zondag 15 juni 2014

De invloed van Pinkpop op albums en singles, dag voor dag

Met de euforie rond het Nederlands voetbalelftal én de hockeydames (jammer van de heren), zijn we alweer bijna vergeten dat nog maar een week geleden in Landgraaf het Pinkpopfestival plaatsvond. Het was de 45e editie, die in tegenstelling tot 2013, wel uitverkocht was.
Daar hielpen niet alleen de drie headliners, the Rolling stones (zaterdag), Arctic monkeys (zondag) en Metallica (maandag), aan mee, maar zeker ook nog zo’n 50 andere acts, die met z’n allen zorgden voor een sterke editie. Niet dat er veel nieuwe muziek viel te ontdekken, maar dat hoeft ook niet meer op het oudste popfestival op het Europese vasteland.

gitaren

Na afloop van de editie van 2013 liet Jan Smeets, de organisator en mede samensteller, weten dat er in ieder geval in 2014, zeker 3 hardrock/metalbands zullen worden geprogrammeerd, want die werden de afgelopen twee jaren node gemist. Smeets heeft zijn woord gehouden, want naast Metallica en Limp bizkit, konden de liefehebbers van snoeiende gitaren terecht bij Mastodon, Avenged sevenfold en Rob Zombie.

invloed op de verkoop

Al sinds 1999 stellen we ons de vraag: “Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums?” In de eerste jaren waren er geen daglijsten zoals nu. Toen konden we ook alleen vergelijkingen maken op weekbasis. Maar met de dagelijkse voorlopige single en albumlijsten kunnen we dat wel. Daardoor kunnen we al een dag na Pinkpop het effect zien (als het er is).

meten over 2 weken

We kijken echter niet alleen naar de week na Pinkpop, maar ook de week daarvoor. Immers in de aanloop naar het festival draait de pr-machine op volle toeren en komen nummers van de optredende acts al regelmatig langs via de diverse media. Daarnaast zijn er acts die vlak voor het festival een nieuw album uitbrengen. Dit jaar is dat Clean bandit met het album New Eyes kwam, dat vorige week al een notering kreeg op #22.

De meting loopt van week 22 – week 24 voor de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums en de Single Top 200 (= Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst. In week 24 kijken we naar de dagelijkse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

Ter info: van de Midprice Top 50 zijn geen dagelijkse standen. Daarvan worden dan ook alleen de weekstanden vermeld.

Singles daarentegen zijn er van Pinkpopacts niet of nauwelijks, en dus worden deze voornamelijk digitaal aangeschaft, waardoor de invloed ook sneller zichtbaar is. Dit komt vooral naar voren in de Bubbling under Top 100, waar ook albumtracks, die gedownload zijn, worden opgenomen. Nu weet je hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

record

In de Hitflits meldden we al dat er deze week een record aantal van 24 albums (en 27 als we de drie Led zeppelin albums meerekenen) van Pinkpopacts staan in de nieuwe Album Top 100. In 2013 waren dat er nog maar 17. 

Onder die 24 albums dit jaar, zit slechts één notering die niet eerder genoteerd stond: Vessel van Twenty one pilots, binnen op #97. Voor de rest zijn het of albums die vorige week al in de lijst stonden (11) of albums die op herhaling gaan (12). Het kan dus om een album gaan dat twee weken geleden nog genoteerd stond, maar het kan ook een album uit bijvoorbeeld 1991 gaan.

eerste #1

Op zondagavond, rond een uur of 6, stond Ed Sheeran helemaal in zijn eentje op het podium. Een uurtje later zou via Radio-1, de Britse popzender van de BBC, bekend worden gemaakt, dat hij met ‘Sing’ zijn eerste Britse #1-hit zou scoren. Officieel, want officieus wist hij het al en dat vierde Ed dan ook op het podium. Zijn optreden heeft veel indruk gemaakt en zorgt dat zijn album + de meeste winst boekt, 58 plaatsen, en uit komt op #15. Daarnaast staan vier singles van hem in de belangstelling, waarvan ‘Sing’ het meest: op #12, gestegen van #48.

best verkocht

Op het Pinkpop terrein zelf worden bij de stand van Concerto & Plato ook albums verkocht en is Racine Carrée van Stromae het meest verkocht. In de albumlijst moet hij echter genoegen nemen met een vierde plaats, maar is daarmee wel de bestverkochte Pinkpop act. In de Midprice Top 50 scoort hij op #2 met Cheese en in de Single en Bubbling-under staat hij met vijf singles genoteerd.

afscheid

In april maakte zanger Thé Lau van the Scene in RTL Late Night bekend dat hij niet lang meer heeft te leven. Thé heeft sinds augustus 2013 keelkanker en inmiddels is de ziekte uitgezaaid naar zijn longen. Na die uitzending is het idee ontstaan om iets voor hem te doen. Op 5 juni mondde dat uit in een hele uitzending van RTL Late Night die gewijd was aan Thé en zijn muziek.

wens

The Scene had nog nooit opgetreden op Pinkpop. Het was een lang gekoesterde wens om daar ooit nog te staan. Thé: “Wij hebben altijd het liefst gespeeld op festivals en waren ook altijd het best op festivals. In onze prijzenkast was Pinkpop de grote ontbrekende trofee. En dit is toch het festival der festivals. Meteen toen ik het slechte nieuws had gekregen, was er iemand die zei: ik ga dat regelen.”
Tijdens zijn eerste en laatste optreden op Pinkpop zong Thé Lau nummers met zijn band the Scene én een aantal bekende Nederlanders op, waaronder Paskal Jakobsen van Bløf en Tom Barman van DEUS. Getuige de sociale media heeft dit afscheidsoptreden veel mensen niet onberoerd gelaten. In de albumlijst zorgt dat voor de binnenkomst van drie albums van the Scene en eentje van hemzelf. Daarnaast gaan twee goedkopere albums op herhaling en staan drie singles van the Scene weer in de belangstelling.

Pinkpopflitsen

- Eind mei steeg Venus & Mars van Jett Rebel naar #26, waarna het album zakte naar #55 en vorige week #71. Het leek gebeurd te zijn, maar het optreden op Pinkpop, waarbij hij met funklegende Larry Graham op het podium stond, zorgt dat het album stijgt naar #24
- Ed Kowalczyk, voorheen zanger van de band Live, trad op met het Noordpool Orkest uit Drachten en bracht nummers van het album Throwing Copper van Live uit 1994, dat nu binnenknalt op de eerste plaats van de Midprice Top 50. Het album Awake – The best of Live komt daar binnen op #47.
- Chef ‘special dat optrad met de 12-jarige Duco Akkerman op tropmpet, ontving een gouden plaat voor de single ‘In your arms’, dat een winst boekt van 17 plaatsen en op #23 uitkomt
- Ook de Britse band Bastille kreeg goud, niet voor een single, maar voor het album Bad Blood, dat in de 50e week een nieuw hoogte bereikt: #9. Hoogste stand tot deze week was #22, eerder dit jaar). Vorig jaar stond Bastille ook al op Pinkpop, toen als vervanger van Grouplove

Er valt natuurlijk nog veel meer te melden, maar daarvoor verwijzen je graag naar de site van onder andere 3 voor 12 van de VPRO, waar je het Pinkpopfestival nog een keer kunt beleven.

Voor de rangen en (dag)standen van Pinkpopacts, kun je hier terecht. Tot volgend jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten