zondag 17 september 2017

Albumflitsen bij week 37 - 16 september 2017

Er was geen nieuwe #1 in de Album Top 100 (zie de Hitflits van afgelopen vrijdag), maar wel twaalf eerste weeks noteringen. Twee daarvan ken je al, volgen nu flitsen van de overige tien.

#8 Nothing But Thieves: Broken Machine
Hits scoorden de vijf Britse mannen van Nothing But Thieves nog niet in ons land. Wel stonden ze de laatste jaren op diverse festivals waaronder Lowlands. Daardoor hebben ze een grote schare fans opgebouwd die hun albums kopen. En het gaat de goede richting op, want bleef het debuutalbum Nothing But Thieves in 2015 nog steken op de 36e plaats, Broken Machine haalt in de eerste week een achtste plaats.

#11 Arch Enemy: Will To Power
Sinds War Eternal (#36 in 2014), het vorige album van de Zweedse death metalgroep Arch Enenmy, zijn er enkele wisselingen in de bezetting doorgevoerd. Gitarist Jeff Loomis (ex-Nevermore) vervangt de op 10 november 2014 opgestapte Nick Cordle, die sinds 2012 bij de groep zat.

Maar de grootste verandering ligt op vocaal gebied. Angela Gossow, die sinds 2000 bij de groep zong, is op 17 maart 2014 vervangen door de Canadese Alissa White-Gluz (voorheen van the Agonist).
Gluz blijkt over een veel voller en helder stemgeluid te beschikken dan haar voorgangster, waardoor het geluid van de band ook anders klinkt. Het legt de groep geen windeieren, want  Will To Power, het tiende studioalbum, komt binnen op de elfde plaats, hun hoogste notering ooit!

#14 Neil Young: Hitchhiker
Na het album Peace Trail (#23 in 2016) met uitsluitend nieuwe nummers, komt de Canadese muzikant nu weer met oude nummers. Hitchhiker is een album dat de toen 30-jarige Young op 11 augustus 1976 opnam. Acht van de tien liedjes verschenen op andere Youngplaten, al dan niet in een andere versie. Inclusief alle albums met anderen, waaronder Crosby, Stills & Nash, is Hitchhiker de 56e notering voor Neil Young in Nederland.

#20 Tori Amos: Native Invader
Afgelopen week gaf de Amerikaanse muzikante Tori Amos twee concerten in ons land, in Amsterdam en Utrecht, die niet geheel uitverkocht waren. Native Invader, haar vijftiende studioalbum, is haar eerste sinds Unrepentant Geraldines uit 2014, dat net als Under The Pink, haar eerste notering in 1994, de tiende plaats bereikte.
Om inspiratie op te doen voor Native Invader ondernam Tori Amos vorig jaar zomer een roadtrip in de Smokey Mountains in North Carolina en Tennessee. Daarna kreeg ze een tegenslag te verwerken met de beroerte van haar moeder. Op het album heeft Tori Amos dit verwerkt in het nummer ‘Mary’s Eyes’.

#29 Jack Johnson: All The Light Above It Too
De voorlaatste keer dat we iets hoorden van de Amerikaanse muzikant/acteur/producer Jack Johnson, was in 2013 met het album From Here To Now To You, dat net als de voorloper To The Sea (in 2010), de achtste plaats bereikte.
Op All The Light Above It Too neemt hij je mee naar het afgelopen jaar en zijn indrukken. Johnson maakte in 2016 een documentaire over de plastic soep in de North Atlantic Gyre. Maar op het album staan ook nummers over andere president Donald Trump.

#46 Nick Mulvey: Wake Up Now
Opvolger van First Mind (#58 in 2014), het debuut van de Londense muzikant Nick Mulvey.

#57 ODESZA: A Moment Apart
Derde studioalbum van het elektronische duo ODESZA uit Seattle en actief sinds 2012. Het duo wordt gevormd door Harrison Mills and Clayton Knight, twee voormalige studenten aan de Western Washington University.

#80 Gregg Allman: Southern Blood
Op 27 mei overleed Gregory Lenoir ‘Gregg’ Allman, mede-oprichter van the Allman Brothers Band, op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker. Tot het laatst was Allman bezig met Southern Blood, zijn achtste studioalbum. Naast covers van onder andere Bob Dylan en Lowell George, staat er ook een nieuw nummer op: ‘My Only Friend’, dat hij schreef met Scott Sharrard, leider van zijn band.

#92 Original Soundtrack: Twin Peaks – Music From The Limited Event Series
Voor het derde seizoen van de serie Twin Peaks moet je zijn bij betaalzender Videoland, de cd + elpee is voor iedereen verkrijgbaar. Precies 25 jaar na de eerste twee series hebben de Amerikaanse regisseur David Lynch en schrijver Mark Frost een derde serie opgenomen. Opnieuw dook Kyle MacLachlan (links op de foto) in de huid van Special Agent Dale Cooper.
De soundtrack bevat oude en meer recente nummers, van onder andere the Platters, Otis Redding, ZZ Top, Eddie Vedder en Nine Inch Nails. Er is ook een soundtrack met nummers van vooral  Angelo Bandalamenti, maar die is alleen op vinyl verkrijgbaar.

#93 Helene Fischer: Das Konsert aus dem Kesselhaus
Op 24 mei gaf de Duitse zangeres Helene Fischer een exclusief optreden in het Kesselhaus in M√ľnchen voor zo’n 800 fans. Tijdens de twee uur durende show kwamen naast haar grootste hits, ook nummers voorbij van haar net verschenen album Helene Fischer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten