zaterdag 11 augustus 2007

Ze zijn er weer: Joling en Hazes nóg een keer naar #1!


Ze kunnen maar geen afscheid nemen van die bovenste positie: Gerard Joling en André Hazes klimmen opnieuw terug naar #1 met 'Blijf bij mij'; twee weken geleden deden ze dat ook al. Drie keer naar #1 klimmen, dat is een feit dat hiervoor nog maar één keer eerder is gepresteerd, door Guus Meeuwis met 'Geef mij je angst'. Joling en Hazes staan nu voor de elfde week op #1.

Verderop in de top 10 scoort Dries Roelvink zijn eerste echte grote hit. Het toepasselijk getitelde 'Ik kom eraan' klimt maar liefst van 25 naar #8. Nu maar hopen voor Dries dat het met de kaartverkoop voor zijn Ahoy-concert begin volgend jaar net zo voorspoedig gaat als met zijn singleverkoop.

Een andere volksartiest die het uitstekend doet deze week is Marianne Weber. Met 'Een meisje huilt' gaat ze, als snelste stijger, van 68 naar #14. Daarnaast treffen we in het zelfde genre ook nog een hele serie nieuwkomers aan in de lijst: Erik Hulzebosch, Wesley, Helemaal Hollands, Frans Bauer, Tamara Tol en Vinzzent scoren allemaal nieuwe noteringen deze week. De hoogste nieuwe is echter voor Axwell. De Zweedse producer komt met 'I found u' binnen op #48.

In de Album Top 100 hebben we een spannende finish deze week: de top 3 zit qua verkoop erg dicht bij elkaar. Uiteindelijk trekt BZN met het afscheidsconcert aan het langste eind; de Volendammers staan net als vorige week op #1. Slechts 3% achterstand in verkoop houden de Toppers op de tweede plaats. Goed op weg naar boven is Mika. Hij verkoopt slechts 5% minder dan BZN en klimt met 'Life in cartoon motion' naar #3.

De vijf nieuwkomers gaan muzikaal gezien alle kanten op. Zo vinden we singer/ songwriter Beth Hart (#20), gezellige meezinger Stef Ekkel (#48), schreewlelijkerds Gorefest (#61), de Japans/ Amerikaans/ Canadese Justin Nozuka (#79) en houseveteraan Mental Theo (#85) nieuw in de lijst.

Aanstaande maandag komt de Megaman uitgebreid terug op de verschuivingen in de single- en albumlijst.

woensdag 8 augustus 2007

Midweek 8 augustus: Mika bedreigt Jeroen van der Boom

Afgelopen week verraste Jeroen van der Boom iedereen door naar #1 te stijgen met ‘Jij bent zo’. En zoals het er nu uitziet zal hij deze #1-positie ook wel in handen blijven houden. Hoewel ‘Relax, take it easy’ van Mika wel eens voor een verrassing kan gaan zorgen. Nog een verrassing verwachten wij van Marianne Weber, die met haar eenentwintigste notering, ‘’n Meisje huilt’, binnenkwam op #68, en nu zeker een Top 20-notering tegemoet kan zien. Vorige week voorspelden we op basis van de midweek een Top 20-notering voor ‘(Route du soleil)’ van Dries Roelvink. Uiteindelijk werd het een vijfentwintigste plaats. Deze week durven we de voorspelling toch nog een keer uit te spreken, want op basis van de cijfers van woensdag zit er een zelfs een top 10-positie in!

Verder is het nog volop zomer in de Single Top 100, waardoor ‘Summerlove’ van David Tavaré zeker een flinke sprong zal maken. Eersteweeks noteringen kunnen we verwachten van Wesley (‘Hallo schat’), Helemaal Hollands (‘Wat een vrouw’), Axwell (‘I found u’) en we hopen natuurlijk op Moke met ‘Here comes summer’.

Ook in de albumlijst is het nog volop zomer: weinig verschuivingen dus. Daar wordt BZN opnieuw bedreigd door de Toppers. En ook in die lijst gooit Mika hoge ogen met zijn album ‘Life in cartoon motion’. Beth Hart zal met ’37 days’ één van de weinige nieuwelingen zijn.

Koffiedik kijken? Dat zal aanstaande vrijdag blijken wanneer de definitieve lijsten bekend worden. In de aanloop naar de Megaman aanstaande maandag, volgt vrijdagavond de Megaman hitflits, met alvast de belangrijkste verschuivingen in de Single- en Album Top 100.

maandag 6 augustus 2007

Megaman week 31

In zowel de Single Top 100 als Mega Album Top 100, heeft aan de top een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Alle informatie over deze en andere noteringen, vind je terug in de Megaman van deze week, inclusief geluid en beeldfragmenten.

Veel leesplezier!

#1 voor Jeroen van der Boom: ‘dit ben ik, ik ben zo’

Jeroen van der Boom: Jij bent zo (1) *** eerste week ***

“Dit is echt het beste dat ik ooit heb gemaakt. Ik ben te horen als Jeroen. De titel is weliswaar ‘Jij bent zo’, maar als ik dit nummer hoor denk ik ook regelmatig: ja, dit ben ik, ik ben zo,” aldus een uitzinnige Jeroen van der Boom vrijdagmiddag toen hij hoorde dat ‘Je bent zo’ naar de eerste plaats was gestegen in de Single Top 100. ‘Ik ben totaal beduusd, ik sta met mijn oren te klapperen en ben bijzonder trots op het resultaat.’

En dan te bedenken dat het op woensdag (zie de Midweek) het er helemaal niet naar uit zag dat we dit weekend een nieuwe #1 zouden hebben. Maar in twee dagen tijd heeft Jeroen van der Boom met ‘Jij bent zo’ de achterstand op ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling, ruimschoots ingehaald. De donderdagverkopen gaven de doorslag en uiteindelijk boekt hij 8% meer dan de #2. Die verkopen heeft Jeroen voornamelijk te danken aan instores, waarbij tijdens een signeersessie singletjes worden verkocht, die meetellen voor de Single Top 100. Van de download van ‘Jij bent zo’ hoeft Jeroen het (nu) zeker niet te hebben, want die komt niet verder dan de vierde plek, met een relatief aandeel van nog geen 50%.

‘Jij bent zo’ stijgt in de zevende week van de zevende naar de eerste plaats. De voorlaatste keer dat een nummer eenzelfde sprong maakte, was Tiësto met ‘Traffic’ op 11 oktober 2003. Hij hield die eerste plaats slechts één week vast, maar dat zal vast niet gelden voor Jeroen van der Boom.

Met deze #1-hit is Jeroen definitief schnabbelkoning af, waarmee hij toch jaarlijks een slordige 7 ton binnenhaalt! De tarieven voor zijn optredens zullen nu zeker gaan stijgen. En de duizend kaarten die er nog zijn voor zijn concert op 5 november in de Heineken Music Hall in Amstrdam (capaciteit: zesduizend plaatsen), zullen nu snel uitverkocht zijn. Wellicht zelfs dat er nog wel een concert bijkomt. In de aanloop naar het concert verschijnt er in oktober een volledig Nederlandstalig album uit, getiteld ‘Ik ben zo’, eind september voorafgegaan door de nieuwe single.

niet met vakantie

En je zou verwachten dat Jeroen zijn #1-hit flink gaat gebruiken, dus veel instores houden, want dat levert flinke verkopen op. Volgens Edu van Hasselt, labelmanager van Red Bullet echter, gaat de geplande vakantie van Jeroen gewoon door. ‘Momenteel heeft Jeroen even twee weken rust en daarna gaan we nummers uitzoeken en opnemen’, aldus Edu. Voorlopig dus geen instores, wat betekent dat de download er voor moet zorgen dat het nummer op #1 blijft staan. Want volgens de eerste cijfers na het weekend, valt de single ‘Jij bent zo’ terug naar de tweede plek. Het is echter nog maar maandag,, dus er kan nog van alles gebeuren!

Van origine is ‘Jij bent zo’ een Spaanstalig nummer, ‘Silencio’ van David Bisball. Die versie is nu ook te koop en verblijft in de de Bubbling Under , de wachtkamer van de Single Top 100, op #130. De Nederlandse tekst is van Tony Neef die hiermee ook zijn eerste #1 scoort. Jeroen: ‘Ik was direct overtuigd van de kwaliteit van het origineel van David Bisbal en heb daarna in Tony Neef de perfecte tekstschrijver gevonden’.Tony Neef is vooral een musicalster. In 1996 brak hij door met zijn vertolking van de rol van Chris in ‘Miss Saigon’. Daarna speelde hij rollen in de musicals ‘Chicago’,’Titanic’ en ‘Saturday night fever’. Voor de rol van Oscar in ‘Sweet charity’ werd Tony in 2006 genomineerd voor een Musical Award in de categorie ‘Beste mannelijke hoofdrol in een grote musical’.

Klik hier voor alle Spaanstalige #1-hits en alle #1-hits met een Spaans(talig)e herkomst.q

Hazes & Joling weer gewipt

André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren) (2)

Voor de tweede keer moet ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling de eerste plaats afstaan. Eerst aan Jannes, die twee weken geleden binnenknalde met ‘Laat de zon maar schijnen/Zie hier die ster’. Vervolgens pakten ze hem terug, door vorige week terug naar #1 te stijgen, één van de negentien terugstijgers in de Megahistorie (zie het archief voor de Megaman van de vorige week). Deze week is het een andere Nederlandse zanger die de eerste plaats opeist, Jeroen van der Boom met ‘Jij bent zo’. En we hebben het idee dat Hazes & Joling (voorlopig) niet weer terug naar #1 zullen stijgen, ook al doet de download van ‘Blijf bij mij’ dat deze week wel. Mocht het wel gebeuren in de Single Top 100, dan lees je dat natuurlijk hier.

Wederom geen #1 voor Mika

Mika: Relax, take it easy (3)

De afgelopen drie weken stond ‘Relax, take it easy’ van Mika alleen genoteerd dankzij de download. Sinds deze week is ook de single te koop, maar daar wordt vooralsnog niet warm voor gelopen. Weliswaar stijgt het nummer een plaatsje in de Single Top 100, maar het totale aandeel is slechts 53% ten opzichte van de #1, ‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom. Dus die #1 zit er voor Mika wederom niet in. Althans niet bij ons, want ‘Relax, take it easy’ staat wel op #1 bij onze zuiderburen, voor de tweede week inmiddels. Opvallend genoeg kwam het nummer, zijn eerste single uit 2006, niet verder dan #67 plaats in de Britse hitparade. Daar waren ‘Love today’ (#4) en ‘Big girl, you are beautiful’ (#9*), de echte opvolgers van ‘Grace Kelly’, dat daar wel #1 kwam. Op 11 november geeft Mika een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. 3FM geeft daarvoor deze week kaarten weg, klik hier.

kunstenaar

En als Mika ooit stopt met muziek maken, kan hij altijd nog gaan schilderen. Hij is een begenadigd kunstenaar en dat blijkt dan ook uit de eigen albumhoezen die hij ontwierp. ‘Als ik liedjes schrijf, maak ik daar ook vaak schetsen bij. Het is een visuele wereld waar ik leuk mee kan spelen’, aldus Mika. Zijn totale werk omvat inmiddels zoveel schilderijen dat hij ze momenteel tentoongesteld heeft in de ‘Blink Gallery’ in de Londense wijk Soho.

Timbaland doet het ook met Madonna & Céline Dion

Timbaland featuring Keri Hilson: The way I are (6)

Met een derde van de verkopen van ‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom, nestelt ‘The way I are’ zich op een zesde plek, komend vanaf #28. Daarmee scoort Timbaland zijn derde en grootste top 10-notering. Eerder was het raak met ‘SexyBack’ van Justin Timberlake (#7 in 2006) en recenter ‘Give it to me’ met Nelly Furtado en wederom Justin Timberlake (#8). Voor Keri Hilson is alles nieuw, en rapper D.O.E., die we vorige week nog een credit gaven, verliest deze omdat hij alleen mee doet op de albumversie en in de clip, waarin ook rapper Sebastian meedoet. Bij de burgerlijke stand staat hij bekend als Garland Mosley, de broer van Timbaland! In de Britse hitparade blijft ‘The way I are’ op de eerste plaats staan, met een verkoopaantal van 32.592 stuks, ruim 12% voor op ‘Foundations’ van Kate Nash, dat nu voor de vijfde week op #2 staat.

Timbaland doet het nu ook met Madonna en Céline Dion

Het lijkt wel dat alles wat Timbaland onderneemt een succes wordt. Destiny’s child, de Pussycat Dolls, Nelly Furtado, Justin Timberlake en sinds kort ook Keri Hilson kunnen daarover meepraten. Timbaland is echter meer van plan, hij wil dan ook gaan samenwerken met Duran Duran, 50 Cent en Whitney Houston. De echte klappers komen echter van Madonna, die hem strikte voor haar nieuwe album, waar ook Justin Timberlake, Pharrell Williams en aan meewerken. Daarnaast zal het geluid van Timbaland ook doorklinken in het nieuwe studioalbum van Celine Dion, waaraan ook Dave Stewart (Eurythmics) en R. Kelly meewerken. Wij kunnen ons daar niet echt veel bij voorstellen, maar in november weten we het!

Yves Larock: van (slechte) voetballer tot house dj

Yves Larock: Rise up (8) *** hoogste eersteweeks ***

Twee jaar geleden deed Yves Larock al een poging een hit te scoren met ‘Zookey Lift your leg up’, featuring Roland Richards, waarmee hij niet verder kwam dan #36. Dit keer gaat het hem voor de wind, want ‘Rise up’ knalt op #8 binnen, en dat zal zeker niet de eindnotering zijn. En daarmee komt zijn grootste droom uit: niet als eendagsvlieg de hitgeschiedenis in te gaan. Yves: ‘Iedereen kent mij van mijn hit ‘Zookey’, maar ik haat het als mensen mij als ééndagsvlieg betitelen. Mijn grote droom is dan om te laten zien dat ik meer dan dat ben en dus meer hits kan produceren. Daarnaast wil ik ook nog graag samenwerken met veel mensen uit de industrie, ik heb geen specifieke voorkeur, ik sta open voor alles en iedereen. Door samen te werken met verschillende artiesten kan je je horizon verbreden en jezelf verder ontwikkelen en dat is heel belangrijk voor mij.’ Van Yves Larock gaan we dus zeker meer horen. Maar wie is hij eigenlijk?

Yves Larock werd in 1977 geboren in het Zwitserse Neuchâtel als Yves Cheminade. Het was helemaal niet vanzelfsprekend dat hij in de muziek zou belanden, want als zovele jongens van zijn leeftijd, wilde hij voetballer worden. Maar net als veel van zijn leeftijdgenoten was hij daar niet goed genoeg voor. Het voetballen was echter snel vergeten toen hij op zijn dertiende de hiphop ontdekte, en daar actief in werd.

Hij had helemaal niets met house, maar dat veranderde zo’n zes jaar geleden. Via een goede vriend, een house dj, leerde hij de kneepjes van het produceren van houseplaten, en nu kan hij er niet meer zonder. Zijn grote doorbraak kwam met Zookey’. ‘De eerste keer dat ik de crowd helemaal los zag gaan op mijn muziek was geweldig, zoiets draag je de rest van je leven bij je! Heel af en toe ga ik toch weer terug naar mijn verleden en doe ik weer wat productiewerk in de hip hop scène, maar dat is wel lastig als je uit Zwitserland komt. En als ik nu heel eerlijk ben, mijn hart ligt op dit moment toch meet bij house.’

Extraatjes cd-single Bløf werken maar 1 week

Bløf: Donker hart (27)

Vorige week was ‘Donker hart’ van Bløf de hoogste eersteweeks op #14. Deze week keldert het nummer dertien plaatsen. Dat kan maar één ding betekenen: de fans gingen massaal voor de speciale cd-single waarop de live versie van ‘Donker hart’ staat, met ook nog eens toegang tot een speciale website, voor de video en de trailer van de film ‘Een manier om thuis te komen’. Overigens maakt ook de download een duik naar beneden, van 10 naar #44. In het kader van het Radio 2 Zomerfestival, is Bløf op dinsdag 28 augustus een gehele dag te beluisteren, met ’s avonds een live concert, Klik hier voor meer informatie.

Fio op herhaling dankzij download

Fio: Gimme your love (39) *** hit op herhaling ***

Vorige week was ‘Gimme your love’ van Fio na drie weken ineens verdwenen. Het nummer met de noteringen 87,75 en #73 viel in downloads sterk terug. Deze week echter revancheert Fio (de Ridderkerkse producer Ronald Fiolet) zich echter sterk, door op herhaling te gaan op #39. Deze herhalingsactie is voornamelijk te danken aan een toegenomen belangstelling voor de download van ‘Gimme your love’, want deze komt (hernieuwd) binnen op #36 in de Mega Download Top 100.

Mooi wark geeft sexuele voorlichting

Mooi wark: Achter de tent (58)

‘Achter de tent’ van Mooi wark vertelt het verhaal van de roemruchte tentfeesten op het platteland. ‘Achter de tent, wordt je een vent’ zingt zanger Bert Koops, waarbij de strekking van het nummer snel duidelijk wordt. Mooi wark bestaat sinds 1992 en werd opgericht door Bert en Henk Oosting (basgitaar/zang). De twee begonnen de band als grote fans van Normaal en het lijkt soms dan ook dat je Bennie Jolink hoort zingen. De twee schrijven eigen nummers in het Drents, maar dan doorspekt met Achterhoekse invloeden en accenten. De keuze voor de Drentse taal verklaart Bert als volgt: ‘Ik kan gien Engels en mien Nederlands is te slecht.’, waarvan acte!

Het succes bleef echter uit en dat veroorzaakte meningsverschillen over de te volgen koers. Tot 2002 had dat vele bandwisselingen tot gevolg. Naast Bert en Henk bestaat Mooi wark nu uit William Bossong (basgitaar), Arnold Kuik (gitaar) en Dennis Hendriks (drums). Begin dit jaar had Mooi wark een eigen vierdelige serie op TV Drenthe, getiteld ‘Bier, patat en rock & roll’. ‘in de blote kont’ bereikte in februari de 39ste plaats in de Single Top 100. ‘Achter de tent’, hun zevende single en nieuw op #58, is een eigen bewerking van ‘Teenagers’, van de Britse band My chemical romance. Zelfs de clip hebben de heren van Mooi wark gevolgd.

Kijk hier naar het origineel van My chemical romance
Kijk hier naar de versie van Mooi wark

DGK: de voorloper van Big brother

Sinharaja vs. DGK - This is my house (59)

Sinharaja vs DGK klinkt Oosters, maar komt gewoon uit Nederland. Achter deze act zit Peter Schalk (DJ Sinharaja) en DGK staat voor ‘De Gouden Kooi’. “This is my house’ slaat dan ook op het gelijknamige tv-programma, dat sinds 23 september 2996 wordt uitgezonden op Tien, maar later dit jaar gekuist te zien zal zijn op RTL5. In het programma proberen de bewoners het elkaar NIET naar de zin te maken, maar weg te pesten. De laatste die overblijft krijgt namelijk een geldbedrag van € 1 miljoen. Indien deze persoon het zelfs twee jaar lang volhoudt, dan krijgt deze ook nog de villa waarin ze met z’n allen zitten. De videoclip voor ‘This is my house’ is opgenomen in ‘De Gouden Kooi’.

‘This is my house’ werd behalve Sinharadja gemaakt door de producers Francois Pardoux, Marco Leeuwis (DJ Galaga) en Johan de Leeuw (produceerde ‘Lief klein konijntje’ van Henkie). Voor het project werd Linda Estelle, voorheen zangeres van T spoon gevraagd. T spoon werd in 1991 opgestart door de voormalige Amerikaanse soldaat en rapper Shalamon Baskin (Shamrock) en componist Remy de Groot (Prince Peration) opgericht. Vijf jaar later voegt Linda zich bij de twee, en dat levert een aantal hits op, waaronder ‘Sex on the beach’ (#5 in 1997). In 2003 vindt Estelle het welletjes en verlaat de groep. Een jaar daarvoor heeft ze samen met Desirée Manders (Des'Ray van 2 Brothers on the 4th floor) en 'Anita Doth (2 Unlimited) de Diva's Of Dance opgericht, die een wervelende show brengen met veel discohits. Daarnaast heeft ze ook een eigen soloprogramma ‘Coming out’.

Big brother

Het idee voor ‘De Gouden Kooi’ ontstond al in 1997, maar John de Mol durfde het toen nog niet aan, en dus startte hij in 1999 met ‘Big brother’. Eigenlijk is de ‘De Gouden Kooi’ dan ook de 0-versie van Big brother, waar niet minder dan zes edities van kwamen. Het leverde de volgende hits op:

- 1999: Han van Eijk: ‘Leef (Big brother tune)(#1)
- 2000: Gordon: ‘Kijk’Bigbrother tune’ (#57)
- 2001: Quincy: ‘Morgen weer een dag’ (#23)

Daarnaast leverde de serie nog hits op voor:
- Ruud:’Some broken hearts never medn’ (#40 in 200), deelnemer Big brother 1
- Paul de Leeuw: ‘Je bent mijn maatje’ (#7 in 2000), persiflage op Ruud ‘even lekker knuffelen’
- De Sjonnies: ‘Opa Koos’ (#37 in 2001), Koos was een bewoner van Big brother 2
- Kelly: ‘I’m what I am’ (#36 in 2002), nam deel aan Big brother 3

Geuzenhit voor Freek

Freek Geuze presents Splitscreen: Boombasta (61)

Volgens onder anderen Johan Gielen en Armin van Buuren is Freek Geuze ‘een talentvolle dj’. Freek (Tholen, 2 november 1985), begon al op zijn vijfde met pianospelen. Omdat hij zich verveelde tijdens pianoles, ging hij over op trompet. Op zijn elfde begon hij met het produceren van muziek met het computerprogramma Impulse tracker. Tijdens een remix-wedstrijd op Radio 538 in 2002, werd hij tweede. Het duurde nog twee jaar voor zijn eerste release op een Engels label met de nummers ‘Nova Zembla/Ubiquitous’ onder de naam Oradea vs Solid Haze.

Als Frisky Warlocker maakte hij de track ‘Trespasser/Fingerprints’, dat door menige dj (nationaal en internationaal) werd opgepikt. Met Matthieu de Boer maakte Freek onder de naam Wave & Guilder enkele nummers. Nu scoort hij voor het eerst onder zijn eigen (Geuzen)naam met ‘Boombasta’ op #61.

Maranne Weber verlaat Nederland

Marianne Weber: ‘n Meisje huilt (68)

“‘n Meisje huilt’ is zo puur, zo echt en is één van de mooiste liedjes welke ik ooit heb opgenomen”, schrijft Marianne Weber op haar website http://www.marianneweber.nl/. Het nummer, haar eenentwintigste notering, is geschreven door Norus Padidar, Emile Hartkamp en Marianne zelf. Deze maand verschijnt haar nieuwe album ‘Tranen van geluk’, niet meer bij SONY/BMG, maar bij het nieuwe Plutomusic.

De muziek was al langer klaar, maar de zangeres en haar producer Emile Hartkamp hebben lang nagedacht over de tekst. ‘Ik vond de melodie meteen al prachtig en Emile en ik hadden al veel ideeën besproken waar het lied over zou moeten gaan. Opeens kwam het idee dat het lied moest gaan over een heroïnehoertje waar niemand naar omkijkt en die niemand zou missen als ze er niet meer zou zijn.’ De single is opgenomen op Curaçao.

--> weg uit Nederland

Twee jaar geleden kocht Marianne samen met haar partner Rita een tweede huis op Curaçao, met het idee om zich daar op termijn definitief te gaan vestigen. Marianne: ‘Ik heb altijd het idee dat het succes een keer over is, en op Curaçao voel ik me heerlijk en ben ik die andere Marianne - niet de zangeres. In Nederland moet ik altijd van alles en daar niet.’ Sinds kort is ze directeur van een eigen bedrijf op Curaçao, ‘Weber & Weber’. Het bedrijfje, dat ze samen opzette met haar zus Caroline, beheert huizen van Nederlanders die op het eiland wonen, maar er even niet zijn. ‘Veel mensen van lokale bedrijven op het eiland zijn vaak niet zo betrouwbaar en komen hun afspraken niet na. Omdat ik bekend ben, weten de mensen dat hun huis bij ons in goede handen is. En ik kan het mij natuurlijk ook niet veroorloven om rare dingen te doen’, aldus Marianne.

Hellogoodbye: met dank aan the Beatles

Hellogoodbye: Here (in your arms) (77)

In mei bereikte ‘Here (in your arms)’ van de Amerikaanse band Hellogoodbye de vierde plek in de Britse hitparade. Of het nummer ook zo hoog bij ons komt, valt nog maar te bezien. Hellogoodbye werd in 2001 opgericht door de studenten Forrest Scott Kline (Huntington beach, California, 7 november 1983, zang en gitaar) en Jesse Kurvink (toetsen). Met behulp van een computer namen ze hun eerste nummers op. Volgens Forrest zijn ze geïnspireerd door het nummer ‘Hello goodbye’ van the Beatles. Maar ook de tv-serie ‘Saved by the bell’ wordt als inspiratiebron genoemd.

Op ‘Here (in your arms)’ wordt de stem van zanger Forrest vervormd door het gebruik van een vocoder. Dit apparaat werd ondermeer ook gebruikt bij ‘Believe’ van Cher, ‘SexyBack’ van Justin Timberlake en ‘Around the world’ van Daft punk. Het nummer is afkomstig van het vorig jaar verschenen album ‘Zombies! Aliens! Vampires! Dinosaurs!’. Dat was niet hun debuutalbum, want dat verscheen in 2004: ‘Hellogoodbye’, met slechts zes tracks. Andere leden van Hellogoodbye zijn Marcus Cole (bas) en Chris Profeta (drums).

Fiction plane: zo vader zo zoon

Fiction plane: Two sisters (85)

Op 13 & 14 september geeft the Police concerten in de Amsterdam ArenA, en daar zijn nog (staan)plaatsen voor vanaf € 105,--. In het voorprogramma treedt de band Fiction plane op, omdat de zanger/gitarist de zoon is van Sting, zanger/gitarist van the Police. Maar dat is niet de enige reden natuurlijk, want Fiction plane maakt ook nog eens lekkere popnummers. Het is overigens niet de eerste keer dat zoonlief op tournee gaat met zijn vader. Ten tijde van de ‘Broken music’ tour van vader Sting in 2005, werd de EP ‘Bitter forces and lame race horses’ verkocht.

Die zoon is Joseph Sumner (23 november 1976), afgestudeerd met een graad in Omgeving wetenschappen aan de Richmond University in Londen. Joe was in eerste instantie helemaal niet geïnteresseerd in muziek, totdat hij de muziek van Nirvana hoorde. Daarop vormde hij samen met schoolvrienden Dan Brown (bas) en Olly Taylor (drums) de band Santa’s boyfriend, en namen in eigen beheer twee cd’s op. Nadat drummer Olly de band had verlaten, veranderden ze de naam in Fiction plane, en namen het album ‘Everything will never be ok’ op. Vorig jaar verliet ook Dan Brown de band, en sindsdien bestaat Fiction plane naast Joe Sumner, uit Seton Daunt (gitaar) en Pete Wilhoit (drums). In mei verscheen van de drie het album ‘Left side of the brain’, geproduceerd door Paul Corkett (Radiohead, Björk en the Cure), met daarop de single ‘Two sisters’. Het nummer is de persoonlijke favoriet van 3FM-dj Gerard Ekdom, die dan ook al zijn ‘charmes’ in de strijd heeft gegooid om het nummer te verkiezen tot Megahit. Afgelopen woensdag had hij slechts een kwartier nodig om de andere dj’s te overtuigen van de hitpotentie van ‘Two sisters’, deze week binnen op #85.

‘Nothing else matters’ nu ook in houseversie

Zany & DV8: Nothing else matters (92)

Zany is één van vier namen die Raoul Van Grinsven (Veldhoven,11 mei 1974) gebruikt voor zijn producties. De andere drie luiden: Raine, DJ Alpha-bet, en Copycat. Daarnaast maakt Zany deel uit van de Shadowland Terrorists, de Southstylers en de Donkey Rollers. En met Pavo, Tatanka en Duro, heeft hij een aantal nummers gemaakt. Hij wordt gezien als een van de betere hardstyle producers en was een van de eerste DJ's die begon met het produceren van hardstyle met ‘The new generation’ in 2001.

Op ‘Nothing else matters’ hoor je MC DV8, die ook al op ‘Deep inside’ met Zany samenwerkte. Achter DV8 gaat Peter Aldenzee schuil, die voordat hij in 2002 MC werd, in verscheidene rockbands zat, waarbij hij zong en gitaar speelde. DV8 maakt ook deel uit van de Donkey Rollers, een live act. In 2005 was DV8 genomineerd voor ‘beste MC’. Vorig jaar nam DV8 samen met Zany en de Italiaanse DJ Tatanka, de track ‘Front 2 back’ op, dat gezien wordt als één van de grootste hardstyle nummers. Naast de samenwerking met Zany, heeft hij onlangs met Showtek de track ‘Shock out’ opgenomen.

cover

‘Nothing else matters’ is een nummer van Metallica uit 1992, dat de vierde plaats bereikte. In 2000 nam de groep het nummer opnieuw op met Michael Kamen conducting the San Francisco symphony orchestra, wat nog een grotere hit opleverde: #3. En twee jaar geleden kwam de Schotse zangeres Lucie Silvas met haar versie tot #13. Maar het nummer is door diverse anderen gecoverd, van die Krupps (al in 1992), Apocalyptica (in 1998), Marco Masini (2001) tot de Wiener Sängerknaben (in 2002).

Bekijk hier het origineel van Metallica uit 1992
Bekijk hier de versie van Metallica uit 2000
Bekijk hier de versie van Lucie Silvas uit 2005
Bekijk hier de versie van Zany & DV8

Voor Lianne is er leven na Raffish


Li-Ann: Pop the cherry (95)

Je vraagt je wellicht af wat er van de meiden van Raffish tercht is gekomen? Raffish werd tweede bij de talentenjacht ‘Popstars – the rivals’in december 2004 en scoorde een #1-hit met ‘Plaything’. Daarna scoorden ze nog twee hits: ‘Thursday’s child’ (#29) en ‘Let it go’ vs Gio (#27), beide in 2005. In november van dat jaar verliet Eva Simons de groep en in 2006 stopte Raffish er helemaal mee. Toch is er nog wel een band met elkaar, want regelmatig gaan ze samen op stap.

De enige van de vijf die momenteel actief is in de muziek, is Lianne Lucia van Groen (Zaandam, 17 maart 1985). Lianne heeft twee zussen, Eva en Marlin, en woont bij haar moeder. Ze was achttien toen ze meedeed aan Idols 2004, maar kwam niet verder dan de laatste 27. Met ‘Popstars – the rivals’ lukte het een jaar later wel.

Kort na het uiteenvallen van Raffish vorig jaar, werd Lianne benaderd door Regi Penxten (bekend van Milk inc.), om de leader van het Belgische tv-programma ‘We like to party’ in te zingen. De tune verscheen op single onder de titel "Friday" en werd een Top 20 Hit in Vlaanderen. Met ‘Pop the cherry’ hoopt ze nu ook in ons land door te breken. De clip werd in Turkije geschoten, waar ook een reportage is gemaakt voor het mannenblad FHM. En we moeten zeggen, niet alleen het geluid van Lianne is sterk veranderd, want kijk hier maar eens naar de clip!

Russische film opnieuw basis voor househit

Superstar DJ: Resurection (97)

In april scoorde Superstar DJ een hit met de cover ‘Meet her at the loveparade’, dat tot #27 kwam. Ook ‘Resurection’, nieuw op #97, is geen eigen nummer, Het nummer is het thema van de Russische film ‘Сибириада’ (‘Sibiriada’) uit 1979, en werd geschreven door de Russische componist Eduard Nikolayevitch Artemyev (Novosibirsk, 30 November 1937). De Letse rockband Zodiak gebruikte het thema in 1981 in het nummer ‘Zodiac’ op het album ‘Disco alliance’. In 2002 maakte het Russische PPK daar ‘ReSurection’ van, en dat is de basis voor de versie van Superstar DJ op #97.

