vrijdag 2 november 2007

Hitflits: Jan Smit nieuw op #1, Eagles bovenaan in albumlijst

Deze week zien we een stevige aardverschuiving aan de top van de Single Top 100: de nummers één en twee komen allebei binnen in de lijst. Nieuw op #1 is Jan Smit; met 'Dan volg je haar benen' is hij de glorieuze winnaar. In de Single Top 100 is er een dubbele A-kant aan gekoppeld: ook 'Calipso' krijgt een notering. En dát zorgt dan voor de eerste #1-hit voor John Denver, exact tien jaar na zijn dood, want 'Calypso' is een duet tussen Jan en John. De oorspronkelijke versie van Denver kwam in 1975 tot #2. Voor Jan Smit is het de derde keer dat hij direct op #1 binnenkomt, na 'Als de morgen is gekomen', vorig jaar, en 'Op weg naar geluk', in april van dit jaar.

Achter Jan komt Maaike op #2 binnen. De winnares van 'So you wanna be a popstar' heeft de pech dat alleen de downloads van haar single van afgelopen zaterdag meetellen, maar alle andere downloads pas volgende week. Haar single is nog niet in de winkels, maar louter op downloads van die ene dag staat ze op #1 in de Download Top 50 met 'Don't look for me'; er zijn zelfs zes keer zoveel downloads van verkocht dan van Jan Smit! Toch eindigt 'Don't look for me' slechts op #2 in de Single Top 100, op 40% achterstand van de single van Smit, die wél goed verkoopt in de winkels.

De vorige #1-hit, 'Bedankt mijn vriend' van vader en zoon Hazes, moet terug naar #3. Opvallend is, dat ze deze week bovenaan worden opgevolgd door een ander duet tussen een levende en een dode zanger.

Bij de bovenste acht treffen we maar liefst zeven Nederlandstalige platen aan! Alleen 'Heater' van Samim verstoort het Nederlandstalige feestje. Even verderop treffen we nog een nieuwe aan in de top 10, 'Big girl (you are beautiful)' van Mika. Zou een binnenkomst op #10 een paar jaar terug nog een sensatie zijn geweest, nu is Mika slechts de derde binnenkomer in de rangorde...

Nog meer Nederlandstalig geweld in aantocht: Jannes debuteert op #13 met 'Mijn naam is... Jannes' en Ali B, Yes-R, Gio en Darryl gaan als een raket door de Single Top 100 met 'Groupie girl': ze stijgen van 99 naar #18.

Drie sinterklaasplaten treffen we aan in de Single Top 100: op #34 komt Coole Piet binnen met 'De speelgoeddief', op #86 debuteren de Feestpieten en Pieten boyband Spotlight met 'Sint maakt ons gek' en hekkensluiter is de Jump Piet met 'Sint's jump feestje'.

Tenslotte nog even een opvallende herintreder op #49: daarop komen de 3J's terug in de lijst met 'Één met de bomen'. De re-entry hebben ze echter te danken aan de tweede track, die als dubbele A-kant vermeld wordt: 'De zomer voorbij', door de Votown all stars, ofwel de kameraden uit Volendam: de 3J's, Jan Smit en Nick & Simon. 'De zomer voorbij' is het titelnummer van de achtdelige reissoap over de avonturen van Jan Smit en zijn muzikale vrienden aan de Spaanse kust; vandaar de extra aandacht.

In de Album Top 100 nemen de oudjes het roer over van de nieuwe lichting. Hun eerste studio-album in 28 jaar levert de Eagles een #1-notering op. Hun vorige lijsttopper dateert zelfs van dertig jaar terug: 'Hotel California' stond in de zomer van 1977 voor het laatst bovenaan. Katie Melua weet niet wat haar overkomt: ten tijde van die Eagles-platen was zijn nog niet eens geboren en deze week verkoopt ze ineens nog maar de helft dan deze vier zestigers!

De top 10 van de albumlijst kent maar liefst vier nieuwkomers: na de Eagles komen ook Ilse Delange (met 'Live' op #4), Eros Ramazotti (met 'E2' op #5) en de Backstreet boys (met 'Unbreakable' op #10) hoog binnen. En daarachter houdt het niet op: ook de nieuwe platen van de Club van Sinterklaas (op #12), Britney Spears (op #14) en Jan Keizer (op #21) blijken gewilde Sint Nicolaas- dan wel Kerstkadootjes.

Het uitgebreide nieuws rondom alle nieuwkomers en snelle stijgers in de Single Top 100 en Album Top 100 kun je komende maandag lezen bij de Megaman!

woensdag 31 oktober 2007

Midweek: Jan tegen Maaike; Eagles-album naar #1

In de Single Top 100 mogen we een binnenkomer op #1 verwachten, dat is een ding wat zeker is. Het gaat er nog wél even om spannen wie dat wordt; Jan Smit maakt een goede kans met zijn single 'Dan volg je haar benen', maar ook de winnares van 'So you wanna be a popstar', Maaike, is voor de koppositie in de running. Haar debuutsingle, 'Don't wait for me', ligt vanaf vandaag in de winkels. Als al haar fans nu direct naar de platenzaak stappen, dan kán Maaike komende vrijdag ook in de hitparade als winnares uit de bus komen.

Andere singles die het goed doen, zijn 'Groupie love' van Ali B, Yes-R, Gio en Darryl, 'Big girl (you are beautiful)' van Mika en - de V zit weer in de maand - zowel 'De speelgoeddief' van Coole Piet als 'Sint maakt ons gek' van de Feestpieten en de Pieten boyband...
[En even voor de duidelijkheid: de afbeelding hiernaast slaat niet op 'Groupie love', ook niet op 'Big girl', maar op Maaike natuurlijk]

In de Album Top 100 zit het erop voor Katie Melua. Vorige week wist ze aanvallen van K3 en Andrea Bocelli nog te pareren, maar tegen het nieuwe album van the Eagles is ze niet opgewassen. De Megaman kan zich dat voorstellen, want de vier Amerikanen vormen een typische album-band en op nieuw werk heeft de wereld 28 jaar moeten wachten... Melua moet dus terug naar #2. Ook nieuw in de top 10 zullen zijn de platen van Ilse Delange (een live-album) en Eros Ramazotti (een dubbel-verzamelaar). Verder gaan we hoge nieuwkomers aantreffen van Britney Spears, de Backstreet boys, de Club van Sinterklaas en Jan Keizer.

maandag 29 oktober 2007

Megaman week 43

Welkom bij de Megaman van week 43, waarin André Hazes zijn vleugels uitslaat naar België, twee heren uit de Gouden kooi elkaar ook buiten de villa bevechten, Leaf-zangeres Annemarie haar Rockacademische studie afbreekt en Sander van Doorn een van de populairste dj’s ter wereld blijkt te zijn. Lees dit en nog veel meer nieuws over de Single Top 100 en Album Top 100 in een nieuwe aflevering van de Megaman!

Dode Hazes gaat naar België

André Hazes & André Hazes jr.: Bedankt mijn vriend (1) *** tweede week op #1 ***

Dankzij een goede singleverkoop in de platenzaken blijven vader en zoon Hazes op #1 staan met ‘Bedankt mijn vriend’. In de Download Top 50 staat de track slechts op #5 genoteerd, maar de singleverkopen zijn dusdanig hoog dat de Hazessen in de Single Top 100 alsnog met de hoogste eer gaan strijken. De bestverkochte download is die van Bløf, op een procentje gevolgd door Samim en René Froger, met Fergie op 10% achterstand. De Hazessen volgen daarna met 77%.

De Megaman beschuldigde Drétje junior in een eerdere Megaman-aflevering van vals zingen, maar komt nu op zijn mening terug. De Megaman heeft het plaatje nog een kritisch beluisterd en komt tot de conclusie dat André jr. niet vals zingt, maar wel een hele rare R heeft.

Het succes van 'de postume Hazes-hits smaakt naar meer. Nou kun je met een Nederlandstalige plaat niet echt een internationale carrière starten, maar in Vlaanderen kun je het natuurlijk altijd proberen. Vandaar dat de vorige Hazes-single, ‘Blijf bij mij’ (samen met Gerard Joling, weet je nog?) nu ook bij onze zuiderburen is uitgebracht. Wordt dit een #1-hit in de Ultratop?

Het is nog maar afwachten of ‘Bedankt mijn vriend’ bij ons volgende week nog wel bovenaan staat, want er is geduchte concurrentie op komst. De 17-jarige Maaike Jansen uit Raalte won afgelopen zaterdag de tv-talentenjacht ‘So you wanna be a popstar’ en haar singletje ‘Don’t look for me’ is al te koop; maar ook de nieuwe single van Jan – ik hou m’n mond dicht – Smit ligt al in de winkels…

Froger zit er vlak bij

René Froger: Doe maar gewoon (2)

Op 12% afstand van Hazes & Hazes eindigt René Froger deze week op #2 met doe maar gewoon. Hij blijft daarmee Bløf net voor; het verkoopverschil is alleen maar achter de komma af te lezen. Typisch toch dat een man die 43 Engelstalige hits heeft gehad, zijn drie grootste hits scoort met Nederlandstalige platen… De positie van ‘Doe maar gewoon’ wordt alleen overtroffen door Frogers #1-hit uit 1989, ‘Alles kan een mens gelukkig maken’. De Froger-top 3 wordt volgemaakt met een kersthitje van vorig jaar, ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn’, samen met Kus, Chris en Viviënne; ook die stond een weekje op #2.

EuroDriessie Songfestival?

Dries Roelvink: Doktersroman (9)

‘Het kan verkeren’, zou Bredero zeggen. Zo ben je het lachertje van de Nederlandse showbiz met alleen maar een lange rij geflopte singles achter je naam, en zo scoor je binnen een paar maanden twee top 10-hits. We hebben het dan inmiddels niet meer over de vroeg-zeventiende-eeuwse dichter Gerbrand Bredero, maar over de laat-twintigste-eeuwse volkszanger Dries Roelvink. Met ‘Doktersroman’ is hij deze week zelfs de hoogste nieuwe met een onwaarschijnlijk hoge binnenkomst op #9!

Die binnenkomst heeft Dries overigens voor een groot deel te danken aan een aantal signeersessies die hij gaf in platenzaken. Dat levert in de regel een flinke impuls op voor de singleverkopen en ook ‘Doktersroman’ heeft daarvan geprofiteerd. Maar ook de download doet het prima; in de Download Top 50 staat Dries op drie(s)entwintig.

Roelvink heeft aangegeven graag naar het Eurovisie Songfestival te willen, nu de Toppers hebben bedankt (ze dachten eerst dat ze met z’n drieën mochten, maar de NOS had alleen Gerard Joling in gedachten. Die had al concertverplichtingen met de Toppers en daaraan hebben Gorden en Froger hem nu gehouden). Nou is die uitspraak van Dries natuurlijk weer een publiciteitsstuntje van hem, maar waarom ook niet? Als Willeke Alberti gaat, dan kan Dries ook, toch!?

Leaf-zangeres haakt af op Rock Academy

Leaf: Wonderwoman (10)

Een leuke verrassing: het Utrechtse vijftal Leaf staat in de top 10 met ‘Wonderwoman’. De groep had een eigen-beheer-cd’tje, ‘Life’s a beach’, achter hun naam staan toen ze dit voorjaar de Telegraaf Talentenjacht wonnen. Het was de moeder van percussionist Jeroen Blumers die voor de doorbraak van de groep heeft gezorgd; zij maakte de groep attent op de talentenjacht. Het was voor Leaf de doorbraak; ‘Wonderwoman’ werd opgepikt door de radiostations en ‘Life’s a beach’ is inmiddels opgewaardeerd tot volwaardig album, aangevuld met nieuwe liedjes en geproduceerd door Holger Schwedt, die ook al achter de knoppen zat bij Bløf en Di-rect. Volgende maand komt het album uit.

De groepsleden volgden allemaal een opleiding aan de Rockacademie in Tilburg. Zangeres Annemarie is na drie jaar Rockacademie inmiddels gestopt, omdat ze de drukte rondom Leaf niet kon combineren met de druk van haar studie: “Ik heb drie jaar heel erg veel geleerd van de Rockacademie en ik ben dankbaar voor alles wat er met het volgen van deze studie in gang is gezet. Zonder hun vraag ik me af of ik überhaupt serieus met zingen was doorgegaan. Ik vind het dan ook jammer dat we tot dusver niet tot een alternatief studieplan konden komen en heb ik de school noodgedwongen verlaten. Op dit vlak voelt het bijna alsof ik faal. En ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik ben niet zulke goede vrienden met dit gevoel…”

Even opletten: naast deze Utrechtse band Leaf is er ook een Leaf uit België actief. Let dus even op als je naar een concert van Leaf gaat; voor je het weet sta je naar de Vlaamse zangeres Karin Veressen te luisteren in plaats van naar Annemarie Brohm…

De Megaman bedankt Leaf-die hard-fan Meike voor haar aanvullende info!

Nick & Simon volgen Borsato op

Nick & Simon: Kijk omhoog (14)

Langzaam is ‘Kijk omhoog’ van Nick & Simon op de terugweg. Afgelopen zaterdag zongen ze het nummer nog tijdens de uitreiking van de twaalfde TMF Awards. En er was reden om te zingen, want ze kregen de TMF Borsato Award mee naar huis. Deze onderscheiding is in het leven geroepen door Marco Borsato zelf. Na 21 awards vond hij het na vorig jaar hoog tijd voor nieuw bloed. In overleg met TMF kwamen ze tot de Borsato award, waarvoor naast Nick & Simon ook nog Stevie Ann (persoonlijke keuze van Marco), Dennis en Van Velzen genomineerd waren. Hierbij de lijst van alle winnaars:

- Within temptation: ‘beste live act’ en ‘beste nationale video’ voor ‘What have you done’
- Roel van Velzen: ‘Beste album’ voor ‘'Unwind’
- Jan Smit: ‘TMF NL Award - uitgeroepen tot beste Nederlandse act’ (Omdat hij zes weken zijn stem niet mag gebruiken, bedankte Jan zijn fans met handgeschreven bladen)
- Nick & Simon: ‘TMF Borsato Award’
- Di-rect: ‘TMF Rock Award’
- Partysquad: ‘beste urban act’ en ‘TMF radio hit award’ voor ‘Non stop’
- Jeckyll & Hyde: ‘TMF Party Award’
- Enrique Iglesias: ‘beste internationale video’ voor ‘Do you know’
- the Girls:’TMF Kweekvijver Award’
- Romy: ‘TMF Webcam Award’

Sander van Doorn: één van de acht

Sander van Doorn: Riff (24)

Dat zijn single ‘Riff’ vijf plaatsen winst boekt, is natuurlijk goed nieuws voor Sander van Doorn. Maar wij denken dat hij veel meer zat te wachten op de uitslag van de jaarlijkse verkiezing van de beste dj van de wereld door lezers van het blad DJ Mag. Sander stijgt in de jaarlijkse top 100 zeventien plaatsen en komt op de vijftiende plek terecht. Hij is één van de acht Nederlandse dj’s die dit jaar in de lijst staan. De afgelopen twee jaar mocht de Duitse dj Paul van Dyk zich de beste noemen, maar dit jaar staat er weer een Nederlander bovenaan: Armin van Buuren. Na drie jaar op #3 en vorig jaar op #2, heeft hij dit jaar de #1-positie bereikt. 365.000 mensen, een record, namen de moeite om op hun favoriete dj te stemmen. Hier volgt een lijst met alle Nederlandse dj’s, waarbij Fedde le Grand een eervolle vermelding krijgt, want hij is de hoogste nieuwe op #22.

#1 (2) Armin van Buuren
#2 (3) Tiesto
#8 (6) Ferry Corsten
#15 (32) Sander van Doorn
#20 (18) Marco V
#22 (--) Fedde le Grand
#35 (27) Sander Kleinenberg
#62 (72) Menno de Jong

Huub en Brian vechten elkaar het huis uit

Huub: Nooit meer naar huis (28)/ Brian: Wat je doet (34)

Een groep mensen zit samen in een huis te wachten, tot het moment dat ze geen zin meer hebben om te blijven wachten; en daar maak je dan een tv-programma over. Het heet ‘De gouden kooi’, er worden Kamervragen over gesteld en het is een van de redenen dat tv-zender Talpa niet meer bestaat.

Tegenwoordig wordt het pest-programma uitgezonden door RTL5. Twee deelnemers liggen er regelmatig met elkaar in de clinch, Huub en Brian. En zo’n ‘battle’ kun je natuurlijk ook prima uitvechten in de hitparade; denk maar aan Men2B en Raffish, Blur en Oasis, 50 cent en Kanye West, de Beatles en de Stones. Bewoner Huub blijkt deze week, net als in de populariteitspoll van de Gouden kooi trouwens, de populairste te zijn; zijn ‘Nooit meer naar huis’ komt op #28 binnen en dat is zes plaatsen hoger dan ‘Wat je doet’ van Brian. Van elke twee singles van Brian worden er drie van Huub verkocht.

Huub is afkomstig uit Oldenzaal en wordt op Eerste Kerstdag 26 jaar. Hij is in het dagelijks leven student. In de Gouden kooi heeft hij een relatie met medebewoonster Lieke. Brian is iets ouder; op 14 april had hij z’n 26 jaren al bereikt. Hij komt uit Almere, waar hij het beroep van IT-consultant uitoefent. Blijkbaar kan z’n baas hem wel een jaartje of wat missen. Huub is al een keer door de programmaleiding uit de villa verwijderd, op 4 februari, omdat hij in een ruzie met medebewoner Nathanael een schop zou hebben uitgedeeld. Mede gesteund door een grote internetachterban verzocht Huub om nadere bestudering van het voorval, waarna hij op 9 februari weer terug mocht komen. Op 27 april ging het opnieuw fout, toen Huub en Brian slaande ruzie kregen. Brian trok Huub aan zijn haren, waarna Huub aan Brian een klap gaf. Afijn, dat soort beslommeringen, daar gaat het dus in de gouden kooi om…

Kijk hier naar de presentatie van de singles van Huub en Brian in de Gouden kooi en concludeer zelf hoe boeiend en meeslepend het programma is.

1968 en de glorieuze come back van Elvis Presley

Elvis: If I can dream (45)

Van 20 tot 23 juni 1968 vonden de opnamen plaats voor ‘Elvis’, de NBC comebackspecial. ‘A little less conversation’ was een van de opgenomen liedjes, maar die heeft de uiteindelijke uitzending niet gehaald. Dit tegen de zin van Colonel Tom Parker, Elvis’ manager, die het nummer wilde behouden, met het oog op de film ‘Live a little, love a little’, waarin het nummer voorkwam. Het nummer is echter niet in de vergetelheid geraakt, want de opname was jaren lang een van de meest gevraagde bootlegs. In 2002 gebruikte Junkie XL (onze eigen Tom Holkenborg) die opname als basis voor de remix van ‘A little less conversation’.

Een ander nummer dat in de uitzending sneuvelde, was ‘I’ll be home for Christmas’, het slotnummer van de show. Daarvoor in de plaats kwam ‘If I can dream’ geschreven door W.Earl Brown, waarin tekstdelen verwijzen naar Martin Luther King, die net twee maanden daarvoor was doodgeschoten:

“If I can dream of a better land
Where all my brothers walk hand in hand
Tell me why, oh why, oh why can’t my dream come true”

Toen Elvis het nummer hoorde, was hij ontroerd. Hij zwoer zelfs om nooit meer een nummer te zingen of een film op te nemen, waar hij niet achter zou kunnen staan. Op 23 juni 1968 vonden twee plaatopnames plaats in de Western recorders in Burbank. Tijdens de opnamen voor de tv-show playbackte Elvis het nummer. In november 1968 werd ‘If I can dream’ op single uitgebracht en het bereikte de twaalfde plek van de Amerikaanse hitparade met een verkoop van meer dan 1 miljoen exemplaren. In de Britse hitparade kwam het nummer tot #11. Bij ons is het de eerste keer dat het nummer een notering krijgt. Volgende week is ‘Viva las Vegas’ uit 1968 aan de beurt, dat bij ons wel al eerder een hit was.

Richard Durand zorgt voor wondertje voor Fragma

Fragma: Toca’s miracle (Richard Durand mix) (47)

Acht jaar geleden verscheen het nummer ‘Toca me’ van Fragma, dat tot #49 kwam. In dat jaar ging de Duitse producer Ramon Zenker (bekend van ‘French kiss’ door Honesty 69 en componist van ‘Samba de Janeiro’ door Bellini) samenwerken met de broers Dirk and Marco Duderstadt, en samen noemden ze zich Fragma. De broers gaven hem een ruwe opname van het instrumentale nummer ‘Toca’, waar Ramon zeer van onder de indruk was. Tijdens een bezoek aan Ibiza ontmoette Ramon zangeres Eva Martinez en hij vroeg haar om wat in te zingen op ‘Toca’. Ramon noemde het ‘Toca me’, dat in het Spaans ‘raak me aan’ betekent.

In 2000 kwam de Britse dj Vimto op het idee om de vocalen van ‘I need a miracle’ van Coco (uit 1997) te gebruiken. Hij mixte dat met het bijna instrumentale ‘Toca me’, en daarmee was ‘Toca’s miracle’ geboren. Het nummer kwam bij ons niet verder dan #63, maar in de Britse hitparade stond het twee weken op de eerste plaats.

Daarna scoorde Fragma nog de hits ‘Everytime you need me’ feat. Maria Ruba (#51 in 2001) en ‘Radio waves’ feat. Kirsty Hawkshaw (#71 in 2006). Als Duderstadt hebben de broers Dirk en Marco ook een aantal singles opgenomen. Anno 2007 is ‘Toca’s miracle’ weer opgepoetst, ondermeer door Richard Durand en haalt het met de binnenkomst op #47 nu al de hoogste notering ooit in ons land.

Krezip-pech: afgekeurde clip, geen TMF-award

Krezip: All my life (66)

Dit jaar bestaat Krezip tien jaar en dat wordt uitgebreid gevierd met een speciaal optreden op 29 december in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dan zullen ze naast oude hits ook nummers spelen van hun album ‘Plug it in’, dat in mei verscheen. Van dat album is ‘All my life’ de derde single, na ‘Plug it in & turn me on’ (#19 in mei) en ‘Play this game with me’ (#77 in augustus). Het nummer is hun dertiende hitsingle. Hun eerste was in 2000 ‘Won’t cry’ dat op dezelfde positie eindigde waar ‘All my life’ deze week start: #66. Op de cd-single van ‘All my life’, dat frontvrouw Jacqueline Govaert schreef in Stockholm met andere tekstschrijvers, staat ook het nummer ‘Forget what I said’, een live-opname uit het 3FM-ochtendprogramma van Giel Beelen uit april.

De videoclip van ‘All my life’, opgenomen in augustus op de Maas in Rotterdam, is afgekeurd. Tijdens de montage bleek dat het eindresultaat tegenviel. Vooral het knipperen van Jacquelines ogen schijnt daarvan de oorzaak te zijn. Klik hier voor de afgekeurde clip van ‘All my life’ en oordeel zelf.

Op 18 juni heeft de groep het nummer ‘Everybody’s gotta learn sometime’ van the Korgis opgenomen voor de soundtrack bij de film ‘Alles is liefde’, deze week op #23 van de Mega Album Top 100. En afgelopen zaterdag namen ze géén TMF-award mee naar huis, hoewel ze er voor drie waren genomineerd: ‘beste videoclip, ‘beste album’ en ‘TMF radio hit’.

Global deejays nemen Rozalla onder handen

Global deejays feat. Rozalla: Everybody’s free (70)

De twee voorgaande hits van Global deejays waren ‘The sound of San Francisco’ (#31) en ‘What a feeling (flashdance)’ (#35), beide in 2005. Beide nummers waren covers, dus we kijken er niet gek van op dat hit nummer drie van DJ Taylor (Konrad Schreyvogl), DJ Mikkel (Mikkel Christensen), FLOw (Florian Schreyvogl) en Marie Geidel geen eigen nummer is. En dat klopt want het Oostenrijkse collectief heeft dit keer ‘Everybody’s free (to feel good)’, een #2-hit voor Rozalla in 1991, uitgekozen.

Rozalla (geboren als Rozalla Miller op 18 maart 1964 in Ndola, Zambia) heeft een Zambiase moeder en een Engelse vader. In 1988 nam een Britse producer haar mee naar Londen, waar haar carrière pas echt van start ging met ‘Everybody’s free (to feel good)’. Het nummer werd niet alleen bij ons een grote hit (#2), maar ook in de Britse hitparade (#6) en in Amerika (#37). Daarna scoorde ze nog met ‘Faith (in the power of love)’ (#26) en ‘Are you ready to fly’ (#18), beide in 1992.

In de remix

Dat het nummer ‘Everybody’s free (to feel good)’ een favoriet nummer is om te coveren of te bewerken, blijkt wel uit het feit dat al in 1999 de formatie B.O.S. feat. Angela Martin een eigen versie opnam. Vijf jaar later nam Rozalla zelf een remix op van haar wereldhit, die in de Britse hitparade tot #30 kwam. Zes jaar later was het weer raak voor het nummer, nu dankzij het Duitse Aquagen (#61). Doordat Rozalla ook als uitvoerende werd genoemd, leverde deze versie haar ook een hit op, haar vierde. In datzelfde jaar coverde het eveneens Duitse Dune haar nummer ‘Are you ready to fly’ (#17). In april 2007 nam de Franse dj en producer Bob Sinclar samen met Cutee B de single ‘Sound of freedom’ op met een sample van (je raadt het al) ‘Everybody’s free’ (#9).

Maar ook Rozalla is niet vies van een cover. Vorig jaar nog nam ze ‘Dancing queen’ van Abba op voor de film ‘Full circle’. En in februari van dit jaar zong ze in het Flamingo hotel in las Vegas, samen met Toni Braxton, dier nummer ‘Another sad love song’. In juni is Rozalla van start gegaan met een nieuw album, waarop minder dansgeoriënteerde nummers zullen staan. Meer soul en jazz, en dus zeker geen nieuwe versie van ‘Everybody’s free (to feel good)’!

De Megaman heeft een aantal versies van ‘Everybody’s free (to feel good)’ voor je verzameld:
Klik hier voor de originele versie van Rozalla uit 1991
Klik hier voor de versie van Aquagen uit 2002
Klik hier voor een tranceversie
Klik hier voor ‘Sound of freedom’ van Bob Sinclar & Cutee B:
http://www.youtube.com/watch?v=yv0n2t9xs80
Klik hier voor de versie van Global deejays
en klik hier voor een wel heel aparte versie van het nummer

DJ Servé lift mee op Starkoo-offensief

DJ Servé feat. Starkoo: Het regent zonnestralen (74)

Aan de kant, mensen, want Starkoo is bezig met een media-offensief! Maar liefst twee hits tegelijk heeft hij deze week: met zijn band Starkoo XL klimt hij naar #85 met ‘Nagels in mijn vel’, en elf plaatsen hoger komt hij samen met DJ Servé de lijst binnen met ‘Het regent zonnestralen’.

Starkoo heeft bovendien een docusoap opgenomen in de aanloop naar de release van zijn nieuwe album, ‘Ik ben wie ik ben’. De zevendelige soap heet ‘Een lange weg’ en is vanaf 16 november te zien op de website Sterren.nl. Starkoo gunt ons daarin een blik achter de schermen, met studiosessies, zangles, optredens, de formatie van de band en het leven van Starkoo.

Daarnaast heeft Starkoo nog exact een jaar om kaartjes aan de man te brengen voor zijn optreden in de Amsterdamse Heineken music hall. Dat gaat plaatsvinden op 14 oktober volgend jaar; je hebt dus al vast wat om je op te verheugen…

Starkoo werkt deze keer samen met DJ Servé. Die heet voluit Servé Roelofs en hij bestaat sinds 12 april 1985. Op z’n elfde begon Servé met een 27MC-zender en sindsdien is hij niet meer achter de microfoon weg te slaan. Vanaf z’n veertiende liep hij mee als roadie met een geluidsbedrijf en later volgde hij zelf een opleiding tot geluidstechnicus. Sinds 2003 presenteert hij bij de lokale omroep Web FM in Beuningen, vlakbij Nijmegen. Tegenwoordig draait hij ook als feest-dj, en met een beetje pech pakt hij op zo’n avond ook nog eens zelf de microfoon ter hand om een moppie te zingen. Vooral zijn Jan Smit-imitatie schijnt onnavolgbaar te zijn…

Starkoo heet natuurlijk niet echt Starkoo, maar Marco Rietbergen. Hij is op 11 oktober 39 jaar geworden en is afkomstig uit Amersfoort. ‘Het regent zonnestralen’ is, volgens goede Starkoo-traditie een cover: Acda en De Munnik bereikten er in 1999 al een veertigste plaats mee.

The Girls zijn gewoon vier kerels!

the Girls: Best shot (83)

Wat is de overeenkomst tussen the Girls en de Dikdakkers, die twee weken genoteerd stonden met ‘Hobbelpaard’? Beide acts komen uit Meppel! En wat is de overeenkomst tussen the Girls en the Bakenaked ladies? Beide acts bestaan volledig uit mannen!

Dankzij de kweekvijver van TMF en 3FM serious talents krijgen nieuwe acts een kans. Na Dennis en Good things end zijn the Girls aan zet met ‘Best shot’. De groep bestaat uit frontman Robin Kemper, drummer Sander, bassist Bas Alkemade en Erik de Lange op gitaar. Afgelopen vrijdag ontvingen zij de ’TMF Kweekvijver Award’.

Voor the Girls begon het zo’n twee jaar geleden toen ze meededen aan ‘Speakers met Koppn’, het Drentse equivalent van de Grote Prijs. Vervolgens deden ze de voorprogramma’s voor Gem, Therapy? en Razorlight, en begin dit jaar stonden ze op Eurosonic in Groningen. In datzelfde Grunn’ wonnen ze de hoofdprijs van het ‘Rode oortjes festival’. Hun videoclip, opgenomen in de Amsterdamse Club 11,mag zeker een ‘Best shot’ genoemd worden. Waarom? Klik hier!

‘Dilemma’: Brace op een keerpunt?

Brace: Dilemma (87)

‘Dilemma’ is de elfde hit voor Eddy Brace Rashid MacDonald (geboren in Soerabaja, Indonesië op 23 augustus 1986). In 2004 startte zijn hitreeks met ‘Ik ben je zat’ met Ali B. (#2), gevolgd door ‘Moppie’ met Lange Frans & Baas B (#3). In 2005 scoorde Brace samen met Ali B en Yes-R met het nummer ‘Leipe Mocro flavour’ (#2) en ‘Vraag jezelf eens af’, zijn eerste nummer alleen, en goed voor een zesde plaats. In datzelfde jaar werkte hij weer samen met Ali B in het nummer ‘Hartendief’ dat hen een #5-hit opleverde. Vervolgens werden er nog vier kleinere hits gescoord met als dieptepunt ‘Pomp je booty’ ft Heist Rockah (#81 in mei). Dus we hopen voor hem dat ‘Dilemma’ een keerpunt in deze afnemende hitreeks zal zijn.

