vrijdag 17 februari 2023

Hitflits: Herinnering vierde gezamenlijke nummer 1 hit voor Boef & Lil KLeine; na nummer 1 hit, nu ook nummer 1 album voor Jaap Reesema

55.000 streams, vorige week donderdag, waren te weinig voor een notering. Maar de 3,3 miljoen in de afgelopen week, daar kan niemand meer om heen. Opnieuw scoort Boef in dit prille hitjaar een nummer 1 hit. Na ‘Probleem’ feat. Cristian D op 14 januari, doet hij dat nu met ‘Herinnering’ feat. Lil Kleine.
Lil Kleine is een oude bekende voor Boef, want al in 2017 waren de twee te horen op ‘Wejouw’ (nummer 6), ‘Krantenwijk’ (nummer 1) en ‘Patsergerag’ van Sevn Alias (nummer 1). Het jaar daarop was het weer raak toen Boef & Lil Kleine meewerkten aan ‘Miljonair’ van $hirak feat. SBMG & Ronnie Flex, ook een nummer 1. ‘Herinnering’ is dus hun vijfde gezamenlijke hit en vierde nummer 1. In totaal is ‘Herinnering’ voor Boef zijn vijftiende en voor Kleine zijn tiende nummer 1 notering.

record

Vorige week vrijdag, 10 februari, werd ‘Herinnering’ van Boef feat. Lil Kleine bijna 850.000 keer gestreamd, een record voor de eerste volledige dag. Het dagrecord staat nog steeds op naam van ‘Arcade’ van Duncan Laurence, dat de dag na zijn Eurovisie-overwinning, 1,24 miljoen werd gestreamd.

SINGLE TOP 5

1. EW Boef feat. Lil Kleine: Herinnering*** eerste weeks op nummer 1 ***
2. (1) Miley Cyrus: Flowers , op 42,1%
3. (2) Maan feat, Goldband: Stiekum
4. (4) Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (3) Zoë Tauran: Therapie

Pakken we direct even de andere eerste weeks noteringen van deze week mee. Dat zijn:
#28 Lusho: New Balance
‘New Balance’ is het tweede nummer van de 22-jarige Lusho uit de Amsterdamse Pijp

#33 Kris Kross Amsterdam, Donnie & Roxeanne Hazes: Der Af (Oya Lélé)
Dit is een bewerking van ‘Oya Lélé’ van K3 (nummer 4 in 2003)

#39 Ashafar feat. Kã: Zidane
#41 Djaga Djaga: Ride Or Die 2
Vervolg van ‘Ride Or Die’, dat in februari 2019 op nummer 16 stond

#45 PinkPantheress & Ice Spice: Boy’s A Liar Pt. 2
In Australië en Nieuw Zeeland is ‘Boy’s A Liar’ zonder Ice Spice, momenteel een hit. Maar daar zal ‘Boy’s A Liar Pt. 2’, de remix met Ice Spice, binnenkort ook doorbreken, want dat gebeurt momenteel overal.

Begin 2022 werd PinkPantheress (=de 21-jarige Gemma Victoria Walker uit het Britse Bath), door de BBC uitgeroepen tot meest belovend act voor 2022. Met meer dan 1 miljard streams wereldwijd heeft ze dat inmiddels waargemaakt. Op 12-jarige leeftijd nam ze pianoles, twee jaar later werd ze zangeres in een rockband. Tot 2022 studeerde ze film aan de University of the Arts London. Bekendheid kreeg ze  met haar liedjes via SoundCloud en later ook TikTok.
Ice Spice (de 23-jarige Isis Gaston uit the Bronx in New York), is dochter van een voormalige  underground rapper. Haar moeder was 17 toen ze beviel van Isis. Toen ze twee was, scheidden haar ouders en werd ze grootgebracht door haar grootouders en neven en nichten. Op haar zevende ontdekte ze de hiphop van onder andere Lil’ Kim en Nicki Minaj. Rappen doet ze zelf nog maar kort, sinds 2021. In januari van dit jaar bracht ze de EP Like ..? uit.

#91 Wesly Bronkhorst: Amalia
Tiende notering voor de 40-jarige Wesly Bronkhorst uit Amsterdam. Tussen 2007 – 2014 scoorde hij negen keer, waarvan ‘Ik Ga Maar’ in 2014 het hoogst kwam: nummer 20.

#98 Linkin Park: Lost
Toen de leden van Linkin Park door wat oude opnames gingen, kwamen ze ‘Lost’ tegen, een demo-opname uit 2002 voor het album Meteora, maar dat niet haalde. Mike Shinoda, mede oprichter van Linkin Park zei over het nummer: “Finding ‘Lost’ was like finding a favorite photo you had forgotten you'd taken, like it was waiting for the right moment to reveal itself.” 
Het bijzondere aan ‘Lost’, is dat hierop Chester Bennington, de leadzanger die zich in 2017 van het leven beroofde, te horen is. ‘Lost’ staat nu op de jubileumeditie van Meteora, dat op 7 april verschijnt.

ALBUMS

Wie in 2010 had gezegd dat Jaap Reesema, winnaar van X Factor, die een nummer 1 hit scoorde met ‘Don’t Stop Believin’’, dertien jaar later ook zijn eerste nummer 1 album zou scoren … maar dan volledig in het Nederlands? Die was niet voor serieus genomen.

Toch is dat de realiteit, want Als Je Voor Me Staat van Jaap Reesema is de nieuwe lijstaanvoerder in de Album Top 100. En dat Nederlands zat er al vroeg in. Al in 2011 nam Jaap een zelfgeschreven Nederlandstalig nummer op, ‘Hoe Hard Je Ook Rent’, dat nummer 52 haalde. Nog voor zijn debuutalbum Changing Man en zijn carrière als schrijver/producer van dancehits als Jake Reese.


Tot 20 april doet Jaap de ‘Als Je Voor Me Staat’-tour die dan eindigt in het Patronaat in Haarlem.

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums

1. EW Jaap Reesema: Als Je Voor Me Staat (76) *** eerste week op nummer 1 ***
2. EW the Rolling Stones: GRRR Live! (100), op 12,53%, wel nummer 1 in de Vinyl 33
Registratie van de ‘50th Anniversary Tour’ in Newark, New Jersey in 2012, vanwege het 50-
jarig Bestaan van de rockband. Gastoptredens zijn er onder andere van Lady Gaga en Bruce 
Springsteen. In 20212 verscheen GRRR! Greatest Hits, een superdeluxe box, goed voor een 
vierde plaats.

3. (2) SZA: SOS (0)
4. (3) Metro Boomin: Heroes & Villains (0)
5. (5) Flemming: Flemming (7)

Love, Death & In Between van DeWolff (fysiek: 74%), vorige week nummer 1, zakt naar de 
38e plaats.

Hebben we tot slot nog de andere nieuwe noteringen van deze week voor je:
#19 the Jordan: Nowhere Near The Sky (78)
Caroline Esmeralda van der Leeuw oogste wereldwijd succes als haar alte ego Caro Emerald. Haar album Deleted Scenes From The Cutting Room Floor stond in 2010 en 2011 dertig weken bovenaan de Album Top 100 en was in 2010 het bestverkochte album van het jaar. Maar dat alles is nu verleden tijd, want Caro gaat verder als the Jordan, een verwijzing naar de Jordaan in Amsterdam, waar ze vandaan komt.

#22 Paramore: This Is Why (56)
‘Running Out Of Time’, nummer 1 in Australië, is de komende week Megahit op 3FM.

#35 Delain: Dark Waters (92)
#60 In Flames: Foregone (74)