vrijdag 3 augustus 2007

‘Jij bent zo’ sprint naar #1, BZN lost Toppers af

Dankzij de laatste verkoopdag is het Jeroen van der Boom gelukt om op #1 te komen met zijn meezinger ‘Jij bent zo’. Hij maakt een sprong vanaf de zevende plek. Daarmee worden André Hazes & Gerard Joling met ‘Blijf bij mij’ wederom van de eerste plaats verstoten, en dat zou wel eens definitief kunnen zijn. Hoogste binnenkomer is de Zwitser Yves LaRock met ‘Rise up’ op #8.

Flinke winst boeken Timabaland feat. Keri Hilson met ‘The way I are’, van 28 naar #6, Djumbo met ‘Boy I like ya’, van 68 naar #22, Dries Roelvink met ‘Ik kom eraan (Route de soleil)’, van 62 naar #25, en ‘Break my fall’ van Tiësto feat. BT, dat van 88 naar #33 stijgt. Ook doen twee covers het goed. De Red hot chili peppers kunnen tevreden zijn, want 'Waiting 4' van Peter Gelderblom, met een sample van 'By the way', gaat van 25 naar #15. En de Franse zangeres Desireless ziet haar bankrekening toenemen door de versie die Kate Ryan van haar 'Voyage voyage' maakte, want die stijgt van 61 naar #17. En tenslotte nog een stijger: 'Chasing cars' van Snow patrol dat van 58 naar #36 stijgt. Niet bijzonder? Toch wel, want het nummer staat voor de 50ste (!) week genoteerd. Als het nummer het nog zeker zeventien weken volhoudt, dan is het de langstgenoteerde plaat aller tijden ...

De andere binnenkomers:
Op herhaling gaat Fio met ‘Gimme your love’ op #39. Mooi wark verzilvert het optreden op de Zwarte Cross met een notering voor ‘Achter de tent’ op #58. ‘Here (in your arms)’ van Hellogoodbye, door velen betiteld als dé zomerhit van 2007, moet het voorlopig stellen met #77. En Marianne Weber mag met ‘’n Meisje huilt’ op #68, haar 21ste notering bijschrijven.

Twee leden van twee verschillende formaties doen weer van zich spreken. Linda Estelle, ooit zangeres van T-spoon, werkt tegenwoordig samen met Dj Galaga in de act Sinharaja vs. DGK met ‘This is my house’ op #59 en Lianne Lucia van Groen, voormalig Raffish-lid, gaat verder onder de naam Li-Ann en scoort haar eerste hit met ‘Pop the cherry’ op #95.

En tenslotte debuteren Freek Geuze presents Splitscreen met ‘Boombasta’ op #61, Fiction plane met ‘Two sisters’ op #85 (3FM Megahit), Zany and dv8 met de Metallica-cover ‘Nothing else matters’ op #92 en Superstar DJ met ‘Resurection’ op #97.

In de Album Top 100 herovert BZN de eerste plaats op de Toppers. Voor de rest is het nog steeds zomer (daar wel), want er zijn maar vier binnenkomers: ‘Puur kultuur’ van Duvelduvel op #15, ‘Untitled’ van KoRn op #32, ‘Finding forever’ van Common op #58 en ‘Ithyphallic’ van Nile op #97.

Aanstaande maandag komt de Megaman uitgebreid terug op de verschuivingen in de single en albumlijst. Met onder meer een overzicht van alle #1-noteringen die een Spaanse oorsprong kennen, en alle acts die ‘Nothing else matters’ coverden. En natuurlijk de feiten achter alle binnenkomers!

woensdag 1 augustus 2007

Midweek 1 augustus: Top 20-notering voor Dries Roelvink, BZN terug naar #1

Afgelopen week steeg ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling terug naar de eerste plaats. Dat is niet voor één week, want hun overwicht is nu al meer dan 50%. De vraag is echter op wie, want nu staat Jannes nog op de tweede plaats, maar hij wordt op de hielen gezeten door ‘Jij bent zo’ van Jeroen van der Boom, die nog maar 2% achter Jannes zit. En wie je ook niet moet vergeten voor de komende Top 3, is ‘Relax, take it easy’ van Mika, van wie sinds afgelopen weekend nu ook een fysieke single verkrijgbaar is. ‘Donker hart’ van Bløf daarentegen, dat afgelopen week op #14 binnenkwam, zal komende vrijdag de top 10 niet halen; het nummer valt nu al buiten de top 20. De fans gaan dus duidelijk voor de single met de extra’s in plaats van de 1-track download.

Dat geldt ook voor de singles van Djumbo (‘Boy I like ya’) en ‘See me in shadow’ van Delain, die beiden stijgen dankzij de fysieke verkoop. Als we alleen naar echte cd-singletjes kijken, haalt Djumbo zelfs de vierde plek, maar wanneer we ook de downloads in de samenstelling meetellen, vinden we, vanwege het ontbreken van een download, Djumbo in de tussentijdse lijst pas op #10 terug. Delain haalt qua fysieke verkopen de achttiende plaats, maar staat in de tussentijdse lijst inclusief downloads pas op #45. Het ziet er echter naar uit dat Dries Roelvink met ‘Ik kom er aan (Route du soleil)’ zijn eerste top 20-hit zal scoren. Het nummer zit elke dag in de lift en komt nu op #16 uit. Van de debutanten zal ‘Rise up’ van Yves Larock zeer hoog eindigen; nu staat die al op #11.

In de albumlijst ziet het er naar uit dat er stuivertje gewisseld gaat worden tussen de Toppers en BZN, in het voordeel van de laatste. Hun afscheidsalbum gaat al sinds maandag aan kop, met een verkoopvoorsprong van rond de 15%. Alle promotie rond het hiphopalbum ‘Puur cultuur’ van Duvelduvel lijkt zijn vruchten af te werpen, gezien de tussentijdse notering op #15. Dankzij de documentaire ‘Ik kom altied weer terug’, vorige week donderdag op tv, komt het album ‘100x Normaal’ voorlopig binnen op #88. Vrijdagnamiddag worden de definitieve lijsten bekend; lees dus vrijdagavond de Megaman hitflits, met daarin kort maar krachtig de belangrijkste verschuivingen in Single- en Album Top 100.

maandag 30 juli 2007

Megaman 30

Megaman 30 staat voor je klaar, met daarin natuurlijk weer alle nieuwtjes uit de wereld van hitparade, muziek en entertainment, gebaseerd op de Single Top 100 en Mega Album Top 100 van 28 juli 2007. Deze lijsten vind je hier

Veel leesplezier!

MM30: Toppositie Jannes van korte duur

Jannes: Laat de zon maar schijnen/ Zie die ster (2)

De Megaman was er vorige week al bang voor en zijn angstige voorgevoel is deze week werkelijkheid geworden: Jannes heeft het slechts één week volgehouden op#1 en zakt, na zijn glorieuze binnenkomst bovenaan, deze week al terug naar #2. Ja, zo gaat dat in de hitparade van tegenwoordig: de ene week wil iedereen je plaatje hebben en staan ze al bij de platenzaken te wachten, de week daarop is de hype voorbij en ben je je toppositie al weer kwijt. Jannes is al de vijfde in een kleine drie jaar tijd die dat overkomt. Klik hier voor een overzicht.

MM30: K3: kwakkel of kwakkelen?

K3: Kusjesdag (9)

In hun eigen Vlaanderen staat ‘Kusjesdag’ van K3 op de zevende plaats. Weliswaar twee plaatsen hoger dan in onze Single Top 100, maar toch zwaar tegenvallend. Het betreft een volledig nieuw nummer van de drie meiden en dan hadden we toch betere cijfers verwacht. De negende plaats bij ons, die nam K3 twee weken geleden ook al in, dus in die zin is er nog hoop.

kwakkel

De vraag is echter, haalt K3 het tienjarig bestaan, volgend jaar? Er gaat namelijk een ‘Story’ rond, dat het trio er eind dit jaar mee stopt! Studio 100, waar K3 deel van uitmaakt, klasseert de bewering van het magazine als een ‘kwakkel’, ofwel een roddel. ‘Noch de meisjes van K3, noch wij willen het voor bekeken houden. Van jaar tot jaar wordt met Karen, Kristel en Kathleen de situatie bekeken. Als de dames op een gegeven ogenblik oordelen dat hun tijd van gaan gekomen is, zal dat ook effectief gebeuren.’

En de meiden zullen wel gek zijn, want in oktober komt het nieuwe album uit, in december volgt ‘K3 en de kattenprins’, de derde bioscoopfilm en in 2008 komt er een nieuwe show. En het feit dat Kristel van februari tot mei zal meespelen in de musical ‘Pinokkio’ zal die plannen niet doorkruisen. De ‘kwakkel’ is waarschijnlijk ontstaan na de uitspraak van Kathleen, dat ze na K3 heel graag alleen op het podium wil staan.

kwakkelen

K3, en verderop ook nog Mega Mindy en Djumbo, dat zijn nou typisch van die acts die voornamelijk worden gekocht door kinderen tot een jaar of tien. Of misschien juist door hun ouders. In Nederland worden de laatste jaren echter steeds en steeds minder singletjes verkocht. Daarentegen is de betaalde download van een track juist wél in opkomst. De verhouding downloads - fysieke verkopen is nu al zo'n 70-30. Dat wil zeggen dat die typische kinderacts steeds meer in de verdrukking komen in de Single Top 100; de kids-hits moeten het hebben van de cd-singletjes, maar ze worden aan alle kanten ingehaald door de legale downloads. Kijk maar naar de positie van K3 in de Download Top 100: daarin vinden we de dames pas terug op #47 en is een top 10-notering ver te zoeken. Om nog maar te zwijgen van de gemiste omzet door de illegale downloads; je weet toch dat K3 'Kopieer 3 keer' betekent?!

MM30: David Guetta trots op top 10-hit

David Guetta Chris Willis: Love is gone (10)

Twee weken geleden stond de Franse dj David Guetta voor de derde keer op ‘Sensation White’. Ook dit jaar was David daar zeer enthousiast over: “Geweldig. Ik ben echt onderdeel van Sensation. Ik vind het een te gek feest, waar ik graag kom. Het doet me denken aan mijn eigen ‘F*** me I’m famous’-feesten’. Veel glamour, mooie mensen en goede muziek. Erg elegant allemaal. Dat zijn echt concepten waar ik van hou. Er zijn verschillende elementen die het feest maken en het heeft iets magisch.”

Volgens David Guetta heeft het succes van Daft punk de deur echt voor hem opengezet. En hij probeert dat op zijn beurt ook weer te doen, door veel Franse dj’s te boeken voor zijn feesten. Sowieso vindt hij dat de dance in Frankrijk steeds groter is geworden, met dj’s/producers als Bob Sinclar, maar ook een groep als Justice en het label Ed Banger.

Trots

Onlangs verscheen ‘Pop life’, dat volgens David zijn beste album is tot nu toe. “De nummers zijn heel erg sterk en de productie te gek. Ik ben er erg trots op. Ik werk graag met dezelfde mensen, daarin ben ik heel trouw”. Zo is de samenwerking met Chris Willis hernieuwd op ‘Love is gone’, en dat bleek een goede keus, want het levert hem zijn eerste top 10-notering op. Op het album werkt hij ook met Tara McDonald, die eerder al de vocalen heeft gedaan op ‘My my my’ van Armand van Helden. “Ik hoef niet zonodig met hele bekende artiesten te werken, als ze maar goed zijn. Ik wil met mijn albums dan ook een platform bieden aan nieuwe artiesten, als de kans daar is.”

Altijd maar doorgaan

Op zijn zestiende begon David met mixen en leerde hij daardoor muziek maken. David: “Ik leer nog iedere dag. Sterker nog, je stopt nooit met leren. Ik heb geen hele brede muzikale achtergrond. Ik ken niet zoveel noten, maar kan daar wel heel veel mee doen. Ik wens dat dit voor altijd blijft en zolang als de mensen me willen horen, zal ik dit blijven doen. Als dat betekent dat ik op mijn zeventigste nog steeds achter de draaitafels sta, dan zal ik dat doen!”

MM30: wereldtour van elastieken Prince van start

Prince: Guitar (13)

Op 3 september 1994 steeg ‘Letitgo’ naar de veertiende plaats, maar daarna werden de hits voor Prince alleen maar kleiner. Tot deze week, want ‘Guitar’, zijn 49ste notering, stijgt naar de dertiende plaats in de Single Top 100 en het album ‘Planet earth’ komt op #3 binnen in de Mega Album Top 100 (zie de albumsnippers)

Afgelopen week ging in Londen ‘3121’, zijn nieuwste wereldtournee, van start. Op 16 juli vond de generale daarvan plaats in de Stravinski Hall in Montreux. De Megaman liet dat concert aan zich voorbij gaan, maar volgens Annemart van Rhee van het AD heeft Prince nog altijd heupen van elastiek. Lees hier haar volledige verslag.

MM30: Bløf komt met bijzondere cd-single

Bløf: Donker hart (14) *** hoogste eersteweeks ***

Op zaterdag 30 juni kreeg Bløf tijdens het optreden van ‘Concert at sea’, op de Brouwersdam tussen Rotterdam en Renesse, drievoudig platina uitgereikt voor de verkoop van meer dan 210.000 exemplaren van ‘Umoja’. Dat zullen er alleen maar meer worden als op 20 september de film ‘Een manier om thuis te komen: Umoja live’ in première gaat. De film laat zien hoe ‘Umoja’ tot stand is gekomen. Op 31 augustus verschijnt al de soundtrack van de film. Voor de film is een aparte website gelanceerd: www.umoja-live.nl.

Voor deze muzikale wereldreis toog de band eind oktober 2005 naar Ierland. Tijdens de oefensessie kort voor de reis waren nog twee nieuwe nummers ontstaan: ‘Vreemde wegen’ en ‘Donker hart’. Daarop besloten ze om beide nummers op te nemen met de Ierse muzikanten Terry Woods (multi-instrumentalist, onder meer bekend van The Pogues), Shane Martin (bhodrun, een soort trommel, en mondharmonica) en Paul Harrigan (Uilleann pipes, een soort Ierse doedelzak, en accordeon) en later te kiezen welk nummer op het album zou komen. Omdat ‘Vreemde wegen’ het meest authentieke Ierse geluid heeft, werd dit nummer de Ierland-track op ‘Umoja’.

In St. Petersburg en Rotterdam

‘Donker hart’ kreeg een andere behandeling. De Belgische arrangeur, producer en muzikant Peter Bauwens (onder meer bekend van de Bløf-cd’s ‘Boven’, ‘Watermakers’ en ‘Blauwe ruis’) maakte er een strijkersarrangement voor. In het Russische Sint Petersburg werd het nummer in november 2005 als dertiende ‘Umoja’-track opgenomen met een Russisch strijkkwintet.

Deze versie staat niet alleen op het album, maar ook op de cd-maxi van ‘Donker hart’, dat binnenkomt op een veertiende plek en hun 27ste notering is. Maar de trekker van de single is de live-versie van ‘Donker hart’, opgenomen in het Nieuwe Luxor in Rotterdam op 9 en 10 juni. Daarnaast staat er ook nog een nooit eerder uitgebrachte remix van de ‘Umoja’-track ‘Een en alleen’ op én krijg je, via het open disc gedeelte, op een speciale website toegang tot de video en de filmtrailer.

Niet alleen de single loopt goed trouwens, maar ook de download: in de Download Top 100 debuteert 'Donker hart' als hoogste nieuwe maar liefst op #10!

MM30: Ilanois: snelste Friezen aller tijden

Ilanois: Pouring rain (19)

Over jojo’s gesproken; dit is ook een plaatje waar wat raars mee aan de hand is. Twee weken terug kwam de Friese band Ilanois nog op #55 binnen met ‘Pouring rain’. Vorige week kelderde het plaatje naar #99, maar daar volgen deze week plotseling maar liefst tachtig plaatsen winst op! Ilanois vindt zichzelf deze week terug op #19 en ‘Pouring rain’ is ineens een van de snelste stijgers aller tijden. Klik hier voor de top 10 van snelste stijgers uit de Mega-geschiedenis; Ilanois staat in dat lijstje op #7! Één record heeft Ilanois in ieder geval: het is de snelst stijgende derdeweeks notering aller tijden; alle andere platen in de top 10 van snelste stijgers maakten hun reuzensprong in hun tweede week.

Downloads

De forse stijging heeft Ilanois voornamelijk te danken aan de verkochte downloads van de afgelopen week: in de Download Top 100 stijgt 'Pouring rain' van 75 naar #4... We zijn benieuwd of de een of andere Friese actiegroep hier nog de verantwoordelijkheid voor zal gaan opeisen.

MM30: Timbaland doet het met anoniem persoon

Timbaland featuring Keri Hilson & D.O.E.: The way I are (28)

Wordt ‘yeah!’ de trend? In ‘SexyBack’ van Justin Timberlake is deze ‘oerkreet’ veelvuldig te horen. Niet dat Justin dit zelf roept, nee het is Timbaland, die zijn album produceerde! Ook op ‘The way I are’, Timbalands achtste notering, komt deze kreet een paar keer langs. Op ‘The way I are’ horen we bovendien twee debutanten: Keri Hilson en D.O.E.

Keri Lynn Hilson (geboren in Atlanta, Georgia op 27 oktober 1982) maakt deel uit schrijverscollectief the Clutch, waarvan ook J. Que (componist van ‘Yeah!’ van Usher), Balewa, Ezekiel ‘Zeke’ Lewis en Fearless deel uitmaken. Sinds 2000 schrijft ze nummers voor anderen, zoals Britney Spears, Xzibit, Toni Braxton, Mary J. Blige, Pussycat dolls (‘Wait a minute’) en Timbaland. Ook is ze vaak als achtergrondzangeres op haar nummers te horen. Op ‘Hey now (mean muggin’) van Xzibit is ze voor het eerst als leadzangeres te horen, en in 2004 doet ze het nummer voor het eerst live tijdens de MTV European Awards. Twee jaar later is ze te zien de videoclip van ‘Promiscuous’ van Nelly Furtado. In datzelfde jaar tekent ze voor ‘Mosley muswic group’, het label van Timbaland. Op vier nummers op diens album ‘Timbaland presents Shock value' is ze te horen. Momenteel werken de twee aan haar eigen album, dat ‘In a perfect world’ gaat heten.

Anoniem persoon

De andere debutant op ‘The way I are’ is rapper D.O.E. Tot voor kort noemde hij zich John Doe, maar dat mocht niet meer van de overheid. In Amerika wordt de term ‘John Doe’ of ‘Jane Doe’ gebruikt om een anoniem persoon te duiden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de verdachte of het slachtoffer in een juridische tekst, om de identiteit van de betreffende persoon te beschermen. Maar het kan ook gebruikt worden als personificatie van ‘een willekeurig persoon’. En dus veranderde de rapper zijn naam in D(ominant) O(ver) E(veryone). Bovendien werd hij vroeger door vrienden al vaak ‘dough-boy’ of ‘dough’ genoemd

Als John Doe had hij enkele albums uitgebracht waarin hij andere rappers persifleerde. ‘The massacre’ van 50 Cent werd ‘The mascarade’, Jay-Z’s ‘The black album’ werd ‘The black ass album’ en van ‘G-unit’, alweer van 50 Cent, maakte hij ‘Me unit’. Sinds zijn samenwerking met Timbaland is hij met serieuzere zaken bezig. D.O.E. is de enige straatrapper op het label Interscope van Timbaland.

En dan tenslotte Timbaland zelf (Timothy Z. Mosley, Norfolk, 10 maart 1971). Hij werd bekend als producer door zijn hits met Destiny’s child en daarna stond iedereen in de rij om door hem geproduceerd te worden: Missy Elliott, Ludacris, Jay-Z, LL Cool J, Nelly Furtado en Justin Timberlake. Wie wil daar niet bijhoren?

Geen paraplu meer

In de Britse hitparade stijgt ‘The way I are’ naar de eerste plaats, en beëindigt daarmee de tien weken durende hegemonie van Rihanna met ‘Umbrella’. Met een verschil van slechts 16 (!) stuks op ‘Foundation’ van Kate Nash, neemt Timbaland featuring Kei Hilson & D.O.E., de eerste plaats in bezit. Van ‘The way I are’ werden in de afgelopen week aan de andere kant van het Kanaal 33.578 stuks verkocht, van ‘Foundation’ 33.562 en van ‘Umbrella’ (op #3) 22.645 stuks. ‘The way I are’ is Timbalands tweede Britse #1-hit, na ‘Give it to me’ in april, waarop ook Justin Timberlake en Nelly Furtado waren te horen. Andersom hielp Timbaland Nelly met ‘Maneater’ en Justin Timberlake met ‘SexyBack’ aan een eerste plaats, door het mee helpen schrijven en produceren.

MM30: Black identity ís een anoniem persoon

Black identity: blcker than blck (32)

Op 14 juli kleurde de Amsterdam ArenA zwart voor een nieuwe versie van het housefeest Sensation Black. Het grootste en hardste indoor-evenement ter wereld heeft elk jaar een thema en dit jaar was dat ‘Blcker than blck’ van Black identity. Maar dan is de vraag: wie is Black identity? Daar werd al druk over gespeculeerd voorafgaand aan Sensation Black. De ware identiteit bleef echter goed verborgen. Tijdens zijn draaibeurt op het dansfestijn bleef Black identity achter een masker verborgen. Ook achteraf wil niemand zijn ware naam bekendmaken. En eerlijk gezegd: zelfs de Megaman weet het niet. Namen die de ronde doen zijn the Prophet, JDX, Brennan Heart, DJ Chuckie, DJ Insane, Headhunterz, A*S*Y*S… De Megaman heeft echter informatie dat Black identity helemaal niet bestaat: we moeten het wat filosofischer zien. Black Identity is een symbool voor alle bezoekers bij elkaar. Het publiek is bij Sensation Black de hoofdattractie, niet de artiest. Black identity is niet meer dan een soort van Megamix. De buzz rondom de ware identiteit van Black identity zorgt in ieder geval wel voor aandacht van het thema van Sensation Black dit jaar; de track komt binnen op #32 en heeft die goede positie voornamelijk te danken aan een gesmeerd verkopende download: in de Download Top 100 debuteert 'Blcker than blck' zelfs op #15.

De eindafrekening van Sensation Black 2007: 23.445 bezoekers wilden naar binnen. Nog eens 134 mensen wilden er wel in, maar kwamen niet voorbij de snuffelhond, omdat ze verboden pilletjes bij zich hadden. Daarnaast werden 174 mensen op de dansvloer gearresteerd door de tientallen undercovers in de zaal. Sensation Black voerde een zero tolerance-drugsbeleid, nadat een week eerder op Sensation White een jonge bezoekster door een fataal pilletje was overleden.

Met ‘Blcker than blck’ stuiten we blijkbaar op een nieuwe trend om in de titel de klinkers over te slaan: op #81 vinden we ook al ‘Thnks fr th mmrs’ van Fall out boy.

MM30: Mega Mindy: heldin in de lift

Mega Mindy: Ik ben Mega Mindy (44)

Gelukkig! De Megaman dacht even dat zijn favoriete zangeres/ actrice uit de Single Top 100 zou gaan verdwijnen, maar in haar vierde week bouncet Mega Mindy weer terug de goede richting op. Na een binnenkomst op #40 ging het voor Free Souffriau (want zo heet ze in het echt) direct de verkeerde kant op, met noteringen op 59 en 80, maar zoals het een superheldin betaamt, stijgt ze wanneer de nood het hoogst is boven zichzelf uit en klimt uit bijna verslagen positie met reuzensprongen terug naar #44. Zoals ze dus ook wekelijks doet in de kinderserie ‘Mega Mindy’, geproduceerd door Studio 100, waarin Suffriau een politieagente annex superheldin speelt. De Megaman heeft dus niet écht een goede reden om een alinea aan Mega Mindy te wijden, behalve dan dat hij weer een fraaie afbeelding van zijn idool kan plaatsen…

MM30: Kate Ryan haalt opnieuw Française uit de kast

Kate Ryan: Voyage voyage (61)

Katrien Verbeeck (Tessenderlo, 22 jul 1980) kennen we sinds haar cover van ‘Désenchantée’ van Mylene Farmer in 2002 (hoogste plaats: #4) beter onder haar artiestennaam Kate Ryan. In het café van haar ouders, ‘De Oude Post’ in Tessenderlo, playbackte Katrien onder meer Sandra Kim en Madonna. Vervolgens entertainde ze een schoolpubliek met covers van Alanis Morissette en 4 non blondes. Haar professionele carrière begon met het toeren met de Soapband als achtergrondzangeres. In 2000 kwam ze in contact met Phil Wilde, wat resulteerde in de debuutsingle ‘Scream for more’, dat in 2001 de best verkochte dancesingle van dat jaar werd in België. Het echte succes kwam een jaar later met de cover van ‘Désenchantée’, waarmee ze ook bekend werd in Amerika en Zuid-Afrika. Daarna scoorde ze nog wel hits, maar die bleven bij ons steken in de onderste 50 van de Single Top 100. Vorig jaar deed ze voor België mee aan het Eurovisie songfestival. Ze was een van de favorieten, maar kwam uiteraard niet verder dan de voorronde. In eigen land werd ze echter als een winnares binnengehaald; ‘Je t’adore’ (bij ons #56) werd daar haar grootste hit: #1.

cover

Ook de nieuwe hit van Kate is een cover. ‘Voyage voyage’ kwam bij ons al tot #9 in 1987 in de originele versie van Desireless. Kate is niet de eerste die het nummer covert. Nog in hetzelfde jaar deed de Duitse schlagerband Fernando express een poging. Daarna gingen Papillon (1995), la Floa maltida (1999), Tinlab (2000), Lengend B, Base unique en Gregorian (allen in 2002), met het nummer aan de haal, voordat the Nightflyer in 2002 er een hitversie uit wist te halen: #44. De versie van Kate zou echter wel eens de meest succesvolle kunnen worden.

Kijk of luister naar de originele versie van Desireless
Kijk naar de versie van the Nightflyer
Kijk of luister naar de versie van Kate Ryan

Ambassadrice

Kate trad de afgelopen tijd onder andere op in Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Duitsland, Polen en Slowakije en trok opnieuw richting Zweden om er nieuwe nummers op te nemen. Daarnaast is ze ambassadrice van ‘Eurogames’, het grootste sportevenement voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in Europa, dat plaatsvond van 12 tot 15 juli in Antwerpen. Kate schreef voor ‘Eurogames’ het nummer ‘We all belong’, de tweede track op ‘Voyage voyage’, en deed op 12 juli de officiële opening.

Momenteel is Kate ook nog druk met haar eigen show op 6 oktober in de Lotto Arena in Antwerpen. Kate: “Ik heb samen met de band gezeten om alle nummers te kiezen. Het worden er ongeveer dertig! Ik ben volop aan het repeteren. Naast piano en gitaar, hoop ik tijdens het concert achter het drumstel te kunnen kruipen, want dat is echt een uitdaging waar ik zin in heb! Het wordt een echt spektakel met kostuumwissels, dansers, live muzikanten, een speciale gast en veel meer.”

MM30: Djumbo krijgt realitysoap

Djumbo: Boy I like ya (68)

En daar zijn ze weer, de drie Veghelse meiden van Djumbo. Sinds Lotte, Linsdy en Svenja in 2004 een feestje van de supermarktketen kwamen opluisteren, heeft het hen aan succes niet meer ontbroken. Zes hits scoorden de dames al in de afgelopen drie jaar. Vier daarvan bereikten de top 10 en de andere twee haalden de top 20.

‘Boy I like ya’, opnieuw in het bekende, half Nederlands-/half Engelstalige stramien, gaat vast ook weer die kant op, want vanaf 6 september spelen de dames de hoofdrol in hun eigen realitysoap; elke zondag bij de TROS. De meiden zijn enthousiast over de tv-serie. “Wij kunnen niet wachten om de fans te laten zien hoe het leven van Djumbo er achter de schermen uit ziet, hoe hard we werken, hoe we elkaar steunen, maar vooral hoeveel lol en plezier we met elkaar hebben onderweg”, laten ze weten. “Via deze soap willen we iedereen laten zien hoe echt Djumbo is.”

MM30: Beef covert Krezip in commercial

Beef: I would stay (72)

De Megaman heeft ‘m wel eens gezien: die reclame van telefoon-/internetprovider Orange, waarbij je een aantal deuntjes hoort en denkt: waar ken ik dat toch van? Totdat als laatste fragmentje een stukje uit ‘I would stay’ van Krezip langskomt en je je realiseert dat alle voorgaande stukjes ook ‘I would stay’ waren, maar dan in een compleet andere versie; pas dan valt het kwartje, om maar eens in telefonietermen te blijven.

Orange liet de Krezip-hit inderdaad in vier verschillende versies coveren: je hoort New cool collective (bigband), Non-ex (punk), Relax (hiphop), Beef (reggae) en tenslotte de ballad-versie van Krezip zelf. En dat allemaal om het nieuwe muziekabonnement van Orange te promoten. Klik hier voor de reclameclip.

De versie van reggaeband Beef viel zo goed in de smaak bij veel mensen dat de band besloot om hun cover op single uit te brengen. Live zult je Beef in ieder geval níet de ‘I would stay’-versie horen spelen. Zanger Pieter Both: “We hebben zoveel eigen nieuwe liedjes, die zijn voor ons nu belangrijker. Maar áls het publiek massaal om ‘I would stay’ gaat roepen, dan zullen we wel moeten.”

Op fysieke single verkoopt 'I would stay' nog maar zeer bescheiden, maar de download van Beef is een stuk populairder: in de Download Top 100 komt de track maar liefst op #27 binnen.

‘I would stay’ is voor de zes Eindhovenaren hun zesde hit. En het werd weer eens tijd ook, want ze stonden al bijna anderhalf jaar droog, hitparadetechnisch gesproken dan. Het is niet hun eerste coverhit, want in 2003 scoorden ze ook al eens met ‘Alice I want you just for me…’, waarvan het origineel door Full force werd gespeeld. En juist dat werd hun grootste hit (#39), dus wie weet waar Krezip hen zal brengen…

MM30: Krezip maakt dozijn hits vol

Krezip: Play this game with me (78)

Twee keer Krezip in de lijst deze week: op #72 in de coverversie van Beef en zes plaatsen lager in levenden lijve met hun nieuwe single, ‘Play this game with me’. De Tilburgers maken met deze track een dozijn hits vol. Eerder dit jaar al maakten ze een geslaagde come back met ‘Plug it in & turn me on’ (#19), maar hun grootste hit blijft natuurlijk altijd nog ‘I would stay’: dat stond in 2000 een recordaantal van acht weken op #2 genoteerd, helaas juist in de periode dat die vermaledijde Jody Bernal een recordaantal van vijftien weken op #1 liet noteren.

MM30: René Amesz slaat met Chinees bestek

René Amesz & Peter Gelderblom: Snap (85)

Vorige week kwam ‘Waitin 4’ van Peter Gelderblom binnen op #30; deze week boekt hij vijf plaatsen winst. Toen maakten we al melding van ‘Snap’, zijn samenwerking met René Amesz, niet wetende dat het nummer deze week al zou binnenkomen op #85. Dat is een stuk lager dan ‘Waiting 4’, maar wat niet is kan altijd nog komen.

René Amesz komt uit Rotterdam. Al op zesjarige leeftijd sloeg hij met Chinees bestek op de meubels van zijn ouders. In 1996 was het eindelijk zover: zijn eerste optreden in de club Blue lagoon in Rotterdam. Zes jaar later kwam zijn grote doorbraak met de EP: ‘Melvin Reese project’, die wekenlang bovenaan stond in de dancelijsten. Sinds 2003 is René de vaste dj op het dansfeest Extrema en heeft hij zijn eigen label, 25 Hertz.

MM30: Tiësto in problemen in Arabië

Tiësto ft. BT: Break my fall (88)

‘Break my fall’, de dertiende notering voor Tiësto, is alweer de vierde single van zijn album ‘Elements of life’. Wederom is Tiësto de samenwerking aangegaan met Brian Transeau, kortweg BT. ‘Love comes again’ van de twee kwam in 2004 tot #4. BT is afkomstig uit Maryland, Washington en is behalve zanger ook componist en producer. Hij heeft zelf een aantal albums op zijn naam staan, schreef soundtracks voor films, werkte samen met onder anderen Peter Gabriel en Tori Amos en produceerde nummers voor N*sync. Midden jaren ’90 begon hij zich meer toe te leggen op dansmuziek.

Ophef in Bahrein

Op 11 juli heeft Tiësto een rel veroorzaak in Bahrein, niet doordat een optreden uit de hand liep, maar juist vanwege een optreden dat niet doorging. Na ruim anderhalf uur wachten had het publiek er genoeg van en begon vernielingen aan te richten, waarop de politie ingreep.

De redenen dat Tiësto niet kwam opdagen, zijn dat Al Hamad, de organisator, er vandoor was gegaan met het geld en Tiësto in zijn hotel wachtte op de taxi. Uiteindelijk was de situatie al zo erbarmelijk in de Marina Club, dat de politie eraan te pas moest komen. Tiësto had daarna, naar eigen zeggen, geen andere keuze dan in het hotel te blijven.

Al Hamad, die aan de grens met Saoedi-Arabië gepakt werd met een koffer vol geld, beweert echter dat Tiësto een deel van het geld niet in dinaren (de officiële muntsoort in Bahrein) wilde aannemen. Volgens hem is Tiësto nooit van plan geweest op te komen draven, omdat er te weinig kaartjes zouden zijn verkocht voor het feest en speelt Tiësto nu een spelletje met hem. Al Hamad wil nu een rechtszaak tegen de dj aanspannen. Zoals zo vaak, zal ook hier de waarheid wel in het midden liggen. Tiësto heeft op zijn website in elk geval aangekondigd om het goed te maken met zijn Bahreinse fans. Nu maar hopen dat zijn tour door Amerika, die 31 juli start, beter verloopt. De kick-off is in New York.

Nominatie

Gelukkig is er ook goed nieuws voor Tijs Verwest, want hij is samen met Ferry Corsten genomineerd voor de internationale DJ Awards in Ibiza. Op 27 september wordt in superclub Pasha onthuld wie er met de eer mag strijken. Ook genomineerd is ‘Dance Valley’, in de categorie ‘beste internationale dancefestival’. Volgens UDC, de organisator daarvan, ‘onderstreept dat het feit dat Dance Valley nog altijd op veel waardering en respect kan bogen binnen de mondiale dancewereld’. Op beide nominaties kun je een stem uitbrengen via www.djawards.com. Met de verkiezing dit jaar, voor de tiende keer inmiddels, willen de organisatoren aandacht vragen voor de wereldwijde HIV- en AIDS-problematiek onder jongeren. DJ Awards werkt dan ook samen met Dance4life.com.

Afbeeldingen: links Tiësto, rechts BT

MM30: Delain verzamelt metal-musici

Delain: See me in shadow (94)

Delain is het project van Martin Westerholt, voormalig toetsenist van Within temptation. Martin moest noodgedwongen vanwege ziekte de band verlaten waar ook zijn broer Robert deel van uitmaakt. Zodra hij het weer kon opbrengen, begon Martin nummers te schrijven, en dat beviel hem goed. Uiteindelijk leidde het tot het project Delain, geïnspireerd op het koninkrijk Delain uit het Stephen King-boek ‘The eyes of the dragon’. In juli 2005 tekende de groep een contract met Roadrunner records en niet lang daarna begonnen de opnames van ‘Lucidity’ in Duitsland, Finland, Zweden en Nederland. Het album stond vorig jaar zes weken genoteerd met als hoogste plaats #43.

De vaste kern van Delain bestaat naast Martijn (30 mei 1979) uit zangeres Charlotte Wessels (geboren op 13 mei 1987). Hij vond haar na een lange zoektocht in de stad Groningen (en je weet het: er gaat niets boven Groningen), in de straat waar zijn ouders wonen. In eerste instantie benaderde hij haar voor het schrijven van teksten en zanglijnen, omdat hij niet op zoek was naar een hoofdvocaliste. Maar nadat ze in de studio een aantal stukken had ingezongen, was hij zo onder de indruk dat hij haar vroeg zich aan te sluiten bij Delain.

