vrijdag 26 september 2014

Hitflits: Leonard Cohen, nog steeds oudste zanger met een #1-album

Twee jaar geleden scoorde de Canadese zanger Leonard Cohen zijn eerste #1-notering met het album Old Ideas, dat het twee weken volhield. Met 77,42 jaar was Cohen toen de oudste nog levende zanger met een #1-notering.

Afgelopen zondag, 21 september, vierde de Canadese troubadour zijn 80e verjaardag. Ondanks zijn hoge leeftijd, levert hij opnieuw een album af, dat zeer in de smaak valt. Popular Problems, zijn dertiende studioalbum, knalt dan ook binnen op de eerste plaats. Aangezien er in de afgelopen twee jaar geen andere acts is geweest met een #1-notering, die ouder is dan Cohen, blijft hij de oudste nog levende zanger met een #1-notering.

TOP 5

1. EW  Leonard Cohen: Popular Problems (verkoopt ruim een derde meer dan de #2)
2. EW  Herman van Veen: Kersvers
3. EW  Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35
4. (2)   Barbra Streisand: Partners, in de Amerikaanse albumlijst is het haar tiende #1-notering, gescoord in zes verschillende decennia, een record.
5. (1)   Jan Smit: Jij En Ik 

Naast een volledige nieuwe top 3, zijn er nóg drie nieuwe noteringen bij de bovenste tien:
#6 Alt-J: This Is All Yours
#7 Lenny Kravitz: Strut
#10 Joe Bonamassa: Different Shades Of Blue

Van de herfst merken we dit weekend nog weinig, maar in de Album Top 100 lijkt die al wel te zijn begonnen. Niet minder dan 29 albums komen binnen, waarvan 22 voor het eerst. Hier volgt het restant!
#11 Julio Iglesias: The Spanish Collection
#13 Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek To Cheek
#19 Aphex Twin: Syro
#30 Will and the People: Whistleblower
#31 Hein Simons: Thuis
#47 Tweedy: Sukierae
#48 Monomyth: Further

#54 Robin Schulz: Prayer
#64 Bonnie Prince Billy: Singer;s Grave A Sea Of Tongues
#66 Original Soundtrack: Violetta En Vivo
#71 Colin Blunstone: Collected
#81 George Harrison: The Apple Years
#82 Threshold: For The Journey
#87 Tea Party: The Ocean At The End
#90 Maria Callas: Pure
#94 Gary Clark Jr.: Gary Clark Jr. Live

We kunnen onze borst nat maken voor de albumsnippers! Maar eerst over naar de hits van deze week.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball (vierde week)
2. (2)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
3. (6)   Meghan Trainor: All about that bass
4. (5)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame
5. (3)   Sam Smith: Stay with me

Er is één nieuwe bij de bovenste tien en dat is op #10 ‘Superheroes’ van the Script, in de negende week gestegen vanaf #11. Het levert de Ierse band hun eerste top 10-notering op.

Afgelopen dinsdag wijdde RTL Late Night de gehele uitzending aan Pharrell Williams, die diezelfde avond optrad in de Ziggo Dome in Amsterdam. Tijdens de uitzending werd zijn doopzeil gelicht en kreeg hij een gouden plak voor zijn album G I R L (deze week op #15, vanaf #61).
Ook kwam het wereldwijde succes van ‘Happy’, dat in Nederland begon, aan de orde. Niet vreemd dus dat het nummer een spurt maakt, en wel van 39 naar #15, in de 60e week. Tevens gaat ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams op herhaling op #99, in de 71e week. Langst genoteerd nummer deze week overigens, is ‘Let her go’ van Passenger, dat in de 101e week van 75 naar #76 zakt.

Naast ‘Happy’ van Pharrell Williams, zijn hier de belangrijkste stijgers:
#18 (34) Iggy Azalea feat. Rita Ora: Black widow
#50 (62) Rixton: Me and my broken heart
#52 (76) Sam Smith: I’m not the only one
#63 (94) Marianne Weber: Reuzenrad

Nog niet grootste hit voor Taylor Swift

Alvorens we alle eerste weeks noteringen aan je doorgeven, aandacht voor een bijzondere hit op herhaling. Eind augustus kwam ‘Shake it off’ van Taylor Swift binnen op #92. De week daarop zakte het nummer naar #96 en daarna was het verdwenen. De afgelopen week is ‘Shake it off’ veel gestreamd en gaat het mede daardoor op herhaling op #16. Ondanks deze hoge notering op #16, is ‘Shake it off’ nog niet haar grootste hit. Dat blijft ‘Love story’ (#13 in 2009).

‘Places to go’ van Anouk zakt in de tweede week van 18 naar #28. ‘Emotion’ van O’G3NE, vorige week binnen op #37, valt na één week al weer uit de lijst. Daarmee komt het aantal hits uit deze editie van the Voice of Holland weer op nul. Vanavond is de vijfde blind audition.

Tot slot de acht eerste weeks noteringen:
#66 Dr. Kucho! & Gregor Salto: Can’t stop playing (Oliver Heldens & Gregor Salto remix)
#71 Sigma feat. Paloma Faith: Changing
#78 Jerry van Vianen: Alleen
#81 Echosmith: Cool kids
#82 Gavin DeGraw: Fire
#86 Alt-J: Every other people
#87 Alesso feat. Tove Lo: Heroes (we could be)
#96 Henk Dissel: Vlinderslag

Met zoveel nieuwe noteringen in de albumlijst (22 stuks!) komen we dit weekend bijna niet meer aan de Megaman toe. Maar wees gerust, hij is er gewoon na dit weekend. Daarvoor gaan we nu eerst aan de slag met de albumsnippers, want die moeten morgen op de nieuwspagina van 3FM!

zondag 21 september 2014

Megaman bij week 38 – 20 september 2014

Pitbull nog onbedreigd aan kop

En verder in deze Megaman:
Anouk minstens 2x in de Ziggo Dome, zusjes verder als O’G3NE, Mike Mago ‘leent’ Canadese zangeres en Marianne Weber zingt liedje van 15-jarige zangeres.

Niet the Script voert de Album Top 100 aan, maar een oude bekende. Wie? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Pitbull nog onbedreigd aan kop

#1 Pitbull feat. John Ryan: Fireball           *** derde week op #1 ***

Nog steeds is er geen bedreiging voor ‘Fireball’ van Pitbull feat. John Ryan. Het nummer staat voor de derde week bovenaan de Single Top 100. Al die weken staat ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’ van Lilly Wood & the Prick op de tweede plaats. Dat nummer stond zes weken op de eerste plaats, maar heeft nog geen serieuze aanval uitgevoerd om de #1-positie te heroveren.

Dus zal de bedreiging voor ‘Fireball’ ergens anders vandaan moeten komen. maar niet van een ander nummer uit de top 4, want die is al drie weken onveranderd. Blijft over ‘Blame’ van Calvin Harris feat. John Newman, gestegen van 31 naar #5 en het populairst als stream. Vrijdag weten we het! Overigens is Nederland nog steeds het enige land waar ‘Fireball’ op #1 staat. Zou dat komen door de indian summer die nu ten einde loopt?

Anouk doet minstens 2x de Ziggo Dome

#18 Anouk: Places to go      *** hoogste eerste weeks ***

Ineens was ie daar, ‘Places to go’, de nieuwe single van Anouk. Op 11 september presenteerde Anouk het nummer op haar blog en meldde dat het nummer nog diezelfde dag in Spotify kwam te staan een een dag later te koop zou zijn bij iTunes. Een week verkoop + streaming verder, levert ‘Places to go’, een 18e plaats op. Het nummer, haar 33e notering, is één van de nummers van haar negende studioalbum Paradise And Back Again, dat in november verschijnt.

concerten

Dat wordt in februari 2015 dus mee brullen met de nieuwe nummers, want dan geeft Anouk twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. Zoals verwacht was het concert van 26 februari afgelopen vrijdag snel uitverkocht, waarna 28 februari ook in de verkoop ging.

Lisa, Amy & Shelley gaan verder als O’G3NE

#37 O’G3NE: Emotion

De eerste blind audition van The Voice of Holland in 2013 leverde vier noteringen op, waarvan ‘Redemption song’ van Mitchell Brunings het hoogste eindigde: #3. Er zouden nog diverse Voice-hits volgen, met als klapper een #1-notering voor Julia van der Toorn met ‘Oops! … I dit it again’, tevens de winnaar van de vierde editie.
Een #1 zit er deze week (nog) niet in, ondanks dat ‘Emotion’ van O’G3NE bijna de gehele week bovenaan de iTuneslijst stond. Met een geschat aantal van 1700 downloads voor ‘Emotion’ was het nummer zeker in de top 3 beland. Toch komt het liedje, dat de dames tijdens de derde blind audition zongen, slechts op #37 binnen, want de regels voor de samenstelling van de Single Top 100 zijn in een jaar tijd ingrijpend gewijzigd.

streaming

Telde streaming vorig jaar nog nauwelijks mee, dit jaar moet je daar als artiest wel degelijk rekening mee houden of genoeg downloads verkopen. Qua aantallen doet ‘Emotion’ het heel goed ten opzichte van bijvoorbeeld ‘Blame’ van Calvin Harris feat. John Newman (op #5), waarvan er nog geen 1000 zijn gedownload. De hoge notering (en volgende week wellicht zelfs #1) dankt Harris voor een belangrijk deel aan streams. ‘Emotion’ daarentegen wordt niet bij Spotify, Deezer of andere streamingdiensten aangeboden. Alleen in de Vodafone app, maar die telt niet mee voor de Single Top 100.

kleine meisjes worden groot

In naam is O’G3NE een nieuwe act, maar daarachter schuilen drie oude bekenden. Onder hun eigen namen, Lisa (21 juni 1994), Amy & Shelley (18 oktober 1995), scoorden ze tussen 2007 en 2009 drie keer. Het zelfgeschreven ‘Adem in, adem uit’ reikte het verst: #55. Met dat nummer deden de drie zusjes Vol uit het Brabantse Fijnaart mee aan het Junior Eurovisie Songfestival 2007, waar ze elfde werden.

Emotion’ is geen eigen nummer van O’G3NE, maar geschreven door Barry en Robin Gibb van de Bee Gees voor Samantha Sang. Bij ons werd die versie geen hit, maar elders wel. In 1978 namen Johnny Mathis & Deniece Williams het nummer op, en belandde het op de b-kant van hun single ‘Too much, too little, too late’, dat #3 kwam. In 2001 werd ‘Emotion’ alsnog een hit, maar dan in de versie van Destiny’s child (#10), waarnaar O’G3NE goed heeft geluisterd.

verzameling

In 1994 namen de Bee Gees ‘Emotion’ zelf op,  bestemd voor het verzamelalbum Love Songs. Het album werd echter op de lange baan geschoven. In 2001 verscheen ‘Emotion’ op het verzamelalbum Their Greatest Hits: The Record (#2 en platina). Naar aanleiding van het grote succes dacht Universal in 2005 ook te kunnen cashen door Love Songs alsnog uit te brengen, maar hoger dan #21 kwam het album niet.

Mike Mago ‘leent’ Canadese zangeres

#43 Mike Mago & Dragonette: Outlines

In 2009 richtte Michiel Thomassen (Utrecht,12 maart 1979) het label BMKLTSCHRCRDS (spreek uit Boemklatsch Records) op. Langzamerhand verschoof zijn focus op het label naar zijn eigen carrière als artiest, onder de naam Mike Mago. Eind 2012 maakte hij het album Spontaneous Combustion, dat hem enige bekendheid opleverde.

Zijn nummers werden opgepakt door de radio, niet alleen in Nederland, maar ook daar buiten. Met ‘The show’ ging het, vooral in het buitenland, helemaal los. Het nummer werd vorig jaar in niet minder dan 20 landen uitgebracht. Voor the Opposites maakte Mike Mago eerder dit jaar de remix van ‘Laatste keer’.

Canada

Na success in het buitenland wordt het tijd dat ook Nederland voor de bijl gaat voor Mike Mago. Dat zou wel eens kunnen gebeuren met de single ‘Outlines’. En wie kan je daar beter voor vragen dan het Canadese Dragonette, dat eind 2010, begin 2011, een #1-hit scoorde met ‘Hello’? Hoewel Dragonette gevormd wordt door drie muzikanten, is het zangeres Martina Sorbara, die de successen boekt. Daarvoor gebruikt ze wel elke keer de groepsnaam.

Tweede hit voor Diana Dekkers

#71 Diana Dekkers: Als ik jou heb beloofd

Opnieuw scoort de uit ‘s-Hertogenbosch afkomstige zangeres Diana Dekkers, met een nummer van Jeffrey Heesen. In december bereikte ze met het door hem geschreven ‘Ik wil jou niet meer’ de 77ste plaats. Met ‘Als ik jou heb beloofd’ (gaat het over dezelfde relatie of is er al weer een nieuwe vlam?) scoort Diana al wat beter, want het nummer komt binnen op #71.

Hans Steiger scoort met geflopt nummer van zijn producer

#78 Hans Steiger: Ritmo de la noche

Die Hans Steiger toch! Zet hij ons helemaal op het verkeerde been. We dachten toch echt dat zijn ‘Ritmo de la noche’ de zoveelste cover is van het Duitse Chocolate (#12 in 1990). Dat nummer leunde zwaar op ‘I go to Rio’ van Peter Allen. Toch is ‘Ritmo de lanoche’ van de Haarlemse Hans wel degelijk een cover. Frank Verkooyen, zijn producer, zong het al in 2007 als tweede track op zijn single ‘Als ze lachte’. Wat Frank destijds niet lukte, lukt Hans Steiger nu wel: een hit scoren met ‘Ritmo de la noche’!

Otto knows scoort iedere twee jaar

#92 Otto knows: Parachute

Het lijkt er op dat de Zweedse dj Otto knows (echte naam: Otto Jettman) iedere twee jaar wat van zich laat horen. In 2010 scoorde hij met ‘iTrack’ van Tim Bergling vs Oliver Ingrosso (#53). Twee jaar later kwam hij onder zijn eigen dj-naam met ‘Million voices’ zelfs tot #6. In datzelfde jaar maakte hij een remix van ‘Lies’ voor de Schotse Matthew Burn alias Burns (#68).

En nu, weer twee jaar later, presenteert Otto know het nummer ‘Parachute’. Daarop zingt hij niet zelf, maar Simon Attling Strömstedt. Dat is een liedjesschrijver die sinds een jaar werkt voor Universal Music Publishing Scandinavia in Stockholm, Zweden. Strömstedt werkt samen met de Zweedse producer Sebjak (= Sebastian Jakobsson).

Marianne Weber zingt liedje van 15-jarige

#94 Marianne Weber: Reuzenrad

Reuzenrad’, de 29e hit van Marianne Weber, is dit keer niet geschreven door haar zoon Jeffrey. Het nummer stamt uit 1970 en werd opgenomen door het duo Gert & Hermien. Gert schreef het samen met de toen 15-jarige Angela Cappele uit Enschede. In 2005 nam Gert het  nogmaals op voor zijn album 50 Jarig Jubileum.