donderdag 13 april 2017

Hitlits: College Tour en live concerten brengen Ed Sheeran voor de helft terug op #1

Na het weekend nam Ed Sheeran zowel met zijn single ‘Shape Of You’ als het album ÷ (Divide) de leiding over van Boef. Het optreden vorige week vrijdag van Sheeran in College Tour en de live concerten eerder die week in de Ziggo Dome, hebben daar zeker aan meegedragen. Maar al snel nam de voorsprong op Boef af en uiteindelijk blijft Slaaptekort de bovenste beste in de Album Top 100. Maar in de Single Top 100 is het Ed Sheeran wel gelukt en gaat ‘Shape Of You’ een elfde week in aan kop.

Naast ‘Shape Of You’ staan er nog tien andere nummers van Ed Sheeran in de lijst, allen tracks van zijn album ÷ (Divide). Het ene nummer boekt een beetje winst, het andere een beetje verlies.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Ed Sheeran: Shape Of You (elfde week op #1)
2. (1)   Boef: Habiba (op 0,86%)
3. (3)   Kygo & Selena Gomez: It Ain’t Me
4. (8)   Clean Bandit feat. Zara Larsson: Symphony
5. (14) Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla

Niet alleen ‘Swalla’ van Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign, gestegen van de 14e naar de 5e plaats, is nieuw bij de bovenste tien. Ook ‘Weak’ van Adam, Jack en Ryan, ofwel AJR, weet deze week de top 10 te bereiken. Het nummer stijgt van de 17e naar de 10e plaats, maar daar hadden de broers wel elf weken voor nodig, zes weken meer dan ‘Swalla’.

Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#13 Boef ISMO Lijpe: Wie Praat Die Gaat
#28 Harry Styles: Sign Of The Times (morgen, vrijdag, vermoedelijk #1 in de Britse hitparade)
#47 the Chainsmokers: The One
#59 Anne-Marie: Ciao Adios
#72  the Chainsmokers: Break Up Every Night
#85 Yellow Claw feat. Moksi & Jonna Fraser: Open
#90 Khalid: Location
#96 BKO feat. Jairzinho & Sevn Alias: Mattaboy

ALBUMS

Vier top 10-hits, waaronder een #1-notering met ‘Don’t Let Me Down’ feat. Daya, hebben the Chainsmokers op kun conto staan. Daarnaast ook nog vier kleinere hits en deze week komen daar nog twee bij (zie de singles). Deze week voegen Andrew Taggart en Alex Pall, ofwel the Chainsmokers, daar ook nog hun eerste album aan toe, Memories … Do Not Open, dat binnenkomt op de derde plaats van de Album Top 100.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Slaaptekort (vierde week op #1)
2. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (op 0,67%!)
3. EW  the Chainsmokers: Memories … Do Not Open
4. (3)   Drake: More Life
5. (7)   Ed Sheeran: X

Naast het album van the Chainsmokers, komen nog de volgende albums binnen:
#6 Deep Purple: Infinite
#7 Ladies of Soul: Live At The Ziggo Dome 2017
#11 Mister and Mississippi: Mirage
#14 de Fellas: Lang Leven De Flex (rapperscollectief uit Amsterdam-Zuidoost)
#15 Rowwen Hèze: De Liefde, De Muziek, De Herinnering
#16 Father John Misty: Pure Comedy
#17 Joey Bada$$: All Amerikkkan Bada$$
#20 Joep Beving: Prehension
#56 Orchestra Baobab: Tribute To Ndiouga Dieng
#64 Future Islands: The Far Field
#69 René Schuurmans: Goud
#100 Bethel Music: Star-Light

En dan tenslotte de Nederpop-serie ‘The Golden Years of Dutch Pop Music’. In de negende worp komen de volgende vier gewone albums binnen:
#30 Jan Akkerman
#35 Lucifer & Margriet Eshuijs Band
#40 Vitesse
#47 Groep 1850

Daarnaast komen twee verzamelalbums van deze serie de VerzamelalbumTop 30 binnen:
#2 Sixties Nuggets
#3 Seventies Nuggets

In totaal zijn er nu 48 albums in deze serie verschenen, waarvan 44 (38 gewone en 6 verzamelalbums) een notering kregen. Een groot succes dus. Maar dat was bij de start op 21 november 2014, geenszins het geval!

succes niet verzekerd

De eerste worp. met albums van Cuby & the Blizzards, Livin' Blues, Q65, the Motions en the Outsiders, leverde in eerste instantie geen enkele notering op. Pas bij de tweede worp op 27 maart 2015, kreeg het album van the Outsiders alsnog een notering. Vanaf de tweede worp lukte dat elk volgend album. Wellicht dat de albums van Cuby & the Blizzards, Livin' Blues, Q65 en the Motions nog een herkansing kunnen krijgen bij de volgende worp wanneer de serie over de 50 heengaat.

We zijn een dagje eerder dan normaal, dat is omdat de medewerkers van GfK Dutch Charts, die wekelijks de hitlijsten samenstellen, ook wel eens een dagje vrij willen. Sterker, ze hebben tot en met maandag vrij! Wij ook, maar ergens dit paasweekend melden we ons toch nog met een nieuwe Megaman en de albumsnippers. En mocht je dit weekend op zoek gaan naar eieren, succes!

zondag 9 april 2017

Megaman bij week 14 – 8 april 2017

Boef’s #1-positie  (nog) niet in gevaar

En verder in deze Megaman:
-          LouiVos inmiddels vaste gast in Single Top 100
-          Josylvio komt met tweede album
-          grootste eigen hit voor Kendrick Lamar
-          Sevn Alias maakt reclame voor zijn truien
-          Jairzinho gaat alvast voor goud
-          Is Nicky Jam ook alleen geliefd?
-          Yellow Claw verslijt in vier jaar vier vrouwen

Afgelopen vrijdag waren we niet in staat een Hitflits samen te stellen. Of de Album Top 100 een nieuwe lijstaanvoerder heeft en wat de nieuwe noteringen zijn, kun je alsnog allemaal lezen in de albumflitsen van week 14.

Wijzen we je tenslotte nog even op het onofficiële kwartaaloverzicht van vorige week, waarin een foutje zat. ‘Rockabye' van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie miste op een derde plaats met een index van 49. Hierdoor komen alle nummers vanaf  ‘Castle On The Hill' van Ed Sheeran een plek lager uit. De fout is inmiddels hersteld.


Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Boef’s #1-positie (nog) niet in gevaar

#1 Boef: Habiba
    *** derde week op #1 ***

Voor de derde week voert ‘Habiba’ van Boef de Single Top 100 aan. Het overwicht op ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran is iets verkleind, van 27 naar 18%. Dat zal Sheeran te danken hebben aan de twee concerten die hij afgelopen week gaf in de Ziggo Dome en alle publiciteit daaromheen
Daaronder op een derde plek, gestegen vanaf de vijfde plaats, ‘It Ain’t Me’ van Kygo & Selena Gomez. Voor Kygo een evenaring van zijn #3-hit ‘Stole The Show’ feat. Parson James uit 2015. Wellicht zit er voor Kygo nog een grotere hit in.

Wie we ook niet moeten uitvlakken voor een hoge positie is ‘Symphony’ van Clean Bandit feat. Zara Larsson, dat in de derde week een sprong maakt van achttien plaatsen en op de achtste plaats belandt. Het levert Clean Bandit hun derde en Zara Larsson haar vijfde top 10-hit op.

Nog even terug naar ‘Habiba’ van Boef. Qua streams levert ‘Habiba’ zo’n half miljoen streams in, maar een nieuwe hit is al weer onderweg: ‘Wie Praat Die Gaat’ met ISMO & Lijpe. Dat nummer staat na twee dagen op ruim 300.000 streams. Voor een top 10-positie zal Boef er nog wel even aan moeten trekken. Die zit er waarschijnlijk wel in voor ‘Sign Of The Times’ van Harry Styles, de 3FM Megahit van deze week.

Naast ‘Habiba’ staat Boef ook deze week met nog 17 andere nummers in de Single Top 100, waarvan 16 tracks van zijn album Slaaptekort, dat net als single ‘Habiba’ voor de derde week de Album Top 100 aanvoert.

LouiVos vaste gast in Single Top 100

#11 LouiVos feat. Webb: Ex
       *** hoogste eerste weeks ***

‘Ex’ van LouiVos feat. Webb is de hoogste van vier tracks van Nederlandse hiphoppers die deze week binnenkomen in de Single Top 100. En dat op slechts zeven nieuwe noteringen deze week. LouiVos (= JayNakAnigga), van Congolese afkomst, begint langzamerhand een vaste gast te worden in de lijst, want ‘Ex’ is al zijn vierde notering dit jaar. Webb is een rapper uit Den Haag.

Josylvio komt met tweede album

#32 Josylvio feat. 3robi & Killer Kamal: Westside

Het is een goede week voor Josylvio. Op #88 scoort hij met ‘Doorgaan’ feat. Kevin, Josylvio, BKO & Vic9 (zie daar). En op #32 is het raak met ‘Westside’ feat. 3robi & Killer Kamal. Het nummer is afkomstig van het album 2 Gezichten van Josylvio, dat op 28 april te koop is.

Killer Kamal, de laatste act op ‘Westside’ maakt deze week zijn debuut, dus stellen we hem even aan je voor. Kamal, geboren in 1984 in een buitenwijk van Parijs, woont tegenwoordig in Woensel, een stadsdeel van Eindhoven. Tussen 2004 – 2014 vormde hij samen met Youssef, het duo Youssef & Kamal, dat met hun nummers enkele bekende Nederlanders bekritiseerde, waaronder Geert Wilders.

grootste eigen hit voor Kendrick Lamar

#43 Kendrick Lamar: Humble.

‘Humble.’ is de eerste single van Album, het vierde studioalbum van de Amerikaanse hiphopper Kendrick Lamar, dat gepland staat voor aanstaande vrijdag. To Pimp A Butterfly, zijn vorige album haalde wereldwijd hoge posities (#9 bij ons), dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Met een 45e plaats is ‘Humble.’ nu al de grootste eigen hit voor Lamar.

Sevn Alias maakt reclame voor zijn truien

#59 Sevn Alias: Qifesh

In 2016 bacht Sevn Alias ook al een nummer uit met de titel ‘Kifesh’ dat tot de 42e plaats kwam. De vraag is dan ook: Is ‘Qifesh’ een nieuwe versie van ‘Kifesh’ (#42 in 2016)? Let op de spelling!

Beide nummers hebben echter niets met elkaar te maken. ‘Kifesh’, Marokkaans voor ‘hoezo’, gaat over de onverschilligheid van zijn broer, die in drugs handelt en vrouwen als lustobject ziet. Een maatschappij kritisch nummer dus van een Nederlandse rapper.

reclame

‘Qifesh’ daarentegen is is de naam van een kledingmerk, dat samenwerkt met Sevn Alias en zijn truien verkoopt. Met het nummer maakt Alias dus gewoon schaamteloos reclame voor z’n truien! Hij had het nummer ook gratis beschikbaar kunnen stellen, want verdienen doet hij toch wel aan de truien, als je de prijzen ziet.

Jairzinho gaat alvast voor goud

#88 Jairzinho feat. Kevin, Josylvio, BKO & Vic9: Doorgaan

De debuut EP van Jairzinho heet Gouden Plaat. Maar of de EP die status qua verkoop ook gaat halen, is natuurlijk afwachten. ‘Tempo’ feat. Sevn Alias, BKO & Boef, de eerste track (#2 in maart) is dat al wel gelukt met meer dan 10 miljoen streams. ‘Doorgaan’ feat. Kevin, Josylvio, BKO & Vic9 begint in ieder geval rustig, op #88, in tegenstelling tot ‘Tempo’ dat binnenkwam op een tiende plaats.

Tussen de vele acts op ‘Doorgaan’ treffen we één persoon aan die we nog niet eerder in dit Mega-theater zijn tegengekomen: Vic9. Evenals de andere acts brengt Vic9 ook zijn nummers uit op het platenlabel Rotterdam Airlines. Vic9 werkte al eerder samen met Kevin (‘In De Streets’) en met Jairzinho (‘Enge Whip’).

Is Nicky Jam ook alleen geliefd?

#94 Nicky Jam: El Amante

Sinds januari is de videoclip van ‘El Amante’ van Nicky Jam ruim 360 miljoen keer aangeklikt. Het nummer is al de derde single van zijn album Fenix, dat net als de andere twee singles in ons land is voorbij gegaan. Wellicht dat het alsnog een notering krijgt, nu ‘El Amante’, dat ‘geliefd’ betekend, een hit dreigt te worden. Met ‘El Pérdon’ duurde het ook lang voordat het doorbrak en uiteindelijk in 2015 de eerste plaats bereikte. Maar pas nadat hij het nummer ook nog eens had opgenomen met Enrique Iglesias. Overigens staan op Fenix beide versies van ‘El Pérdon’.

Yellow Claw verslijt in vier jaar vier vrouwen

#100 Yellow Claw feat. DJ Snake & Elliphant: Good Day

In de Album Top 100 komt het tweede studioalbum van Yellow Claw binnen op de achtste plaats (zie de albumsnippers). ‘Good Day’ is daarvan de derde hit, dit keer met DJ Snake & Elliphant. De volgende hit is ook al bekend, want dat wordt zeker ‘Open’ feat. Moksi & Jonna Fraser, die voor het eerst in het Engels te horen zal zijn.

Nog even terug naar ‘Good Day’, waarop Elliphant zijn debuut maakt. Eh, haar debuut, want achter Elliphant schuilt geen man, maar een vrouw: de Zweedse Ellinor Miranda Salome Olovsdotter (Stockholm, 8 oktober 1985).
Op een feestje in 2011 liep ze producer Tim Deneve tegen het lijf, die net op zoek was naar een zangeres (het zal ook niet) voor zijn project Jungle, dat hij vormde met Ted Krotkiewski. De samenwerking met de twee leidde tot het uitbrengen van eigen materiaal onder de naam Elliphant. In 2016 bracht ze haar tweede album Living Life Golden uit.

Na Rochelle (in 2013), Ayden en Becky G (allen 1x) en Yade Lauren (2x) is Elliphant de vierde zangeres op een hit van Jim Aasgier (Jim G.L. Taihuttu) en Nizzle (Nils Rondhuis ) alias Yellow Claw.

Albumflitsen bij week 14 - 8 april 2017

Jamiroquai na zeven jaar terug

Na drie top 10-albums, scoorde Jamiroquai met Rock Dust Light Star in 2010  zijn eerste #1-album. Daarna ging Jay Kay met zijn band Jamiroquai die eindigde op 20 september 2014. Daarna bleef het stil rond de band. Naar het schijnt werd hij in de afgelopen jaren vader van twee dochters, dus had hij wel even wat anders aan zijn hoofd.

Automation, het achtste studioalbum van Jamiroquai, is het eerste in zeven jaar tijd. Dit keer geen eerste plaats, maar een vierde plek is ook niet verkeerd. Zeker als je bedenkt dat hij al zeven jaar geen hits meer heeft gescoord. Op 9 juli komt Kay met zijn band naar Rotterdam voor een optreden op het North Sea Jazz festival.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Slaaptekort (derde week op #1)
2. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (op ruim 37%)
3. (3)   Drake: More Life
4. EW  Jamiroquai: Automation
5. EW  Bob Dylan: Triplicate

#5 Bob Dylan: Triplicate
Triplicate van Bob Dylan is het derde album waarop hij liedjes zingt uit het grote American Songbook, nummers uit de tijd van Frank Sinatra. In 2015 kwam Dylan met Shadows In The Night (#2), vorig jaar met Fallen Angels (#7). Elk album van Triplicate kreeg een thema mee:
Plaat 1: Til The Sun Goes Down
Plaat 2:  Devil Dolls
Plaat 3: Comin’ Home Late
Dylan (75) nam de albums op in de Hollywood Capitol studio met zijn vaste live band. Hij produceeerde zijn 38e stduioalbum zelf,  onder de naam Jack Frost.

#8 Yellow Claw: Los Amsterdam
Op hun vorige album Bloof For Mercy (#27 in 2015) maakte Bizzey (=(Leonardo Roelandschap)) nog deel uit van Yellow Claw. In juni 2016 stapte Bizzey uit de groep, om meer tijd voor zijn familie te hebben en eigen projecten op te starten.

