vrijdag 8 december 2017

Hitflits: twaalfde #1-album voor U2; Beyoncé helpt Ed Sheeran aan derde #1-hit

Drie jaar geleden kreeg U2 de halve (iTunes)-wereld over zich heen. Iedere gebruiker van deze muziekdienst kreeg ongevraagd de gelegenheid hun album Songs Of Innocence gratis te downloaden. De aversie zat niet zozeer in het gratis, maar in de deal dat de Ierse groep, die toch wel bekend staat als een groep met principes en maatschappelijk betrokken is, gesloten had met een commercieel bedrijf als Apple. Na de gratis maand was het album alsnog te koop en kwam, dankzij de extra cd, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

We zijn drie jaar verder en Bono en zijn mannen van U2 zeggen geleerd te hebben van de deal met Apple. En dus moet er voor Songs Of Experience, hun veertiende studioalbum, dat uitgebracht is op elpee, cd, en beschikbaar is als download en stream, gewoon betaald worden.
Daar hebben, in ieder geval, de U2-fans geen moeite mee. Het album komt net als acht eerdere albums, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 en is daarmee het twaalfde #1-album van de Ierse popgroep.

hoge  verkopen

Opnieuw worden er na ÷ (divide) van Ed Sheeran, Slaaptekort van Boef en Thuis van Marco Borsato, dubbele cijfers geschreven. Oftewel, in de eerste week zijn er meer dan 10.000 exemplaren van Songs Of Experience verkocht.

ALBUM TOP 5

1. EW  U2: Songs Of Experience (ook #1 in de Vinyl33)
2. (1)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng – 38 (op ruim 68%)
3. (2)   Broederliefde: We Moeten Door
4. (3)   Marco Borsato: Thuis
5. (7)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

De Sinterklaasinkopen ijlen nog een beetje door met de volgende nieuwe albums:
#6 Equalz: Reloaded
#8 Rolling Stones: On Air
#15 Kik: Kik Herhaalt
#16 Kippie: Geen Regels
#22 Vi9: 9
#28 Van Morrison: Versatile
#39 Neil Young + Promises of the Real: The Visitor
#45 A Balladeer: December
#47 Angerfist: Creed of Chaos
#50 Hansie: De Belofte
#74 Miguel: War & Leisure
#80 Pia Douwes: After All This Time
#99 Chris Stapleton: From A Room Vol. 2

SINGLES

In maart kwam ‘Perfect’ van Ed Sheeran, als track van zijn album ÷ (divide, binnen op de achtste plaats. Na negen weken verdween het nummer, maar keerde eind september, maar nu als officiële single, terug. In de afgelopen elf weken tijd steeg het nummer langzaam door, tot een vijfde plaats, vorige week.

duet

Vorige week verscheen een akoestische versie van ‘Perfect’, Sheeran in duet met Beyoncé. De twee hadden het nummer in mei ingezongen, waarbij Beyoncé het nummer zingt vanuit het vrouwelijk perspectief. Aan Sheeran had ze verteld dat ‘Perfect’ haar favoriete track van zijn album was, waarop Sheeran haar vroeg voor het duet.

dankzij Beyoncé

Lukte het Ed Sheeran niet om met zijn eigen versie de eerste plaats te bereiken, met Beyoncé lukt het hem wel. En dat levert Ed Sheeran na ‘Thinking Out Loud’ (6x in 2014/2015) en ‘Shape Of You’ (12x dit jaar) zijn derde #1-hit op.
Voor Beyoncé is het nog maar haar tweede #1-notering. Haar eerste was ook al een duet: ‘Beautiful Liar’, met Shakira in 2007. Meer over ‘Perfect’ waarvan beide versies bij elkaar zijn geteld, in de nieuwe Megaman.

SINGLE TOP 5

1. (5)   Ed Sheeran/Beyoncé: Perfect (eerste week op #1)
2. EW  Frenna & Boef: Op Me Monnie (op bijna 25%)
3. (1)   Broederliefde: Officieel
4. (2)   Frenna & Diquenza: Vervloekt
5. (7)   Camila Cabello feat. Young Thug: Havana

In de Album Top 100 komt Reloaded van Equalz binnen op de zesde plaats. En precies zes van de tien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100 en dat zijn de volgende:
#35 Stop Met Typen
#42 (43) Love Song feat. Frenna
#44 1 op 1 feat. SBMG
#46 (52) Op De Weg, met Adje en Cho
#80 Equalz feat. KM & Jandro: Long Things
#90 Equalz: Beweging
Kersthits (3)

Over ruim twee weken is het kerst. Maar nu al bereikt het eerste kerstnummer de top 10. Natuurlijk is dat ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey, dat sprint van de 56e naar de 10e plaats. De voorlaatste keer dat het nummer bij de bovenste tien stond, was Oudejaarsdag 2016, toen het naar de eerste plaats steeg en daarna volledig verdween. We zijn benieuwd hoever het nummer dit jaar komt.

In het kielzog van de kersthit van Mariah Carey en ‘Last Christmas’ van Wham! (gestegen van de 88e naar de 37e plaats, gaan de volgende kerstklassiekers op herhaling:
#76 Ariana Grande: Santa Tell Me (#8 in 2014), 4de hitrun, 14e week
#99 Justin Bieber: Mistletoe (#21 in 2011), 5de hitrun, 14e week 
Volgende week nog meer kersthits! 

Resteert nog de andere eerste weeks noteringen:
#21 Boef: Littekens
#40 Lijpe: Super Heet – Sprintsessie #S1
#43 Martin Garrix & David Guetta feat. Jamie Scott & Romy Dya: So Far Away
#45 Vic9 feat. Sevn Alias: Gunman
#49 Soufiane Eddyani feat. Ali B: Tranquille
#52 3Robi feat. Mula B & LouiVos: Darbas
#73 JeBroer & Anita Doth: Marathon
#74 Alan Walker feat. Noah Cyrus & Digital Farm Animals: All Falls Down
#82 Post Malone: Candy Paint
#84 Kippie feat. Boef: Interessant
#88 Vic9: Gezegd
#96 G-Eazy & Halsey: Him & I

Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman, met onder meer alle hits waarvan meerdere versies tegelijk op de eerste plaats stonden.

maandag 4 december 2017

Megaman bij week 48 – 2 december 2017

Het is Officieel: Broederliefde scoort eerste #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          Ali B speelt zichzelf in Belgische film
-          Geike Arnaert zong niet eerder in het Nederlands
-          Bebe Rexha op de countrytour
-          50e notering voor Marco Borsato

In de Hitflits van afgelopen vrijdag lees je alles over de zestiende #1-notering van Kinderen voor Kinderen. Alles over de nieuwe noteringen staat in de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 3 december 2017

Het is Officieel: Broederliefde scoort eerste #1-hit

#1 Broederliefde: Officieel
     *** eerste week op #1 ***

In de Album Top 100 lopen ze deze week met We Moeten Door hun tweede #1-notering mis, maar in de Single Top 100 scoren de vijf mannen van Broederliefde met ‘Offcieel’ hun eerste #1-notering.

Na een vierde plaats voor ‘Jungle’ (in 2016), een derde plaats voor ‘#JM’ (twee weken geleden) en een tweede plek op Oudejaarsdag 2016 voor ‘Het Is Een Feit’, samen met Emms, mag Broederliefde zich scharen in  het ritje hiphop #1-hits van de afgelopen twee jaar. Dat zijn Lil’ Kleine, Ronnie Flex, Frenna, Jonna Fraser, Emms, Boef, Josylvio, Sevn Alias en vorige week nog Frenna & Diquenza, Sommigen van deze hiphoppers scoorden zelfs meerdere #1-hits, al dan niet met anderen.
Net als Frenna & Diquenza vorige week met hun album We Can’t Stop, krijgen alle tracks van We Moeten Door van Broederliefde ook een notering in de Single Top 100. Dat zijn naast  ‘Officieel’ (op #1) en ‘#JM’ (op #6), de volgende tien:
#9 Keskiednis
#11 Mi No Dansi
#15 Alles In feat. Broertje
#19 Sugardaddy
#25 Next Move feat. Jonna Fraser
#29 Steen
#31 Ontsnappen
#32 Life
#34 Nos Tei
#38 Jetlag

Ali B speelt zichzelf in Belgische film

#58 Ali B & Mula B feat. Dopebwoy: Obesitas

‘Obesitas’ is het themanummer van de film ‘Patser’ die op 1 februari 2018 in première gaat. De film is geregisseerd door het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, eerder verantwoordelijk voor ‘Image’ (2014) en ‘Black’ (2015).  ‘Patser’  vertelt het min of meer waargebeurde verhaal van vier Marokkaanse jongeren (of patsers) in Antwerpen die verwikkeld raken in een mislukte drugsdeal.
Ali B heeft daarin ook een rolletje en speelt zichzelf. ‘Obesitas’ zingt Ali met Muta B feat. Dopebwoy. Naast Ali B, maken de dj’s Dimitri Vegas & Like Mike ook hun opwachting in de film.

Geike Arnaert zong niet eerder in het Nederlands

#90 Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande

Na ‘Zo Stil’ (#14 in 2012. origineel ‘Still’ van de Duitse punkgroep Jupiter Jones), heeft Bløf opnieuw een nummer uit het Duits vertaald. Dit keer gaat het om ‘Frankfurt Oder’ door Axel Bosse van zijn album Guten Morgen Spinner uit 2006. Bosse nam het nummer in 2011 nog een keer op met actrice/zangeres Anna Loos voor zijn album Wartesaal.

via Herbert Grönemeyer

Een aantal jaren geleden had Bløf regelmatig contact met de Duitse zanger Herbert Grönemeyer  (hit: ‘Halt Mich’, #24 in 1988). Met hem stonden ze in Ahoy in Rotterdam en verzorgden in Düsseldorf zijn voorprogramma. Met hem spraken ze over het opnemen van een Duits nummer. Grönemeyer stuurde een paar nummers op, waaronder ‘Frankfurt Oder’ van Bosse.

van tuinhuis naar strandhuis

‘Frankfurt Oder’ gaat over een mistroostige, verlaten plek. Peter Slager, bassist bij Bløf, maar ook vaste tekstschrijver, ging op zoek naar een plek dat hetzelfde gevoel zou geven. Hij kwam uit bij Zoutelande, een oud strandhuis, dat tot 2006 de ontmoetingsplek was voor de lokale jeugd van Zoutelande, een dorp in de Zeeuwse gemeente Veere. Toevallig bleek Zoutelande ook de plek te zijn waar Grönemeyer als kind met zijn ouders op vakantie ging.
Slager: “ ‘Frankfurt Oder’ en ‘Zoutelande’ bekt min of meer hetzelfde. Ik heb daarop de situatie van een tuinhuisje naar een strandhuis verplaatst. “ Eerder dit jaar nam Bløf het nummer op voor hun album Aan (#2 in mei).

niet eerder Nederlandstalig

In Duitsland was ‘Frankfurt Oder’ een groot succes in de uitvoering van Bosse en Loos. Daarop bracht de platenmaatschappij van Bløf hen in contact met Geike Arnaert, van 1997 tot 2008 zangeres bij de Belgische groep Hooverphonic. Met haar scoorde de groep in ons land drie hit. Geike Arnaert (Poperinge, 13 september 1979)  verklaarde ‘wel schik te hebben in het nummer zoals Pascal het had ingezongen op Aan’. Voor Geike was het wel de eerste keer dat ze in het Nederlands zong.

Bebe Rexha op de countrytour

#91 Bebe Rexha & Florida Georgia Line: Meant To Be

Na ‘Let Me Go’ (#38 in november) met Hailee Steinfield & Alesso & Watt is ‘Meant To Be’ de tweede hit dit jaar voor het country-duo Florida Georgia Line, bestaande uit Brian Kelly en Tyler Hubbard. Bebe Rexha is al aan haar vijfde notering toe, waarvan ‘Meant To Be’ de derde dit jaar is.

50e notering voor Marco Borsato

#99 Marco Borsato: Als Je Vliegt

Grote hits scoort Marco Borsato niet meer. De laatste was ‘Mooi’, dat in 2015 de zesde plaats bereikte. Alleen ‘Breng Me Naar Het Water’, het duet met Matt Simons kwam vorig jaar nog tot de 22e plaats. Veel hoeven we dan ook niet te verwachten van Als Je Vliegt’, vorige week net niet, en deze week net wel binnen in de Single Top 100. Buiten ‘Thuis’ (deze week op #86), is Als Je Vliegt’ het populairste nummer van het album Thuis, dat vorige week met dubbele cijfers binnen knalde op de eerste plaats van de Album Top 100. Deze week valt het terug naar de derde plaats.

50e notering

Tussen zijn eerste notering, ‘At This Moment / Emozioni’ (#4 in 1990) en ‘Als Je Vliegt’, zijn huidige hit, zitten 48 andere hits. Met andere woorden ‘Als Je Vliegt’ is de 50e notering voor Marco Borsato. Daarin zitten niet alleen zijn eigen hits en duetten met anderen, maar ook de nummers die hij niet onder zijn eigen naam, maar met andere artiesten opnam. Zoals ‘Samen Leven’ (#62 in 1990, Artiesten voor Droezba), ‘Als Je Iets Kan Doen’ (#1 in 2005, Artiesten voor Azië) en ‘One Thousand Voices’ (#1 in 2011, the Voice of Holland).

Met 50 noteringen staat Marco Borsato op een derde plaats in de lijst van Nederlandstalige zangers met de meeste noteringen. Die top 3 ziet er als volgt uit:

  1. Vader Abraham/Pierre Kartner (67)
  2. Frans Bauer (52)
  3. Marco Borsato (50)

Albumflitsen bij week 48 - 2 december 2017

In de Hitflits van afgelopen vrijdag kun je alles nog eens nalezen over de zestiende #1-notering van Kinderen voor Kinderen. Over de nieuwe noteringen lees je in deze Albumflitsen meer.

#4 Jannes: Live In Gelredome 15 Jaar
Zijn tienjarig artiestenjubileum vierde zanger Jannes Wolters in 2012 nog in de Rotterdamse Ahoy. Die is echter te klein voor alle fans die er sindsdien zijn bijgekomen en dus vierde Jannes zijn vijftienjarig artiestenjubileum op 7 oktober in het GelreDome in Arnhem. Daarvan is het dubbelalbum Live In Gelredome 15 Jaar het resultaat. Over 5 jaar de Kuip Jannes?

#9 Vreemde Kostgangers: Nachtwerk
Precies negen maanden na het album Vreemde Kostgangers (#1 in maart) brengen George Kooymans, Hennie Vrienten en Boudewijn de Groot een nieuw album uit, Nachtwerk.

haast en plezier

Normaal gesproken nemen artiesten meer tijd tussen twee albums, maar nu was er haast geboden. Met 69 jaar (Vrienten en Kooymans) en 73 (de Groot), zijn de drie muzikanten niet de jongste meer en kun je geen jaren wachten met een volgend album.
Maar wat vooral telde voor de drie, was dat ze het ontzettend leuk hebben met elkaar. Bovendien bleek de Groot uiterst productief. Om de dag stuurde hij een nieuwe tekst, waarmee de anderen aan de slag gingen. Nummers die de Groot grotendeels s’nachts schreef en dat verklaart ook de titel van het album, Nachtwerk. In februari start de tweede theatertournee van de Vreemde Kostgangers.

#21 Noel Gallagher’s High Flying Birds: Who Built The Moon?
In de Britse albumlijst scoort Noel Gallager met dit album een hattrick. Het is het deerde album dat hij maakte met zijn High Flying Birds en het derde dat de eerste plaats bereikt. Met de zeven #1-studioalbums van Oasis, staat zijn totaal op tien.

#29 Björk: Utopia
Utopia is het negende studioalbum van de IJslandse zangeres Björk. Het album werd geproduceerd door Arca uit Venezuela. Op het album gaat Björk op zoek naar haar utopia, haar ideale samenleving.

welke utopia?

En over ideale samenleving gesproken, die is er, ondanks het dagelijkse programma Utopia op SBS6 nog steeds niet. Al sinds 31 december 2013 probeert een wisselende groep van vijftien mensen het ideaal in stand te houden.

Dat kunnen ze nog tot 1 juni 2018, want daarna trekt SBS6 de stekker er uit. Niet vanwege het lage aantal kijkers (zo’n 600.000 per dag), omdat (en je gelooft het niet) het huurcontract voor het terrein in Laren, met de provincie Noord-Holland, afloopt! De bewoners zijn in alle staten, en kondigen acties aan (..). Van de start op 31 december 2013 is geen enkele Utopiaan meer over. Als het programma op 1 juni 2018 stopt, zijn er 1149 afleveringen van uitgezonden.

#53 Sam J’Taime: Niet Van Paris
In maart won de Nederlandse rapper Sam J’Taime het achtste seizoen van de rapperseditie van FunX Talent. Op de acht tracks van de EP Niet Van Paris werkt hij samen met Heft, Josylvio en Adje.

#56 Jayboogz: Disappear
Het kan verkeren. Nog maar voor kort was rapper Jayboogz (19) meer bezig met zijn voetbalcarrière dan een carrière als rapper. Hij speelde onder meer in het jeugdelftal van Almere City, NEC en FC Utrecht. Maar sinds 2016 stort hij zich volledig op het rappen, De reden: door een gebrek aan discipline was het voetbal niet echt zijn ding. Daarnaast voelde hij zich onzeker.
Disappear, de titel van zijn debuut EP, is een verwijzing naar zijn tijd in Londen. Om zijn leven weer op orde te krijgen, is hij daar een poosje onder de radar geweest. Dat was nog in zijn voetbaltijd tussen twee clubs in. Op de tien nummers van Disappear wordt hij bijgestaan door Kevin, Hef, Frsh, BKO, Zefanio en Giefa Sparkle.

#72 Andrë Rieu and his Johann Strauss Orchestra: Amore
In de Britse albumlijst wordt Amore van Andrë Rieu and his Johann Strauss Orchestra hoger gewaardeerd dan bij ons, want daar komt het binnen op de zevende plaats.

#77 Alain Clark: Bad Therapy
Aan Bad Therapy, zijn vijfde Engelstalige album, heeft zanger Alain Clark zo’n 2,5 jaar gewerkt. In Los Angeles schreef hij vier nummers met andere tekstschrijvers. Voor het eerst heeft hij de controle uit handen gegeven aan anderen. Dat kostte moeite, maar hij heeft daar veel van geleerd en is blij dat hij dit heeft gedaan.