Brace groeide op in Amsterdam en komt uit een muzikale familie. Zijn vader, Eddy MacDonald, was songschrijver, zijn broer zong in KéShaw en VIP Allstars. Al op zijn vijfde deed Brace mee aan talentenjachten, mode-, dans-, en playbackshows. In 1999 won hij de talentenjacht van het Kwakoe Zomerfestival, georganiseerd door het FNV. En samen met vriend Marciano behaalden ze de eerste plaats van de voorronde in Amsterdam op het onderdeel Muziek van de kunstbende, en de tweede plaats van de landelijke finale in Utrecht. Doordat hij als vijftienjarige niet mocht werken volgens de Nederlandse arbeidswet, trad hij veel in Duitsland op. Maar al een aantal jaren is hij oud genoeg om te mogen optreden en hij heeft dan ook al een eigen album, ‘Strijder’, uitgebracht.

Roisin Murphy met dank aan Groove Armada

Roisin Murphy: Let me know (89)

Met de single ‘Overpowered’ kwam Roisin Murphy in augustus van dit jaar tot #44. Daarna volgde het gelijknamige album, dat vorige week op #14 binnenkwam en deze week een plaatsje winst boekt. Met ‘Let me know’ blijft de ex-zangeres van Moloko de aandacht vasthouden. In 2001 assisteerde ze Boris Dlugosh nog op zijn single ‘Never enough’ dat tot #73 kwam. Maar ‘Let me know’ staat volledig op naam van Róisín Marie Murphy (Dublin, 5 juli 1973); ze schreef het samen met Andy Cato van Groove armada. Het zal je dan ook niet verwonderen dat Roisin vorige week in het voorprogramma stond van diezelfde Groove armada.

Daniel Darque dankzij 3FM naar Midden-Oosten

Daniel Darque: Keck (96)

Zestien jaar jong was Daniel Darque (1979) toen hij housemuziek begon te draaien in clubs. Sindsdien heeft hij gedraaid in diverse clubs als Panama, Escape venue, Extrema en Club Rotterdam. Twee jaar geleden verscheen van hem het nummer ‘T’adoro’. Vorig jaar deed Daniel mee aan een dj-wedstrijd van 3FM, waarbij hij mocht optreden op een dansfestival in het Midden-Oosten. ‘Keck’ is een eigen nummer, maar hij werkt ook samen met producers en dj’s als DJ Marcella en Leon Bolier.

Jerry Given maakt muziek voor de donkere dagen

Jerry Given: Breathing under water (97) *** hit op herhaling***

Vier weken stond ‘Breathing under water’ van Jerry Given al genoteerd, met als hoogste notering #52, twee weken geleden. Nu het nummer op herhaling gaat, is het echter de vraag of die notering nog kan worden overtroffen. Jerry maakte in ieder geval een nieuwe versie, speciaal voor de donkere dagen! En dat komt mooi uit, want sinds afgelopen weekend zitten we ’s avonds weer wat langer in het donker omdat de wintertijd is ingegaan. Voor die speciale versie klik je hier.

Supervrouw Mega Mindy maand op #1 in België

Mega Mindy: Mega Mindy tijd (98)

Daar is ze weer: ons Mega-vriendinnetje Mega Mindy! De Megaman verheugde zich al op haar binnenkomst. Mega Mindy, ofwel actrice Free Souffriau, speelt de hoofdrol in haar eigen tv-serie, geproduceerd door de befaamde Studio 100 en uitgezonden door TROS en KetNet.

Mega Mindy is in het dagelijks leven politieagente Mieke, een verlegen meisje dat stiekem verliefd is op collega Toby. Wanneer de zaken fout dreigen te lopen op het bureau, kan ze zich veranderen in haar alter ego Mega Mindy, klaar om de wereld te redden. Dei metamorfose is een uitvinding van haar opa Fonkel, een uitvinder, bij wie ze in huis woont. Een bekend verhaal? Het lijkt er sterk op dat Studio 100 heeft gekeken naar Klark Kent, alias Superman... Daarnaast zijn er ook veel verwijzingen naar de VRT-jeugddetective ‘Merlina’, die begin jaren 80 in Vlaanderen te zien was.

De single ‘Mega Mindy tijd’ heeft al meer dan uitstekend gescoord in Vlaanderen: in de Vlaamse Ultratop 50 stond het nummer vier weken op #1!

Ali B werkt samen met ballenknijpers

Ali B Yes-R Gio Darryl: Groupie love (99)

Ali B en zijn vrienden Yes-R, Gio en Darryl hebben de handen in één geslagen voor de nieuwe hitsingle ‘Groupie love’. Het nummer is geproduceerd door DJ Poison van Zero31 Music. Hij is ook verantwoordelijk voor de beats van eerdere hits waaronder de knaller ‘Rampeneren’. De scratches in het refrein worden verzorgd door DJ Switch.

De bijbehorende videoclip is opgenomen met de artiesten van het theaterspektakel ‘Afrika! Afrika!’ Ali: “Eerst wilde ik de videoclip opnemen in ‘De gouden kooi, maar toen ik vorige week naar ‘Afrika! Afrika!’ ging, wilde ik kijken of het hier in het circus kon. Het wordt een heel bijzondere videoclip met mij gekleed in een Afrikaans krijgerstenue. Ik heb in de videoclip dingen gedaan die ik nog nooit heb gedaan. Ik heb op de schouders gestaan van de gespierde mannen die, gekleed in hun strakke broekjes, ballenknijpers noem ik die, een menselijke piramide vormen. Vanaf daar heb ik staan rappen. En ik heb Afrikaanse pasjes ingestudeerd. Een aantal acts van het circus heb ik opgevoerd in mijn clip.”

Ali B is de man van de lach én de serieuze boodschap. In juli nam hij voor de honderjarige Scoutingvereniging een rap op, die gebaseerd is op de gelofte die nieuwe scouts afleggen. In diezelfde maand gaf hij het startsein voor een landelijke klimaatcampagne, Switch now. Met Switch now kunnen jongeren hun talent benutten om iets voor het klimaat te betekenen. De website www.switchnow.nu roept jongeren op hun ‘klimaatstem’ te laten horen. Met het maken van een muzieknummer, een filmpje, een grafisch ontwerp of door het bedenken van complete actieplannen maken zij kans op een optreden van Ali B op hun school.

Yes-R is de neef van Ali B en heeft samen met hem al drie top 10-hits op zijn naam staan. Maar ook solo weet hij prima aan de weg te timmeren: eerder dit jaar kwam zijn tweede album, ‘Zakenman’, uit. En de single ‘Hey schatje’ is met bijna 3 miljoen views de best online bekeken videoclip uit Nederland aller tijden!

Gio begon twee jaar terug als Engelstalig artiest, maar schakelde vorig jaar succesvol over op het Nederlands. Ook hij werkte al eens eerder samen met Ali.

Darryl scoorde op z’n zeventiende al zijn debuuthit. Inmiddels is hij twintig en heeft hij al een voorprogramma-optreden bij superster 50 cent achter de rug. En dat kon de Megaman op z’n twintigste niet zeggen!…

Album Top 100: Katie Melua pareert Vlaamse aanval

Album top 3:

1. (-1) Katie Melua: ‘Pictures’ (tweede week)
2. nieuw K3: ‘Kusjes’
3. nieuw Andrea Bocelli: ‘Vivere – the best of’


Katie Melua: Pictures (1)
Nog altijd ruim bovenaan: het album ‘Pictures’ van Katie Melua. De afgelopen week kreeg ze voldoende media-aandacht, want ze was veelvuldig op tv te zien. Vandaar dat ze nog altijd twee keer zoveel verkoopt als de binnenkomers op #2 en #3. De Megaman is benieuwd wat er van haar carrière terecht zou zijn gekomen wanneer ze níet met het gezin op haar achtste jaar vanuit Batumi, Georgië, naar Noord-Ierland zou zijn verhuisd…

K3: Kusjes (2)
Een tegenvaller voor de drie Vlaamsen: ‘Kusjes’ hadden we toch wel op #1 binnen verwacht deze week, maar de dames weten er met moeite een tweede plek uit te slepen én hebben voorlopig nog geen zicht op de kopposite, want ze verkopen maar de helft van het album van Katie Melua. De afgelopen vier studio-albums van K3 kwamen allemaal op #1 binnen in de Album Top 100, maar zo te zien geldt ook hier: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…


Andrea Bocelli: Vivere – the best of (3)
Tijdens de uitreiking van de Televizierring, afgelopen vrijdag, zong Andrea Bocelli zijn nieuwste single. Het nummer is een van de vijf nieuwe nummers op het album ‘Vivere – the best of’, dat binnenkomt op #3. Behalve een cd met zestien nummers, krijg je er ook nog een dvd bij met het ‘American Dream - Andrea Bocelli’s Statue of Liberty Concert’. Op het album, zijn dertiende hit, werkt hij samen met onder meer Laura Pausini en Kenny G. Zeven van die dertien albums behaalden bij ons de eerste plaats.

Janine Jansen: Bach: Inventions & partita (12)
In 2003 brak Janine Jansen door, toen ze viool speelde op het nummer ‘Nu dat jij er bent’, opgedragen aan de op 7 december geboren kroonprinses Catharina Amalia. Met Carel Kraayenhof op bandoneon en met zang van Trijntje Oosterhuis leverde het haar een top 4-notering op. Maar Janine Jansen gaat al langer mee. Ze werd geboren op 7 januari 1978 in Soest en stamt uit een muzikale familie, want ook haar ouders en twee broers zitten in de muziek. Sinds 2003 is ze artistiek leider en motor van het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, dat jaarlijks wordt gehouden in Muziekcentum Vredenburg. Ze speelt op een Stradivarius viool de Barrere. Deze is haar in bruikleen aangeboden door de Stichting Elise Mathilde Fonds die de viool via de Stradivari Society Chicago kon aanbieden. ‘Inventions & partita’ is haar vierde albumnotering, na ‘Janine Jansen’ (#20 in 2003), ‘Vivaldi - the four seasons’ (#33 in 2005) en ‘Concertos & romance’ (#23 in 2006).

Neil Young: Chrome dreams II (14)
Een ouwe c.q. nieuwe van Neil Young: ‘Chrome dreams II’. Het album is muzikaal gezien de opvolger van zijn legendarische album ‘Chrome dreams’ uit 1977, dat indertijd niet uitgebracht is, omdat toen de voorkeur werd gegeven aan de plaat ‘American stars ’n bars’. Van ‘Chrome dreams’ circuleert alleen een bootleg-versie, waarvan de echtheid zelfs ter discussie staat. ‘Chrome dreams II’ is maar gedeeltelijk nieuw; de eerste drie nummers zijn al zo’n vijfentwintig jaar oud, maar nog nooit eerder uitgebracht. Een van die drie, ‘Ordinary people’, is als debuutsingle van het album uitgebracht, maar gezien de lengte van het nummer, 18.13 minuten, heeft Neil moeite om het nummer op de radio gedraaid te krijgen…

Juanes: La vida… es un ratico (20)
Toe maar, mensen, wie spreekt er goed Spaans ? ‘La vida esun ratico’ betekent… ? ‘Het leven is een raadsel’? Het leven is een rattenkooi’? ‘Het leven is een radijsje’? Nee, allemaal mis: het staat voor ‘Het leven is een moment’. Die uitspraak komt van z’n moeder; Juanes nam de raad ter harte en gebruikte het als thema voor zijn vierde, Spaanstalige album: het leven gaat in een flits voorbij, dus concentreer je op je gezin en je geliefden. Het voorgaande album van Juanes, ‘Mi sangre’, bereikte in de ‘zomer’ van dit jaar al plek #4.

IOS: Open (29)
De single ‘Open’ lijkt eindelijk door te breken, want het nummer maakt in de vijfde week een reuzensprong van 97 naar #49. En dat in de week dat het gelijknamige, vijfde album van Is ook schitterend verschijnt. Daarover zegt zanger Joost Marsman: “We hebben vooral geprobeerd een oprechte plaat te maken. Het is vooral een onopgesmukt album. Geen omhaal van woorden of eindeloos op elkaar gestapelde gitaarpartijen. Het is een eerlijke plaat, gemaakt door een band die het boven alles om de muziek gaat.”

Van Morrison: Still on top – the greatest hits (38)
Het cd-najaarsoffensief gaat niet aan Van Morrison voorbij, want ook van hem verschijnt een verzamelalbum, ook niet zijn eerste. Nog in juni stond het album ‘The best of vol. 3’ twee weken genoteerd. Veertien jaar geleden, in 1993, verscheen ‘Best of II’ dat tot #38 kwam. Tijd dus voor (alweer?) een compleet overzicht van George Ivan Morrison OBE (Belfast, 31 august 1945). ‘Still on top – the greatest hits’ heet het, met 37 nummers op twee cd’s van het begin ‘Gloria’ (uit zijn Them-periode) tot en met ‘Have I told you lately’, zijn grootste solohit eind jaren 80.

Serj Tankian: Elect the dead (45)
Het gaat lekker met de ex-Sovjets! Zagen we zojuist al op #1 in de Album Top 100 de van oorsprong Georgische Katie Melua, op #45 komt Serj Tankian binnen, een man met Armeense roots. Serj is overigens geboren in Libanon en opgegroeid in de Verenigde Staten. Tankian is natuurlijk vooral bekend als zanger, toetsenist en gitarist van System of a down. Hij komt nu met zijn solodebuut. Tankian is erg politiek betrokken en spreekt zich vaak uit als anti-geweldsactivist. Onlangs is hij verhuisd naar Nieuw Zeeland, om daar het einde van de Amerekaanse militaire bemoeienissen in Irak af te wachten…

Santana: Ultimate Santana (68)
In 2000 verscheen de dubbel-cd ‘The ultimate collection’ van Santana, die tot #5 kwam. We zijn zeven jaar verder en Devadip Carlos Santana (Autlan de Navarro, 20 juli 1947) komt met zijn the New Santana band met een nieuwe verzamelaar, ‘Ultimate Santana’. Geen dubbel-cd, maar ‘slechts’ één cd met achttien nummers waaronder vier nieuwe nummers met Tina Turner, Jennifer Lopez en Chad Kroeger.

Kinderen voor kinderen: De gamer (73)
Afgelopen weekend vonden in Baarn de opnames plaats van het (pop)concert van Kinderen voor kinderen, dat uitgezonden wordt op zaterdag 10 november. Met Isolde Hallensleben (‘jakhals’ in het tv-programma ‘De wereld draait door’) presenteerden de kinderen de liedjes van het album ‘De gamer’, het 28ste Kinderen voor kinderen album. Op ‘De gamer’ staan twaalf liedjes met thema’s variërend van ‘de meester’, ‘de gamer’ en ‘dolfijn’. Maar ook ‘Stop’, tegen vervuiling en smeltende ijskappen, kortom het milieu dus. De twaalf liedjes worden gezongen door 26 kinderen en ook dit jaar staat het koor onder leiding van Babette Labeij. Tussen de tekstdichters herkenden wij twee bekenden: Claudia de Breij, die de tekst schreef van ‘De liefste oma van de wereld (voor Jet)’ en Dolf Jansen die het nummer ‘Rock ’n rollstoel’ schreef. Daarnaast schreven Eric van Tijn en Jochem Fluitsma de muziek voor het nummer ‘Boris’ en produceerden zij het album. Vorige maand werd er met de 16 cd-box ‘Deel 1 -27 compleet’, min of meer afscheid genomen van de voorgaande 27 Kinderen voor kinderen-albums. Lees hier het hele verhaal van Kinderen voor kinderen.

Robert Plant & Alison Krauss: Raising sand (82)
Twee grootheden verenigen zich op ‘Raising sand’. De leider van de legendarische rockgroep Led zeppelin en de bluegrass-superster spelen samen een album vol met covers van veelal onbekendere nummers. Zo zijn de Everly brothers wel een bekende naam, maar hun ‘Gone, gone, gone’ is dat niet. Ook Tom Waits kennen we, maar wellicht niet zijn ‘Trampled rose’. Verder coveren Plant en Krauss composities van onder meer Sam Phillips, Gene Clark en Townes van Zandt. Het album is opgenomen in Los Angeles en Nashville onder leiding van producer T-bone Burnett (die eerder ook bijvoorbeeld Roy Orbison en Elvis Costello onder zijn hoede had).

Erik Hulzebosch: Zwart ijs (89)
Twee hitsingles scoorden Erik Hulzebosch dit jaar: ‘Extase (zonder jou)’ (#2 in juni) en ‘Geloof me’ (#30 in augustus). En dat allemaal dankzij ‘So you wanna be a popstar’ waarvan hij de winnaar was. En nu is er dan zijn eerste serieuze album, ‘Zwart ijs’, waarop twaalf Nederlandstalige nummers staan, waaronder ‘Zo zijn wij’ het duet met Maud, dat tevens de derde single is. Tien jaar geleden al, toen Hulzebosch als tweede was geëindigd in de Elfstedentocht en ontdekt werd als feestnummer, bracht hij al een album uit getiteld 'Zing en feest mee met Erik Hulzebosch', maar dat was van een geheel ander kaliber. (Info met dank aan de Chartsman.) Afgelopen zaterdag werd Maaike Jansen winnares van de tweede editie van ‘So you wanna be a popstar’, waarin de competitie niet tussen bekende Nederlanders, maar nog onontdekte talenten ging. Haar single ‘Don’t look for me’ ligt deze week in de winkels. Over een album wordt voorlopig nog niet gesproken…

Laccorda: II (91)
Maar liefst 25 duizend keer is het album ‘Laccorda en Cor Bakker’ over de toonbank te zijn gegaan… Op dat album (#16 eind vorig jaar) mengde het meidenkoor Laccorda, ontdekt door pianist en programmamaker Cor Bakker, allerlei muziekstijlen in een koorarrangement en – never change a winning team – dat zelfde doen ze nu ook op deel 2. Op het nieuwe album vind je dus bijvoorbeeld titels als ‘Stil in mij’ (Van dik hout), ‘Mijn houten hart’ (de Poema’s), ‘You’ (Ten sharp) en ‘In nije dei’ (de Kast) en ook twee heel opvallende nummers. Zo zingt het koor ‘Het regent zonnestralen’ (Acda en De Munnik) en laat dat nummer toevallig deze week als single binnenkomen in de uitvoering van DJ Servé feat. Starkoo. En Laccorda zingt ook, heel hip, een postuum duet met André Hazes: zijn originele vocalen zijn te horen samen met het koor in ‘Zeg maar niets meer’.