Jim Aasgier (Jim G.L. Taihuttu) en Nizzle (Nils Rondhuis) gingen verder met Yellow Claw en scoorden hits met Yade Lauren en DJ Snake & Elliphant. Die nummers staan op het nieuwe album Los Amsterdam, waaraan ook nog meegewerkt werd door Jonna Fraser, Quavo, Tinie Tempah, Juicy J en Lil Debbie.

#16 Mastodon: Emperor Of Sand
Emperor Of Sand is het zevende studioalbum van de Amerikaanse heavy metalband Mastodon, het eerste sinds Once More’ Round The Sun (#20 in 2014). Voor Emperor Of Sand ging het viertal opnieuw in zee met Brendan O’Brien, die ook hun album Crack The Skye (#56 in 2009), produceerde.

#18 Fresku / MocroManiac: Juice
De single ‘Witlof’ hoor je regelmatig op 3FM langskomen. Het nummer is één van de tracks van het album Juice, dat Fresku (= Roy Michael Raymond) en MocroManiac (=Abdelilah el Foulani) samen maakten.
De twee kennen elkaar sinds 2012 en hebben wederzijds ontzag voor elkaar. MocroManiac kijkt op tegen de veelzijdigheid van Fesku, die op zijn beurt MocroManiac als een echte entertainer ziet en daarom met hem de studio indook.

Voor Juice zonden Fresku en MocroManiac zich een tijdje af in een bungalowpark, samen met twee gitaristen en een laptop met de beats van producer Teeming. Daar ontstond het raamwerk voor Juice, waaraan ook nog Braz, Pietju Bell, Woenzelaar en Sarah Jane meewerkten.

#27 Ozark Henry: Us
In 2012 maakte Ozark Henry (= de Vlaming Piet Goddaer) een uitstapje met het Nationaal Orkest van België (NOB), dat 75 jaar bestond. De samenwerking leidde drie jaar later tot het album Paramount (#73 in 2015). Us is dan ook het eerste nieuwe album van Ozark Henry sinds Hvelreki (#26 in 2010).

Vorig jaar was Henry UNODC Goodwill ambassadeur om aandacht te vragen voor de problematiek van de mensenhandel. De confrontatie met het strafste en het lelijkste van de mens, heeft zeker invloed gehad op het schrijfproces van Us. Voor het album werkte hij samen met producer Tim Bran (London Grammar, Birdy, The Verve).

#29 Neil Diamond: 50th Anniversary Collection
Neil Leslie Diamond (New York, 24 januari 1941) begon na een jeugdkamp, waar folkzanger Pete Seeger optrad, met het schrijven van liedjes. In het begin omdat niemand in zijn familie dit had gedaan, maar later ook om de dingen die een teenager meemaakt van zich af te schrijven.

op commando liedje schrijven

Na een tijdje probeerde hij zijn nummers te slijten aan de muziekuitgeverijen van Tin Pin Alley. Uiteindelijk kreeg hij een contract bij Sunbeam Music Publishing: 16 weken lang liedjes schrijven voor $50 per week. Na die 16 weken werd het contract niet vernieuwd en stond Diamond op straat, maar wel met een hoop ervaring. Hij bleef dan ook liedjes schrijven, waarvan hij er enkele zelf opnam, maar nog altijd zonder succes.

het eerste success als componist

Dat succes kwam in 1965 met zijn nummer ‘Sunday Me’ voor Jay & the Americans, dat  een top 20-hit werd. Inmiddels had Diamond, na bijna zeven jaar flops, een eigen bedrijfje opgezet. Voor één van zijn liedjes had hij iemand nodig om het in te zingen. Hij vroeg daarvoor Ellie Greenwich, die samen met Jeff Barry al hun sporen verdiend had als songwriters, onder andere voor the Ronettes.

en als zanger

Uit die ontmoeting ontstond een samenwerking met Greenwich en Barry. Het gaf Diamond inspiratie die leidde tot het schrijven van de nummers ‘Sollitary Man’, ‘Cherry Cherry’ en ‘I Got The Feeling (Oh No No)’, die alle drie hits werden voor Neil Diamond zelf. Naast zijn eigen hits, scoorden onder andere the Monkees (‘I’m A Believer’), Elvis Presley en Cliff Richard hits met zijn nummers.

