vrijdag 20 juni 2014

Hitflits: Oranjekoorts loopt op: ‘Rio’ tweede WK-#1 dit jaar

De Single Top 100 van vorige week werd op vrijdag afgesloten en dus was het nog onzeker hoe de  wedstrijd tegen Spanje zou uitpakken. Wij weten inmiddels beter (het werd 1-5). Vervolgens kwam daar woensdag de moeizame winst op Australië overheen (2-3). Sindsdien is de koorts rond de diverse WK-hits flink opgelopen en dat is te zien aan de hitparade van deze week, want er staan maar liefst 11 Oranje-hits in. Bij de bovenste tien zijn het er zelfs twee, waaronder de #1 en #2!

TOP 5

  1. (6)       Gerard Joling: Rio (eerste week)
  2. (15)     René Froger: Juich voor Nederland!
  3. (4)       Dotan: Home
  4. (2)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
  5. (1)       Kiesza: Hideaway
Na ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol (#1 op 24 mei), is het nu de beurt aan Gerard Joling met zijn versie van ‘Rio’, de hit van Maywood (#3 in 1981). Hij heeft daarbij wel enige hulp gehad van supermarktketen Plus. De afgelopen week was de spot met Gerard veelvuldig te zien. ‘Rio’ is de tweede WK-hit die binnen één toerrnooi de eerste plaats haalt en zijn elfde #1-hit.
WK-hits

Naast Joling (op #1) en Froger (op #2), staat ook ‘We are one (ole ola)’ van Pitbull feat. Jennifer Lopez & Cláudia Leitte, het officiële WK-lied van de FIFA bij de bovenste tien, (op #9, van #59). ‘De beuk erin oranje’ van Danny de Munk vs Tony Star, heeft de top 10 nog niet bereikt, maar staat al wel op #13, van #30.

Het zijn drie van veertien WK-hits, waarvan tien in het Nederlands worden gezongen. Daaronder twee voormalige #1-hits, die op herhaling gaan, beide van een EK:
#77 André Hazes & het Nederlands elftal: Wij houden van oranje (uit 1988)
#96 Wolter Kroes: Viva Hollandia (uit 2008)
De enige Hollandse nieuwe in het rijtje WK-hits deze week, is ‘Kop die bal in de goal’ van Mattie & Wietze op #94. ‘Ta fète’ van Stromae op #74 is Franstalig en het lied van de Rode Duivels, het Belgische elftal. In de Megaman meer over de WK-hits

albumtracks

Nog maar zes weken geleden schreven the Common Linnets hitgeschiedenis, door met alle 13  tracks van het gelijknamige album de Single Top 100 binnen te komen. Diezelfde week deed Michael Jackson het met 8 tracks en deze week lukt het Ed Sheeran met 6 tracks van het album X te scoren. In tegenstelling tot de anderen, is het album van Ed nog niet uitgebracht, maar zijn de tracks wel los te downloaden, en dat zijn:
#15 Sing
#33 Don’t
#38 Afre love
#44 Bloodstream
#45 Thinking out loud
#56 The man

Tot slot nog het restant eerste weeks noteringen:
#25 5 seconds of summer: Don’t stop (waarschijnlijk aanstaande zondag hun eerste Britse #1)
update 22 juni: De jongens hebben het net niet gered. Met een verschil van bijna 3.000 singles, pakte de a8-jarige Ella Henderson, in 2012 zesde bij X factor , de eerste plaats met haar debuutsingle 'Ghost'
#35 Lilly Wood & the Prick feat. Robin Schulz: Prayer in C
#39 Watermät: Bullit
#71 Fantasticos: Bahia blanca
#80 Nicky Romero & Anouk: Feet on the ground
#98 Theodoor: Steeds maar weer
#100 Cazette feat. The High: Sleepless

ALBUMS

Stonden er vorige week nog een record aantal van 24 albums in de Album Top 100 van acts die op Pinkpop stonden. Daar zijn er deze week nog 17 van over. De hoogste is nog altijd Racine Carrée van Stromae, op #4.

TOP 5

  1. (1)       the Common linnets: The Common Linnets (zesde week)
  2. (2)       Coldplay: Ghost Stories
  3. (7)       Django Wagner: Samen …
  4. (4)       Stromae: Racine Carrée
  5. e.w.     Lana Del Rey: Ultraviolence (aanstaande zondag haar eerste Britse #1)
Zes weken voeren the Common Linnets al de Album Top 100 aan. De voorlaatste keer dat een album het zes weken of langer achtereen de eerste plaats bezet hield, is even geleden. Dat was in 2010 Deleted Scenes From The Cutting Room Floor van Caro Emerald. We weten allemaal hoe het daar mee is afgelopen: in totaal 30 weken op #1!

Zolang zullen the Common Linnets het niet volhouden, want de kans is groot dat ze volgende week de eerste plaats kwijt zijn. Het is alleen de vraag aan wie, want vandaag verschijnen twee albums die kans maken op die eerste plaats. Het dubbelalbum Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon en X, het tweede album van Ed Sheeran.

Morgen, zaterdag, vind in Enschede het evenement Tuckerville plaats, met optredens van Ilse DeLange & Waylon (the Common Linnets), De Dijk, Tim Knol en Daniël Lohues. Niet alle bezoekers hebben het album van the Common Linnets al, dus wellicht zit een zevende week er nog wel in! De TROS zendt het gebeuren zaterdagmiddag live uit op Radio 2.

De overige eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#6 Henk Bernard: Puur liefde
#7 Thé Lau: Platina Blues
#8 Linkin park: The Hunting Party
#11 Tiësto: A Town Called Paradise
#17 F: Drama Op De Dansvloer
#35 André Rieu & The John Strauss Orchestra: Magic Of The Musicals
#36 Deadmau5: While (1<2)
#39 Jennifer Lopez: A.K.A.
#69 Willie Nelson: Band Of Brothers

Ongetwijfeld zal er weer geroepen worden dat Gerard Joling zijn #1-hit (weer) heeft ‘gekocht’. Vergeet echter niet dat iTunes niet zaligmakend is, er zijn nog andere downloadplatforms, die niet meegenomen worden door andere hitparades. Zij tellen echter wel de airplay mee voor hun lijsten, en daarin zal je WK-hits niet of weinig tegenkomen. En zo heeft ieder zijn eigen lijst!

Tot zover deze hitflits. Morgen staan op de nieuwspagina van 3FM de achtergronden van de nieuwe albums. Wij melden ons na het weekend weer met een verse Megaman.

maandag 16 juni 2014

Megaman bij week 24 – 14 juni 2014

Laatste week voor Kiesza.

En verder in deze Megaman: een tussenstand van het oranje hitelftal, Frank van Etten helpt Roy Donders, Piano man na 41 jaar alsnog een hit (met dank aan N=5), Lana Del Rey houdt er niet van popster te zijn en grootste val voor Nick & Simon.

Ondanks een record aantal albums van Pinkpop acts, voeren the Common linnets ook deze week de boventoon in de Album Top 100. Lees het nog eens na in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Daarnaast is er de special ‘De invloed van Pinkpop op singles en albums’, met het verloop van dag tot dag.

Wat voor invloed heeft de winst van Spanje en de wedstrijd tegen Australië aanstaande woensdag op de WK-hits? Dat zien we vrijdag in een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 15 juni 2014

Laatste week voor Kiesza

#1 Kiesza: Hideaway            *** tweede week op #1 ***

Zijn wij helderziend, dat we nu al weten dat Kiesza met ‘Hideaway’ volgende week haar #1-positie kwijt is? Welnee, dat is gewoon een kwestie van gezond verstand. Na de overwinning van het Nederlands elftal op Spanje afgelopen vrijdag en met de wedstrijd aanstaande woensdag tegen Australië in het verschiet, loopt de oranjekoorts nu hard op. Het kan dan ook bijna niet anders dat de nieuwe #1 een WK-nummer wordt. Welke, weten we vrijdag!

WK-hits 2014 (5) *** een tussenstand ***

Hè hè, eindelijk is het WK-voetbal van start gegaan. Het Nederlands elftal van Louis van Gaal heeft niet alleen Spanje verslagen met 5-1, maar ook laten zien al best een elftal te zijn, dat er gezamenlijk voor gaat. 
De komende twee wedstrijden moet blijken of ze dat kunnen volhouden en of we nog meer verrassingen kunnen verwachten. Als we echter kijken naar het oranje hitelftal, dan zien we dat dit nog lang niet op sterkte is. Er staan slechts zeven nummers in de Single Top 100 die onder dit genre vallen, en dat zijn de volgende. Een tussenstand:

#6 Gerard Joling: Rio
#15 René Froger: Juich voor Nederland!
#16 Jan Smit & Johnny de Mol: Nederland wordt wereldkampioen!
#30 Danny de Munk vs. Tony Star: De beuk erin oranje
#48 Vengaboys: 2 Brazil!
#62 Gebroeders Ko: Voor oranje
#83 Johnny Gold: Nederland … oh Nederland

Op de reservebank (de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100) staan de volgende hits te dringen om een plaatsje in het Oranje elftal:
#135 Gers Pardoelpunt: Lowietje
#148 Mattie & Wieteze: Kop die bal in de goal
#164 Najib Amhali & Plussupportact: Oranje leeuwen

Daarnaast staan er nog twee WK-gerelateerde nummers in de lijst:
#59 Pitbull feat. Jennifer Lopez & Claudia Leitte: We are one (ole ola)
#78 Shakira: Dare (la la la) / La la la (Brasil 2014) feat. Carlinhos Brown

Bob Offenberg zingt Ik hou alleen van jou voor zijn vriendin

#65 Bob Offenberg: Ik hou alleen van jou                                              *** hoogste eerste weeks ***

De 18-jarige Bob Offenberg heeft aan belangstelling van vrouwelijke fans niet te klagen. Hoewel iedere fan zich persoonlijk aangesproken zal voelen worden als Bob zijn nieuwe single ‘Ik hou alleen van jou’ zingt, is dit voor één persoon geen loze kreet. De 19-jarige Joanna van ’t Hof, die hij al sinds zijn negende kent toen hij nog op een woonwagenkamp woonde, is sinds kort zijn vriendin.

Frank van Etten helpt Roy Donders

#71 Frank van Etten: Ik leef vandaag

Sinds 2012 gaat het heel goed met de carrière van Frank van Etten. In dat jaar scoorde hij drie noteringen en vorig jaar zelfs vier! Dat aantal zal hij dit jaar niet meer halen, want ‘Ik leef vandaag’ is pas zijn eerste notering dit jaar. Frank is namelijk niet alleen zanger, hij schrijft ook nummers (waaronder ‘Ik leef vandaag’ met Alie Bakker) en heeft ook nog een eigen opname studio. Daarin zal Roy Donders, stylist van het Zuiden na de zomer een album opnemen.

Piano man na 41 jaar alsnog een hit (met dank aan N=5)

#77 Billy Joel: Piano man

Nederland ontdekte William Martin ‘Billy’ Joel (the Bronx, New York, 9 mei 1949) pas in 1976 met ‘James’, goed voor een 16e plaats. Daarna volgden vele hits waaronder een #1-notering voor ‘Goodnight Saigon’ in 1983.

In 1973 bracht Billy zijn eerste soloalbum Cold Spring Harbor uit, dat technisch (Joel klonk als een Chipmonk) en commercieel een flop was. Joel wilde daarop van zijn platencontract met Family Productions (voor 10 albums!) af, maar dat lukte niet. Om toch geld te verdienen, speelde hij als barpianist onder de schuilnaam Bill Martin in bars in Los Angeles en omgeving. In die periode schreef hij ‘Piano man’, dat deze week binnenkomt op #77. Daarmee scoort hij na zeventien jaar (‘To make you feel my love’, #99 in 1997 was zijn voorlaatste hitfeit), weer een hit.

reclamespot

Aanleiding voor de hitnotering van ‘Piano man’ nu, is een reclamespot van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met het thema ‘Waar ga jij naar toe vandaag?’. De spot is er op gericht dat reizigers door de NS worden geholpen een reis naar hun hand te zetten.

De campagne is opgezet door het reclamebureau N=5 uit Amsterdam, dat ook campagnes bedacht voor onder andere Telfort (huidige campagnes met acteur Patrick Stoof), Alzheimer (‘Identiteit’) en Radio 2 (‘Come together’). 
In de reclamespot van de NS reist een jongen met de trein van Haarlem naar Rotterdam. Daar aangekomen ziet hij op een bord Rotterdam - Londen staan, waarna hij besluit de trein te pakken en daar naar toe te gaan. Daar aangekomen, pakt hij een taxi naar ‘Rick’s bar’ waar op dat moment de pianist het nummer ‘Piano man’ speelt.

Aan de vele reacties op de spot, ‘beter dan de 13 in een dozijn reclames met Nick & Simon’, is te merken dat NS hiermee een goede keuze heeft gemaakt.

Top 2000 classic

‘Piano man’, in 1973 op single uitgebracht, behaalde in de Amerikaanse hitparade de 25e plaats. Bij ons bleef het altijd een nummer dat regelmatig wordt gedraaid, en sinds het begin van de Radio 2 Top 2000 in 1999 een notering kreeg. Hoogste plaats tot nu toe is #18, in 2013. Wellicht dat het nummer dankzij de spot van de NS dit jaar nog hoger komt.

Lana Del Rey houdt er niet van popster te zijn

#87 Lana Del Rey: Brooklyn baby

Eind mei werd het nummer ‘West coast’ gepresenteerd en vorige week was er ineens ‘Brooklyn baby’ van Lana Del Rey, dat nu de vierde (!) single van haar album Ultraviolence blijkt te zijn. Volg je het nog? En dan hebben het nog helemaal niet over ‘Criminals run the world’ en ‘Behind closed doors’, nummers die in januari ‘uitlekten’. Kortom, de pr-machine voor Lana Del Rey draait weer op volle toeren! En misschien hoort daar het volgende bericht ook wel bij.

dood

“Ik wil dit niet meer blijven doen. Maar ik doe het toch.” Aldus Lana Del Rey in The Guardian hoe ongelukkig ze wel niet is: dat ze er niet van houdt om een popster te zijn, dat ze zich constant door critici allerhande geviseerd voelt, dat ze tourt en helemaal niet meer wil leven net als haar grote idool Amy Winehouse die op 27-jarige leeftijd overleed. De kans dat Lana, wiens echte naam Elisabeth Woolridge Grant luidt, nog tot de club van 27gaat behoren, is uiterst klein, want aanstaande zaterdag wordt ze 28. We houden het er op dat Lana gefascineerd is door de dood. Dat bleek ook al uit de titel van haar vorige album Born To Die, met de hit ‘Videogames’ (#2 in 2012)

Fink vroeg Ruben Hein voor pianostuk

#89 Fink: Looking too closely

Je zou het misschien niet zeggen, maar waarschijnlijk heb je toch al eens eerder van Fink gehoord.  Voordat Emeli Sandé wereldwijd succes had met ‘Read All About It (Part III) ’, had Professor Green het nummer ook al opgenomen met Fink: ‘Read All About It (part II) ’. De eerste versie was die van Green met Sandé.

‘Looking too closely’ is de eerste hitsingle voor Fink in Nederland en daar mag hij 3FM wel dankbaar voor zijn, dat het nummer vorige week koos tot Megahit. Fink, alter ego van de Britse muzikant Fin Greenall uit Cornwall, kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Zijn vader speelde folkmuziek, zijn moeder klassiek.
Tijdens zijn studie geschiedenis aan de universiteit van Leeds, veranderde zijn muzikale interesse van bandjes als the Cure en the Smiths naar de elektronische muziek van Aphex twin en the Orb. In de jaren ’90 produceerde Fink techno. Voordat Amy Winehouse bekend werd, werkte hij met haar samen.

zelf liedjes maken

Vervolgens kwam Fink erachter dat hij liever op zijn akoestische gitaar liedjes wilde maken in plaats van nummers voor anderen produceren/schrijven. Dat leidde inmiddels tot vier studioalbums. Op 14 juli verschijnt zijn vijfde album Hard Believer. Eigenlijk moeten we zeggen hun vierde album, want Fink is band. Op 17 augustus kun je dat zelf ervaren als Fink op Lowlands staat en anders op 22 of 23 november in Paradiso, Amsterdam. Wedden dat Ruben Hein dan ook van de partij is? Hij speelt namelijk piano op ‘Looking too closely’. Beiden kennen elkaar al jaren en zijn goede vrienden.

Henk Bernard wil succes album overtreffen

#90 Henk Bernard: Als een vogel zo vrij

Afgelopen week en komende week is Henk Bernard druk in de weer met het promoten van de single 'Als een vogel zo vrij' en Pure Liefde, zijn vierde album. Aanstaande zaterdag, 21 juni, wordt het album officieel gepresenteerd in uitgaansgelegenheid De Ster in Nieuwkuijk met gastoptredens van collega artiesten.. Op die dag weet Henk ook of het album nog beter scoort dan Met Gevoel, dat een jaar geleden op de achtste plaats binnenkwam. Gezien het aantal instores (6) die tot aanstaande vrijdag gepland staan, moet dat wel lukken.

Grootste val voor Nick & Simon

#194 Nick & Simon: De horizon     *** buiten mededinging ***

In de Megaman draait het om de noteringen in de Single Top 100. Deze week wijken daar even vanaf en niet zonder reden. ‘De horizon’ van Nick & Simon, vorige week binnen op #11, valt namelijk helemaal buiten de Single Top 100. We komen het nummer nog net tegen in de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100, op #194! Vanaf #11 buiten de singlelijst vallen is geen record, maar wel heel bijzonder. En zeker waar het Nick & Simon betreft!
Volgens megahistoricus Rudy van Vliet staat ‘De horizon’ op de derde plaats van hoogste nummers die na één week uit de Single Top 100 vallen:
#4 One direction: Strong (30 november 2013)
#10 Sef Thissen & Lange Frans: Zwaard van Damocles (14 juli 2007)
#11 Nick & Simon: De horizon (7 juni 2014)

geen stream

Na een week waarin alles uit de kast werd gehaald (tv-optreden, instores) om ‘De horizon’ op #1 te krijgen, wat mislukte (nummer was niet als stream beschikbaar), zijn de activiteiten van het duo op een zeer laag pitje gezet. Zo lijkt het tenminste. De notering was binnen, dus waarom nog moeite doen? Alle pijlen zijn nu gericht op het dubbelalbum Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon, dat op 20 juni verschijnt. Dat moet natuurlijk wél een succes worden.

De invloed van Pinkpop op albums en singles, dag voor dag

Met de euforie rond het Nederlands voetbalelftal én de hockeydames (jammer van de heren), zijn we alweer bijna vergeten dat nog maar een week geleden in Landgraaf het Pinkpopfestival plaatsvond. Het was de 45e editie, die in tegenstelling tot 2013, wel uitverkocht was.
Daar hielpen niet alleen de drie headliners, the Rolling stones (zaterdag), Arctic monkeys (zondag) en Metallica (maandag), aan mee, maar zeker ook nog zo’n 50 andere acts, die met z’n allen zorgden voor een sterke editie. Niet dat er veel nieuwe muziek viel te ontdekken, maar dat hoeft ook niet meer op het oudste popfestival op het Europese vasteland.

gitaren

Na afloop van de editie van 2013 liet Jan Smeets, de organisator en mede samensteller, weten dat er in ieder geval in 2014, zeker 3 hardrock/metalbands zullen worden geprogrammeerd, want die werden de afgelopen twee jaren node gemist. Smeets heeft zijn woord gehouden, want naast Metallica en Limp bizkit, konden de liefehebbers van snoeiende gitaren terecht bij Mastodon, Avenged sevenfold en Rob Zombie.

invloed op de verkoop

Al sinds 1999 stellen we ons de vraag: “Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums?” In de eerste jaren waren er geen daglijsten zoals nu. Toen konden we ook alleen vergelijkingen maken op weekbasis. Maar met de dagelijkse voorlopige single en albumlijsten kunnen we dat wel. Daardoor kunnen we al een dag na Pinkpop het effect zien (als het er is).

meten over 2 weken

We kijken echter niet alleen naar de week na Pinkpop, maar ook de week daarvoor. Immers in de aanloop naar het festival draait de pr-machine op volle toeren en komen nummers van de optredende acts al regelmatig langs via de diverse media. Daarnaast zijn er acts die vlak voor het festival een nieuw album uitbrengen. Dit jaar is dat Clean bandit met het album New Eyes kwam, dat vorige week al een notering kreeg op #22.

De meting loopt van week 22 – week 24 voor de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums en de Single Top 200 (= Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst. In week 24 kijken we naar de dagelijkse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

Ter info: van de Midprice Top 50 zijn geen dagelijkse standen. Daarvan worden dan ook alleen de weekstanden vermeld.

Singles daarentegen zijn er van Pinkpopacts niet of nauwelijks, en dus worden deze voornamelijk digitaal aangeschaft, waardoor de invloed ook sneller zichtbaar is. Dit komt vooral naar voren in de Bubbling under Top 100, waar ook albumtracks, die gedownload zijn, worden opgenomen. Nu weet je hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

record

In de Hitflits meldden we al dat er deze week een record aantal van 24 albums (en 27 als we de drie Led zeppelin albums meerekenen) van Pinkpopacts staan in de nieuwe Album Top 100. In 2013 waren dat er nog maar 17. 

Onder die 24 albums dit jaar, zit slechts één notering die niet eerder genoteerd stond: Vessel van Twenty one pilots, binnen op #97. Voor de rest zijn het of albums die vorige week al in de lijst stonden (11) of albums die op herhaling gaan (12). Het kan dus om een album gaan dat twee weken geleden nog genoteerd stond, maar het kan ook een album uit bijvoorbeeld 1991 gaan.

eerste #1

Op zondagavond, rond een uur of 6, stond Ed Sheeran helemaal in zijn eentje op het podium. Een uurtje later zou via Radio-1, de Britse popzender van de BBC, bekend worden gemaakt, dat hij met ‘Sing’ zijn eerste Britse #1-hit zou scoren. Officieel, want officieus wist hij het al en dat vierde Ed dan ook op het podium. Zijn optreden heeft veel indruk gemaakt en zorgt dat zijn album + de meeste winst boekt, 58 plaatsen, en uit komt op #15. Daarnaast staan vier singles van hem in de belangstelling, waarvan ‘Sing’ het meest: op #12, gestegen van #48.

best verkocht

Op het Pinkpop terrein zelf worden bij de stand van Concerto & Plato ook albums verkocht en is Racine Carrée van Stromae het meest verkocht. In de albumlijst moet hij echter genoegen nemen met een vierde plaats, maar is daarmee wel de bestverkochte Pinkpop act. In de Midprice Top 50 scoort hij op #2 met Cheese en in de Single en Bubbling-under staat hij met vijf singles genoteerd.

afscheid

In april maakte zanger Thé Lau van the Scene in RTL Late Night bekend dat hij niet lang meer heeft te leven. Thé heeft sinds augustus 2013 keelkanker en inmiddels is de ziekte uitgezaaid naar zijn longen. Na die uitzending is het idee ontstaan om iets voor hem te doen. Op 5 juni mondde dat uit in een hele uitzending van RTL Late Night die gewijd was aan Thé en zijn muziek.

wens

The Scene had nog nooit opgetreden op Pinkpop. Het was een lang gekoesterde wens om daar ooit nog te staan. Thé: “Wij hebben altijd het liefst gespeeld op festivals en waren ook altijd het best op festivals. In onze prijzenkast was Pinkpop de grote ontbrekende trofee. En dit is toch het festival der festivals. Meteen toen ik het slechte nieuws had gekregen, was er iemand die zei: ik ga dat regelen.”
Tijdens zijn eerste en laatste optreden op Pinkpop zong Thé Lau nummers met zijn band the Scene én een aantal bekende Nederlanders op, waaronder Paskal Jakobsen van Bløf en Tom Barman van DEUS. Getuige de sociale media heeft dit afscheidsoptreden veel mensen niet onberoerd gelaten. In de albumlijst zorgt dat voor de binnenkomst van drie albums van the Scene en eentje van hemzelf. Daarnaast gaan twee goedkopere albums op herhaling en staan drie singles van the Scene weer in de belangstelling.

Pinkpopflitsen

- Eind mei steeg Venus & Mars van Jett Rebel naar #26, waarna het album zakte naar #55 en vorige week #71. Het leek gebeurd te zijn, maar het optreden op Pinkpop, waarbij hij met funklegende Larry Graham op het podium stond, zorgt dat het album stijgt naar #24
- Ed Kowalczyk, voorheen zanger van de band Live, trad op met het Noordpool Orkest uit Drachten en bracht nummers van het album Throwing Copper van Live uit 1994, dat nu binnenknalt op de eerste plaats van de Midprice Top 50. Het album Awake – The best of Live komt daar binnen op #47.
- Chef ‘special dat optrad met de 12-jarige Duco Akkerman op tropmpet, ontving een gouden plaat voor de single ‘In your arms’, dat een winst boekt van 17 plaatsen en op #23 uitkomt
- Ook de Britse band Bastille kreeg goud, niet voor een single, maar voor het album Bad Blood, dat in de 50e week een nieuw hoogte bereikt: #9. Hoogste stand tot deze week was #22, eerder dit jaar). Vorig jaar stond Bastille ook al op Pinkpop, toen als vervanger van Grouplove

Er valt natuurlijk nog veel meer te melden, maar daarvoor verwijzen je graag naar de site van onder andere 3 voor 12 van de VPRO, waar je het Pinkpopfestival nog een keer kunt beleven.

Voor de rangen en (dag)standen van Pinkpopacts, kun je hier terecht. Tot volgend jaar!