vrijdag 16 augustus 2013

Hitflits: Caro Emerald na 3 maanden terug op #1; Avicii scoort grootste #1-hit voor een Zweedse artiest

Ze zat er al vier weken op te vlassen, maar telkens was een ander album (net) te sterk. Deze week lukt het haar dan toch: ‘The shocking Miss Emerald’ van Caro Emerald stijgt na drie maanden terug naar de eerste plaats van de Album Top 100. Op 11 mei kwam het album, inmiddels platina, op #1 binnen, waar het nog een weekje verbleef. Daarna verbleef het op #3 (2x), #4 (1x), #5 (1x) en #2 (7x). Ze stijgt net op tijd terug naar #1, want vandaag is ‘Paradise valley’ van John Mayer verschenen. ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, het debuutalbum van Caro, steeg  5x terug naar #1 en stond in totaal 30 weken op de eerste plaats. 

Die eerste plaats voor ‘The shocking Miss Emerald’ was nog niet vanzelfsprekend. De eerste twee dagen kende de voorlopige albumlijst een andere lijstaanvoerder: ‘Trainrides and radioplay’ van Mann Friday. Op woensdag verloren ze de strijd echter van Caro en daarom moet deze groep, van origine uit Zimbabwe, maar al enkele jaren opererend vanuit Londen, genoegen nemen met een vijfde plaats. Ze zijn namelijk nog ingehaald door een andere Nederlandse zangeres: Corry Konings met haar album ‘Met hart en ziel deel I’ dat binnenkomt op #2.

TOP 3

1  (2)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald (derde week)
2 E.W. Corry Konings: Met hart en ziel deel I
3  (1)   Backstreet boys: In a world like this

De andere eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#12 White lies: Big TV
#40 P&E Project feat. Daniel Meijer: The singles
#47 André Hazes: Best of
#58 Pokey Lafarge: Pokey Lafarge
#94 John Mayer: John Mayer boxset

SINGLES

TOP 3

1  (1)   Avicii: Wake me up! (achtste week)
2  (2)   Stromae: Papaoutai
3  (4)   Martin Garrix: Animals (in Vlaanderen stijgt 'Animals' naar de eerste plaats)

Met acht weken op #1 scoort Avicii de grootste #1-hit voor een Zweedse artiest. Sinds 1976 was dit record in handen van ABBA met 'Dancing queen' dat zeven weken bovenaan stond. Meer over het record van Avicii in de nieuwe Megaman.

De eerste weeks noteringen op een rijtje:
#15 Lady Gaga: Applause
#16 Katy Perry: Roar
#31 Jason Derülo feat. 2 Chainz: Talk dirty
#49 Gebroeders Ko: Ik ben verliefd, maar niet op jou


#67 Ellie Goulding: Burn, aanstaande zondag #1 in de Britse hitparade. Met 55.000 downloads, ligt ze ruim 30.000 voor op ‘Applause’ van Lady Gaga
#69 Michelle: Limonade en zonneschijn
#76 Danny Heden: Een zomer lang
#77 John Mayer: Wildfire
#93 Acda en de Munnik: Draaien
#100 Maria Mena: I always like that

We duiken weer in de single en albumhits. De achtergronden bij de albumnoteringen staan morgenmiddag op de nieuwspagina van 3FM. De volledige lijsten staan vanmiddag op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

zondag 11 augustus 2013

Megaman bij week 32 – 10 augustus 2013

Avicii nog steeds onbedreigd aan kop, Sandra van Nieuwland mag nu zelf bepalen wat ze zingt, Capitol cities scoort hit via Duitsland, the boxer rebellion nog alleen in Nederland en Italiaan loopt weg met Australisch nummer. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Alles over de nieuwe albums kun je hier nalezen op de nieuwspagina van 3FM. Daarnaast hebben we de Hitflits van afgelopen vrijdag bijgewerkt. De volledige lijsten staan op Dutch ChartsEn aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Avicii nog steeds onbedreigd aan kop

Avicii: Wake me up! (1)       *** zevende week op #1 ***

Nog steeds staat ‘Wake me up!’ van Avicii onbedreigd aan kop. Zeven weken lang is zijn #1-positie niet in gevaar geweest. ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell dat vier weken op #2 stond, kwam er het dichtste bij, maar verkocht nog altijd bijna een vijfde minder dan ‘Wake me up!’.
Daarnaast deed Bakermat met ‘Vandaag’ één keer een vergeefse poging om #1 te komen. En sinds vorige week probeert Stromae het met ‘Papaoutai’, dat echter meer dan een kwart minder verkoopt. Wellicht houdt Avicii het nog wel vol totdat het geweld van The voice of Holland losbarst. Nog één week en dan kan hij een bijzonder record op zijn naam schrijven, waarover volgende week meer!

In de Britse hitparade is Avicii zijn #1-hit al weer kwijt na slechts drie weken aan kop. De nieuwe #1 daar is Miley Cyrus met ‘We can’t stop’, waarvan in de afgelopen week 128.159 stuks zijn verkocht. Bij ons staat het nummer in de achtste week op #65 en heeft #54 gestaan, op 8 juni, de week van binnenkomst.

Sandra van Nieuwland mag nu zelf bepalen wat ze zingt

Sandra van Nieuwland: Hunter (14)         *** hoogste eersteweeks ***

Vijf hits scoren en alle keren op #1 binnenkomen, dan zeul je toch een zware last met je mee als je eindelijk een eigen nummer kan uitbrengen. Zo ziet Sandra van Nieuwland het niet. “Covers zijn leuk als ze bij je passen, maar nu kan ik zelf keuzes maken”, verklaarde ze tegenover Paul Rabbering bij de hoogste eerste weeks van ‘Hunter’. Het nummer schreef ze samen met Tjeerd Bomhoff, zanger/gitarist van Voicst en zijn eigen project Dazzled kid.
Het album verschijnt op 23 november, ‘tenminste als ik het gevoel heb dat het goed genoeg is’. Bomhoff doet ook de productie. Daarnaast heeft ze nummers geschreven met Mathias Janmaat van Bombay show pig. In Groot-Brittannië werkte ze samen met de Britse songwriter en producer John Beck (Corinne Bailey Rae, Eliza Doolittle, Lianna la Havas) en James Walsh, gitarist, pianist, en zanger van Starsailor. In Vlaanderen hielp Alex Callier van Hooverphonic haar met schrijven.

Pharrel Williams heeft reden genoeg om ‘Happy’ te zijn

Pharrell Williams: Happy (31)

2013 is een zeer succesvol jaar voor Pharrell Williams. Met Robin Thicke feat. T.I. scoort hij internationaal de hit van het jaar met ‘Blurred lines’ (deze week op #5) en met Daft punk, de op één na grootste hit van 2013 met ‘Get Lucky’ (deze week op #9). Deze week scoort hij zijn derde hit dit jaar: ‘Happy’, het thema van de film ‘Despicable me 2’. De film draait sinds 26 juni in de bioscopen.

In juni scoorde Mainstreet een #15-notering met ‘Despicable me’, thema van ‘Verschrikkelijke ikke’, de Nederlandse versie van ‘Despicable me 2’. Op de soundtrack van de film staat ook het origineel van Pharrell Williams, dat hij in 2010 zong voor het eerste deel. De grote vraag is nu: gaat Mainstreet nu ook ‘Happy’ coveren?

Capital cities scoort via Duitsland ook bij ons

Capital cities: Safe and sound (61)

Capital cities is een Amerikaans duo dat bestaat uit Ryan Merchant en Sebu Simonian. Het tweetal maakt al sinds 2008 samen muziek, de eerste jaren voornamelijk door het componeren van jingles en reclamedeuntjes. Het succes kwam met ‘Safe and sound’, het eerste liedje dat ze gezamenlijk schreven. Niet alleen in eigen land (#15), maar ook in de Duitstalige landen, waar het werd gebruik in een Vodafone reclame. #1 zoals in Duitlsand zullen ze niet komen, maar Top 50 moet er toch zeker inzitten voor een nummer dat al weer twee jaar oud is.

Claptone ontmaskerd

Claptone feat. Jaw: No eyes (69)

In Nederland hebben wij de Kraaien die zich achter maskers verbergen. In Duitsland is het Claptone die schuil gaat achter een gouden masker. Wij gingen op onderzoek uit en denken te weten wie er achter het masker zit: Daniel Brems, één van de drie componisten van ‘No eyes’. Hij is geboren in Ingolstadt in de Duitse deelstaat Beieren, maar woont sinds 2000 in Berlijn. Als Daniel Dexter is hij zelfs een gerenommeerd dj/producer. Vanuit de punk heeft hij de elektronische muziek ontdekt van onder andere Kraftwerk.

Jaw laat zich makkelijker vinden, want dat is een trio technomuzikanten uit Berlijn, bestaande uit Pascal Finkenauer (zang), Sebastian Steffens (synthesizers) en Kristian Draude (drums). De zanger op ‘No eyes’ is echter van geen van drieën, maar van Jonathan Illel, lid van de Franse groep DOP.

The boxer rebellion scoort nog alleen in Nederland

the Boxer rebellion: Diamonds (76)

Al in mei werd ‘Diamonds’ van the Boxer rebellion regelmatig op 3FM gedraaid. Vervolgens dreigde het op de achtergrond te geraken, maar onlangs werd het nummer weer opgepakt.  Afgelopen dinsdag trad de groep in ‘Open radio’ van Timur & Ramon op, die Giel vervangen en een dag later koos het dj-collectief ‘Diamonds’ tot Megahit. Alle aandacht leidt er toe dat het nummer binnenkomt op #76. Tijd voor een kennismaking.
The Boxer rebellion is een Britse indieband, in 2001 gevormd in Londen. Nathan Nicholson, de zanger, was altijd al geïnteresseerd in de Britse popmuziek. Hij is echter helemaal geen Brit, maar komt uit Maryville, Tennessee. Na de dood van zijn moeder in 2000, vertrok hij voor een studiereis naar Londen en is daar gebleven. Daar ontmoette hij via het internet gitarist Todd Howe, ook geen Brit, die net uit Australië kwam. Drummer Piers Hewitt, net afgestudeerd aan de London Music School, voegde zich bij de twee en samen noemden ze zich Slippermen, dat al snel werd vervangen voor the Boxer rebellion.

Gitarist/bassist Rob Loflin, ook uit Maryville, kwam al in 2000 achter Nicholson aan en speelde een tijdje mee tijdens concerten. De huidige bassist is Adam Harrison, afgestudeerd aan dezelfde school als Hewitt.

Nummers van the Boxer rebellion duiken regelmatig op in tv-series, films, videospelletjes en commercials. ‘Union’ het debuutalbum uit 2009, werd door iTunes uitgeroepen tot ‘beste alternatieve album van 2009’. In 2011 stonden ze een weekje op #94 met hun album ‘The cold still’. Het album ‘Promises’, met de single ‘Diamonds’, doet het stukken beter, want dat stijgt in de derde van 66 naar #36. ‘Diamonds’ is alleen nog in ons land een hit.

Calvin Harris is toe aan een nieuw album

Calvin Harris feat. Ayah Marar: Thinking about you (86)

‘Thinking about you’ is de tiende hitsingle voor de Britse dj/producer Calvin Harris en inmiddels de achtste single van zijn album ’18 months’, dus het wordt tijd voor nieuw werk!

Op ‘Thinking about you’ wordt het zanggedeelte verzorgd door de Jordanese zangeres Ayah Marar. Laura Ayah Marar (Anman, Jordanië, 20 september 1980) zoals ze volledig heet, emigreerde op haar achttiende naar Groot-Brittannië. Aan de universiteit van Warwick studeerde ze muziek, kwam terecht in de drum ’n bass scene en nam haar eerste nummer op ‘Dance child’. Sinds 2004 werkt ze samen met Calvin Harris. Op zijn album ’I created disco’ is ze op drie nummers te horen.:In 2012 bracht Marar het album ‘The real’ uit.

Pitbull was derde keus

Pitbull feat. Danny Mercer: Outta nowhere (93)

Vorig jaar op deze tijd had Pitbull er al vijf hits opzitten. De grootste ‘Dance again’ met Jennifer Lopez bereikte de 19e plaats. Anno 2013 is ‘Outta nowhere’ feat. Danny Mercer, nog maar zijn tweede, maar stond hij al hoger dan in heel 2012! ‘Feel this moment’ feat. Christina Aguilera stond in mei een weekje op #11. Zo hoog zien we ‘Outta nowhere’ nog niet komen, dat hij opnam met de Colombiaan Daniel Murcia, die zich sinds hij Columbia verliet, Danny Mercer noemt.
Daniel Murcia (rechts op de foto) kwam op zijn zesde naar de Verenigde Staten van Amerika en groeide op in Weston, Florida. Op zijn zevende begon hij gitaar te spelen en zeven jaar later schreef hij zijn eerste nummers. Daarop begon hij in zijn studentenkamer met het produceren van nummers, dat de aandacht trok van het producersduo the Messengers (Jason Derülo, Chris Brown) en componist Kara DioGuardi (Christina Aguilera, Britney Spears). ‘Outta nowhere’ is zijn eerste wapenfeit en één van drie nummers van zijn hand die staan op het album ‘Global warning’ van Pitbull.

derde keus

Outta nowhere’was echter niet voor Pitbull bestemd. Murcia schreef het al in 2011 en nam het op met Nick Wells als Nick Wells feat. Danny Murk. Vervolgens belandde het nummer bij Nicole Scherzinger, zangeres van Pussycat dolls. Ze zou het voor haar nieuwe album hebben ingezongen, maar of dat echt zo is, is niet bekend. Het album moet in november verschijnen, dan weten we het. Vervolgens kreeg Pitbull het nummer voegde er zijn raps aan toe.

Italiaan loopt weg met Australisch nummer

Francesco Rossi: Paper aeroplane (98)

Wat het Australische duo Angus & Julia stone in 2006 niet lukte, lukt de Italiaan Francesco Rossi nu wel met hun nummer ‘Paper aeroplane’: een hit scoren. Rossi heeft er een vlotter nummer van gemaakt en dat slaat schijnbaar beter aan dan het origineel. Bovendien heeft hij de titel zo gelaten. Wellicht dat hij daarmee zelfs fans van Angus & Julia Stone meekrijgt.

Francesco Rossi (Toscane, 30 augustus 1974), begon op zijn 16e met dj-en. Na een tijdje verhuisde hij naar Milaan, waar hij optrad op diverse festivals. In 2010 begon Rossi zijn eigen platenlabel Rough People en een jaar later zijn eigen radioshow.

Zweedse dj’s scoren internationaal

Henrik B. Niklas Gustavsson & Peter Johansson: Echoes (99)

Henrik Gustav Berntsson bracht al in 1998 zijn eerste plaat uit: ‘Bullet in the bed’. Hij heeft zijn eigen platenlabel Illgorhythm Recordings. Niklas Gustavsson dien je niet te verwarren met de gelijknamige wielrenner. En Peter Johansson niet met de gelijknamige musicalzanger. Overeenkomst tussen Henrik, Niklas en Peter: ze komen alle drie uit Zweden en krijgen volop steun van Avicii. Niet vreemd want ‘Echoes’ is op zijn label Le7els uitgebracht!

‘Echoes’ in hun eerste gezamenlijke hit en daarvoor gebruiken ze een sample van ‘Voices inside my head’ van the Police van het album ‘Zenyatta mondatta’ uit 1980. Overigens horen wij in ‘Echoes’ ook het nummer ‘Ritmo de la noche’ dat in diverse uitvoeringen een hit is geweest.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Met deze
week de volgende oudgedienden:

Django Wagner: Wij dansen samen de Bossa Nova (46)

Rein Mercha voert momenteel furore als zigeunerzanger; ‘Jouw ogen’ stijgt in de derde week van 34 naar #25. Django Wagner, de man die menig zigeunerhit scoorde, heeft aan de zijlijn staan toekijken, en komt deze week met ‘Wij dansen samen de Bossa Nova’, een nummer dat weinig meer met zigeuners te maken heeft. Het nummer is afkomstig van zijn album ‘Als de nacht’, dat in oktober 2012 verscheen. Op zijn vierde album zal Wagner terugkeren naar de gipsy muziek.

Wesley Ponsen: Laat mij maar gaan (Goldfinger remix) (68)

Een nieuw boekingsbureau (Lukassen Producties) en een nieuwe platenmaatschappij (Berk Music) voor Wesley Ponsen, maar toch een oud lied: ‘Laat mij maar gaan’, dat in 2011 de 16e plek bereikte. Naar het schijnt is het nummer nog steeds populair in het land. In plaats van het  opnieuw uit te brengen werd Waylon van der Heijden alias DJ Goldfinger ingehuurd, die het origineel van een nieuwe mix voorzag. Hoger dan die 16e plaats zal het echter niet komen. Een album is in de maak, dat dezelfde titel draagt ‘Laat mij maar gaan’.

Ronnie Ruysdael: Ayayayay (laat je maar horen) (74)

Na het succes met ‘Eet veel bananen!’met zanger Rinus feat. Deborah (#30 in januari), doet Jan Rabbers alias Ronnie Ruysdael het op ‘Ayayayay (laat je maar horen)’weer alleen. Net als veel van zijn voorgaande nummer is dit ook weer een bewerking van een oud nummer.