maandag 22 december 2008

Serious request levert hits op

Jordy van Loon: Verliefdheid (22)
Novastar: Waiting so long (34)


Sinds 2004 organiseert 3FM in samenwerking met het Rode Kruis ‘Serious request’. Elk jaar wordt een thema gekozen en wordt middels acties zoveel mogelijk geld opgehaald. Het thema dit jaar is ‘een vluchteling is nergens zonder jou’. Afgelopen vrijdag, 19 december, ging de vijfde editie van start met de dj’s Giel Beelen, Coen Swijnenburg en Paul Rabbering in het Glazen huis in Breda. Zij mogen een week lang niet eten, en worden ‘gevoed’ door de muziek en ‘niet te versmaden’ (groente) sapjes. Rond 9 uur afgelopen vrijdag werd symbolisch de deur op slot gedaan door minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor had hij de toezegging gedaan, dat de Nederlandse regering een bedrag van € 2,5 miljoen zal bijdragen, mits de actie dit jaar zelf zoveel oplevert. Met andere woorden, het doel is om minstens € 2,5 miljoen binnen te halen. Op het moment van schrijven (zondagavond) is de tussenstand na drie dagen € 595.480,--. Ter vergelijking: vorig jaar stond de tussenstand na drie dagen op € 476.337,-- en de eindstand op € 2.624.733,--, dat verdubbeld werd door de Nederlandse regering. Dus die € 2,5 miljoen gaan ze zeker halen.

Muzikaal gezien is 3FM Serious request ook interessant. Het levert namelijk hits op. In 2004 kozen de toenmalige dj’s (Giel, Wouter van der Goes en Claudia de Breij) een plaat die hen op de moeilijke uurtjes er door heen sleepte: ‘Galvanize’ van Chemical brothers (#11). In 2005 kozen Giel, Wouter en Gerard Ekdom ‘Multiply’ van Jamie Lidell (#35). ‘Chelsea deggar’ van the Fratellis (#18) was in 2006 het overlevingslied van Giel, Gerard en Sander Lantinga. En vorig jaar kozen Gerard, Rob Stenders en Michiel Feenstra ‘Let’s dance to Joy division’ van the Wombats (#19). Dit jaar leek het anders te lopen. In oktober vroeg Giel zanger Novastar om het themanummer voor Serious request te maken. Een maand later kwam Joost Zweegers met ‘Waiting so long’, dat hij deels heeft geschreven in de auto op weg van Amsterdam naar Hasselt. Op maandag 17 november was het af en een dag later werd het nummer voor het eerst gedraaid op 3FM. Twee weken geleden was het de Megahit, en deze week komt het binnen op #34. De opbrengst komt volledig ten goede aan het Rode Kruis.

Maar we schreven al ‘dit jaar leek het anders te lopen’. Want wat schets onze verbazing: afgelopen zondagmiddag maakten Giel, Coen en Paul om 15.20 uur hun Serious request anthem bekend: het nummer dat ze door de moeilijke uurtjes moet slepen en aangevraagd kan worden op 0909-1666. We weten zeker dat in ieder geval één persoon daar heel gelukkig mee zal zijn: Jordy van Loon, want zijn nummer ‘Verliefdheid’(inmiddels op #22), is het officiële Serious request anthem. Gewoontegetrouw wordt het anthem de week daarop Megahit op 3FM, de nationale popzender. We houden ons hart vast …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten