zondag 6 december 2015

Justin Bieber lost zichzelf af

#1 Justin Bieber: Love Yourself     *** eerste week op #1 ***

Vorige week kon Justin Bieber zich nog maar net van zich afhouden, maar deze week moet hij er toch echt aan geloven. Daar helpt geen ‘Sorry’ meer tegen, want dat zakt na twee weken bovenaan de Single Top 100 naar de tweede plaats. Daarvoor in de plaats komt ‘Love Yourself’ van Justin Bieber, dat slechts drie weken nodig had om op de eerste plaats te komen.

stuivertje wisselen

‘Love Yourself’ is de derde #1-hit dit jaar voor Justin Bieber. De eerste scoorde hij op 5 september met ‘What Do You Mean?’, dat acht weken bovenaan stond. Vervolgens nam ‘Hello’ van Adele het drie weken over, waarna Bieber op 21 november met ‘Sorry’ naar de eerste plaats steeg. En na twee weken lost hij zichzelf af met ‘Love Yourself’.

Justin Bieber is de zevende act die zichzelf aflost. De andere zes zijn:
-          1964: the Beatles (‘Can’t Buy Me Love-Long Tall Sally-A Hard Days Night’)
-          1965/1966: the Beatles (‘Yesterday-We Can Work It Out/Day Tripper-Michelle’)
-          1974: Mud (‘Dynamite-Tigerfeet’)
-          1978: John Travolta & Olivia Newton-John (‘You’re The One That I Want-Hopelessly Devoted To You’, door Olivia Newton-John)
-          1997: Puff Daddy feat. Faith Evans & 112 (‘I’ll Be Missing You-Mo Money Mo Problems, als The Notorious B.I.G feat Puff Daddy & Mase)
-          2011: Adele (‘Roling In The Deep-Set Fire To The Rain’)
-          2012: Sandra van Nieuwland (‘Keep Your Head Up-Beggin’-New Age)
Zoals je ziet losten the Beatles en Sandra van Nieuwland zichzelf twee keer af en zitten er drie hits tussen van meerdere personen.

drie keer raak in één jaar

Drie hits binnen één hitjaar. Niet uniek dus, maar wel bijzonder en helemaal voor Justin Bieber, die voor 2015 nog nooit een #1-hit had gescoord. Hoogste notering was een vijfde plaats voor ‘Heartbreaker’ in 2013. De voorlaatste keer dat een act er ook drie scoorde, was in 2014, onze eigen Jan Smit. Het jaar daarvoor lukte het Jan ook al, evenals Marco Borsato. Maar de meeste #1-hits in één hitjaar staan sinds 2012 op naam van Sandra van Nieuwland. Zij scoorde er vijf en dat is zelfs the Beatles niet gelukt. Met nog drie hitweken te gaan in 2015, kan Bieber dat record nog evenaren of zelfs verbeteren!

drie keer het hele podium

Doordat ‘What Do You Mean?’, Bieber zijn eerste #1-hit, terug klimt naar de derde plaats, bezet hij net als the Beatles in 1966 en Sandra van Nieuwland in 2012, ook de eerste drie plaatsen. The Beatles deden dat met ‘Michelle’ (#1), ‘We Can Work It Out/Daytripper’ (#2) en ‘Rubber Soul’ (#3).

Britse hitparade volgt Nederlandse opnieuw (3)

Het is dat ‘Hello’ van Adele in de Britse hitparade op de derde plaats blijft staan, waardoor ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber genoegen moet nemen met een vierde plaats. Anders was de Britse top 4 net als vorige week weer gelijk geweest aan de Nederlandse top 4. Toch is er nog een overeenkomst, want beide lijsten hebben eenzelfde top 2. Ook daar lost ‘Sorry’ (97.052 stuks) zijn ‘Love Yourself’ (115.821 stuks, waarvan 59.733 streams) af.

tweede aflossing

Jezelf aflossen aan de top van de Britse hitparade, is al eerder neer gezet door the Beatles (1963: ‘She Loves You-I Want To Hold Your Hand’), John  Lennon (1981: ‘Woman-Imagine’) en Elvis Presley (2004: ‘Jailhouse Rock-One Night/I Got Stung’). Zowel John Lennon als Elvis Presley leefden niet meer ten tijde van deze hits
En daarmee is Justin Bieber na the Beatles, de tweede nog in leven zijnde act die het presteert en de eerste in zijn eentje! Daarnaast scoort Justin Bieber toch een record. ‘Love Yourself’, ook in de Britse hitparade zijn derde #1-hit, scoort hij in dertien weken. En daar kan geen in leven zijnde act aan tippen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten