dankzij tienermeisjes, brak Justin Bieber in 2015 door bij het grote publiek. Hij scoorde dat jaar drie #1-hits: ‘What Do You Mean?’, ‘Sorry’ en ‘Love Yourself’.
Alle drie de nummers dreunen na in 2016 en krijgen dan ook alle een notering in de jaarlijst: #33, #12 en #7. Daarnaast scoorde Bieber er nog twee #1-hits bij. ‘Cold Water’ met Major Lazer & Mø (op #11) en ‘Let Me Love You’ met DJ Snake (op #19).

Broederliefde

Als we terugkijken op 2016 kunnen we niet om Broederliefde heen. Naast het album Hard Work Pays Off 2, het op twee na bestverkochte album, stond de groep uit de Rotterdamse wijk Spangen met niet minder dan 23 (!) tracks in de Single Top 100. Zes van die tracks krijgen een notering in de jaarlijst, met als hoogste ‘Jungle’ op #13, dat tevens de hoogst genoteerde Nederlandse productie is. De 23 tracks samen zijn zo’n 140 miljoen keer gestreamd, waarmee Broederliefde in Nederland de meest gestreamde artiest op Spotify was in 2016.

Naast Broederliefde en de eerder genoemde Lil’ Kleine en Ronnie Flex, scoren ook Jonna Fraser, SFB, Frenna, Glowinthedark, Boef en F1rstman met één of meerdere hiphop nummers in de jaarlijst van 2016.

Statistieken

Net als bij de albums, volgen hier ook nog enkele statistieken.

#1-hits

Sinds drie jaar was er dit jaar weer een nummer dat het langer dan tien weken volhield bovenaan de Single Top 100. Maar liefst veertien weken, aan één stuk, stond ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla op de eerste plaats. Daardoor moet ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato, in 1994 dertien weken bovenaan, een plekje inleveren als de op één na langst  genoteerde #1-hit aller tijden. Even leek het er zelfs op dat ook het ultieme record van Jody Bernal, vijftien weken voor ‘Que Si, Que No’ in 2000, zou worden geëvenaard, maar dat lukte net niet.

Doordat ‘One Dance’ veertien weken op de eerste plaats stond was het aantal #1-hits in 2016 stukken minder dan andere jaren. Dat aantal werd nog minder doordat er drie nummers waren die elk zeven weken bovenaan stonden. Uiteindelijk zijn het er dan maar dertien stuks, toch nog twee meer dan in 2015. Met uitzondering van ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie staan alle #1-hits in de jaarlijst van 2016. Je vind ze onder de jaarlijsten.

herkomst

De verdeling van de bovenste honderd hits is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2015:
29x: Verenigde Staten van Amerika (28)
20x: Nederland (19)
17x: Groot-Brittannië (21)
12x: Canada (5)
6x: Frankrijk (5),
3x: Zweden (7), Australië (1), Denemarken (-), Noorwegen (4), Spanje (1)
2x: Barbados (-)
1x: Duitsland (3), Mexico (-)

Voor het eerst in jaren passeren wij (de Nederlanders dus) de Britten! Natuurlijk is dat dankzij de hits van Nederlandse hiphoppers, waarvan er vijftien (!) in de jaarlijst staan. En daarmee komen we op het aantal Nederlandstalige noteringen. Dat zijn er zeventien, tien meer dan in 2015. Van die zeventien werden er tien uitgebracht op het label TopNotch. Vorig jaar waren dat er nog vijf.

talen

Naast zeventien Nederlandstalige noteringen is de verdeling als volgt:
80x: Engels (79)
2x: Spaans (1)
1x: Italiaans (-)

Buitenland

Tot slot kijken we nog even naar de Britse en Amerikaanse jaarlijsten. In tegenstelling tot Nederland, waar de jaarlijsten al op 15 december zijn opgemaakt, maken ze elders de balans op aan het einde van het jaar.

Verenigd Koninkrijk (bron: OCC)

Singles (incl. streams), aantallen in miljoenen

 1. Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (1,95)
 2. Lukas Graham: 7 Years (1,49)
 3. Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrills (1,46)
 4. Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix) (1,38)
 5. Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For (1,28)
 6. Zara Larsson: Lush Life (1,16)
 7. The Chainsmokers feat. Halsey: Closer (1,15)
 8. Justin Bieber: Love Yourself (1,14)
 9. Rihanna feat. Drake: Work
 10. Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling 
Streams, aantallen in miljoenen

 1. Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (142)
 2. Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrills
 3. Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)
 4. Lukas Graham: 7 Years
 5. Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
 6. Rihanna feat. Drake: Work
 7. Zara Larsson: Lush Life
 8. The Chainsmokers feat. Halsey: Closer
 9. Justin Bieber: Love Yourself
 10. Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ: Cold Water
Downloads, aantallen in duizendtallen

 1. Lukas Graham: 7 Years
 2. Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (530)
 3. Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling
 4. Calum Scott: Dancing On My Own
 5. Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrills
 6. Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB remix)
 7. Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
 8. Shawn Mendes: Stitches
 9. James Arthur: Say You Won’t Let Go
 10. Jonas Blue feat. Dakota: Fast Car
Albums, aantallen in duizendtallen

 1. Adele: 25 (753)
 2. Coldplay: A Head Full Of Dreams (512)
 3. Michael Ball & Alfie Boe: Together (512)
 4. Justin Bieber: Purpose (478,5)
 5. Elvis Presley with the Royal Philharmonic Orchestra: The Wonder Of You (458)
 6. David Bowie: Blackstar (410)
 7. Little Mix: Glory Days (409)
 8. Drake: Views (387)
 9. Jess Glynne: I Cry When I Laugh
 10. David Bowie: Best Of (328,5)
Net als in 2015 staan er ook in 2016 zeven Britse producties bij de bovenste tien.

Van 25 zijn er in heel 2016 753.194 stuks verkocht, minder dan een miljoen stuks dus. Voor het eerst in drie jaar haalt een #1-album niet het miljoen. De voorlaatste keer was in 2013, toen er 684.754 stuks van Midnight Memories van One Direction over de (digitale) toonbank gingen. Overigens zijn de ruim 753 duidend van 25 aanmerkelijk minder dan de 2.495.899 in 2015, in minder dan twee maanden!

Eigenlijk is 25 niet het bestverkochte album van 2016, maar is dat Now That’s What I Call Music! 95, waarvan 867.959 stuks zijn verkocht. Echter dat album valt in de categorie verzamelalbums. Samen vormen ze de bij ons bekende Combi Album Lijst. Bij ons staat 25 wel op de eerste plaats, het hoogst genoteerde verzamelalbum, Hitzone 78 staat pas op de elfde plaats en pakt nog niet de helft van 25.

Net als in 2015 maakt de OCC, de instantie die in Groot-Brittannië de hitlijsten samenstelt, ook lijsten op van verkocht vinyl.

Vinyl albums

 1. David Bowie: Blackstar
 2. Amy Winehouse: Back To Black
 3. Soudtrack: Guardians of the Galaxy – Awesome Mix 1
 4. Radiohead: A Moon Shaped Pool
 5. Fleetwood Mac: Rumours
 6. Stone Roses: The Stone Roses
 7. Bob Marley & the Wailers: Legend
 8. Beatles: Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band
 9. Prince & the Revolution: Purple Rain (OST)
 10. Nirvana: Nevermind
2016 gaat de boeken in als het jaar waarin vinyl meer dan drie miljoen keer over de Britse toonbank ging, het hoogste aantal in 25 jaar! Toch zijn het vooral oudere elpees die het (nog) goed doen. Onder de tien bestverkochte vinylalbums staan slechts drie albums uit 2016. Met 54.000 stuks is Blackstar van David Bowie het bestverkochte vinylalbum van 2016. 25 van Adele, vorig jaar nog het bestverkochte vinylalbum, komt helemaal niet bij de eerste tien voor, maar pas op plek 13.

Vinyl singles

 1. Stone Roses: All For one
 2. Stone Roses: Beautiful Thing
 3. David Bowie: TVC 15
 4. Muse: Reapers
 5. Jeff Buckley: The Boy With The Thorn In His Side
 6. Oasis: Stand By Me
 7. 1975: A Change Of Heart
 8. Noel Gallagher’s High Flying Circus: El Mexicano
 9. David Bowie: Golden Years
 10. Manic Street Preachers: A Design For Life
Verenigde Staten van Amerika (bron: Soundscan)

Hoewel het Amerikaanse muziekmagazine Billboard al eind november de jaarlijsten opmaakt, gebaseerd op het aloude puntensysteem, maakt Soundscan, die de data levert aan Billboard, eind december ook nog overzichten met verkoopcijfers. Onderstaande overzichten zijn gemeten over de periode 1 januari tot en met 29 december 2016, bijna een heel jaar dus!

Albums (incl. streams vs cd-verkopen), aantallen in miljoenen

 1. Drake: Views (4,140 – 1,607)
 2. Adele: 25 (2,639 – 1,731)
 3. Beyoncé: Lemonade (2,187 – 1,554)
 4. Rihanna: Anti (1,966 – 0,603)
 5. Twenty One Pilots: Blurryface (1,732 – 0,738)
 6. Justin Bieber: Purpose (1,678 – 0,554)
 7. Chris Stapleton: Traveller (1,421 – 1,085)
 8. Original Broadway Cast Recording, Hamilton: An American Musical (1,327 – 0,820)
 9. Soundtrack: Suicide Squad: The Album (1,126 – 0,472)
 10. Ariana Grande: Dangerous Woman (1,070 – 0,322)
Vinylalbums, in duizendtallen

 1. Twenty One Pilots: Blurryface (68)
 2. David Bowie: Blackstar (66)
 3. Adele: 25 (58)
 4. Amy Winehouse: Back To Black (58)
 5. Radiohead: A Moon Shaped Pool (57)
 6. the Beatles: Abbey Road (54)
 7. Bob Marley & the Wailers: Legend (49)
 8. Twenty One Pilots: Vessel (46)
 9. Miles Davis: Kind Of Blue (42)
 10. Lana Del Rey: Born To Die (39)
Meer dan 1,7 miljoen albums gingen er van Blurryface van het Amerikaanse duo Twenty One Pilots over de (digitale) toonbank. Daarnaast ook nog eens 68.000 vinylalbums, waarmee het de bestverkocht elpee is.
Daarnaast staat hun elpee Vessel uit 2014 ook nog bij de bovenste tien (op #8). Verderop blijken hun singles ‘Stressed Out’ (#6) en ‘Heathens’ (#10) veel gedownload te zijn. Kortom, 2016 was een zeer succesvol jaar voor Tyler Joseph en Josh Dun, ofwel Twenty One Pilots.

Downloadalbums, aantallen in miljoenen

 1. Drake: Views (1,299)
 2. Beyoncé: Lemonade (1,200)
 3. Adele: 25 (0,514)
 4. Chris Stapleton: Traveller (0,4447)
 5. Original Broadway Cast Recording, Hamilton: An American Musical (0,422)
 6. Twenty One Pilots: Blurryface (0,377)
 7. Prince: The Very Best Of Prince (0,371)
 8. J. Cole: 4 Your Eyez Only (0,356)
 9. Rihanna: Anti (0,347)
 10. Panic! At The Disco: Death Of A Bachelor (0,344)
En na de albumoverzichten nog die van de losse tracks

Streams, audio + video, aantallen in miljoenen

 1. Desiigner: Panda (791,277)
 2. Rihanna feat.Drake: Work (708,112)
 3. The Chainsmokers feat.Halsey: Closer (611,697)
 4. Drake feat.WizKid & Kyla: One Dance (558,255)
 5. Rihanna: Needed Me (516,854)
 6. The Chainsmokers feat. Daya: Don't Let Me Down            (504,875)
 7. Justin Bieber: Sorry (465,741)
 8. Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign: Work From Home (453,309)
 9. Twenty One Pilots: Stressed Out (445,054)
 10. D.R.A.M. feat. Lil Yachty: Broccoli (436,453)
Downloads, aantallen in miljoenen

 1. Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling! (2,495)
 2. The Chainsmokers feat.Halsey: Closer (2,268)
 3. Flo Rida: My House (2,241)
 4. Lukas Graham: 7 Years (2,113)
 5. Drake feat.WizKid & Kyla: One Dance (2,008)
 6. Twenty One Pilots: Stressed Out (1,867)
 7. Justin Bieber: Love Yourself (1,817)
 8. The Chainsmokers feat. Daya: Don't Let Me Down            (1,795)
 9. Rihanna feat.Drake: Work (1,767)
 10. Twenty One Pilots: Heathens (1,748)
Tot zover deze MegaJaarflits 2016. De volledige jaarlijsten vind je rechtsboven onder het kopje Het hitjaar 2016.

laatste aanpassing: 8 januari 2017.