vrijdag 11 maart 2011

Adele slaat dubbelslag op #1 en #2

Adele: Rolling in the deep (1) *** vierde week op #1 ***
Adele: Set fire to the rain (2)


En ja hoor, daar staat ze weer! Voor de vierde keer klimt Adele met ‘Rolling in the deep’ naar de bovenste plek van de Single Top 100. En dat betekent een evenaring van het record van André Hazes & Gerard Joling, die met ‘Blijf bij mij’ in 2007 ook vier keer naar #1 stegen. Maar die hielden het wel twaalf weken vol aan de top.

Maar Adele zet nóg een topprestatie neer: ze staat deze week zowel op #1 als op #2 in de Single Top 100. ‘Set fire to the rain’ klimt door van 8 naar #2 en staat daarmee vlak achter ‘Rolling in the deep’. Het is voor het eerst in 37 (!) jaar tijd dat een act in z’n eentje de bovenste twee posities van de hitparade bekleedt. Op 23 maart 1974 stond de groep Mud met de hit ‘Dyna-mite’ op #1 en met ‘Tiger feet’ op #2. Ook de week daarop was dat nog het geval, en op 6 april waren de rollen omgedraaid. Drie weken lang op #1 en op #2, we moeten nog maar zien dat Adele dat vol gaat houden. Maar bij deze is ze in ieder geval de eerste soloartieste die dat presteert in Nederland!

Voor de goede orde: er zijn nóg drie acts die ooit in dezelfde singlelijst op #1 en op #2 hebben gestaan, maar dat deden ze niet in hun eentje, maar in combinatie met andere artiesten. Zo stond in oktober 1978 Olivia Newton-John op #1 met ‘Hopelessly devoted to you’ en op #2 met ‘Summer nights’; dat laatste was een duet met John Travolta. Olivia stond trouwens vier weken lang op #1 en op #2 en ook dat is een record.
Een jaar later, in oktober 1979, stond Michael Jackson bovenaan met ‘A brand new day’; dat deed hij samen met de Wiz stars en Diana Ross. Wél helemaal solo stond hij op #2 met ‘Don’t stop till you get enough’. Die prestatie leverde hij twee weken lang.
En in 1997 tenslotte bereikte Puff Daddy de eerste plaats met ‘I’ll be missing you’, samen met Faith Evans en 112. Daarnaast stond Puffy ook op #2, met ‘Mo money mo problems’, maar dan met the Notorious B.I.G. en Mase. Een week later waren de rollen voor de singles omgedraaid.

De terugkeer naar #1 van Adele betekent overigens ook dat we in elk van de tien weken van 2011 een wisseling van de wacht hebben gehad op #1. Nog geen enkele #1-hit heeft het dit jaar gepresteerd om zijn eerste plek een week lang te kunnen vasthouden…

1 opmerking:

  1. Denk ook aan George Michael. Hij stond eind 1984/begin 1985 vier weken #1 met Band Aid - Do they know it's christmas? en #2 met Wham! - Last christmas.
    Verder is de prestatie van Adele volstrekt uniek, in die zin dat ze tegelijkertijd de albumlijst aanvoert. Bovendien bezette ze in de CombiAlbum Top 100 van 5 februari ook al de bovenste twee plekken.

    BeantwoordenVerwijderen