vrijdag 7 november 2008

Hitflits: winst en verlies voor Ilse DeLange


Met een voorsprong van 24% op de #2 knalt ‘Als je lacht’ van Jan Smit op #1 binnen van de Single Top 100. Het is zijn achtste #1-hit, en zijn vijfde dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats. 2008 is een goed jaar voor binnenkomers op #1: Jan Smit lukt dat na ‘Stilte in de storm’ voor de tweede keer van de in totaal zeven binnenkomers op #1, een evenaring van het record uit 2006. ‘So incredible’ van Ilse DeLange, de #1 van vorige week, zakt naar de zesde plaats.

De #2 is ook nieuw, ‘Laat je droom bestaan’ van Freek Bartels die zondag 26 oktober werd gekozen als de nieuwe Josef. De notering is geheel op basis van de download, die dan ook de Download Top 50 aanvoert. Er zijn twee binnenkomers bij de bovenste 10: op #4 ‘If I were a boy’ van Beyoncé (gestegen vanaf #20), een weerzien met de top 10 sinds ‘Beautiful liar’, met Shakira, uit 2007, dat #1 kwam. En op #9, en daar zijn we heel erg blij mee: ‘Just a flirt’ van Miss Montreal (gestegen vanaf #15).

geen Marco Borsato?

En Marco Borsato dan met ‘Dochters’, zal je je terecht afvragen? In de midweek hadden we het nummer nog een top 10-positie toebedacht. Op woensdag stond de track op #12, geheel op basis van downloads. En daar zit het ‘m ook in: die downloadnotering was op basis van de albumtrack van ‘Dochters’. De midweek is een voorlopige lijst, waarin nog vervuiling kan zitten. In de definitieve lijst is deze albumtrack er dan ook terecht uit gefilterd. De singledownload van ‘Dochters’ is afgelopen maandag in de verkoop gegaan, en de fysieke single ligt vanaf vandaag, 7 november, in de winkels. Dus volgende week komt het zeker goed met ‘Dochters’!

Andere binnenkomers zijn er deze week van onder andere Nickelback met ‘Gotta be somebody’ (op #22), Jeff van Vliet, volgens velen de nieuwe Hazes, met ‘’t Is niet mijn fout’ (op #27), Syb met ‘Tussen land en sterren’ (op #32), Roy Gates met ‘One touch’ (op #43), Karima met ‘Hold on sister’ (op #44), Svenson feat. John Robinson met ‘Lover (I want you)’ (op #46) en Milow met ‘Ayo technology’ (op #69).

Het was spannend tot de laatste dag, maar uiteindelijk heeft Ilse DeLange het gered. Haar album ‘Incredible’ moest er even op wachten, maar stijgt in de derde week alsnog naar #1 in de Album Top 100, waarmee ze haar vierde #1-album boekt. Daarmee blijft ze, met 7%, ‘Wit licht’ van Marco Borsato voor. Katie Melua stijgt ook een plaatsje en komt met ‘The Katie Melua collection’ op een derde plaats terecht.

In tegenstelling tot andere weken, is het relatief vrij rustig in de albumlijst. De hoogste binnenkomer komen we pas op #14 tegen: ‘Soul’ van Seal. Daaronder op #23 ‘Twice is a blue moon’ van Ferry Corsten en op #40 ‘Celia trigger’ van Marike Jager. Net buiten de bovenste 50 valt ‘I know that name’ van Paul Carrack (op #53)

Marillion scoort met twee albums tegelijk: ‘Happiness is the road vol 1 – the hard shoulder’ op #83 en ‘Happiness is the road vol 2 – the hard shoulder’ op #85. Andere binnenkomers zijn er van Ry Cooder met ‘Anthology, the ufo has landed’ van Ry Cooder (op #64), Petra Berger & Jan Vayne met ‘Crystal’ (op #69),
‘Slipway fires’ van Razorlight (op #88) en de hekkensluiter is ‘The way I see it’ van Raphael Saadiq.

In de aanloop naar de tv-special aanstaande zaterdagavond, stijgt ‘Buiten spelen’ van Kinderen voor kinderen van 55 naar #37. Dus dat wordt volgende week nog hoger. Maar eerst is er na het weekend weer een nieuwe Megaman met alle (hit)feiten achter de hits in de Single en Albumlijst.

woensdag 5 november 2008

Midweek: Offensief Jan Smit geslaagd


En wederom kan niemand om Jan Smit heen: ‘Als je lacht’, zijn twintigste hit, knalt vrijdag op #1 binnen. En dat geheel op basis van de vinyl single. Niemand kan hem meer tegenhouden, zelfs Freek Bartels, de nieuwe Josef, niet met ‘Laat je droom bestaan’, die op een tweede plaats zal binnen komen. Derde binnenkomer in de top 10 wordt waarschijnlijk ‘Dochters’ van Marco Borsato.

Een stuk lager zien we nieuwe singles van Syb (‘Tussen land en sterren’), Jolanda Zoomer (‘De jagers in het wild’), Roy Gates (‘One touch’), Karima (‘Hold on sister’), Milow (‘Ayo technology’) en Jeff van Vliet (‘’t Is niet mijn fout’).

In de ene lijst verliest ze een #1-hit, maar in de andere boekt ze er misschien weer eentje bij. En beide hebben ook nog bijna dezelfde titel. De single ‘So incredible’ van Ilse DeLange moet inleveren, maar haar album ‘Incredible’ maakt een grote kans om haar vierde #1-album te worden. Alleen Marco Borsato (‘Wit licht’) en Katie Melua (‘The Katie Melua collection’) kunnen haar nog tegenhouden.

Voor het eerst in weken zullen de binnenkomers niet bij de bovenste tien vallen. Buiten de top 10 komen albums van Seal (‘Soul’), Ferry Corsten (‘Twice in a blue moon’), Marike Jager (‘Cella trigger’) en Paul Carrack (‘I know that name’) binnen.

Jan Smit triomfeert dus en Ilse DeLange misschien ook aanstaande vrijdag, wanneer de definitieve lijsten bekend worden. Je leest er dan alles over in een nieuwe Hitflits.

dinsdag 4 november 2008

Megaman bij week 44 – 1 november 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Ilse DeLange rare sprongen maakt, Beyoncé single jat, Seal voor Obama kiest en Herman Brood rapt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 viert P!nk een feestje met haar eerste #1-notering. Je leest het in de albumsnippers .

Ilse Delange maakt rare sprongen

Ilse Delange: So incredible (1)

Hoe toepasselijk kan een titel zijn...! Deze #1-hit voor Ilse Delange is echt ongelofelijk. Wat te denken van de chartrun: vijf weken terug kwam de single op #5 binnen, maar direct daarna werd een vrije val ingezet naar #11, #28 en #40. Vorige week ging het ineens weer bergopwaarts naar #14 en deze week stijgt de single volkomen onverwacht zelfs door naar de top!

Het levert Ilse Delange haar eerste #1-hit op. Haar zestiende hit betekende bij binnenkomst al haar derde top 10-hit (en eerste solo-top 10), maar het is bij deze dus ook haar grootste hit geworden. Er schijnt echter een luchtje aan te zitten; er zijn al bronnen die melden dat er sprake is van verkoopmanipulatie. Het zou best wel eens kunnen zijn dat veel exemplaren tegelijk door één persoon zijn gedownload, om op die manier een #1-hit te forceren. We hebben GfK Dutch Charts, de samensteller van de hitlijsten, benaderd om een verklaring voor deze stijging. Tot het publiceren van deze Megaman hebben we die echter nog niet gehad.

Aanloopje nodig voor P!nk

P!nk: So what (10)

Hij had even een aanloopje nodig, maar bereikt uiteindelijk na acht weken toch de top 10: ‘So what’ van P!nk. Ooit begonnen op #18, daarna gezakt naar #25, vorige week na een herstel blijven staan op #17 en deze week vanaf die zeventiende plek door naar #10: ‘So what’ is P!nks zevende top 10-hit. De grootste is nog altijd ‘Lady Marmalade’ uit 2001, een #2-hit die ze samen met Christina Aguilera, Lil’ Kim en Mýa opnam. In de Britse hitparade stond ‘So what!’ drie weken op de eerste plaats.

Beyoncé ‘jat’ single

Beyoncé: If I were a boy (20) *** hoogste eersteweeks ***

Nee dank je, de Megaman is tóch blij dat ze geen jongen is... ‘If I were a boy’ brengt Beyoncé Knowles weer wel helemaal terug in de belangstelling, na een afwezigheid van ruim een jaar. Het is haar veertiende solosingle; allemaal bereikten ze de bovenste dertig. ‘Beautiful liar’ is de grootste; het is een #1-hit van vorig jaar. Deze nieuwe single is inmiddels al top 3 in de Verenigde Staten, Australië en Zweden en staat in Canada, Noorwegen, Denemarken en Nieuw-Zeeland in de top 10.

Er heerst een controverse rondom de plaat. Het nummer is geschreven door BC Jean en Toby Gad. Het was de bedoeling dat de veelbelovende zangeres BC Jean het zou gaan opnemen; het zou wel eens haar doorbraak kunnen worden. Zonder dat Jean het wist, verkocht Gad de compositie echter aan Knowles. Jean was daar niet blij mee en spande een rechtszaak aan. Die zaak loopt nog.

De weg kwijt?

Behalve de gedachte die ze heeft over het zijn van een jongen, is er meer met Beyoncé aan de hand. Sterker nog, wij denken dat Beyoncé Knowles een beetje de weg kwijt is. Want vanaf nu wil ze uitsluitend worden aangesproken als Sasha Fierce, dat al een tijdje haar alter ego was op het podium. Beyoncé: “Ik heb iemand anders die het overneemt als het tijd is om te werken en als ik op het podium sta. Sascha Fierce is mijn alter ego die me beschermt, en mijn ware ik een beetje verborgen kan houden”. Haar alter ego is een grappige, sensuele en ook wel een tikje agressieve vrouw. Het blijft hier echter niet bij, want de komende cd gaat ‘'I am Sasha Fierce’ heten.

King of my castle na tien jaar weer een hit

Wamdue project: King of my castle 2009 (37)

Iedere dj maakt wel eens een remix van zijn of haar favoriete plaatje. Meestal blijft het resultaat dan beperkt tot een kleine kring. Een enkele keer wordt het door collega dj’s opgepikt en dan is de weg open voor succes. Tenminste als het grote publiek het nummer ook nog weet te waarderen. 2008 is een jaar waarin veel remixen het tot een hitparadepositie weten te schoppen, met zelfs een #1-hit vorige week voor the Guru Josh project met ‘Infinity 2008’.

vooruitziende blik

We lopen tegen het einde van het jaar en een aantal remixen krijgen het predikaat ‘2009’ mee, zodat ze ook dan nog tot de verbeelding spreken. Na Atlantic ocean met ‘Waterfall 2009’ (#21 in juli, wel erg vroeg dus), Remote vs total touch met ‘Touch me 2009’ (#52 in oktober) en nu ‘King of my castle 2009’ van the Wamdue project, van de Amsterdamse dj Rowald Steyn. ‘Tell the sky fall down’ van Dash Berlin (#36 in mei) is ook van zijn hand. Overigens hebben Armin van Buuren en Sander van Doorn ook remixen gemaakt van ‘King of my castle’.

‘King of my castle’ stamt uit 1997, maar werd pas in de remix van Roy Malone (=Mauro Ferrucci) ¬uit 1998, in juni 1999 een #2-hit. Alleen ‘Best friend’ van Toy-box bleek drie weken lang te sterk voor ‘King of my castle’. Vier jaar daarvoor, in 1995, begon de Amerikaanse dj Chris Brann met produceren, samen met DJ Deep C (=Chris Clarke) en DJ Udoh (=Chris Udoh). Ze deden dat onder verschillende namen als Wamdue kids, Wam kidz, Wambonix en Wamdue project.

In 2000 ging Chris Brann alleen verder, gebruikmakend van diverse gastmuzikanten. Daaronder ook zangeres Gaelle Addison, die het origineel van ‘King of my castle’ al eerder had ingezongen. Van het nummer zijn wereldwijd meer dan 2 miljoen stuks verkocht. Chris Brann, het huidige Wamdue project, dat staat voor ‘What I’m gonna do’, is van plan binnenkort met een heel nieuw album te komen.

Seal kiest voor change

Seal: A change is gonna come (38)

‘Change’ is het thema van Barack Obama bij de Amerikaanse verkiezingen, die dinsdag, 4 november, worden gehouden. Het zal dan ook geen toeval zijn dat ‘A change is gonna come’ van Seal nu op single is uitgebracht. Het nummer, geschreven in 1963 door Sam Cooke, werd in de jaren ’60 gebruikt door de Civil Rights Movement, een beweging die strijde voor de burgerrechten, en dan met name voor de zwarte bevolking in de zuidelijke staten. De versie die Solomon Burke in 1965 opnam, werd in 1986 in ons land een hit (#38). Het nummer is door diverse anderen gecoverd, waaronder Bob Dylan, Aretha Franklin, the Band, Billy Bragg, Gavin DeGraw, the Fugees en Tina Turner. De groep Arcade fire heeft het nummer nu gebruikt in de campagne van Barack Obama. Seal heeft een album opgenomen getiteld ‘Soul’, met soulklassiekers van onder anderen James Brown, Ben E. King en Curtis Mayfield. A change is gonna come’ is daarvan de eerste single en zijn zevende hit.

Sam antwoord Bob

Sam Cooke schreef ‘A change is gonna come’ in 1963. Cooke was zeer onder de indruk van ‘Blowing in the wind’ van Bob Dylan. Een nummer over racisme in Amerika geschreven door een blanke! Tijdens zijn tournee in mei 1963, sprak Sam veelvuldig met mensen in Durham, North Carolina over de situatie van de zwarte bevolking. Na een concert legde hij in de tourbus de basis van ‘A change is gonna come’, dat eigenlijk een antwoord is op de vragen die Bob Dylan stelt in ‘Blowing in the wind’:
Bob: ‘How many years can some people exist, before they’re allowed to be free?’
Sam: ‘Fewer than you think’
Het nummer van Sam Cooke werd dan ook een belangrijk strijdlied voor de Civil Rights Movement. Bob Dylan schreef daarop ‘The times they are a-changin’, waarin de echo van ‘A change is gonna come’ doorklinkt.

covers

‘A change is gonna come’ is niet het enige nummer van Sam Cooke dat is gecoverd. In ons land behaalden de volgende acts de hitparade:
- 1969: Johnny Nash: ‘Cupid’ (#9)
- 1974: Cat Stevens: ‘Another saturday night’ (#21)
- 1980: the Spinners: ‘Cupid/I’ve loved you for a long time’ (#3)
De enige hit die Sam Cooke zelf scoorde in ons land was ‘Wonderful world’ uit 1960. Pas in 1986 werd het een #1-hit dankzij het gebruik daarvan in de spijkerbroekenreclame ‘Levis 501’. Cooke was toen al 22 jaar dood.

Algerino zet Douzi in beweging

Algerino ft. Douzi: Move! (47)

Vraagje: Wat hebben de acts Parson Brown (op #64) en Algerino (op #47) met elkaar gemeen? Antwoord: Erik de Zwart. Erik begon eerder dit jaar het label 21st Century music in Loosdrecht samen met zakenpartner Pim van der Kolk. In een tijd waarin platenlabels acts afstoten, hebben Erik en Pim er echter alle vertrouwen in. Van de eerste drie acts die ze tekenden, heeft alleen Rachid, de Marokkaanse Frans Bauer, nog geen hit gescoord. Zangeres Joyze scoorde met ‘Impossible’ (#20) en Parson Brown met ‘Mexican standoff (falling into you)’ (#28). Deze week scoort deze groep zelfs hun tweede hit met ‘The trees that whisper’ (op #64).

Onlangs tekende ook Algerino op het label 21st Century music. Erik de Zwart bleek zeer onder de indruk van Algerino’s repertoire. Hij was vooral goed te spreken over het feit dat Algerino zowel in het Engels als in het Nederlands zijn mannetje kan staan. De carrière van Algerino geboren in Oujda, begon op zijn tiende. Alvorens hij het serieus aanpakte, maakte hij nog wel even zijn studie Economie af. In 2004 schreef hij het nummer ‘2 hot 2 handle’, het anthem voor de organisatie Freefight. Wereldkampioen vechtsport K-1 gebruikte het nummer als zijn opkomstnummer. Je zou denken, dat is kat in het bakkie. Vergeet het maar! Algerino heeft er nauwelijks wat aan overgehouden. Twee en half jaar hoorden we niets van hem tot ‘Move!’ dat hij maakte met de Belgische Marokkaan Douzi.

Met ‘Move!’ wil Algerino zijn verhalen overbrengen aan de wereld. De rapper zet op deze manier zijn eigen stijl neer. Het nummer bestaat voornamelijk uit Engelse én Arabische tekst. Algerino: “Nederlandse rap is aan de grenzen verbonden, maar als je in andere landen iets wilt bereiken, moet je met Engels goed uit de voeten kunnen. De combinatie tussen Westers en Arabisch sluit naadloos op elkaar aan”. Zo ook de combinatie tussen Algerino en Douzi, die meedoet op ‘Move!’. “Samen maakten we de move”.

Herman Brood rapt!

Herman Brood & MC Drama: Papa komt vanavond niet thuis (54)

Het kan gek lopen. Een in 1999 opgenomen rap van Herman Brood heeft jaren op de plank gelegen en wordt anno 2008 een hit voor Herman en een Tilburgse MC.

MC Drama (= Eric Bruinswijk uit Tilburg) zat in de jaren ’90 in de rapgroep Outsidaz. De groep speelde vaak een eigen versie van ‘Saturday night’, de debuuthit van Herman uit 1978. Eric was een stapmaatje van Herman en zo kwam het er van dat Outsidaz eind jaren ’90 speelde op Herman zijn verjaardag. Toen werd ook het contact gelegd voor de opname van ‘Papa komt vanavond niet thuis’, dat opgenomen werd in de zomer van 1999. Nadat eerder dit jaar de opname was teruggevonden, benaderde Eric, Pieter Both zanger van Beef. Pieter regelde het verder: hij benaderde de erven van Herman voor goedkeuring, polste 3FM over het nummer en koppelde War child aan de opname.

Alle opbrengsten van ‘Papa komt vanavond niet thuis’ gaan dan ook naar deze organisatie. Vooralsnog kun je het nummer alleen downloaden op Playmeloud.com. Als je dit doet, steun je niet alleen War child, maar maak je ook nog kans op een schilderij van Herman. Voor MC Drama is het nummer een ode aan de grote man. “Herman is voor mij de definitie van creativiteit. Ik vind het echt een eer dat ik dit mag doen.”

Debuuthit voor Nicolai Dimitrov

Nicolai Dimitrov: Sick jam (57)

Zevenentwintig jaar is hij en hij komt uit Amsterdam: techno-dj Nicolai Dimitrov. Je kunt hem al kennen als dj in tenten als Powerzone en Panama. Ook stond ie al op Dance Valley en in de Heineken Music hall. Naast het dj-en is Dimitrov nu ook als producer actief. Zijn productie ‘Sick jam’ levert hem in ieder geval zijn debuuthit op.

Clip van Parson Brown is te gewelddadig

Parson Brown: The trees that whisper (64)

Het zat ze even tegen eind vorige maand: hadden de mannen van Parson Brown zo hun best gedaan op de nieuwe videoclip voor ‘The trees that whisper’, wilde geen hond hem tonen! De reacties op de videoclip waren nou niet bepaald unaniem lovend. Niemand die de clip wilde uitzenden, omdat hij te gewelddadig zou zijn. En dus gingen de heren weer terug naar de montagetafel, of misschien wel terug naar het bos voor nieuwe opnamen.

In juni van dit jaar stond Parson Brown met hun debuuthit ‘Mexican standoff (falling into you)’ al op #28 genoteerd. De heren Danny Gordijn (zang en gitaar), André van Arnhem (bas en zang), Mark Solleveld (gitaar en zang), Rolf Hofkes (toetsen), Rob van 't Veld (drums) en Merlijn Lamers (viool) vernoemden zich naar een sneeuwpop uit de kerst-evergreen ‘Winter wonderland’.

Naar wie vernoemt Frank van Etten zijn platenlabel?

Frank van Etten: Ik ben een vagabundo (71)

Inderdaad, een hele vage! De man uit Stadskanaal (op 10 februari 2002 werd hij daar geboren) scoorde twee jaar terug zijn debuuthit met ‘Een lange hete zomer’ (#93). Sindsdien hebben we echter geen lange, hete zomers meer gehad, dus hoorden we ook niets meer van Van Etten. Maar onze vrolijke vagebond is eindelijk weer terug. Vorig jaar begon hij een eigen platenlabel, I.J.M. records. Even raden waar die naam vandaan komt... De Megaman heeft geen idee, maar Franks vrouw heet Irma en zijn zoontjes Jamy en Mike, dat dan weer wel.

Axwell en Dirty south kennen het klappen van de zweep

Axwell & Dirty South: Open your heart (78)

Twee producers die het klappen van de zweep al kennen bundelen hun krachten. De Zweed Axel Hedfors scoorde al zes keer eerder een hit en ‘Open your heart’ is zijn derde dit jaar. Axwell (want dat is zijn artiestennaam) doet het op deze nieuwe single samen met Dirty South. Het zal je niet verbazen dat dat niet diens echte naam is: meneer South heet eigenlijk Dragan Roganovic en is in 1978 geboren in Servië. Toen hij dertien was, verhuisde hij met zijn familie naar Australië. In 2006 stond hij op #1 in de Australische clubcharts met zijn remix van ‘It’s too late’ van Evermore. Dat was ook zijn debuuthit in Nederland. Een vervolg in de hitparade kwam er dit jaar: ‘Open your heart’ is ook voor Dirty south de derde hit in 2008. De zang op de single is van Rudy Sandapa.

Steve Mac voor het eerst zelf voor het voetlicht

Steve Mac: Paddy's revenge (80)

Steve Mac, geboren als Steve McCutcheon op 15 januari 1972 in Surrey, Groot-Brittannië, scoort voor het eerste zelf een hit. Steve is vooral producer van tientallen hits voor onder anderen Ronan Keating, Westlife, Boyzone, Caught in the act, Il divo, Melanie C, Kelly Clarkson en Leona Lewis. In 1991 scoorde hij zelf als rapper op ‘(I wanna give you) Devotion’ van Nomad een #5-hit. Samen met producer Damon Rochefort werkte hij aan Serious rope en F.P.I. project. ‘Paddy’s revenge’ schreef Steve Mac niet zelf, maar gebruikte daarvoor het nummer ‘Music for a found harmonium’ van Penguin cafe orchestra van het album ‘Broadcasting from home’ uit 1984.

Don Diablo besteed bijna alles uit

Don Diablo: Life is a festival (82)

Zijn leven speelt zich voornamelijk ‘s nachts af. Het avondeten gebruikt hij rond middernacht. Nee we hebben het niet over iemand in ploegendienst, maar over Don Pepijn Schipper (Coevorden, 1 januari 1980), oftewel Don Diablo. Don komt van de adoratie van zijn vader voor Don van Vliet (Captain Beefheart). Diablo komt naar aanleiding van een documentaire over elektronische muziek uit computers, wat beschouwd werd als iets duivels en in het Spaans is dat Diablo.

Omdat Don, zoals zoveel artiesten, niet goed is in het regelen van de zaken, heeft hij eerder dit jaar een zogenaamde 360-deal met Sony BMG Benelux gesloten. Deze deal houdt in dat deze platenmaatschappij zo’n beetje alles voor hem verzorgt: merchandising, sponsoring, cd verkoop en live optredens. Don kan zich nu volledig op zijn muziek storten. Vorig jaar trad hij meer dan 270 keer op!Hij behoudt dan ook alle artistieke vrijheid; ze bemoeien zich dus niet met de inhoud van zijn platen.

Don: “De platenmaatschappijen over heel de wereld denken te traditioneel. Een plaat opnemen en zorgen dat hij in de winkels komt kan ik zelf ook wel. Ik wil de traditionele regels in de industrie doorbreken. Als ik een vette song heb gemaakt wil ik die meteen uitbrengen met een videoclip erbij en niet wachten tot na de release van een album.” ‘Life is a festival’ is inmiddels de elfde hitsingle en afkomstig van het gelijknamige album dat binnenkomt op #37 in de Album Top 100 (zie de albumsnippers).

Album Top 100: P!nk viert feestje met eerste #1-notering

P!nk: Funhouse (1) *** hoogste eersteweeks/ eerste week op #1 ***
Wat een scheiding niet teweeg kan brengen. Eerder dit jaar zette Alecia Beth Moore/P!nk de motorcoureur Carey Hart aan de kant. Op de single ‘So what!’ (deze week op #10) verwerkt ze het gemis aan haar vriendje. Het nummer is de eerste single van het album ‘Funhouse’, dat binnenkomt op de eerste plaats. Het is haar vijfde album, het vierde dat een top 10-notering krijgt en haar eerste #1-notering. Ook in de Britse albumlijst is het haar eerste #1-album. Op ‘Funhouse’ zingt ze over haar leven, alle ups en downs. Op 28 februari en 1 maart geeft ze een concert in Ahoy in Rotterdam. ‘Funhouse’ is het elfde album dit jaar dat vanuit het niets op #1 binnenkomt; vorig jaar waren dat er negentien, een absoluut record.

Katie Melua: The Katie Melua collection (4)
Alvorens Katie Melua met een nieuw album komt, zonder het stempel van Mike Batt, verschijnt ‘The Katie Melua collection’, met 17 nummers, 3 nieuwe, waaronder ‘What a wonderful world’, een duet met wijlen Eva Cassidy. Maar de fans zullen vooral gaan voor de DVD met ‘The Arena tour 2008’, met een optreden dat Katie op 13 april gaf in Ahoy in Rotterdam.

Snow patrol: A hundred million suns (9)
‘A hundred million suns’ is het vijfde album van het Ierse Snow patrol en derde dat een notering krijgt na ‘Final straw’ (#49 in 2004) en ‘Eyes open’ (#6 in 2007). De nummers voor
‘A hundred million suns’ schreef zanger Gary Leadbody grotendeels tijdens de ‘Eyes-open tour’. Vervolgens werden in zes weken tijd de nummers in Galway aan de Ierse westkust met de band ingespeeld. Daarna vonden gedurende zeven weken de opnames plaats in de Grause Lodge studio in County Meath. Tenslotte vertrokken ze voor de final touch naar Berlijn. Volgens Gary hadden ze Berlijn nodig om de groep weer op scherp te krijgen. De locatie, de Hansa studio’s in Berlijn, was een idee van producer Jacknife Lee; hij wilde altijd al graag in die studio werken, waar ondermeer David Bowie, Brian Eno en Lou Reed opnamen.

Anastacia: Heavy rotation (15)
Drie #1-albums scoorde Anastacia Lyn Newkirk tussen 2000 en 2004. Vervolgens werd er in 2004 bij toeval borstkanker bij haar geconstateerd, waarvan ze weer goed is hersteld. Het betekende wel dat er bijna vijf jaar lang geen nieuw werk van haar verscheen. Maar ze is terug, niet 5 jaar, maar 10 jaar ouder! Voor 2004 had ze namelijk gezegd dat haar geboortedatum 17 september 1973 was, wat nu 17 september 1968 blijkt te zijn, waarmee ze dus 40 is. Dat ze zich eerder 5 jaar jonger voordeed, heeft te maken met het feit dat je al te snel te oud bent voor de platenindustrie. Haar platenmaatschappij destijds adviseerde haar om zich jonger voor te doen als ze werkelijk was. Een leugentje dus om best wil. En als we toch bezig zijn: ze heeft een aantal Botox behandelingen en een laserbehandeling ondergaan. De grote bril heeft ze afgedaan. Vorig jaar trouwde ze met haar bodyguard Wayne Newton.

Na haar afwezigheid is ze terug met de single ‘I can feel you’ (deze week op #88) en het album ‘Heavy rotation’ (nieuw op #15). Ze noemde het album zo, omdat veel dj’s deze term gebruiken, maar ook omdat het voor haar betekent, dat het leven zwaar kan zijn, maar dat je door vervelende perioden heen moet. De dertien nummers werden in korte tijd geschreven en opgenomen, samen met de producers Ne-Yo (Rihanna) en Rodney Jerkins (Beyoncé, Mary J. Blige).

Andrea Bocelli: Incanto (28)
Sinds ‘Amore’ uit 2006, komt Andrea Bocelli weer met een echt nieuw album: ‘Incanto’. Op het album zingt Andrea traditionele Napolitaanse liedjes van Italiaanse artiesten als Benjamino Gigli, Mario del Monaco en Franco Corelli. Op de DVD staat historisch beeldmateriaal van het Napels uit de jaren ’50, met beelden van onder andere Liz Taylor, Richard Burton, Charlie Chaplin en natuurlijk Sofia Loren.

Don Diablo: Life is a festival (37)
Gelijktijdig met de single ‘Life is a festival’ (nieuw op #82), komt ook het gelijknamige album van Don Diablo deze week binnen. Het is zijn tweede echte album na ‘2 faced’ uit 2004. Don Diablo heeft vier jaar lang aan het album ‘Life is a festival’ gewerkt. En helemaal in zijn eentje, want Don heeft geen band. En dat mist hij best, want dan zou hij met anderen kunnen overleggen. Daarom heeft het ook zolang geduurd met dit album. De zang op de nummers is van hemzelf: het is zijn eigen stem die je hoort, maar dan wel 33x! Naast zijn eigen muziek, schrijft hij ook liedjes voor anderen, doet zelf het artwork en maakt videoclips.

the Cure: 4:13 dream (38)
Wereldwijd heeft the Cure meer dan 27 miljoen albums verkocht. Sinds 2005 bestaat de groep nog uit Robert Smith (zang/gitaar/keyboards), Simon Gallup (basgitaar/keyboards), Porl Thompson (gitaar/keyboards) en Jason Cooper (drums/percussie). In 2006 begonnen ze met het schrijven van nieuwe nummers. Het plan was zelfs een dubbelalbum. Anno 2008 weten we beter: het werd ‘4:13 dream’, een enkel album met dertien nummers. ‘The only one’ is de eerste single en stond in mei twee genoteerd met als hoogste notering #86.

Heather Nova: The jasmine flower (43)
Van hitsingles moet Heather Allison Frith (Bermuda, 6 juli 1967), alias Heather Nova, het zeker niet hebben. Drie noteringen behaalden ze, allen in 2002, waarvan ‘Virus of the mind’ tot #84 de beste was. De liefhebbers van haar muziek weten haar albums gelukkig wel te waarderen. ‘The jasmin flower’ is haar elfde album, en de zesde die een notering krijgt. Haar meest succesvolle album is ‘Storm’ uit 2003 dat tot #22 kwam.Volgens Heather, die zo’n twee jaar lang op tournee is geweest, wilde ze haar meest sterke album maken. En daarom nam ze de nummers op met alleen een gitaar. Daarna werden aan een aantal nummers violen toegevoegd. De nummers nam ze op in haar eigen studio op Bermuda. Of het bewust is gedaan, dat weten we niet, maar het laatste nummer refereert naar kerst: ‘Always Christmas’, wellicht goed voor een (hit)single.

Glennis: Glennis (48)
Twee hitsingles gingen het album ‘Glennis’ de afgelopen twee jaar vooraf: ‘Hoe’ (#33 in 2007) en ‘Dansen met het leven’ (#40 in 2008). ‘Glennis’ is na ‘Impossible dream’ (#28 in 2005), het tweede album van Glenda Batta (Amsterdam, 19 juni 1978), oftewel zangeres Glennis. Zingen in het Nederlands voelt voor Glennis ‘alsof je in je blootje staat’. De cd werd haar op 24 september uitgereikt door vriend Carlo Boshart. Het album is geproduceerd door Evert Abbing, waarmee ze een aantal nummers schreef. De volgende single wordt ‘Als je slaapt’ wat ze schreef voor haar tweejarige zoontje Anthony Shane Majri.

Cradle of filth: Godspeed on the devil's thunder (53)
Sinds 2004 is het elke twee jaar raak met een album van de Britse metalband Cradle of filth. ‘Nymphetamine’ uit 2004 (#29) is tot nu toe het meest succesvolle album tot nu toe. De basis voor de groep werd in 1991 gelegd door Daniel Lloyd Davey, (Hertford, 25 juli 1973), Paul Allender en Darren White (inmiddels ex-lid). In de groep noemt Daniel zich Dani Filth, waar dan ook de groepsnaam van af is geleid. ‘Godspeed on the devil’s thunder’ is het achtste studioalbum van Cradle of filth. Het is een conceptalbum gebaseerd over het leven van de Franse Edelman Gilles de Rais (1404-1440). Deze streed zij aan zij met Joan of Arc. Nadat hij een flink vermogen had vergaard, glijde hij af en werd een seriemoordenaar.

Giovanni Sollima: We were trees (59)
De Italianen doen het goed deze week. Op #28 komt ‘Incanto’ van Andrea Bocelli binnen en op #59 maakt cellist Giovanni Sollima, geboren in 1962 in Palermo, zijn albumdebuut. Giovanni speelt cello en komt uit een muzikale familie. Componeren leerde hij van zijn vader, Eliodoro Sollima. Giovanni studeerde cum laude af aan het conservatorium van Palermo. Daarna studeerde hij aan de Musikhochschule in Stuttgart en aan de Mozart universiteit van Salzburg. Aan het album ‘We are trees’ werkte de Amerikaanse zangeres Patti Smith mee.

Face tomorrow: In the dark (64)
Uit Rotterdam komt de band Face tomorrow. In januari 2005 werd de band op Noorderslag getipt als één van de beste nieuwkomers. Later dat jaar stonden ze op Lowlands, waarna het angstig stil werd. Maar dat was bewust, zodat Jelle Schrooten (zang), Aart Steekelenburg en Marc Nolte (beide op gitaar), Tijs Hop (bas) en Sjoerd van der Knoop (drums), in alle rust konden werken aan hun album ‘In the dark’. De groep bestaat sinds 1997 en bracht al de albums ‘Face tomorrow’ (in 2002) en ‘The closer you get’ (in 2004) uit. ‘In the dark’ is uitgebracht op het Excelsior label, waar ook Johan en Daryl-Ann albums uitbrengen. Het album is geproduceerd door Martijn Groeneveld (bekend van Solo en van Katoen).

Bloc party: Intimacy (67)
Een hitsingle heeft het Britse Bloc party in ons land nog niet gehad. Wel boekten ze succes met hun albums ‘Silent alarm’ (#51 in 2005) en ‘A weekend in the city’ (#19 in 2007). Net als Snow patrol met hun album ‘A hundred million suns’ (zie #9), is ‘Intimacy’ geproduceerd door Jacknife Lee. In de Britse albumlijst komt het album van Russell Lissack, Gordon Moakes, Kele Okereke en Matt Tong binnen op #8.

Ryan Adams & the Cardinals: Cardinology (74)
Onze eerste kennismaking met David Ryan Adams, die aanstaande woensdag 5 november 34 jaar wordt, was in 2001 met het nummer ‘New York New York’ dat bij ons tot #83 kwam. Dat nummer kwam van zijn tweede album ‘Gold’, de opvolger van ‘Heartbreaker’ uit 2000. Op ‘Cardinology’ wordt Ryan begeleid door the Cardinals, sinds het album ‘Cold roses’ uit 2005, zijn vaste begeleidingsband. De naam the Cardinals verwijst naar de naam van het voetbalteam op de high school waar Ryan studeerde. Aanvankelijk maakte Ryan zelf deel uit van the Cardinals. Aanstaande donderdag, 6 november, treedt Ryan op in de Smet in Amsterdam, dat wordt uitgezonden door '3 voor 12' op 3FM.

Loreena Mckennitt: A mid winter nights dream (77)
Wordt het een hete herfst, een warme winter? Wie zal het zeggen. Zeker is wel dat zangeres Loreena Isabel Irene McKennitt, geboren op 17 februari 1957 in Morden, Manitoba in Canada, de eerste dit jaar is, die met een kerstalbum komt. ‘A mid winter nights dream’ is echter niet echt een nieuw album, maar een uitgebreide versie van de EP ‘A winter garden: Five songs from the season’ uit 1995. Naast die vijf nummers zijn er nog acht aan toegevoegd, opgenomen in de lente dit jaar in de Peter Gabriel Real World studio’s in het Britse dorp Box in het graafschap Wiltshire.

de club van Sinterklaas: Liedjes van de club van Sinterklaas 2008 (79)
Een kerstalbum in de Album Top 100? (zie #77) Dan kan een Sinterklaasalbum niet ontbreken toch? ‘Liedjes van de club van Sinterklaas 2008’ van de Club van Sinterklaas komt binnen op #79. Vorig jaar maakte Harold Verwoert/Coole Piet nog deel uit van deze club. Maar vanwege een zakelijk conflict met de zender is hij nu te horen als Diego op het album ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ (deze week op #100). Coole Piet is opgevolgd door Bart Rijnink (PJ) en Lieke Pijnappels (Danspiet). Zij nemen dan ook het titelnummer voor hun rekening.