vrijdag 8 december 2017

Hitflits: twaalfde #1-album voor U2; Beyoncé helpt Ed Sheeran aan derde #1-hit

Drie jaar geleden kreeg U2 de halve (iTunes)-wereld over zich heen. Iedere gebruiker van deze muziekdienst kreeg ongevraagd de gelegenheid hun album Songs Of Innocence gratis te downloaden. De aversie zat niet zozeer in het gratis, maar in de deal dat de Ierse groep, die toch wel bekend staat als een groep met principes en maatschappelijk betrokken is, gesloten had met een commercieel bedrijf als Apple. Na de gratis maand was het album alsnog te koop en kwam, dankzij de extra cd, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

We zijn drie jaar verder en Bono en zijn mannen van U2 zeggen geleerd te hebben van de deal met Apple. En dus moet er voor Songs Of Experience, hun veertiende studioalbum, dat uitgebracht is op elpee, cd, en beschikbaar is als download en stream, gewoon betaald worden.
Daar hebben, in ieder geval, de U2-fans geen moeite mee. Het album komt net als acht eerdere albums, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 en is daarmee het twaalfde #1-album van de Ierse popgroep.

hoge  verkopen

Opnieuw worden er na ÷ (divide) van Ed Sheeran, Slaaptekort van Boef en Thuis van Marco Borsato, dubbele cijfers geschreven. Oftewel, in de eerste week zijn er meer dan 10.000 exemplaren van Songs Of Experience verkocht.

ALBUM TOP 5

1. EW  U2: Songs Of Experience (ook #1 in de Vinyl33)
2. (1)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng – 38 (op ruim 68%)
3. (2)   Broederliefde: We Moeten Door
4. (3)   Marco Borsato: Thuis
5. (7)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

De Sinterklaasinkopen ijlen nog een beetje door met de volgende nieuwe albums:
#6 Equalz: Reloaded
#8 Rolling Stones: On Air
#15 Kik: Kik Herhaalt
#16 Kippie: Geen Regels
#22 Vi9: 9
#28 Van Morrison: Versatile
#39 Neil Young + Promises of the Real: The Visitor
#45 A Balladeer: December
#47 Angerfist: Creed of Chaos
#50 Hansie: De Belofte
#74 Miguel: War & Leisure
#80 Pia Douwes: After All This Time
#99 Chris Stapleton: From A Room Vol. 2

SINGLES

In maart kwam ‘Perfect’ van Ed Sheeran, als track van zijn album ÷ (divide, binnen op de achtste plaats. Na negen weken verdween het nummer, maar keerde eind september, maar nu als officiële single, terug. In de afgelopen elf weken tijd steeg het nummer langzaam door, tot een vijfde plaats, vorige week.

duet

Vorige week verscheen een akoestische versie van ‘Perfect’, Sheeran in duet met Beyoncé. De twee hadden het nummer in mei ingezongen, waarbij Beyoncé het nummer zingt vanuit het vrouwelijk perspectief. Aan Sheeran had ze verteld dat ‘Perfect’ haar favoriete track van zijn album was, waarop Sheeran haar vroeg voor het duet.

dankzij Beyoncé

Lukte het Ed Sheeran niet om met zijn eigen versie de eerste plaats te bereiken, met Beyoncé lukt het hem wel. En dat levert Ed Sheeran na ‘Thinking Out Loud’ (6x in 2014/2015) en ‘Shape Of You’ (12x dit jaar) zijn derde #1-hit op.
Voor Beyoncé is het nog maar haar tweede #1-notering. Haar eerste was ook al een duet: ‘Beautiful Liar’, met Shakira in 2007. Meer over ‘Perfect’ waarvan beide versies bij elkaar zijn geteld, in de nieuwe Megaman.

SINGLE TOP 5

1. (5)   Ed Sheeran/Beyoncé: Perfect (eerste week op #1)
2. EW  Frenna & Boef: Op Me Monnie (op bijna 25%)
3. (1)   Broederliefde: Officieel
4. (2)   Frenna & Diquenza: Vervloekt
5. (7)   Camila Cabello feat. Young Thug: Havana

In de Album Top 100 komt Reloaded van Equalz binnen op de zesde plaats. En precies zes van de tien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100 en dat zijn de volgende:
#35 Stop Met Typen
#42 (43) Love Song feat. Frenna
#44 1 op 1 feat. SBMG
#46 (52) Op De Weg, met Adje en Cho
#80 Equalz feat. KM & Jandro: Long Things
#90 Equalz: Beweging
Kersthits (3)

Over ruim twee weken is het kerst. Maar nu al bereikt het eerste kerstnummer de top 10. Natuurlijk is dat ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey, dat sprint van de 56e naar de 10e plaats. De voorlaatste keer dat het nummer bij de bovenste tien stond, was Oudejaarsdag 2016, toen het naar de eerste plaats steeg en daarna volledig verdween. We zijn benieuwd hoever het nummer dit jaar komt.

In het kielzog van de kersthit van Mariah Carey en ‘Last Christmas’ van Wham! (gestegen van de 88e naar de 37e plaats, gaan de volgende kerstklassiekers op herhaling:
#76 Ariana Grande: Santa Tell Me (#8 in 2014), 4de hitrun, 14e week
#99 Justin Bieber: Mistletoe (#21 in 2011), 5de hitrun, 14e week 
Volgende week nog meer kersthits! 

Resteert nog de andere eerste weeks noteringen:
#21 Boef: Littekens
#40 Lijpe: Super Heet – Sprintsessie #S1
#43 Martin Garrix & David Guetta feat. Jamie Scott & Romy Dya: So Far Away
#45 Vic9 feat. Sevn Alias: Gunman
#49 Soufiane Eddyani feat. Ali B: Tranquille
#52 3Robi feat. Mula B & LouiVos: Darbas
#73 JeBroer & Anita Doth: Marathon
#74 Alan Walker feat. Noah Cyrus & Digital Farm Animals: All Falls Down
#82 Post Malone: Candy Paint
#84 Kippie feat. Boef: Interessant
#88 Vic9: Gezegd
#96 G-Eazy & Halsey: Him & I

Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman, met onder meer alle hits waarvan meerdere versies tegelijk op de eerste plaats stonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten