vrijdag 6 april 2018

Hitflits: Boef rapt zijn levensverhaal naar de eerste plaats, voor Kevin de Gier begint de Lente vandaag, met zijn eerste #1-album

Nog maar een maand geleden, op 2 maart, verbrak ‘Fan’ van Ronnie Flex feat.Famke Lousie met 650.000 streams, het record dat Boef een jaar eerder scoorde met ‘Habiba’, toen 530.000 streams. Maar deze week overtreft Boef met zijn nieuwe single ‘Sofiane’ het record van ‘Fan’ met 30.000, want de eerste dag werd ‘Sofiane’ meer dan 680.000 keer gestreamd. Daarnaast werd de videoclip in één dag 1,2 miljoen aangeklikt op YouTube. Ook een record.

Na een volle week is ‘Sofiane’ meer dan 2,5 miljoen keer gestreamd. Een eerste plaats in de Single Top 100 kon Boef dan ook niet meer ontgaan. Na ‘Antwoord’ (in februari),  ‘Patsergedrag’ met Sevn Alias & Lil’ Kleine`, ‘Krantenwijk’, ook met Kleine  en ‘Habiba’, allen  in 2017, is ‘Sofiane’ de vijfde #1-noering voor Sofiane Boussaadia, zoals Boef in het echt heet.

SINGLE TOP 5

1. EW  Boef: Sofiane
2. (3)   Kevin, Lil’ Kleine & Chivv: Beetje Moe (op ruim 26%)
3. (9)   Kraantje Pappie: Lil Craney
4. EW  SFB, Dopebwoy & Leafs: Drip
5. EW  Hardwell x Bizzey x Lil’ Kleine x Chivv: Ze Willen Mee

De titel ‘Non Stop’ van Ronnie Flex is schijnbaar niet zo goed gekozen, want al na één week zakt het nummer van de eerste naar de zevende plaats. Overigens alle tracks van Nori van Ronnie Flex leveren (flink) in. Van de dertien tracks blijven er nog acht over. Het album is dan ook de eerste plaats kwijt in de Album Top 100.

Maar zoals dat in de hiphopwereld gaat, de een gaat de ander komt. En deze week is dat Kevin de Gier. Zijn album Lente pakt de eerste plaats in de Album Top 100. (zie daar) Twaalf van de dertien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100. Hier komen ze:
#2 (3)  Beetje Moe feat. Lil’ Kleine & Chivv
#32 Sunshine feat. Sigourney K
#33 Altijd Real
#36 Dakje Open
#41 Je Body feat. Boef
#52 (88) Tijdloos
#54 Money feat. Josylvio
#55 Gelijk Gelijk feat. Sevn Alias
#62 Migraine feat. 3Robi
#73 Blijf True
#71 Niet Alleen met Emms (op herhaling)
#83 Meid Uit De Hood feat. Jonna Fraser
Daarnaast scoort Kevin ook nog op #66 met het nummer ‘Barzalona’, samen met D-Double en Lijpe.

Naast Kevin komt the Weeknd ook met wat nieuws, de EP My Dear Melancholy, waarvan alle zes tracks een notering krijgen. Hier komen ze:
#14 Call Out My Name
#43 Try Me
#53 Wasted Times
#63 Hurt You feat. Gesaffelstein
#67 I Was Never There feat. Gesaffelstein
#80 Privilege
Daarnaast scoort de Weeknd ook nog op #65 met ‘Pray For Me’, samen met Kendrick Lamar

Kijken we nog even of er ook nog andere eerste weeks noteringen zijn. En ja hoor, dat zijn de volgende:
#44 $hirak feat. Adje & 3Robi & Josylvio: DM’s
#61 David Guetta & Sia: Flames
#92 Fais: Know You Better
#94 Dennis Lloyd: Nevermind

ALBUMS

‘De nummer één spot voor Lente is het enige dat telt. Ik zou teleurgesteld zijn als ik op nummer twee of lager zou binnenkomen. Het maakt me ook niet uit wie er allemaal een project uitbrengen, ik wil bovenaan staan.” Aldus Kevin de Gier over zijn album Tijdloos.
Kevin kan gerust zijn, want zijn album Lente pakt de eerste plaats in de Album Top 100, ook al is het maar voor één week. Twaalf van de dertien tracks krijgen een notering in de Single Top 100. Lente eindigt twee plaatsen hoger dan zijn EP Kleine Versnelling dat in 2016 tot de derde plaats kwam.

dipje

Het succes van Kleine Versnelling ging Rotterdammer iets te snel, waarop hij in een dipje belandde en vorig jaar bijna niets uitbracht. Kevin: “Ik sprong wel bij andere mensen op hun pokoes en ik was zelf ook muziek aan het maken, maar ik moest het plezier terugvinden. Die vibe was ik kwijt.”

In die tijd sprak hij veel met mensen om hem heen, waaronder rapper Hef. Kevin: “Ik kan alles bij die man kwijt. Hij heeft heel veel tips over dingen die hij zelf ook heeft meegemaakt. Hij praat met me over hoe ik moet bewegen in de game en wat de juiste keuzes zijn. Hij is een soort mentor.”

langzaam

De titel van zijn album Lente is niet zomaar gekozen. Lente betekent in het Latijn langzaam. Tevens is het een verwijzing naar Kevin’s bijnaam en imago, slowflowanimal. Kevin: “Ik heb geleerd van 2017, ik moet constant blijven. Niet slowflow die weer een jaartje op de eerste versnelling gaat. Er komt snel een EP achteraan.”

ALBUM TOP 5

1. EW  Kevin: Lente
2. (1)   Ronnie Flex: Nori (op ruim 31%)
3. EW  the Weeknd: My Melancholy
4. (2)   Josylvio: Hello Cash
5. EW  Jim van der Zee: Where I Come From (winnaar the Voice of Holland)

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
#6 Ayreon: Universe – Best of Ayreon Live
#7 Djaga Djaga: Jason D
#8 D-Double: Nood Breekt Wet
#18 Rich the Kid: The World Is Yours
#23 Big2: Van Staal
#44 Hayley Kiyoko: Expectations
#45 John West: Jij Bent Zo’n Mooie Vrouw
#68 Death Alley: Superbia (#1 in de Vinyl 33)

Tot zover deze Hitflits. Ergens dit lenteweekend (het wordt misschien wel 20 graden), melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

maandag 2 april 2018

Megaman bij week 13 – 31 maart 2018

De afgelopen twee weken heb je het zonder de Megaman moeten doen, omdat deze op de lange latten stond in Frankrijk. Deze week maken we de afwezigheid een beetje goed, want naast de gebruikelijke ingrediënten, presenteren we je ook nog eens het kwartaaloverzicht met de bestverkochte singles en albums. Maar eerst over naar de hits van deze week, met:
-          Ronnie Flex lost zichzelf af
-          Kevin komt met album
-          Shawm Mendes scoort twee hits in één keer
-          Lil Dickey krijgt iedereen in zijn videoclips
-          Mr. Probz kondigt nieuw album aan

Met een geweldige dreun scoort Ronnie Flex met Nori zijn tweede #1-notering in de Album Top 100. Daarnaast is er het afscheid van Rick Parfitt, en presenteert Jamai zijn eerste Nederlandstalige album. Dat en nog meer lees je in de Albumflitsen van deze week.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ronnie Flex lost zichzelf af

#1 Ronnie Flex: Non Stop
    *** hoogste eerste weeks / eerste week op #1 ***

Voor de derde week voert Ronnie Flex de Single Top 100 aan, maar niet meer met ‘Fan’ feat. Famke Louise. Na de release van zijn album Nori vorige week vrijdag, blijkt ‘Non Stop’ het populairste nummer te zijn en verdringt ‘Fan’ na drie weken van de eerste plaats, dat niet op het album staat.

De voorlaatste artiest die zichzelf afloste op de eerste plaats, is Justin Bieber. Hij deed dat in 2016 en al voor de tweede keer. Ronnie Flex is de tiende act (in plaats van negende) die zichzelf aflost:
- 1964: the Beatles (‘Can’t Buy Me Love-Long Tall Sally-A Hard Days Night’)
- 1965/1966: the Beatles (‘Yesterday-We Can Work It Out/Day Tripper-Michelle’)
- 1974: Mud (‘Dynamite-Tigerfeet’)
- 1978: John Travolta & Olivia Newton-John (‘You’re The One That I Want-Hopelessly Devoted To You’, door Olivia Newton-John)
- 1987: Michael Jackson (‘I Just Can't Stop Loving You met Siedah Garret-Bad’) ** toegevoegd **
- 1997: Puff Daddy feat. Faith Evans & 112 (‘I’ll Be Missing You-Mo Money Mo Problems, als The Notorious B.I.G feat Puff Daddy & Mase)
- 2011: Adele (‘Roling In The Deep-Set Fire To The Rain’)
- 2012: Sandra van Nieuwland (‘Keep Your Head Up-Beggin’-New Age)
- 2015: Justin Bieber (‘Sorry’-‘Love Yourself’)
- 2016: Justin Bieber (‘Cold Water’ met Major Lazer & MØ-‘Let Me Love You’ met DJ Snake)
- 2018: Ronnie Flex (‘Fan’ feat. Fame Louise-‘Non Stop’)
Zoals je ziet losten the Beatles en Sandra van Nieuwland zichzelf twee keer af en zitten er drie hits tussen van meerdere personen

‘Non Stop’ is na ‘Drank & Drugs’ (in 2015), ‘Niet Omdat Het Moet’ (in 2016, beide met Lil’ Kleine), ‘Energie’ (met Frenna in 2017), ‘Blijf Bij Mij’ met Maan (in 2017/2018) en ‘Fan’ feat. Famke Louise, de zesde #1-hit voor Ronnie Flex.
‘Non Stop’ is pas de eerste #1-hit die Ronnie Flex in zijn eentje scoort. De tekst is van Flex zelf, de muziek van Jamaal Henry uit Philadelphia, die het nummer ook produceerde onder de naam, Maaly Raw. Henry werkt met Lil Uzi Vert en Young Thug.

eerste dubbelslag

Toen in juli 2017 het album Rémi van Ronnie Flex binnenkwam op de eerste plaats van de Album Top 100, werd zijn single ‘Loterij’ met Lil’ Kleine van de eerste plaats gehouden door ‘Krantenwijk’ van Lil’ Kleine feat. Boef. Dit keer zijn Kleine en Boef in geen velden of wegen te bekennen, en kan Flex zijn eerste dubbelslag bijschrijven: gelijktijdig een #1 single (‘Non Stop’) en een #1-album (Nori).

Alle dertien tracks van Nori krijgen ook een notering in de Single Top 100. Daarmee is Ronnie Flex de twaalfde act die dat lukt. Hier volgen ze alle dertien:
#1 Non Stop
#11 (36) 4/5
#2 Wat Is Love feat. Leafs
#7 2 Cups feat. Jacin Trill
#12 Saus feat. Winne
#17 Wow feat. Bokoesam, Priceless
#20 Ik Zou Het Niet Weten feat. D-Love
#21 100
#22 Atletiek feat. Bokoesam & Djahboy (= Jaromir Alphenaar, Goirle, 7 augustus 1992)
#31 Geekin’
#32 NORI (na zes weken even op herhaling, hoogste plaats #26 op 27 januari)
#40 Batman feat. James Francis & Alec Petrus (= Kevin Goedhart)
#44 Kan Niet Kiezen

Daarnaast staat Ronnie Flex ook nog genoteerd met:
#6 (1) Fan feat. Famke Louise
#24 (13) Slow Down van Dmitri Vegas & Like Mike x Quintino feat. Boef, Ali B & I Am Aisha
#26 (12) Blijf Bij Mij feat. Maan
#33 (14) One Time van SFB

Kevin komt met album

#3 Kevin, Lil’ Kleine & Chivv: Beetje Moe

Na zestien noteringen, waarvan ‘Money Like We’ met Sevn Alias, Josylvio & Kempi het hoogst kwam (#23 in 2017), scoort Kevin (de Gier) met ‘Beetje Moe’ zijn eerste top 10-hit. Het nummer komt binnen op de derde plaats, mede dankzij Lil’ Kleine & Chivv. ‘Beetje Moe’ is na ‘Niet Alleen’ met Emms (#19 in februari) en ‘Tijdloos’ (#25 in maart), het derde nummer van het album Lente dat afgelopen vrijdag verscheen.

Tijd voor de andere hiphophits van deze week:
#14 SFB, Philly Moré & F1rstman: Machine
#19 Mula B: Bandolero

Shawn Mendes scoort twee hits in één keer

#13 Shawn Mendes: In My Blood / #45 Lost In Japan

Een dag na de release van ‘In My Blood’ kwam de Canadese muzikant Shawn Mendes met nog een nieuw nummer, ‘Lost In Japan’. Beide nummers krijgen deze week een notering en zijn de voorlopers van zijn derde album, dat onder andere is opgenomen op Jamaica en later dit jaar uitkomt.
Overigens is het niet de eerste keer dat Shawn Mendes twee hits in één keer scoort. Met de binnenkomst van zijn album Illuminate op 1 oktober 2016 op de eerste plaats,  kwamen twee albumtracks mee: ‘Patience’ (op #91) en ‘Don’t Be A Fool’ (op #100). Beide voor één week. Nu gaat het om twee nieuwe nummers.

Lil Dickey krijgt iedereen in zijn videoclips

#61 Lil Dicky feat. Chris Brown: Freaky Friday

Het is een hele prestatie als je Chris Brown kunt strikken voor een nummer. Toch lukte dat David Andrew Burd (Cheltenham Township, Pennsylvania, 15 maart 1988) ofwel Lil Dicky. In 2015 bracht de rapper en comediant het album Professional Rapper uit, waaraan onder andere Snoop Dogg en Fetty Wap meewerkten. Onder zijn alter ego Brain, verscheen vorig jaar de EP I’m Brain. Naast de samenwerking met Chris Brown op ‘Freaky Friday’, zijn er in de videoclip cameo’s van Ed Sheeran, DJ Khaled en Kendall Jenner.

Mr. Probz kondigt nieuw album aan

#95 Mr. Probz: Space For Two

De single ‘Gone’ feat. Anderson.Paak in september 2017, was het laatste muzikale feit dat we van Mr. Probz vernamen. Ondanks de verkiezing tot NPO Radio 2 Top Song, werd het geen hit. ‘Space For Two’, binnen op #95, is het eerste succes sinds ‘Till You’re Loved’ (#88 in 2017), en vormt de aankondiging van het album Transfer, dat later dit jaar moet verschijnen. Dat wordt dan de langverwachte opvolger van The Treatment (#12 in 2013).

Albumflits: Tweede #1-album voor Ronnie Flex

De afgelopen twee weken heeft Josylvio met zijn album Hella Cash stand gehouden aan de kop van de Album Top 100. Maar na een totaal van vier weken moet hij deze week zijn plek afstaan aan een andere Nederlandse hiphopper: Ronnie Flex met Nori.

Nori is na De Nacht Is Nog Jong, Net Als Wij Voor Altijd (#53 in 2014) en Rémi (#1 in 2017), het derde album van de 25-jarige Ronell Langston Plasschaert, ofwel rapper/producer Ronnie Flex. 

Op Nori kruipt Ronnie Flex in de huid van zijn alter-ego Flonti Stacks die harde trapmuziek maakt. Iets anders dan de hiphop op Rémi. Voor sommige fans zal dat dus even wennen zijn, maar dat kunnen ze tijdens de ‘Flonti Stacks Noir – trap tour’, vijf optredens in kleine zalen.


Bijdragen aan het album zijn van Winne, Bokoesam, Priceless, Leafs, Jacin Trill, Djahboy, James Francis, Alec Petrus en D-Love. Alle losse tracks op Nori lopend vloeiend in elkaar over, aan elkaar gemixt door DJ Waxfiend (= Wesley Texel, Amsterdam, 1983).

Alle dertien tracks van Nori zijn meer dan twaalf miljoen keer gestreamd. Niet verwonderlijk dus dat Nori met een knal binnenkomt (overwicht op Hella Cash van Josylvio is bijna 75%) en meer dan de volledige top 12 verkoopt. De twaalf tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100, die ook wordt aangevoerd door Flex, met ‘Non Stop’. Een dubbelslag voor Ronnie Flex dus, zijn eerste.

ALBUM TOP 5

1. EW  Ronnie Flex: Nori
2. (1)   Josylvio: Hella Cash (op bijna 75%)
3. (3)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (2)   XXXTentacion: ?
5. (5)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

#7 George Ezra: Staying At Tamara’s
Regelmatig hoor je het nummer ‘Don’t Matter Now’ van de Britse muzikant George Ezra langskomen, maar een hit notering zit er nog steeds niet in. Dan is het des te knapper dat zijn tweede album, Staying At Tamara’s, binnenkomt op de zevende plaats. Dat is twee plaatsen hoger dan Wanted On Voyage in 2014, mede dankzij de top 4-hit ‘Budapest’. In de Britse albumlijst scoort Ezra met Staying At Tamara’s na Wanted On Voyage zijn tweede #1-album.

reizen

Net als voor Wanted On Voyage is Staying At Tamara’s geïnspireerd op zijn reizen. Dit keer ging het naar het eiland Skye (Schotland), een varkensboerderij in Norfolk, een voormalige maïsloods in Kent, een omgebouwde koeienstal in Noord-Wales en een Airbnb in Barcelona. Het huis was eigendom van Tamara naar wie het album is vernoemd.

#10 Jack White: Boarding House Reach
Als lid van het duo the White Striples,  lukte het Jack White slechts één keer de top 10 te bereiken. Dat was in 2007 met Icky Thump dat tot de achtste plaats kwam. Solo doet White het stukken beter, want na Blunderbuss (#4 in 2012) en Lazaretto (#5 in 2014), is Boarding House Reach, binnen op de tiende plaats, al zijn derde top 10-album.
Twaalf van de dertien nummers schreef Jack White zelf. Daaronder het nummer ‘Over And Over And Over’, dat hij al in 2005 schreef, en niet misstaan had op een nieuw album van the White Stripes. Bijna had White het nummer opgenomen met rapper Jay-Z en ook met zijn andere bandje the Raconteurs.

#17 Rick Parfitt: Over And Out
Officieel is Over And Out het eerste soloalbum van de Britse gitarist Richard John Parfitt. Maar al in 1985 had hij een soloalbum opgenomen dat echter nooit is uitgebracht. Voor een deel belandden de nummers op de b-kant van Status Quo-singles, waarvan hij gitarist was. Uit die tijd stamt het nummer ‘Halloween’ met Katie Kissoon (bekend van het duo Mac & Katie Kissoon) en Vikki Brown (New London Chorale) als achtergrondzangeressen.

Het succes van het album heeft Rick Parfitt niet meer mee mogen maken. Op 24 december 2016, overleed Parfitt in het Spaanse Marbella op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige infectie. In juni van dat jaar werd hij na een hartaanval genoodzaakt te stoppen bij Status Quo, de band die hij in 1962 had opgericht met Francis Rossi.
Het laatste half jaar heeft Rick Parfitt nog samen met producer Jo Webb de tien nummers op het album kunnen inspelen en inzingen. Vervolgens heeft zijn zoon, Rick Parfitt Jnr., samen met andere muzikanten, voor de afronding gezorgd. Daaronder Brian May (gitarist Queen), Chris Wolstenholme (basgitarist Muse), Alan Lancaster (tot 1985 bassist van Status Quo) en John ‘Rhino’ Edwards, de huidige bassist van Quo. Grote afwezige was Francis Rossi, het enige originele lid nog van Status Quo, waarmee Parfitt al enige tijd gebrouilleerd was.

‘Halloween’ en ‘Lock Myself Away’ zijn de enige nummers die Parfitt zelf schreef. Van de overige acht, schreef hij er zes met producer Jo Webb en de overige twee zijn van de hand van John David, die al jaren werkte met Status Quo. Het nummer ‘Lonesome Road’ geschreven door Webb en Parfitt, werd gespeeld tijdens zijn begrafenis.

#23 Tur-G & Andy VDM: Jet Lag
Uit Amsterdam-Zuidoost komt rapper Tur-G (=Arthur Cairo, 30 maart 2002). Achter Andy VDM zit Andy van de Meiden, eveneens uit Amsterdam-Zuidoost. De twee scoorden begin 2017 een hitje met ‘Beyoncé’, waarvoor ze inmiddels een gouden plak hebben ontvangen. Dat succes smaakte naar meer en dus namen ze samen het album Jet Lag op.

#31 Jamai: Genoeg Te Doen
In 2003 was Jamai Johannes Loman de eerste winnaar van de talentenjacht ‘Idols’. Hij scoorde diverse hits  waaronder ‘Step Right Up’, de single van het jaar 2003. Vanaf 2004 begon hij zich toe te leggen op musicals, waaronder ‘Jesus Christ Superstar’, ‘The Wiz’ en ‘Disney In Concert’. Daarnaast (co)presenteerde hij diverse programma’s als ‘Waar Is Elvis?’, ‘The Voice of Holland’ en ‘Time To Dance’.

Vier jaar geleden scoorde Loman zijn zesde en laatste hit: ‘Gevallen Of Gevlogen’ (#5 in 2014). Hij zong het nummer als Judas in ‘The Passion’, waarin Jan Dulles de rol van Jezus speelde.

Daarna bleef het echter kriebelen, hij miste het optreden, maar ja wie zit er nog op Jamai Loman te wachten? “Ik moest het gewoon doen, voor mezelf, vanuit mijn hart”, vertelde hij aan het AD. En na het verzoek van een platenmaatschappij ging hij aan de slag en dook met Matthijs de Ronden (schrijft hits voor en met Nielson) de studio in. In tegenstelling tot zijn eerste Engelstalige album, Jamai (#2 in 2003), moest zijn nieuwe album geheel Nederlandstalig worden, ‘omdat dat de taal is waarin ik me het eerlijkst kan uitdrukken, waarin ik zelf geloof wat ik zing.’

De titel Genoeg Te Doen staat voor de wijze waarop hij in het leven staat. Vol energie, vol plannen. Loman: “Ik heb dat een tijdje niet gehad. Was ik vrij passief, zat ik op de bank, nergens zin in. Dat is nu anders. Ik wil bezig blijven. Heb dus genoeg te doen.”
Vlak na het album was er ophef over de teksten omdat deze genderneutraal zijn, dus geen hij of zij. Loman bij Pauw: “Ik ben geschrokken omdat ik júist niemand wil uitsluiten en genderneutrale teksten wil schrijven.” Zelf heeft Loman al tien jaar een relatie met zijn partner Michael.

#34 Snelle: Lieve Jongens
De EP Lieve Jongens is het debuut van Snelle (= Lars Bos uit Gorssel, bij Deventer). Al op jong leeftijd nam Bos bewapend met een Playstation-microfoontje en een stokoude pc zijn eerste tracks op. Bos volgde de Herman Brood Academie en leerde daar Tim Kimman (Jebroer) kennen. Kimman, die zijn docent was, zag het talent van Bos en tekende hem voor zijn label ROQ ’N Rolla, waarop de EP Lieve Jongens is uitgebracht. Naast JeBroer leveren Marone (Marwan Achmed) en Gianski (Gianni Arifi) bijdragen aan de EP.

#68 Miles Davis & John Coltrane: The Final Tour – The Bootleg Series Vol. 6
In de lente van 1960 deed de Amerikaanse jazzmusicus Miles Davis zijn ‘Jazz At The Philharmonic European Tour’. Vijf van die concerten, Parijs (L’Olympia op 21 maart, twee optredens), Stockholm (Konserthuset op 22 maart, ook twee optredens) en Kopenhagen (Tivolis Koncertsal op 24 maart) staan op de 4cd-box The Final Tour – The Bootleg Series Vol. 6. Tot deze week was er alleen maar een radio-opname van. Het was de laatste tournee met zijn landgenoot, jazzsaxofonist John Coltrane..

#93 Maitre Gims: Ceinture Noire
Na de single ‘J’m Tire’ (#5 in 2013) heeft de van oorsprong uit Congo afkomstige Gandhi Djuna, ofwel Maitre Gims, bij ons geen hits meer gescoord. In 2015 bereikte zijn album Mon Coeur Avait Reason nog de 40e plaats, maar voor Ceinture Noire, zijn derde album, zit er niet meer in dan een 93e plaats.

Kwartaalflits: Nederlandse hiphoppers voeren eerste kwartaal aan

De hitlijsten voor deze week gelden voor 31 maart 2018 en dus zit het eerste kwartaal er al weer op. Tijd dus voor een korte terugblik. Dat doen we aan de hand van alle fysieke en digitale verkopen gemeten over de periode 29 december 2017 tot en met 29 maart 2018, week 1 tot en met week 13.

Aangezien we niet over de exacte cijfers beschikken, baseren we ons op de overzichten gemaakt door Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudie van Vliet (voor de singles). Zij hebben rekenmethodes ontwikkeld, waardoor hun overzichten de werkelijkheid heel dicht benaderen. Beide statistici nemen de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld, als basis voor hun berekeningen. Hier volgen hun overzichten.

SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1. Ronnie Flex feat. Maan: Blijf bij mij (100) NL
#2  Drake: God's plan (66)
#3  Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande (63) NL
#4  Josylvio: Catch up (62) NL
#5  Bizzey feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix: Ja! (62) NL
#6  Ed Sheeran/Beyoncé: Perfect (61)
#7  Ronnie Flex: 4/5 (57) NL
#8  Camilia Cabello feat. Young Thug Havana (51)
#9  Eminem feat. Ed Sheeran: River (44)
#10 Broederliefde: Officieel (43) NL

‘Blijf bij mij’ van Ronnie Flex feat. Maan, stond vier weken bovenaan de Single Top 100, waarvan slechts één week in 2018. Maar in de weken daarna werd het nummer nog heel veel gestreamd. In de zestien weken dat het nummer in totaal staat genoteerd, is het meer dan 24 miljoen keer gestreamd. Goed voor dubbelplatina, dat de twee op 28 maart kregen uitgereikt in RTL Boulevard Backstsage.

ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 Josylvio: Hella Cash (100) NL
#2 Ed Sheeran: ÷ [Divide] (65)
#3 Lil’ Kleine: Alleen (63) NL
#4 Broederliefde: We Moeten Door (47) NL
#5 Bizzey: November (38) NL
#6 Camilia Cabello: Camila (37)
#7 Dua Lipa: Dua Lipa (35)
#8 Ronnie Flex: Nori (34) NL
#9 Soundtrack: The Greatest Showman (33)
#10 Ronnie Flex: Rémi (33) NL

Met slechts één week op de teller, pakt Nori van Ronnie Flex nu al een achtste plaats in het overzicht met een relatief percentage van 34% ten opzichte van Hella Cash van Josylvio. Dat belooft nog wat voor het tweede kwartaal. Ook Rémi van Ronnie Flex staat bij de bovenste tien.

Tot zover een korte terugblik over het eerste kwartaal, waarin Nederlandse hiphoppers de boventoon voeren met de bestverkochte single én het bestverkocht album. Hoe het tweede kwartaal er uit zal gaan zien, is natuurlijk koffiedik kijken. Maar zeker is dat de Nederlandse hiphop daarin een nog groter aandeel zal opeisen.  Later deze week volgen de kwartaalcijfers van de Britse hitlijsten.


update 7-4-2017: de Britse kwartaalcijfers

In tegenstelling tot onze overzichten, die niet officieel zijn, zijn die uit Groot-Brittannië wel. Hier volgen de kwartaalcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt.

SINGLES (incl. streams), aantallen in duizenden

#1        DRAKE: GOD’S PLAN (755)
#2        ED SHEERAN: PERFECT (556)
#3        RUDIMENTAL/GLYNNE/MACKLEMORE: THESE DAYS (520)
#4        RAMZ: BARKING (520)
#5        EMINEM FEAT ED SHEERAN: RIVER (509)
#6        DUA LIPA: IDGAF (509)
#7        SETTLE/GREATEST SHOWMAN ENS: THIS IS ME
#8        PORTUGAL THE MAN: FEEL IT STILL
#9        CAMILA CABELLO FEAT YOUNG THUG: HAVANA
#10      JAX JONES FEAT INA WROLDSEN: BREATHE

SINGLES (alleen streams), aantallen in miljoenen

#1        DRAKE: GOD’S PLAN (67)
#2        RAMZ: BARKING (46)
#3        ED SHEERAN: PERFECT
#4        DUA LIPA: IDGAF (38)
#5        EMINEM FEAT ED SHEERAN: RIVER
#6        RUDIMENTAL/GLYNNE/MACKLEMORE: THESE DAYS
#7        CAMILA CABELLO FEAT YOUNG THUG: HAVANA
#8        SETTLE/GREATEST SHOWMAN ENS: THIS IS ME
#9        DUA LIPA: NEW RULES
#10      CLEAN BANDIT FEAT. JULIA MICHAELS: I MISS YOU

ALBUMS (incl. streams), aantallen in duizenden

#1        MOTION PICTURE CAST RECORDING: THE GREATEST SHOWMAN (503)
#2        ED SHEERAN: DIVIDE (233)
#3        SAM SMITH: THE THRILL OF IT ALL (105)
#4        RAG'N'BONE MAN: HUMAN (100)
#5        DUA LIPA: DUA LIPA
#6        EMINEM: REVIVAL
#7        PINK: BEAUTIFUL TRAUMA
#8        CAMILA CABELLO: CAMILA
#9        LITTLE MIX: GLORY DAYS
#10      PALOMA FAITH: THE ARCHITECT