vrijdag 27 augustus 2010

Hitflits: zevende #1 voor Nick & Simon; Caro Emerald helpt mee aan nieuw nationaal record

Niet geheel onverwachts komt ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. het verschil met de #2, ‘Bumpy ride’ van Mohombi dat van #9 komt, is ruim 40%. ‘Een nieuwe dag’ is de zevende #1 voor Nick & Simon en hun zesde achtereenvolgende topper. Van die zeven belandden er drie vanuit het niets op de eerste plaats: ‘Pak mijn hand’ (op 24 november 2007), ‘De dag dat alles beter is’ (op 11 april 2009) en ‘Een nieuwe dag’ (op 28 augustus 2010). Ze zullen er nog wel even aan moeten trekken om volgende week de eerste plaats te behouden, want Mohombi is een geduchte concurrent! Maar deze week is in ieder geval binnen.

‘Alleen door jou’ van Dries Roelvink zakt zoals verwacht van de eerste plaats. Het nummer hield het twee weken bovenaan vol, wat al een verrassing was. Maar ook deze week verrast Drie ons, want het nummer maakt geen duik naar beneden (tot buiten de top 10), maar zakt slechts naar de vijfde plaats. Wederom blijkt hier uit dat Dries met ‘Alleen door jou’ geen slechte single heeft afgeleverd.

‘Lentekriebels’ kwam eerder dit jaar niet verder dan de achttiende plaats, maar ‘Marianne’ zet zijn zegetocht weer voort. We hebben het over Jan Leliveld die met ‘Marianne’ van de elfde naar de achtste plaats stijgt en daarmee zijn vierde top 10-notering scoort. De andere drie ‘Gewoon muziek’ en ‘Mijn nummer één’, met Mandy Huydts (beide in 2009) en ‘Een roos alleen voor jou’ (eerder dit jaar), bereikten allen de achtste plek. Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Loesje’ van Tony Junior & Nicolas Nox, dat van 12 naar #10 stijgt.

Naast ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon op #1, is er nog een hoge binnenkomer. Net buiten de top 10, op #12 komt ‘Not giving up on love’ van Armin van Buuren feat. Sophie Ellis-Bextor binnen. Armin staat nu met twee nummers genoteerd, want op #34, met één plaatsje winst, staat ‘Full focus’, zijn eigen nummer. Beide nummers zijn de voorlopers van het album ‘Mirage’ dat op 10 september uitkomt.

En dan nog een hele rij eersteweeks noteringen:
#28 John Legend & the Roots feat. Common & Melanie Fiona: ‘Wake up everybody’
#38 Stef Ekkel: ‘Jij wil vrij zijn’
#41 Dewi: ‘Sour’
#45 Lana Wolf: ‘See the light’
#46 Jannes: ‘Blijf jij vanavond bij mij’
#51 Rowwen hèze: ‘America’ (was het allereerste nummer dat de band in 1985 opnam)
#79 Avicii and Sebastian drums: ‘My feelings for you’
#81 Wim Leys & Ruth McKenny: ‘Rocking in the street’
#84 Kelly Rowland feat. David Guetta: ‘Commander’
#88 Rob Zorn: ‘Vandaag dat is m’n dag’
#92 Naomi: ‘Heb jij dan niet door”
#93 Marga Bult: ‘Dansen in de zon’
#97 Selah Sue: ‘Raggamuffin’

Over naar de nieuwe Album Top 100, waaraan de top alles nog bij het oude is. Dat betekent weer een week er bij voor ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, voor de 28ste week inmiddels. Haar record aantal weken scherpt ze dus nog wat meer aan, maar het zal (voorlopig) wel voor de laatste keer zijn, want vandaag verschijnt ‘Next to you’, het nieuwe album van Ilse DeLange. En daar kan zelfs Caro niet tegen op.

De afgelopen week is de publiciteitsmachine rond Ilse haar album op gang gekomen en die dendert de komende weken alleen maar door. Volgende week is Ilse elke ochtend bij Giel en aanstaande maandag treedt ze op in ‘MaDiWoDoVr’, het nieuwe late-night programma van Paul de Leeuw. Vermoedelijk krijgt ze dan al wat eremetaal voor ‘Next to you’. In ieder geval zal het album volgende week binnen komen op #1.

Caro helpt mee aan nieuw nationaal record

Nog even terug naar de 28 weken dat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald in totaal op de eerste plaats staat. Het hadden er 30 kunnen zijn, als haar zegetocht niet twee keer was onderbroken. Op 3 april door ‘Leef’ van Jan Smit en op 5 juni door ‘Colourblind’ van Alain Clark. Echter samen met die zangers staat er al wel 30 weken achtereen Nederlands product op de eerste plaats en dat is een nieuw record! Net geen 30 weken werd er op 13 mei 1995 bereikt dankzij de volgende albums:
4x: Paul de Leeuw: ‘Paracdemol’, van 29 oktober tot en met 19 november 1994
2x: René Froger: ‘Walls of emotion’, van 26 november tot en met 3 december 1994
8x: André Rieu: ‘Strauß & Co.’, van 10 december 1994 tot en met 28 januari 1995
3x: Irene Moors & de Smurfen: ‘Ga je mee naar Smurfenland’, van 4 februari tot en met 18 februari 1995
12x: André Rieu: ‘Strauß & Co.’, van 25 februari tot en met 13 mei 1995
De hegemonie van André Rieu werd op 20 mei 1995 verbroken door ‘Nobody else’ van Take that.

Zeven weken geleden, toen Caro 21 weken op #1 stond, verbrak ze het record van 20 weken op #1 door ‘Strauß & Co.’ van … André Rieu!

‘Toppers in concert 2010’ kwam vorige week zeer bescheiden binnen op #98, maar stijgt nu door naar de tweede plaats, waarmee het album de edities uit 2007 en 2008 evenaart, die beide ook tot #2 kwamen. Want verder zullen ze ook dit keer niet komen. Overigens verbreken ze met zo’n sprong wel een record. Tot deze week was de grootste sprong naar de tweede plek in handen van Arthur & Lucas Jussen met het album ‘Beethoven piano sonatas’ dat van 95 naar #2 steeg.

Vorig weekend vond het Lowlands festival plaats in Biddinghuizen. Er zijn diverse artiesten die daar deze week voordeel uithalen met hun album. Mumford & Sons zien hun album ‘Sigh no more’ van 10 naar #3 stijgen. De hoogste notering tot deze week was #8, twee weken geleden.

De eersteweeks noteringen op een rijtje:
#10 Eels: ‘Tomorrow morning’
#37 Baskerville: ‘Disco biscuits’
#71 Katzenjammer: ‘Le-pop revisitied’
#72 Two door cinema: ‘Tourist history’
#82 Black label society: ‘Order of the black’
#88 Marina & the Diamonds: ‘The family jewels’
#93 John Mellencamp: ‘No better than this’
#95 Staff Benda Billi: ‘Tres, tres fort’
#97 Band of skulls: ‘Baby darling doll face honey’
Met uitzondering van Eels (op #10) en John Cougar (op #93), zijn alle andere noteringen van Lowlands artiesten.

nog vier weken voor Frans Duijts

Dan nog even aandacht voor een bijzondere notering. Op #33 staat ‘Zo ben ik mezelf’ van Frans Duijts, gestegen van #34. Het bijzondere aan deze notering, is dat het album 100 weken genoteerd staat, zonder ook maar één week afwezig te zijn. Het album kwam op 4 oktober 2008 binnen op #38 en bereikte pas in de 44ste week de top 10, waar het zeven weken in bleef staan, met als hoogste notering twee keer #7. Van die 100 weken stond het album het vaakst op de 44ste plaats: zes keer!

top 3

100 weken achtereen genoteerd staan, levert geen uniek hitfeit op, want diverse artiesten gingen Frans al voor. Sinds 1993 zijn dat er 22 geweest, waaronder Norah Jones met ‘Come away with me’, Katie Melua met ‘Piece by piece’ en Robbie Williams met ‘Escapology’. Tien van die 22 albums werden gemaakt in Nederland, en zowel Nick & Simon als Marco Borsato namen er twee voor hun rekening. Frans is de tiende met 100 weken achtereen. En als we kijken naar debuutalbums scoort Frans nog beter. Onder de 22 albums zitten slechts 7 debuutalbums en daaronder slechts drie Nederlanders: Total touch met ‘Total touch’, ‘Nick & Simon’ van Nick & Simon en ‘Zo ben ik mezelf’ van Frans Duijts.

Overigens zal ‘Zo ben ik mezelf’ van Frans Duijts niet verder komen dan 104 weken. Niet omdat het niet genoeg zou verkopen voor een notering in de Album Top 100, maar omdat het dan te ‘oud’ is voor deze lijst. Op 4 januari 2003 werd de Backcatalog Top 50 ingevoerd, een lijst met albums waarvan de releasedatum ouder dan 2 jaar is. Dus over vijf weken verhuist Frans zijn album naar die lijst en dan begint de teller gewoon weer op 1!

Meer over Lowlands en de hits in de Single Top 100 lees je na het weekend in een nieuwe Megaman.

dinsdag 24 augustus 2010

Megaman bij week 34 – 21 augustus 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Dries Roelvink #1 blijft, het verhaal rond de oude én de nieuwe ‘Loesje’, 'Sam' echt bestaat, Robert Leroy zijn eigen club heeft, Melissa zich M’lissa noemt en alleen nog maar in het Engels zingt en the Black eyed peas B-yentl verdringen. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

Dries Roelvink niet alleen meer #1 dankzij Twitter

Dries Roelvink: Alleen door jou (1) *** tweede week op #1 ***

“Ja! Ook de tweede week op nummer één in de Top 100. Maar het zal wel de laatste week zijn denk ik. Volgende week Nick & Simon of toch Tim Knol”, twitterde Dries Roelvink afgelopen vrijdagmiddag toen hij hoorde dat ‘Alleen door jou’ op de eerste plaats bleef staan van de Single Top 100. Eerlijk gezegd waren wij ook wel verrast dat Dries nog bovenaan stond. Maar aan de andere kant zijn we er ook blij mee, omdat het niet alleen de gunfactor meer is die zijn nummer op de eerste plaats houdt. Er zijn ook mensen die het een leuk nummer vinden, want anders was het snel gedaan met ‘Alleen door jou’. Maar zoals Dries al zelf aankondigde: volgende week is het echt voorbij.

3FM dj zoekt en vind Loesje

Tony Junior & Nicolas Nox: Loesje (12) *** hoogste eersteweeks ***

Je kon er natuurlijk opwachten, dat er vroeg of laat een Nederlandse act zou inspelen op het succes van ‘We no speak Americao’ van Yolanda be cool feat. Dcup, die een van oorsprong Italiaans nummer bewerkten en daar dé zomerhit van 2010 meescoren. Het zijn Tony Junior & Nicolas Nox met ‘Loesje’, een nummer van de Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman opgenomen op 9 mei 1939 en geschreven door Jacques Cornelis ‘Jack’ Bulterman.

zo vader zo zoon

Het idee voor deze bewerking is afkomstig van Tony Claessens, de vader van Tony Junior. Hij liep al een tijd met het idee om samen met zijn zoon, die ook drummer is, wat te gaan doen met het nummer ‘Wie is Loesje?’. Maar vanwege drukke werkzaamheden van beiden, kwam het er maar niet van. Tony Junior drumt al zijn hele leven en deed in 2008 mee met Rock nation, dat uiteindelijk de band Stereo opleverde.

Sinds een jaar zit hij in de dansscène samen met Nicolas Nix, net als hem afkomstig uit Utrecht. Toen de twee weer bezig waren in de studio stormde Tony Senior binnen en vond dat het nu de tijd was. In twee avonden werd toen het nummer ‘Wie is Loesje?’ van de Ramblers uit 1939 bewerkt. Half juli werd er nog hard gewerkt aan het hoesje en op 5 augustus was ‘Loesje’ voor het eerst te horen op een landelijk station, Slam FM als Twittertrack. Daarna pakten de andere stations het nummer op en was de hype kompleet.

Tony Claessens Senior was in de jaren ’80 de drummer van het Goede doel en speelde mee op albums van onder andere Centerfold, Dolly dots en City to city. In 1988 scoorde hij als Toni Peroni een hit met ‘K.N.M.I.’ (#30). Vorig jaar stond hij ook nog in de hitparade als Henk & Gier, met ‘Tuintje in me huis’ (#29), een parodie op ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Daarnaast heeft hij samen met zijn vrouw Linda Dubbeldeman (in de jaren ’80 bekend als Brenda Steunbeer) de opnamestudio Star sound studio.

De echte Loesje

In ‘Wie is Loesje’ zit onder andere de tekst ‘wie is Loesje, wie is toch dat snoesje? Loesje is het meisje van de drummer van de band’. 3FM dj Bart Arens die de eerste was die ‘Loesje’ draaide op 3FM, ging op zoek naar het meisje in het liedje en kwam uit bij de inmiddels 88-jarige Loes Krijne uit Amsterdam. In 1939 was ze 18 jaar, heette Loes Uitman en ging veel om met artiesten uit binnen en buitenland. Daaronder ook de Ramblers die eigenlijk wilden dat ze ook ging zingen, maar daar voelde ze niets voor. Vervolgens bedacht Jack Bulterman de tekst, waarin Loesje het meisje van de drummer van de band zou zijn, in die tijd Keessie Kranenburg. Dat was echter helemaal niet zo, want voor relaties had Loes geen tijd! Maar voor dat liedje vond ze het niet erg.

Frans Duijts genomineerd

Frans Duijts: Lach en leef je dromen (18)

Aanstaande vrijdag staat ‘Zo ben ik mezelf’, het debuutalbum van Frans Duijts, 100 weken onafgebroken in de Album Top 100. In de Hitflits van aanstaande vrijdag komen we daar uitgebreid op terug.

We kunnen dus wel zeggen dat de voormalige André Hazes imitator zeer populair is. Met ‘Lach en leef je dromen’, zijn achtste notering, scoort Frans zijn derde hit dit jaar. Het nummer is afkomstig van zijn derde album ‘Leef je droom’ (#25 in de Album Top 100). Maar het nummer werd al gebruikt als tune van de real life soap, die eerder dit jaar werd uitgezonden door RTL4.

nominatie

Op 9 september vind het eerste BUMA NL festival plaats. Tijdens dit festival, opgezet door auteursorganisatie BUMA, treden uitsluitend Nederlandstalige artiesten op. Daarnaast worden een aantal awards uitgereikt, waarbij Frans is genomineerd voor ‘beste zanger’. En daarover gesproken, Frans is iedere zondagavond te bewonderen in het programma ‘De beste zangers van Nederland’. Samen met Jeroen van der Boom, Jamai, Jan Dulles, Rene Froger, Frans Bauer en Sieb van der Ploeg zingen ze liedjes van elkaar en wordt beoordeelt wie dat het beste doet.

Sam bestaat echt

Tim Knol: Sam (32)

Een jaar geleden was Tim Knol op Lowlands om een platencontract met Excelsior te tekenen en naar andere bandjes te kijken. Afgelopen zaterdag stond hij er zelf om kwart voor 12 ’s ochtends, een tijdstip waarop veel bezoekers langzaamaan wakker worden en dus werden er niet veel mensen verwacht. Maar het tegendeel bleek: de India-tent barstte uit z’n voegen van wakkere muziekliefhebbers. Sommige met een T-shirt aan met de tekst ‘Tim Knol is vet’, een grapje van zijn promotor.

Knolopeen

Tim Knol is niet alleen vet, maar ook hot. In navolging van de Twitteractie van Dries Roelvink, was er de afgelopen week ook een actie voor hem opgestart: ‘#knolopeen’. Initiatiefnemer is van Wouter Louwerens uit Noordwijk, die het idee in de kroeg kreeg. Wouter: “Als zoiets met Dries Roelvink kan, waarom dan niet met meer kwalitatieve muziek? Ik vind het al jaren jammer dat bands als Johan en Tim Knol een minder groot publiek krijgen dat ze verdienen.”

Tim was nogal overdonderd door de actie, maar vind het eigenlijk ook wel leuk. Hij zegt daarbij wel nadrukkelijk dat hij niet zelf de actie heeft opgestart: “daar ben ik veel te ijdel voor!” Hoewel de Twitteractie aardig wat volgers kreeg (waaronder VPRO’s 3 voor 12 en Leo Blokhuis), heeft dat zich (nog) niet vertaald in een hoge positie voor ‘Sam’. Voorlopig moet Tim genoegen nemen met een 32ste plaats en dat is al hoger dan #50, wat hij het hoogst haalbare achtte.

Sam bestaat echt

Tim is een echte vinylfanaat en is dan ook beretrots dat ‘Sam’ ook op een vinylsingle te koop is. De b-kant is de live versie van ‘Sam’, opgenomen in Paradiso. Tim over het nummer: “Sam gaat over een bestaand persoon, maar ik zeg niet wie. He is iemand die op het randje leeft, met veel alcohol en drugs. Hij streeft een rock ’n roll lifestyle na, terwijl dat in Nederland eigenlijk niet bestaat. Herman Brood was de enige echte rocker die we hadden”. In de videoclip wordt het leven van ‘Sam’ in beeld gebracht door Jean-Marc van Tol bekend Fokke & Sukke en DWDD.

Robert Leroy heeft zijn eigen club

Robert Leroy: Que je t’aime (ik hou van jou) (33)

Je vraagt je vast wel eens af wat artiesten doen naast het zingen. Want weinigen kunnen daar (nog) echt van leven. Sommige artiesten hebben een eigen artiestenbureau, anderen runnen een café. Sinds 15 mei heeft Robert Leroy een eigen club, Club Le-Roy, die zich bevindt in Grand Hotel Huis ter Duin. Met deze club ging ging een lang gekoesterde wens van Robert in vervulling. Nadat hij in Las Vegas een hotelshow had gezien van Barry Manilow, wilde hij dit concept overhalen naar Nederland. Club Le-Roy moet dan ook uitgroeien tot een nieuwe uitgaanstraditie. Uiteraard zal Robert daar ook zelf ook optreden, maar dan met nummers uit het American songbook, Engelstalig dus. Maar tussendoor is er wellicht gelegenheid om zijn achtste notering ‘Que je t’aime (ik hou van jou)’ ook nog even te zingen.

Frans icoon

‘Que je t’aime’ is van oorsprong een standaardwerk van Jean-Philippe Smet alias Johnny Halliday, die het nummer in 1969 opnam. Maar dertig jaar later stond het nummer nog steeds als een huis, toen hij het op 14 juli 2009, de nationale feestdag in Frankrijk, zong aan de voet van de Eiffel toren voor zo’n 800.000 mensen. Het was een onderbreking van zijn landelijke tournee, die hij in september weer vervolgde. Op 20 januari 2010 moest hij zijn tournee echter afbreken vanwege gezondheidsproblemen. Momenteel is hij herstellende van operaties die hij onderging in Parijs en Los Angeles.