Behalve de twee zijn er dan ook nog gitarist/zanger Ronald Landa (geboren op 4 januari 1983), gitarist Ray van Lente (26 augustus 1982), bassist Rob van der Loo (25 juni 1979) en drummer Sander Zoer (7 oktober 1979).

gastmusici

Daarnaast heeft Martin nog een aantal andere muzikanten om zich heen verzameld, die vooral tijdens optredens te horen zijn. Het zijn de Finse bassist Marko Hielata (Nightwish, Tarot), zijn landgenoot gitarist Jan Yrlund (ex-Lacrimosa) en de Noorse zangeres Liv Kristine (ex-Theatre of tragedy en -Leaves’ eyes). Ook een aantal Nederlandse rockmuzikanten verbonden zich aan het project: zangeres Sharon den Adel (Within temptation), gitarist Ad Sluyter (Epica), drummer Ariën van Weesenbeek (God dethroned) en zanger George Oosthoek en gitarist Guus Eikens (ex-Orphanage).

‘See me in shadow’ is niet de eerste notering van Delain. Eerder dit jaar stond de groep zes weken genoteerd met ‘Frozen’ dat in maart tot #46 kwam. Op ‘See me in shadow’, geschreven door Charlotte en Martijn, is naast Charlotte zelf ook Liv Kristine te horen. Liv Kristine Espenæs Krull, geboren op 14 februari 1976 in Stavanger en voorheen lerares van kansarme jongeren, zit al lange tijd in de muziek. Ze maakte deel uit van Theatre of tragedy, maar werd daar uitgegooid, iets dat ze las op de website! Daarna begon ze haar eigen band Leaves’ eyes, en ze is daar erg trots op. Vorig jaar verscheen daarvan de cd ‘Enter my religion’.

MM30: Albumsnippers

Album top 3
1. (-2) Gerard*Gordon*René: ‘Toppers in concert 2007’
2. (-1) BZN: ‘Adieu BZN – the last show’
3. NIEUW Prince: ‘Planet earth’

Een-twee-drietje van de Toppers

De toppers trekken hun stijgende lijn door! 'Toppers 2005' bereikte twee jaar terug de derde plek in de Album Top 100, 'Toppers 2006' bleef vorig jaar nog op #2 steken, dus het kon niet uitblijven: 'Toppers 2007' klimt deze week naar #1! Voor Joling is dat al de tweede album-#1 dit jaar, na zijn solo-charttopper met het album 'Maak me gek' in april. Ook in 1985 stond hij al eens op #1 in de Album Top 100, met 'Love is in your eyes'. Maar dat is nog niets vergeleken bij René Froger: die scoort al zijn zesde album-#1! Zijn serie:
26 nov 1994 Walls of emotion (2 weken)
24 jun 1995 Live in concert (1 week)
14 sep 1996 Illegal Romeo part 1 (1 week)
31 jan 1998 Home again (2 weken)
05 jun 2004 The platinum edition (1 week)

Gordon is nog een groentje: deze Toppers-topper is voor hem pas de eerste albumtopper.

Prince niet in Engelse hitlijst

Nadat eerst iedereen over hem heen was gevallen vanwege zijn deal met the Mail on Sunday, waarbij zijn nieuwste cd, ‘Planet earth’, werd weggegeven, is nu de hele wereld enthousiast over dit album. Prince is al lang niet meer geïnteresseerd in de hitlijsten, die hij ‘een kunstmatige constructie van de muziek-industrie’ noemt. “Ik zorg dat mijn nummers terechtkomen bij mensen die er echt om geven,” luidt zijn enige commentaar op de affaire. In de Britse hitparade zul je ‘Planet earth’ tevergeefs zoeken, maar bij ons knalt het album op #3 binnen. De voorlaatste keer dat hij zo hoog stond, was vorig jaar met ‘3121’, vernoemd naar zijn huisnummer en de titel van zijn huidige wereldtournee. ‘Planet earth’ is zijn zeventiende album top 10-notering.

Klik hier voor een overzicht van al zijn top 10 albums.

Ook nieuw

In de tweede week stijgt de single ‘The world is outside’ van Ghosts naar #74 in de Single Top 100. Tegelijkertijd komt hun gelijknamige debuutalbum binnen op #96 in de Mega Album Top 100. De Ghosts komen uit Cranleigh, Surrey, en worden gevormd door Simon Pettigrew (zang/gitaar), Robbie Smith (basgitaar), Mark Treasure (toetsen) en Johnny Harris (drums). De meeste nummers schreven ze in Zweden.

U.N.K.L.E. is het kindje van de Brit James LaValle. Op de eerste twee albums, ‘Psyence fiction’ (1998) en ‘Never never land’ (2003), deed DJ Shadow ook nog mee. ‘War stories’, binnen op #99, maakte James samen met Richard File. De opnamen vonden plaats op Dave Catchings Californische ‘Rancho de la Luna’, waar U2 ooit ‘The Joshua tree’ opnam. Waren op de eerste twee albums nog grootheden als Thom Yorke (Radiohead), Graham Gouldman (10cc) en Richard Ashcroft (the Verve) te horen, op ‘War stories’ doen Josh Homme (Queens of the stone age) en Ian Astbury (the Cult) een duit in het muzikale zakje. James Lavalle zelf is voor het eerst als zanger te horen in ‘Hold my hand’.