vrijdag 18 januari 2019

Hitflits: Boef verstevigt #1-positie van EP 93 dankzij drie extra tracks

Vorige week scheelde het maar een paar duizend streams of Boef was met zijn EP 93 de eerste plaats kwijt geraakt aan een andere rapper: Frenna met zijn album Francis. Deze week staat Francis van Frenna nog steeds op de tweede plaats, maar is de afstand tot 93 flink vergroot, van ruim 1% naar bijna 50%. Het overwicht dankt Boef aan de drie extra tracks die hij vorige week vrijdag uitbracht (zie onder singles).
Boef is niet de eerste act die extra tracks lanceert en zo zijn #1-positie veilig stelt of herovert. De eerste die dat met succes deed, was een andere rapper, Lil’ Kleine. In  juni 2017 bracht hij zijn album Alleen uit, waarop elf tracks stonden. Een maand later verschenen nog eens tien tracks, waardoor het nog een weekje langer op #1 bleef.

Twee weken later verscheen het album ook nog op cd, waardoor het terug steeg naar de eerste plaats.  Nog eens drie weken daarna gooide Kleine er een schepje bovenop, met het uitbrengen van deluxe edition, beide albums op cd! In totaal stond Alleen mede door dit releasebeleid twaalf weken op de eerste plaats van de Album Top 100.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: 93 (vierde week op #1)
2. (2)   Frenna: Francis (op ruim 50%)
3. EW  De Fellas: Lang Leve De Flex 2 (opvolger van Lang Leve De Flex, #14 in 2017)
4. (4)   Soundtrack / Lady Gaga / Bradley Cooper: A Star Is Born
5. (5) Original Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody

Na twee weken waarin geen enkel nieuw album binnenkwam, zijn het er deze week ‘al’ drie. Naast De Fellas op #3 zijn dat:

#8 Snelle: Beetje Bij Beetje
Na Lieve Jongens (#34 in 2018) is Beetje Bij Beetje van Snelle, de tweede EP van Lars Bos (23) uit Gorssel, gemeente Lochem.

#92 the Delines: The Imperial
Derde album van countrysoulband the Declines van zanger en schrijver Willy Vlautin. De  leadvocalen zijn van zangeres Amy Boone, die in 2016 een ernstig auto-ongeluk had en daardoor een tijd moest revalideren.

In de Vinyl 33 pakt Within Temptation met de elpee Mother Earth (#3 uit 2000) de eerste plaats.

SINGLES

Je moet wel haast onder een steen hebben gelegen als je het nummer ‘Giant’ van Calvin Harris & Rag ’n Bone Man nog niet kent. Het nummer was de afgelopen week Radio 2 Top Song, Q-Music Alarmschijf, 538 Dance Smash en ook nog de Grand Slam op Slam FM.
Met zoveel airplay kan een top 10-notering niet uitblijven. Je zult dat ook zien in die lijsten, waarin airplay en YouTube-streams de boventoon voeren. Qua streams valt het nog tegen (belangrijkste factor voor de Single Top 100) en dus komt het nummer slechts binnen op de 69e plaats. Maar dat is om volgende week een gigantische sprong naar een top 10-positie te kunnen maken.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (tweede week op #1)
2. (2)   Davina Michelle: Duurt Te Lang (op ruim 18%)
3. EW  Bizzey, Kraantje Pappie, Jonna Fraser & Ramiks: Drup
4. (3)   the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv / Mula B: Huts (remix)
5. (5)   Panic! At The Disco: High Hopes

Het is niet meer vanzelfsprekend dat elk nummer dat David Guetta maakt, een grote hit wordt. Na ‘Flames’ met Sia (#4 in 2018), kwamen twee hits daarna niet hoger dan de zestiende plaats.

‘Say My Name’ van David Guetta, Bebe Rexha & J Balvin doorbreekt de impasse, want het nummer stijgt van de elfde naar de tiende plaats, maar had daar wel elf weken voor nodig. Voor Guetta is het zijn zeventiende top 10-notering, voor J. Balvin zijn derde en Bebe Rexha, scoort na ruim twee jaar haar tweede top 10-hit. in 2016 bereikte ze de vierde plaats met ‘In The Name Of Love’ met Martin Garrix.

Met het uitbrengen van drie extra tracks, verstevigd Boef zijn #1-positie met de EP 93, zoals eerder gememoreerd. Die drie tracks zijn  ‘Schilderij’ (op #17), ‘Moeilijke Som’ (op #27) en ‘Hete Tijden’ (op #41).

