vrijdag 28 juli 2023

Hitflits: soundtrack Barbie pakt eerste plaats; een dozijn hits voor Shania Twain

Zelfs na ruim 64 jaar is Barbie nog springlevend. Dat bewijst niet alleen de gelijknamige film die wereldwijd al 400 miljoen dollar (= € 361 miljoen) opleverde en die in ons land meer dan 500.000 bezoekers trok in 9 dagen. De (pop)nummers die in de film te horen zijn, worden veel gedownload en gestreamd en zorgt er voor dat Barbie The Album binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100.
 

Het is de zeventiende keer dat een soundtrack de eerste plaats bereikt. De eerste was Jesus Christ Superstar uit 1973, dat pas in de achttiende week op nummer 1 kwam en daar in totaal vijf weken stond. De voorlaatste keer was op 31 oktober 2009:  This Is It van Michael Jackson. ‘This Is It’ was een film over de voorbereidingen van de gelijknamige, laatste,  tournee van Jackson. Op de soundtrack stond naast zijn grootste hits één nieuw nummer: ‘This Is It’.
 
Nog even terug naar Barbie The Album. Op het album, geproduceerd door Mark Ronson, staan 17 nummers, 19 als je de deluxe edition aanschaft. Niet de minsten hebben een bijdrage geleverd, onder andere Ava Max, Gayle, the Kid Laroi en Sam Smith. Drie tracks leveren ook een notering op, zie onder singles.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Soundtrack: Barbie The Album (33)     *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (35), op 27,64%
3. (4)   Harry Styles: Harry’s House (24)
4. (3)   Taylor Swift: Midnights (26)
5. EW  Blur: The Ballad Of Darren (83)
Na The Magic Whip (nummer 4), hun voorlaatste album uit 2015, is The Ballad Of Darren het tweede top 10 album van de Britse groep Blur. In de Vinyl 33 komt het binnen op de eerste plaats. Evenals in de Britse albumlijst, waar het hun zevende nummer 1 album is. In de eerste week zijn er daar van 
The Ballad Of Darren 44.051 stuks van verkocht, waarvan 13.189 cd’s, 22.364  elpees (vinyl dus),  3.339 cassettes, 593 Blu-ray audio, 1.799 downloads en 2.767 omgerekende streams. 
 
Na de hausse vorige week van Taylor Swift (9) en Coldplay (8) albums blijven daar buiten de top 5 nog de volgende van over:
 
Taylor Swift:
#6 (5) Taylor Swift: Lover (18)
#12 (8) Taylor Swift: 1989 (16)
#21 (31) Folkore (23)
#25 (26) Reputation (17)
#60 (50) Red (Taylor’s Version) (13)
#83 (82) Evermore (21)
 
Fearless (Taylor’s Version), vorige week op #100 is verdwenen.
 
Coldplay:
#8 (2) Music Of The Spheres (36)
#18 (7) Parachutes – 20th Anniversary (17)
#31 (6) A Rush Of Blood To The Head (12)
#33 (25) Viva la vida Or Death And All His Friends (10)
#36 (20) Ghost Stories (11)
#46 (21) A Head Full Of Dreams (17)
#63 (28) Mylo Xyloto (9)
#74 (42) X & Y (12)
 
Van zowel Coldplay als Taylor Swift staan er dus nog 8 albums genoteerd.
 
Dan volgen nu de twee andere nieuwe noteringen in de albumlijst van deze week:
#7 Greta van Fleet: Starcatcher (87)
Na drie albumnoteringen die in stijgende lijn waren (87-18-16), scoren de vier heren van de Amerikaanse rockband Greta van Fleet met Starcatcher hun eerste top 10 notering. Het album, hun derde studioalbum, namen ze op in de afgelopen twee jaar.
 
