zondag 23 april 2017

albumtracks nemen Single Top 100 over; nieuwe nummers hebben het nakijken (2)

De 12 tracks van Kendrick Lamar, samen met die van Boef (12), Ed Sheeran (8) en Jonna Fraser (4), maken 36 noteringen in de Single Top 100 van deze week, dat is gemiddeld 9 per act. Een paar weken geleden maakten drie acts (Boef, Drake, Ed Sheeran) met 48 noteringen bijna de helft van de lijst uit; nieuwe nummers hadden het nakijken. Het probleem van het opnemen van albumstreams speelt niet alleen bij ons, maar ook in hitlijsten in binnen en buitenland. Een paar weken geleden hebben we daar een item aan gewijd, waarop we diverse reacties kregen, waardoor dank.

Sindsdien lijkt er enige beweging in te komen. Platenmaatschappij Universal heeft begin april een afspraak gemaakt met streamingsdienst Spotify. Van nieuwe albums, komen de streams de eerste twee weken alleen beschikbaar voor premium-abonnementhouders. Na de eerste twee weken mag iedereen de tracks streamen.
Dit klinkt leuk, maar is slechts een doekje voor het bloeden. Na deze weken zullen de tracks alsnog massaal gestreamd worden. Of wellicht al eerder, omdat mensen een abonnement zullen nemen, zodat ze geen stream meer missen. Bovendien gaat het voorlopig alleen om Universal, dus de andere grote jongens als Warner en Sony en Top Notch in Nederland, hebben zich daar nog niet over uit gelaten. Dus zal er een andere oplossing moeten komen.

laatste track skippen

Onder jullie reacties zat nog een bijzondere suggestie. Trek het aantal streams van het minst gestreamde liedje af van alle tracks. Als we dat zouden toepassen op de tracks van Damn. van Kendrick Lamar, zou dat er toe leiden dat nog slechts 4 tracks de Single Top 100 zouden halen, in plaats van nu 12! Waarschijnlijk is deze methode echter veel te bewerkelijk voor de samenstellers, maar we zullen het voorstellen.

verhouding downloads:streams aanpassen

Eigenlijk is het hele streamen uit de hand gelopen. Lange tijd bepaalden downloads de hitparade. Doordat er nauwelijks meer gedownload wordt, heeft de stream de functie van de download overgenomen. Maar in tegenstelling tot een download die één keer wordt geteld, tellen alle streams mee, mits minimaal 35 seconden lang! Zou het niet beter zijn een stream weer één keer mee te laten tellen? Het aanpassen van de verhouding downloads:streams, 1:150, zal weinig uithalen.

geen albumtracks

Eigenlijk is er maar één oplossing en dat is GEEN albumstreams meer opnemen in de singlelijst. Technisch kan dat makkelijk, want een platenmaatschappij kan aan de samenstellers van de hitlijsten doorgeven welk nummer als single of promotie dient, de rest is automatisch een albumtrack en telt dus NIET mee. In het verleden werkte deze methode voor singles die niet meer meegeteld mochten worden omdat ze er al een bepaald aantal weken op hadden zitten of omdat de platenmaatschappij dat niet wilde.

En als platenmaatschappijen zo graag een beeld willen van de populairste tracks van een album, dan kan daar vast wel een aparte albumtracklijst voor worden opgetuigd. Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten