vrijdag 7 januari 2011

Hitflits: postume hits voor Bobby Farrell, Gerry Rafferty en Solomon Burke

Na een weekje Megahit op 3FM blijft ‘Hello’ van Martin Solvieg feat. Dragonette voor de derde week de #1 in de Single Top 100. Het zal vermoedelijk wel de laatste week zijn, want vanavond gaat The voice of Holland weer van start met de twaalf resterende deelnemers. En daar zit vast wel weer een #1-kandidaat bij voor de Single Top 100 van volgende week. Tenminste, als Jan Smit ze niet voor is met zijn drieluik 'Niemand zo trots als wij', dat vanaf vandaag te koop is!

Vorige week bereikte ‘Raise your glass’ van P!nk al een nieuwe hoogste stand, toen het van 33 naar #11 steeg. Deze week sprint het nummer nog even door tot de derde plaats, waarmee P!nk haar achtste top 10-notering scoort. Haar nieuwe single ‘F**kin’ perfect’ blijft daar ver bij achter, want dat nummer boekt in de tweede week maar één plaatsje winst en komt uit op #51.

De meeste kerstnummers zijn verdwenen of beleven hun laatste week. Maar één nummer staat nu pas in de stijgers, ‘Happy new year’ van ABBA, dat veel te horen was rond de jaarwisseling. Het nummer komt uit 1980, is afkomstig van hun elpee ‘Super trouper’, maar werd pas in 2000 voor het eerst op single uitgebracht en bereikte toen de vijftiende plaats. Dankzij het volledig meetellen van downloads ging het nummer vorige week al op herhaling op #47 en stijgt deze week door naar de achtste plaats. Daarmee staat ABBA sinds 27 jaar weer in de top 10.

De voorlaatste top 10-notering was op 1 januari 1983 ‘Under attack’, tevens de allerlaatste single dat het viertal uitbracht. Daarna gingen de diverse leden solo, dan wel dat ze werkten aan diverse projecten. Toch is de groep officieel nooit gestopt. De afgelopen week liet Agnetha Faltskøg weten, wel weer te willen optreden met de andere leden, maar dan wel voor een goed doel. In 2000 is er al eens $1 miljard geboden voor een reünie van honderd concerten. Voor het geld hoeven ze het echter niet te doen, want wereldwijd zijn er zo’n 375 miljoen albums van de groep verkocht en jaarlijks komen daar zo’n 2 miljoen bij. En vlak niet uit wat er verdiend wordt aan de musicals!

Over naar de eersteweeks noteringen. De hoogste op #14, is een remix-versie van ‘Hey (nah ney nah)’, in 1990 een #4-hit voor het Belgische Vaya con dios. De nieuwe versie is gemaakt door het Duitse duo Milk & sugar.

de een z’n dood …

Regelmatig gaan er hits op herhaling, en dat is meestal omdat ze één of meerdere weken afwezig zijn geweest in de Single Top 100. Maar deze week gaan er vier nummers op herhaling, waarvan de jongste 33 jaar is en de oudste zelfs 35 jaar. Drie van die vier nummers zijn van Boney M., waarvan zanger/danser Bobby Farrell op 30 december 2010 overleed aan hartfalen in St. Petersburg. Bobby, volledig Roberto Alfonso Farrell, was in 1976 door de Duitse producer Frank Farian gevraagd om in Boney M. te komen zingen. Dat zingen werd playbacken, want Farian zong zelf de delen van Bobby in.

Met Boney M. scoorde Farrell elf top 10-hits waarvan vier de eerste plaats haalden. ‘Rivers of Babylon’ (uit 1978 en destijds de bestverkochte single van het jaar) en ‘Ma Baker’ (uit 1977) gaan postuum op herhaling, op #70 respectievelijk #76. Daarnaast komt ‘Daddy cool’, het eerste nummer waaraan Farrell meewerkte en de eerste top 10-hit (#3 in 1976) van Boney M., binnen op #45. In 1987 scoorde Bobby zelf ook een hit: ‘Hoppa hoppa’, dat drie weken genoteerd stond en niet hoger kwam dan #64.
Morgen is de begrafenis van Bobby op Zorgvliet in Amsterdam. Vooraf zal een twee uur durende herdenkingsdienst worden gehouden in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daarbij zullen Liz Mitchell, Marcia Barrett en Maizie Williams, de drie zangeressen uit de originele bezetting van Boney M., aanwezig zijn. Bobby Farrell is 61 jaar geworden.

Naast Bobby Farrell overleed de afgelopen week nog een artiest waarvan zijn belangrijkste notering ook op herhaling gaat. Dinsdag, 4 januari 2010, overleed in het Royal Bournemouth Hospital, op 63-jarige leeftijd, de Schotse zanger Gerald ‘Gerry’ Rafferty. Rafferty is vooral bekend geworden door de hit ‘Baker street’ uit 1978, dat nu op herhaling gaat op #27. Maar het kenmerkende van het liedje, de saxofoonsolo, is niet van hem, maar van Raf Ravenscroft, die daar destijds £27,-- voor kreeg! Voordat Rafferty in 1978 zijn soloalbum ‘City to city’ uitbracht, maakte hij onder andere deel uit van het duo Stealers wheel, dat hits scoorde met ‘Stuck in the middle with you’ en ‘Late again’. In 1992 maakte de act Undercover een danceversie van ‘Baker street’ dat dertien plaatsen hoger reikte dan het origineel uit 1978 dat niet verder dan de zestiende plaats kwam.

Over naar het restant eersteweeks noteringen. Hier volgen ze:
#18 James Blake: Limit to your love
#64 Gré Parelmoer: Ik ben een beh beh berggeit’
#69 Helemaal Hollands: Omdat ie zo mooi is
#75 Maria de Fatima: Ele agredita en mim (Hij geloof in mij)
#80 Jelle Amersfoort: Prinses van Paradiso
#86 Roger Sanchez feat. Far east movement: 2gether
#88 INB: Chicks houden van me
#93 Keizer feat. Ali B: Troubadour 2011
#97 Sick puppies: Maybe
#99 Cee-lo Green: It’s ok

In tegenstelling tot de singlelijst, heeft de Album Top 100 wel een nieuwe aanvoerder. Of beter aanvoerders, want Los Angeles, the voices bestaat uit vijf zangers. Hun album ‘Los Angeles’ stijgt in de zevende week naar de eerste plaats.

Het album kwam eind november binnen op de vierde plaats en verbleef sindsdien in de top 10 (8, 6, 8, 8, 4). Los Angeles, the voices, is het muziekproject van Gordon, opgezet naar een zelfde project van de Zuid-Afrikaanse boyband Romanz, dat bestaat uit vier zangers. Een aantal nummers van hun tweede album ‘Bly getrou’ uit 2009 werden in het Nederlands vertaald en opgenomen voor het album ‘Los Angeles’.

Vorige week steeg ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald voor de vierde keer terug naar de eerste plaats, waar het voor de dertigste keer de lijst aanvoerde. Deze week zakt het album in de 49ste week naar de tweede plaats. Het verschil met de #2 is slechts 5,5%, dus de kans is zeer groot dat Caro ook nog een vijfde keer terug op #1 komt. Dan zou ze Céline Dion evenaren, die even zoveel keer terugsteeg naar de eerste plaats met haar album ‘Falling into you’. Als het zover komt, lees je het hier!

In de eerste weken van het nieuwe jaar is het nog erg rustig in de Album Top 100 als het om echt nieuwe albums gaat. Want net als vorige week, komen er ook nu maar drie albums de lijst binnen en dat zijn:
#37 Lang Lang: Live in Viennna
#78 Original soundtrack Cher/Christina Aguilera: Burlesque, naar de gelijknamige film, met in de hoofdrollen Christina Aguilera en Cher. Christina zingt acht nummers op de soundtrack, Cher neemt er twee voor haar rekening.

De laagste eersteweeks notering is op #80 ‘Nothing’s impossible’ van Solomon Burke. Het is niet de opvolger van ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk, deze week teruggestegen van 11 naar #9, maar de voorloper. Burke nam ‘Nothing’s impossible’ al in januari 2009 op met de vermaarde producer/zanger/arrangeur/bandleider Willie Mitchell, omdat deze aan de zieke kant was en dus moest de Dijk nog maar even wachten.

Willie Mitchell is vooral bekend vanwege het Hi records label dat hij in 1970 oprichtte waarop artiesten als Al Green en Ann Peebles hun platen uitbrachten. In Amerika werd ‘Nothing’s impossible’ al op 6 april 2010 uitgebracht, maar dat heeft Willie niet meer mogen meemaken. Hij overleed op 5 januari 2010, 81 jaar oud. Burke volgde op 10 november 2010, 70 jaar.

Met de postume noteringen voor Gerry Rafferty, Bobby Farrell en Solomon Burke én Willie Mitchell, besluiten we deze Hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Prettig weekend!