vrijdag 20 juni 2014

Hitflits: Oranjekoorts loopt op: ‘Rio’ tweede WK-#1 dit jaar

De Single Top 100 van vorige week werd op vrijdag afgesloten en dus was het nog onzeker hoe de  wedstrijd tegen Spanje zou uitpakken. Wij weten inmiddels beter (het werd 1-5). Vervolgens kwam daar woensdag de moeizame winst op Australië overheen (2-3). Sindsdien is de koorts rond de diverse WK-hits flink opgelopen en dat is te zien aan de hitparade van deze week, want er staan maar liefst 11 Oranje-hits in. Bij de bovenste tien zijn het er zelfs twee, waaronder de #1 en #2!

TOP 5

 1. (6)       Gerard Joling: Rio (eerste week)
 2. (15)     René Froger: Juich voor Nederland!
 3. (4)       Dotan: Home
 4. (2)       Tove lo feat. Hippie Sabotage: Stay high
 5. (1)       Kiesza: Hideaway
Na ‘Nederland wordt kampioen!’ van Jan Smit & Johnny de Mol (#1 op 24 mei), is het nu de beurt aan Gerard Joling met zijn versie van ‘Rio’, de hit van Maywood (#3 in 1981). Hij heeft daarbij wel enige hulp gehad van supermarktketen Plus. De afgelopen week was de spot met Gerard veelvuldig te zien. ‘Rio’ is de tweede WK-hit die binnen één toerrnooi de eerste plaats haalt en zijn elfde #1-hit.
WK-hits

Naast Joling (op #1) en Froger (op #2), staat ook ‘We are one (ole ola)’ van Pitbull feat. Jennifer Lopez & Cláudia Leitte, het officiële WK-lied van de FIFA bij de bovenste tien, (op #9, van #59). ‘De beuk erin oranje’ van Danny de Munk vs Tony Star, heeft de top 10 nog niet bereikt, maar staat al wel op #13, van #30.

Het zijn drie van veertien WK-hits, waarvan tien in het Nederlands worden gezongen. Daaronder twee voormalige #1-hits, die op herhaling gaan, beide van een EK:
#77 André Hazes & het Nederlands elftal: Wij houden van oranje (uit 1988)
#96 Wolter Kroes: Viva Hollandia (uit 2008)
De enige Hollandse nieuwe in het rijtje WK-hits deze week, is ‘Kop die bal in de goal’ van Mattie & Wietze op #94. ‘Ta fète’ van Stromae op #74 is Franstalig en het lied van de Rode Duivels, het Belgische elftal. In de Megaman meer over de WK-hits

albumtracks

Nog maar zes weken geleden schreven the Common Linnets hitgeschiedenis, door met alle 13  tracks van het gelijknamige album de Single Top 100 binnen te komen. Diezelfde week deed Michael Jackson het met 8 tracks en deze week lukt het Ed Sheeran met 6 tracks van het album X te scoren. In tegenstelling tot de anderen, is het album van Ed nog niet uitgebracht, maar zijn de tracks wel los te downloaden, en dat zijn:
#15 Sing
#33 Don’t
#38 Afre love
#44 Bloodstream
#45 Thinking out loud
#56 The man

Tot slot nog het restant eerste weeks noteringen:
#25 5 seconds of summer: Don’t stop (waarschijnlijk aanstaande zondag hun eerste Britse #1)
update 22 juni: De jongens hebben het net niet gered. Met een verschil van bijna 3.000 singles, pakte de a8-jarige Ella Henderson, in 2012 zesde bij X factor , de eerste plaats met haar debuutsingle 'Ghost'
#35 Lilly Wood & the Prick feat. Robin Schulz: Prayer in C
#39 Watermät: Bullit
#71 Fantasticos: Bahia blanca
#80 Nicky Romero & Anouk: Feet on the ground
#98 Theodoor: Steeds maar weer
#100 Cazette feat. The High: Sleepless

ALBUMS

Stonden er vorige week nog een record aantal van 24 albums in de Album Top 100 van acts die op Pinkpop stonden. Daar zijn er deze week nog 17 van over. De hoogste is nog altijd Racine Carrée van Stromae, op #4.

TOP 5

 1. (1)       the Common linnets: The Common Linnets (zesde week)
 2. (2)       Coldplay: Ghost Stories
 3. (7)       Django Wagner: Samen …
 4. (4)       Stromae: Racine Carrée
 5. e.w.     Lana Del Rey: Ultraviolence (aanstaande zondag haar eerste Britse #1)
Zes weken voeren the Common Linnets al de Album Top 100 aan. De voorlaatste keer dat een album het zes weken of langer achtereen de eerste plaats bezet hield, is even geleden. Dat was in 2010 Deleted Scenes From The Cutting Room Floor van Caro Emerald. We weten allemaal hoe het daar mee is afgelopen: in totaal 30 weken op #1!

Zolang zullen the Common Linnets het niet volhouden, want de kans is groot dat ze volgende week de eerste plaats kwijt zijn. Het is alleen de vraag aan wie, want vandaag verschijnen twee albums die kans maken op die eerste plaats. Het dubbelalbum Herinneringen: Het Beste Van Nick & Simon en X, het tweede album van Ed Sheeran.

Morgen, zaterdag, vind in Enschede het evenement Tuckerville plaats, met optredens van Ilse DeLange & Waylon (the Common Linnets), De Dijk, Tim Knol en Daniël Lohues. Niet alle bezoekers hebben het album van the Common Linnets al, dus wellicht zit een zevende week er nog wel in! De TROS zendt het gebeuren zaterdagmiddag live uit op Radio 2.

De overige eerste weeks noteringen van deze week zijn:
#6 Henk Bernard: Puur liefde
#7 Thé Lau: Platina Blues
#8 Linkin park: The Hunting Party
#11 Tiësto: A Town Called Paradise
#17 F: Drama Op De Dansvloer
#35 André Rieu & The John Strauss Orchestra: Magic Of The Musicals
#36 Deadmau5: While (1<2)
#39 Jennifer Lopez: A.K.A.
#69 Willie Nelson: Band Of Brothers

Ongetwijfeld zal er weer geroepen worden dat Gerard Joling zijn #1-hit (weer) heeft ‘gekocht’. Vergeet echter niet dat iTunes niet zaligmakend is, er zijn nog andere downloadplatforms, die niet meegenomen worden door andere hitparades. Zij tellen echter wel de airplay mee voor hun lijsten, en daarin zal je WK-hits niet of weinig tegenkomen. En zo heeft ieder zijn eigen lijst!

Tot zover deze hitflits. Morgen staan op de nieuwspagina van 3FM de achtergronden van de nieuwe albums. Wij melden ons na het weekend weer met een verse Megaman.

4 opmerkingen:

 1. Niet zaligmakend, nee, maar feit: 90% van de markt !
  + Geen = 0 % Streams ... en een verschil van + 50% gemiddeld door de week (W25). Nee hij staat zelfs 40% voor in de uiteindelijke lijst op Dotan. Dus "circa 90%" komt toevallig van de kleine versnipperde downloadplatvorms, alleen bij Joling: tuurlijk, nee nee diegeen die een keer liegt, liegt .... ( Rene Stond altijd veel Hoger btw) Btw heb het uiteraard alleen over verkopen !!! jammer dit, wel valt het "toevallig op" dat het "sjoemelen" minder wordt, door de streams die meetellen en wiens invloed steeds groter wordt, of kortom moeilijker in te schatten hoeveel je moet sjoemelen :-) en duurder inderdaad :-) ...maar ja niet zien, maar toch geloven is historisch gezien altijd toebedeeld aan de meerderheid van het volk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en BTW, "( toevallig )" vorige week reeds voorspeld, zo duidelijk is het voor diegeen die zich echt interesseert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rio - Joling , nu: # 39 in ITunes met 10% :-) vrijdag: Single-Top 100 : #1 !!! Zonder streams ook nog , Ja Ja :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is Jolings 12de nummer 1 hit:
  1: Ticket to the tropics
  2: No more Bolero's
  3: Maak me gek
  4: Blijf bij mij (met André Hazes)
  5: Ik hou d'r zo van
  6: Laat me alleen (met Rita Hovink)
  7: Engel van mijn hart
  8: Ik leef mijn droom
  9: Echte vrienden (met Jan Smit)
  10: De nacht voorbij
  11: Mijn liefde (met Jandino)
  12: Rio

  BeantwoordenVerwijderen