vrijdag 22 september 2017

Hitflits: na twee keer een tweede, eindelijk een eerste plaats voor de Foo Fighters

Twee keer een tweede plaats, in 2011 met Wasting Lights en in 2014 met Sonic Highways. Meer zat er niet in voor Foo Fighters, de band van zanger-gitarist Dave Grohl. Tot deze week, want vandaag bereikt de band voor het eerst de top: Concrete And Gold, hun negende studioalbum knalt binnen op de eerste plaats van de zowel de Vinyl 33 als de Album Top 100.
Volgens Grohl, zou Concrete And Gold wel eens hun beste album kunnen zijn. “Ik heb het zelfs rondgestuurd naar vrienden, zo trots ben ik er op.” Naast de inzet van de bandleden, die zeer gemotiveerd waren om het album te maken, is zeker de productie van Greg Kurstin debet aan het succes.

Van oorsprong is Greg Kurstin een jazzmuzikant, de helft van het duo The Bird and The Bee. En laat Dave Grohl nou een groot liefhebber zijn van hun muziek, die hem doen denken aan de muziek die hij vroeger op de radio hoorde, van Rita Coolidge, 10CC, Gerry Raferty, Andrew Gold en Little River Band.

Kurstin werkte onder andere samen met Sia, Beck, Ellie Goulding en Halsey, maar maakte echt naam met ‘Hello’ van Adele, dat hij mede componeerde, arrangeerde en produceerde. Het album van Foo Fighters bevat dan ook nummers met meer dynamiek en meerstemmige koortjes. Aan Concrete And Gold werkten onder andere Justin Timberlake (achtergrondzang) en Paul McCartney (drums!) mee.

ALBUM TOP 5

1. EW  Foo Fighters: Concrete And Gold
2. (2)   Lil’ Kleine: Alleen  (op 25%)
3. (1)   Lijpe: Zandloper
4. (5)   Ronnie Flex: Rémi
5. (7)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

Resteren de overige 15 eerste weeks noteringen:
#7 Trijntje Oosterhuis: Leven Van De Liefde
#10 Johnny Sellah: Back On Roads
#12 GlowInTheDark: Lituatie 2
#41 Madonna: Rebel Heart Tour, #1 in de DVD Muziek Top 30
#15 Herman van Veen: Vallen Of Springen
#16 Echte Vrienden: Muziek Is Ons Leven
#17 Angus & Julia Stone: Snow
#19 BTS: Love Yourself: 'Her
#36 Prophets Of Rage: Prophets Of Rage
#38 Sparks: Hippopotamus
#39 Fink: Resurgam
#40 Nits: Angst
#71 the Doors: The Singles
#86 Anastacia: Evolution

doe mij maar een Lemonade

Elke week gaan er albums op herhaling, niets bijzonders dus. Maar deze week ligt dat anders, want naast Blue & Lonesome van the Rolling Stones op #98, komt op #44 Lemonade van Beyoncé opnieuw binnen. Op 4 maart verdween het album uit de lijst na een totaal van 40 weken en een eerste plaats als hoogste notering. De herhaling deze week dankt het album geheel aan de release deze week van de vinylversie. In de Vinyl 33 komt Lemomade binnen op de derde plaats.

SINGLES

Voor de tweede week voert Dua Lipa de Single Top 100 aan met ‘New Rules’. Het nummer is zo’n 10 miljoen keer gestreamd en dat is goed voor platina. ‘New Rules’ is afkomstig van het album Dua Lipa dat inmiddels de gouden status heeft bereikt. Voorlopig heeft het album geen profijt van de #1-positie van ‘New Rules’, want het zakt in de zestiende week van de 34e naar de 47e plaats.

Maar er dreigen donkere wolken voor de #1-positie van Dua Lipa. ‘Too Good At Goodbyes’ van Sam Smith, vorige week hoogste eerste weeks op #13, sprint deze week naar de derde plaats. Deze week evenaart het nummer zijn twee top 3-hits uit 2014: ‘Stay With Me’ en ‘I’m Not The Only One’. Maar daar zal het vast niet bijblijven. ‘Too Good At Goodbyes’ zou wel eens de eerste #1-hit van Sam Smith kunnen worden.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Dua Lipa: New Rules (tweede week op #1)
2. (2)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente (op 11%)
3. (13) Sam Smith: Too Good At Goodbyes
4. (3)   Equalz / Adje / Cho: Op De Weg
5. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy

Naast ‘Too Good At Goodbyes’ van Sam Smith op #3, knalt er nog een nummer de top 10 binnen. Vanaf de 25e positie maakt ‘Dusk Till Dawn’ van Zayn feat. Sia een sprong van 18 plaatsen naar de 7e plek en dat is vast niet het eindstation.

