vrijdag 28 april 2017

remix levert Justin Bieber zesde #1-hit op; album Ed Sheeran terug op #1

Even leek het er op dat Lil’ Kleine met ‘Alleen’ zijn derde #1-hit zou scoren. Maar de remix van ‘Despacito’ gooide roet in het eten. Dankzij die remix stijgt het nummer (beide versies bij elkaar opgeteld) naar de eerste plaats van de Single Top 100. Dat levert Justin Bieber zijn zesde en Luis Fonsi en Daddy Yankee het hun eerste #1-hit op. Bij ons is ‘Despacito’ bijna 2 miljoen keer gestreamd, waarvan de remix 1,3 miljoen. Wereldwijd liggen de cijfers alsvolgt: in totaal meer dan 64 miljoen keer, de remix meer dan 43 miljoen.
En dan te bedenken dat ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee bij ons in elf weken tijd nooit hoger kwam dan de 23e plaats. Vorige week knalde het nummer dankzij de remix met Justin Bieber de top 10 in. Maar wie had verwacht dat het nummer deze week zou doorstoten naar de eerste plaats, waar ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran zich stevig had genesteld? Ach, we hadden het kunnen weten, want ‘Despacito’ betekent niet voor niets ‘langzaam aan’!

SINGLE TOP 5

1. (7)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
2. (3)   Lil’ Kleine: Alleen (op minder dan 13%)
3. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You
4. (2)   Boef: Habiba
5. (5)   Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla

Gisteren, donderdag 27 april 2017, vierde koning Willem Alexander zijn 50e verjaardag. Sinds 2013, het jaar dat hij koning is, worden ieder jaar, op de vrijdag voorafgaand aan zijn verjaardag, de Koningsspelen gehouden. Vorige week vrijdag startten de spelen op basisschool ‘De Vijfmaster’ in Veghel in aanwezigheid van koning Willem Alexander en koningin Máxima met een ontbijt, gevolgd door sport en spel. 
Jaarlijks hoort bij de Koningsspelen een liedje, gezongen door Kinderen voor Kinderen. Dit jaar is dat ‘Okido’, geschreven door Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis. De solisten zijn Miencke, Ayana, Dewi, Sem, Luuk. ‘Okido’ komt binnen op de 83e plaats en is de 21e notering voor Kinderen voor Kinderen. Voor de actie tegen het vangen van haaien, heeft het koor voor  ZAPP Your Planet een speciaal liedje ingezongen: ‘Haai-alarm!’.

Snel over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#22 Shawn Mendes: There’s Nothing Holdin’ Me Back (maandag staat hij de Ziggo Dome)
#31 Broederliefde: Veel Osso, vanavond wordt op NPO3 de documentaire ‘Op Weg Naar Het Kasteel’ uitgezonden. Daarin zijn de voorbereidingen te zien van het concert dat de groep zaterdagavond geeft in ‘Het Kasteel’, het Sparta stadion. 3FM zend het concert die avond live uit.
#58 French Montana feat. Swae Lee: Unforgettable
#75 G-Eazy & Kehlani: Good Life
#97 Bokoesam feat. Jonna Fraser: BBB
#99 Lil Uzi Vert: Xo Tour Llif3
#100 Halsey: Now Or Never

ALBUMS

Niet alleen in de Single Top 100 raakt Boef zijn #1-positie kwijt. Ook in de Album Top 100 komt een (voorlopig) einde aan zijn Slaaptekort. En het is een oude bekende die hem onttroont, want na vijf weken afwezigheid keert het album ÷ (Divide) van Ed Sheeran terug op de eerste plaats en gaat in totaal een derde week in aan kop.

ALBUM TOP 5

1. (3)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (derde week op #1)
2. (1)   Boef: Slaaptekort (op bijna 1%)
3. (2)   Kendrick Lamar: Damn.
4. (5)   Jonna Fraser: Jonathan
5. (4)   John Mayer: The Search of Everything

Record Store Day

Vorig weekend vond de tiende editie van Record Store Day (RSD) plaats. RSD is het jaarlijkse feestje van de platenzaken in de wereld. In ons land waar het voor de achtste keer werd gevierd, kon je in 99 platenzaken terecht voor zo’n 500 bijzondere vinylplaten. Daarnaast traden ruim 150 muzikanten op, waaronder Jett Rebel, dit jaar de ambassadeur van RSD.

Volgens een groot deel van de deelnemende zaken, was deze editie van RSD een groot succes. Sommige zaken boekten, in vergelijking met vorig jaar, een omzetstijging van meer dan 20% tot 100%! Een aantal van die bijzondere vinylplaten verkochten zelfs genoeg voor een notering deze week en dat zijn de volgende vier elpees:
#49 David Bowie: Cracked Actor – Live Los Angeles ’74, 3-lp opgenomen op 5 september 1974 tijdens de ‘Diamond Dogs Tour’ in het Los Angles Amphiltheatre. Van deze lp’s zijn wereldwijd slechts 17.000 geperst, waarvan 5.000 voor het Verenigd Koninkrijk
#78 the Black Angels: Death Song (oplage: 2.000)
#90 the Doors: Live At Matrix (10.000)
#85 David Bowie: Bowpromo (15.000)

Op #50 gaat het album Hammersmith Odean, London ’75 van Bruce Springsteen & the E-Street Band uit 2006 op herhaling, dankzij de vinylpersing. De 16 nummers zijn echter dezelfde.

Buiten de vinylalbums komen ook nog de volgende albums binnen. Van elk album en/of artiest, volgt een korte toelichting:

#18 Ray Davies: Americana
Americana is het eerste album sinds Working Man’s Café uit 2007 van de Britse Ray Davies, voormalig zanger en oprichter van the Kinks. In 2010 zette hij het project See My Frieds op, met Mumford & Sons, Bruce Springsteen, Metallica en Spoon. Het gelijknamige album met oude Kinks-nummers bereikte bij ons de 54e plaats in 2010.

Voor het album Americana gebruikte Davies de gelijknamige biografie uit 2013. Op het album, opgenomen in Konk, de opnamestudio van the Kinks, haalt hij herinneringen op aan de Amerikaanse tournees met het Kinks en het leven in New York en New Orleans. De muziek op Americana is van the Jayhawks. Later dit jaar volgt nog een tweede deel van Americana.

#30 Hallo Venray: Where Is The Funky Party?
In het dertig jarig bestaan van de Haagse band Hallo Venray, kwamen hun albums nooit hoger dan de 44e plaats; dat was in 2014 met Show. Where Is The Funky Party?, hun elfde album, opgenomen in Frankrijk met JB Meijers, gaat daar verder overheen, en komt binnen op de … 30e plaats. Het feest kan beginnen dus!

#40 Venice: Into The Morning Blue, na het coveralbum Brunch Buffet (#55 in 2016), komt dit familiekwartet (twee broers, twee neven) uit Californië met een nieuw album. Twee nummers gaan over het overlijden van beider vaders.

#66 TenTemPiés: A Mi Propio Paso, internationaal collectief rondom de Chileense Maurino Alarcon, gevestigd in Amsterdam. A Mi Propio Paso is hun derde album.

#68 Björn van der Doelen en de Huursoldaten: De Cowboy, De Outlaw, De Sherriff en De Hoer, vierde album van de 40-jarige Wouterus Jacobus Antonius (Björn) van der Doelen uit Goirle. Tot zijn dertigste voetbalde hij bij PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC. Dit album is uitgebracht op zijn eigen label: Val Allemaal Maar Kapot Ik Doe Het Zelf Wel – Records.

#71 Blackbear: Digital Druglord, derde studioalbum van Matthew Tyler Musto uit Daytone Beach, Californië, alias de Amerikaanse hiphopper Blackbear

#91 Gosto: Memory Ivy, debuutalbum van de 27-jarige Roel Vermeer uit Rotterdam

#97 Incubus: 8, na het vorige album If Not Now, When? (#51 in 2011), grapte gitarist en medecomponist van de Amerikaanse rockgroep Incubus nog dat het niet weer vijf jaar zou duren.
Hij heeft zich aan zijn woord gehouden, want 8, het achtste album van de groep, heeft nog een jaar langer op zich laten wachten! Productie deed de band zelf, samen met Dave Sardy (Red Hot Chili Peppers) en Skrillex (Justin Bieber).

#99 Shocking Blue: Blue Box, box met alle 13 albums van deze Haagse band inclusief twee verzamelalbums met nooit eerder uitgebracht materiaal

Later dit weekend melden we ons nog een keer met de Megaman.

zondag 23 april 2017

Megaman bij week 16 – 22 april 2017

Downloads houden ‘Shape Of You’ (nog een weekje) op #1

En verder in deze Megaman:
-          Lil’ Kleine wil verrassen met tweede album
-          album Kendrick Lamar bijna volledig genoteerd
-          album levert Jonna Fraser drie hits op
-          Lijpe en ISMO komen met album
-          Maggie Lindeman neemt het op voor meisjes op sociale media

Opnieuw voert Ed Sheeran de Single Top 100 aan en ook de Album Top 100 heeft dezelfde aanvoerder: Boef met zijn album Slaaptekort. Wat er nog meer gebeurde in de albumlijst lees je in de albumsnippers.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

downloads houden ‘Shape Of You’ (nog een weekje) op #1

#1 Ed Sheeran: Shape Of You
    *** twaalfde week op #1 ***

Dankzij twee concerten en een optreden in College Tour, steeg ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran vorige week terug naar de eerste plaats. Tot onze verrassing blijft het nummer ook deze week de bovenste beste in de Single Top 100.
Het zijn echter niet de streams die het nummer op de eerste plaats houden (‘Habiba’ van Boef is aanzienlijk meer gestreamd), maar de downloads. Ook dit weekend, waarmee de kans dat ‘Shape Of You’ nog een dertiende week pakt, zeer klein wordt. Nog afgezien van de concurrentie, waarover zo dadelijk meer.

Met twaalf weken op de eerste plaats, staat ‘Shape Of You’ nu op gelijke hoogte met twee andere #1-hits. De eerste is ‘(Evertyhing I Do) I Do It For You’ van Bryan Adams (uit 1991), de andere ‘Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)’ van André Hazes & Gerard Joling (uit 2007). De vijftien weken van ‘Que Si Que No’ van Jody Bernal uit 2000 zijn nog ver weg voor ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran.

voortzetting zegetocht

Vijftien weken komt wel in beeld voor ‘Shape Of You’ in de Britse hitparade. Vorige week kwam er na dertien weken een einde aan de zegetocht van ‘Shape Of You’. Zoals verwacht kwam ‘Sign Of The Times’ van Harry Styles daar binnen op de eerste plaats. Styles zakt deze week naar de vierde plaats en Sheeran claimt zijn eerste plaats terug, waarmee ‘Shape Of You’ voor de veertiende week op de eerste plaats staat.

Die #1 dankt Sheeran mede aan zijn optredens de afgelopen week in de Wembley Arena in Londen. Met veertien weken is ‘Shape Of You’ nog één week verwijderd van ‘One Dance’ van Drake feat. Wizzkid & Kyla, dat daar vorig jaar vijftien weken op de eerste plaats stond.

De hegemonie van Ed Sheeran strekt zich niet alleen uit tot de Britse singlelijst. Ook blijft hij de Britse albumlijst aanvoeren met ÷ (Divide), nu voor de zevende week. Daarmee snijdt Sheeran de pas af van Damn van Kendrick Lamar. Verschil tussen beide albums, zo’n 30.000 exemplaren.

Lil’ Kleine wil verrassen met tweede album

#3 Lil’ Kleine: Alleen
    *** hoogste eerste weeks ***

‘Je Gaat Zo Dik’, zijn vorige single, kwam begin maart niet hoger dan de achttiende plaats. Maar met ‘Alleen’, binnen op de derde plaats, lijkt Lil’ Kleine de weg omhoog weer te hebben teruggevonden en zelfs kans te maken nog hoger te eindigen.
‘Alleen’ is de eerste single van het gelijknamige album dat nog voor de zomer verschijnt. Het album wordt de opvolger van WOP! dat vorig jaar negen weken op de eerste plaats. Ook op het nieuwe album werkte Kleine met producer Jack $hirak.

verrassen

Over de tijd tussen beide albums zegt Kleine: “Er is zoveel gebeurd sinds WOP, ik heb zoveel meegemaakt en dat ga je allemaal horen op dat dikke nieuwe album. Ik kan niet wachten om het te laten horen.”.

album Kendrick Lamar bijna volledig genoteerd

#16 Kendrick Lamar: Humble.

In de derde week stijgt ‘Humble.’ van Kendrick Lamar naar de zestiende plaats. daarmee blijft het nummer nog acht plaatsen verwijderd van zijn grootste hit: ‘The Greatest’ van Sia (#8 in 2016). ‘Humble.’ is één van de veertien tracks van het album Damn. van Lamar, dat binnenkomt op de tweede plaats van de Album Top 100 (zie daar).

Aangezien de regels voor het opnemen van albumstreams in de Single Top 100 nog niet zijn aangepast, maken de volgende elf tracks van het album hun opwachting deze week:
#31 Dna.
#42 Loyalty., feat. Rihanna
#44 Element.
#54 Yah.
#56 Feel.
#58 Love., feat. Zacari
#60 Xxx. feat. U2, (alleen met zang van Bono)
#67 Pride.
#69 Blood.
#72 Lust., (met jazzband BadBadNotGood)
#85 Fear.
Alleen ‘Duckworth’ en ‘God.’ hebben het (nog) niet gehaald. De nummers staan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, op een 103e respectievelijk 111e plaats.

Alle veertien tracks op het album bestaan uit één woord, in hoofdletters, gevolgd door een punt. De nummers zijn tegenhangers van elkaar.

albumtracks nemen Single Top 100 over; nieuwe nummers hebben het nakijken (2)

De 12 tracks van Kendrick Lamar, samen met die van Boef (12), Ed Sheeran (8) en Jonna Fraser (4), maken 36 noteringen in de Single Top 100 van deze week, dat is gemiddeld 9 per act. Een paar weken geleden maakten drie acts (Boef, Drake, Ed Sheeran) met 48 noteringen bijna de helft van de lijst uit; nieuwe nummers hadden het nakijken. Het probleem van het opnemen van albumstreams speelt niet alleen bij ons, maar ook in hitlijsten in binnen en buitenland. Een paar weken geleden hebben we daar een item aan gewijd, waarop we diverse reacties kregen, waardoor dank.

Sindsdien lijkt er enige beweging in te komen. Platenmaatschappij Universal heeft begin april een afspraak gemaakt met streamingsdienst Spotify. Van nieuwe albums, komen de streams de eerste twee weken alleen beschikbaar voor premium-abonnementhouders. Na de eerste twee weken mag iedereen de tracks streamen.
Dit klinkt leuk, maar is slechts een doekje voor het bloeden. Na deze weken zullen de tracks alsnog massaal gestreamd worden. Of wellicht al eerder, omdat mensen een abonnement zullen nemen, zodat ze geen stream meer missen. Bovendien gaat het voorlopig alleen om Universal, dus de andere grote jongens als Warner en Sony en Top Notch in Nederland, hebben zich daar nog niet over uit gelaten. Dus zal er een andere oplossing moeten komen.

laatste track skippen

Onder jullie reacties zat nog een bijzondere suggestie. Trek het aantal streams van het minst gestreamde liedje af van alle tracks. Als we dat zouden toepassen op de tracks van Damn. van Kendrick Lamar, zou dat er toe leiden dat nog slechts 4 tracks de Single Top 100 zouden halen, in plaats van nu 12! Waarschijnlijk is deze methode echter veel te bewerkelijk voor de samenstellers, maar we zullen het voorstellen.

verhouding downloads:streams aanpassen

Eigenlijk is het hele streamen uit de hand gelopen. Lange tijd bepaalden downloads de hitparade. Doordat er nauwelijks meer gedownload wordt, heeft de stream de functie van de download overgenomen. Maar in tegenstelling tot een download die één keer wordt geteld, tellen alle streams mee, mits minimaal 35 seconden lang! Zou het niet beter zijn een stream weer één keer mee te laten tellen? Het aanpassen van de verhouding downloads:streams, 1:150, zal weinig uithalen.

geen albumtracks

Eigenlijk is er maar één oplossing en dat is GEEN albumstreams meer opnemen in de singlelijst. Technisch kan dat makkelijk, want een platenmaatschappij kan aan de samenstellers van de hitlijsten doorgeven welk nummer als single of promotie dient, de rest is automatisch een albumtrack en telt dus NIET mee. In het verleden werkte deze methode voor singles die niet meer meegeteld mochten worden omdat ze er al een bepaald aantal weken op hadden zitten of omdat de platenmaatschappij dat niet wilde.

En als platenmaatschappijen zo graag een beeld willen van de populairste tracks van een album, dan kan daar vast wel een aparte albumtracklijst voor worden opgetuigd. Wordt vervolgd!

album levert Jonna Fraser drie hits op

Op tweede Paasdag won Jonna Fraser tijdens de uitreiking van de de 3FM Awards de award  in de categorie ‘3FM Talent’. Hier volgen alle winnaars:
Beste Groep: Broederliefde
Beste Nummer: Chef’Special: Amigo
Beste Album: Kensington: Control
Beste Live Act: Kensington
Beste Solo Artiest: Martin Garrix (was niet aanwezig)
Beste Video: Boef: Habiba
Beste Social: Jett Rebel (riep op om wat minder op de telefoon te kijken, maar meer om je heen)
3FM Talent: Jonna Fraser
3FM Schaal van Rigter (voor meest gedraaide plaat op 3FM): Chef’Special met ‘Amigo’

Tijdens de uitreiking deed Jonna Fraser nog een oproep om zijn album te kopen, maar dat heeft, gezien de vijfde plaats voor Jonathan niet echt gewerkt. Het aantal tracks dat uiteindelijk scoort, hadden we dan ook hoger verwacht.

Want in tegenstelling tot Kendrick Lamar (12 tracks van zijn album Damn.,) krijgen slechts vier tracks van Jonathan van Jonna Fraser een notering:
#41 Party, feat. Ronnie Flex
#45 (66) Niks Nieuws, feat. Jayh & Sevn Alias
#75 Lover & Best Friend
#79 Lange Weg feat. Kevin
Daarnaast staat Jonna Fraser ook nog met ‘Open’ genoteerd (op #95 van #85) van Yellow Claw feat. Moksi. Met de drie nieuwe noteringen, komt het aantal hits van Jonna Fraser uit op 32 stuks, waaronder twee top 10-hits.

Lijpe en ISMO komen met album

#76 Lijpe & ISMO: Met Zjnoen Opstaan

Na hun samenwerking met Boef op ‘Wie Praat Die Gaat’ (deze week op #43, vanaf #13), doen Lijpe en ISMO het op ‘Met Zjnoen Opstaan’ weer samen. Na ‘Puur’ (#22 in 2016), is het de derde keer dat de twee rappers samenwerken. Momenteel werken ze samen aan het album #Tijdloos.

Maggie Lindeman neemt het op voor meisjes op sociale media

#82 Maggie Lindeman: Pretty Girl

Op sociale media worden meisjes vaak alleen beoordeeld op hoe ze er uit zien. Maar achter zo’n meisje schuilt, net als ieder, een persoon met een eigen leven met vreugde en verdriet. Aldus Maggie Lindeman over Pretty Girl’.

De eigen ervaringen van Maggie Lindeman vormden de inspiratie voor het schrijven van ‘Pretty Girl’. Een andere zangeres de Canadese Alessia Cara, vroeg in ‘Scars To Your Beautiful’ aandacht voor jongens en meisjes die zichzelf niet accepteren omdat anderen hen niet mooi vinden of accepteren. Cara zegt: accepteer en hou van jezelf, wat anderen er ook van vinden. Zo maar twee zangeressen die zich het lot aantrekken van anderen.

Uit Los Angeles, California, komt Margaret ‘Maggie’ Elizabeth Lindemann, geboren op 21 juli 1998 in Dallas, Texas. Op haar vierde maakte ze deel uit van het kerkkoor. Nadat ze liedjes op sociale media had ge-upload, groeide haar bekendheid, waarna ze verhuisde naar Los Angeles. Na enkele singles breekt ze nu door het zelfgeschreven ‘Pretty Girl’. Van de ballad ‘Pretty Girl’ is ook een remix verschenen, gemaakt door Cheat Codes x CADE.

Vlogger Armoowasright heeft de smaak te pakken

#96 Armoowasright feat. Justice Toch: Laden

Nog maar twee maanden geleden maakte vlogger Armoowasright (= Robin Aryan) even een uitstapje met een andere vlogger, Kwaaivines. Samen met het duo Mokadrumz maakten ze het nummer ‘Louis Vutton’ (#52 in februari). Maar dat succes smaakt naar meer en dus dook Armoowasright samen met Justice Toch (= Justice A Kemp) de studio in voor ‘Laden’. Toch scoorde in 2016 met ‘Salut’, samen met Gio / Boef / Bollebof.

Albumsnippers bij week 16 - 22 april 2017

Opnieuw weet Boef iedereen van zich af te houden, waardoor zijn album Slaaptekort voor de vijfde week de Album Top 100 aanvoert. De rest zal het dus met een lagere positie moeten doen, ook niet verkeerd natuurlijk. Buiten een tweede plaats voor Damn. van Kendrick Lamar zijn dat de volgende albums. 

#4 John Mayer: The Search of Everything
Er is een nieuwe trend. Voordat muzikanten met een heel album komen, brengen ze eerst 1 of 2 EP’s uit. Zo bracht John Mayer in januari de EP The Search of Everything Wave One en een maand later de EP The Search of Everything Wave One Two uit, beide uitsluitend digitaal. Vorige week verscheen het volledige album, The Search of Everything, zowel digitaal als fysiek. Aan het album, zijn zevende, werd onder andere meegewerkt door Al Jardine (zanger en medeoprichter van the Beach Boys) met zijn zoon Matt en zangeres Sheryl Crow.

De trend is inmiddels ook opgepakt door andere artiesten, waaronder onze eigen Bløf. Afgelopen vrijdag verscheen hun EP Aan 2, met vier nummers van het album Aan dat op 19 mei verschijnt. Een maand daarvoor verscheen de EP Aan 1.

#5 Jonna Fraser: Jonathan
Na vier EP’s, waarvan Goed Teken (#11) en Blessed (#1), beide in 2016, een notering kregen, komt Jonna Fraser nu met een volwaardig album, Jonathan. De titel verwijst naar zijn volledige voornaam. Aan het album dat geproduceerd is door Project Money, Spanker en Soundflow, werkten Youngbaekansie, Jayh, Sevn Alias, Kevin, Jandro, Murda, Ronnie Flex, Jiggy Djé en Eves Laurent mee. Vier van de vijftien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100. Overigens staan de nummers van de genoemde EP’s niet op het album, zoals wel bij John Mayer.

#16 DJ Paul Elstak: B2B presents DJ Paul Elstak
Sinds zeven jaar heeft DJ Paul Elstak weer een top 30-hit te pakken. Dat doet de 51-jarige Paul Roger Elstak met het nummer ‘Kind Van De Duivel’ van Dr Phunk feat. JeBroer, deze week op #28. Het nummer staat met nog 43 andere nummers op het dubbelalbum B2B presents DJ Paul Elstak. Daaronder nieuwe versies van zijn grote hits als ‘Luv U More’ en ‘Rainbow In The Sky’, maar ook remixen van onder andere ‘De Feesttent’ van Kraantje Pappie.

#25 Sue The Night: Wanderland
Nog twee keer, op vrijdag 28 april en vrijdag 26 mei, treedt Sue the Night op als huisband van De Wereld Draait Door. Daarna zit het seizoen er op en neemt in september een andere band het stokje van hen over.
In navolging van onder andere Typhoon, Lucas Hamming en the Kik, heeft het maandelijkse optreden als Huisband van DWDD de band van de 33-jarige zangeres Suus de Groot geen windeieren bezorgd. Na Mosaic (#35 in 2015) is Wonderland het tweede album van Sue the Night. Het album zou al eerder uitkomen, maar vanwege gedoe met andere labels is het verlaat.

#37 Soundtrack: The Fast & The Furious 8 – the Album
In het eerste weekend heeft de film ‘The Fast & The Furious 8’ wereldwijd 532 miljoen dollar opgebracht, dat is 3 miljoen meer dan ‘Star Wars: The Force Awakens’ uit 2015. In ons land hebben meer dan 325.000 mensen de film gezien, dat zo’n 5,2 miljoen Euro in het laadje bracht.

Na The Fast & The Furious 6 (77 in 2013) en Furious 7 (#39 in 2015), is The Fast & The Furious 8 – the Album het derde album dat bij ons een notering krijgt. Op deze achtste soundtrack zijn het vooral rap en hiphopnummers van onder andere Young Thug 2, Lil Uzie Vert en G-Eazy.

#44 Candy Dulfer: Together
Candy Dulfer, maar die is toch van Ladies of Soul? Ja dat klopt, al vier jaar doet zij samen met de zangeressen Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Glennis Grace en Berget Lewis de Ladies of Soul concerten. Daarbij zul je Candy niet vaak horen zingen, want in eerste instantie speelt ze vooral altsaxofoon.

Saxofoon spelen doet de 47-jarige Candy al jaren. Op haar elfde maakte ze samen met haar vader, saxofonist Hans Dulfer, haar eerste plaat. In 1989 brak ze wereldwijd door met het nummer ‘Lily Was Here’ met David A. Stewart van the Eurythmics, een #1-hit bij ons.
‘When I want sax, I call Candy’, is een uitspraak van Prince, want Candy Dulfer speelde vaak met hem. Op haar album Together staat het nummer ‘Out Of Time’, dat haar persoonlijke ode is aan Prince, die afgelopen vrijdag, 21 april, precies een jaar geleden overleed aan de sterke pijnstiller Oxycodone.

Eigelijk had Together, het eerste album sinds Crazy (#30 in 2011), al in november 2016 moeten verschijnen, maar dat paste niet. Want tegelijk met de release van het album startte haar nieuwe wereldtournee.


#82 Jeangu Macrooy: High On You
Jeangu Macrooy (23), geboren in Paramaribo, Suriname, kreeg op jonge leeftijd een gitaar van zijn ouders, waarna hij verknocht raakte aan muziek. Onder de naam Between Towers bracht hij samen met zijn broer Xillan enkele singles uit. Jeangu studeerde een tijdje aan het Conservatorium van Paramatibo, maar kon zich niet specialiseren in de richting ‘songschrijven’, dat hij juist graag wilde.

naar Nederland

In 2014 vertrok Jeangu naar Nederland, vestigde zich in Enschede, waar hij verder studeerde aan het Conservaotorium. In april 2016 bracht hij de EP Brave Enough uit, en werd benoemd tot 3FM Serious Talent. Na een nominatie vorig jaar voor een Edison in de categorie ‘beste nieuwkomer’, won hij deze maand wel de Popprijs Overijssel. High On You is geproduceerd door Perquisite.

#95 Playboi Carti: Playboi Carti
Uit Altlanta, Georgia, komt de 20-jarige Jordan Carter, die zich een tijdje Sir Cartier noemde, maar tegenwoordig Playboi Carti heet. Nadat een fan van zijn nummers een mixtape had gemaakt en die online zette, is het snel gegaan. Playboi Carti is geen echt album, maar een mixtape met vijftien nummers.

#97 Adrian Borland: Beautiful Ammunition
Bij zijn leven scoorde hij nooit een notering. Niet met zijn band the Sound, maar ook niet solo. Adrian Kelvin Boreland was een Britse muzikant, die na zijn carrière als zanger van the Sound (1979 – 1987), in ons land zijn eigen band Adrian Borland and the Citizens startte. Als Adrian Borland bracht hij vijf soloalbums uit. Na veertien jaar te hebben geleden aan depressies, nam hij zichzelf op 26 april 1999 van het leven. Adrian Boreland was slechts 41 jaar.

alleen in Nederland

Beautiful Ammunition was in 1994 zijn derde soloalbum, uitgebracht als Adrian Borland. Dat het album nu binnenkomt in de Album Top 100, is omdat het album op vinyl is verschenen. Deze dubbelelpee is alleen in ons land utigbracht op het label Sounds Haarlem Likes Vinyl. De elpee is binnengekomen op de tweede plaats van de Vinyl 33.