vrijdag 11 maart 2011

Megaman bij week 11 – 12 maart 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Adele een dubbelslag slaat, Shary-Ann haar vader gaat opzoeken, Dries van een #1-hit droomt en Beth Ditto opkomt voor dikke dames.
Dat en meer over de vijftien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Adele slaat dubbelslag op #1 en #2

Adele: Rolling in the deep (1) *** vierde week op #1 ***
Adele: Set fire to the rain (2)


En ja hoor, daar staat ze weer! Voor de vierde keer klimt Adele met ‘Rolling in the deep’ naar de bovenste plek van de Single Top 100. En dat betekent een evenaring van het record van André Hazes & Gerard Joling, die met ‘Blijf bij mij’ in 2007 ook vier keer naar #1 stegen. Maar die hielden het wel twaalf weken vol aan de top.

Maar Adele zet nóg een topprestatie neer: ze staat deze week zowel op #1 als op #2 in de Single Top 100. ‘Set fire to the rain’ klimt door van 8 naar #2 en staat daarmee vlak achter ‘Rolling in the deep’. Het is voor het eerst in 37 (!) jaar tijd dat een act in z’n eentje de bovenste twee posities van de hitparade bekleedt. Op 23 maart 1974 stond de groep Mud met de hit ‘Dyna-mite’ op #1 en met ‘Tiger feet’ op #2. Ook de week daarop was dat nog het geval, en op 6 april waren de rollen omgedraaid. Drie weken lang op #1 en op #2, we moeten nog maar zien dat Adele dat vol gaat houden. Maar bij deze is ze in ieder geval de eerste soloartieste die dat presteert in Nederland!

Voor de goede orde: er zijn nóg drie acts die ooit in dezelfde singlelijst op #1 en op #2 hebben gestaan, maar dat deden ze niet in hun eentje, maar in combinatie met andere artiesten. Zo stond in oktober 1978 Olivia Newton-John op #1 met ‘Hopelessly devoted to you’ en op #2 met ‘Summer nights’; dat laatste was een duet met John Travolta. Olivia stond trouwens vier weken lang op #1 en op #2 en ook dat is een record.
Een jaar later, in oktober 1979, stond Michael Jackson bovenaan met ‘A brand new day’; dat deed hij samen met de Wiz stars en Diana Ross. Wél helemaal solo stond hij op #2 met ‘Don’t stop till you get enough’. Die prestatie leverde hij twee weken lang.
En in 1997 tenslotte bereikte Puff Daddy de eerste plaats met ‘I’ll be missing you’, samen met Faith Evans en 112. Daarnaast stond Puffy ook op #2, met ‘Mo money mo problems’, maar dan met the Notorious B.I.G. en Mase. Een week later waren de rollen voor de singles omgedraaid.

De terugkeer naar #1 van Adele betekent overigens ook dat we in elk van de tien weken van 2011 een wisseling van de wacht hebben gehad op #1. Nog geen enkele #1-hit heeft het dit jaar gepresteerd om zijn eerste plek een week lang te kunnen vasthouden…

Nick & Simon hebben geen uithoudingsvermogen

Nick & Simon: Wijzer (dan je was) (Symphonica in Rosso versie) (7)

Zo gewonnen, zo geronnen, zo luidt het spreekwoord… Daar waar Nick & Simon vorige week nog glorieus van 52 naar #1 sprintten, zijn ze deze week de risee van de hitparade, omdat ze al weer terugvallen naar #7. Typisch weer zo’n voorbeeld van een kortstondige hype; alle fans kopen binnen één week het singletje, waarna de verkopen al snel weer instorten. Nick & Simon houden er voor de achtste keer een #1-hit aan over, maar als hitparadevolger ben je niet wijzer (dan je was)…

Shary-An wil voorbeeld zijn voor broer en zus

Shary-An: Six feet under (18) *** hoogste eersteweeks ***

Zagen we twee weken terug Leonie Meijer al een post-‘Voice of Holland’-hit scoren, deze week is halve-finaliste Shary-An Nivillac de gelukkige. Met ‘Six feet under’ is ze de hoogste eersteweeks. ‘Six feet under’ was eigenlijk bedoeld om te zingen in de finale van de tv-talentenjacht, maar helaas voor Shary-An wist ze die nét niet te bereiken. Gelukkig kon ze de single na afloop van de shows wél uitbrengen. "Ik was verrast dat ik een platencontract aangeboden kreeg. Het was spannend, want ik wist niet wat er zou gebeuren na The Voice." Of er een heel album komt, hangt deels af van hoe de single ontvangen wordt. "We hopen natuurlijk dat we met ‘Six feet under’ een nummer 1-hit te pakken hebben," sprak zij hoopvol…

Shary-An Nivillac hoopt dat haar broertje en zusje een voorbeeld aan haar nemen. "Ik kijk heel erg op tegen mijn broers en wil dat mijn broertje en zusje mij ook zo kunnen zien. Ik wil graag mooie dingen doen en aan hen laten zien dat zij dit later ook kunnen."

De zangeres kan binnenkort ook aan haar vader laten zien wat ze in haar mars heeft. "Ik heb hem al negen jaar niet gezien en dat is echt heel lang. Niet iedereen in de Antillen is zo rijk dat ze een vliegticket kunnen kopen", verklaart ze. "Maar we hebben regelmatig contact. In december kon ik niet naar de Antillen vanwege de liveshows. Ik had ook nooit verwacht zo ver te komen, maar annuleerde het ticket wel met een glimlach. Nu ga ik in juni, als het wat rustiger is."

Shary-An doet het, net als Leonie Meijer, ook niet helemaal in haar eentje. Op ‘Six feet under’ wordt ze bijgestaan door Sven Hammond soul, die ervoor zorgt dat haar single de pan uit swingt!

Pleegt Britney plagiaat?

Britney Spears: Till the world ends (29)

Britney is weer helemaal terug. Nadat ze een maand geleden met ‘Hold it against me’ een Amerikaanse #1-hit scoorde, maar ook in Nederland aardig voor de dag kwam, is het nu al weer de beurt aan de opvolger, ‘Till the world ends’. Beide singles zijn de voorlopers van haar aanstaande album ‘Femme fatale’.

Twitteraars hebben al snel ontdekt dat ‘Till the world ends’ een sterke gelijkenis vertoont met ‘Tonight’ van Enrique Iglesias. Plagiaat, of slechts imitatie? Misschien moeten we het zangeres Ke$ha vragen, want die heeft het nummer geschreven.

Ditto komt op voor dikke dames

Beth Ditto: I wrote the book (33)

Met de groep Gossip scoorde ze al een aardige hit (#22 in 2009 voor ‘Heavy cross’), maar vanaf deze week heeft zangeres Beth Ditto ook solosucces. Eerder dit jaar kwam van de dertigjarige zangeres een titelloze EP met vier nummers uit en nu scoort ze met een van die tracks zowaar nog een hit ook. Ze wordt daarbij geholpen door producer Simian Mobile Disco en dat is te horen, want het nummer is lekker dansbaar.

Mary Beth Patterson, want zo heet ze eigenlijk, weet altijd weer op te vallen door haar uiterlijke verschijning. Dat ze stevig gebouwd is, daar maakt ze geen geheim van. Ze komt op voor vrouwen met een maatje meer en vindt het belangrijk dat ook dames die niet de maten van de standaard modellen hebben, zich goed voelen. Bovendien komt ze op voor de rechten van lesbiennes, zoals zijzelf.

Cee Lo duikt het nachtleven in

Cee Lo Green: Bright lights bigger city (34)

Het líjkt er wel op, maar het is het niet!... Inderdaad, ‘Bright lights bigger city’ heeft wel wat weg van ‘Billy Jean’ van Michael Jackson. De baslijn is aardig identiek, maar toch is het geen sample. Gewoon gezond jatwerk, zeg maar.

‘Bright lights bigger city’ is het openingsnummer van het album ‘The lady killer’ en de derde single van die plaat. Met ‘F**k you’ scoorde deze Thomas DeCarlo Calloway, de ex-zanger van Gnarls Barkley, vorig jaar natuurlijk een fraaie #3-hit, maar de vorige single, ‘It’s o.k.’, kwam in januari niet verder dan plek #94. Cee Lo zegt zelf over zijn nieuwe single: “Ik denk dat dit nummer een bredere groep mensen aanspreekt, want dit gaat niet alleen over mij, het gaat over óns. Het gaat over het nachtleven, en proberen om zoveel mogelijk in je weekend te proppen. Het gaat een beetje over een working-class-hero; je werkt de hele week hard voor je geld, maar vrijdag en zaterdag moeten speciaal zijn.”

Elbow steeds poulairder

Elbow: Lippy kids (36)

Muziek waar al lang naar wordt uitgekeken: nieuw materiaal van de Britse indie band Elbow. Drie jaar geleden brachten ze met ‘The seldom seen kid’ hun laatste plaat uit, maar deze maand is er eindelijk nieuw werk in de vorm van de cd ‘Build a rocket, boys!’.

En die titel is tevens de terugkerende zin in de allereerste hit van Elbow, ‘Lippy kids’. Zanger Guy Garvey, gitarist Mark Potter, zijn broer Craig op toetsen, bassist Pete Turner en drummer Richard Jupp spelen al samen sinds 1990, al noemden ze zich toen nog Mr. Soft. Wat later kortten ze hun groepsnaam af tot Soft, maar vanaf 1997 heten ze Elbow.

Elbow mocht meteen aan de slag met een debuutalbum, maar dat werd een zeperd, want toen de plaat af was werd hun platenmaatschappij Island overgenomen door Universal, die Elbow, samen met vele andere groepen, buiten de deur zette; het album is nooit uitgebracht. Pas in 2001 kreeg Elbow een nieuwe kans, maar vanaf toen begon het meteen goed te lopen. Met ‘The seldom seen kid’ scoorde de band zelfs een millionseller. En die kant kan het met het nieuwe album ook wel eens op gaan, want ongemerkt is de band erg populair geworden. Van de zomer zijn ze te bewonderen op Rock Werchter.

Lawineboys gaan in de herhaling

Lawineboys & DJ Jerome: Sex met die kale (43)

Het carnaval is al weer voorbij, maar voordat we toe zijn aan nieuwe platen, moeten we nog even de restjes opmaken. Bijvoorbeeld ‘Sex met die kale’, een hit van de Lawineboys van vorig jaar, die vanwege het verkleedfeest in het zuiden weer even uit de mottenballen is gekropen. ‘Sex met die kale’ was vorig jaar zomer de grootste hit voor de Lawineboys, met een twaalfde notering als hoogste plek. En dat terwijl de single werd geboycot door de TROS; de omroep weigerde de plaat te draaien bij Sterren.nl, hoewel het nummer destijds op #2 stond in de Sterren.nl top 20.

In de cafés in Brabant en Limburg zal men minder problemen hebben gehad met de tekst de afgelopen week. Vandaar dat de single terugkeert in de Single Top 100. De twaalfde plek van vorig jaar betekent overigens wel dat deze cover van de Lawineboys het beter deed dan het origineel, ‘Sex on fire’ van the Kings of Leon…

Overigens komt de nieuwe single van de Lawineboys er ook al weer aan; dat wordt het nummer ‘Vrienden voor altijd’. Wordt vast een hit, want afgelopen november zijn de Lawineboys uitgeroepen tot de populairste party-act van 2010!

Dries droomt van nieuwe #1

Dries Roelvink: Laat mij niet los (53)

Dries Roelvink heeft de smaak te pakken. De zanger van de vrolijke kroegliedjes scoorde afgelopen zomer via een twitter-actie zijn eerste nummer 1-hit met ‘Alleen door jou’ en waagt zich nu aan de ballad ‘Laat mij niet los’. De 52-jarige volkszanger wil alle zeilen bijzetten om die prestatie te herhalen met zijn nieuwe single. “Je hoopt op een tweede nummer een-hit. Dat is misschien een beetje veel gevraagd, maar het zou leuk zijn.” Roelvink heeft met ‘Laat mij niet los’ voor het eerst een lied uitgebracht dat over zijn eigen leven gaat.

Dries zou verder graag nog eens het theater in willen. “Ik heb wel eens in Carré gestaan en het Concertgebouw, het lijkt me leuk om zoiets nog eens te doen”, legt de zanger uit. Voor de rest is hij naar eigen zeggen ‘helemaal happy’. “We zijn pas verhuisd naar de P.C. Hooftstraat en dat voelt goed. Het is een straat naar mijn hart. Ik zit precies op de goede plek daar.”

De tekst en muziek van ‘Laat mij niet los’ zijn van Bram Koning, die ook al verantwoordelijk was voor zijn eerste nummer 1 hit van afgelopen augustus. Wellicht weer een gouden koppel?

Jon Allen breekt na twee jaar alsnog door

Jon Allen: In your light (76)

Zo, dat zou eens tijd worden! ‘In your light’ van Jon Allen stamt al uit 2009, maar wordt twee jaar na dato alsnog zijn debuuthit. En terecht, want het is een prachtig nummer, van het prachtige debuutalbum ‘Dead man’s suit’ van deze Britse singer/songwriter.

Jon Allen, van 12 mei 1977, volgde een opleiding aan het Liverpool institute of performing arts. Dat is een muziekschool die is opgericht door niemand minder dan Paul McCartney. Jon schreef zelfs een paar nummers samen met de legendarische Beatles-bassist.

Na zijn opleiding vertrok Jon naar Londen om demo’s op te nemen. Één daarvan kwam op het bureau terecht van het Britse muziekblad Making Music. Die trakteerde Jon op maar liefst vijf sterren in de recensie van zijn muziek. Daarna pakte ook BBC Radio 1 een nummer van hem op. Toen dat nummer, ‘Going home’, ook nog eens werd gebruikt in een tv-reclame voor Landrover, had Jon het helemaal gemaakt. De tv-commercial leverde hem 20.000 downloads op, en met de opbrengsten daarvan kon hij zijn debuutalbum financieren. Aanvankelijk was dat album alleen te downloaden, maar gelukkig was er een platenmaatschappij die er best een cd’tje van wilde persen.

En het heeft even geduurd, maar gelukkig komt de muziek van Allen ook langzaamaan Nederland binnengedruppeld. Vorig jaar was Jon al op Pinkpop te bewonderen, nu resulteert het eindelijk ook in een hitnotering.

Jordy van Loon ging door diep dal

Jordy van Loon: Het spel van Cupido (77)

Kleine jongens worden groot! Bij de inmiddels 17-jarige Jordy van Loon heeft het laatste babyvet bijna plaatsgemaakt voor de baard in de keel. In de clip van ‘Het spel van Cupido’ oogt Jordy al als een puber, maar zijn stem is nog altijd niet helemaal volwassen.

Na zijn #1-hit met ‘Verliefdheid is een toverbal’ werden de hitjes voor Jordy allengs kleiner. “Nu is de sensatie eraf en moet ik ervoor knokken, opnieuw beginnen”, vertelt de zanger. “Ik wil een kans krijgen mensen te laten zien wat ik kan en wie ik echt ben: iemand die graag muziek wil maken en niet gelijk een stempel hoeft te krijgen.”

Jordy heeft een tijdje flink in de put gezeten. Nadat de jonge zanger in april 2009 verscheen in het BNN-programma ‘Doe maar Normaal’, waarin hij schunnige opmerkingen maakte, werd hij op straat nageroepen, bedreigd en kreeg hij zelfs klappen. “Het is een vervelende periode geweest, maar ik heb er nooit over gedacht te stoppen met zingen”, zegt Van Loon. “Op het podium staan, daar heb ik plezier in. De leuke dingen tellen voor mij het meest.”

Jordy van Loon heeft een bijzondere indruk achter gelaten tijdens het BNN-programma. Jordy deed een aantal gedenkwaardige uitspraken, die niet snel vergeten zullen worden. “In het begin van programma werd gezegd: je kunt lekker los gaan. Ik ben nu eenmaal een jongen met ADHD, ik ben dan wel een jongen die snel dat soort dingen doet. Mijn ouders hebben daarna gezegd: het is echt niet goed wat je hebt gedaan. Maar het was niet echt een mogelijkheid om te zeggen stop maar even, er zijn meer mensen in het programma.”
Presentator Sander Lantinga: “We hebben er nog heel veel uitgeknipt omdat zijn ouders erbij zaten. Maar we konden niet alles eruit halen, dan bleef er niks van over.”

Cast Oh oh Tirol wordt ingeruild

Cast Oh oh Tirol: Tirol, laat je likken! (79)De deelnemers aan de realitysoap ‘Oh oh Cherso’ bewezen vorig jaar al dat je helemaal geen talent hoeft te hebben om beroemd te worden. Alleen al met je hoofd op tv komen staat garant voor een #1-hit en een tour langs discotheken. Inmiddels is er een tweede serie, waarin de groep Hagenaars is verkast van Kreta naar Tirol. Jokertje, Sniper, Kabouter, Sterretje, Barbie, Little Princess, Matsoe Matsoe en Elize krijgen daarbij gezelschap van een nieuwe deelneemster, de 23-jarige Tatjana Liefhebber, alias Tijgertje. Tijgertje moet met haar verleidingskunsten voor extra leven in de brouwerij gaan zorgen.

De eerste afleveringen zijn inmiddels uitgezonden; vergeef het de Megaman wanneer hij zegt dat hij niet gekeken heeft. Hij heeft wel het singletje geluisterd dat het gezelschap heeft opgenomen. Conclusie: talent hebben ze nog steeds niet…

De Oh oh Tirol-cast doet er goed aan om nog even flink te genieten van hun mediasucces, want binnenkort zal dat afgelopen zijn. Er gaan geruchten dat de opvolger van de enorme kijkcijferhit zich gaat afspelen op Ibiza. Deze keer zou het de beurt zijn aan losgeslagen corpsballen die het zonnige eiland onveilig mogen gaan maken.

Crystal fighters bespelen rare instrumenten

Crystal fighters: Plage (86)

Uit Spaans Baskenland komen ze oorspronkelijk, de heren en dames van de groep Crystal fighters. Maar ze bedachten dat ze vanuit Navarra niet echt carrière konden gaan maken, dus verhuisden ze naar Londen in een poging om door te breken. En met succes, want hun vorig jaar verschenen debuutalbum ‘Star of love’ werd al goed ontvangen en de single ‘Plage’ levert hen zowaar hun debuuthit op in Nederland.

Zanger Sebastian, toetsenist Gilbert en gitarist Graham spelen al samen sinds 2007. Inmiddels hebben ook zangeressen Lare en Mimi zich bij de groep aangesloten. Ondanks hun verhuizing hebben ze hun Baskische roots zeker niet verloochend. De band mixt moderne electronica en punk met traditionele Baskische folk en maakt gebruik van typisch Baskische instrumenten als de txalaparta (een soort houten xylofoon), de danbolin (een trommel bespannen met touw) en de txistu (een fluit).

De terugkeer van Sara Bareilles

Sara Bareilles: King of anything (87)

Drie jaar terug zagen we haar voor het eerst en voor het laatst, maar gelukkig, ze is er weer: Sara Bareilles. In 2008 scoorde ze een flinke hit met ‘Love song’ (#17), maar daarna bleef het stil rond deze inmiddels 31-jarige zangeres uit Eureka, Californië. Deze week komt ze terug met ‘King of anything’.

Het nummer is al een half jaartje oud, maar heeft even de tijd genomen om de oceaan over te steken. In de Billboard Hot 100 klom het nummer tot #32 en er zijn ruim een miljoen downloads van verkocht. Volgens Sara zelf is het een “Fuck you-song. Ik heb meer ongevraagd advies gehad in m’n leven dan goed voor me is. Ik had het nodig om die frustratie om te zetten in muziek, en dan nog het liefst in een nummer dat helemaal niet zo boos klinkt. Zoiets was mijn vorige hit ‘Love song’ ook eigenlijk. Blijkbaar heb ik nogal de tijd nodig om over zaken heen te kunnen stappen.”

‘King of anything’ is de eerste single van Sara’s nieuwe album, ‘Kaleidoscope heart’. Dat album heeft in Amerika al de bovenste plek weten te bereiken; de verkoopteller staat daar op ruim een kwart miljoen. Daar zijn ze ook al een single verder trouwens. ‘Uncharted’ is daar inmiddels ook uitgebracht, maar helaas maakt dat nummer z’n naam waar…

Danny van der Kracht is de weg kwijt

Danny van der Kracht: Eenmaal links, eenmaal rechts (88)

Gelukkig, Danny van der Kracht heeft een hit! De Megaman was al bang dat hij de geschiedenis in moest gaan als de man wiens grootste hit het nummer ‘Ik heb een koe’ was, waarmee hij in 1999 een hitje scoorde in de Nederlandstalige top 30. Maar gelukkig komt hij daar nu overheen met het carnavalsnummer ‘Eenmaal links, eenmaal rechts’.

Danny van der Kracht, geboren op 30 april 1973 in het Gelderse Zevenaar, zingt al sinds 1997 en schrijft daarnaast artikelen in het weekblad Party. Van der Kracht is groot fan van Henk Wijngaard, vandaar dat die artikelen altijd over de zingende vrachtwagenchauffeur gaan. Hij presenteert bovendien een programma op zender Favoriet FM. Dus je kunt al raden welke artiest er wekelijks in zijn programma voorbijkomt…

‘Eenmaal links, eenmaal rechts’ gaat over een leuke dame die Danny op straat tegenkomt. Ze legt aan hem uit waar ze woont, maar als Danny naar haar op zoek gaat, raakt hij al snel de weg kwijt. Niet erg hoor, Danny, wanneer je links en rechts niet uit elkaar kunt houden. Zolang je maar geen vrachtwagenchauffeur wordt…

Michel Wolsink kan het ook zonder Duo Toppie

Michel Wolsink: Ik wil niet zonder jou leven (91)

Ken je Duo Toppie? Nee, wij ook niet. Maar dat is wel het duo waarmee Michel Wolsink vijf jaar lang aan de weg timmerde. Samen met Henry Brouwers maakte hij van 2004 tot 2010 het zalencircuit in Nederland onveilig. Het duo bracht in 2009 één single uit, ‘Verliefd’. Maar toen dat niks werd, trok Brouwers de stekker uit het duo.

Michel ging echter niet bij de pakken neerzitten, maar begon een solocarrière. Dat leverde hem vorig jaar al een klein succesje op: ‘Steeds weer als ik jou zie’ bereikte in maart de 73e plaats. Inmiddels zijn we een jaar verder en opnieuw boekt Wolsink een hitje.

‘Ik wil niet zonder jou leven’ is een compositie van Rob Mullink, die ook al de vorige hit van Michel én de single van Duo Toppie componeerde. De songtekst is, evenals bij die andere twee nummers, geschreven door Wolsink zelf.

Wiz Khalifa eindelijk op z’n plek bij platenmaatschappij

Wiz Khalifa: Black and yellow (97)

Wat aardig, een Amerikaanse rapper die een liedje maakt over de lievelingskleuren van de Megaman… O nee, ik vergis me. Nee, niet in mijn lievelingskleuren, maar wel in de bedoelingen van Wiz Khalifa. Die schreef het nummer namelijk met de stadskleuren van Pittsburgh in zijn achterhoofd. Uiteraard zijn zwart en geel dan ook de kleuren van het American footballteam de Pittsburgh Steelers, dus je begrijpt dat dit nummer veelvuldig door de sportstadions schalt.

Wiz Khalifa werd als Cameron Jibril Thomaz geboren op 8 september 1987. Omdat zijn vader beroepsmilitair was, verhuisde de kleine Cameron als kind al de hele wereld over; hij woonde in Duitsland, Engeland en Japan voordat hij eindelijk neerstreek in Pittsburgh. Zijn artiestennaam heeft hij afgeleid van ‘wisdom’, ofwel wijsheid, en het Arabische ‘khalifa’, dat opvolger betekent.

In 2006 bracht Wiz zijn debuutalbum uit. Daarna kreeg hij de gelegenheid om naar een grote platenmaatschappij over te stappen, maar dat bracht hem weinig geluk. De release van zijn tweede album werd keer op keer uitgesteld, tot Khalifa er genoeg van had en verder ging kijken. Hij streek neer bij een kleinere maatschappij die wél wat meer haast maakte. Zijn tweede album verscheen eind 2009. Opnieuw kreeg Wiz daarop de kans om voor een grotere maatschappij te kiezen, Atlantic. Nu pakte dat beter uit, want de eerste single voor Atlantic, dit ‘Black and yellow’, klom gelijk door naar de eerste plaats van de Billboard Hot 100! Van het nummer zijn ruim 2,3 miljoen downloads verkocht. Eind deze maand komt daar zijn nieuwe album achteraan, ‘Rolling papers’.

‘Black and yellow’ is niet alleen te downloaden als solosingle van Wiz Khalifa, maar ook als remix met Snoop Dogg, T-pain en Juicy J.

Album Top 100: ook hier Adele terug naar #1

Je kunt Adele wel wegjagen, maar ze komt altijd weer terug! Dat merkte de groep Bløf ook, want de koppositie in de albumlijst die ze vorige week van Adele overnamen, zijn ze deze week al weer kwijt. ‘21’ stijgt terug naar de bovenste plek in de Album Top 100, waardoor Adele opnieuw een dubbelslag maakt, nu ook haar single ‘Rolling in the deep’ terug naar de top is gestegen.

En dat doet Adele overtuigend: ze verkoopt drie keer zoveel albums als de nummer 2. En die #2 is de hoogste nieuwkomer van deze week, en het is een verrassende: Selah Sue. De Belgische zangeres komt onverwacht hoog binnen, want grote singlehits heeft ze nog niet gehad.

En Selah Sue is de hoogste van maar liefst vijf nieuwkomers in de top 10 deze week. Na de ex-#1-hit ‘Alles blijft anders’ van Bløf komt de groep de Staat binnen op #4 met ‘Machinery’. Vlak daarachter, we hadden het er al over bij de singles (zie #36), de groep Elbow met ‘Build a rocket boys!’. De oude rockers van R.E.M. hebben ook een nieuw album uit, ‘Collapse into now’, dat binnenkomt op #8 en vlak daaronder staat de soundtrack van de succesfilm ‘Gooische vrouwen’. De film is al binnen een dag goud, de muziek daarvan is nieuw op #9.

De overige nieuwkomers:
#11 Avril Lavigne: Goodbye lullaby
#32 Queens of the stone age: Queens of the stone age (special edition)
#35 Zo moeilijk: Nieuwe moves
#52 Lupe Fiasco: Lasers
#56 Buddy Miller: Majestic silver strings
#85 Buffalo Tom: Skins

maandag 7 maart 2011

Megaman bij week 10 – 5 maart 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon in het voetspoor treden van Marco Borsato, Acda en de Munnik het eigen heft in handen nemen, Jennifer Lopez een nieuwe start maakt en Dr. Dré er mee stopt, terwijl Selah Sue juist internationaal gaat en DJ Arnout beweert dat Groningers ook carnaval kunnen vieren. Dat en meer over de veertien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Nick & Simon in het voetspoor van Marco Borsato

Nick & Simon: Wijzer (dan je was) (Symphonica in Rosso versie) (1) *** eerste week op #1 ***

“Het was een taaie strijd, maar mede dankzij enkele signeersessies, is het ons gelukt”. Dat zei Simon Keizer afgelopen vrijdag tegen Daniël Dekker in zijn programma ‘Gouden uren’. Even tevoren was bekend geworden dat ‘Wijzer (dan je was)’ de eerste plaats had bereikt van de Single Top 100. Over de extraatjes op de cd-singles (live optredens, een clip), vertelde hij dat daarmee het kopen van een cd-single nog aantrekkelijk wordt voor de fans.
Daarnaast heeft hun optreden in ‘Life4you’ (zondag) en tijdens het Buma Harpen gala (donderdag), waar ze een Gouden Harp kregen, ook nog meegeholpen aan hun achtste #1-notering. Net als Marco Borsato en Jan Smit, lukte dat met hun vorige single niet, waarmee hun keten van zes achtereenvolgende #1-hits werd verbroken. ‘Vlinders / Santa’s party’ kwam in december niet verder dan de vijfde plaats. We verwachten echter niet dat ‘Wijzer (dan je was)’ het langer dan één week volhoudt bovenaan. Het verschil met ‘Rolling in the deep’ van Adele, dat nu al voor de derde keer na één week de eerste plaats moet afstaan, is bijna 9%. En Adele geeft niet zo snel op!

voor tweede keer een grote sprong

‘Wijzer (dan je was)’ stijgt in de tweede week vanaf #52 naar de eerste plaats. Het is de grootste sprong naar #1 sinds 10 oktober 2009, toen ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Thomas Berge vanaf #59 naar #1 steeg. De grootste sprong naar de eerste plaats is sinds 23 juni 2001 nog altijd ‘Angel’ van Shaggy feat. Rayvon dat vanaf #89 kwam. Voor Nick & Simon is het de tweede keer dat ze een #1-hit scoren die van buiten de top 10 komt. De eerste keer was op 24 januari 2009 toen ‘Vallende sterren’ vanaf #44 naar de eerste plaats steeg.

Symphonica in Rosso

Na Marco Borsato, zijn Nick & Simon nu de tweede Symphonica in Rosso artiest met een #1-single. Marco stond in 2006 tien weken bovenaan met ‘Rood’. Paul de Leeuw bereikte een jaar later met ‘Blijf (totdat de zon je komt halen)’ de achtste plaats en Lionel Richie kwam in 2008 met ‘Face in the crowd’ het duet met Trijntje Oosterhuis niet verder dan de derde plaats. Van Diana Ross is in 2009 geen speciaal nummer voor Symphonica in Rosso uitgebracht.

Acda en de Munnik nemen het heft in eigen hand

Acda en de Munnik: Woorden van een ander (18) *** hoogste eersteweeks ***

Een week geleden was het nummer ‘Woorden van een ander’ van Acda en de Munnik nog nergens te horen of te krijgen en nu komt het al binnen op de achttiende plaats. Dat het zo snel kan is te danken aan een Twitteractie van de makers zelf. Op 3 maart om 3 uur ’s middags kondigde het duo aan dat vanaf dat moment hun nieuwe single gedownload kon worden via iTunes. We weten inmiddels wat Twitteractie’s te weeg kunnen brengen (Jurk! en Dries Roelvink), dus de actie heeft bij voorbaat al succes. En wat nog bijzonder is, het is de eerste release op hun eigen label AedM Grammophone.

Overigens is ‘Woorden van een ander’ al langer bekend dan donderdag 3 maart 2011. Op 22 januari speelden ze het nummer in de VPRO tv-serie ‘Zingen’. En tijdens 3FM Serious Request in december 2010, werd de tekst van het liedje bij voorbaat al geveild voor het goede doel.

Don Fardon is nog steeds alive

Don Fardon: I’m alive (20)

Na 40 jaar keert Don Fardon terug in de Nederlandse hitparade. In januari 1971 scoorde hij een #27-hit met ‘Indian reservation’. Je vraagt je dan ook af waar ‘I’m alive’, binnen op #20, zo ineens vandaan komt. Het antwoord is simpel: dankzij reclame! ‘I’m alive’ wordt in Nederland gebruikt in een spotje van Vodafone voor het gebruik van internetten op je telefoon tijdens de wintersport. Eerder werd het nummer ook al gebruikt voor een commercial voor Five alive fruitdranken, dat te zien was op de Britse tv. Inmiddels heeft de Nederlandse dj Mark van der Schoot een remix gemaakt van ‘I’m alive’.

Don Fardon heet helemaal niet zo, maar werd op 19 augustus 1943 geboren als Donald Maughn in Coventry, Warwickshire in het Verenigd Koninkrijk. Voordat hij aan een zangcarrière begon, was hij technisch tekenaar. Van 1963 – 1966 was Don zanger van the Sorrows. In 1968 nam hij het nummer ‘Indian reservation’ op, waar wereldwijd meer dan 1 miljoen stuks van zijn verkocht. Daar heeft hij echter niet veel aan overgehouden, want hij was slechts de uitvoerder, want de componist is John D. Loudermilk. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich voor Don Fardon, want ook ‘I’m alive’ is niet van zijn hand, maar van Lucia James. Fardon zijn laatste wapenfeit dateert uit 2006, met het album ‘Coventry boy’.

Foo fighters lijven gitarist in

Foo fighters: Rope (31)

‘Wheels’ van de Foo fighters hield het twee jaar geleden tien weken vol in de Single Top 100 met als hoogst notering #45. Voornamelijk dankzij 3FM dat het nummer bleef draaien, want nergens anders (met uitzondering van Kink FM) hoorde je het nummer langskomen. Niet zo vreemd dus dat ‘Rope’ een week geleden verkozen werd tot 3FM Megahit. ‘Rope’ is de dertiende notering voor de band van Dave Grohl en de voorloper van het zevende studioalbum ‘Washing lite’, dat in april moet verschijnen. Het album is geproduceerd door Butch Vig, en gitarist Pat Smear is daar voor het eerst op te horen. Voorheen speelde hij wel mee tijdens live optredens. Op 13 juni sluiten de Foo fighters het Pinkpop festival af.

Jennifer Lopez maakt een nieuwe start

Jennifer Lopez feat. Pitbull: On the floor (50)

Na het beluisteren van het nummer ‘On the floor’ kan je de titel niet zijn ontgaan, want die komt maar liefst 33 keer langs! ‘On the floor’ feat. Pitbull is het eerste hitwerk voor Jennifer Lopez sinds ‘Do it well’ uit 2007 dat tot #17 kwam.

‘On the floor’ is de voorloper van haar zevende studioalbum ‘Love!’ dat volgende maand verschijnt, een jaar nadat het gepland stond. Dat album ging vorig jaar niet door, omdat Jennifer Lopez eind 2009 kapte met haar platenmaatschappij SONY. Volgens eigen zeggen omdat het contract afliep, volgens anderen omdat ze een paar geflopte singles had en de platenmaatschappij geen trek meer had in een nieuw album. Voor SONY verkocht ze wereldwijd zo’n 25 miljoen albums.

‘On the floor’ bevat een sample van ‘Lambada’, in 1989 de hit van het jaar door Kaoma. Maar zoals je weet was dat helemaal geen nummer van Kaoma, maar van de Boliviaanse groep Los Kjarkas en heette oorspronkelijk ‘Llorando se fue’. Na een proces kreeg Los Kjarkas uiteindelijk een symbolische schadevergoeding.

De versie van Kaoma heeft al diverse keren een hit opgeleverd. In 2009 nog voor Gregor Salto ft. Kaoma met ‘Lambada 3000’ (#18). Het jaar daarvoor nam de Duitse producer Ian Oliver het nummer ‘Skankin’’ op, waarin de ‘Lambada’ zat (#60. En de enige Nederlandstalige versie is van Arie Ribbens, getiteld ‘Bij Rio links af’ (#51 in 1989).

Dr. Dré stopt er mee

Dr. Dré feat. Eminem & Skylar Grey: I need a doctor (55)

Op ‘I need a doctor’ keert Eminem na twee jaar terug bij Dr. Dré, de producer met wie hij al sinds 1999 successen boekt. Alleen is ‘I need a doctor’ geen Eminem nummer (ook al is hij veel te horen op het nummer), maar van Dr. Dré zelf. Het nummer is de voorloper van diens album ‘Detox’, dat in april uitkomt.

Dat zal tevens het laatste album zijn van de 46-jarige Andre Romelle Young, zoals Dr. Dré in het echt heeft. ‘Het is tijd om iets anders te gaan doen’, liet hij al in 2008 weten. En dus wil hij met het zijn laatste album flink uitpakken. Te beginnen bij de ruim zeven minuten durende videoclip van ‘ I need a doctor’, die begint op zijn 36ste verjaardag in 2001. Het refrein van ‘I need a doctor’ wordt gezongen door Skylar Grey.

Selah Sue gaat internationaal

Selah Sue: Crazy vibes (63)

Afgelopen vrijdag verscheen het titelloze album van de Belgische zangeres Selah Sue, dat komende vrijdag hoog zal eindigen in de nieuwe Album Top 100. Cee lo Green vond haar stem zo opmerkelijk dat hij haar vroeg voor zijn album ‘The lady killer’. Daarvoor namen ze het nummer ‘Please’ op, dat ook terecht kwam op haar album, dat ook wordt uitgebracht in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Na de single ‘Raggamuffin’, al in 2009 opgenomen voor twee mini-cd’s (#97 in augustus), komt ‘Crazy vibes’, binnen op #63, en er zit vast nog wel meer in.

De Mari’s zijn mannelijke dansmarikes

de Mari’s: Aha daar is Mari (75)

De Mari’s maken deel uit van carnavalsvereniging R.K.D.V. Sint Hendrien uit Oeteldonk (de naam van ’s-Hertogenbosch tijdens carnaval). Het betreft een groep mannen, die dansend over straat gaan, verkleed als dansmarikes en die zich Dansmari’s noemen. Het idee hier voor komt uit 1993 toen Jesse van den Berg het wel leuk leek om tijdens carnaval met enkele vrienden als dansmarikes de straat op te gaan. Er was echter weinig animo voor en Jesse danste zo’n tien jaar alleen.
Anno 2011 bestaat de dansgroep uit elf personen, waarvan vijf het nummer ‘Aha daar is Mari!’ opnamen. Tijdens de presentatie op 13 februari van een eigen glossy, de Mari, werd ook de single gepresenteerd. Naast de Nederlandse versie namen de Mari’s ook een Duitstalige versie op: ‘Naha da gibst Mari!’.

‘Aha daar is Mari’ is al meer dan veertig jaar oud, en onder verschillende titels en teksten bekend. De basis werd in 1971 gelegd door de Wama’s (Wim Wama en Dick Wama) die
het nummer ‘Aha, dat is Marie’ opnamen, op een tekst van Jan Blaaser. Hij had zich daarvoor gebaseerd op het nummer ‘La petite Marie’ van Jean Marie Mourou & Nicolas Péridès uit 1969.

Doorbreekt Avicii zijn neerwaartse spiraal?

Avicii: Street dancer (76)

Het gaat niet goed met Avicii, oftewel de Zweede dj/producer Tim Bergling. Hoewel hij in 2010 drie hits scoorde, worden ze alsmaar kleiner. ‘Bromance’ bereikte nog de vijfde plaats, maar ‘My feelings for you’ & Sabastien Drums kwam slechts tot de 51ste. Met ‘Itrack’ vs Oliver Ingrosso & Otto Knows viel het nog mee, want die kwam nog tot #53. Dat ‘Street dancer’ binnenkomt op #76 zegt natuurlijk nog niet zoveel over de uiteindelijke notering. Zijn vorige twee hits piekten al in de tweede week, dus over twee weken weten we of ‘Street dancer’ weer een opgaande lijn toont.

Evenals zijn vorige hits, heeft hij ook dit keer gebruik gemaakt van een sample van een ander nummer. Hoe toepasselijk is dat ‘Street dance’ van Break machine geworden. Dat nummer bereikte in 1984 de zevende plaats.

Bewaart Pascal de Vormer zijn eigen liedjes voor anderen?

Pascal de Vormer: Jacqueline (87)

‘Jacqueline’ is na ‘Denk niet dat ik niet aan je denk’ (#60 in 2010), de tweede hit voor Utrechtenaar Pascal de Vormer. Na jaren nummers voor anderen te hebben geschreven (onder anderen Rob Ronalds en Rob Zorn), nam hij eind 2010 het heft in eigen handen. Alleen werd het geen eigen nummer, maar van zijn producer Peter de Wijn. ‘Jacqueline’ is dit keer niet van de Wijn en ook niet van de Vormer zelf, maar van P. Pruysenaere. Laat dat nou een pseudoniem zijn van … Peter de Wijn! Waarom komt de Vormer niet met een eigen liedje, of zou hij die bewaren voor anderen?

DJ Arnoud: ook Groningers kunnen carnaval vieren

DJ Arnoud & Postbode Skinny: Karin (moetie hier of moetie daarin) (90)

Rond carnaval mag het: teksten met (on)dubbelzinnig heden. Maar of ze het nummer ‘Karin (moet ie hier of moet is daarin)’ van DJ Arnoud & Postbode Skinny ook echt zullen draaien beneden de grote rivieren? Als ze het maar wel daarboven doen, want volgens DJ Arnoud (volledig Arnoud van Gispen) kunnen noordelingen ook carnaval vieren.

Postbode Skinny zou een bekende Brabantse zanger zijn. En daarmee valt het gerucht af dat Ome Henk hier achter zit. Om Henk is een typetje van Frank van der Plas uit Amsterdam. Arnoud komt uit Groningen en wil met dit liedje aantonen dat ook Groningers carnaval kunnen vieren. We zijn dan ook wel benieuwd hoe ‘Alaaf!’ in het Gronings klinkt!

Peter Beense trekt zich niets aan van wat anderen zeggen

Peter Beense: Laat ze maar lullen (91)

In december vierde Peter Beense zijn 25-jarig bestaan als artiest met een concert in Koninklijk theater Carré in Amsterdam. Ter gelegenheid daarvan verscheen zijn derde album ‘’n Rondje van mij’. Daarvan kwam al de single ‘Ga nu maar weg’ (#51) en komt ook ‘Laat ze maar lullen’ (nieuw op #91). Het is zijn zevende notering in zestien jaar. Zijn motto: niets aantrekken van wat anderen zeggen, oftewel ‘Laat ze maar lullen’!

Joris and Mo slaan de plank mis tijdens carnaval

Joris and Mo: Mo is lam en ik ben christen (93)

Het verhaal gaat dat Joris de Kort en Mohamed elkaar in september 2009 tegenkwamen bij het UWV in Tilburg. Naast de drukke werkzaamheden daar, was er af en toe tijd voor een geintje en zo ontstond in januari 2010 de tekst van ‘Mo is lam en ik ben christen’. De tekst bleef tot januari 2011 op de plank liggen totdat ze het nummer weer tijdens een feestweekend zongen. Vervolgens werd de carnavalsvereniging de Ethanollekes uit de Kruikenstad (zo heet Tilburg tijdens het carnaval) benaderd om er een carnavalsnummer van te maken. De 30-jarige Joris kent deze carnavalsvereniging, want hij maakte daar jaren deel van uit.
De strekking van ‘Mo is lam en ik ben christen’ is: duidelijk maken dat er verschillen bestaan tussen geloof en cultuur (het Christendom en de Islam), maar dat er ondanks de verschillen je ook gezellig met elkaar kunt omgaan, ook tijdens carnaval. En in dat laatste wringt het hem. Want door zo’n nummer nu uit te brengen, gaat de strekking volledig de mist in. Want wie denkt daar nou aan als je druk doende bent met een polonaise? Nee, Joris and Mo hebben wel een slecht moment uitgezocht om te komen met een plaatje over de integratie van Moslims in Nederland!

Jessie J in de voestsporen van Adele

Jessie J: Do it like a dude (95)

In de Britse hitparade stond ‘Price tag’, de opvolger van ‘Do it like a dude’ begin februari op de eerste plaats. En daar is de opvolger ook al weer aangekondigd: ‘Nobody’s perfect’. Alle nummers zijn afkomstig van het album ‘Who you are’, dat deze week binnenkomt op #41 in de Album Top 100. De fans hebben dan ook duidelijk niet gekozen voor de single ‘Do it like a dude’, dat slechts binnenkomt op #95. Maar wie is Jessie J? Tijd voor een kennismaking, want zij is niet zomaar een nieuwe zangeres.

Jessie J, echte naam Jessica Ellen Cornish (Redbridge, Londen, 27 maart 1988) had voor ze eind vorig jaar kwam met ‘‘Do it like a dude’, al enige wapenfeiten op haar naam staan. Ze heeft nummers geschreven voor onder anderen Justin Timberlake, Alicia Keys, Christina Aguilera, Miley Cyrus en Chris Brown. Onze eigen Lisa Lois nam haar nummers ‘Owe it all to you’ en ‘Move’ op voor haar album ‘Smoke’.

Op haar elfde speelde Jessie J. al mee in de musical ‘Whistle down the wind’, bewerkt door Andrew Lloyd Webber. Ze doorliep de BRIT-opleiding voor kunst en muziek, waar ook Adele , Amy Winehouse, Kate Nash en Leonie Lewis hun basisopleiding kregen. Eind 2010 werd Jessie J door de BBC bestempeld als dé belofte voor 2011. Onder haar voorgangers zit onder meer Adele en we weten hoe het daar mee gegaan is!

The Black eyed peas presteren onder hun niveau

the Black eyed peas: Just can’t get enough (96)

We dachten na ‘The time (dirty bit)’ wederom met een bewerking te maken te hebben (‘Just can’t get enough’ van Depeche mode), maar gelukkig blijkt het een nieuw nummer te zijn van the Black eyed peas. Nou ja nieuw, het nummer is afkomstig van het album ‘The beginning’ dat begin december verscheen. Toch zal ‘Just can’t get enough’ nooit het niveau halen van nummers als ‘Shut up’ (#3 in 2003), ‘Don’t lie’ (#7 in 2005) of ‘I gotta feeling’ (#3 in 2009). Laatstgenoemd nummer staat nog steeds genoteerd, op #72, voor de 88ste week. Een absoluut record zowel nationaal als internationaal. Naast ‘I gotta feeling’ (op #72) en ‘Just can’t get enough’ (op #96) staan the Black eyed peas ook nog tegelijk genoteerd met ‘The time (dirty bit)’ (op #37).