Volgen tot slot nog de eerste weeks noteringen:
#24 Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar
#33 Sevn Alias: Blessed
#54 Niall Horan: Too Much Too Ask
#57 Jason Derulo: If I’m Lucky
#60 Emms & Bokoesam: Omhoog/Away
#69 Pyramids x 3Robi: Rwina
#93 Portugal. The Man: Feel It Still
#98 Cardi B: Bodak Yellow

Dit zonnige weekend laten we nog weer van ons horen middels een nieuwe Megaman.

zondag 17 september 2017

Megaman bij week 37 – 16 september 2017

Dua Lipa maakt vanaf nu de dienst uit

En verder in deze Megaman:
-          Sam Smith had bijna het bijltje er bij neergegooid
-          Vlaams succes Soufiane Eddyani blijft ver achter bij dat in Nederland
-          Zayn en Sia zongen hun deel apart van elkaar in
-          Latifah’s motto luidt: geloof in jezelf
-          Zack Ink feat. LouiVos & 3Robi verloochenen hun afkomst niet
-          XXXTentacion brengt eerbetoon aan 16-jarig meisje

In de albumflitsen lees je alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Dua Lipa maakt vanaf nu de dienst uit

#1 Dua Lipa: New Rules
     *** eerste week op #1 ***

We hadden het vorige week min of meer al aangekondigd, maar nu is het officieel. ‘New Rules’ van Dua Lipa is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Na ‘Scared To Be Lonely’ met Martin Garrix, dat begin dit jaar twee weken op de derde plaats stond, is ‘New Rules’ haar grootste hit. Na een eerste plaats in de Ierse, Israëlische en Britse hitparade, is Nederland het  vierde Europese land waar ‘New Rules’ de eerste plaats haalt.

vrouwen weer aan de macht

Na de hegemonie van J. Balvin & Willy William, Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber, Lil Kleine feat. Boef, Ed Sheeran en nog een keer Boef, staat er sinds negen maanden weer een vrouw op de eerste plaats van de Single Top 100.
De voorlaatste zangeres die dat in haar eentje lukte, was Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’, dat op oudjaar 2016 naar de eerste plaats steeg en de week daarop ook was verdwenen. Als we deze kersthit even buiten beschouwing laten, is de voorlaatste #1-hit van een zangeres die dat in haar eentje presteerde, Adele met ‘Hello’, in oktober 2015.

naar Nederland

Op 5 november komt Dua Lipa voor een concert naar de Afas Live in Amsterdam. De kans dat ‘New Rules’ dan nog op de eerste plaats staat, achten wij zeer klein. Tegen die tijd komt ze vast wel met een nieuwe single. ‘New Rules’ is afkomstig van haar debuutalbum, dat in de vijftiende week naar de 34e plaats zakt. Hoogste plaats tot nu toe: een elfde plek op 10 juni, de week van binnenkomst.

Sam Smith had bijna het bijltje er bij neergegooid

#13 Sam Smith: Too Good At Goodbyes
      *** hoogste eerste weeks ***

Na ‘Writing’s On The Wall’ (#32 in 2015), bleef het stil rond de Britse zanger Sam Smith. De zanger die in ons land twee top 3-hits scoorde: ‘Stay With Me’ en ‘I’m Not The Only One’, beide in 2014. Zoals veel muzikanten, overviel ook Smith het plotselinge succes, en dacht hij bijna aan stoppen.

Twaalf miljoen verkochte albums, vier Grammy Awards én een Oscar. Het klinkt allemaal heel mooi, want dat is toch waar je als artiest van droomt. Maar voor Sam Smith was het allemaal een beetje teveel van het goede en laste hij na de Oscaruitreiking een rustpauze in.

Tot overmaat van ramp ging zijn relatie ook nog uit, waardoor hij begon te drinken, veel uitging en slecht voor zichzelf zorgde. Twee maanden lang kreeg hij geen letter op papier. Dankzij zijn team, dat hem zo’n beetje de studio insloeg, pakte Sam Smith de draad weer op. Het resultaat kunnen we eind dit jaar horen, wanneer zijn tweede album verschijnt. Als voorproefje daarop kwam vorige week de single ‘Too Good At Goodbyes’ uit, dat deze week de hoogste eerste weeks is op de dertiende plaats.

Vlaams succes Soufiane Eddyani blijft ver achter bij dat in Nederland

#18 Soufiane Eddyani: Zina

Het blijft opmerkelijk, dat de Marokkaans-Belgische rapper Soufiane Eddyani in ons land populairder is dan in eigen land. ‘Zina’ is al zijn vijfde notering in Nederland, terwijl hij in Vlaanderen nog maar één hit op zijn naam heeft staan: ‘Salam’. En die dankte hij dan ook nog eens aan de populariteit van Boef in Vlaanderen met wie hij het nummer opnam.

Zayn en Sia zongen hun deel apart van elkaar in

#25 Zayn feat. Sia: Dusk Till Dawn

Voor de opnames van ‘Dusk Till Dawn’ hebben Zayn en Sia geen minuut met elkaar doorgebracht in dezelfde studio. Nadat Zayn Malik het nummer grotendeels had opgenomen, liet zijn management het resultaat horen aan de Australische zangeres Sia.
Zij was direct enthousiast en vroeg of ze er wat mee mocht doen. Vervolgens dook ze de studio in, nam haar deel op en stuurde dat terug. Greg Kurstin, die al eerder werkte met Siaf, deed de uiteindelijke productie. ‘Dusk Till Dawn’ is het eerste nummer van het tweede album van Zayn dat over een paar maanden verschijnt.

Latifah’s motto luidt: geloof in jezelf

#56 Latifah feat. Henkie T & NAVI: On My Way

Na drie hitjes die ze scoorde met anderen, waarvan ‘Laag / Boven’ met SBMG het verst kwam (#47 in 2016 én platina), is het nu de beurt aan Latifah zelf om te knallen. Dat doet ze met de EP On My Way, dat binnenkomt op de vierde plaats van de Album Top 100. Drie van de veertien nummers op het album, krijgen tevens een notering in de Single Top 100. Tijd dus voor een korte kennismaking met Latifah, niet te verwarren met de Amerikaanse rapster Queen Latifah.
Latifah , heet voluit Latifah LaDiva, en is afkomstig uit Amsterdam Zuidoost. Twee jaar geleden zette ze zich op de kaart met een sessie voor het hiphop platform 101barz, die drie miljoen keer werd bekeken. Haar motto: “Geloof in jezelf, daar begint het bij. Als je niet in jezelf gelooft, gaat niemand in je geloven.” Ze zegt zelf dat ze altijd in zichzelf heeft geloofd en dat dat haar zo ver heeft gebracht.

De andere nummers van Latifah die een notering krijgen, zijn:
#74 Gewaarschuwd
#80 Oeps feat. Cho

Zack Ink feat. LouiVos & 3Robi verloochenen hun afkomst niet

#78 Zack Ink feat. LouiVos & 3Robi: Where I Come From

Op het nummer ‘Where I Come From’, waarvan alleen de titel Engelstalig is, laten Zack Ink feat. LouiVos & 3Robi horen waar ze vandaan komen, maar niet persé geboren. Voor Boeroeway ofwel Zack Inc is dat de Rotterdamse wijk Zevenkamp. JayNakAnigga alias rapper LouiVos komt uit de Schilderswijk in Den Haag en van Robimayne Casanegra ofwel 3Robi, is de standplaats Amsterdam.

XXXTentacion brengt eerbetoon aan 16-jarig meisje

#89 XXXTentacion: Jocelyn Flores

‘Jocelyn Flores’ is niet zomaar de titel van een nummer van de Amerikaanse rapper XXXTentacion, ofwel de 19-jarige Jahseh Dwayne Onfroy. Het nummer is een eerbetoon aan Jocelyn Amparo Flores, een vriendin van een vriend van hem die leed aan depressies. Nadat Flores op 13 mei een  optreden van de rapper had bijgewoond, pleegde ze in een hotelkamer zelfmoord, slechts zestien jaar jong.
Een paar dagen daarna bracht XXXTentacion het nummer ‘Revenge’ uit, als eerbetoon aan Flores, maar zonder daarbij te noemen dat ze zelfmoord had gepleegd: “Rest in peace, Jocelyn. I will have my revenge upon the world.” Dat doet hij nu wel met het nummer ‘Jocelyn Flores’, dat voor hem ook een manier is om haar dood te verwerken:  “I’ve been stuck thinking 'bout her, I can't hold on.”

Jocelyn Flores’ bevat een sample van ‘I'm Closing My Eyes’ van de Canadese producer Potsu feat. Shiloh Dynasty uit april van dit jaar.

Albumflitsen bij week 37 - 16 september 2017

Er was geen nieuwe #1 in de Album Top 100 (zie de Hitflits van afgelopen vrijdag), maar wel twaalf eerste weeks noteringen. Twee daarvan ken je al, volgen nu flitsen van de overige tien.

#8 Nothing But Thieves: Broken Machine
Hits scoorden de vijf Britse mannen van Nothing But Thieves nog niet in ons land. Wel stonden ze de laatste jaren op diverse festivals waaronder Lowlands. Daardoor hebben ze een grote schare fans opgebouwd die hun albums kopen. En het gaat de goede richting op, want bleef het debuutalbum Nothing But Thieves in 2015 nog steken op de 36e plaats, Broken Machine haalt in de eerste week een achtste plaats.

#11 Arch Enemy: Will To Power
Sinds War Eternal (#36 in 2014), het vorige album van de Zweedse death metalgroep Arch Enenmy, zijn er enkele wisselingen in de bezetting doorgevoerd. Gitarist Jeff Loomis (ex-Nevermore) vervangt de op 10 november 2014 opgestapte Nick Cordle, die sinds 2012 bij de groep zat.

Maar de grootste verandering ligt op vocaal gebied. Angela Gossow, die sinds 2000 bij de groep zong, is op 17 maart 2014 vervangen door de Canadese Alissa White-Gluz (voorheen van the Agonist).
Gluz blijkt over een veel voller en helder stemgeluid te beschikken dan haar voorgangster, waardoor het geluid van de band ook anders klinkt. Het legt de groep geen windeieren, want  Will To Power, het tiende studioalbum, komt binnen op de elfde plaats, hun hoogste notering ooit!

#14 Neil Young: Hitchhiker
Na het album Peace Trail (#23 in 2016) met uitsluitend nieuwe nummers, komt de Canadese muzikant nu weer met oude nummers. Hitchhiker is een album dat de toen 30-jarige Young op 11 augustus 1976 opnam. Acht van de tien liedjes verschenen op andere Youngplaten, al dan niet in een andere versie. Inclusief alle albums met anderen, waaronder Crosby, Stills & Nash, is Hitchhiker de 56e notering voor Neil Young in Nederland.

#20 Tori Amos: Native Invader
Afgelopen week gaf de Amerikaanse muzikante Tori Amos twee concerten in ons land, in Amsterdam en Utrecht, die niet geheel uitverkocht waren. Native Invader, haar vijftiende studioalbum, is haar eerste sinds Unrepentant Geraldines uit 2014, dat net als Under The Pink, haar eerste notering in 1994, de tiende plaats bereikte.
Om inspiratie op te doen voor Native Invader ondernam Tori Amos vorig jaar zomer een roadtrip in de Smokey Mountains in North Carolina en Tennessee. Daarna kreeg ze een tegenslag te verwerken met de beroerte van haar moeder. Op het album heeft Tori Amos dit verwerkt in het nummer ‘Mary’s Eyes’.

#29 Jack Johnson: All The Light Above It Too
De voorlaatste keer dat we iets hoorden van de Amerikaanse muzikant/acteur/producer Jack Johnson, was in 2013 met het album From Here To Now To You, dat net als de voorloper To The Sea (in 2010), de achtste plaats bereikte.
Op All The Light Above It Too neemt hij je mee naar het afgelopen jaar en zijn indrukken. Johnson maakte in 2016 een documentaire over de plastic soep in de North Atlantic Gyre. Maar op het album staan ook nummers over andere president Donald Trump.

#46 Nick Mulvey: Wake Up Now
Opvolger van First Mind (#58 in 2014), het debuut van de Londense muzikant Nick Mulvey.

#57 ODESZA: A Moment Apart
Derde studioalbum van het elektronische duo ODESZA uit Seattle en actief sinds 2012. Het duo wordt gevormd door Harrison Mills and Clayton Knight, twee voormalige studenten aan de Western Washington University.

#80 Gregg Allman: Southern Blood
Op 27 mei overleed Gregory Lenoir ‘Gregg’ Allman, mede-oprichter van the Allman Brothers Band, op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker. Tot het laatst was Allman bezig met Southern Blood, zijn achtste studioalbum. Naast covers van onder andere Bob Dylan en Lowell George, staat er ook een nieuw nummer op: ‘My Only Friend’, dat hij schreef met Scott Sharrard, leider van zijn band.

#92 Original Soundtrack: Twin Peaks – Music From The Limited Event Series
Voor het derde seizoen van de serie Twin Peaks moet je zijn bij betaalzender Videoland, de cd + elpee is voor iedereen verkrijgbaar. Precies 25 jaar na de eerste twee series hebben de Amerikaanse regisseur David Lynch en schrijver Mark Frost een derde serie opgenomen. Opnieuw dook Kyle MacLachlan (links op de foto) in de huid van Special Agent Dale Cooper.
De soundtrack bevat oude en meer recente nummers, van onder andere the Platters, Otis Redding, ZZ Top, Eddie Vedder en Nine Inch Nails. Er is ook een soundtrack met nummers van vooral  Angelo Bandalamenti, maar die is alleen op vinyl verkrijgbaar.

#93 Helene Fischer: Das Konsert aus dem Kesselhaus
Op 24 mei gaf de Duitse zangeres Helene Fischer een exclusief optreden in het Kesselhaus in München voor zo’n 800 fans. Tijdens de twee uur durende show kwamen naast haar grootste hits, ook nummers voorbij van haar net verschenen album Helene Fischer.