vrijdag 11 juli 2014

Hitflits: Frans/Duitse combinatie scoort eerste zomerhit van 2014

Nu het WK-voetbal bijna achter de rug is en oranje na de troostfinale morgenavond, met opgeheven hoofd Brazilië kan verlaten, zijn we binnenkort ook verlost van de WK-liedjes.  Dus tijd voor de zomerhits!

We worden op onze wenken bedient, want deze week pakken Lilly Wood & the Prick met het zwoele ‘Prayer in C’ de eerste plaats. Ze danken dat aan de remix die de Duitse producer Robin Schulz maakte, die daarmee ook zijn eerste #1-hit scoort. Dat wil zeggen bij ons, want Schulz hielp Mr. Probz in mei al aan een Britse #1-hit, met de remx van ‘Waves’. Lilly Wood & the Prick zijn twee Fransen en daarmee is ‘Prayer in C’ de eerste #1 van een Franse act sinds ‘Danza kaduro’ van Lucenzo c.s. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

TOP 5

  1. (4)       Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
  2. (25)     Anders Nilsen: Salsa tequila
  3. (3)       Tove Lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  4. (5)       Dotan: Home
  5. (2)       René Froger: Juich voor Nederland!
Gerard Joling is nu definitief de eerste plaats kwijt, zijn 'Rio' zakt naar de zesde plaats.

De eerste weeks noteringen van deze week op een rijtje:
#23 Ariana Grande feat. Zedd: Break free
#45 de Hollanders: Louis is een genie (juichen!), toen er nog hoop was op een goede afloop
#54 David Guetta feat. Sam Martin: Lovers on the run
#58 Kensington: All or nothing
#74 DJ Paul Elstak & Mental Theo feat. Gin Dutch: Raving beats

ALBUMS

Vorige week moesten ze de #1-positie afstaan aan 5 seconds of summer, maar deze week pakken ze die weer terug. Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon van Nick & Simon, inmiddels bijna goud, stijgt terug naar de eerste plaats van de Album Top 100, daarbij op de hielen gezeten door nog een voormalige #1: the Common Linnets met het gelijknamige album. 5 Seconds Of Summer zakt zoals verwacht buiten de top 5 en komt uit op een zesde plaats.

TOP 5

  1. (2)       Nick & Simon: Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon (tweede week)
  2. (5)       the Common linnets: The Common Linnets
  3. (3)       Ed Sheeran: X , aanstaande zondag zijn tweede Britse #1-notering
  4. (6)       Coldplay: Ghost Stories
  5. (8)       Stromae: Racine Carrée
2014 is een jubileumjaar wat albums betreft. Vorige week vierden Pink Floyd met The Division Bell  (20 jaar) en Bon Jovi met New Jersey (25 jaar) hun jubileum met speciale anniversary editions.

CSNY 1974 dat deze week op #13 binnenkomt, is echter geen album dat 40 jaar na dato is opgepoetst. Dit keer gaat het om een serie optredens die David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young, kortweg CSNY, in 1974 gaven. 
De box CSNY 1974 (3 cd’s + 1 DVD) is hier een weergave van, opgenomen tussen 14 augustus en 14 september 1974 op diverse locaties in New York, Maryland, Chicago en Londen. Het bijzondere aan deze tour destijds, was dat het de eerste tournee was van het viertal, na de split vier jaar eerder.

Als half Nederland op vakantie gaat, waarom zou je als artiest nog een nieuw album uitbrengen? Niet dus en dat zien we aan de nieuwe Album Top 100 met slechts 6 nieuwe noteringen. Na CSNY 1974 volgen hier de resterende vijf:
#20 Sia: 1000 Forms Of Fear
#23 Trey Songz: Trigga
#42 Manic Street Preachers: Futurology
#61 Yes: Heaven And Earth
#88 Jon Allen: Deep River

Tot zover deze Hitflits. Wij melden ons na afloop van de WK-finale weer. Morgen kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumflitsen.

zondag 6 juli 2014

Megaman bij week 27 – 5 juli 2014

Gerard Joling geeft T-shirts weg en pakt eerste plaats terug.

En verder in deze Megaman:
Hozier nam het heft zelf in handen, Ryan Tedder helpt Maroon aan hit, Magic! wil een moderne Police worden en Becky Hill zou niet nog een keer meedoen met the Voice UK.

Nick & Simon hielden het niet langer dan één week vol bovenaan de Album Top 100. 5 seconds of summer neemt het stokje van hen over. Wat er nog meer gebeurde in de albumlijst, lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. wij melden on vrijdag weer met een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

In het halfjaar overzicht krijg je een overzicht van de grootste hits over het eerste halfjaar van 2014.

Gerard Joling pakt eerste plaats terug van René Froger

#1 Gerard Joling: Rio                *** terug op #1 / tweede week ***

“Dit had ik echt niet verwacht. Maar ik ben er echt superblij mee en supertrots op. Rio, de meest succesvolle WK single.” Dat liet Gerard Joling afgelopen vrijdag weten  vanaf Ibiza, toen hij hoorde dat ‘Rio’ terug gestegen was naar de eerste plaats van de Single Top 100. De dag daarvoor had hij in ‘VI Oranje’ zijn nummer ‘Rio’ nog gezongen. En dat is maar goed ook, want donderdag zag het er nog naar uit dat ‘Juich voor Nederland!’ van René Froger #1 zou blijven.

nieuwe actie

Nu Oranje door is naar de halve finale, die woensdagavond gespeeld gaat worden, zijn we benieuwd waarmee Gerard deze week komt om ‘Rio’ ook volgende week op #1 te houden. De afgelopen week werden zijn fans lekker gemaakt met een gesigneerd RIO (WK) T-shirt, dat persoonlijk overhandigd zal worden door Gerard. Dat wil je natuurlijk! Alleen moest je daarvoor wel even zijn single ‘Rio’ downloaden. Opnieuw, want alleen nieuwe downloads telden mee voor de actie…

‘Problem’ eerste Britse #1 voor Ariana Grande

#13 Ariana Grande feat. Iggy Azalea: Problem

Vorige week zondag was Gecko (overdrive)’ van Oliver Heldens x Becky Hill de allerlaatste #1 in de meer dan 60-jarige Britse historie … gebaseerd op verkochte aantallen singles (fysiek) en downloads. Vanaf deze week is Groot-Brittannië ook om en worden streams meegenomen voor een notering. De verhouding is 100:1 ten opzichte van downloads, fysieke singles etc.

De eerste #1 volgens de nieuwe samenstellingsmethode is ‘Problem’ van Ariana Grande feat. Iggy Azalea. In de eerste week werden daar 106.000 van verkocht en werd het nummer 712.000 keer gestreamd, hetgeen een gecombineerd cijfer oplevert van ongeveer 113.120 (106.000 + 7120). De streams maken dus ruim 6% uit van het totaal.

Hozier nam het heft zelf in handen

#34 Hozier: Take me to the church

Begin dit jaar maakte de Ierse zanger Hozier met zijn band al grote indruk op Eurosonic in Groningen. Een half jaar later kan ook de rest van Nederland kennis maken met zijn muziek getuige het nummer ‘Take me to the church’, dat vorig jaar in eigen land al een groot succes was.
Andrew Hozier-Byrne (Bray, County Wicklow, Ierland, 17 maart 1990) zingt al zijn hele leven. Rond zijn veertiende begon hij ook zelf muziek te maken met het op gitaar spelen van folk en bluesliedjes. Niet vreemd, als de zoon van een muzikant. Hozier maakte deel uit van Anúna en de avant-garde groep Nova collective uit Dublin.

zelf het heft in handen

Hozier is afgestudeerd in muziek aan het Trinity College, waar hij leadzanger was van het Trinity Orchestra. Daar werd hij ook ondekt na het zingen van een cover. Demo’s volgden, maar hij voelde er zich niet lekker bij, het was hem te veel pop georiënteerd. Daarop nam hij het heft zelf in handen en nam thuis nummers op voor de Take Me To The Church EPOnlangs verscheen zijn tweede EP:From Eden. In September komt Hozier met zijn debuutalbum.

Ryan Tedder helpt Maroon aan hit

#71 Maroon 5: Maps

De hoogtijdagen van de Amerikaanse band Maroon 5 liggen al zo’n drie jaar achter ons. In 2011 scoorden ze met ‘Moves like Jagger’ feat. Christina Aguilera hun grootste hit (#2). Het jaar daarop lukte het nog met ‘Payphone’ feat. Wiz Khalifa (#14), maar daarna werden de hits kleiner. Of ‘Maps’ daar verandering in gaat brengen, valt nog te bezien. Als dat zo is, dan hebben ze dat mede te danken aan Ryan Tedder van OneRepublic, want hij is één van de schijvers van ‘Maps’, dat de voorloper is van V, het vijfde album dat na de zomer verschijnt.

Deorro in zee met Avicii

#72 Deorro: Five hours

Zijn vorige hit ‘Yee’ (#37 in 2013) kwam heel makkelijk tot stand. Hij riep een paar keer Yee en hop het nummer was er. Hoe hij aan ‘Five hours’ kwam, wij weten het niet niet. Maar het zou zomaar kunnen zijn dat hij ergens 5 uur stond te wachten. Je weet het nooit hoe creatief sommige mensen zijn! Deorro is het alter-ego van de Amerikaanse dj/producer Erick Orrosquieta (Los Angeles, 29 augustus 1991). ‘Five hours’ is uitgebracht op LE7ELS, het label van Avicii.

Magic! wil een moderne Police worden

#80 Magic!: Rude

‘Rude’ zal zanger Nasri Atweh van Magic! altijd blijven herinneren aan een relatie die alles behalve fris was. Op een dag hadden de twee weer ruzie, waarop Nasri begon te zingen: “Why you gotta be so rude/ don't you know I'm human too.” Dit gegeven zou de basis worden  voor ‘Rude’, waarbij de zin niet aan een vrouw is gericht, maar aan de vader van zijn liefje, die de relatie afkeurt. Schrale troost voor Nasri: ‘Rude’ is al een top 10-hit in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië en dreigt dit nu ook elders te worden.

Police

Sinds 2012 vormt Nasri samen met Mark Pellizzer, Alex Tanas en Ben Spivak de Canadese reggaefusion band Magic! Alle vier komen uit de regio Toronto. Voor Magic! werkte Nasri al samen met Adam Messinger (nu producer van Magic!) als the Messengers. Met Mark, die hij in de studio had ontmoet, schreef Nasri het nummer ‘Don’t judge me’ voor Chris Brown. Een paar weken speelde Mark een reggae deuntje op zijn gitaar, waarna Nasri op het idee kwam een band te beginnen, een modern versie van the Police en daarmee was de basis gelegd voor Magic! Voor ‘One love one rhythm’, het officiële 2014 FIFA World Cup album leverden ze het nummer ‘This is our time’.

Becky Hill zou niet nog een keer meedoen met the Voice UK

#82 Oliver Heldens x Becky Hill: Gecko (overdrive)

Gecko’ schreef Oliver Heldens in zijn slaapkamer, waarbij hij dacht aan een gek beest. In de maand dat het instrumentale nummer de 32e plaats bereikte, werd Gecko(overdrive)’ van Oliver Heldens x Becky Hill uitgebracht. De vocale versie zou de vergetelheid in zijn gegaan, als het niet vorige week op #1 kwam van de Britse hitparade. Het was daarmee de achttiende #1 in de Britse hitparade, waaraan een Nederlandse act heeft meegewerkt. Dankzij de Britse #1, scoort de vocale versie nu ook bij ons.

Becky Hill, voluit Rebecca Claire Hill, geboren op 14 februari 1994 in het Engelse plaatsje Bewdley, Worcestershire, schreef de tekst van ‘Gecko (overdrive)’ samen met Uzoechi Osisioma Emenike. Laatstgenoemde kennen we als MNEK, componist/producer van onder andere Far east movement, Clean bandit en Bastille.

Voice UK is een spelletje

Becky Hill studeerde muziek en kunst en trad met haar band Shaking trees op in The Cock And Magpie, de plaatselijke bar. Via Facebook werd ze getipt voor the Voice UK, waarin ze het schopte tot de halve finale. Hoewel ze daar contacten aan heeft overgehouden, die haar een platencontract opleverden, zou ze er nooit meer aan meedoen. Becky: “I thought I was literally going to turn up and sing, which is a good thing and it is a bad thing. You’ve got to learn how to play the game because it is a game.”

behoud van de stem

Na the Voice UK werd ze door haar coach Jessie J verder begeleid. Daarvoor moest ze wel naar Londen verhuizen, wat haar in het begin erg zwaar viel, omdat ze daar niemand kende. Met Rudimental nam ze het nummer ‘Powerless’ op voor hun album Home. Ook tourde ze met de Britse band, waarna ze gestopt is met drinken en roken, omdat het slecht is voor haar stem.

Hoewel ze niet de finale haalde van the Voice UK, is Becky Hill met Gecko (overdrive)’ wel de eerste Voice UK kandidaat met een #1-notering! Later dit jaar komt Becky met een eigen album, waarvoor Ellie Goulding en Kylie Minogue al nummers hebben geschreven.

X ambassadors verdienen ook aan het WK-voetbal

#85 X ambassadors & Jamie N Commons: Jungle

Wellicht heb ‘Jungle’ al eens langs horen komen tijdens het WK-voetbal. Niet dat ‘Jungle’ van X ambassadors & Jamie N Commons een WK-nummer is, het is te horen in de rust en wordt gebruikt in ‘The game before the game’, een reclamespot van Beats by Dre, koptelefoons. Jay-Z maakt een remix.

X ambassadors is een rockband uit Ithaca, New York, dat actief is sinds 2009. De vier leden, de broers Sam (zang) en Casey Harris (toetsen), Noah Feldshuh (gitaar) en Adam Levin (drums) woonden een paar blokken van elkaar verwijderd.
Doordat hun vader in de film business zat, groeiden de beide broers op met filmmuziek. Daarnaast zijn ze een groot liefhebber van musicals. Eigenlijk wilde Sam helemaal niet dat zijn oudere broer (die blind geboren is) ook in de band kwam. Maar zo’n goede toetsenist kon hij gewoon niet weigeren. Noah en Sam kennen elkaar al sinds de kleuterschool. Adam kwam de twee op de middelbare school tegen.

Imagine dragons

In december 2013 hoorde Dan Reynolds, zanger van Imagine dragons, op de radio een akoestische versie van het nummer ‘Unconsolable’. Hij stuurde het nummer naar producer/componist Alex Da Kid (Rihanna, Imagine dragons, Eminem). Beiden waren zeer enthousiast over het nummer, omdat X ambassadors een geheel eigen geluid liet horen. Korte tijd later kreeg de band een platencontract bij Interscope records en ging op tournee met Jimmy eat world, We are scientists en Imagine dragons.

Jungle

Alex Da Kid, inmiddels hun producer, kwam met de track ‘Jungle’, waarop Sam met een refrein kwam. Vervolgens maakte de Britse zanger Jamie N Commons er een tekst op. Het nummer gaat over New York, dat voor velen gezien wordt als een jungle.

Behalve dat ‘Jungle’ wordt gebruikt in de koptelefoonreclame, is het nummer onder andere ook te horen in de trailer van het videospel ‘Battlefield: Hardline’ en in de Netflix-serie ‘Orange is the new black’.

folkzanger

Jamie N Commons schreef niet alleen een deel van de tekst van ‘Jungle’, hij zingt het ook. Jamie, geboren in Bristol op 22 oktober 1988, verhuisde op zijn zesde naar  Chicago, waar hij een voorliefde voor blues, folk en swamp rock muziek ontwikkelde. Na tien jaar keerde hij terug naar Londen, waar hij klassieke muziek studeerde.

Jamie bracht twee EP’s uit. De eerste, The Bariton EP verscheen in 2011, dat twee jaar later werd gevolgd werd door Rumble And Sway, die geproduceerd is door Alex Da Kid. Vorig jaar juni deed hij ons land aan en verzorgde het voorprogramma van Bruce Sprinsteen.

Jason Mraz covert oude soulzanger

#90 Jason Mraz: It’s so hard to say goodbye to yesterday

Vorige week kwam Jason Mraz op #88 binnen met ‘Hello, you beautiful thing’, dat deze week zeven plaatsen zakt naar #95. Het nummer is de voorloper van Yes!, zijn vijfde studioalbum dat volgende week maandag, 15 juli, verschijnt. In de aanloop naar het album verschijnt iedere week een track en deze week is dat ‘It’s so hard to say goodbye to yesterday’. Komende week kunnen we dus nog één track verwachten.

cover

It’s so hard to say goodbye to yesterday’ is in tegenstelling tot ‘Hello, you beautiful thing’, geen eigen nummer van Jason Mraz. De bekendste uitvoering is van Boyz II men (#21 in 1991). Origineel stamt het nummer uit 1975, uit de film ‘Cooley high’, waarin het wordt gezongen door G.C. Cameron, zanger van the Spinners, die daarmee tot #38 kwam in de Billboard R&B lijst. De versie van Boyz II men reikte in 1991 tot #1.

Het is niet de eerste keer dat Jason Mraz een cover opneemt. In 2012 scoorde hij een hitje met ‘The freedom song’ (#94) van Luc Reynaud, die het geschreven had na de orkaan Katrina.

MKTO schrijft (nog) geen ‘Classic’

#98 MKTO: Classic

Een klassieker zal het niet worden, ondanks de titel ‘Classic’, maar het is wel mooi de tweede notering voor MKTO. Vorig jaar bereikte hun ‘Thank you’ de 37e plaats. Aanvankelijk stond het nummer al na vier weken (hoogste plaats: #87) buiten de lijst, maar ging een maand later op herhaling. Beide nummers staan op het naamloze album dat eerder dit jaar verscheen. MKTO is het Amerikaanse duo Malcolm Kelley and Tony Oller.

Megaman 2014 - halfjaaroverzicht

Het eerste halfjaar van 2014 zit er op, dus tijd voor een korte terugblik. Bij gebrek aan officiële cijfers, doen we dat op basis van relatieve cijfers. Aangezien deze lijsten in voorgaande jaren dicht in de buurt kwamen bij de officiële jaarlijsten, nemen we deze als leidraad.

In het kort komt het hier op neer. Wekelijks krijgt elke notering in de Single en Album Top 100 een relatief cijfer mee ten opzichte van de #1, die op 100% staat. Al die percentages (voor de singles alleen de bovenste 50, voor de albums alle noteringen) worden volgens een bepaalde rekenmethode, bedacht door Rudy van Vliet, bij elkaar geteld. Het is de eerste keer dat streaming volledig meetelt.

Nederland

SINGLES

#1 Pharrell Williams: Happy (100)
#2 John Legend: All of me        ( 97,65)
#3 Clean Bandit feat. Jess Glynne: Rather be (93,40)
#4 The Common Linnets: Calm after the storm (74,41)
#5 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse (67,27)


#6 Milky chance: Stolen dance (58,25)
#7 George Ezra: Budapest (55,72)
#8 Coldplay: Magic (54,00)
#9 Avicii: Addicted to you (53,03)
#10 Stromae: Formidable (47,90)

#54 Gerard Joling: Rio (15,16)

Zoals je ziet zit de top 3 dicht bij elkaar en maakt ‘Rather be’ van Clean Bandit feat. Jess Glynne nog kans om de #1 van het jaar te worden.

ALBUMS

#1 The Common Linnets : The common linnets (100)
#2 Coldplay: Ghost stories (42,87)
#3 Stromae: Racine carrée (34,90)
#4 Marco Borsato: Duizend spiegels (26,87)
#5 Michael Jackson: Xscape (26,61)
#6 Bruce Springsteen: High hopes (22,99)
#7 Bløf: In het midden van alles (21,97)
#8 Beyoncé: Beyonce (20,86)
#9 Kinderen voor kinderen: Waanzinnig gedroomd - de allergrootste hits van (16,28)
#10 Pharrell Williams : G i r l (15,47)

Het lijkt er op dat the Common Linnets het album van het jaar gaan scoren, dat inmiddels ruim platina is. Vergeet echter niet dat de meeste albums nog steeds in het najaar worden verkocht. Zo brengt Jan Smit in augustus een nieuw album uit dat zeker de platina status zal halen. Of dat voldoende is om the Common Linnets van #1 te houden, weten we eind dit jaar, wanneer de officiële lijsten worden opgemaakt. Je leest het in de Jaarflits, eind december!

Buitenland

De onderstaande lijsten over het eerste halfjaar van de Britse (UK) en Amerikaanse hitparade (USA), zijn wel officiële cijfers. Tussen haakjes staan de aantallen in miljoenen.

SINGLES – UK

#1 Pharrell Williams:  Happy (1,29)
#2 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (977)
#3 John Legend: All of me (702)
#4 Pitbull feat. Kesha: Timber (691)
#5 Mr. Probz: Waves (Robin Schulz remix) (577)
#6 Route 94 feat. Jess Glynn: My love
#7 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse
#8 Sigma: Nobody to love
#9 Sam Smith: Money on my mind
#10 Kiesza: Hideawy

STREAMS – UK

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (24)
#2 Pharrell Williams: Happy (23)
#3 Pitbull feat. Kesha: Timber (17,4)


#4 John Legend: All of me (17,2)
#5 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse (14,8)
#6 Mr. Probz: Waves (Robin Schulz remix) NL
#7 Sam Smith: Money on my mind
#8 Bastille: Pompeï
#9 Avicii: Hey brother
#10 OneRepublic: Counting stars

ALBUMS – UK

#1 Coldplay: Ghost stories (375)
#2 Paolo Nutini: Caustic love (329)
#3 Ellie Goulding: Halcyon (275)
#4 Paloma Faith: A perfect contradiction (255)
#5 Sam Smith: In the lonely hour (228)
#6 Pharrell Williams : G i r l
#7 Bastille: Bad blood
#8 London grammar: If you want
#9 Beyoncé: Beyoncé
#10 Arctic monkeys: AM

#12 Ed Sheeran: X (182.000, na één week)

BRON: OCC

DOWNLOADS – USA

#1 Pharrell Williams: Happy (5,6)
#2 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse (4)
#3 John Legend: All of me (3,8)
#4 Jason Derulo feat. 2 Chainz: Talk dirty (3,6)
#5 Idina Menzel: Let it go (2,8)
#6 DJ Snake & Lil Jon: Turn down for what (2,5)
#7 Iggy Azalea feat. Charli XCX: Fancy (2,5)
#8 Bastille: Pompeii (2,3)
#9 Aloe Blacc: The man (2,2)
#10 Pitbull feat. Ke$ha: Timber (2,1)

STREAMS – USA

#1 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse (188)
#2 John Legend: All of me (144)
#3 Jason Derulo feat. 2 Chainz: Talk dirty (142)
#4 Pharrell Williams: Happy (135)
#5 Idina Menzel: et it go (129)
#6 Iggy Azalea feat. Charli XCX: Fancy (112)
#7 Pitbull feat. Ke$ha: Timber (106)
#8 DJ Snake & Lil Jon: Turn down for what (102)
#9 Beyoncé feat. Jay-Z: Drunk in love (92)
#10 OneRepublic: Counting stars (91)

ALBUMS – USA

#1 Original soundtrack: Frozen (2,7)
#2 Beyoncé: Beyonce (702)
#3 Eric Church: The Outsiders (642)
#4 Lorde: Pure heroine (641)
#5 Coldplay: Ghost stories (589)
#6 Various artists: Now 49 (482
#7 Luke Bryan: Crash my party (455)
#8 Katy Perry: PRISM (453)
#9 Various artists: Now 50 (452)
#10 Pharrell Williams: G I R L (452)

BRON: Billboard