B-yentl is #1-postie kwijt

Black eyed peas: I gotta feeling (34)

Bij het opmaken van de Hitflits, afgelopen vrijdag, was het ons ontschoten, maar gelukkig Noel niet, die ons er op attent maakte. ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas (BEP) staat namelijk 60 weken genoteerd en is nu één van drie nummers dat 60 weken of langer genoteerd stond. De eerste was ‘Kabouter dans’ van Kabouter Plop (66 weken in 2000-2002, incl. 2 kerstweken), de tweede ‘No one but you’ van B-yentl (67 weken in 2008-2009, in twee sessies). Ondanks dat BEP ‘nog maar’ 60 weken genoteerd staat, heeft ‘I gotta feeling’ meer punten vergaard en staat daardoor op de eerste plaats in de Top Aller Tijden op de site van Dutch Charts. Het is van de drie ook het nummer dat het verst kwam: #3, tegenover #8 voor B-yentl en #10 voor Kabouter Plop.

Dat nummers nu langer aanhouden dan vier jaar geleden, komt door de download. Een nummer blijft onder de aandacht vanwege airplay, een concert of een nieuwe track van een album. Voorbeelden van zulke volhouders zijn onder anderen ‘Chasing cars’ van Snow patrol en ‘Rood’ van Marco Borsato. Maar aangezien het aantal verkochte exemplaren beduidend lager liggen dan een jaar of tien geleden, zegt zo’n positie dus niets over de verkochte exemplaren. Kijk naar de andere nummers in de top 3 Aller Tijden.

Voor de jaarlijsten wordt geen puntensysteem gehanteerd, maar wordt gekeken naar de werkelijke verkopen. In de lijst over 2009 kwam BEP uit op #6 en met de relatieve verkopen van dit jaar (plek #13) zou het nummer waarschijnlijk een vierde plaats veroveren. Eind dit jaar zullen we zien hoe hoog ze werkelijk eindigen in de jaarlijst. Maar die eerste plek in de Aller tijden lijst zal niemand hen voorlopig afnemen!

Eva Simons neemt tijd voor debuutalbum

Afrojack feat. Eva Simons: Take over control (42)

Ruim een jaar geleden stond er op YouTube een video, dat uitgelekt was. Omdat het niet bekend was om wie het ging, dachten velen dat het om nieuw werk van Rihanna of Lady Gaga ging. Uiteindelijk bleek het om het nummer ‘Silly boy’ te gaan van onze eigen Eva Simons. Maar ondanks alle ‘vooraandacht’ kwam het nummer niet verder dan de 32ste plaats. Daarna bleef het angstig stil rondom Eva, maar volgens eigen zeggen is ze druk bezig met haar eerste album ‘Rockstar’, dat eind dit jaar moet uitkomen. Op dat album staat ondermeer ‘Look but don’t touch’ featuring Jessica Sutta van de Pussycat dolls. ‘Take over control’, binnen op #42, is geen nummer van haar, maar van Afrojack, tevens haar producer, waarmee ze het nummer opnam.

Tweelingbroers pakken overal wat van mee

Locnville: Sun in my pocket (72)

Locnville zijn de tweelingbroers Andrew Chaplin en Brian Chaplin (New York, 14 mei 1990). Hun overgrootvader was de broer van de acteur Charlie Chaplin. In 1997 scheidden hun ouders, waardoor ze afwisselend in Amerika, waar hun moeder vandaan komt en Zuid-Afrika opgroeiden, waar de roots van hun vader liggen. Daardoor kregen ze ook veel mee van diverse muziekstromingen. Op hun zesde kregen ze een gitaar en toen ze acht jaar waren brachten ze hun eerste plaatje, ‘Amnesia’, uit. In Amerika leerden ze hip-hop, in Zuid-Afrika rap. In 2006, ze waren nog maar zestien jaar jong, werkten ze met andere Afrikaanse artiesten samen in de groep III, dat het jaar daarop het album ‘What they say’ uitbracht. In Zuid-Afrika zijn daar een half miljoen stuks van verkocht. Daarna was de weg vrij voor de twee om te starten met hun eigen project: Locknville. De naam is een metafoor voor de invloeden die de twee meekregen uit Amerika en Zuid-Afrika. Eind 2009 namen ze in twee weken het album ‘Sun in my pocket’ op, dat in januari werd uitgebracht. Op de Midem, de jaarlijkse muziekbeurs in Cannes, kreeg het album een wereldwijde release.

Mark Enthoven zingt onofficieel Sail-lied

Mark Enthoven: De havenblues (74)

Als je dit leest, dan is Sail 2010 weer ten einde en hebben de Tallships al weer het ruime sop gekozen op weg naar een volgende bestemming. Vier dagen lang deden de schepen Amsterdam aan, in het kader van het vijfjaarlijkse waterevenement.

Sail kent geen officieel lied, maar ieder jaar zijn er wel artiesten en/of koren die met een lied komen dat er voor door zou kunnen gaan. Dit jaar is dat de Amsterdamse zanger Mark Enthoven die samen met Math van Heck het nummer ‘De havenblues’ schreef, dat eigenlijk een knipoog is naar Sail 2010. De officiële presentatie vond afgelopen vrijdag plaats, maar niet in Amsterdam. De presentatie was in Epe, waar zijn platenmaatschappij Blue ocean records, die hij vier weken geleden benaderde om ‘De havenblues’ uit te brengen, huist.

‘De havenblues’ is niet de eerste kennismaking met de hitparade voor Mark. Begin maart 2008 stond hij met het nummer ‘Ma perche no’ één week op #97 genoteerd. Dat nummer, een mix van pop en klassiek, bracht Mark niet onder zijn eigen naam uit, maar als Eterno, samen met medebariton Rob van Surksum en tenor Kees Rietveld (beter bekend als Georgie Davis).

nog een havenlied

Naast ‘De havenblues’ is er nog een lied dat veel te horen was tijdens Sail 2010. Met ‘In de haven van Amsterdam’ won Zänph uit Zaandam, in februari de prijsvraag ‘Schrijf een nieuw havenlied’. Van alle inzendingen vond de jury onder leiding van zangeres Ellen ten Damme dit lied het beste, dat sinds mei gratis te downloaden is via de site Havenlied.

Melissa bepaalt haar eigen koers

M’lissa: Hopefully (75)

Tot vorig jaar noemde M’lissa zich nog Melissa en zong ze uitsluitend Nederlands. Maar vorig jaar heeft ze besloten om het anders aan te pakken. Melissa Engelhart (Blade, 30 januari 1997) weet namelijk heel goed wat ze wil. Sinds haar vijfde is ze bezig met muziek. Ze trad op met haar vader, deed aan playbackshows mee, kreeg de hoofdrol in de musical Annie en leerde piano en gitaar spelen. In 2007 nam ze zangles en het jaar daarop deed ze met het zelfgeschreven liedje ‘Als ik in de lucht kijk’ mee aan de voorronde van het Junior Songfestival, waar ze vijfde werd. Dat was in hetzelfde jaar dat RReady meedeed met ‘Musical’ en tweede werd.

Hopefully’ is de voorloper van een heel album, waarvan ‘Little sign’ in augustus de eerste single was. ‘Hopefully’ is echter niet de eerste hit voor M’lissa. Toen ze nog Melissa heette, stond ze ook al in de Single Top 100. Dat was in 2007 met het nummer ‘Zonlicht in mijn hart’ met SIR (#72). Naast het componeren van eigen liedjes, treedt M’lissa ook op met JaaP en de kindershow ‘On the road’.

Laidback Luke komt met live cd

Laidback Luke featuring Jonathan Mendelsohn: Till tonight (83)

Met uitzondering van ‘We can not get enough (Dance valley theme 2003)’ feat. MC Marxman, dat de vijfde plaats bereikte, eindigen de hits van Laidback Luke meestal in de onderste helft van de Single Top 100. En we verwachten niet dat het voor ‘Till tonight’ featuring Jonathan Mendelshohn anders afloopt. Sinds Luke in 2005 met de drie heren van de Swedish house maffia de studio indook, is het buitenland ook zeer in hem geïnteresseerd. Op 12 september is Luke even weer in het land voor een optreden op Bloomingdales. Voor zijn optreden heeft hij zo’n 50 nummers gekozen, waarvan de rechten zijn geregeld. Hij draait zo’n twee en een half uur, waarvan één uur op de cd komt en in november verschijnt in de cd-reeks ‘Stealth live’.

Wellicht zit daar ‘Till tonight’ ook wel bij, want dat is de hit van het moment. Luke maakte het nummer met de dertigjarige Jonathan Mendelsohn uit Brooklyn, New York. Jonathan bracht vroeger uren door bij de radio met het meezingen van de grootste hits. Met de hulp van zijn moeder leerde hij zichzelf piano spelen en begon nummers te schrijven. In de jaren ’90 ontdekte Jonathan de elektronische dansmuziek en leerde hoe muziek op te nemen met de computer. Hij leerde de kneepjes van het vak van technicus en bouwde een eigen studio in zijn huis. Met producer Chris Brann, bekend van ‘King of my castle’ van de Wamdue project, schreef hij het nummer ‘Forgiveness’ voor het project. In 2007 won Jonathan de talentenjacht ‘It's showtime at the Apollo’, met een eigen nummer.

Charlie Dée schreef liedje voor reclamespot

Charlie Dée: Have it all (87)

Twee jaar geleden, dook Charlie Dée (= Renée van Dongen, Rotterdam, 22 augustus 1977) in de huid van Joni Mitchell, één van haar grote inspirators. Ze deed dat op de Parade met de voorstelling ‘A tribute to Joni’, dat zo goed werd ontvangen, dat ze daar in 2009 de theaters mee inging. In september verscheen de live registratie op de cd//DVD ‘Tribute to Joni Mitchell’. De laatste voorstelling was in januari 2010, maar begin 2011 volgt een reprise.

Voordat Charlie in 2008 haar ode aan Joni Mitchell bracht, één van de zangeressen die naast Rickie Lee Jones en Fiona Apple haar beïnvloed hebben, leverde ze twee albums af. ‘Where do girls come from’ (#60 in 2006) en ‘Love your life’ (#46 in 2007). In februari zat ze in Nashville om liedjes te schrijven.voor haar derde album ‘Husbands and wives’, dat volgende maand uitkomt. Het titelnummer stamt al uit begin 2009 toen ze het voorprogramma deed van A balladeer.

reclamespot

‘Have it all’ is de eerste single van het album en werd in 2008 gebruikt in een commercial voor uitvaartverzekeraar Dela. Ze schreef het nummer in september van dat jaar, waarvan ze dacht dat het perfect zou zijn voor de nieuwe reclame van Dela. Vervolgens stuurde ze het nummer op en twee weken later kreeg ze van de directeur een belletje dat hij het nummer graag wilde gebruiken. Ondanks dat de reclame al lang niet meer te zien is, is het nummer op internet nog steeds populair, mede dankzij de remix van Tiësto. Dit op verzoek van het management van Charlie Dée zelf. Bij de oorspronkelijke versie is een erg mooie videoclip gemaakt.

Kensington: nieuw talent uit Utrecht

Kensington: Youth (99)

In 2008 werd het nummer ‘Youth’ in een verkiezing van 3 voor 12 verkozen tot het beste liedje van het jaar door een Utrechtse band. In dat jaar bracht de band de gelijknamige EP uit met vier nummers. Velen keken reikhalzend uit naar het debuutalbum, maar dat heeft tot juli van dit jaar op zich laten wachten. De reden dat Casper Starreveld (zang & gitaar), Eloi Youssef (zang & gitaar), Niles Vandenberg (drums) en Jan Haker (bas), er zo lang over gedaan hebben, komt omdat ze het album in Leeds in Groot-Brittannië opnamen. Het album ‘Borders’ werd opgenomen in de studio van Nick ‘Peanut’ Baines, de toetsenist van Kaiser Chiefs en geproduceerd door James Kenosha. Het album heeft de goedkeuring van menig recensent, en de verwachting is dat de band volgend jaar op menig festival te zien zal. Te beginnen in januari 2011 op Noorderslag. Want wie de ‘Youth’ heeft, heeft de toekomst en dat heeft Kensington zeker!