vrijdag 16 februari 2024

Hitflits: Kanye West verbreekt stilte met Vultures 1 zijn tweede #1-album; Beyoncé op de countrytour

Na het nummer 1-album Donda van Kanye West in 2021 was het lange tijd stil rond de Amerikaanse rapper. Die stilte wordt nu doorbroken met het album Vultures 1, dat hij maakte met Ty Dolla $ign en hem nu zijn eerste nummer 1-album oplevert.
Het blijft niet bij Vultures 1, want het album maakt deel uit van een trilogie. Daarnaast ligt ook nog het album Ye3 van West op de plank. Kortom, de muzikale stilte rond Kanye West is voorbij.
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Kanye West: Vultures 1 (0)               *** eerste week op nummer 1 ***
2. (2)   Noah Kahan: Stick Season (5), op 54,76%
3. (3)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (9)
4. (1)   Froukje: Noodzakelijk Verdriet (29),  wel terug op 1 in de Vinyl 33
5. (6)   Taylor Swift: Lover (15)
6. HH  Paul McCartney & Wings: Band On The Run – 50th  Anniversary (88)
Exact 50 jaar geleden kwam het album Band On The Run binnen op de achtste plaats van de toenmalige Elpee Top 10. Uiteindelijk zou het de vijfde plaats halen. In 2010 ging het album even op herhaling vanwege de Special 2 CD + DVD Edition / LP / Box
 
Kijken we nog even naar andere nieuwe noteringen. Dat zijn:
#19 Usher: Coming Home (11)
 
#34 il Divo: XX – 20th Anniversary Album (96)
In 2003 bracht de Britse producer Simon Cowell vier zangers uit Spanje (Carlos Marin), Zwitserland (Urs Bühler), Frankrijk (Sébastien Izambard) en de Verenigde Staten van Amerika (David Miller) bij elkaar en noemden hen il Divo, letterlijk de mannelijke diva. Het jaar daarop doken de vier zangers een Londense studio in en brachten het album il Divo uit.
 
Wereldwijd gingen daar 5 miljoen stuks van over de toonbank. In ons land kwam het album in 2005 uit, stond vier weken bovenaan de Album Top 100 en werd twee keer platina (= 160.000 stuks). Carlos Marin overleed in 2021 aan corona en werd in 2023 opgevolgd door Steven LaBrie, die voor het eerst te horen is op het album XX – 20th Anniversary Album. Dit is geen speciale uitgave van het album uit 2004, maar een volledig nieuw, tiende studioalbum, ter ere van hun twintigjarig bestaan.
 
#50 Douwe Bob: Where Did All The Cool Kids Go?! (76)
#73 Zara Larsson: Venus (33)
#83 the Pineapple Thief: It Leads To This (85)

SINGLES
 
Stond hij eindelijk een keertje alleen op de eerste plaats, moet hij die na één week alweer afstaan. We hebben het over Jonna Fraser die vorige week met ‘My Love’ de bovenste plek in de Single Top 100 pakte. De nieuwe nummer 1 is een oude bekende, Noah Kahan, die zijn zegetocht voortzet met ‘Stick Season’ dat nu voor de zesde week op nummer 1 staat.
Kunnen we gelijk even wat rechtzetten. ‘Homesick’ dat Noah Kaham opnam met Sam Fender, is geen remix van zijn huidige nummer 1-hit ‘Stick Season’. ‘Homesick’ had Kahan al zelf in 2022 uitgebracht en heeft hij na een ontmoeting met Fender opnieuw opgenomen.
 
SINGLE TOP 6
 
1. (2)   Noah Kahan: Stick Season    *** terug op nummer 1 / zesde week op 1 ***
2. (1)   Jonna Fraser: Tuesday, op 9,36%
3. (3)   Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex: Alles Op Gevoel
4. (6)   Donnie & Marco Schuitmaker: Hier Mag Alles
5. (4)   Teddy Swims: Lose Control
6. (15) Benson Boone: Beautiful Things
Na ‘In The Stars’ (nummer 8 in 2022), is ‘Beautiful Things’ de tweede top 10-notering voor de 21-jarige Amerikaanse zanger Benson James Boone. In de vierde week stijgt het nummer naar de vijfde plaats en is nu al zijn grootste hit.
 
Net als ‘Beautiful Things’ van Benson Boone op 6, heeft ook ‘Praise Jah In The Moonlight’ van YG Marley op 8, vier weken nodig gehad om de top 10 te bereiken. YG Marley, kleinzoon van wijlen Bob Marley, is de vierde telg uit het geslacht Marley die bij ons een hit scoort.
Na Ziggy (zoon van Bob Marley, 1x), Bob Marley zelf (5x) en zijn vrouw Rita (1x), is ‘Praise Jah In The Moonlight’ van YG Marley, de achtste top 10-notering voor de familie. In totaal is het nummer van YG Marley de 25e notering voor de familie Marley.
 
Het bijzondere aan ‘Praise Jah In The Moonlight’ is dat zowel Bob Marley (zijn opa dus) als Lauryn Hill (zijn moeder) er op te horen zijn. Het nummer bevat een sample van ‘Crisis’ van Bob Marley & the Wailers, afkomstig van het album Kaja uit 1978. Hill is aan het einde van het nummer te horen.

Drie nummers van het nummer 1-album Vultures 1 van Kanye West & Ty Dolla $ign, krijgen ook een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
 
#24 Carnival
Aanvankelijk wilde West voor het nummer ‘Carnival’ een sample gebruiken van een live uitvoering van het nummer ‘Iron Man’ van Black Sabbath. Zanger Ozzie Osbourne weigerde dit, waarop West het nummer ‘Hell Of A Life’ van zijn album My Beautiful Dark Twisted Fantasy uit 2010 gebruikte. Daarin zat al een interpretatie van het nummer ‘Iron Man’ van Black Sabbath, kreeg ie toch wat ie wilde.
 
#37 Burn
‘Burn’ bevat een sample van ‘Love Me or Leave Me’ van de Band of Thieves en hun album Band Of Thieves uit 1976.
 
#49 Back To Me
‘Back To Me’ bevat een sample van het nummer ‘Rock Box’ door Run-DMC uit 1984 en een dialoog door acteur Jason Mewes in de film ‘Dogma’ uit 1999.
 
Daarnaast scoren Kanye West en Ty Dolla $ign ook nog op 47 met ‘Talking / Once Again’  feat. North West, de oudste dochter van Kanye West. Dit nummer staat niet op het album.
 
Alaaf!
 
Na het weekend stonden er niet minder dan 14 (!) Carnavaleske nummers in de voorlopige Single Top 100. Uiteindelijk blijven daar 3 van over, waarvan 2 door Snollebollekes. Naast ‘Links Rechts’ op 74, dat voor de zesde keer op herhaling gaat en opnieuw voor 1 week, is dat op 65 ‘Trek ’s Aan Die Trekzak’, de dertiende notering voor Snollebollekes. Het album … En Door uit 2017, vorige week op herhaling op 75, stijgt in de 133e week door naar de 21e  plaats.
 
klompendans
 
De muzikale basis van ‘Trek ’s Aan Die Trekzak’ van Snollebollekes ligt in ‘De Klompendans’ uit 2001 van W.C. Experience uit Noord-Brabant. Het nummer, dat oorspronkelijk ‘Rammpsteiner Kloempestoemper’ heette, is geschreven door René van Rooij uit Ossen (voormalig lid W.C. Experience) en Patrick Marcelissen uit Raamsdonksveer.
Door de jaren heen is het nummer door diverse acts gecoverd, waaronder de Havenzangers (‘M’n Klompkes Doe Ik Aan …’, nummer 68 in 2002), de Alpenzusjes en nu dus ook door  Snollebollekes, dat het gebruikt in een medley.
 
In september 2023 ging ‘De Klompendans’ viraal op TikTok en Instagram door de versie van accordeonist Johnny Verweij. Dat leidde tot Duitse versies door onder andere het Chaos Team en het feestduo Kings of Günter, beide met de titel ‘Wenn der Pegel stimmt’.
 
De derde Carnavalshit is afkomstig van Stan van den Dobbelsteen en Frank de Bruijn,  Feestteam. ‘Kantelen’, hun veertiende notering, komt binnen op 89 en is hun eerste notering sinds ‘Stuiterbal’ feat. Bij Igmar (21 in 2014).
 
Kijken we nog even naar de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#25 Glades, Lijpe Boef, 3Robi: Werkpaarden
 
#36 Beyoncé: Texas Hold ‘Em
Tijdens de Superbowl, afgelopen zondagnacht, kondigde Beyoncé in een reclamespotje nieuwe muziek aan, dat even later was te horen via haar Instagram account. ‘Texas Hold ‘Em’, genoemd naar een pokerspelletje, is de voorloper van haar negende studioalbum Act II dat op 29 maart uitkomt. De komende week is ‘Texas Hold ‘Em’, waarmee Beyoncé op de countrytour gaat, 3FM Megahit.
 

#69 Genna feat. Yxng Le: Streken
#90 Madison Beer: Make You Mine
#96 Rondé: Undecided