Wereldwijd verkocht Neil Diamond meer dan 120 miljoen platen. In ons land scoorde hij zo’n twintig hits, maar geen daarvan bereikte de eerste plaats. Dat lukte wel met de albums Beautiful Noise (10x in 1976) en Love At The Greek (7x in 1977).
50th Anniversary Collection is een box met drie cd’s, uitgebracht ter gelegenheid van zijn 50-jarige carrière. Afgelopen vrijdag, 7 april, is Diamond (76) begonnen aan de gelijknamige wereldtorunee, die hem op 23 september naar de Ziggo Dome in Amsterdam brengt.

#52 Goldfrapp: Silver Eye
Na een radiostilte van vier jaar, Tales Of Us stamt alweer uit 2014 en kwam tot #16, komt het Britse duo Goldfrapp met hun zevende studioalbum Silver Eye, Goldfrapp is vernoemd naar Alison Elizabeth Margaret Golfrapp (50). Voordat Alison in Middlesex kunst ging studeren, zong ze bij het Belgische dansgezelschap Dance Company Catherine Massin, dat toerde door Europa. Na haar studie was ze gastzangeres op albums van de Britse bands Orbitol en Tricky. Sinds 1999 vormt ze met William Owen ‘Will’ Gregory (57) het duo Goldfrapp, dat in 2001 hun eeste hitje scoorde met ‘Utopia’ (#94).

#74 Lacrim: Force & Honneur
Na MHD van MHD (#20 in 2016 en nog altijd genoteerd), is er weer een Franse rapper met succes in onze albumlijst: Lacrim met zijn tweede studioalbum Force & Honneur.

Lacrim, echte naam Karim Zenoud geboren in Parijs, op 19 april 1985, leefde veel op straat. Vanwege zijn gedrag werd hij op zijn elfde van school gestuurd en heeft sindsdien geen enkele school meer van binnen gezien. Net als Kodak Black (zie onder #88) heeft Lacrim ook meerdere keren achter de tralies gezeten. De laatste keer was in november 2016.

#88 Kodak Black: Painting Pictures
In het bezit van drugs, beschuldigd van verkrachting en overvallen. Geen lieverdje dus, straatrapper Kodak Black. Voor deze overtredingen zat hij meerdere keren in de gevangenis, kreeg een huisarrest opgelegd en vijf jaar proeftijd.

In februari ging het weer mis en sindsdien zit hij weer vast. Daardoor heeft hij de release van zijn debuutalbum Painting Pictures gemist en is zijn tournee voorlopig uitgesteld. Kodak Black, echte naam Dieuson Octave, geboren in Pompano Beach, viert op 11 juni zijn twintigste verjaardag, misschien wel (weer) in een cel. Painting Pictures is een weergave van het turbulente leven van Kodak Black.

#89 Body Count: Bloodlust
De Amerikaanse heavy metalband Body Count neemt de tijd. Na hun vorige notering, Violent Demise: The Last Days (#92 in 1997), duurde het tot 2006 eer de band met Murder 4 Hire kwam.
Vervolgens namen ze tot 2010 een pauze van vier jaar. Toch duurde het daarna nog vier jaar toen ze met Manslaughter kwamen. Bij ons waren ze twintig jaar uit het zicht, maar keren nu terug met Bloodlust, hun zesde studioalbum, binnen op #89.

#94 Midas: Heavy Moon

Met de rockband the Fudge lukte het niet helemaal. Maar nadat de band in 2013 ter ziele ging, probeert zanger/gitarist Midas het onder zijn eigen naam en met succes. Midas Treub, zoals deze muzikant uit Zutphen heet, studeerde in 2015 af aan het conservatorium in Amsterdam, toerde met the Common Linnets en schreef in Barcelona, Los Angeles, New York en Nashville met andere componisten de liedjes voor zijn debuutalbum Heavy Moon, dat uitgebracht is op Firey, het platenlabel van Ilse DeLange.