zondag 19 oktober 2014

Gabriel Rios is weer terug in België

#87 Gabriel Ríos: Gold

Het afgelopen jaar heeft de Portoricaanse zanger Gabriel Rios iedere maand een nieuw nummer uitgebracht. De nummers schreef hij in de drie jaar daarvoor in een appartement in Chinatown in New York. Vervolgens probeerde hij ze in het weekend uit in de Rockwood Music Hall, een café waar veel singer-songwriters komen, en speelde daar voor een publiek, variërend van vier tot dertig mensen. Daar ontstond het idee om een jaar lang, iedere derde maandag van de maand een nummer uit te brengen.

album

Afgelopen vrijdag verscheen het album The Marauder's Midnight, met daarop de twaalf nummers. Niet exact dezelfde als die elke maand uitkwamen, maar na divere optredens, enigzinds bijgeschaafd. Bovendien krijg je er een bonus cd bij, met de live uitvoering van de nummers plus eentje extra.

‘Gold’ was op 21 oktober 2013 het eerste nummer dat verscheen, een jaar geleden dus. Sindsdien zijn er van ‘Gold’ diverse remixen verschenen. De populairste is die van Thomas Jack.

De nummers, waaronder ‘Gold’, nam Rios op met Ruben Samama uit Korea (contrabas) en Amber Docters van Leeuwen (cello). Hij ontmoette het stel in New York, waarna ze samen begonnen te spelen. Rios: “Meteen had ik het gevoel dat dit wel eens iets kon worden. De cello zorgt ervoor dat de mensen stil worden bij het beluisteren van de nummers. De cello geeft een enorme kracht. Het was de perfecte combinatie voor dit soort van nummers.”
Gabriel Rios (San Juan, Puerto Rico, 16 augustus 1978), verhuisde in 1998 naar Gent in België, waar hij schilderkunst studeerde. Daar richtte hij de groep L. Santo op. Met producer Jo Boaert, de man achter Technotronic, nam hij het soloalbum Ghostboy op (#24 in 2005). Rios werd bij ons bekend met het nummer ‘Broad daylight’, dat mede een hit wers dankzij het gebruik van het nummer in een reclamspot voor Appelsientje (#21 in 2006). Sinds kort woont Rios weer in België en zal daar nog wel even blijven, naarmate het album een succes wordt. In Vlaanderen heeft het album eind september al op de eerste plaats gestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten