vrijdag 5 oktober 2007

Hitflits: Van der Boom blijft op #1; Melua zorgt voor albumrecord

Ja hoor, hij houdt gewoon stand: Jeroen van der Boom staat een derde week bovenaan in de Single Top 100. Zodat we dit jaar dus toch nog een echte zomerhit hebben: Van der Boom haalde 'Silencio' over uit Spanje, vertaalde het tot 'Jij bent zo'en staat nu al de hele zomer in de top 3, waarvan op 4 augustus én vorige en deze week op #1. Hij houdt Mika met 'Relax take it easy' op gepaste afstand (16% achterstand) en schudt voorlopig ook een aantal hoge nieuwkomers van zich af.

Onder Van der Boom en Mika komt Enrique Iglesias namelijk op #3 binnen met 'Tired of being sorry', op 22% van de aanvoerder. En vlak daar weer achter debuteren op #4 vader en zoon André Hazes met 'Bedankt mijn vriend'. Een derde nieuwe in de top 10 is René Froger op #10 met 'Doe maar gewoon'. Een snelle stijger is Gerard Joling, die twintig plaatsen winst boekt naar #8 met 'Maar vanavond'. Snelste stijger van de week is echter 'If you were a sailboat' van Katie Melua: 72 plaatsen winst brengen haar deze week op #14.

Andere hoge nieuwkomers zijn deze week Sander van Doorn op #33, Filo & Peri op #47, Akon op #49 en Nelly Furtado op #52. 'Chasing cars' van Snow patrol moet deze week na 58 weken het veld ruimen.

In de Album Top 100 wordt deze week een record gebroken: Katie Melua komt op #1 binnen met 'Pictures'. Het is de vierde achtereenvolgende plaat die op #1 binnenkomt en dát is nog nooit eerder gebeurd. De afgelopen weken gingen Nick & Simon, Guus Meeuwis en Gloria Estean Melua voor; alle drie de platen zakten al na één week koppositie weg. Voor Katie ziet het er wellicht gunstiger uit: haar vorige album, 'Piece by piece', stond in 2005 maar liefst elf weken bovenaan. 'Pictures' is overigens bovendien het negende #1-album in even zovele weken; uiteraard ook een record.

Katie Melua heeft 56% op nóg een nieuwkomer, Bruce Springsteen met 'Magic'. Een derde nieuwe in de top 5 is 'Dark passion play' van Nightwish op #5. Vlak onder de top 10 komt Stevie Ann op #11 binnen. Even verderop debuteren platen van John Fogerty (#22), Kus (#24), Bob Dylan (#25), Mick Jagger (#27) en 'Muse' van Karin Bloemen (#28). De Megaman is benieuwd wanneer de groep Muse als dank een album gaat uitbrengen met als titel 'Karin Bloemen'...


Lees al het uitgebreide nieuws over de platen in de Single en Album Top 100 maandag in een nieuwe aflevering van de Megaman!

woensdag 3 oktober 2007

Midweek: Jeroen van der Boom nog niet zeker van eerste plaats, Katie Melua wel

De terugkeer afgelopen vrijdag naar de eerste plaats van de Single Top 100 van ‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom is waarschijnlijk niet eenmalig. Want ook nu staat het nummer boven aan de voorlopige Single Top 100. Zijn directe rivaal is niet ‘Bedankt mijn vriend’ van André Hazes & André Hazes jr., maar nog steeds, Mika met ‘Relax, take it easy’. Het nummer van vader + zoon Hazes zal vrijdag zeker hoog binnenkomen, maar een #1-notering zit er vooralsnog niet in. De single haalt moeiteloos #1, maar door het ontbreken van een download valt het te ver terug om uiteindelijk de bovenste positie te bereiken. Tenzij de familie Hazes nog een troef achter de hand heeft.

Nog twee hoge binnenkomers in de top-5: 'Doe maar gewoon' van Rene Froger en 'Tired of being sorry’ van Enrique Iglesias. Waarvan Enrique nog wel eens voor een grote verrassing zou kunnen zorgen!

Andere binnenkomers bij de bovenste 50 zijn ‘King Creole’ van Elvis Presley (onvermijdelijk), ‘Riff’ van Sander van Doorn en Akon met ‘Sorry, blame it on me’. De grootste stijger is ‘If you were a sailboat’ van Katie Melua, dat als een speedboat door de Single Top 100 gaat, terwijl ‘Een met de bomen’ van 3j’s nu al schipbreuk lijdt.

In de Mega Album Top 100 kunnen we wederom een nieuwe #1 begroeten. Dit keer is het ‘Pictures’ van Katie Melua, dat twee keer zoveel verkoopt als ‘Magic’, het nieuwe album van Bruce Springsteen en zijn E-street band. Ook een top 10-positie voor Nightwish met ‘Dark passion play’, én naar wij hopen, ‘Closer to the heart’ van Stevie Ann.

Drie zestigers laten weer van zich horen. John Fogerty (62) met het nieuwe album ‘Revival’, Mick Jagger (64) met ‘The best of’ en de oudste Bob Dylan (66) met de 3cdbox 'Dylan'. Alleen John Fogerty komt met nieuw werk, de andere artiesten brengen oude meuk. Nog lang geen 60 zijn Karin Bloemen (slechts 47) met 'Muse' en Annie Lennox (52) met ‘Songs of mass destruction’. En wat de leeftijd van de Opposites betreft, zegt de titel van het album genoeg: 'Begin 20'.

Vrijdagmiddag worden de definitieve lijsten bekend en dan zijn we er weer met de Hitflits. Kun je direct zien wat er van de midweek terecht is gekomen!

maandag 1 oktober 2007

Megaman week 39

Welkom bij de Megaman van week 39, waarin Jeroen van der Boom hitgeschiedenis schrijft, de 3J’s de natuur een warm hart toedragen, Will I Am solo gaat, Thomas Berge het opnieuw probeert met een filmthema en Nick & Simon alleen ‘Vandaag’ een #1-album scoren.

Veel leesplezier met deze en nog veel meer nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

Later volgen nog uitgebreide albumsnippers.

De Albumsnippers van week 39 zijn volledig bijgewerkt!

Jeroen van der Boom schrijft hitgeschiedenis en prijst zich gelukkig

Jeroen van der Boom: Jij bent zo (1) *** tweede week op #1 ***

We meldden het al in de Hitflits op vrijdagmiddag (zie hier). Jeroen van der Boom schrijft deze week hitgeschiedenis: Nooit eerder zat er zo’n lange tijd tussen de terugkeer van een #1-hit. ‘Jij bent zo’ maakte op 4 augustus een verrassende sprong vanaf de zevende plaats naar #1. De week daarna heroverden André Hazes & Gerard Joling met ‘Blijf bij mij’ de eerste plaats op Jeroen. De weken daarna bleef Jeroen echter in de top 3 hangen, om deze week, na 8 weken (!), opnieuw naar #1 te stijgen. Het record stond tot deze week op vier weken. Op 21 oktober 1995 steeg ‘Het is een nacht … (levensecht)’ van Guus Meeuwis & Vagant terug naar de eerste plaats. Het nummer was vier weken daarvoor van de eerste plaats verdreven door ‘Busje komt zo’ van Höllenboer.

Nooit eerder vertoond dus en volgens Jeroen bewijst de terugkeer naar #1 de kracht van ‘Jij bent zo’. “Ik prijs me gelukkig met dit succes. En het is niet alleen hier, want inmiddels worden de geluiden uit België steeds positiever. En wat te denken van YouTube. Daarop is de clip inmiddels 1.871.332 keer bekeken in drie maanden tijd! Je hoort mij niet klagen….”, aldus een zeer gelukkige Jeroen van der Boom.

Mika geeft het nog niet op

Mika: Relax Take it easy (2)

Vorige week boekte Mica een nipte overwinning,en kon hij de eerste plaats net nog in handen houden. Deze week is het echter andersom: ‘Relax, take it easy’ moet na vier weken wijken voor ‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom. Of dit definitief is zal moeten blijken, want wellicht staat ‘Relax, take it easy’ volgende week weer #1! Misschien wel tot eind oktober wanneer zijn nieuwe single verschijnt, dat niet ‘Love today/Happy ending’ wordt, maar ‘Big girl (you are beautiful)’.

Eerste top 10-hit voor Robyn

Robyn with Kleerup: With every heartbeat (8)

Een #1-hit zoals vorige maand in de Britse hitparade, verwachten wij niet voor ‘With every heartbeat’ van Robyn with Kleerup. Maar wat Robyn met haar vier voorgaande hits niet lukte, een top 10-notering scoren, lukt haar met ‘With every heartbeat’ wel. Het nummer stijgt in de derde week naar de achtste plek.

3Js zijn grappig

3Js: Een met de bomen (16) *** hoogste eersteweeks ***

De fans van Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte. 3j’s dus, zullen zeker het album ‘Watermensen’ in huis hebben, met daarop het nummer ‘Een met de bomen’. Dus dan moet je wat extra’s doen om toch de single ‘Een met de bomen’ onder de aandacht brengen in deze tijd van (il)legale downloads. En dus werd er een akoestische versie opgenomen en een nieuw nummer, ‘Vandaag ben ik vrij’, toegevoegd. Maar wat de cd-single het meest bijzonder maakt, is ‘De zomer voorbij’, uitgevoerd door de Votown All Stars, de 3Js, Jan Smit en Nick & Simon, populair Volendam anno 2007 dus! En tenslotte staat de videoclip, opgenomen in Spanje, ook nog op de cd-single. Kortom, succes verzekerd, wat zich vertaald in de hoogste eersteweeks op #16.

grap

En de volgende hit van de heren ligt al weer klaar. In juli namen ze met 3FM dj’s Coen Swijnenburg en Sander Lantinga het nummer ‘Ik lach m’n tranen weg’ op. Het idee voor het nummer ontstond toen de 3Js te gast waren in ‘de Coen & Sander show’. Met behulp van de luisteraars is toen de tekst van het nummer geschreven, de 3Js zorgden voor de muziek. Er is zelfs een clip gemaakt bij het nummer die te zien is op het digitale kanaal TV Oranje. Daar zul je het voorlopig mee moeten doen, want het nummer is niet op single uitgebracht. Het was dan ook een ludieke actie vanwege de populariteit van het Nederlandstalige lied. Check hier de clip.

Jennifer Lopez heeft nog even om te pieken

Jennifer Lopez: Do it well (17)

De grootste stijger deze week komt op naam van Jennifer Lopez met ‘Do it well’.Het nummer gaat met zeven mijl laarzen door de Single Top 100, door van 91 naar #17 te stijgen, een winst van 74 plaatsen. De winst komt door de download die binnenkomt op #27 van de downloadlijst. Was deze er niet geweest dan had het nummer amper de bovenste 30 gehaald. Over twee weken verschijnt ‘Brave’, haar vijfde studioalbum. Dus ‘Do it well’ heeft nog een paar weken om te pieken.

Hi_tack haalt de inspiratie weer uit de jaren 80

Hi_tack: Let’s dance (24)

Vier #1-hits scoorde David Bowie in zijn carrière, en ‘Let’s dance’ (in 1983) was de enige waarbij hij geen hulp kreeg van anderen. Op het nummer, geschreven door David zelf en geproduceerd door Nile Rodgers van Chic, neemt Stevie Ray Vaughan de gitaar solo voor zijn rekening. Het nummer stond wereldwijd op de eerste plaats.

En dat nummer is nu door Hi-tack (=Koen Groeneveld and Addy van der Zwan, ook bekend als Klubbheads en Drunkenmunkey) opgenomen. In 2005 maakten ze al een bewerking van ‘Say say say (waiting 4 u)’ dat begin 2006 bij ons tot #15 kwam, maar in de Britse hitparade tot #4. Wellicht daarom dat hun nieuwste product eerder daar scoort (vorige week #38), dan bij ons (#24).

Kijk en luister vooral hier naar het origineel van David Bowie.

Kijk hier naar de versie van Hi_tack.

Pick ‘n’ mix leent van Samim

Pick ‘n’ mix: Ooh la la (31)

Achter Pick ‘n’ mix gaan Robin Brunson en Stuart Warren-Hill alias Hexstatic schuil. De twee werken samen sinds 1995 en experimenteren met audio en video, onder andere voor en met Coldcut en David Byrne. Voor een project samen met Greenpeace maakten ze ‘Timber’, de allereerste audiovisuele cd-single, waarvoor ze een onderscheiding ontvingen. Pick ‘n’ mix is een uitstapje voor de twee, echter niet geheel zelf bedacht. De melodie is namelijk gebaseerd op ‘Heater’ van Samim, dat deze week binnenkomt op #80 (zie ook daar). De versie van Pick ‘n’ mix is voorzien van een zangeres en wat opgepoetst door onder andere Robin Drost, die als da Robsta, deze zomer een hit scoorde met ‘Samir’s theme’.

Scooter op de jumpstyle tour

Scooter: The question is what is the question (44)

Hoe komen ze er bij om ‘How do you do?’ van onze Mouth & MacNeal te coveren? Dat is de vraag! Van Scooter (opgericht in 1994 in Hamburg), zijn we zo langzamerhand wel gewend dat ze covers opnemen; de helft van hun 21 hits is niet van hen zelf afkomstig. Wellicht dat H.P. Baxxter (echte naam: Hans Peter Geerdes, geboren op 16 maart 1966 in Leer), Rick Jordan (alias Hendrik Stadler, 1 januari 1968 in Hannover) en Michael Simon, na ‘Weekend!’ (#7 in 2003) wel meer zin kregen in Nederlandse nummers. Het refrein in ‘Weekend!’ komt namelijk uit ‘Weekend’ van onze Earth & Fire uit 1979. ‘How do you do?’ is in 1971 geschreven door Hans van Hemert & Haary van Hoof. Bij ons stond het nummer zeven weken op #1, haalde een zevende plek in de Amerikaanse Billboard en wereldwijd zijn er 4,5 miljoen stuks van verkocht!

Scooter heeft muzikaal gezien van het verleden en het heden een mix gemaakt. ‘The question is what is the question’ is namelijk voorzien van een jumpstyle riedeltje, met begeleidende video uiteraard. De Duitse band is niet de eerste die ‘How do you do?’ covert. Al in 1972 nam Jigsaw het nummer op. Zelfs vorig jaar werd het nog gecoverd door onze eigen Party animals!

Kijk hier voor de originele versie van Mouth & MacNeal

Kijk hier voor de jumpstyle versie van Scooter.

Stef Ekkel bereidt zich voor op jubileum

Stef Ekkel: Heija heija (48)

‘Heija heija’ is al de derde hitsingle dit jaar voor Stef Ekkel (Kampen, 9 augustus 1980). Het jaar begon met ‘Shanghai’, dat in maart tot #51 kwam. ‘Dat zomerse gevoel’ bereikte ondanks een kwakkelende zomer, in september de 38ste plaats, negen plaatsen verwijderd van zijn grootste hit ‘De woonboot’ in 2006. Tot nu toe, want wellicht gaat dat met ‘Heija heija’, nieuw binnen op #48, wel veranderen. Het is zijn zevende notering en wederom door Stef zelf geschreven met Kees Tel. Het nummer is afkomstig van het album ‘Samen uit, samen thuis’, dat vorige week na zes weken uit de Mega Album Top 100 verdween, met als hoogste notering #41. Volgend jaar is het tien jaar geleden dat Stef zijn eerste optreden gaf, dus dat wordt feest!

Opposites schrijven refrein voor boeren

Opposites: Dom, lomp & famous (50)

Het idee voor ‘Dom. Lomp & famous’ ontstond naar aanleiding van het idee een refrein te maken dat iedere boer zou kunnen meezingen. Willy kwam aanzetten met de titel, en een ander verzon de nazin ‘bitches zitten aan me penis’. Volgens Twan was het zo dom, dat het dat moest worden. Het nummer komt binnen op #50 uitsluitend op basis van downloads, want het wordt niet op single uitgebracht. De echte nieuwe fysieke single wordt ‘Zij aan zij’, beide afkomstig van het album ‘Begin twintig’. ‘Dom, lomp & famous’ zou daar aanvankelijk helemaal niet opkomen. Twan: “De plaat was al helemaal klaar toen we ‘Dom, lomp & famous’ verzonnen. We lieten het nummer toen horen in ‘3VOOR12XL’ en toen zei Kees de Koning (onze platenbaas), dat het nummer beslist op de plaat moest komen. Toen is de hele handel overhoop gegooid.”

Opposites zijn Willem de Bruin (uit Noordeinde) en Twan van Steenhoven (uit Heiloo). Hun groepsnaam slaat op de uiterlijke tegenstelling tussen de twee groepsleden: Twan is lang en blank, Willem is kort en donker. Ze hebben al vier hits op hun naam staan.

Het rappen van de twee begon op de middelbare school, toen Willem voor straf een rap moest schrijven. Twan begeleidde hem bij de voordracht op gitaar. Een begin was gemaakt, want al snel waren ze verslaafd aan hiphop. Wilem als Willy de Polderneger en Twan als Big2, namen het album ‘Youngsters’ op. Een Engelstalige plaat, hun eerste en ook meteen hun laatste! Op ‘Straatremixes 2 en 3’ van D-men, zijn de eerste resultaten van hun Nederlandstalige hiphop te horen. In datzelfde jaar scoren ze hun eerste singlesucces met ‘Fok jou!’, dat tot #80 komt. ‘Wat wil je doen’ van the Partysquad en anderen, komt zelfs tot #12. Het echte eigen succes voor Opposites komt een jaar later met de ‘Slaap/Oew oew’, dat tot #7 komt.

Will.I.Am: van mode naar muziek

Will.I.Am: I got it from my mama (51)

Ooit geweten dat Will.i.am voordat hij the Black eyed peas mede oprichtte, de mode academie in los Angeles bezocht? In 2005 leidde het zelfs tot zijn eigen kledinglijn ‘I.am’. Dus mocht zijn solocarrière niets worden, dan kan Will altijd nog het modevak in.

Voorlopig zal dat er niet van komen, want William James Adams Jr. (Boyle Heights, los Angeles, 15 maart 1975), heeft met ‘I got it from my mama’ zijn eerste solohit te pakken op #51. Na Fergie, zeer succesvol met ‘Big girls don’t cry’ op #4, is Will het tweede Black eyed peas lid, die ook solo uitstapjes maakt. Daarnaast bemoeit Will zich ook met andere producties, zoals ‘Her name is Nicole’ van Nicole Scherzinger, voormalig Pussycat dolls zangeres.

‘I got it from my mama’ is afkomstig van ‘Songs about girls’, inmiddels het derde album van Will.i.am. Het nummer is niet helemaal van hem zelf, maar bevat samples van ‘Take me to the Mardi grass’ van Bob James (van zijn album ‘Two’ uit 1975) en ‘Don Quichotte (no estan aqui)’ van Magazine 60 (#42 in 1985). Ook Bob James heeft het niet helemaal van zichzelf, want ‘Take me to the Mardi grass’ is origineel van Paul Simon van zijn album ‘There goes rhymin’ Simon’ uit 1973. De versie van Bob James is één van de meest gesamplede nummers in de hip-hop scene. Je hoort het terug in ‘Peter piper’ van Run DMC, ‘Rock the bells’ van LL Cool J, ‘Hold it now, hit it’ van the Beastie boys, ‘Work it’ van Missy Elliott en nu dus ook in ‘I got it from my mama’ van Will.I.am.

Kijk hier naar Will.I.am met ‘I got it from my mama’

Kijk hier naar ‘Don Quichotte (no estan aqui)’ van Magazine 60

Klik hier voor ‘Take me to the Mardi grass’ van Bob James

Thomas Berge & Tess terug naar school

Thomas Berge & Tess: De stem van mijn hart (60)

In juli stond Thomas Berge ook al genoteerd met een nummer uit een film. Dat was ‘De wereld ben jij’, het thema van ‘Zoop in Zuid Amerika’. We hopen dat het Thomas nu beter vergaat, want ‘De wereld ben jij’ was al na vijf weken uit de Single Top 100 verdwenen met als hoogste notering #35.

‘De stem van mijn hart’ dat hij samen zingt met Tess, is de Nederlandse versie van ‘You are the music in me’ uit de film ‘High school musical 2’ door Zac Efron en Vanessa Hudgens. De film was afgelopen zaterdag te zien op NET5. Heb je deze gemist? Geen nood, want op 28 november ligt de dvd in de winkel. Bovendien verschinnt volgende week de dvd ‘High school musical’ met de registratie van de concerten die de cast in 41 Amerikaanse steden gaven. En op 7 november komt er zelfs een interactieve dvd-game van ‘High school musical 2’ uit.

Thomas Berge kennen we al langer, want ‘De stem van mijn hart’ is inmiddels zijn veertiende notering. Tess daarentegen heeft er nog maar ééntje op zitten: het zelfgeschreven ‘Stupid’ (#16 in 2005). Met dat nummer deed ze mee aan de derde editie van het Europese Junior Songfestival in Hasselt, waaraan kinderen van 8 tot 15 jaar kunnen deelnemen met een zelfgeschreven liedje. Ze eindigde als zevende, winnaar werden Wit-Rusland en Spanje.

Tess Gaerthé is geboren op 21 augustus 1991 in Amsterdam. In 2001 verhuist ze naar Putte in België. Tegenwoordig woont ze samen met haar ouders en tweelingbroer Joel in Berchem. Op school wordt veel aandacht aan zang en dans besteed. En na haar verlegenheid te hebben overwonnen, doet ze mee aan de ‘jong talent’ dag, met het nummer ‘I’m gonna getcha good’ van Shania Twain. Ze wordt met een ovationeel applaus beloond, en dan weet ze wat ze wil: zangeres worden!

Maar voordat het zover is, bekwaamt ze zich ook in acteren. Ambert Tererissa, een peetnicht, schrijft haar in bij het castingbureau ‘Martha Mojet Kindercasting’, en met een spotje van Mora, waarin ze roept ‘lekker belangrijk’, maakt ze haar tv-debuut. In 2003 krijgt ze een bijrol in de film ‘Verder dan de maan’. Een jaar later wint ze een ontmoeting met Norah Jones, één van haar idolen. In de zomer van 2004 ontstaat het nummer ‘Hij vindt me leuk’, dat in 2005 zal doorgaan als ‘Stupid’, de inzending voor het Junior Songfestival.

Vorig jaar bracht ze vanwege problemen met platenmaatschappij EMI, de single ‘First kiss’ in eigen beheer uit. In juni van dit jaar nam ze ‘Mijn allerbeste vriend’, de titelsong van ‘Spetter’, een kinderserie over een dolfijn, op. Tevens werd een eigen single, ‘Bedtime’, uitgebracht. Hopen dat het succes voor Tess nu echt komt met ‘De stem van mijn hart’, geschreven door Jochem van Tijn & Eric Fluitsma, en gezongen met Thomas Berge.

Kijk hier naar het Engelstalige origineel, ‘You are the music in me’ van Troy (Zac Efron) en Gabriella (Vanessa Hudgens), nieuw op #26 in de Britse hitparade.

Kijk hier naar de Nederlandstalige versie, ‘De stem van mijn hart’ door Thomas Berge & Tess.

Rooney: succes dankzij MySpace

Rooney: When did your heart go missing (62)

Volgens de Megaman is ‘When did your heart go missing’ het lekkerste nummer van dit moment. We zijn dan ook benieuwd of het nummer dat veel op de radio wordt gedraaid, nu ook zijn weg zal vinden naar het grote publiek en dit zal belonen met een riante hitnotering. Het begin is gemaakt op #62, maar dat kan natuurlijk veel hoger!

Rooney is een band uit los Angeles en bestaat sinds 2000. De naam van de band ontleenden de vijf heren aan de persoon Edward ‘Ed’ R. Rooney, de studentendekaan uit de film ‘Ferris Bueller’s day off’. Toen noemden ze zich nog Ed Rooney. Rooney, dus zonder Ed, is ontleend aan Donald Rooney, een goede vriend die hen de suggestie deed zich Rooney te gaan noemen.

Na een aantal bandwisselingen bestaat Rooney anno 2007 uit zanger/gitarist Robert Carmine (echte naam: Robert Schwartzman, geboren op 24 december 1942 in los Angeles), zanger/gitarist Talor Locke (Santa Monica, 5 augustus 1984), zanger/drummer Ned Brower (Chapel Hill, North Carolina, 15 december 1978, keyboards Louie Stephens (volledige naam: Louis Burrell Stephens, 23 december 1984) en basgitarist Matthew Winter (28 oktober 1982). Ondanks het in eigen beheer uitbrengen van EP’s, kwam de bekendheid pas in 2004 toen ze optraden in de tv-serie ‘The O.C.’. Daardoor verdubbelde de verkoop van het album ‘Rooney’ uit 2003.

Eind 2004 begonnen de opnames voor het tweede album dat als werktitel ‘The kids after sunset’ kreeg. Deze opnames, bekend onder de naam ‘Hoffner sessies’, naar producer Tony Hoffner, wilden echter niet lukken. Eind 2005 deden ze weer een poging, nu met producer Howard Benson. Dit keer lukte het wel, maar nu was het het label dat de nummers niet goed genoeg vond. Vorig jaar zomer toerden ze met Kelly Clarkson, die hen introduceerde met ‘the teen sensations from Cleveland, Ohio, ROONEY!’ Dit jaar wisselden ze van label en gingen voor de derde keer de studio in voor het album ‘Calling the world’. De nieuwe nummers, waaronder ‘When did your heart go missing’ zetten ze op MySpace. En sinds onder anderen Lily Allen en Kate Nash, weten we wat voor impact dat kan hebben. Bovendien belandde het nummer op de soundtrack ‘Abercombie’ en werd het in veel cd-winkels gedraaid.

Nouveau beats ontstaan op examenfeest

Nouveau beats: Can u handle (63)

Via klassieke muziek en progressieve muziek, kwam Pepijn Gaalman (Bangkok, 13 maart 1986) uiteindelijk bij de house terecht. Toen Pepijn twee jaar was, werd hij geadopteerd en kwam naar Nederland. Hij interesseerde zich al vroeg voor muziekinstrumenten, en op zijn zesde zette hij zijn eigen drumstel in elkaar, en wilde op drumles. Maar gezien mogelijke overlast voor de buren, vonden zijn ouders dat niet zo’n goed idee. Het hield Pepijn er echter niet van om verder te gaan met muziek. Kerst 2001 herinnert Pepijn nog heel goed. Na het kerstdiner speelde hij een stukje piano, en toen hadden zijn ouders door dat hij muzikaal meer in zijn mars had dan de meeste jongens van zijn leeftijd. Er werd een piano aangeschaft en binnen een jaar had hij zichzelf noten aangeleerd en speelde voornamelijk klassieke stukken, zolang het maar complex was. Toch was het niet de klassieke muziek die zijn hart stal, maar de progressieve rock, ook weer vanwege de complexiteit daar van. Aangezien hij als puber veel uitging, kwam hij meer in aanraking met dansmuziek dan rockmuziek. Uiteindelijk werd het dan ook house, vanwege het ritme, de catchy melodietjes, en vanwege – wederom – de complexiteit!

Voor Niels Brooimans (Boxtel, 11 november 1986), begon het allemaal op de basisschool. In navolging van de dj daar, besloot Niels op twaalfjarige leeftijd zijn eigen drive in show te beginnen. Op één van de examenfeesten, draaide hij samen met Pepijn, waaruit Nouveau beats is ontstaan. ‘Can u handle’ is een eigen nummer. De opvolger ligt ook al klaar: ‘Smoke on the dancefloor’.

Kus/Luciano Pavarotti/All missing pieces: flink onderuit

Kus: 4 meiden (64)
Luciano Pavarotti: Nessun dorma/Caruso (66)
All missing pieces: I want you to know (77)


Het kan heel snel veranderen in Megaland. Vorige week waren ze nog de hoogste eersteweeks op #15, en deze week is Kus de grootste zakker! ‘4 meiden’, hun tiende notering, gaat in de tweede week onderuit van 15 naar #64, waardoor ze (voorlopig) hun negende top 10-hit mislopen. Hadden ze nog maar wat signeersessies moeten doen, want van hun download hoeven ze het niet meer te hebben, deze is vanaf #34 verdwenen uit de Mega Download Top 50.

Kus is niet de enige act die in de tweede week hard onderuit gaat. Ook ‘Nessun dorma/Caruso’ van Luciano Pavarotti en All missing pieces met ‘I want you to know’ zakken als een baksteen. Beide verliezen in de tweede week 31 plaatsen. Van Luciano kunnen we het nog begrijpen: zijn overlijden op 6 september, ligt al weer bijna een maand achter ons. En All missing pieces? Ondanks de videoclip die op de cd-single staat, lijkt de hype rond de debuutsingle van de drie broers al voorbij. Vooralsnog zijn ze dus nog niet de opvolgers van Golden earring, Shocking blue en Di-rect.

Jim ingekort

Jim: Doe maar gewoon (69)

Jimmy Johannes (Jim) Bakkum (Egmond, 10 augustus 1987) wordt al lang niet meer geassocieerd met zijn deelname aan Idols in 2002/2003. Hij werd daar tweede, en heeft sindsdien op diverse gebieden bewezen zijn Idols-verleden van zich af te schudden. Hij acteert: agent Willem in ‘Boks’ en Toine in ‘Afblijven’. Zingt én danst in de musical ‘Grèase’, waar bij zijn huidige vriendin Bettina Holwerda heeft leren kennen – in de orkestbak naar het schijnt –) en volgend jaar speelt hij de rol van Nick Piazza in ‘Fame’. Jim heeft zijn draai gevonden..En hij scoort ook nog hits!

Afgelopen week is zijn tournee gestart, waarin Jim alles doet wat hij tot nu toe heeft gedaan. Volgens de fans is ‘Doe maar gewoon’ het beste nummer van het album, en dus werd het de tweede single, na ‘Doe dit, doe dat’ (#5 in mei). En die fans worden beloond, want op de cd-single staat ook de videoclip van ‘Doe maar gewoon’, zijn achtste notering, en een live versie van het nummer ‘Anna’. Overigens is de albumtrack van ruim zes minuten ingekort tot drie en een halve minuut. Volgende week zal blijken wie er gewoon doet, want dan brengt René Froger ook een single uit met de titel ‘Doe maar gewoon’.

Geen opsmuk voor I-O-S

I-O-S: Open (75)

Tien jaar geleden maakte Is ook schitterend hun hitparadedebuut met ‘Voltooid verleden tijd’ dat nog steeds hun grootste hit is: #12. In 1996 is deze band ontstaan om mee te kunnen doen aan het festival voor studentenbands, AHC songfestival dat eerder werd gewonnen door Guus Meeuwis. De leden van Is ook schitterend zijn lid van de Groningse studentenvereniging RKSV Albertus Magnus, en winnen dat jaar het festival. Een jaar later tekenen ze een platencontract, nemen het album ‘Hemel en aarde’ op en scoren de hits ‘Voltooid verleden tijd’ (#12) en ‘In m’n armen’ (#73 in 1998). Daarna verscheen het album ‘Dichterbij’, als I.o.s., met daarop de hitsingle ‘Iedereen’ (#71 in 1999).

Daarna volgen een aantal wijzigingen in de bezetting. In 2000 kruipt de groep in het kader van de Malboro Flashback tournee, in de huid van Dire straits. Met een live-cd en een uitverkocht concert in Paradiso gaat het de band weer voor de wind. Het album ‘Zaterdagnacht - zondagmorgen’ levert de hitsingle ‘Zaterdagnacht’ op (#72 in 2000). Dan blijft het angstig stil rond de band.

In 2005 verschijnt bij een nieuwe platenmaatschappij en met een nieuwe manager en producer Gordon Groothedde, het album ‘4’. ‘Hoe het voelt’ wordt een hit (#30), nu als I-O-S. De opvolger, ‘Uit de schaduw’, bereikt in het jubileumjaar (2006) de negentiende plaats. En ook ‘Altijd wel iemand’ scoort goed (#20), alleen ‘Meer van jou’ doet het minder (#92). Het tienjarig bestaan wordt op 9 april gevierd met een uitverkocht concert in Paradiso. Eind dat jaar, op 1 december, wordt het echte feest gevierd in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

‘Open’ is dus hun negende notering en de voorloper van het gelijknamige vijfde album dat op 22 oktober verschijnt. Daarover zegt zanger Joost Marsman (Zwolle, 21 november 1974): “We hebben vooral geprobeerd een oprechte plaat te maken. Het is vooral een onopgesmukt album. Geen omhaal van woorden of eindeloos op elkaar gestapelde gitaarpartijen. Het is een eerlijke plaat, gemaakt door een band die het boven alles om de muziek gaat. Open is I-O-S, en I-O-S is open.” De huidige bezetting van I-O-S bestaat naast Joost uit: Joost Haartsen (alkmaar, 2 maart 1975, toetsen), Matthijs van Dongen (Ede, 17 mei 1976, gitaar), Jasper Bos (Zwolle,14 januari 1975, bas),, Sander Rozeboom (Emmeloord, 1 februari 1973, gitaar) en Pepijn van den Boogaard (Boekel, 15 december 1975, drums).

Tiende #1 geen feest voor Elvis Presley

Elvis Presley with the Jordonaires: Hard headed woman (78)

In het kader van zijn dertigste sterfjaar wordt sinds 16 augustus elke week een single van the King, Elvis Presley, heruitgebracht. Deze week is het beurt aan ‘Heart headed woman’ uit 1958. Het nummer is dit keer geen compositie van Jerry Leiber & Mike Stoller, die 23 nummers voor Elvis schreven, maar van Claude De Metrius.

‘Hard headed woman’ is de enige single uit zijn derde film ‘King Creole’, volgens velen zijn beste tot dan toe. Het nummer was op 21 juli 1958 zijn tiende van zeventien Amerikaanse #1-hits. Toch heeft Elvis daar maar weinig van meegekregen omdat zijn moeder Gladys ernstig ziek was. Elvis zat op dat moment in Fort Hood, Texas, in militaire dienst. Op 12 augustus kreeg hij eindelijk toestemming om naar haar toe te gaan. Hij bleef daar de hele nacht en vertrok ’s ochtends vroeg naar huis voor een beetje rust. Daar kreeg hij om kwart over 3 in de ochtend van 14 augustus een telefoontje van zijn vader, dat zijn moeder was overleden aan een hartinval, tengevolge van hepatitus.

Samim speelt accordeon

Samim: Heater (80)

Het komt niet vaak voor dat in dezelfde week zowel de cover als het origineel binnenkomt. De cover, ‘Ooh la la’ van Pick ‘n’ mix komt binnen op #31, het origineel ‘Heater’ van Samim, debuteert stukken lager, op #80. Samim is verantwoordelijk voor wat volgens insiders ‘de zomerhit moet worden’. Welke zomer wordt er echter niet bijgezegd. Na Dj Goldfinger, die regelmatig menige après-skihit opleukt met zijn accordeonspel, doet Samim het nu met house, en we moeten zeggen, het klinkt wel aanstekelijk!

Samim Winiger is van Zwitsers/Iraanse afkomst. Samim is in aanraking geweest met diverse culturen en dus ook diverse muziekstromingen. Na zijn passie voor elektronische muziek, begon hij via hiphop zijn eigen samengetrokken patronen en hypnotic ritmes te ontwikkelen. Samen met Michael Ho produceerde hij als ‘Samim & Michal’ diverse nummers.

In 2004 werd er kanker bij hem geconstateerd en was hij gedwongen rust te nemen. In 2005 verhuisde van Zürich naar Berlijn, waar hij er weer vol tegenaan ging. Behalve als Samim, treedt hij ook op als Fark (samen met Philipp Schmassmann), Bearback and Fuckpony (samen met Jay Haze). ‘Heater’ staat op het album ‘Flow’.

René Schuurmans opnieuw op zoek naar ‘Maria’

René Schuurmans: Maria (84) *** op herhaling ***

Veertien plaatsen winst boekt René Schuurmans, maar dan in vergelijking met twee weken geleden toen ‘Maria’ op #98 binnenkwam. Vorige week viel het nummer buiten de Single Top 100, maar deze week is het weer van de partij. Het nummer is een Nederlandstalige bewerking van ‘’I did what I did for Maria’ van Tony Christie (#20 in 1971) door René zelf en Kees Tel, die ook hits schrijft voor Stef Ekkel (zie onder #48).

Succes Katie Melua dankzij dode zangeres

Katie Melua: If you were a sailboat (86)

Haar derde album ‘Pictures’ zal volgende week hoge ogen gooien, want in de voorverkoop is het al platina! ‘If you were a sailboat’ is daarvan de eerste single en haar negende notering. In 2004 brak Katie Melua door, wiens echte naam Ketevan Melua luidt, geboren op 16 september 1984 in Kutaisi, Georgië, dat dan nog deel uitmaakt van de Sovjet Unie. Vanwege het werk van haar vader (hartchirurg), verhuist ze op haar negende naar Belfast, Noord-Ierland. Vijf jaar later verhuist ze opnieuw, nu naar Londen.

Dan wint ze op vijftienjarige de tv-talentenjacht ‘Stars up their nose’, met een vertolking van ‘Without you’ van Mariah Carey. De Britse zanger/componist en producer Mike Batt, op zoek naar een zangeres die jazz en blues zou kunnen zingen, is onder de indruk als hij haar ‘Faraway voice’ hoort zingen. Dat nummer had Katie zelf geschreven naar aanleiding van de dood van haar idool Eva Cassidy. Hij neemt haar onder de hoede en schrijft zes nummers voor haar album ‘Call of the search’, waarvan wereldwijd ruim drie miljoen stuks worden verkocht. ‘The closest thing to crazy’ is de hitsingle en komt bij ons tot #41.

Op 10 augustus 2005 krijgt Katie samen met haar ouders en broer de Britse nationaliteit. In hetzelfde jaar verschijnt het album ‘Piece by piece’, nu met vier nummers van Katie en vier van Mike Batt. Het nummer ‘Nine million bicycles’ komt op single uit en wordt haar grootste hit: #2. Ze zingt het nummer op het kerkelijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita. Het album wordt het bestverkochte album in ons land en is in 2006 het bestverkochte album in Groot-Brittannië en Europa. Wereldwijd gaan er 7 miljoen van over de toonbank.

Charlean Dance is dirty

Charlean dance: Mr. D.j. (87)

‘Dirty pop at street level’, zo wordt ‘Mr. D.j.’ van Charlean dance aangeprezen. Charlean dance is een Brits/Italiaanse zangeres uit Londen die geen blad voor de mond neemt in ‘Mr. D.j.’. Ze schreef het nummer met Count de Money, Sticky (verantwoordelijk voor de doorbraak van Ms Dynamite) en rapper Gappy Ranx. Al op jonge leeftijd schrijft Charlean liedjes. Vanwege haar vele optredens in clubs waarbij ze de zaal goed aan het dansen krijgt, kreeg ze de tweede naam ‘dance’.

Speakerz! houden van hardcore

Speakerz!: Luv u more (92)

Dat zullen Skiggy Rapz & Master Surreal van hiphopact Keynote Speakerz niet zo leuk vinden, dat er nu ook een danceact is met de naam Speakerz!, met een uitroepteken dat wel. Achter de Speakerz! van ‘Luv u more’ zitten gewoon een paar Nederlandse dj’s die nog snel een slaatje willen slaan uit de jumpstyle rage voordat deze voorbij is. En dus namen ze ‘Luv u more’ van Dj Paul Elstak (#2 in 1995), en bewerkten zijn versie tot die van nu. Paul Roger Elstak had het echter ook niet van zichzelf, maar van Sunscream uit 1992. De versie van Speakerz is echter duidelijk gekopieerd van die van Dj Paul Elstak. Zijn muziek blijkt meer acts te hebben geïnspireerd voor een jumpstyle versie. ‘Life is like a dance’ van Jumpig jacks featuring DJ Arnoud & DJ Jesse (deze week op #26), was ook al een hit van diezelfde Dj Paul Elstak.

Klik hier voor het origineel van Sunscream

Klik hier voor de versie van Dj Paul Elstak

Klik hier voor de versie van Speakerz!

Dj Rose vindt haar draai

Dj Rose: Summerlove (97)

Ach ja, de zomerliefdes. Dj Rose zingt er over op ‘Summerlove’, net binnen op #97. Dj Rose (echte naam: Judith van Kuyk), komt uit Paramaribo, Suriname, maar groeide op in Nederland. Op haar zesde kocht ze haar eerste single en vanaf dat moment was het alleen nog muziek wat haar interesseerde. En dans, en dus werd ze professioneel danseres. Na als danseres gewerkt te hebben met onder anderen Eternal, Phatts and Small en 2Brothers on the 4th floor en als choreografe voor Esther Hart, Desray, Edsilia Rombley en Ebonoique, vond ze het tijd worden om haar grote liefde, muziek, weer op te pakken. In haar eigen studio ging ze aan de slag en ontdekte dat het draaien van platen toch veel leuker is, en dus werd ze dj.

Ze kocht overal platen en oefende in het dj-en. Een naam had ze ook al: Dj Rose, want Rose staat voor puurheid en voor mooi. Ze verzorgde dj-sets op diverse (internationale) podia. En wat krijg je als je veel muziek van anderen draait, dan wil je zelf ook muziek maken. En dus heeft ze eindelijk haar bestemming gevonden: dj met een eigen nummer én een hit. Tijdens haar optredens laat ze zich regelmatig ‘live’ vergezellen door percussioniste Femke Krone.

zondag 30 september 2007

Voor Pete Philly & Perquisite vliegt de tijd

Pete Philley & Perquisite: Times flies (98)

Deze ‘Times flies’ heeft niets van doen met ‘Time:flies’ van Jeckyll & Hyde, deze week op #14. Pete Philley (Pieter Monzon, Oranjestad, Aruba) en Perquisite (Pieter Perquin) kwamen twee weken geleden met hun derde album ‘Mystery repeats’ op een tweede plek binnen van de Mega Album Top 100. Inmiddels staan ze op #14.

In 1996, op veertienjarige leeftijd is Perquisite met hiphopbeats bezig. Hij richt zijn eigen label ‘Unexpected records’ op en brengt in 2001 de EP ‘The outta nowhere’ uit, samen met jazzsaxofonist Benjamin Herman. In 2002 leren Philly en Perquisite elkaar kennen. Pete Philley is dan al een flink aantal jaren actief in de muziek, ondermeer in de groepen Nicotine en Gotcha!

In 2003 brengen de twee de EP ‘Mindstate’ uit, anderhalf jaar later gevolgd door het gelijknamige album. Van het album staat hun versie van ‘Insomnia’ (van Faithless) vier weken in de Single Top 100, met als hoogste notering #97. ‘Grateful’ in oktober 2005 komt hoger, #57. Vorig jaar verscheen het album ‘Remindstate’, met hitsingle ‘Mellow’ (#71).

Hard-fi probeert het opnieuw

Hard-fi: Suburbian knights (99)

Hard-fi komt uit Staines, Londen en bestaat sinds 2002. Richard Archer (zang), Ross Philips (gitaar), Kai Stephens (bas) en Steve Kemp (drums) vormen de band. Dit is het derde jaar dat ze een hitje scoren. In 2005 scoorde ze met ‘Hard to beat’ (#73). Vorig jaar was het even raak met ‘Cash machine’ (#87) en nu proberen ze het met ‘Suburbian knights’, dat nog net binnenkomt op #99. Het nummer is afkomstig van het album ‘Once upon a time in the west’, dat drie weken geleden even op #73 stond in de Mega Album Top 100.

Album Top 100: Nick & Simon staan alleen ‘Vandaag’ op #1

Album top 3:

1. NIEUW Nick & Simon: ‘Vandaag’
2. (-1) Guus Meeuwis: Hemel nr.7
3. (-3) Gloria estefan: 90 millas

Nick & Simon: Vandaag (1)

Al weer een album dat goud is bij uitlevering. Na ‘Not too late’ van Norah Jones, ‘Call me irresponsible’ van Michael Bublé, ‘Mijn naam is … Jannes’ van Jannes en vorige week ‘Hemel nr. 7’ van Guus Meeuwis, is ‘Vandaag’ van Nick & Simon het vijfde album dit jaar waarvan, voordat er ook maar één exemplaar van is verkocht, meer dan 35.000 exemplaren van zijn ingekocht door de handel. En het eind is nog niet in zicht, want volgende week gaan we zelfs over de platinagrens heen!

‘Vandaag’ is het tweede album van Nick & Simon na ‘Nick & Simon’ dat vorig jaar tot #6 kwam, en dat hen een Zilveren Harp opleverde. Voor dat album ontvingen ze afgelopen donderdag platina, voor de verkoop van meer dan 70.000 exemplaren. Nick reageerde daarop met “dit is niet realistisch meer, in dezelfde week dat ‘Vandaag’ goud is”.

Guus Meeuwis: Hemel nr. 7 (2)

Al na één week moet ‘Hemel nr. 7’ van Guus Meeuwis een stapje terugdoen. Zijn album ‘Verbazing’ uit 1996 stond ook maar één week bovenaan. Een schrale troost voor Guus, want hij is dit jaar de zestiende act die het slechts één week bovenaan volhoudt in de Mega Album Top 100. En volgende week is hij één van de zeventien!

Foo fighters: Echoes, silence, patience & grace (7)

Door op #7 binnen te komen, is ‘Echoes, silence, patience & grace’ nu al het bestgenoteerde album van Foo fighters. Twee jaar geleden verscheen ‘In your honor’ dat de negende plaats bereikte, het eerste top 10-album destijds voor de band van zanger/drummer David Grohl. ‘Echoes, silence, patience & grace’ is het zesde studio album en werd geproduceerd door Gil Norton, die ook ‘The colour and the shape’ produceerde (#37 in 1997). Tijdens het opnemen van het album was David Grohl zeer enthousiast over deze hernieuwde samenwerking: “he's a good guy and he makes amazing albums. So we're making a really big powerful record, which I'm very excited about... I can't wait to jump on stage and do this stuff, it's gonna be great”. En hij heeft gelijk gekregen, want ook bij de Britten is het album zeer goed ontvangen. Het komt daar binnen op #1 met een verkoop van 135.685 stuks, en is daar het tweede #1-album na ‘One by one’ uit 2002.

Sticks & Delic: Fakkelteit (7)

Het nieuwste album van Opgezwolle laat even op zich wachten, maar de aanhang kan zich intussen vermaken met ‘Fakkelteit’ van Sticks & Delic. Volgens rapper Sticks (echte naam; Junte Uiterwijk uit Zwolle) staat de titel voor zijn mindstate. “De plek waar je kunt horen hoe ik leef en dingen doe. Op Fakkelteit laat ik een bepaalde groei zien. Andere flowtjes, andere topics dan je van me gewend bent. Conceptueel gaat het alle kanten op, daarin ben ik erg gegroeid. Van een nummer over totale vrijheid tot een nummer over brak zijn.” Dj Dippy Delic (=Peter Blom) is naast Opgezwolle-lid, ook arrangeur en producer. Overigens werkt ook Phreako Rico (=Ricardo McDougal), het derde Opgezwolle-lid ook mee aan het album. Dus de aanhang hoeft niet bang te zijn dat Opgezwolle hiermee in gevaar komt. Zelfs als ze voor het geld zouden gaan (maar dat doen rappers toch nooit?), dan kun je beter in Opgezwolle zitten. Hun tweede album ‘Eigen wereld’ bereikte vorig jaar de vierde plaats!

Kinderen voor kinderen: 1-27 compleet (9)

Oude tijden herleven weer, Kinderen voor kinderen die een top 10-notering scoren! Daar lijkt het wel op, maar schijn bedriegt, want deze 16cd-box met alle nummers van 27 albums wordt tegen een spotprijs van € 25,-- verkocht tijdens het Prijzencircus van V&D. De actie loopt eind deze week af, dus dan zal het ook snel gedaan zijn met deze hoge notering.

Met deze cd-box in een handige meeneemverpakking, lijkt het of de VARA een periode wil afsluiten. Niet dat Kinderen voor kinderen stopt, ‘The gamer’ - deel 28 ligt binnenkort in de winkel. En het jaarlijkse popconcert zal eind deze maand worden opgenomen in Baarn met presentatrice Isolbe Halbensleben, en uitgezonden op zaterdag 10 november. Dus Kinderen voor kinderen gaat gewoon door, maar met een nieuwe start!

Deze Kinderen voor kinderen box geeft ons dan ook mooi de gelegenheid om het hele project vanaf het begin in 1980 tot en met 2006, nader te belichten. Want weet jij nog hoe dat zat met Kinderen voor kinderen? Donderdag volgt er een special rond 27x Kinderen voor kinderen, over het ontstaan, de successen, alle noteringen van singles en albums en nog veel meer!

Melissa Etheridge: The awakening (28)

Het laatste wapenfeit van Melissa Lou Etheridge (Leavenworth, Kansas, 29 mei 1961) dateert van vorig jaar. Het betrof toen ‘Greatest hits - The road less traveled’, een verzamelalbum dus, waarmee Melissa een periode afsluit van grote en minder grote successen. Daar bovenop kwam nog de strijd tegen borstkanker, die ze moest overwinnen. Hierdoor kijkt ze anders tegen het leven aan, wat doorklinkt in de nummers op ‘The awakening’, haar negende studioalbum. Melissa ziet dit album als een conceptalbum, waarbij haar zoektocht naar de zin van het leven de rode draad vormt. Maar ook vraagt ze zich in sommige nummers af wat God voor haar betekent en hoe belangrijk succes eigenlijk is. Het album staat nu al één plaatsje hoger dan ‘Lucky’ uit 2004.

PJ Harvey: White chalk (34)

De Megaman associeert Polly Jean Harvey (Yeovil,Somerset, 9 oktober 1969) nog altijd met het nummer ‘Down by the water’ uit 1995. Het nummer kwam van het album ‘To bring you my love’, waar destijds 1 miljoen stuks van zijn verkocht. Die aantallen haalt ze al lang niet meer, zeker niet van ‘White chalk’, waarop ze de elektrische gitaar heeft ingeruild voor een honky-tonk piano. Dankzij haar ouders kwam ze al op jonge leeftijd in contact met blues, jazz en art-rockmuziek, dat haar geweldig heeft beïnvloed. Ze studeerde acht jaar lang saxofoon en had verschillende bandjes. Daarnaast heeft ze de kunstopleiding afgerond en studeerde ze beeldhouwkunst.

Peter Pan speedrock: Pursuit until capture (54)

In 2003 debuteerde Peter Pan speedrock met het album ‘Lucky bastards’ dat tot #65 kwam. Twee jaar geleden bereikte de opvolger ‘Spread eagle’ de tweeëndertigste plaats. Tot zover de hitnoteringen, want het eerste album verscheen al in 1997, ‘Peter Pan’, waarvan 69 stuks werden verkocht. Peter Pan speedrock, Peter Pan voor intimi, ontstaan in 1996 in Eindhoven uit de restanten van Life on grey. Peter van Elderen (zang/gitaar) en Bob Muilenboom (basgitaar) willen na Life on grey een band beginnen à la Motorhead. Drummer wordt Bart Nederland, maar na het eerste album ziet Bob het voor gezien en verlaat de band, en wordt vervangen door Bart Geevers. ‘Pursuit until capture’ is het zevende album en werd geproduceerd door de Zweed Tomas Skogsberg, die ook ‘Speedfreak manifesto’ produceerde. Het album zal dit jaar ook in Noord-Amerika worden uitgebracht.

Joni Mitchell: Shine (57)

Op 7 november wordt Roberta Joan Anderson, geboren in Fort Macleod, Alberta in Canada, 64 jaar. Joni Mitchell dus, die de naam Mitchell kreeg door haar huwelijk met folkzanger Chuck Mitchell, waarvan ze na korte tijd scheidde. Joni kreeg op jonge leeftijd polio, en belandde daardoor in het ziekenhuis. Om de tijd te verdrijven zong ze voor haar medepatiënten. Daarbij begeleidde ze zichzelf op een gitaar, dat ze zichzelf had leren spelen door een boek van Pete Seeger. Joni is vooral bekend van haar optredens op festivals in de jaren 60 & 70, zoals Woodstock. Haar bekendste nummer is ‘Big yellow taxi’ (#19 in 1970), dat in 1997 wordt
gesampled in ‘Got till it’s gone’ van Janet Jackson featuring Q-tip & Joni Mitchell zelf. En in 2003 gecoverd door Counting crows featuring Vanessa Carlton. Op ‘Shine’ staan negen nieuwe nummers en een nieuwe versie van ‘Big yellow taxi’.

Simon & Garfunkel: The collection (65)

‘The collection’ van Simon & Garfunkel is niet een heruitgave van ‘The essential’ (#64 in 2004) of ‘The best of’ (#16 in 2004). Het betreft hier een box met 5 cd’s + 1 dvd, de ultieme verzameling. Dus iedereen die al een verzameling in huis heeft van Paul Frederic Simon (Maplewood, 13 oktober 1941) en Arthur Ira Garfunkel (Queens, New York, 5 november 1941). In 1956 noemden ze zich Tom and Jerry (Paul Simon als Jerry Landis en Art Garfunkel als Tom Graph). Het liep niet altijd op rozen tussen de twee, en een aantal keren gingen ze dan ook uit elkaar, maar kwamen ook weer bij elkaar.

Plain white t’s: Every second counts (66)

De single ‘Hey there delilah’ blijft in de Single Top 100 op een tiende plaats staan. Het nummer heeft zijn werk gedaan om het album ‘Every second counts’ onder de aandacht te brengen. ‘Hey there Delilah’ is eigenlijk afkomstig van het album ‘All that we needed’ uit 2005. Aangezien de band sindsdien al weer twee albums heeft uitgebracht, is het handiger om het een en ander te combineren. En dus verscheen er van ‘Every second counts’ uit 2006, een ‘bonus track edition’, met, je raad het al, de bonus track ‘Hey there Delilah’. ‘All that we needed’ gaat dus aan ons voorbij, want zanger/gitarist Tom Higgenson, gitarist Dave Tirio, zanger/gitarist Tim Lopez, drummer De’Mar Hamilton en basgitarist Mike Retondo, zijn al weer toe aan een nieuw album, hun vijfde ‘Josh Pardue is the best trumpet player ever’!

José González: In our nature (69)

Je kent hem misschien nog wel van de hit ‘Heartbeats’ (#56 in 2006), en anders wel van de reclamespot voor de Sony Bravia-laptop (filmpje met stuiterballen in de straten van San Francisco). José González is geboren in 1978 in Gotenburg, Zweden, als kind van Argentijnse ouders. ‘Veneer’, zijn eerste album uit 2004, scoorde pas in 2006 na de hitsingle ‘Heartbeats’, dat niet van hem zelf is, maar van de Zweedse groep the Knife. Met ‘In our nature’ zal moeten blijken of José het ook zonder een spraakmakend filmpje kan red.


Dropkick murphys: The meanest of times (76)

De Amerikaanse punkgroep Dropkick murphys uit Zuid-Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts, zul je niet snel aantreffen in de Single Top 100. Maar in de Mega Album Top 100 hebben ze al vier noteringen op hun naam staan: ‘Sing loud, sing proud!’ (#64), ‘Live at st. Patrick's day’ (#56), beide in 2002, ‘Blackout’ (#64 in 2004) en ‘The warrior's code’ (#76 in 2005). De groep begon in 1995 in de kelder van een kapperszaak van een vriend, waar ze experimenteerden met het mixen van punk, Ierse folk, rock en hardcore. In 1998 verscheen het eerste album ‘Do or die’, en verliet zanger Mike McColgan de band, opgevolgd door lead-zanger Al Barr. Anoo 2007 bestaat de band naast Al Barr uit Ken Casey (basgitaar/zang), Matt Kelly (drums), James Lynch (gitaar),
Marc Orrell (gitaar/piano), Tim Brennan (accordeon/mandoline/fluit/akoestische gitaar) en Scruffy Wallace (doedelzak).

Arch enemy: Rose of the tyrant (83)

‘Rose of the tyrant’ is al weer het achtste album van de Zweedse deathmetal/hardcore-band Arch enemy. Toch is het pas het tweede album dat bij ons een notering krijgt, na ‘Anthems of rebellion’ (#97 in 2003). Arch enemy is in 1996 ontstaan na het stopzetten van Carcass, een andere band. Twee leden van die band, gitarist Michael Amott en zanger/bassist Johan Liiva begonnen met gitarist Christopher Amott en drummer Daniel Erlandsson de groep Arch enemy. Inmiddels heeft Johan Liiva de band verlaten en hebben Michael Amott (gitaar) en Angela Gossow (zangeres) de gelederen versterkt. Volgens gitarist Michael Amott is ‘Rose of the tryant’, het “ultieme Arch Enemy-album en de perfecte mix tussen bruutheid en melodie.”