vrijdag 24 oktober 2014

Hitflits: zesde #1-abum voor Guus Meeuwis

Met Het Kan Hier Zo Mooi Zijn, #2 in 2013, moest hij Caro Emerald voor zich dulden met haar album The Shocking Miss Emerald. Dit keer is er niemand die hem tegenhoudt, en scoort Guus Meeuwis met Hollandse Meesters zijn zesde #1-album. Het album maakte hij met New Cool Collective Big Band en bevat uitsluitend nummers van anderen.
Hollandse Meesters is een eerbetoon aan zijn inspirators, zoals Herman Van Veen (‘Opzij’), Boudewijn De Groot (‘Als de rook om je hoof is verdwenen’) en Doe Maar (‘Is dit alles’). Vorige week vrijdag speelde Guus met de big band de nummers in het Atrium van het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ook een aantal van zijn helden aanwezig waren, waaronder Hennie Vrienten van Doe Maar, die het eerste exemplaar overhandigde.

TOP 5

1. EW  Guus Meeuwis & New Cool Collective: Hollandse Meesters
2. EW  Ben Howard: I Forget Where We Were (scoort zondag zijn eerste #1-notering in de Britse albumlijst)
3. EW  Mainstreet: Runaway
4. (1)   U2: Songs Of Innocence
5. (3)   Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35

Nieuw bij de bovenste tien is Unforgettable Duets van Jan Keizer & Anny Schilder, dat in de tweede week van 16 naar #6 stijgt. Het is na Together Again (#5 in 2010), hun tweede top 10-notering.

De overige eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#11 Neil Diamond: Melody Road
#13 Slipknot: .5: The Gray Chapter
#19 Ed Struijlaart: Closer Than Skin
#26 Status Quo: Aquostic – Stripped Bare
#29 Markus Schulz: Armada Collected
#36 Bear’s Den: Islands
#39 Aly & Fila: The Other Shore
#45 Chris de Burgh: The Hands Of Men
#49 Aretha Franklin: Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics
#53 Mark Lanegan Band: Phantom Radio
#65 Andrea Bocelli: Opera – The Ultimate Collection
#66 Kiesza: Sound Of A Woman
#71 Zazi: Zazi Zingt Dorrestijn
#72 Pentatonix: That’s Christmas To Me
#75 Billy Idol: Kings & Queens Of The Underground
#84 Bert Hadders & De Nozems: Bosklopper Tapes
#88 Rory Gallagher: Irish Tour 1974

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Mr. Probz: Nothing really matters to me (tweede week)
2. (2)   Meghan Trainor: All about that bass
3. (3)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball
4. (4)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame
5. (5)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)

Niet alleen de top 5 zit vast, ook de daarop volgende 6 nummers komen niet van hun plaats. Dat betekent dat de volledige top 11 dezelfde is als de vorige week. En dat is nog nooit eerder voorgekomen in de Single Top 100!

De grootste stijgers op een rijtje:
#18 (53) David Guetta feat Sam Martin: Dangerous
#27 (38) Sheppard: Geronimo
#37 (90) Aronchupa: I’m an albatraoz 

Hier volgen de 3 (!) eerste weeks noteringen:
#23 Hardwell feat. Chris Jones: Young again
#57 Foo fighters: Something from nothing
#96 Kendrick Lamar: I

Zaterdag volgen op de nieuwspagina van 3FM de albumsnippers. En na het weekend, hier op de blog, een nieuwe Megaman.

zondag 19 oktober 2014

Megaman bij week 42 – 18 oktober 2014

Mr. Probz alnog #1

En verder in deze Megaman:
Handen omhoog niet de grootste zakker van Jan Smit, David Guetta meest gestreamd, Bryan Stricker zegt het levenslied (even) vaarwel, Damien Rice komt na 8 jaar met nieuw album en opnieuw goud voor Nielson.

Ondanks een actie waarbij het album gratis kon worden gedownload, scoort U2 met Songs Of Innocence hun elfde #1-notering. Je leest er alles over in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Skype-sessie levert #1-hit op

#1 Mr. Probz: Nothing really matters        *** eerste week op #1 ***

Hij heeft er een weekje langer op moeten wachten, maar deze week scoort Mr. Probz alsnog zijn eerste #1-hit met ‘Nothing really matters’. Het nummer verkoopt bijna 40% meer dan ‘All about that base’ van Meghan Trainor. Daar hoeft Mr. Probz dus niet bang voor te zijn. Twee weken geleden stond ‘All about that base’ ook al even op de tweede plaats en hijgde ‘Fireball’ van Pitbull feat. John Ryan in de nek. Het verschil was toen net iets meer dan 4%.

Skype-sessie levert hit op

Het is altijd interessant om te horen hoe een nummer tot stand is gekomen. Afgelopen dinsdag was Mr. Probz bij 3FM dj Giel Beelen te gast en vertelde hem over het nummer. “Ik skype regelmatig met producer Giorgio Tuinfort. Hij laat dan een paar akkoorden horen en dan roep ik ‘wat is dat?’ Zo ook die ene keer. Girogio vertelde dat het een nummer was dat hij met Akon aan het maken was.

Ik vroeg hem of we met die demo iets konden doen, want ik voelde er wel wat voor. Kort daarna zijn we bij elkaar gaan zitten, waarbij hij een stuk speelde aan de vleugel, wat werd opgenomen. Ik heb die opname mee naar huis genomen en er een tekst opgeschreven.  De eerste paar zinnen heb ik overgenomen uit de demo, wat aan verandert en verder heb ik de tekst afgeschreven.”

tweede #1-hit

In 2005 was Giorgio Tuinfort ook al betrokken bij een #1-hit: ‘Het land van …’, de #1-hit van Lange Frans & Baas B. Hij produceerde het nummer en heeft er aan meegeschreven. Naast de #1-hit van Mr. Probz is Giorgio Tuinfort, als co-producer en mede componist, ook nog betrokken bij ‘Dangerous’ van David Guetta feat. Sam Martin, de hoogste eerste weeks op #53. Akon (echte naam: Aliaune Thiam) scoorde zeventien hits bij ons, waaronder een #1-hit in 2005 met ‘Lonely’. Ook Akon werkte samen met Giorgio Tuinfort en David Guetta.

‘Waves’ gaat nog jaren mee

‘Waves’, de vorige hit van Mr. Probz, kwam bij ons niet hoger dan de vijfde plaats, maar scoorde in de remix van Robin Schulz een #1-hit in onder andere de Duitse en Britse hitparade. In de Verenigde Staten van Amerika zijn van ‘Waves’ meer dan 500.000 stuks verkocht, goed voor goud daar. Daar zijn ook versies uitgebracht met 50 cent en eentje met Chris Brown. Kortom, ‘Waves’ gaat nog jaren mee. Ook bij ons, want in de 77e week blijft het nummer staan op #28.

Handen omhoog niet de grootste zakker van Jan Smit

#15 Jan Smit & Kraantje Pappie: Handen omhoog (remix)

Meer dan 3.000 downloads en tussen de 1000 – 2000 fysieke singles waren vorige week voldoende om ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz van de eerste plaats te houden. En zoals we gewend zijn van Jan Smit, zit er geen tweede instore-week in, waardoor ‘Handen omhoog (remx)’ het bijna alleen nog maar moet hebben van de download. Dat blijkt onvoldoende te zijn om #1 te blijven, wat heet, het nummer zakt in de tweede week naar de vijftiende plaats!

Het is niet zijn grootste val vanaf #1. Die werd in 2009 gemaakt met ‘Je naam in de sterren’, dat naar #22 zakte. Dat was echter wel nadat het vier weken op #1 had doorgebracht.

Ook is het niet de eerste keer dat een #1-hit van Jan Smit maar éém week bovenaan staat. Wij waren dan ook benieuwd hoe het zijn twintig vorige #1-hits is vergaan.

Van zijn 21 #1-hits belandden er 15 in één keer op #1. Daarvan stonden er 9 één week bovenaan. Twee nummers stegen later nog weer terug naar #1 en tellen dus niet mee. Van die 7 is er eentje die in de tweede week buiten de top 10 valt: ‘Handen omhoog (remx)’, dat naar #15 zakt. De andere 6 zakten naar 7 (‘Hoop, liefde en vertrouwen’, 2013), 6 (‘Altijd daar’, 2012), 5 (‘Als je lacht’, 2008), 3 (‘Op weg naar geluk’, 2007) en 2 (‘Zie wel hoe ik thuis kom’, 2010 en ‘Niemand zo trots als wij’, 2011).

Al met al valt het nog wel mee met het verloop van zijn #1-hits. Slechts één valt buiten de top 10. Daarom keken we ook nog naar het aantal weken dat een #1-hit het daarna nog volhield in de Single Top 100. Hier volgt het overzicht van de zeven #1-hits, met tussen haakjes het aantal weken na #1 te hebben gestaan:
2007: Op weg naar geluk (7)
2008: Als je lacht (10)
2010: Zie wel hoe ik thuis kom (5)
2011: Niemand zo trots als wij (9)
2012: Altijd daar (5)
2013: Hoop, liefde en vertrouwen (7)
2014: Handen omhoog (1,staat nog genoteerd)

Uit bovenstaand overzicht blijkt dat een #1-hit van Jan Smit in de eerste week behaald, nog gemiddeld 7 weken genoteerd staat. Voor al diegenen die altijd roepen dat een nummer van hem na een paar weken weer verdwenen is, zal dit een (grote) verrassing zijn.

meer moeite

Neemt niet weg, dat het natuurlijk geen prestatie is om een #1-hit te scoren en dan maar achterover te leunen, omdat ‘de buit’ binnen is. Het zou Jan sieren om bij zijn volgende #1-hit (zijn 22e, waarmee hij op gelijke voet komt te staan met the Beatles) wel de moeite te nemen om langer op #1 te staan. Je kan de aandacht ook spreiden, hij heeft genoeg fans om weken #1 te staan! Sowieso zal hij nog meer moeite moeten doen om #1 te komen, want streaming gaat nog zwaarder meetellen voor de Single Top 100. En dat is nou juist iets waar Jan het (nog) niet van moet hebben!

Aanstaande zaterdag, 25 oktober, is Jan Smit een uur lang te gast in het TROS Muziekcafé, live op NPO Radio 2. Jan zal dan nummers spelen van zijn gouden album Jij En Ik.

David Guetta meest gestreamd

#53 David Guetta feat. Sam Martin: Dangerous                                             *** hoogste eerste weeks ***

Tijdens de negentiende editie van het Amsterdam Dance Event (ADE), heeft David Guetta de laatste hand gelegd aan ‘Storyteller’, dat hij opnam met Sia. Het nummer is één van de veertien tracks op zijn album Listen, dat 21 november uitkomt. ‘Dangerous’, dat hij opnam met de Amerikaanse zanger Sam Martin, en deze week de hoogste eerste weeks op #53, vind je ook terug op het album. Guetta werkte al eerder met Martin, op ‘Lovers on the sun’ (#9 in september). Naast Sia en Sam Martin, werken onder andere ook Emeli Sandé, John Legend en Hardwell aan het album mee.

weer #1

Diezelfde Hardwell (Robbert van de Corput uit Breda) werd tijdens het ADE uitgeroepen tot de beste dj van de wereld. Hij had net als in 2013 de meeste stemmen vergaard voor de negentiende editie van de DJ MAG Top 100. Voor de tiende keer wordt deze lijst door een Nederlander aangevoerd. Eerder door Tiesto (in 2002, 2003 en 2004), Armin van Buuren (in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012) en Hardwell zelf (2013).

Met uitzondering van de #2, Dimitri Vegas & Like Mike uit België, bestaat de volledige top 5 dit jaar uit Nederlanders:
#5 Tiësto
#4 Martin Garrix
#3 Armin van Buuren
#1 Hardwell
David Guetta staat op de zevende plaats, gezakt vanaf #5. Hij mag dan ‘slechts’ de zevende van de wereld zijn, zijn nummers zijn wereldwijd wel het meeste gestreamd op Spotify! De eerste Nederlander in de lijst, is Tiësto, die staat op … #7!

Bryan Stricker zegt het levenslied (even) vaarwel

#84 Bryan Stricker: Weekend!

In 2009 was Brian (toen nog met een i) Stricker te zien in Holland’s Got Talent, waarin hij het tot de halve finale schopte. In datzelfde jaar nam hij zijn eerste single ‘Helena’ op. Vorig jaar zagen we hem in Bloed, Zweet & Tranen, de zoektocht naar de nieuwe volkszanger(es), met een nummer van Danny de Munk. In diezelfde uitzending zat ook zijn vader Peter, die het ook redde, maar net als zijn zoon, later afviel.

Het levenslied heeft Brian Stricker (Hoorn, 21 juni 1993) verlaten op zijn single ‘Weekend!’, want het is een partynummer geworden. De tekst schreef hij samen met Sarah van den Ijssel.

Bryan Stricker is niet de eerste keer die over het door de meeste mensen mooiste deel van de week zingt: het weekend. Veertien anderen gingen hem voor. Van ‘Here comes the weekend’ van Dave Edmunds (#28 in 1976) tot ‘Weekend’ van Earth & Fire (in 1979/1980) en Mel & Kim (in 1986), beide #1-hits, maar niet dezelfde nummers.

Gabriel Rios is weer terug in België

#87 Gabriel Ríos: Gold

Het afgelopen jaar heeft de Portoricaanse zanger Gabriel Rios iedere maand een nieuw nummer uitgebracht. De nummers schreef hij in de drie jaar daarvoor in een appartement in Chinatown in New York. Vervolgens probeerde hij ze in het weekend uit in de Rockwood Music Hall, een café waar veel singer-songwriters komen, en speelde daar voor een publiek, variërend van vier tot dertig mensen. Daar ontstond het idee om een jaar lang, iedere derde maandag van de maand een nummer uit te brengen.

album

Afgelopen vrijdag verscheen het album The Marauder's Midnight, met daarop de twaalf nummers. Niet exact dezelfde als die elke maand uitkwamen, maar na divere optredens, enigzinds bijgeschaafd. Bovendien krijg je er een bonus cd bij, met de live uitvoering van de nummers plus eentje extra.

‘Gold’ was op 21 oktober 2013 het eerste nummer dat verscheen, een jaar geleden dus. Sindsdien zijn er van ‘Gold’ diverse remixen verschenen. De populairste is die van Thomas Jack.

De nummers, waaronder ‘Gold’, nam Rios op met Ruben Samama uit Korea (contrabas) en Amber Docters van Leeuwen (cello). Hij ontmoette het stel in New York, waarna ze samen begonnen te spelen. Rios: “Meteen had ik het gevoel dat dit wel eens iets kon worden. De cello zorgt ervoor dat de mensen stil worden bij het beluisteren van de nummers. De cello geeft een enorme kracht. Het was de perfecte combinatie voor dit soort van nummers.”
Gabriel Rios (San Juan, Puerto Rico, 16 augustus 1978), verhuisde in 1998 naar Gent in België, waar hij schilderkunst studeerde. Daar richtte hij de groep L. Santo op. Met producer Jo Boaert, de man achter Technotronic, nam hij het soloalbum Ghostboy op (#24 in 2005). Rios werd bij ons bekend met het nummer ‘Broad daylight’, dat mede een hit wers dankzij het gebruik van het nummer in een reclamspot voor Appelsientje (#21 in 2006). Sinds kort woont Rios weer in België en zal daar nog wel even blijven, naarmate het album een succes wordt. In Vlaanderen heeft het album eind september al op de eerste plaats gestaan.

Zweedse albatros zingt over een albatros

#90 AronChupa: I’m an albatraoz

Met een spanwijdte van meer dan 3.40 cm behoort de albatros tot één van de grootste vliegende vogels. Die vleugels hebben ze ook wel nodig, want de meeste tijd brengen ze door boven zee. De albatross komt vooral voor in de Zuidelijke Oceaan en de noordelijke Grote Oceaan. Nog wel, want van de 21 soorten albatrossen, worden 19 met uitsterven bedreigd.

I’m an albatroaz’ is een nummer van de Zweedse formatie AronChupa, maar dan gaat het niet over de albatros die we net beschreven. Luister maar eens goed naar de tekst! AronChupa is het alter ego van Aron Michael Ekberg (Borås, 30 maart 1991) en één van de vijf leden van de Zweedse hiphop dancegroep Albatroaz. Met ‘I’m an albatroaz’ maakt Aron een semi-uitstapje, samen met zijn zus Nora, die zingt over zijn groep. Nou ja zingen …

Damien Rice komt na 8 jaar met nieuw album

#92 Damien Rice: I don’t want to change you

‘I don’t want to change you’ van de Ierse zanger Damien Rice is de voorloper van My Favourite Faded Fantasy, zijn derde album, dat volgende week vrijdag, 31 oktober, verschijnt. Het is zijn eerste album sinds 9 uit 2006, dat in eigen land de eerste plaats en bij ons de twintigste plaats bereikte. Meer succes had hij bij ons met zijn singles: ‘9 crimes’ dat begin 2007 tot #39 kwam, ‘Dogs’ deed het later dat jaar stukken beter: #10!

opnieuw goud voor Nielson

#95 Nielson: De man die niet kan gaan

In maart, in de week van de Jaren ’90 op Q-music, coverde Nielson ‘I want it that way’ van the Backstreet boys, dat werd ‘Dat ik je liefheb’. Schijnbaar is dat zo goed bevallen, want eind september mocht hij elke dag een nummer vertalen in de week van de Q-top500 van de 00's. Iedere ochtend zong hij een cover in het programma van Mattie & Wietze. Van de vijf is ‘De man die niet kan gaan’ het populairst, want zijn versie, gezongen op maandag 22 september, komt binnen op #95. Het origineel, ‘The man that can’t be moved’, was de eerste hit van the Script (#50 in 2008).

Voor zijn eigen nummer ‘Sexy als ik dans’, deze week gestegen naar de zesde plaats, kreeg Nielson afgelopen woensdag een gouden plak. Er zijn er meer dan 15.000 stuks van gedownload. Eerder ontving Nielson een platinasingle voor ‘Beauty & de brains’ (#3 in 2012) en ‘Hoe’, zijn duet met Miss Montreal (#5 in 2013).