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
#35 Jacin Trill & Henkie T: F.A.C.T.S.
#45 ISMO & Madina: Niet Voor Mij
#51 De Fellas, Frsh, Geechi & Brasco: Nu Meteen
#57 Sam Smith & Normani: Dancing With A Stranger
#77 Gesaffelstein & the Weeknd: Lost In The Fire
#97 LouiVos: Wilde Westen-Megasessie-101Barz
#98 Alan Walker & Sophia Somajo: Diamond heart

Dit is het weekend van Eurosonic en Noorderslag. Vanuit Groningen houdt 3FM en NPO 3 je op de hoogte van de staat van de Nederlandse popscène. Met als hoogtepunt de bekendmaking van de Popprijs, die vorig jaar werd gewonnen door Kensington.
Maar wie heeft het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek? Volgens de kenners zit de winnaar bij de volgende kanshebbers:  Wende, de Staat (nieuw album Bubble Gum vandaag uit), Bizzey, Doe Maar en Ronnie Flex. Kans op een urban-act is dus zeer groot. Zaterdagavond weten we het!

zondag 13 januari 2019

Hitflits: eerste #1-notering voor Kris Kross Amsterdam én Tabitha

In 2016 maakten we voor het eerst kennis met Kris Kross Amsterdam, bestaande uit de broers Jordy en Sander Huisman (neefjes van Henny Huisman van de Sound Mixshow) én vriend Yuki Kempees. Het trio scoorde toen met ‘Sex’ hun eerste hit, dat ze maakten met het Amerikaanse trio Cheat Codes. Vier weken lang stond ‘Sex’ op de tweede plaats, achter ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla.

Anno 2019 laat het Nederlandse trio zich niet weerhouden en pakt met ‘Hij Is Van Mij’ de eerste plaats in de Single Top 100. Ze doen dat niet alleen, maar met Maan, Tabitha en Bizzey. Zowel Maan (één) als Bizzey (drie stuks), kennen dat gevoel van een #1–hit.
Maar voor Tabitha Foen-A-Foe uit Leiden, de echte naam van de 29-jarige Tabitha, is ‘Hij Is Van Mij’ haar eerste #1-notering. Tot deze week kwam Tabitha niet hoger dan de dertiende plaats. Dat was in 2017 met ‘Is Dit Over’, met Ronnie Flex, die haar vroeg voor zijn album Rémi.

In tegenstelling tot ‘Sex’ van Cheat Codes x  Kris Kross Amsterdam, dat een bewerking was van ‘Let’s Talk About Sex!’ van Salt ’n Pepa, is ‘Hij Is Van Mij’ wel een eigen nummer. Het trio van Kris Kross Amsterdam schreef het nummer samen met de andere uitvoerenden, Maan, Tabitha en Bizzey. Dus dat betekent nu wel kassa!

SINGLE TOP 5

1. (3)   Kris Kross Amstrdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij
2. (2)   Davina Michelle: Duurt Te Lang (op ruim 8%)
3. (1)   the Blockparty & Esko feat. Mouad Locos, JoeYAK, Young Ellens & Chivv / Mula B: Huts (remix)
4. (4)   Ava Max: Sweet But Psycho
5. (9)   Panic! At The Disco: High Hopes

Gaan we direct over op de nieuwe noteringen van deze week.
#18 Soufiane Eddyani feat. Mula B: Amigo
#61 Chris Brown: Undecided
#75 Suzan & Freek: Als Het Avond Is
#86 Khalid: Saturday Nights
#92 Robin Schulz feat. Erika Sirola: Speechless
#94 Jonas Blue, Liam Payne & Lennon Stella: Polaroid

ALBUMS

Aan de kop van de Album Top 100 is niets veranderd. Voor de derde week voert Boef de lijst aan met zijn EP 93. Afgelopen week bracht de rapper de videoclip uit bij het nummer ‘SVP’ feat. JoeyAK, Young Ellens en Sevn Alias.

Vervolgens beloofde Boef zijn fans dat als de clip 300.000 views zou halen, hij drie tracks aan zijn EP 93 zou toevoegen. Zoals verwacht gaven de fans daaraan gehoor en waren de clips in no-time binnen. En dus verscheen vrijdag de drie extra nummers: ‘Moeilijke Som’, ‘Schilderij’ en ‘Hete Tijden’, die natuurlijk sowieso waren uitgekomen. Voor de derde week staan alle acht tracks van 93 ook in de Single Top 100.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: 93 (derde week op #1)
2. (2)   Frenna: Francis (op 1,04%)
3. (9)   Kinderen voor Kinderen: Kom Erbij! – 39 (bestverkochte fysieke album in 2018)
4. (3)   Soundtrack / Lady Gaga / Bradley Cooper: A Star Is Born
5. (5) Original Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody

Net als vorige week is er geen nieuwe notering in de Album Top 100. Wel gaan er acht albums op herhaling. De komende week verwachten we nog geen hausse aan nieuwe albums, maar de week daarop gaan we weer los. Met albums van onder andere Fun Lovin’ Criminals, Joe Jackson, Papa Roast, Alice Merton en de Staat.

Wijzen we je tenslotte nog even op de Megajaarman 2018, nu bijgewerkt met buitenlandse standen, gemiste singles en albums én de top 10 van de meest verkochte fysieke albums. Je vindt het onder het kopje ‘Het Hitjaar 2018’, waar ook alle jaarlijsten staan.