#32 Newjeans: Newjeans 2nd EP – Get Up (44)
Opnieuw komt uit Zuid-Korea een meidengroep. Na onder andere Blackpink en Twice, dient zich nu Newjeans aan. De vijf meiden, Minji, Hanni, Danielle, Haerin, and Hyein, hebben al een record op hun naam staan. Ze zijn de snelste K-pop act met een miljard streams op Spotify.
Sinds vorige week woensdag kunnen de liefhebbers van K-pop helemaal los in Arnhem in  Hey!Hallyu, de eerste K-pop-Winkel. Een aantal jaren geleden begon Hey!Hallyu als webshop. De fysieke winkel is geopend van woensdag tot en met zondag en te vinden op Velperplein 21 in Arnhem.

SINGLES
 
Wie had gedacht dat de Canadese zangeres Shania Twain weer een hit zou scoren na haar successen tussen 1998-2004? Wij niet. In februari van dit jaar bracht ze nog haar zesde studioalbum Queen Of Me uit, dat bij ons een weekje op nummer 33 stond, haar eerste album in zes jaar. Hits leverde het album niet op. Einde verhaal?
Nee, want deze week scoort Shania Twain alsnog haar eerste notering in achttien jaar; de kersthit ‘White Christmas’ met Michael Bublé (36 in 2019) even buiten beschouwing. ‘Unhealthy’ binnen op nummer 92 levert Twain haar twaalfde notering op en de Britse Anne-Marie, die er aan mee heeft geschreven, haar elfde. ‘Unhealty’ is de voorloper van het gelijknamige album van Anne-Marie, dat vandaag is verschenen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder           *** zevende week op 1 ***
Vrijdag heeft Marco samen met Jan Smit hun duet ingezongen, dat op 25 augustus uitkomt.
2. (2)   Libianca: People, op 3,37%
3. (3)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
4. (4)   Dave & Central Cee: Sprinter
5. (5)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
 
Drie nummers van het nummer 1 album Barbie The Album krijgen een notering:
#11 (34) Dua Lipa: Dance The Night
#23 (48) Billie Eilish: What Was I Made For?
#53 Nicki Minage & Ice Spice feat. Aqua: Barbie World
 
Voor het Deense Aqua is het een weerzien met de hitparade na 23 jaar. Hun voorlaatste notering was ‘Around The World’ (nummer 44 in 2000). De leden van Aqua hebben echter geen enkele bemoeienis met ‘Barbie World’, behalve dan dat hun nummer ‘Barbie Girl’ (nummer 2 in 1997) gesampled wordt in ‘Barbie World’ en dat ze daar een credit voor krijgen.
 


Al in oktober 1997, een maand na het succes van ‘Barbie Girl’ van Aqua, bracht Ome Henk een Nedelandstalige versie uit: ‘Neem Een Ander In De Maling!’, dat de elfde plaats bereikte.
 
De eerste weeks noteringen zijn:
#30 Siggy & 1Dins feat. Josylvio: 180
#49 Travis Scott, Bad Bunny & the Weeknd: K-pop
Zie voor echte K-pop, onder albums de notering van Newjeans
#70 Kevin x Emms x Djaga Djaga: Hermanos
#94 Troye Sivan: Rush

En dan tot slot nog het volgende.
Afgelopen woensdag kwam het bericht van het overlijden van de Ierse zangeres Sinéad O’Connor op 56-jarige leeftijd. De dag daarna en ook nu nog worden haar nummers en albums massaal gedownload en gestreamd, maar één dag is te kort voor een postume notering. ‘Nothing Compares 2 U’ eindigt op nummer 175. Wellicht volgende week een notering voor één van haar albums.
Het was te verwachten dat van de zangeres/actrice/dichteres het nummer ‘Nothing Compares 2 U’, haar wereldwijde nummer 1 hit uit 1990, in alle media veelvuldig zou langskomen. Toch begon haar succes, in ieder geval in Nederland, drie jaar eerder met het nummer ‘Troy’. In de herfst van 1987 maakten we tijdens de Avondspits voor het eerst kennis met het nummer, de volle 6,5  minuut.
 
In december 1987 kwam ‘Troy’ binnen op 87 en stootte de weken daarna door naar de achtste plaats. ‘Mandinka’, de opvolger, kwam tot nummer 24. Beide nummers waren afkomstig van het album The Lion And The Cobra dat begin 1988 de vierde plaats bereikte. In 1990 volgde de rest van de wereld met ‘Nothing Compares 2 U’ en het album I Do Not Want What I Haven’t Got, beide nummer 1 dat jaar.
 
In totaal scoorde Sinéad ‘O Connor 13 hits en 9 albums. Voor een complete discografie verwijzen we je graag naar Dutch Charts. Op NPO Start kun je nog de documentaire 'Sinéad O'Connor - Nothing Compares' terugzien.

nog een muzikale held ontvallen

Op dezelfde dag, woensdag 26 juli 2023, is er nog een artiest overleden: Randall Herman Meisner, beter bekend als Randy Meisner, één van oprichters van the Eagles, waarvan hij tussen 1971-1977 deel van uitmaakte. Hij speelde mee op de eerste vijf albums, met de top 10-hits 'One Of These Nights' (nummer 7 in 1975) en 'Hotel California' (nummer 6 in 1977). Meisner zingt de lead op ‘Take It To The Limit’, dat de eerste Eagles-single was waarvan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Het lange touren en zijn slechte gezondheid (maagzweer) braken Meisner op. Het leidde tot ruzie in de band. Zijn laatste optreden was op 3 september 1977 in East Troy, Wiscousin. Daarna ging Meisner solo en bracht hij vier albums uit.

Voor the Eagles maakte Randy Meisner korte tijd deel uit van Poco. Maar voordat het eerste album Pickin’ Up The Pieces verscheen, stapte hij uit de band. Dat was uit onvrede met de gang van zaken. Jim Messina en Richie Furay lieten hem niet toe tot de laatste mix-afspeelsessies. De baspartijen en achtergrondzang van Meisner bleven in de uiteindelijke mix, maar zijn zang werd verwijderd, en opnieuw ingezongen door George Grantham. 

Randy Meisner werd 77 jaar. Hij overleed in Los Angeles aan de complicaties van COPD.

maandag 24 juli 2023

Hitflits: Engelbewaarder opnieuw terug op nummer 1, Taylor Swift & Coldplay bepalen albumlijst

Nadat zijn ‘Engelbewaarder’ drie weken geleden van de eerste plaats werd gestoten door ‘People’ van Libianca, bleef Marco Schuitmaker de nummer 1 in de nek hijgen. Deze week pakt hij de eerste plaats terug in de Single Top 100, waarmee ‘Engelbewaarder’ in totaal voor de zesde week bovenaan staat. Het is nu voor de derde keer dat het nummer terugkeert op de eerste plaats. In het halfjaaroverzicht staat ‘Engelbewaarder’ nu al op de vijfde plaats, en dat zal zeker niet de eindbestemming zijn.
Zijn nieuwe versie van ‘Zomernacht in Griekenland’, waarvoor Marco Schuitmaker uitgebreid promotie doet, onder andere een optreden bij ‘Renze’, krijgt nog geen notering. Het nummer doet zelfs een flinke stap terug in de Bubbling Under, daarin zakt het nummer van de 12e naar de 18e plaats. Maar wat niet is, kan altijd nog komen. Zeker is dat het duet met Jan Smit, dat op 25 augustus uitkomt, een dikke hit zal worden.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder           *** terug op nummer 1 / zesde week op 1 ***
2. (1)   Libianca: People, op 6,82%
3. (3)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
4. (4)   Dave & Central Cee: Sprinter
5. (5)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
 
Twee nummers keren terug bij de bovenste tien:
#9 (12) Olivia Rodrigo: Vampire
Drie weken geleden kwam ‘Vampire’ binnen op de 7e plaats.
#10 (39) Maan feat, Goldband: Stiekum
Zes weken geleden stond ‘Stiekum’ voor het laatst in de top 10, voor de 30e week. In de Halfjaarflits bleek al dat het nummer inmiddels het meest gestreamde nummer van 2023 is.
 
De eerste weeks noteringen zijn:
#23 Lijpe: Sabr
 
#31 Jung Kook & Latto: Seven
Nu de activiteiten van BTS op een laag pitje staan, de leden moeten hun militaire dienstplicht  vervullen, komen de leden met soloprojecten. Een jaar geleden liet Jung Kook (= de 25-jarige Jeon Jeong-guk uit Mandeok-dong, Busan in Zuid-Korea), als eerste BTS-lid al solo van zich horen met het nummer ‘Left And Right’, dat hij maakte met Charlie Puth. Hoger dan de 100e plaats kwam het nummer echter niet. Dan gaat het Jung Kook nu veel beter af met het nummer ‘Seven’, dat binnenkomt op nummer 31.
Op ‘Seven’ krijgt Jung Kook hulp van de 24-jarige Alyssa Michelle Stephens uit Columbus, Ohio, beter bekend onder haar naam Latto. Op school werd ze gepest vanwege haar lichte huid, dat haar inspireerde tot het aannemen van de actnaam Miss Mulatto. Op haar tiende besloot ze rapper te worden en schreeft ze haar eerste raps. In 2021 veranderde ze de naam Miss Mulatto in Latto. Mulatto is een term die een persoon van gemengde blanke en zwarte afkomst betekent en werd dus gezien als rascisme. Van Latto zijn twee albums verschenen.
 
#48 Billie Eilish: What Was I Made For?
Themanummer van de film ‘Barbie’.
 
#59 Flemming: Hypnose (deze week de Top Song op NPO Radio 2)
#63 Jorja Smith: Little Things
 
#71 Taylor Swift feat. Ice Spice
Ice Spice (= Iris Gaston uit the Bronx, New York), scoorde eerder dit jaar een hit met PinkPantheress met het nummer ‘Boy’s A Liar Pt.2’ (nummer 18 in maart).
 
#76 Sick & Nimon, Kraantje Pappie & Bizzey: Spagaat
Het duo Nick & Simon bestaat niet meer. En dus namen Bizzey & Kraantje Pappie als Sick & Nimon het nummer ‘Spagaat’ op, waarin ze de Nederlandse volksmuziek op de hak nemen. De muziek is van Stephan Boers, die als Ramiks nummers schrijft/produceert voor onder andere Anouk, Diggy Dex en Snelle.
 



#77 Kalvijn & Guy: Koekje Met Je Moeder
YouTuber Kalvijn (= Kelvin Boerma) stond al twee keer genoteerd, Guy debuteert deze week, dus een korte kennismaking met de 7-jarige Guy. De twee ontmoetten elkaar in 2020 tijdens de opnamen voor het nummer ‘Ik Wordt Papa’ van Kalvijn.
 
#97 Kylie Minogue: Padam Padam
Als we de kersthit ‘Santa Baby’(nummer 46 in 2021) buiten beschouwing laten, dan is ‘Padam Padam’ de eerste notering voor Kylie Minogue sinds ‘Flower’ (nummer 51 in 2012). ‘Padam Padam’, haar 37e notering, dankt de 55-jarige Australische zangeres aan de Brit Peter Rycroft en de Noorse Ina Christine Wroldsen, waarmee hij het nummer schreef.
 
Peter Rycroft schreef niet alleen mee aan ‘Padam Padam’, onder zijn pseudoniem Lostby, produceerde hij het ook. Rycroft scoorde hits voor onder andere Bebe Rexha, Tom Grennan en twee keer onze Tiësto. Twee keer haalden producties van Lostby de top 10: ‘The Motto’ van Tiësto & Ava Max (nummer 5 in 2022) en ‘Miracle’ van Calvin Harris & Ellie Goulding (vier keer nummer 6, deze week op 7).
 
Ina Christine Wroldsen heeft ook een flinke staat van dienst met hits voor onder andere James Arthur, Jess Glynne en twee keer Clean Bandit. Ook van haar bereikten twee nummers de top 10: ‘How Deep Is Your Love’ van (opnieuw) Calvin Harris + Disciples (nummer 2 in 2015) en ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie (nummer 1 in 2016).
 
‘Padam Padam’ zou dus voor zowel Rycroft als Wroldsen de derde top 10 notering kunnen worden en voor Kylie Minogue haar vijfde. Het nummer is de voorloper van Tension, haar zestiende studioalbum dat op 22 september uitkomt.
 
Coldplay pakt de (Nederlandse) fans in
 
De vier concerten die de Britse band Coldplay vorige week gaf, hebben zijn neerslag op de lijsten van deze week. Straks zien we dat bij de albums, nu eerst de singlehits, met niet minder dan 10 noteringen, waarvan 9 op herhaling:
#21 (54) Viva La Vida
#38 Yellow
#46 A Sky Full Of Stars
#55 Paradise
#56 Fix You
#75 The Scientist
#78 Something Just Like Me, met the Chainsmokers
#80 Clocks
#92 Hymn For The Weekend
#99 My Universe, met BTS

ALBUMS

Voor de tweede week is het een en al Taylor Swift wat de klok slaat. Niet minder dan 9  albums staan er van haar in de Album Top 100, eentje meer dan vorige week, wat al een record was. Van die 9 staan er 4 in de top 8 en 5 in de top 30. Voor de tweede week prijkt haar album Speak Now (Taylor’s Version) bovenaan de albumlijst, met een overwicht van bijna 28% op Music Of The Spheres van Coldplay dat van de 48e plaats komt.
Want ook de Britse groep Coldplay doet flink van zich spreken na de vier concerten (15,16,18 en 19 juli) die de groep de afgelopen week gaf in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Die concerten helpen de groep aan totaal 8 noteringen, 4 meer dan vorige week. Met 3 noteringen in de top 10, scoren zij ook zeer goed.

Samen scoren Taylor Swift en Coldplay dus 17 noteringen in de Album Top 100!
 
ALBUM TOP 8, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Taylor Swift: Speak Now (Taylor’s Version) (37)     *** tweede week op 1 ***
2. (48) Coldplay: Music Of The Spheres (21), op 27,73%
3. (4)   Taylor Swift: Midnights (15)
4. (2)   Harry Styles: Harry’s House (18)
5. (7)   Taylor Swift: Lover (16)
6. (76) Coldplay: A Rush Of Blood To The Head (8)
7. (57) Coldplay: Parachutes – 20th Anniversary (10)
8. (8)   Taylor Swift: 1989 (16)
 
De 5 andere noteringen van Taylor Swift:
#26 (28) Reputation (15)
#31 (32) Folkore (17)
#50 (43) Red (Taylor’s Version) (16)
#82 HH Evermore (18)
#100 (98) Fearless (Taylor’s Version) (19)
 
En die van Coldplay:
#20 HH Ghost Stories (10)
#21 HH A Head Full Of Dreams (7)
#25 (89) Viva la vida Or Death And All His Friends (8)
#28 HH Mylo Xyloto (5)
#42 HH X & Y (8)

Taylor Swift mag dan 9 noteringen hebben, tegenover 8 voor Coldplay. De Britse band behaalt die 8 wel bij de bovenste 50, waar Swift er 7 scoort.
 
Resteren nog de nieuwe noteringen in de albumlijst van deze week. Dat zijn de volgende vier, waaraan je kunt zien dat het nu echt zomer is in Nederland/muziekland:
#15 Lauren Spencer Smith: Mirror (19)
#19 J Hus: Beautiful And Brutal Yard (0)
In de Britse albumlijst scoort hij hiermee zijn tweede nummer 1 album
#35 Lil Tjay: 222 (0)
#81 Qlas & Blacka: Deadline (0)
 
Wijzen we je nog even op het halfjaaroverzicht, waaraan is toegevoegd het overzicht van Britse cassetteverkopen met een verrassende nummer 1. Je vindt de Halfjaarflits onder ‘Aanbevolen Post’.