zaterdag 24 maart 2012

Megaman bij week 12 – 24 maart 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Triggerfinger een gouden plaat scoort, Fabiënne Bergmans ‘The voice kids’ wint, Yes-R met twee singles tegelijk binnenkomt en Bertolf een lied schrijft voor zijn overleden schoonmoeder. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Gouden plaat voor Triggerfinger

Triggerfinger: I follow rivers (1) *** derde week op #1 ***

Nog altijd is de akoestische 3FM-versie van ‘I follow rivers’ door Triggerfinger de bestverkochte track van Nederland. Het Belgische trio zag de voorsprong op Michel Teló vorige week flink teruglopen van 33% naar 14%, maar de afgelopen week wist Triggerfinger de marge weer te verruimen naar 26%. Een comfortabele voorsprong dus voor de band op de vorige #1-artiest.

Het gaat inmiddels zo goed met ‘I follow rivers’ dat de single deze week al de gouden status behaalde. Het nummer wordt als bonus-cd bijgevoegd bij het aankomende livealbum van Triggerfinger, getiteld ‘Faders up 2’ (inderdaad: er was ook al een ‘Faders up’ deel 1). Het nieuwe album bevat een concertregistratie van de optredens die Triggerfinger in november gaf in de Melkweg in Amsterdam. Op 28 juni is Triggerfinger het voorprogramma van Red hot chili peppers in het Goffertpark in Nijmegen.

Een triggerfinger is overigens in de medische wereld een vinger waarvan de pees ontstoken is, waarna je de vinger niet meer goed kunt buigen en strekken. In het ergste geval blijft de vinger in een gebogen stand staan (alsof je de trekker van een pistool overhaalt) en kun je hem niet meer gestrekt krijgen. De dokter noemt dat tendovaginitis stenosans. Dat is dan ontstaan omdat er een nodulaire zwelling bestaat van de pees distaal van de peesschede, de disbalans tussen de omvang van de pees en het volume van de fibro-ossale tunnel (ofwel de pully) zorgt ervoor dat de pees niet soepel glijdt; maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht.

De hele top 5 van de Single Top 100 staat trouwens zo vast als een rij auto’s in de avondspits. Dat betekent dus dat net als vorige week ook die andere versie van ‘I follow rivers’, door Lykke Li, eveneens in de top 3 te vinden is, op de derde plek.

Chris Hordijk is de échte winnaar van The voice of Holland

Chris Hordijk: Won’t you stay (6) *** hoogste eersteweeks ***

Vlak onder die moervaste top 5 gebeurt trouwens wel het een en ander. Twee Nederlandse acts vochten om de titel ‘hoogste eersteweeks’ en Chris Hordijk gaat met de eer strijken. Zijn allereerste nieuwe liedje klapt binnen op #6 en verslaat met een paar procentjes verschil de nieuwe single van de 3J’s. Die zesde plek van Hordijk valt eigenlijk nog een beetje tegen ook, want begin van de week leek er nog een top 3-notering in het vat te zitten. Waarschijnlijk gaat ‘Won’t you stay’ dus niet zijn titel waarmaken…

‘Won’t you stay’ is de eerste niet-cover voor de verliezend finalist van de tweede serie van ‘The voice of Holland’, nadat hij tijdens de talentenjacht al hits scoorde met covers van ‘Time after time’ (#1), ‘The A team’ (#3), ‘Poker face’ (#6), ‘Drops of Jupiter’ (#57) en ‘When I get you alone’ (#61). Met de zesde plek deze week doet Chris het stukken beter dan de winnares van ‘The voice’, Iris Kroes. Haar nieuwe nummer, ‘Just more’, staat al vier weken in de Single Top 100, maar blijft deze week hangen op #35; een teleurstellende plek voor een talentenjacht-winnares. Ook met haar coverversies wist ze tijdens ‘The voice’ niet de eerste plek te pakken; meer dan een derde plaats voor ‘I can’t make you love me’ zat er voor de Friezin niet in. Mogen we dus Chris Hordijk de échte winnaar van ‘The voice of Holland’ noemen? De Megaman denkt van wel.

3Js weten de top 10 weer te vinden

3Js: Bij hoog en laag (7)

De hoogste eersteweeks zijn ze dus net niet geworden, maar gelukkig hebben de 3Js de weg naar de top 10 wel weer weten te vinden. Hun nieuwe single ‘Bij hoog en laag’ komt deze week binnen op #7; dat zal vast wel de hoogste notering zijn en volgende week is die top 10 vast al lang uit het zicht verdwenen, maar deze week staan ze er toch mooi maar.

En dat was met de afgelopen singles wel anders; hun vorige schijfje, ‘De weg’, kwam in januari niet verder dan de 26e plek, terwijl het toch een gloednieuw nummer was. Ook de twee singles daarvoor, ‘Toen ik jou vergat’ (#37) en ‘De stroom’ (#12) bereikten de bovenste tien niet. En dat terwijl de 3Js daarvoor juist twee #1-hits scoorden: ‘Je vecht nooit alleen’ en ‘Wat is dromen’. ‘Bij hoog en laag’ is de tiende top 10-hit voor de drie Volendammers, die hun reeks begonnen in 2007. Het is de tweede single van het album ‘4 elementen’, dat begin dit jaar ook al een aantal weken in de top 10 doorbracht, maar dan van de Album Top 100.

Record aantal top 10-noteringen voor Gotye

Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (9)

Al voor de dertigste keer staat ‘Somebody that I used to know’ bij de tien best verkochte tracks genoteerd. En dat betekent dat Gotye en Kimbra deze week een nieuw record vestigen; geen enkele andere plaat heeft ooit zo lang in de top 10 genoteerd gestaan. Vorige week moest de plaat die eer nog delen met ‘Rood’ van Marco Borsato. Marco zakte na 29 weken definitief uit de top 10 weg, maar Gotye en Kimbra blijven, ondanks twee plaatsjes verlies, nog altijd bij de beste tien genoteerd staan; ‘Somebody that I used to know’ zakt slechts naar #9.

Vajèn scoort grootste hit, maar Fabiënne wint ‘The voice kids’

Vajèn van den Bosch: The climb (10)
Fabiënne Bergmans: A-team (24)
Melissa Meewisse: Jar of hearts (48)

Als je vrijdagavond met de Single Top 100 in de hand een weddenschap had afgesloten op de overwinning in ‘The voice kids’ dan was je aan het eind van de avond bedrogen uitgekomen. Drie finalisten van ‘The voice kids’ komen we deze week tegen in de Single Top 100 en Vajèn van den Bosch scoort van hen veruit de grootste hit: ‘The climb’ maakt zijn titel volledig jaar en schiet in de derde week maar liefst van 78 naar #10 omhoog. En daarmee staat ze ver voor op ‘A-team’ van Fabiënne Bergmans uit het eveneens Brabantse Roosendaal, die deze week van 20 naar #24 zakt, en op ‘Jar of hearts’ van Melissa Meewisse uit Erica, binnenkomend op #48 deze week.

In de finale van de tv-talentenjacht liep het allemaal echter heel anders. Melissa (14 jaar) viel al halverwege af, samen met de tienjarige Channah en de twee jaar oudere Lieke. Vajèn en Fabiënne bereikten de finale wel, evenals de veertienjarige Dave Dekker, de enige jongen in het gezelschap.

Uiteindelijk bleek Fabiënne door haar uitvoeringen van ‘Something’s got a hold on me’ (een hit van Etta James uit 1962!) en ‘What you’re made of’ (van Lucy Silvas) de meeste stemmen te hebben verworven. Haar hit ‘A-team’ zakt in de Single Top 100 deze week naar #24, maar ongetwijfeld staat in de komende hitlijst een van haar tracks in de bovenste regionen.

Vajèn, die in de finale-uitzending de nummers‘Because of you’ en ‘Show me heaven’ zong (twee #1-hits van Kelly Clarkson en Mariah McKee), kwam dus wat stemmen tekort. Dave Dekker hield het bij Nederlandstalig (‘Laat me’ van Ramses Shaffy en ‘Toen ik je zag’ van Antonie Kamerling/ Guus Meeuwis), maar hij wist niet voor een verrassing te zorgen. In de Single Top 100 is hij nog niet terug te vinden; we komen hem pas tegen in de bubbling under-lijst op #137 met ‘Geef mij je angst’.

Melissa bereikte de top 3 dus niet in de Voice-finale, maar weet wel mooi een hit te scoren; haar versie van 'Jar of hearts' is deze week nieuw op #48, en dat pakt niemand deze veertienjarige Drentse meer af. 'Jar of hearts' is van oorsprong een nummer van Christina Perri, en ook die profiteert van de populariteit van the Voice en van Melissa: het origineel van Perri komt hernieuwd de Single Top 100 binnen op #62; de single stond nog nooit eerder zo hoog.

Fabiënne strijkt met haar overwinning een platencontract, een trofee en een studiebeurs van 10.000 euro op. Naast de verschillende prijzen mag Fabiënne een videoclip opnemen en optreden tijdens de viering van de twintigste verjaardag van Disneyland Parijs.

Ruim 17.000 sterren in de dop tussen de 6 en 14 jaar oud meldden zich aan voor de eerste editie van ‘The voice kids’. Net als volwasseneneditie ‘The voice of Holland’ bleek ‘The voice kids’ een kijkcijferhit. In de halve finale scoorde de show een record met een kijkcijfer van 2,9 miljoen. RTL heeft inmiddels een tweede seizoen van de kindertalentenjacht aangekondigd.

Bliksemhit voor Yes-R en Angela Groothuizen

Yes-R & Angela Groothuizen: Heimwee (31)

Op donderdagavond kwamen ze elkaar pas voor het eerst tegen en op vrijdagmiddag staan ze al gezamenlijk op #31 met het nummer ‘Heimwee’: Yes-R en Angela Groothuizen! Nou, dat is niet helemaal waar eerlijk gezegd… Wat wel klopt is dat we donderdagavond konden kijken naar een aflevering uit de serie ‘Studio 9’, waarin twee tegenovergestelde artiesten aan elkaar worden gekoppeld en binnen 36 uur een nummer moeten componeren en opnemen. Gisteren zagen we hoe Yes-R en Angela samen aan het werk gingen en het resultaat is blijkbaar een schot in de roos. De rapper en het jurylid van onder meer ‘The voice of Holland’ slaagden glansrijk voor hun opdracht en vlak na de uitzending van gisteravond stond ‘Heimwee’ al op nummer veertien in de I-tunes-lijst.

“Zal dit echt een nummer één worden?”, vroeg Yes-R zich op Twitter af. “Het zou geweldig zijn. We krijgen in elk geval ontzettend veel positieve reacties.” Een #1-hit vindt de Megaman nog een beetje voorbarig; waarschijnlijk komen er nog maar weinig downloads bij de komende week en kunnen Yes-R en Angela nog even van een #1-hit blijven dromen… Beide artiesten hebben die toppositie tot twee keer toe maar net gemist: Yes-R scoorde #2-hits met ‘Leipe Mocro flavour’ (in 2005) en ‘Ghetto’ (in 2006). Angela Groothuizen was er als Dolly dot vlakbij met ‘Do wah diddy diddy’ (1982) en ‘Love me just a little bit more’ (1983).

Keane geeft voorproefje van nieuw album

Keane: Silenced by the night (60)

Nog een paar maandjes wachten; het vierde album van Keane is in aantocht! De vorige drie waren al een groot succes in Nederland; ‘Hopes and fears’ kwam in 2004 tot plek #3, ‘Under the iron sea’ was een #1-hit in 2006 en ‘Perfect symmetry’ bereikte in 2008 opnieuw een derde plek. Daarna verscheen nog de 8-track ‘Night train’, die twee jaar terug in de Album Top 100 de 9e plek behaalde. En als het goed is, verschijnt op 7 mei het vierde volledige album van Keane, dat ‘Strangeland’ gaat heten.

De voorloper van dat nieuwe album is de single die deze week op #60 binnenkomt: ‘Silenced by the night’. Ten minste, dat is bij ons zo, want aan de andere kant van het Kanaal is voor een andere track gekozen. In hun eigen land brengen de Britten ‘Disconneced’ uit als leadsingle voor het nieuwe album.

De Megaman is benieuwd welke track het populairst gaat worden, want met de singles is het voor Keane nooit zo voorspoedig gegaan als voor de albums. De grootste singlehit in Nederland voor Keane is namelijk ‘Bedshaped’, dat in 2004 plek #13 wist te bereiken. Ook ‘Somewhere only we know’ (#15) en ‘Is it any wonder?’ bereikten de bovenste twintig, maar hoger kwamen de mannen van Keane met hun dozijn singlehits nog nooit.

Dutch hit the dancefloor zingt voor de bomen

Dutch hit the dancefloor: Come on, come on (56)

Afgelopen woensdag, de 21e maart, was het nationale boomfeestdag! Iets van meegekregen? Nu wel, want met ‘Come on, come on’ heeft de nationale boomfeestdag een heus thema. En da’s niet zomaar, want dit jaar was het de 55e boomfeestdag.

Dutch hit the dancefloor, zo heet het duo dat ‘Come on, come on’ heeft uitgebracht. De rapper is Luc Weegels, ofwel Double L. Zangeres is Anneke Schellekens, ofwel Anna-G. Zij stond vorig jaar al eens in de Single Top 100, toen ze een ander thema zong, namelijk dat van het dansfestival Extrema Outdoor in Best. Anna-G zong toen mee op de single van G-Lontra en bereikte met ‘Sharing secrets’ de vijftiende plek.

Double L maakte een paar jaar terug samen met Gunz en Shawn deel uit van de hiphopcrew Dutch Master Z, ofwel DMZ. Daarna bracht hij met ‘It’s gotta B U’ zijn solodebuut uit, maar dat werd geen succes. In 2009 schreef hij speciaal voor de nationale boomfeestdag het nummer ‘Groen!’ en sinds vorig jaar is hij ambassadeur van de boomfeestdag.

Begin 2006 stond een ander thema van de boomfeestdag ook al eventjes in de Single Top 100. ‘Bos van liefde’ door Peter Derksen (de directeur van de stichting Nationale boomfeestdag) bereikte toen plek #67.

Babysitters circus begon band tijdens oppas-avondje

the Babysitters circus: Everything’s gonna be alright (65)

Belachelijke groepsnaam natuurlijk, the Babysitters circus, maar het valt tenminste wel op. Hoe komen vier Nieuw-Zeelandse kerels die serieus muziek maken, nou aan zo’n rare naam? Heel simpel eigenlijk: Jamie, Jason, Tim en Selwyn waren samen aan het babysitten voor een vriend toen ze op het idee kwamen om een band te beginnen.

In hun vaderland wierp het in ieder geval z’n vruchten af; hun debuutsingle ‘Everything’s gonna be alright’ bereikte daar de platina status en was een doorslaand succes. Dus dan wordt ’t hoog tijd om de wereld te gaan veroveren.

Ondanks de overeenkomstige titel is de ‘Everything’s gonna be alright’ een andere ‘Everything’s gonna be alright’dan de ‘Everything’s gonna be alright’ van Sweetbox (#16 in 1998) en de ‘Everything’s gonna be alright’ van James Doman (#79 in 2008).

Stef Ekkel wordt weer vader

Stef Ekkel: De zwerver van Amsterdam (70)

‘Gezelligheid kent geen tijd’ voor Stef Ekkel. Dat is de titel van zijn nieuwste album en dat zou ook wel eens het motto van zijn leven kunnen zijn, want het gaat Ekkel voor de wind: vorig jaar is hij getrouwd en binnenkort wordt hij voor de derde keer vader.

Van dat album is ‘De zwerver van Amsterdam’ Stefs nieuwe single. Het is al zijn achttiende hit inmiddels. Zijn grootste hit scoorde hij vorig jaar, maar dat was ook wel een beetje een controversiële. ‘Waarheen waarvoor’ werd in augustus zijn eerste top 10-hit (#8), maar aan de andere kant werd er ook wel schande van gesproken dat Ekkel zo’n sereen en serieus nummer, dat vaak op uitvaarten te horen is, had omgebouwd tot een mee te lallen après ski-kraker. Maar dat zal Ekkel ongetwijfeld een spreekwoordelijke worst wezen.

Campaign heeft succes met twee jaar oude prijs

Campaign: Victory is ours (75)

Inderdaad, ‘Vitory is ours’, een toepasselijke titel voor de heren van Campaign. Tenminste, twee jaar geleden, want toen wonnen ze de ‘Clash of the cover bands public’s favourite award 2010’, wat hen een cd-contract en een videoclip opleverde. Waarna ze eens een keer geen cover speelden, maar de studio indoken om een eigen nummer op te nemen, ‘Victory is ours’.

Campaign bestaat al sinds 2007. In het Noord-Limburgse Horst staken Geert Josten, Joep Hoebers, Niek Geurts, Marc Aerts en Jos Hoebers de koppen bij elkaar met een idee om een nieuwe coverband op te richten, die zich vooral toe kon spitsen op de liedjes die niet door de meeste andere bands gespeeld werden. Alhoewel: met covers van Bruce Springsteen, Coldplay, Neil Young, Phil Collins, Queen en Deep purple begeef je je nog altijd op de bekende weg natuurlijk.

Maakt niet uit, Campaign kan nu in ieder geval oogsten en weet optimaal te profiteren van hun zege van twee jaar geleden: het levert hen deze week een Single Top 100-hit op!

Yes-R scoort zombie-hit

Yes-R: Als er geen morgen was (78)

Op #31 zagen we Yes-R al binnenkomen met ‘Heimwee’, zijn duet met Angela Groothuizen uit het tv-programma ‘Studio 9’. Maar ook via het witte doek weet Yes-R een hit te scoren. ‘Als er geen morgen was’ is het thema van de komische horrorfilm ‘Zombibi’; een kruising tussen een zombiefilm en de ‘Shouf shouf habibi’-films.

‘Zombibi’ draait al sinds februari in de bioscopen. Een doorslaand succes is het tot op heden niet geweest; is ook niet handig om een zombiefilm uit te brengen vlak na ‘New kids nitro’, want daar kwamen de ondoden ook al voorbij…

Corry Konings dankt award aan verloedering

Corry Konings: Een beetje verliefd (88)

Nee, dit is niet een cover van de André Hazes-hit uit 1981. Corry Konings brengt een geheel nieuw nummer, een vrolijk walsje. De Megaman hoort dit eerlijk gezegd liever dan haar vorige notering, ‘Hoeren neuken, nooit meer werken’. Dat laatste nummer leverde Corry haar grootste hit van deze eeuw op (#12 in november vorig jaar) en bovendien viel ze er vorige week nog mee in de prijzen ook.

Op 12 maart werd ‘Hoeren neuken nooit meer werken’ namelijk verkozen tot beste filmtitelsong van 2011. Net als vorig jaar ging de Rembrandt Award voor beste titelsong naar een New Kids-film, maar nu voor hun nieuwe film ‘New Kids nitro’. Corry dankt het succes van haar hit naar eigen zeggen aan de ‘verloedering’ van Nederland. Dat zegt de zangeres in het radioprogramma ‘De Heer ontwaakt’ op Radio 2: “Je moet tegenwoordig wel gek doen, anders word je niet gedraaid. Toch een beetje verloedering.” De zangeres kreeg meer stemmen voor de publieksprijs dan filmliedjes van Sef, Alain Clark, Elske de Wall en Lange Frans. “Het is een publieksprijs, dus mensen vinden dit het leukste liedje”, aldus Konings. “Het is jammer als sommige mensen dan gefrustreerd reageren, zoals Albert Verlinden die met een vinger in zijn keel zit.”

Nee, dan is ‘Een beetje verliefd’ een stukken vriendelijker nummer. De clip is overigens opgenomen inKasteel Maurick in Vught. Corry’s nieuwe single is ook terug te vinden op haar album ‘Lachend door het leven’.

Bertolf zingt voor zijn overleden schoonmoeder

Bertolf: Mary (94)

Afgelopen vrijdag verscheen het derde album van Bertolf Lentink. De eerste single van dat titelloze album is het akoestische liedje ‘Mary’. Het is een nummer gericht aan de overleden moeder van zijn vriendin. Postuum vraagt Bertolf om haar hand. ”Het liedje was voor mij in eerste instantie bedoeld voor privégebruik; ik vond het genânt om het anderen te laten horen”, zegt Bertolf. Maar door enthousiaste reacties is het nu dus toch op een album verschenen en zelfs als single uitverkoren.

“De moeder van mijn vrouw is een aantal jaren geleden overleden en ik heb haar nooit gekend. Ik was alleen thuis op een avond en keek naar haar foto. En toen kwam dit lied, waar ik haar postuum om haar dochters hand vraag. Muzikaal is het een heel simpel liedje in de stijl van muziek die ik veel in m’n ouderlijk huis hoorde”, aldus Bertolf.

De 31-jarige Zwollenaar heeft al twee top 10-hits op z’n naam staan. Z’n debuutsingle, ‘Another day’, bereikte de tiende plek in januari 2009. In augustus van dat jaar kwam ‘Mr. Light’ zelfs tot #6. Zijn laatste notering stamt van twee jaar terug, toen ‘Two in a million’ tot #21 reikte.

Dennie Christian gaat shoppen in Oostenrijk

Dennie Christian: Als de liefde jouw naam roept (95)

‘Als de liefde jouw naam roept’ is al de negenendertigste hit voor import-Nederlander Dennie Christian. Hij begon die serie voortvarend met drie top 10-noteringen, waaronder zelfs twee #2-hits: ‘Rosamunde’ (1975) en ‘Guust Flater en de marsupilami’ (1978). Daarna is hij daar niet meer bij in de buurt gekomen, maar hits scoren gaat hem nog steeds makkelijk af.

Voor ‘Als de liefde jouw naam roept’ is Dennie gaan shoppen in Oostenrijk. Het nummer is namelijk voor Nik P. als ‘Wo die Liebe deinen Namen ruft’ al een flinke hit geweest daar in mei vorig jaar (#30). Nik P. kennen we ook al als de originele uitvoerende van de Nederlandse #1-hit ‘Zie de ster’ (van Jannes uit 2007).

Albumsnippers: Bruce Springsteen terug naar #1

Vorige week moest Bruce Springsteen zijn eerste plaats afstaan aan niemand minder dan Frans Duijts, maar deze week neemt the Boss weer het heft in handen. Met ‘Wrecking ball’ klimt hij weer terug van 2 naar #1; Duijts wordt zelfs terugverwezen naar de derde plaats. Daartussenin stijgt Birdy in de 19e week terug naar plaats #2; haar titelloze album heeft inmiddels de platina status bereikt: er zijn er bij ons al 50.000 van verkocht. De single ‘Skinny love’ staat op drie keer goud en de opvolger ‘People help the people’ heeft ook al een gouden plak.

Hoogste nieuwe is op #5 Paul de Leeuw met ‘Paul’. Op zijn nieuwe album werkt hij samen met Guus Meeuwis. Toepasselijke afsluiter van de plaat is ‘Abraham’; aanstaande maandag, de 26e, wordt De Leeuw vijftig jaar.

Drie plaatsen lager entert Ruth Jacott de Album Top 100 met ‘Simply the best’. Het is de theaterregistratie van haar one-woman-show. In het programma zingt Jacott nummers van haar muzikale heldinnen, zoals Tina Turner, Diana Ross, Billie Holiday, Aretha Franklin, Nina Simone en Beyoncé.

En dan het restant eersteweeks noteringen deze week, met de vermelding [NL] als het om een Nederlands product gaat:
#20 the Shins: Port of Morrow
#23 Celtic woman: Believe
#24 Le Le: Partytime [NL]
#28 Herman van Veen: Vandaag [NL]
#48 Faithless: Passing the baton – Live from Brixton
#69 Miike Snow: Happy to you
#78 Clarence Milton Bekker: Old soul [NL; voorheen bekend als CB Milton]
#84 Adrenaline mob: Omerta
#95 Django Django: Django Django