Bekijk hier de versie van PPK
Luister hier naar de versie van Superstar DJ

MM31: Albumsnippers

Album top 3:
1. (-2) BZN: ‘Adieu BZN – the last show’
2. (-1) Gerard*Gordon*René: ‘Toppers in concert 2007’
3. (-3) Prince: ‘Planet earth’BZN lost Toppers af

Drie weken geleden troefde BZN de Toppers al af, door voor hen op #1 binnen te komen. Vervolgens namen deze dat niet, en stoten BZN van de troon. Maar deze week heroveren de Volendammers die weer, door met hun album ‘Adieu BZN – the last show’ terug naar #1 te stijgen. Wellicht dat ze het nu wat langer volhouden!

‘Puur kultuur’, alsof de Duvel er mee speelt

Op 15 november 2006 kondigde de Rotterdamse hiphopgroep DuvelDuvel aan zich uit de muziekindustrie terug te trekken, omdat ‘ze meenden die niet nodig te hebben en omdat ze geen deel meer wilden uitmaken van de hedendaagse hiphop, dat momenteel volgens Duvel meer zou lijken op een modeverschijnsel/kopieercultuur.’

Gelukkig echter voor alle hiphoppers hebben MC Duvel, Supah en DJ Dion zich bedacht, en kwamen ze met het album ‘Puur kultuur’. De titel is een verwijzing naar hoe hiphop volgens DuvelDuvel zou moeten zijn: geen hype, geen modegril, maar een uiting van echte kunst. Stunt? Hoe het ook zij, ze kiezen in ieder geval niet de weg van de minste weerstand, maar geven het goede voorbeeld met het album ’Puur natuur’, dat de hoogste binnenkomer is op #16!

Korn-schreeuwer Jonathan Davis denkt te kunnen zingen

Op #32 komt ‘Unititled’ binnen van KoЯn, de Amerikaanse metalband, die wordt beschouwd als de grondleggers van het nu-metalgenre, van bands als Deftones en Limp bizkit. Het grootste succes ligt al weer jaren achter de band van schreeuwer/zanger Jonathan Davis. In 1998 kwamen ze met ‘Follow the leader’ tot de zevende plek. ‘Untitled’, waarop Jonathan echt zingt (wat echter niet om aan te horen schijnt te zijn), is het achtste album dat een notering krijgt, voorlopig op #32.

Amerikaans succes voor Within temptation

Normaal gesproken besteden we geen aandacht aan albums die zakken. Deze week maken we echter een uitzondering voor ‘The heart of everything’ van Within temptation, dat drie plaatsen zakt en op #55 uitkomt. In de Verenigde Staten hebben ze veel hitlijsten, waaronder de Billboard Album Top 200. Voor acts die nog nooit een notering hebben gehad bij de bovenste 100, is de ‘Heatseeker’ lijst geïntroduceerd. En laat onze eigen Within temptation daarin nu zijn binnen gekomen op #1! In de genoemde Album Top 200 staan ze namelijk op #106, dankzij een verkoopaantal van 7.001 exemplaren, waarbij hun totaal uitkomt op 7.032 stuks. Inderdaad in de eerste week zijn er 31 stuks van ‘The heart of everything’ verkocht, 3629 te weinig voor de #200 …

Kanye West helpt Common een handje

‘Finding forever’ op #58 is het meest succesvolle album van de Amerikaanse hiphopper Lonnie Rashid Lynn, Jr. (Chicago, Illinois, 13 maart 1972), ook wel bekend als Common. Dat wil zeggen in Nederland, want in de Verenigde Staten heeft hij al sinds 2000 succes. ‘Like water for chocolate’, zijn vierde album werd daar goud. In 2004 deed Common mee op ‘The college dropout’, het debuutalbum van Kanye West, en tekende op diens label. Kanye op zijn beurt produceerde het album ‘Be’, waar 800.000 stuks van werden verkocht en vier Grammy nominaties kreeg. ‘Be’ was tot nu toe het enige album dat een notering voor Common in ons land opleverde (#73 in 2005). Ook op ‘Finding forever’ werkte Common samen met Kanye, die voorspeld heeft dat het album de Grammy voor beste rap album zal winnen. In februari 2008 weten we het.

De Nile stroomt niet alleen in Egypte

Dat de Nijl met 6695 km de langste rivier ter wereld is, wist je natuurlijk wel. Maar dat Nile ook een deathmetalband uit South Carolina is, vast niet. De naam Nile ontleent zanger/gitarist/componist Karl Sanders aan de gelijknamige rivier, die hij echter nog nooit heeft gezien. ‘Weet je wat dat kost, een reisje van Amerika naar Egypte?’ De teksten en muziek zijn gebaseerd op de Egyptische mythologie, kunst en verhalen, en er wordt gebruik gemaakt van Oosterse instrumenten. ‘Ithyphallic’, hun eerste notering, is het vijfde album van Karl, Dallas Toler Wade (bas/gitaar/zang) en George Kollias (drums), Ze namen het in 55 dagen op in februari van dit jaar.