vrijdag 11 december 2015

Hitflits: Adele ook te sterk voor Coldplay

In eigen land is het de Britse groep Coldplay waarschijnlijk wel gelukt (vanavond weten we het zeker), maar in ons land zeker niet. A Head Full Of Dreams, het zevende studioalbum van de groep, is niet hun vierde #1-album geworden. Na Ghost Stories in 2014, moet de groep  opnieuw genoegen nemen met een tweede plek voor A Head Full Of Dreams.
25 van Adele is eenvoudig weg nog een flinke maat te groot voor Coldplay. 25 verkoopt ruim meer dan twee keer zoveel als het album van Coldplay, dat vanaf vandaag wel op de streaming platforms beschikbaar komt.

Update 21.30 uur: ook in eigen land redt Coldplay het niet

Aan het begin van de week zag het er nog naar uit dat A Head Full Of Dreams van Coldplay in het Verenigd Koninkrijk de eerste plaats zou pakken. Hoewel klein, er was een voorsprong van 1549 albums op 25 en dus een kans op een #1-plaats voor Coldplay. Maar net als in België en in Nederland, pakt 25 de eerste plek. In de derde week zijn er in haar eigen land 353.765 van verkocht, Coldplay deed er slechts 235.975.

Deze derde week van 25 gaat de hitboeken in als de op één na meest verkochte derde week. Voor de beste derde verkoopweek komt 25 nog 27.885 tekort. Dat record is sinds 2008 in handen van Take That met hun album The Circus, waarvan in de derde week dat het op #1 stond, 381.650 werden verkocht.

op naar de 2 miljoen

Van 25 zijn in het Verenigd Koninkrijk in drie weken tijd, 1.593.530 stuks verkocht. Als we 25 op 100% zetten, dan pakt de #2 van 2015, X van Ed Sheeran, slechts 18%! Dit weekend treedt Adele op tijdens de Britse X Factor en dus is de kans groot dat het album eind volgende week boven de 2 miljoen uitkomt. Wat het ook wordt, je leest het natuurlijk hier.

Tot slot nog even de verdeling van de 353.765 exemplaren van 25:
- 322,647 cd's
- 2.885 vinyl
- 28.233 downloads

Morgenavond is op NPO1 het interview te zien dat Paul de Leeuw op 2 november in Londen had met Adele. En nu terug naar onze albumlijst!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Adele: 25 (derde week)
2. EW  Coldplay: A Head Full Of Dreams
3. (4)   Justin Bieber: Purpose
4. (2)   Marco Borsato: Evenwicht
5. EW  Golden Earring: The Hague

Raar Maar Waar (deel 36) van Kinderen voor Kinderen zakt naar de zesde plaats. Het album stond elf weken in de top 5, waarvan één week op de eerste plaats, de 14e in de rij. Een maand geleden bereikte het album de gouden status (= 20.000 verkochte albums) en is inmiddels hard op weg naar platina. Met vier kerstconcerten, twee op 22 en twee op 23 december in de Heineken Music Hall in Amsterdam, moet dat lukken.

Gaan we over naar het restant van de twaalf eerste weeks noteringen:
#13 SFB: Reset The Levels II: The Boulevard
#14 Bruce Springsteen: The Ties That Bind – The River Collection
#25 Troye Sivan: Blue Neighbourhood
#31 Maria Mena: Growing Pains
#44 Brigitte Kaandorp: Thuis
#50 Them: The Complete Them 1964 - 1967
#54 Rush: R40 Live
#86 Fleetwood Mac: Tusk – Deluxe Edition
#87 G-Eazy: When It’s Dark Out
#95 Gabriel Ríos: This Marauder’s Midnight

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: Love Yourself (tweede week)
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (3)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (4)   Adele: Hello
5. (5)   Shawn Mendes: Stitches

Britse hitparade volgt Nederland (4)

Zowel in onze hitparade als de Britse lijst, blijft ‘Sorry’ van Justin Bieber op #2 en ‘Love Yourself’ de bovenste beste. In ons land levert dat geen record op, maar in het Verenigd Koninkrijk wel. Bieber is daar nu de eerste act die zichzelf van de eerste plaats stootte én het lukt om twee weken achtereen met dezelfde nummers in dezelfde volgorde te staan.

Van ‘Love Yourself’ zijn er daar 113.709 (incl. 57,737 streams) verkocht. ‘Sorry’ volgt met 82.509 stuks. ‘Love Yourself’ komt na vier weken uit op 396.844 stuks, ‘Sorry’ doet 684.234 en ‘What Do You Mean?’, zijn eerste #1-hit staat op 834.141 stuks. Van ‘Where Are Ü Now’, het nummer dat hij opnam met Skrillex & Diplo en zijn doorbraak betekende bij het grote publiek, gingen tot nu toe 826.766 over de (digitale) toonbank.

En weer terug naar onze Single Top 100

In totaal staan er nog 15 tracks van Justin Bieber in de Single Top 100, evenveel als vorige week. ‘I’ll Show You’ hoort nog bij de bovenste tien, maar zakt wel van #9 naar #10.

In het nummer ‘7 Years’ overziet Lukas Graham, zanger van de gelijknamige Deense band aan de hand van  verschillende periodes, hoe zijn leven is verlopen vanaf zijn zevende tot nu toe en tot aan zijn zestigste. De band doet dat op zo’n begripvol wijze dat dit veel mensen aanspreekt. Na top 10 in Denemarken en Zweden (beide #1), Noorwegen en Finland (beide #4), bereikt het nummer ook bij ons de bovenste tien van de Single Top 100. In de vijfde week stijgt ‘7 Years’ van de veertiende naar de zesde plaats.

Afgelopen week verscheen Reset The Levels II: The Boulevard, het eerste album van SFB, dat binnenkomt op de dertiende plaats van de Album Top 100. Zonder Coldplay (op #2) zou het zelfs de hoogste eerste weeks geweest zijn! ‘Strangers’, de eerste single, kwam vorige week binnen op de 65e plaats en stijgt deze week door de 35e plek. Daarnaast scoort SFB ook nog met drie andere tracks van het album:
#41 Nu Sta Je Hier, feat. Broederliefde
#75 My Life, met Glowinthedark
#76 Say No More, feat. Sevn Alias

Over naar het restant eerste weeks noteringen deze week:
#53 Kygo feat. Maty Noyes: Stay
#78 Felix Jaehn feat. Polina: Book Of Love
#90 Avicii: Broken Arrows

al zes Kersthits

In navolging vorige week van ‘All I Want For Christmas’ van Mariah Carey dat aan een elfde run bezig is en in de 43e week van 76 naar #15 stijgt, gaan deze week nog een vijftal kersthits op herhaling:
#44 Wham!: Last Christmas (17e run, 80 weken totaal!!)
#66 Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (3e run, 6e week)
#67 Ariana Grande: Santa Tell Me (2e run, 7e week)
#97 Chris Rea: Driving Home For Christmas (8e run, 25e week)
#99 Band Aid: Do They Know It’s Christmas (10e run, 31e week)
Nog geen nieuwe kerstnummers dus, want ‘This Christmas’ van Dee, vriendin van vlogger Enzo Knol, heeft het nog niet gehaald. Maar we hebben nog twee hitweken te gaan tot de kerst!

Op de nieuwspagina van 3FM staan de albumsnippers al voor je klaar en wij melden ons dit weekend nog met een nieuwe Megaman.

zondag 6 december 2015

Megaman bij week 49 – 5 december 2015

Deze keer een wat kortere Megaman dan je van ons gewend bent. Daarin besteden we alleen aandacht aan de #1, de hoogste eerste weeks en acts die nog niet eerder genoteerd stonden.

Justin Bieber lost zichzelf af

En verder in deze Megaman:
-          Chris Martin voor even terug bij zijn ex-vrouw
-          Ali B kijkt terug op zijn succes
-          Who Is Fancy kwam twee keer uit de kast
-          Dankzij Ed Sheeran alsnog succes voor Jamie Lawson

In de tweede week vergroot 25 van Adele de voorsprong op de #2, Evenwicht van Marco Borsato. Je leest er alles over in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM en de Hitflits van vrijdag.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Jullie spellen de Megaman en daar zijn we blij mee! Dank voor alle opmerkingen, we hebben ze verwerkt. Blijf ons volgen.

Justin Bieber lost zichzelf af

#1 Justin Bieber: Love Yourself     *** eerste week op #1 ***

Vorige week kon Justin Bieber zich nog maar net van zich afhouden, maar deze week moet hij er toch echt aan geloven. Daar helpt geen ‘Sorry’ meer tegen, want dat zakt na twee weken bovenaan de Single Top 100 naar de tweede plaats. Daarvoor in de plaats komt ‘Love Yourself’ van Justin Bieber, dat slechts drie weken nodig had om op de eerste plaats te komen.

stuivertje wisselen

‘Love Yourself’ is de derde #1-hit dit jaar voor Justin Bieber. De eerste scoorde hij op 5 september met ‘What Do You Mean?’, dat acht weken bovenaan stond. Vervolgens nam ‘Hello’ van Adele het drie weken over, waarna Bieber op 21 november met ‘Sorry’ naar de eerste plaats steeg. En na twee weken lost hij zichzelf af met ‘Love Yourself’.

Justin Bieber is de zevende act die zichzelf aflost. De andere zes zijn:
-          1964: the Beatles (‘Can’t Buy Me Love-Long Tall Sally-A Hard Days Night’)
-          1965/1966: the Beatles (‘Yesterday-We Can Work It Out/Day Tripper-Michelle’)
-          1974: Mud (‘Dynamite-Tigerfeet’)
-          1978: John Travolta & Olivia Newton-John (‘You’re The One That I Want-Hopelessly Devoted To You’, door Olivia Newton-John)
-          1997: Puff Daddy feat. Faith Evans & 112 (‘I’ll Be Missing You-Mo Money Mo Problems, als The Notorious B.I.G feat Puff Daddy & Mase)
-          2011: Adele (‘Roling In The Deep-Set Fire To The Rain’)
-          2012: Sandra van Nieuwland (‘Keep Your Head Up-Beggin’-New Age)
Zoals je ziet losten the Beatles en Sandra van Nieuwland zichzelf twee keer af en zitten er drie hits tussen van meerdere personen.

drie keer raak in één jaar

Drie hits binnen één hitjaar. Niet uniek dus, maar wel bijzonder en helemaal voor Justin Bieber, die voor 2015 nog nooit een #1-hit had gescoord. Hoogste notering was een vijfde plaats voor ‘Heartbreaker’ in 2013. De voorlaatste keer dat een act er ook drie scoorde, was in 2014, onze eigen Jan Smit. Het jaar daarvoor lukte het Jan ook al, evenals Marco Borsato. Maar de meeste #1-hits in één hitjaar staan sinds 2012 op naam van Sandra van Nieuwland. Zij scoorde er vijf en dat is zelfs the Beatles niet gelukt. Met nog drie hitweken te gaan in 2015, kan Bieber dat record nog evenaren of zelfs verbeteren!

drie keer het hele podium

Doordat ‘What Do You Mean?’, Bieber zijn eerste #1-hit, terug klimt naar de derde plaats, bezet hij net als the Beatles in 1966 en Sandra van Nieuwland in 2012, ook de eerste drie plaatsen. The Beatles deden dat met ‘Michelle’ (#1), ‘We Can Work It Out/Daytripper’ (#2) en ‘Rubber Soul’ (#3).

Britse hitparade volgt Nederlandse opnieuw (3)

Het is dat ‘Hello’ van Adele in de Britse hitparade op de derde plaats blijft staan, waardoor ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber genoegen moet nemen met een vierde plaats. Anders was de Britse top 4 net als vorige week weer gelijk geweest aan de Nederlandse top 4. Toch is er nog een overeenkomst, want beide lijsten hebben eenzelfde top 2. Ook daar lost ‘Sorry’ (97.052 stuks) zijn ‘Love Yourself’ (115.821 stuks, waarvan 59.733 streams) af.

tweede aflossing

Jezelf aflossen aan de top van de Britse hitparade, is al eerder neer gezet door the Beatles (1963: ‘She Loves You-I Want To Hold Your Hand’), John  Lennon (1981: ‘Woman-Imagine’) en Elvis Presley (2004: ‘Jailhouse Rock-One Night/I Got Stung’). Zowel John Lennon als Elvis Presley leefden niet meer ten tijde van deze hits
En daarmee is Justin Bieber na the Beatles, de tweede nog in leven zijnde act die het presteert en de eerste in zijn eentje! Daarnaast scoort Justin Bieber toch een record. ‘Love Yourself’, ook in de Britse hitparade zijn derde #1-hit, scoort hij in dertien weken. En daar kan geen in leven zijnde act aan tippen!

Chris Martin voor even terug bij zijn ex-vrouw

#54 Coldplay: Everglow      *** hoogste eerste weeks ***

‘Adventure Of A Lifetime’ van de Britse band Coldplay stijgt in de vierde week naar de 19e plaats. Het nummer zal vermoedelijk volgende week nog wat verder doorstijgen, want vrijdag verscheen het zevende studioalbum A Head Full Of Dreams. ‘Everglow’ is uitgebracht als promotienummer, waarop Chris Martin zingt met zijn ex-vrouw Gwyneth Palthrow, die daar  geen credit voor krijgt. Overigens zullen volgende week niet veel meer nummers van het album een notering krijgen in de Single Top 100, want na Adele (met 25), staat ook het album van Coldplay niet op Spotify. En alleen met downloads red je het niet.

Ali B kijkt terug op zijn succes

#84 Ali B. feat. Glen Faria: Gekke Kleine Jongen

‘Gekke Kleine Jongen’ van Ali B. feat. Glen Faria is geen grappige versie van ‘Kleine Jongen’ van André Hazes (#7 in 1990). In ‘Gekke Kleine Jongen’ kijkt Ali B. terug op de tijd toen hij nog gewoon Ali Bouali heette.
Hij vraagt zich af hoe het kan dat er zoveel is gelukt: hits, theaterprogramma’s, een eigen label én coach in The Voice of Holland. Het nummer is de voorloper van een nieuw album, zijn eerste in tien jaar tijd. Daarnaast reist Ali B met de voorstelling ‘Je Suis Ali’ tot en met april 2016 langs de theaters.

Op ‘Gekke Kleine Jongen’ wordt Ali ondersteund door zanger en hiphopper Glen Faria. Onder eigen naam heeft Glen nooit een hit gescoord, maar toch heeft hij al vier keer in de Single Top 100 gestaan. Met ‘Als Zij Langs Loopt’ (#33) en ‘Wolken’ (#53), nummers van Flinke Namen. Glen is daarin de rapper MC Fit en tevens één van de oprichters. Maar ook als Fit scoorde Glen al twee keer. De eerste keer met de remix van ‘Stapje Terug’ die hij opnam met Laura Jansen (#57). De tweede keer hit als Fit was ‘Laat Maar Komen’ feat. Jayh (#70). Alle nummers stammen uit 2013.

Glen Walter Faria (Amsterdam, 6 januari 1980), begon twintig jaar geleden met rappen, naast zijn werk als theatermaker en acteur. Het pianospelen leerde hij zich grotendeels zelf. Naast Flinke Namen en andere samenwerkingsverbanden, schrijft hij nummers voor albums van  Kinderen voor Kinderen (deel 35 en 36) en Fresku (Nooit Meer Terug). Begin 2016 komt Glen ook met een nieuw album. Als voorloper daarvan verscheen in oktober het nummer ‘Zij Weet Het’.

Who Is Fancy kwam twee keer uit de kast

#89 Who Is Fancy feat. Meghan Trainor & Ariana Grande: Boys Like You

Meghan Trainor (‘Marvin Gaye’ met Charlie Puth, #23 en ‘Like I’m Lose You’ feat. John Legend op #62) en Ariana Grande (‘Focus’ op #11) staat met nog een nummer in de Single Top 100. Voor Who Is Fancy is ‘Boys Like You’ dat nog alleen in Nederland een notering heeft, het debuut, dus tijd voor een kennismaking.

uit de kast

Who Is Fancy is de uit Betonville, Arkansas afkomstige Jake Hagood (29 maart 1961). Hij groeide op met religieuze en countrymuziek. Op zijn elfde leerde hij zichzelf piano spelen.  Tijdens zijn studie in Nashville kwam hij uit de kast en vertelde zijn vrienden dat hij homo was.
Hagood deed zijn nagels, gebruikte make-up en verfde zijn haar platinablond en verscheen zo in Nashville Forever 21, de winkel waar hij een bijbaantje had. Een vrouwelijke collega noemde hem Fancy, naar het nummer van rapper Drake uit 2010. Voor Hagood was dat een compliment en het maakte hem sterker. Als Fancy kon hij zichzelf zijn.

Who Is Fancy?

Na wat sessies in clubs in Nashville, kwam Hagood in contact met componist Dr. Luke (Rihanna, Britney Spears, Miley Cyrus) en producer Max Martin (Backstreet Boys, P!nk, Taylor Swift). Via hen kreeg hij de gelegenheid nummers te schrijven voor anderen

Maar Hagood wilde zelf aan de bak. En tijdens een showcase begin 2014 liet hij horen wat hij in huis had. Dat bleek genoeg voor een contract, alleen was er nog geen artiestennaam. Vervolgens werd zijn nummer ‘Goodbye’ uitgebracht onder de artiestennaam Who Is Fancy. Tevens werd via de sociale media een hype opgezet, want wie zou het zijn? Toen de hype op zijn hoogtepunt was, kwam Hagood nog een keer uit de kast, op 7 april 2015 in The Tonight Show van Jimmy Fallon.

dankzij Ed Sheeran alsnog succes voor Jamie Lawson

#97 Jamie Lawson: Wasn’t Expecting That

Al in 2011 bracht de Britse zanger Jamie Lawson zijn nummer ‘Wasn’t Expecting That’ uit. In Ierland bereikte het de derde plaats, maar in eigen land deed het niet veel. Dat veranderde toen Lawson dit jaar op tournee ging met Ed Sheeran en later ook met One Direction. ‘Wasn’t Expecting That’ werd alsnog een top 10-hit in eigen land, Australië en Nieuw-Zeeland.

Kerstmis 1993 zal Jamie Lawson, die deze maand 40 jaar wordt en geboren is in St Budeaux, Plymouth, niet snel vergeten. Tijdens de kerstdagen van 1993 tokkelde hij voor het eerst op zijn gitaar en dat heeft hij niet mee nagelaten. Zeven jaar later schreef hij zijn eerste liedje. Sinds zijn zeventiende speelt hij in Britse en Ierse bars en cafés. Lawson is de eerste artiest op Gingerbread Man Records, het eigen label van Ed Sheeran.