vrijdag 26 september 2014

Hitflits: Leonard Cohen, nog steeds oudste zanger met een #1-album

Twee jaar geleden scoorde de Canadese zanger Leonard Cohen zijn eerste #1-notering met het album Old Ideas, dat het twee weken volhield. Met 77,42 jaar was Cohen toen de oudste nog levende zanger met een #1-notering.

Afgelopen zondag, 21 september, vierde de Canadese troubadour zijn 80e verjaardag. Ondanks zijn hoge leeftijd, levert hij opnieuw een album af, dat zeer in de smaak valt. Popular Problems, zijn dertiende studioalbum, knalt dan ook binnen op de eerste plaats. Aangezien er in de afgelopen twee jaar geen andere acts is geweest met een #1-notering, die ouder is dan Cohen, blijft hij de oudste nog levende zanger met een #1-notering.

TOP 5

1. EW  Leonard Cohen: Popular Problems (verkoopt ruim een derde meer dan de #2)
2. EW  Herman van Veen: Kersvers
3. EW  Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35
4. (2)   Barbra Streisand: Partners, in de Amerikaanse albumlijst is het haar tiende #1-notering, gescoord in zes verschillende decennia, een record.
5. (1)   Jan Smit: Jij En Ik 

Naast een volledige nieuwe top 3, zijn er nóg drie nieuwe noteringen bij de bovenste tien:
#6 Alt-J: This Is All Yours
#7 Lenny Kravitz: Strut
#10 Joe Bonamassa: Different Shades Of Blue

Van de herfst merken we dit weekend nog weinig, maar in de Album Top 100 lijkt die al wel te zijn begonnen. Niet minder dan 29 albums komen binnen, waarvan 22 voor het eerst. Hier volgt het restant!
#11 Julio Iglesias: The Spanish Collection
#13 Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek To Cheek
#19 Aphex Twin: Syro
#30 Will and the People: Whistleblower
#31 Hein Simons: Thuis
#47 Tweedy: Sukierae
#48 Monomyth: Further

#54 Robin Schulz: Prayer
#64 Bonnie Prince Billy: Singer;s Grave A Sea Of Tongues
#66 Original Soundtrack: Violetta En Vivo
#71 Colin Blunstone: Collected
#81 George Harrison: The Apple Years
#82 Threshold: For The Journey
#87 Tea Party: The Ocean At The End
#90 Maria Callas: Pure
#94 Gary Clark Jr.: Gary Clark Jr. Live

We kunnen onze borst nat maken voor de albumsnippers! Maar eerst over naar de hits van deze week.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball (vierde week)
2. (2)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
3. (6)   Meghan Trainor: All about that bass
4. (5)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame
5. (3)   Sam Smith: Stay with me

Er is één nieuwe bij de bovenste tien en dat is op #10 ‘Superheroes’ van the Script, in de negende week gestegen vanaf #11. Het levert de Ierse band hun eerste top 10-notering op.

Afgelopen dinsdag wijdde RTL Late Night de gehele uitzending aan Pharrell Williams, die diezelfde avond optrad in de Ziggo Dome in Amsterdam. Tijdens de uitzending werd zijn doopzeil gelicht en kreeg hij een gouden plak voor zijn album G I R L (deze week op #15, vanaf #61).
Ook kwam het wereldwijde succes van ‘Happy’, dat in Nederland begon, aan de orde. Niet vreemd dus dat het nummer een spurt maakt, en wel van 39 naar #15, in de 60e week. Tevens gaat ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams op herhaling op #99, in de 71e week. Langst genoteerd nummer deze week overigens, is ‘Let her go’ van Passenger, dat in de 101e week van 75 naar #76 zakt.

Naast ‘Happy’ van Pharrell Williams, zijn hier de belangrijkste stijgers:
#18 (34) Iggy Azalea feat. Rita Ora: Black widow
#50 (62) Rixton: Me and my broken heart
#52 (76) Sam Smith: I’m not the only one
#63 (94) Marianne Weber: Reuzenrad

Nog niet grootste hit voor Taylor Swift

Alvorens we alle eerste weeks noteringen aan je doorgeven, aandacht voor een bijzondere hit op herhaling. Eind augustus kwam ‘Shake it off’ van Taylor Swift binnen op #92. De week daarop zakte het nummer naar #96 en daarna was het verdwenen. De afgelopen week is ‘Shake it off’ veel gestreamd en gaat het mede daardoor op herhaling op #16. Ondanks deze hoge notering op #16, is ‘Shake it off’ nog niet haar grootste hit. Dat blijft ‘Love story’ (#13 in 2009).

‘Places to go’ van Anouk zakt in de tweede week van 18 naar #28. ‘Emotion’ van O’G3NE, vorige week binnen op #37, valt na één week al weer uit de lijst. Daarmee komt het aantal hits uit deze editie van the Voice of Holland weer op nul. Vanavond is de vijfde blind audition.

Tot slot de acht eerste weeks noteringen:
#66 Dr. Kucho! & Gregor Salto: Can’t stop playing (Oliver Heldens & Gregor Salto remix)
#71 Sigma feat. Paloma Faith: Changing
#78 Jerry van Vianen: Alleen
#81 Echosmith: Cool kids
#82 Gavin DeGraw: Fire
#86 Alt-J: Every other people
#87 Alesso feat. Tove Lo: Heroes (we could be)
#96 Henk Dissel: Vlinderslag

Met zoveel nieuwe noteringen in de albumlijst (22 stuks!) komen we dit weekend bijna niet meer aan de Megaman toe. Maar wees gerust, hij is er gewoon na dit weekend. Daarvoor gaan we nu eerst aan de slag met de albumsnippers, want die moeten morgen op de nieuwspagina van 3FM!

2 opmerkingen:

  1. Humberto zie ook 70.000 in de uitzending. Wat is jullie bron? Volgens mij is het tussen de 10k en 20k bezoekers. In de Arena gaat niet eens 70k bezoekers. Nergens in NL in een overdekte zaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Erik: we hadden beter kunnen weten als we de aantallen die Umberto noemde, niet klakkeloos hadden overgenomen. We hebben het bericht aangepast. Bedankt voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen