woensdag 24 december 2008

Kerstflits: Nederland ziet RED!

De laatste #1 van 2008 is weggelegd voor ‘Step into the light’ van Red!, de winnaars van Popstars 2008. Vrijdagavond 19 december, direct na de uitslag, kon het nummer gedownload worden en dat levert Steffie Zoontjes, Brandi Russell & Déon Léon hun eerste #1-hit op. ‘Step into the light’ leunt dan ook volledig op de download.

Red! zet de traditie voor, van het scoren van een #1-hit door de winnaar van Popstars. Popstars is het vervolg op Popstars – the rivals, dat in 2004 als winnaar Men2b opleverde en als tweede Raffish. Beide kwamen #1, Men2b met ‘Bigger than that’, Raffish met ‘Plaything’.

Tegen zo’n digitaal overwicht van Red! kan zelfs Marco Borsato niet op. Ondanks dat de single deze week weer fysiek de sterktste is, ‘Dochters’ blijft de #2 in de Single Top 100, met een verschil van 17%. ‘Laat mij alleen’ van Rita Hovink & Gerard Joling zakt van 1 naar #3, maar blijft digitaal sterker dan 'Dochters'.

Het speciaal voor 3FM Serious Request geschreven nummer ‘Waiting so long’ van Novastar, schiet omhoog van 34 naar #9. De opbrengst daarvan komt volledig ten goede aan deze actie. Dat geldt ook voor ‘Geen dag zonder muziek’ van John Vooijs, geschreven voor de tiende editie van de Radio 2 Top 2000. Echter daar zal niet veel aan verdiend worden, want het nummer zakt van 54 naar #90. Met een eindstand van € 3.137.937,-- is dat ook niet echt meer echt nodig.

De kersthits van 2008 (eindstand)

Beter gaat het met de kersthits. Deze Single Top 100 is gebaseerd op de downloadverkopen van zondag 15 tot en met zaterdag 21 december en de (weinige) fysieke verkopen van vrijdag 20 tot en met dinsdag 23 december. Een actuelere kersthitparade kun je dus niet bedenken. Dus hierbij alle kersthits van 2008 op een rijtje:

#8: Mariah Carey: ‘All I want for Christmas’
#12:Wham!: ‘Last Christmas’
#17:Chris Rea: ‘Driving home for Christmas’
#26:Grad Damen: ‘Samen in de arreslee’
#27:Band aid: ‘Do they know it’s Christmas’
#30:Tessa: ‘Christmas eve (I’m missing you) /Everybody’s happy (it’s Christmas)’
#32:Vinzzent: ‘Daddy’s Christmas song’
#53:John Lennon, Yoko Ono, the Plastic Ono band & the Harlem community choir: ‘Happy Xmas (war is over)’
#56:Michael Bublé: ‘Let it snow, let it snow, let it snow’
#66:DeNnis: ‘On my way for X-mas day’
#78:Bianca Ryan: ‘Why couldn’t it be Christmas everyday?’

Net buiten de Single Top 100, op #102, staan Lisa, Amy & Shelley met ‘The power of Christmas’. Het nummer is duidelijk te laat uitgebracht om nog te kunnen scoren. Wellicht volgend jaar in de herkansing dames?

Met 11 kersthits in de Single Top 100, kunnen we stellen dat 2008 toch nog een zeer goed jaar voor kersthits is geworden. Naast oudgedienden als Mariah Carey, Wham! en Bianca Ryan, scoren dankzij de download nu ook andere (oude) kerstnummers. Met voor het eerst zelfs ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea (uit 1986) en ‘Let it snow, let it snow, let it snow’ van Michael Bublé (uit 2005). Echt nieuw werk is er van Grad Damen, Tessa, Vinzzent en DeNnis. En bij DeNnis blijven we even langer staan. ‘On my way for X-mas day’ nam DeNnis speciaal op voor de 3FM Serious Request actie. Bijna twee weken lang kon iedereen via een telefoonlijn, het refrein meezingen. Niet minder dan 12.500 mensen hebben dat gedaan x € 1,30 = € 16.250,-- voor de actie. Daarnaast is het nummer zo’n 25.000 keer gedownload en dat leverde DeNnis haar eerste gouden plaat op, die haar woensdag 24 december werd uitgereikt in het Glazen Huis in Breda, door 3FM dj Michiel Veenstra.

Voor de volledige Single Top 100 klik je hier.

In de Album Top 100 pakt Marco Borsato met ‘Wit licht’ weer de eerste plaats af van Lionel Richie, die naar #3 zakt met ‘Symphonica in rosso’. Il Divo gaat Lionel voorbij met het album ‘The promise’. Paul de Leeuw boekt toch nog een top 10-notering met ‘Het is winter!’, dat van 14 naar #10 stijgt. In de Album Top 100 gaan negen albums op herhaling. Er komt geen enkel nieuw album binnen. De volledige albumlijst vindt je hier.

Wij melden ons na de kerst weer met de Megajaarman 2008. Prettige kerstdagen.

maandag 22 december 2008

Jaarflits 2008: het jaar van Amy & Amy

Zowel bij de singles als de albums wordt de lijst aangevoerd door Amy. Alleen bij de singles is het Amy MacDonald met ‘This is the life’ (tevens de bestverkochte download), terwijl in de albumlijst Amy Winehouse met ‘Back to black’ op #1 staat. ‘This is the life’, het album van Amy MacDonald staat op #2. De single ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse scoort een tweede plek en de soloversie van ‘Valerie’ staat op #27.

Sowieso deden de vrouwen het heel goed in 2008. De top 5 van de Single Top 100 over 2008, wordt zelfs helemaal ingenomen door vrouwen. Op #2 Gabriella Cilmi met ‘Sweet about me’, ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse op #3, Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland met ‘4 minutes (to save the world)’ op #4 en ‘Mercy’ van Duffy op #5. Ook in de albumjaarlijst stikt het van de vrouwen: in de top 10 bezetten vijf een plek. Kortom, 2008 was het jaar van de vrouw!

Het Nederlands product scoort met 48 noteringen zeer goed in 2008. In 2007 waren dat er 42, waarvan vijf bij de bovenste 10. Dit jaar is dat er eentje minder. Van die vier komen er drie voor rekening van dezelfde persoon: Marco Borsato. Op #7 staat ‘Stop de tijd’, op #8 ‘Dochters’ en op #9 ‘Wit licht’. Niet eerder stond een Nederlandse act met drie nummers bij de bovenste 10! De laatste Nederlandse productie in de top 10 is ‘Rosanne’ van Nick & Simon dat op #10 staat. Net buiten de top 10, op #11, staan ze nog een keer, nu met ‘Hoe lang?’.

2007 was hét jaar van Gerard Joling met de #1 ‘Blijf bij mij’, zijn duet met André Hazes. Dat was niet eenmalig, want ook in 2008 nam hij een duet op met een overleden artiest: ‘Laat me alleen’ met Rita Hovink, de huidige #1 in de Single Top 100. Met vier noteringen in de jaarlijst kan ook 2008 niet meer voor hem stuk. Op #37 staat ‘Ik hou d’r zo van’, op #49 ’24 uur verliefd’, op #59 zijn huidige #1 ‘Laat me alleen’, het duet met Rita Hovink en op #68 ‘Het is nog niet voorbij’.

Bij de albums zijn het dus ook de vrouwen die de toon zetten. Vijf in de top 10, waarvan de top 2 volledig, met op #1 ‘Back to black’ van Amy Winehouse met een voorsprong van bijna 13% op de andere Amy. Het is de tiende keer dat een zangeres het bestverkochte album levert. Vorig jaar was dat Katie Melua met ‘Pictures’, die dat in 2005 ook al deed, toen met ‘Piece by piece’.

Ook bij de albums scoort het Nederlands product goed in 2008. Sterker nog, met 47 noteringen in de jaarlijst, is 2008 zelfs het beste jaar ooit! Tot nu toe waren dat 1995 en 2007, met elk 40 albums die in Nederland zijn gemaakt. Ook hier is de hoogst genoteerde Nederlandse productie van Marco Borsato. Zijn album ‘Wit licht’ staat op #3.Volendam is goed vertegenwoordigd met twee noteringen bij de bovenste 10: op #5 Nick & Simon met ‘Vandaag’ en op #6 ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit.

Onze eigen soulman, Alain Clark staat met ‘Live it out’ op een achtste plaats. Anouk sluit de rijen met ‘Who’s your momma’ op #9. En net buiten de top 10, op #11, staat ‘Incredible’ van Ilse DeLange. Haar single ‘So incredible’ en eerste #1-hit, staat op #30.

Tot zover deze jaarflits 2008. Een uitgebreide terugblik op het hitjaar 2008 volgt in de Megajaarman 2008 die je na de kerst tegemoet kunt zien onder het kopje 'Het hit jaar 2008'. Daar staan nu alvast de Single, Download & Album Top 100, alsmede de DVD Muziek Top 50 als DVD Film Top 50. Met dank aan GfK Dutch Charts.

Megaman bij week 51 – 20 december 2008

Welkom bij deze laatste reguliere Megaman van 2008, waarin Gerard Joling zijn #1-hit weer uit Italië haalt, Daniel Lohues actie voorspoedig gaat, Metallica alles op 1 week gooit, Serious request hits oplevert en Ronnie van Bemmel een jubileum viert. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 pakt Lionel Richie de #1 plaats terug van Marco Borsato. Je leest het NU in de albumsnippers.

Aanstaande woensdag worden de laatste lijsten van dit jaar samengesteld. Derhalve is er dan geen midweek, maar komen we met een uitgebreide Hitflits.

En last but not least: Dinsdag worden de jaarlijsten bekend gemaakt. Natuurlijk besteden we daar aandacht aan. Dus blijf de Megaman volgen!

Gerard scoort weer met Italiaanse cover

Rita Hovink & Gerard Joling: Laat me alleen (1) *** eerste week op #1 ***

‘Laat me alleen’ was in 1978 een #49-hit voor Rita Hovink. Het nummer is van oorsprong een Italiaanse compositie, ‘Pazza idea’, dat vier jaar daarvoor tot #17 kwam en werd gezongen door Patty Pravo. En nu, 34 jaar na het origineel, scoort Gerard Joling er een #1-hit mee, samen met Rita Hovink. Op de cd-single van ‘Laat me alleen’ staat ook de videoclip waarvan veel mensen onder de indruk zijn. Gerard is daarin te zien in hetzelfde decor als dat waarin Rita het nummer destijds zong. Het is echter niet de cd-single die voor de #1-positie zorgt in de Single Top 100, maar de download die in de derde week van 18 naar #1 sprint in de Download Top 50.

Italië

Met ‘Laat me alleen’ scoort Gerard Joling na ‘Ik hou d’r zo van’ zijn tweede #1-hit dit jaar, en zijn zesde in totaal. Met die twee #1-hits dit jaar, evenaart hij zijn succes uit 2007, toen ‘Maak me gek’ en ‘Blijf bij mij’, zijn duet met André Hazes, ook #1 kwamen. Net als André is ook Rita Hovink niet meer onder ons. En dat betekent dus dat Gerard voor de tweede keer een #1-hit scoort met een overleden artiest. En beide keren met een cover, want ‘Blijf mij bij’ was ook geen origineel nummer. André had het zelf al opgenomen als ‘Blijf maar hier’, maar van origine komt ook dat nummer uit Italië, ‘Forse’ geheten en gezongen door Pupo.

slechts één week?

De kans dat ‘Laat me alleen’ volgende week nog #1 staat in de Single Top 100 is echter klein. Afgelopen vrijdag, 19 december, werd de definitieve samenstelling van de Popstars groep bekend. Steffie, Brandy en Déon vormen de nieuwe groep, waarvan de naam ook werd onthuld: Red. Het nummer ‘Step into the light’ kon direct na de uitzending gedownload worden. Dus dat moet wel een #1-hit opleveren in de laatste lijst van 2008, die woensdag bekend wordt.

Daniel Lohues helpt Harry Muskee

Daniel Lohues: Baat bij muziek (8)

De actie om ‘Baat bij muziek’ van Daniel Lohues op #1 te krijgen, blijkt redelijk succesvol te zijn. Het nummer stijgt van 22 naar #8 en verkoopt een derde van de #1, ‘Laat me alleen’ van Rita Hovink & Gerard Joling. Maar een #1-positie voor ‘Baat bij muziek’? Wij betwijfelen het. Tenzij de 1750 singles, die de organisatie van de Drents Friese Woud Wandelvierdaagse heeft besteld, ook worden meegeteld voor de laatste Single Top 100 van dit jaar, die aanstaande woensdag wordt samengesteld. De vereniging wil de cd-single aan wandelaars en vrijwilligers meegeven. Aldus het bericht van Harry op onze blog.

En Daniel zelf? Wat vindt hij van al deze acties? ‘Nou uhm. Nou gewoon’. Daarnaast is hij druk bezig met het produceren van het nieuwe album van Cuby + the Blizzards, dat in maart 2009 verschijnt. Volgens Harry Muskee/Cuby is het hartstikke leuk om met Daniël te werken. “Hij is mijn verklaarde neef en vriend, heeft een frisse blik en voelt ons ontzettend goed aan. De opnamen vonden plaats in het wijnlokaal van een vriend, met mobiele opnameapparatuur. Wij houden niet zo van studio’s”.

Metallica piekt in de eerste week

Metallica: All nightmare long (7) *** hoogste eersteweeks ***

Dit jaar verscheen er sinds vier jaar nieuw werk van Metallica. Twee weken voor het album ‘Death magnetic’ uitkwam, kwamen er twee singles tegelijkertijd uit: ‘The day that never comes’ en ‘My apocalypse’. De eerste kwam op #20 binnen, de tweede op #33. Dat waren tevens de hoogste posities voor deze nummers. Dus kunnen we nu al met grote zekerheid stellen dat #7 voor ‘All nightmare long’, gelijk de hoogste plaats zal zijn. ‘All nightmare long’ is de 25ste hit van Metallica en hun eerste #1-hit. Althans fysiek gezien. En dat danken ze aan de verkoop van de drie verschillende versies. De twee maxi cd-singles bevatten elk twee live nummers opgenomen tijdens het concert op 12 september 2008 in het O2 stadion in Berlijn. De derde configuratie is een DVD, met de clip van ‘All nightmare long’ en twee live optredens. Alleen ze hebben één fout gemaakt: alle drie de exemplaren zijn tegelijk verkrijgbaar, waardoor het nummer niet hoger zal komen dan de zevende plek. En hoe toepasselijk, het is ook nog eens hun zevende top 10-hit.

De kersthits van 2008 (een tussenstand)

Mariah Carey: All I want for Christmas (15)
Chris Rea: Driving home for Christmas (38)
Band aid: Do they know it’s Christmas (37)
Tessa: Christmas eve (I‘m missing you) (52)


Deze Single Top 100 is gedateerd op 20 december 2008, en dus de laatste voor de kerst. Echter de downloadverkopen lopen ongeveer een week achter op de fysieke verkopen, en zijn zeer bepalend voor de (kerst)hits dit jaar. Dus stellen we het overzicht van de kersthits nog even uit tot woensdag, wanneer de laatste Single Top 100 voor dit jaar wordt samengesteld, met de downloadverkopen tot en met afgelopen weekend. Dan nu over naar de nieuwe kersthits deze week. Nou ja nieuw…

‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey is niet alleen de hoogst genoteerde kerstplaat in de Single Top 100, maar ook het populairste kerstnummer volgens de luisteraars van SkyRadio en de mensen die gestemd hebben op de Winterse 50. Sinds deze peilingen worden gehouden, stond ‘Last Christmas’ van Wham! op de eerste plaats. Volgend jaar Chris Rea met ‘Driving home for Christmas’?

aanhouder wint

Daarover gesproken, dat nummer komt in de Single Top 100 binnen op #38 en dat is voor het eerst. Het nummer wat nu binnenkomt en al jaren met de kerst wordt gedraaid, is niet hetzelfde als Chris Rea in 1986 opnam. Toen verscheen het vinyl singletje ‘Hello friend’, met op de b-kant de eerste versie van ‘Driving home for Christmas’. Die versie bleek echter niet aan te slaan en dus werd er in 1988, in navolging van zijn single ‘Josephine’, een snellere versie van gemaakt. Met het gevolg dat het nummer sindsdien elk jaar veelvuldig wordt gedraaid met de kerst. En dit jaar voor het eerst een notering krijgt. Eindelijk. Leve de download! Het nummer is door anderen gecoverd, waaronder in 1993 door onze eigen Piet Veerman. Overigens nam Rea in 1987 nog een ander kerstnummer op : ‘Joys of Christmas’.

voor het goede doel

De volgende kersthit die op herhaling gaat is ‘Do they know it’s Christmas’ van Band aid. In 1984 nam Bob Geldof van the Boomtown rats het initiatief om geld in te zamelen voor hongerend Ethiopië, na het zien van een nieuwsitem over de hongersnood in Ethiopië op de BBC. Samen met Midge Ure van Ultravox schreven ze het nummer ‘Do they know it’s Christmas’ en namen dit op op 25 november 1984, met een keur van Britse en Ierse popartiesten en twee Amerikaanse. In vele landen kwam het nummer op de eerste plaats. In Groot-Brittannië was het dat jaar zelfs de bestverkochte single met een aantal van meer dan drie miljoen stuks. Bij ons kwam het op 15 december 1984 binnen op de eerste plaats. Die verkopen telden nog net mee voor de jaarlijst, die op de werkelijke verkopen is gebaseerd, en leverde een elfde plek op. In 1986 werd het nummer opnieuw uitgebracht en stond twee weken in de hitparade, met als hoogste plaats #49.

In 1989 kwam er een nieuwe versie, met andere artiesten op een paar na: Band aid II, dat tot #20 kwam. In 2004 kwam ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het nummer, weer een nieuwe versie uit met weer andere artiesten: Band aid 20, dat bij tot #3 kwam. Dankzij de download gaat de originele versie op herhaling op #37. Alle opbrengsten gaan nog steeds naar het speciaal opgerichte Band aid trust.

dubbele kersthit

De laatste kersthit is een nieuw nummer: Tessa met ‘Christmas eve (I’m missing you)’. Tessa Sunniva van Tol, werd op 26 oktober 2007 tweede in de finale van So you wanna be a popstar’; winnares werd Maaike. Een jaar geleden bereikte ‘I put my trust in you’ van Tessa de 39ste plek. Tessa is inmiddels zeventien jaar en komt dit jaar gelijk met twee kerstnummers: ‘Christmas eve (I’m missing you)’ en ‘Everybody’s happy (it’s Christmas)’. Begin volgend jaar komt Tessa met een nieuwe single en een album, opgenomen in augustus in Denemarken en in oktober in Lanzarote in Spanje.

Resten nog de kerstnummers die vorige week al een notering kregen:
#29 (89): Wham!: ‘Last Christmas’
#57 (98): Vinzzent: ‘Daddy’s Christmas song’

James helpt Nelly, Nelly helpt James

James Morrison feat. Nelly Furtado: Broken strings (25)

Twee jaar geleden scoorde James Morrison zijn eerste hit met ‘You give me something’ dat tot #3 kwam. Daarna werden de hits kleiner en kleiner, tot begin oktober toen met ‘You make it real’ een ‘dieptepunt’ werd bereikt: #41. Nog geen schande natuurlijk, want er zijn tal van acts die zo’n notering bij lange na sniet halen. We zijn dan ook blij dat ‘Broken strings’, afkomstig van zijn album ‘Songs for truths for me’, op single is uitgekomen. Met een binnenkomst op #25, geeft dat hoop op een hogere notering. Dat dankt hij dan zeker aan zijn samenwerking met Nelly Furtado, die ook wel weer een goede hit kan gebruiken. James boekt er zijn vijfde hit mee, Nelly staat hiermee op zeventien.

Naast zijn samenwerking met Nelly Furtado, werkt James ook samen met Gary Barlow van Take that aan zijn album. Daarnaast heeft hij eerder dit jaar samen met Jason Mraz het nummer ‘Details in the fabric’ opgenomen voor diens album ‘We sing, we dance, we steal things’. Nelly Furtado werkt aan een nieuw nummer ‘Stars’, dat bezoekers van haar ‘Get Loose tour’ al kennen.

Jettie Palettie bewerkt weer een nummer

Jettie Palettie: Hey knull (47)

Jettie Palettie (een typetje van de 39-jarige Jet Westerhuis uit Amstelveen) komt na ‘Ik zit in een cafeetje’ (#73 in mei), nu met ‘Hey knull’. Net als haar vorige hit, is ‘Hey knull’ een bewerking van een bestaand liedje. Dit keer koos ze voor ‘Hé trut!’ van de Zwartjannen uit 1993. Daarna is het door diverse anderen gecoverd waaronder Carbon (in 1997) en Rob van Daal. Jettie heeft zich laten leiden door de versie van Rob en maakte daarvan ‘Hey knull’. Met twee hitsingles op zak, is Jettie druk met het dubbelalbum ‘Jettie Palettie presenteert!’, dat in januari 2009 moet verschijnen, valk voor de carnaval dus.

Serious request levert hits op

Jordy van Loon: Verliefdheid (22)
Novastar: Waiting so long (34)


Sinds 2004 organiseert 3FM in samenwerking met het Rode Kruis ‘Serious request’. Elk jaar wordt een thema gekozen en wordt middels acties zoveel mogelijk geld opgehaald. Het thema dit jaar is ‘een vluchteling is nergens zonder jou’. Afgelopen vrijdag, 19 december, ging de vijfde editie van start met de dj’s Giel Beelen, Coen Swijnenburg en Paul Rabbering in het Glazen huis in Breda. Zij mogen een week lang niet eten, en worden ‘gevoed’ door de muziek en ‘niet te versmaden’ (groente) sapjes. Rond 9 uur afgelopen vrijdag werd symbolisch de deur op slot gedaan door minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor had hij de toezegging gedaan, dat de Nederlandse regering een bedrag van € 2,5 miljoen zal bijdragen, mits de actie dit jaar zelf zoveel oplevert. Met andere woorden, het doel is om minstens € 2,5 miljoen binnen te halen. Op het moment van schrijven (zondagavond) is de tussenstand na drie dagen € 595.480,--. Ter vergelijking: vorig jaar stond de tussenstand na drie dagen op € 476.337,-- en de eindstand op € 2.624.733,--, dat verdubbeld werd door de Nederlandse regering. Dus die € 2,5 miljoen gaan ze zeker halen.

Muzikaal gezien is 3FM Serious request ook interessant. Het levert namelijk hits op. In 2004 kozen de toenmalige dj’s (Giel, Wouter van der Goes en Claudia de Breij) een plaat die hen op de moeilijke uurtjes er door heen sleepte: ‘Galvanize’ van Chemical brothers (#11). In 2005 kozen Giel, Wouter en Gerard Ekdom ‘Multiply’ van Jamie Lidell (#35). ‘Chelsea deggar’ van the Fratellis (#18) was in 2006 het overlevingslied van Giel, Gerard en Sander Lantinga. En vorig jaar kozen Gerard, Rob Stenders en Michiel Feenstra ‘Let’s dance to Joy division’ van the Wombats (#19). Dit jaar leek het anders te lopen. In oktober vroeg Giel zanger Novastar om het themanummer voor Serious request te maken. Een maand later kwam Joost Zweegers met ‘Waiting so long’, dat hij deels heeft geschreven in de auto op weg van Amsterdam naar Hasselt. Op maandag 17 november was het af en een dag later werd het nummer voor het eerst gedraaid op 3FM. Twee weken geleden was het de Megahit, en deze week komt het binnen op #34. De opbrengst komt volledig ten goede aan het Rode Kruis.

Maar we schreven al ‘dit jaar leek het anders te lopen’. Want wat schets onze verbazing: afgelopen zondagmiddag maakten Giel, Coen en Paul om 15.20 uur hun Serious request anthem bekend: het nummer dat ze door de moeilijke uurtjes moet slepen en aangevraagd kan worden op 0909-1666. We weten zeker dat in ieder geval één persoon daar heel gelukkig mee zal zijn: Jordy van Loon, want zijn nummer ‘Verliefdheid’(inmiddels op #22), is het officiële Serious request anthem. Gewoontegetrouw wordt het anthem de week daarop Megahit op 3FM, de nationale popzender. We houden ons hart vast …

Radio 2 anthem

John Vooijs: Geen dag zonder muziek (54)

3FM beleeft de vijfde editie van Serious request (zie boven). Ook Radio 2 viert een feestje, want het radiostation is dit jaar toe aan de tiende editie van de Top 2000. Begonnen als een eenmalig project in 1999 rond de millenniumwisseling met de beste 2000 platen die er ooit zijn gemaakt, is het uitgegroeid tot het radio-evenement van het jaar, met in 2007 een publiek van 10,1 miljoen mensen op radio, tv en internet.

Na negen jaar het publiek de gelegenheid te hebben geven om te stemmen, is dit jaar voor een andere opzet gekozen. Alle 7,1 miljoen stemmen van de afgelopen negen jaar zijn bij elkaar opgeteld en dat vormt de jubileumlijst, met als absolute #1 ‘Bohemian rhapsody’ van Queen. Deze lijst is dan ook een tussenklassement, volgend jaar kan er weer gewoon gestemd worden.

Bij een radiofeestje hoort een (leuk) plaatje. Speciaal voor de jubilerende Top 2000 schreven Eric van Tijn & Jochem Fluitsma het nummer ‘Geen dag zonder muziek’. De uitvoerende is John Vooijs. John, geboren op 26 maart 1979, studeerde een jaar lang Grafisch Management en behaalde zijn kappers- en ondernemersdiploma. Zijn hart lag echter in de wereld van het entertainment. Hij zong in diverse popbandjes, en belandde na acteer en zanglessen in het theater. Hij speelde mee in de musicals ‘Vincent’, ‘Rembrandt de musical’, de productie ‘Jeans 15’ en ‘Tarzan de musical’. Maar je zult hem wellicht nog het beste kennen van het programma ‘Op zoek naar Joseph’, waarin John tweede werd. Winnaar werd Freek Bartels. John is dan ook de vervanger van Freek in de musical ‘Joseph and the Amazing technicolor dreamcoat’.

Met ‘Geen dag zonder muziek’ is John weer terug bij zijn grote liefde: zingen. Het zal hier dan ook niet bij blijven, want hij wil een heel album opnemen. Daarvoor moet hij echter nog wel de liedjes schrijven, want daar was de afgelopen tijd geen tijd voor. De opbrengst van ‘Geen dag zonder muziek’ gaat naar Serious request.

Patrick! zingt altijd

Patrick!: Nu of nooit (59)

Patrick! zong altijd al op school en feestjes. Het was dus een kwestie van tijd dat ook de rest van Nederland met hem kennis zou maken. Maar wel na de nodige karaoke wedstrijden, soundmix shows en talentenjachten In 1999 was het eindelijk zover, na het winnen van een talentenjacht op de Veluwe. Toen kwam Patrick Steenwijk, zoals hij volledig heet, geboren op 23 november 1976 in Willemsoord, in contact met Leo Lukassen van het gelijknamige artiestenbureau. Dat resulteerde in een aantal singles als ‘Waar moet ik heen’ en ‘Jij bent een kanjer’.

Nu of nooit’ is de eerste hitnotering voor Patrick! Het nummer is geschreven door Jos Cové, die het nummer in september zelf opnam. Jos schreef ook het nummer ‘Maak me gek’, dat Gerard Joling een #1-hit opleverde. In maart 2009 verschijnt Patrick! zijn eerste album, waarvoor hij ook zelf teksten zal aanleveren, waarbij hij begeleid wordt door mensen van CNR, zijn platenmaatschappij. Kerst viert Patrick! samen met 21 andere vrienden. Het toetje wordt bij Patrick! verorberd rond een nepkerstboom van 2.70 meter, met niet minder dan 1460 lampjes!

Pussycat dolls terug naar af

Pussycat dolls: I hate this part (63)

‘When I grow up’ kwam in september tot #21. Toch hadden we na meer dan een jaar stilte rond Pussycat dolls meer verwacht. Ook het album ‘Doll domination’ (#24 in september), wil nog geen potten breken. We zijn benieuwd of dat met ‘I hate this part’, nieuw op #63 en hun achtste hit, wel gaat lukken. Gezien de titel vinden de meiden het scoren van kleine hits niet het leukste van zangeres zijn.

Nieuw werk Twan Lijten even uitgesteld

Twan Lijten: Puur op het gevoel (69) *** hit op herhaling ***

‘Puur op het gevoel’ van Twan Lijten (Asten, 26 oktober 1965) stond in 2002 tien weken genoteerd met als hoogte notering #17. Normaal gesproken besteden we geen aandacht aan een hit op herhaling, tenzij er iets bijzonders mee is. Het nummer is nog steeds populair en vorig jaar werd er een videoclip bij gemaakt, die zeer populair is op YouTube. En dus werd het nummer opnieuw uitgebracht, maar nu als download, met als resultaat een 69ste plaats.

uit de hand gelopen grap

Twan kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Zijn oudere broer Gerard speelt namelijk ook gitaar, maar dan meer op feesten en partijen. Zijn eerste liedje schreef Twan op 10-jarige leeftijd en eigenlijk is hij daar nooit meer mee gestopt. Twan is al jaren muzikant en maakte deel uit van de band Huygen. Maar na verloop van tijd hield hij het voor gezien met het zingen en spelen van Engelstalige popmuziek, en ging de voorkeur meer en meer uit naar nederpop. Via via kwam hij in contact met Guus Meeuwis, die hem uitdaagde om een meezinger te schrijven. Dat werd ‘Puur op het gevoel’, en toen hij het nummer aan Guus liet horen, was deze zeer enthousiast. Een platenbaas hoorde het nummer en vond dat Guus het nummer zou moeten inzingen, maar daar wilde Twan niets van weten.

Het nummer belandde op de plank en een tijdje gebeurde er niets. Twan was intussen eigenaar van muziek- en eetcafé ‘Plezanterij De schouw’ in Tilburg en als menig kroegbaas, zong ook hij wel eens een nummer in de zaak. En dat kwam onder de oren van onder andere Maurice Verschuren, in 2002 een nieuwe dj bij 3FM. Hij wilde het nummer gebruiken als tune voor zijn nachtprogramma.

Jan Vis van het gelijknamige artiestenbureau, hoorde ook van het nummer, en bracht Twan in contact met een viertal muzikanten, waaronder Ton Dijkman (drummer) en Giovanni Carminita (bassist), twee leden van de begeleidingsband van Marco Borsato. ‘Puur op het gevoel’ werd geproduceerd door Roel Jongenelen (ex-V.o.f. de kunst) en de mix werd naar een aantal radiostations gestuurd. En dat was een goede zet, want het nummer werd daar direct opgepikt en een dag later stond de telefoon niet meer stil!

Lowlands

In de zomer van 2002 deed Twan mee aan het ‘Festival van het levenslied’, en daar werd het nummer reeds meegebruld door duizenden mensen. Op woensdag 10 juli 2002 was de cd-presentatie in zijn eigen muziek en eetcafé ‘Plezanterij De schouw’. Daarnaast is hij ook nog mede-eigenaar van een uitgeverij waarvan hij de internetafdeling runt. Zijn hobby's zijn koken, lekker uit eten gaan, reizen, auto's, motorrijden, voetbal en natuurlijk muziek maken. Maar de echte klapper kwam in augustus toen hij – als toegevoegde actuele act – optrad op Lowlands!

nieuw werk

In februari 2008 meldde Twan nog een andere weg in te slaan. Samen met een aantal afgestudeerde studenten van de Rockacademie in Tilburg formeerde hij een band. De single ‘Ik kom naar huis toe’ zou de voorloper worden van een heel album dat al had moeten verschijnen. Nu ‘Puur op het gevoel’ weer een hit dreigt te worden, zal dat nieuwe werk nog wel even op zich laten wachten.

Razorlight komt met ballad

Razorlight: Wire to wire (87)

Met ‘In the morning’ (#90) en ‘America’ (#23) heeft de Brits/Zweedse band Razorlight in 2006 een aardig visitekaartje afgeleverd. En met de ballad ‘Wire to wire’ laten ze horen echt geen eendagsvlieg te zijn. Het nummer, geschreven door drummer Andy Burrows, is de eerste single van het derde album ‘Slipway fires’, dat in november een weekje op #88 stond. Wellicht dat het album met het succes van de single ‘Wire to wire’ weer op herhaling gaat. En anders wel met de opvolger ‘Hostage of love’, die in januari 2009 uitkomt.

Jubileum voor Ronnie van Bemmel

Ronnie van Bemmel: Laat het licht maar uit, we doen ’t in het donker (91)

Eind augustus bereikte ‘Ik zoek een meisje’ van Ronnie van Bemmel de 42ste plaats. Het nummer was de debuuthit van Ronnie van Bemmel uit Nieuwe Gein. Ronnie won in 2007 de TROS talentenjacht ‘De weg naar Thialf’, dat hem een platencontract opleverde. Ronnie zit sinds 1993 in het artiestenvak en dit jaar dus vijftien jaar! ‘Laat de lichten maar uit, we doen ’t wel in het donker’ is zijn tweede hit en geschreven door Jeffrey Weber, die ook nummers schrijft voor Marianne) Weber, zijn moeder. Het nummer is afkomstig van een album dat begin 2009 verschijnt en geproduceerd wordt door John van der Ven. Één van de grootste wensen van Ronnie, is een duet zingen met Paul de Leeuw.

Wil de echte Kevin opstaan?

Keven le fonque: Play (100)

Play’ is het eerste eigen nummer dat Keven le fonque uitbrengt. Het nummer is in de clubs al een floorfiller, nu nog de rest van Nederland. Achter Keven le fonque gaat Kevin Riemens schuil. Zoals elke dj, maakt ook Keven remixen, waaronder eentje van That Amsterdam sound en ‘Stuk’ van Partysquad!

Er is echter ook een andere dj, DJ Rimi, die zelfde naam draagt en uit Kerkrade komt. Hebben we hier te maken met twee verschillende personen, maar met dezelfde naam? Of bedient Kevin Riemens zich van twee dj-namen, zoals wel vaker gebeurt? Misschien dat iemand of Kevin zelf even wil reageren, want we willen het graag weten!

Album Top 100: Lionel pakt #1 terug van Marco

Lionel Richie: Symphonica in rosso (1) *** terug op #1 / tweede week op #1 ***
Twee weken geleden stond Lionel Richie al een weekje bovenaan met ‘Symphonica in rosso’, maar vorige week werd hij daarvan afgegooid door ‘Wit licht’ van Marco Borsato. Deze week zijn de rollen omgedraaid en dus staat Lionel weer op de eerste plaats. Alleen zal dat voor slechts één week zijn. Vorige week donderdag zond RTL4 een registratie uit van de ‘Wit licht-concerten’ en dat zal zeker gevolgen hebben voor het album, waarvan Marco een flink aantal liedjes zong.

Overigens moet de DVD van ‘Symphonica in rosso’ van Lionel Richie wel inleveren en zakt naar de tweede plaats van de DVD Muziek Top 30. Daar pakt Marco hem niet terug, want de dvd + cd van ‘Wit licht’ komt pas in maart uit. Nee, het is André Rieu met de DVD ‘Live in Australia’ dat in de tweede week van tien naar #1 stijgt. De TROS zond een week daarvoor het concert integraal uit. Rieu deelt daarmee een flinke klap uit ‘Symphonica in rosso’, want het verschil tussen beide DVD’s is maar liefst 80%!.

Priests: The Priests (8) Cistercian monks of Stift Heiligenkreuz: Chant – music for pleasure (9)
Het is bijna kerst en twee albums met geestelijke liederen sprinten de top 10 in. The Priests met het gelijknamige album stijgt van 37 naar #8. En ‘chant – music for pleasure’ van Cistercian monks of Stift Heiligenkreuz stijgt van 13 naar #9, waar ze twee weken geleden al stonden.

Maar het is niet alleen de tijd van het jaar dat zorgt voor de stijging van deze albums. Vorige week zondag, 14 december, besteedde ‘Kruispunt tv’ op Nl.2 ruim een half uur aandacht aan het ‘fenomeen’ van geestelijken (want het zijn echte priesters en monniken), die een album vol zingen. Het is namelijk big business. SONY BMG heeft een contract van € 1 miljoen gesloten met de drie priesters van the Priests, die daar zelf zo’n € 300.000 aan overhouden. Dat geld wordt besteed voor het uitbreiden van een aantal opleidingscentra voor geestelijken. Het album van the Priests is in 36 landen uitgebracht.

Roosbeef: Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten (59)
Een hele mond vol, zo’n titel. Roosbeef staat voor Roos Rebergen (Duiven, 17 februari 1988), die samen met drummer Tim van Oosten uit Utrecht, de band oprichtte. Die bestaat verder uit gitarist Reinier van den Haak en bassist Misha Veldhoen. Drie jaar geleden won Roosbeef de Grote Prijs van Nederland in de categorie ‘singer/songwriter’. Met het album ‘Ze willen wel je hond aaien, maar niet met je praten’, wordt een periode in het leven van Roos afgesloten: een onbezorgde jeugd in haar ouderlijk huis, een boerderij in de provincie. Met nieuwe ontdekkingen, liefdes en eerste keren van van alles en nog wat.

Fall out boy: Folie a deux (79)
Begin dit jaar scoorde de Amerikaanse band Fall out boy nog een hit met ‘Beat it’, waarop de gitaar werd gespeeld door John Mayer. Dat nummer zul je tevergeefs zoeken op hun vijfde album ‘Folie à deux’, dat binnenkomt op #79. Aan het album werd mmegewerkt door Lil’ Wayne, Panic at the disco, Elvis Costello en Debbie Harry van Blondie. Pharrell Williams produceerde het album, samen met Neal Avron.

Original soundtrack: Wit licht (88)
Het album ‘Wit licht’ van Marco Borsato zakt deze week van de eerste plaats, maar dat is voor korte duur. Op 11 december ging de film ‘Wit licht’ eindelijk in première, en daarmee is het drieluik ‘Wit licht’ rond: de single, het album en de film. Bij een film hoort natuurlijk een soundtrack en dat is dus niet het album Marco zelf. Op de soundtrack staan 23 nummers, waarvan de meeste geschreven zijn door muzikant en componist Nick Laird-Clowes. Steve McLaughlin deed de productie. Daarnaast krijg je er ook nog de DVD ‘de making of’ bij.

Beppie Kraft: 50 joar Beppie Kraft (97)
Het is wel bijzonder, dat een zangeres 50 jaar in het vak zit, en nog nooit een notering heeft behaald in de single of albumlijst. Barbara Laurentia Christiana (Beppie) Kraft (Maastricht, 5 juni 1946) is dan ook een Maastrichtse volkszangeres. Zij zingt al sinds haar elfde met teksten geschreven door haar vader Sjeng Kraft. Haar eerste plaatopname maakte ze al op 15-jarige leeftijd. Vorig jaar zat ze 50 jaar in het artiestenvak, dat gevierd is met een groot optreden op de Markt te Maastricht.