zondag 30 september 2007

Album Top 100: Nick & Simon staan alleen ‘Vandaag’ op #1

Album top 3:

1. NIEUW Nick & Simon: ‘Vandaag’
2. (-1) Guus Meeuwis: Hemel nr.7
3. (-3) Gloria estefan: 90 millas

Nick & Simon: Vandaag (1)

Al weer een album dat goud is bij uitlevering. Na ‘Not too late’ van Norah Jones, ‘Call me irresponsible’ van Michael Bublé, ‘Mijn naam is … Jannes’ van Jannes en vorige week ‘Hemel nr. 7’ van Guus Meeuwis, is ‘Vandaag’ van Nick & Simon het vijfde album dit jaar waarvan, voordat er ook maar één exemplaar van is verkocht, meer dan 35.000 exemplaren van zijn ingekocht door de handel. En het eind is nog niet in zicht, want volgende week gaan we zelfs over de platinagrens heen!

‘Vandaag’ is het tweede album van Nick & Simon na ‘Nick & Simon’ dat vorig jaar tot #6 kwam, en dat hen een Zilveren Harp opleverde. Voor dat album ontvingen ze afgelopen donderdag platina, voor de verkoop van meer dan 70.000 exemplaren. Nick reageerde daarop met “dit is niet realistisch meer, in dezelfde week dat ‘Vandaag’ goud is”.

Guus Meeuwis: Hemel nr. 7 (2)

Al na één week moet ‘Hemel nr. 7’ van Guus Meeuwis een stapje terugdoen. Zijn album ‘Verbazing’ uit 1996 stond ook maar één week bovenaan. Een schrale troost voor Guus, want hij is dit jaar de zestiende act die het slechts één week bovenaan volhoudt in de Mega Album Top 100. En volgende week is hij één van de zeventien!

Foo fighters: Echoes, silence, patience & grace (7)

Door op #7 binnen te komen, is ‘Echoes, silence, patience & grace’ nu al het bestgenoteerde album van Foo fighters. Twee jaar geleden verscheen ‘In your honor’ dat de negende plaats bereikte, het eerste top 10-album destijds voor de band van zanger/drummer David Grohl. ‘Echoes, silence, patience & grace’ is het zesde studio album en werd geproduceerd door Gil Norton, die ook ‘The colour and the shape’ produceerde (#37 in 1997). Tijdens het opnemen van het album was David Grohl zeer enthousiast over deze hernieuwde samenwerking: “he's a good guy and he makes amazing albums. So we're making a really big powerful record, which I'm very excited about... I can't wait to jump on stage and do this stuff, it's gonna be great”. En hij heeft gelijk gekregen, want ook bij de Britten is het album zeer goed ontvangen. Het komt daar binnen op #1 met een verkoop van 135.685 stuks, en is daar het tweede #1-album na ‘One by one’ uit 2002.

Sticks & Delic: Fakkelteit (7)

Het nieuwste album van Opgezwolle laat even op zich wachten, maar de aanhang kan zich intussen vermaken met ‘Fakkelteit’ van Sticks & Delic. Volgens rapper Sticks (echte naam; Junte Uiterwijk uit Zwolle) staat de titel voor zijn mindstate. “De plek waar je kunt horen hoe ik leef en dingen doe. Op Fakkelteit laat ik een bepaalde groei zien. Andere flowtjes, andere topics dan je van me gewend bent. Conceptueel gaat het alle kanten op, daarin ben ik erg gegroeid. Van een nummer over totale vrijheid tot een nummer over brak zijn.” Dj Dippy Delic (=Peter Blom) is naast Opgezwolle-lid, ook arrangeur en producer. Overigens werkt ook Phreako Rico (=Ricardo McDougal), het derde Opgezwolle-lid ook mee aan het album. Dus de aanhang hoeft niet bang te zijn dat Opgezwolle hiermee in gevaar komt. Zelfs als ze voor het geld zouden gaan (maar dat doen rappers toch nooit?), dan kun je beter in Opgezwolle zitten. Hun tweede album ‘Eigen wereld’ bereikte vorig jaar de vierde plaats!

Kinderen voor kinderen: 1-27 compleet (9)

Oude tijden herleven weer, Kinderen voor kinderen die een top 10-notering scoren! Daar lijkt het wel op, maar schijn bedriegt, want deze 16cd-box met alle nummers van 27 albums wordt tegen een spotprijs van € 25,-- verkocht tijdens het Prijzencircus van V&D. De actie loopt eind deze week af, dus dan zal het ook snel gedaan zijn met deze hoge notering.

Met deze cd-box in een handige meeneemverpakking, lijkt het of de VARA een periode wil afsluiten. Niet dat Kinderen voor kinderen stopt, ‘The gamer’ - deel 28 ligt binnenkort in de winkel. En het jaarlijkse popconcert zal eind deze maand worden opgenomen in Baarn met presentatrice Isolbe Halbensleben, en uitgezonden op zaterdag 10 november. Dus Kinderen voor kinderen gaat gewoon door, maar met een nieuwe start!

Deze Kinderen voor kinderen box geeft ons dan ook mooi de gelegenheid om het hele project vanaf het begin in 1980 tot en met 2006, nader te belichten. Want weet jij nog hoe dat zat met Kinderen voor kinderen? Donderdag volgt er een special rond 27x Kinderen voor kinderen, over het ontstaan, de successen, alle noteringen van singles en albums en nog veel meer!

Melissa Etheridge: The awakening (28)

Het laatste wapenfeit van Melissa Lou Etheridge (Leavenworth, Kansas, 29 mei 1961) dateert van vorig jaar. Het betrof toen ‘Greatest hits - The road less traveled’, een verzamelalbum dus, waarmee Melissa een periode afsluit van grote en minder grote successen. Daar bovenop kwam nog de strijd tegen borstkanker, die ze moest overwinnen. Hierdoor kijkt ze anders tegen het leven aan, wat doorklinkt in de nummers op ‘The awakening’, haar negende studioalbum. Melissa ziet dit album als een conceptalbum, waarbij haar zoektocht naar de zin van het leven de rode draad vormt. Maar ook vraagt ze zich in sommige nummers af wat God voor haar betekent en hoe belangrijk succes eigenlijk is. Het album staat nu al één plaatsje hoger dan ‘Lucky’ uit 2004.

PJ Harvey: White chalk (34)

De Megaman associeert Polly Jean Harvey (Yeovil,Somerset, 9 oktober 1969) nog altijd met het nummer ‘Down by the water’ uit 1995. Het nummer kwam van het album ‘To bring you my love’, waar destijds 1 miljoen stuks van zijn verkocht. Die aantallen haalt ze al lang niet meer, zeker niet van ‘White chalk’, waarop ze de elektrische gitaar heeft ingeruild voor een honky-tonk piano. Dankzij haar ouders kwam ze al op jonge leeftijd in contact met blues, jazz en art-rockmuziek, dat haar geweldig heeft beïnvloed. Ze studeerde acht jaar lang saxofoon en had verschillende bandjes. Daarnaast heeft ze de kunstopleiding afgerond en studeerde ze beeldhouwkunst.

Peter Pan speedrock: Pursuit until capture (54)

In 2003 debuteerde Peter Pan speedrock met het album ‘Lucky bastards’ dat tot #65 kwam. Twee jaar geleden bereikte de opvolger ‘Spread eagle’ de tweeëndertigste plaats. Tot zover de hitnoteringen, want het eerste album verscheen al in 1997, ‘Peter Pan’, waarvan 69 stuks werden verkocht. Peter Pan speedrock, Peter Pan voor intimi, ontstaan in 1996 in Eindhoven uit de restanten van Life on grey. Peter van Elderen (zang/gitaar) en Bob Muilenboom (basgitaar) willen na Life on grey een band beginnen à la Motorhead. Drummer wordt Bart Nederland, maar na het eerste album ziet Bob het voor gezien en verlaat de band, en wordt vervangen door Bart Geevers. ‘Pursuit until capture’ is het zevende album en werd geproduceerd door de Zweed Tomas Skogsberg, die ook ‘Speedfreak manifesto’ produceerde. Het album zal dit jaar ook in Noord-Amerika worden uitgebracht.

Joni Mitchell: Shine (57)

Op 7 november wordt Roberta Joan Anderson, geboren in Fort Macleod, Alberta in Canada, 64 jaar. Joni Mitchell dus, die de naam Mitchell kreeg door haar huwelijk met folkzanger Chuck Mitchell, waarvan ze na korte tijd scheidde. Joni kreeg op jonge leeftijd polio, en belandde daardoor in het ziekenhuis. Om de tijd te verdrijven zong ze voor haar medepatiënten. Daarbij begeleidde ze zichzelf op een gitaar, dat ze zichzelf had leren spelen door een boek van Pete Seeger. Joni is vooral bekend van haar optredens op festivals in de jaren 60 & 70, zoals Woodstock. Haar bekendste nummer is ‘Big yellow taxi’ (#19 in 1970), dat in 1997 wordt
gesampled in ‘Got till it’s gone’ van Janet Jackson featuring Q-tip & Joni Mitchell zelf. En in 2003 gecoverd door Counting crows featuring Vanessa Carlton. Op ‘Shine’ staan negen nieuwe nummers en een nieuwe versie van ‘Big yellow taxi’.

Simon & Garfunkel: The collection (65)

‘The collection’ van Simon & Garfunkel is niet een heruitgave van ‘The essential’ (#64 in 2004) of ‘The best of’ (#16 in 2004). Het betreft hier een box met 5 cd’s + 1 dvd, de ultieme verzameling. Dus iedereen die al een verzameling in huis heeft van Paul Frederic Simon (Maplewood, 13 oktober 1941) en Arthur Ira Garfunkel (Queens, New York, 5 november 1941). In 1956 noemden ze zich Tom and Jerry (Paul Simon als Jerry Landis en Art Garfunkel als Tom Graph). Het liep niet altijd op rozen tussen de twee, en een aantal keren gingen ze dan ook uit elkaar, maar kwamen ook weer bij elkaar.

Plain white t’s: Every second counts (66)

De single ‘Hey there delilah’ blijft in de Single Top 100 op een tiende plaats staan. Het nummer heeft zijn werk gedaan om het album ‘Every second counts’ onder de aandacht te brengen. ‘Hey there Delilah’ is eigenlijk afkomstig van het album ‘All that we needed’ uit 2005. Aangezien de band sindsdien al weer twee albums heeft uitgebracht, is het handiger om het een en ander te combineren. En dus verscheen er van ‘Every second counts’ uit 2006, een ‘bonus track edition’, met, je raad het al, de bonus track ‘Hey there Delilah’. ‘All that we needed’ gaat dus aan ons voorbij, want zanger/gitarist Tom Higgenson, gitarist Dave Tirio, zanger/gitarist Tim Lopez, drummer De’Mar Hamilton en basgitarist Mike Retondo, zijn al weer toe aan een nieuw album, hun vijfde ‘Josh Pardue is the best trumpet player ever’!

José González: In our nature (69)

Je kent hem misschien nog wel van de hit ‘Heartbeats’ (#56 in 2006), en anders wel van de reclamespot voor de Sony Bravia-laptop (filmpje met stuiterballen in de straten van San Francisco). José González is geboren in 1978 in Gotenburg, Zweden, als kind van Argentijnse ouders. ‘Veneer’, zijn eerste album uit 2004, scoorde pas in 2006 na de hitsingle ‘Heartbeats’, dat niet van hem zelf is, maar van de Zweedse groep the Knife. Met ‘In our nature’ zal moeten blijken of José het ook zonder een spraakmakend filmpje kan red.


Dropkick murphys: The meanest of times (76)

De Amerikaanse punkgroep Dropkick murphys uit Zuid-Boston in de Amerikaanse staat Massachusetts, zul je niet snel aantreffen in de Single Top 100. Maar in de Mega Album Top 100 hebben ze al vier noteringen op hun naam staan: ‘Sing loud, sing proud!’ (#64), ‘Live at st. Patrick's day’ (#56), beide in 2002, ‘Blackout’ (#64 in 2004) en ‘The warrior's code’ (#76 in 2005). De groep begon in 1995 in de kelder van een kapperszaak van een vriend, waar ze experimenteerden met het mixen van punk, Ierse folk, rock en hardcore. In 1998 verscheen het eerste album ‘Do or die’, en verliet zanger Mike McColgan de band, opgevolgd door lead-zanger Al Barr. Anoo 2007 bestaat de band naast Al Barr uit Ken Casey (basgitaar/zang), Matt Kelly (drums), James Lynch (gitaar),
Marc Orrell (gitaar/piano), Tim Brennan (accordeon/mandoline/fluit/akoestische gitaar) en Scruffy Wallace (doedelzak).

Arch enemy: Rose of the tyrant (83)

‘Rose of the tyrant’ is al weer het achtste album van de Zweedse deathmetal/hardcore-band Arch enemy. Toch is het pas het tweede album dat bij ons een notering krijgt, na ‘Anthems of rebellion’ (#97 in 2003). Arch enemy is in 1996 ontstaan na het stopzetten van Carcass, een andere band. Twee leden van die band, gitarist Michael Amott en zanger/bassist Johan Liiva begonnen met gitarist Christopher Amott en drummer Daniel Erlandsson de groep Arch enemy. Inmiddels heeft Johan Liiva de band verlaten en hebben Michael Amott (gitaar) en Angela Gossow (zangeres) de gelederen versterkt. Volgens gitarist Michael Amott is ‘Rose of the tryant’, het “ultieme Arch Enemy-album en de perfecte mix tussen bruutheid en melodie.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten