vrijdag 27 augustus 2010

Hitflits: zevende #1 voor Nick & Simon; Caro Emerald helpt mee aan nieuw nationaal record

Niet geheel onverwachts komt ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. het verschil met de #2, ‘Bumpy ride’ van Mohombi dat van #9 komt, is ruim 40%. ‘Een nieuwe dag’ is de zevende #1 voor Nick & Simon en hun zesde achtereenvolgende topper. Van die zeven belandden er drie vanuit het niets op de eerste plaats: ‘Pak mijn hand’ (op 24 november 2007), ‘De dag dat alles beter is’ (op 11 april 2009) en ‘Een nieuwe dag’ (op 28 augustus 2010). Ze zullen er nog wel even aan moeten trekken om volgende week de eerste plaats te behouden, want Mohombi is een geduchte concurrent! Maar deze week is in ieder geval binnen.

‘Alleen door jou’ van Dries Roelvink zakt zoals verwacht van de eerste plaats. Het nummer hield het twee weken bovenaan vol, wat al een verrassing was. Maar ook deze week verrast Drie ons, want het nummer maakt geen duik naar beneden (tot buiten de top 10), maar zakt slechts naar de vijfde plaats. Wederom blijkt hier uit dat Dries met ‘Alleen door jou’ geen slechte single heeft afgeleverd.

‘Lentekriebels’ kwam eerder dit jaar niet verder dan de achttiende plaats, maar ‘Marianne’ zet zijn zegetocht weer voort. We hebben het over Jan Leliveld die met ‘Marianne’ van de elfde naar de achtste plaats stijgt en daarmee zijn vierde top 10-notering scoort. De andere drie ‘Gewoon muziek’ en ‘Mijn nummer één’, met Mandy Huydts (beide in 2009) en ‘Een roos alleen voor jou’ (eerder dit jaar), bereikten allen de achtste plek. Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Loesje’ van Tony Junior & Nicolas Nox, dat van 12 naar #10 stijgt.

Naast ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon op #1, is er nog een hoge binnenkomer. Net buiten de top 10, op #12 komt ‘Not giving up on love’ van Armin van Buuren feat. Sophie Ellis-Bextor binnen. Armin staat nu met twee nummers genoteerd, want op #34, met één plaatsje winst, staat ‘Full focus’, zijn eigen nummer. Beide nummers zijn de voorlopers van het album ‘Mirage’ dat op 10 september uitkomt.

En dan nog een hele rij eersteweeks noteringen:
#28 John Legend & the Roots feat. Common & Melanie Fiona: ‘Wake up everybody’
#38 Stef Ekkel: ‘Jij wil vrij zijn’
#41 Dewi: ‘Sour’
#45 Lana Wolf: ‘See the light’
#46 Jannes: ‘Blijf jij vanavond bij mij’
#51 Rowwen hèze: ‘America’ (was het allereerste nummer dat de band in 1985 opnam)
#79 Avicii and Sebastian drums: ‘My feelings for you’
#81 Wim Leys & Ruth McKenny: ‘Rocking in the street’
#84 Kelly Rowland feat. David Guetta: ‘Commander’
#88 Rob Zorn: ‘Vandaag dat is m’n dag’
#92 Naomi: ‘Heb jij dan niet door”
#93 Marga Bult: ‘Dansen in de zon’
#97 Selah Sue: ‘Raggamuffin’

Over naar de nieuwe Album Top 100, waaraan de top alles nog bij het oude is. Dat betekent weer een week er bij voor ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald, voor de 28ste week inmiddels. Haar record aantal weken scherpt ze dus nog wat meer aan, maar het zal (voorlopig) wel voor de laatste keer zijn, want vandaag verschijnt ‘Next to you’, het nieuwe album van Ilse DeLange. En daar kan zelfs Caro niet tegen op.

De afgelopen week is de publiciteitsmachine rond Ilse haar album op gang gekomen en die dendert de komende weken alleen maar door. Volgende week is Ilse elke ochtend bij Giel en aanstaande maandag treedt ze op in ‘MaDiWoDoVr’, het nieuwe late-night programma van Paul de Leeuw. Vermoedelijk krijgt ze dan al wat eremetaal voor ‘Next to you’. In ieder geval zal het album volgende week binnen komen op #1.

Caro helpt mee aan nieuw nationaal record

Nog even terug naar de 28 weken dat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald in totaal op de eerste plaats staat. Het hadden er 30 kunnen zijn, als haar zegetocht niet twee keer was onderbroken. Op 3 april door ‘Leef’ van Jan Smit en op 5 juni door ‘Colourblind’ van Alain Clark. Echter samen met die zangers staat er al wel 30 weken achtereen Nederlands product op de eerste plaats en dat is een nieuw record! Net geen 30 weken werd er op 13 mei 1995 bereikt dankzij de volgende albums:
4x: Paul de Leeuw: ‘Paracdemol’, van 29 oktober tot en met 19 november 1994
2x: René Froger: ‘Walls of emotion’, van 26 november tot en met 3 december 1994
8x: André Rieu: ‘Strauß & Co.’, van 10 december 1994 tot en met 28 januari 1995
3x: Irene Moors & de Smurfen: ‘Ga je mee naar Smurfenland’, van 4 februari tot en met 18 februari 1995
12x: André Rieu: ‘Strauß & Co.’, van 25 februari tot en met 13 mei 1995
De hegemonie van André Rieu werd op 20 mei 1995 verbroken door ‘Nobody else’ van Take that.

Zeven weken geleden, toen Caro 21 weken op #1 stond, verbrak ze het record van 20 weken op #1 door ‘Strauß & Co.’ van … André Rieu!

‘Toppers in concert 2010’ kwam vorige week zeer bescheiden binnen op #98, maar stijgt nu door naar de tweede plaats, waarmee het album de edities uit 2007 en 2008 evenaart, die beide ook tot #2 kwamen. Want verder zullen ze ook dit keer niet komen. Overigens verbreken ze met zo’n sprong wel een record. Tot deze week was de grootste sprong naar de tweede plek in handen van Arthur & Lucas Jussen met het album ‘Beethoven piano sonatas’ dat van 95 naar #2 steeg.

Vorig weekend vond het Lowlands festival plaats in Biddinghuizen. Er zijn diverse artiesten die daar deze week voordeel uithalen met hun album. Mumford & Sons zien hun album ‘Sigh no more’ van 10 naar #3 stijgen. De hoogste notering tot deze week was #8, twee weken geleden.

De eersteweeks noteringen op een rijtje:
#10 Eels: ‘Tomorrow morning’
#37 Baskerville: ‘Disco biscuits’
#71 Katzenjammer: ‘Le-pop revisitied’
#72 Two door cinema: ‘Tourist history’
#82 Black label society: ‘Order of the black’
#88 Marina & the Diamonds: ‘The family jewels’
#93 John Mellencamp: ‘No better than this’
#95 Staff Benda Billi: ‘Tres, tres fort’
#97 Band of skulls: ‘Baby darling doll face honey’
Met uitzondering van Eels (op #10) en John Cougar (op #93), zijn alle andere noteringen van Lowlands artiesten.

nog vier weken voor Frans Duijts

Dan nog even aandacht voor een bijzondere notering. Op #33 staat ‘Zo ben ik mezelf’ van Frans Duijts, gestegen van #34. Het bijzondere aan deze notering, is dat het album 100 weken genoteerd staat, zonder ook maar één week afwezig te zijn. Het album kwam op 4 oktober 2008 binnen op #38 en bereikte pas in de 44ste week de top 10, waar het zeven weken in bleef staan, met als hoogste notering twee keer #7. Van die 100 weken stond het album het vaakst op de 44ste plaats: zes keer!

top 3

100 weken achtereen genoteerd staan, levert geen uniek hitfeit op, want diverse artiesten gingen Frans al voor. Sinds 1993 zijn dat er 22 geweest, waaronder Norah Jones met ‘Come away with me’, Katie Melua met ‘Piece by piece’ en Robbie Williams met ‘Escapology’. Tien van die 22 albums werden gemaakt in Nederland, en zowel Nick & Simon als Marco Borsato namen er twee voor hun rekening. Frans is de tiende met 100 weken achtereen. En als we kijken naar debuutalbums scoort Frans nog beter. Onder de 22 albums zitten slechts 7 debuutalbums en daaronder slechts drie Nederlanders: Total touch met ‘Total touch’, ‘Nick & Simon’ van Nick & Simon en ‘Zo ben ik mezelf’ van Frans Duijts.

Overigens zal ‘Zo ben ik mezelf’ van Frans Duijts niet verder komen dan 104 weken. Niet omdat het niet genoeg zou verkopen voor een notering in de Album Top 100, maar omdat het dan te ‘oud’ is voor deze lijst. Op 4 januari 2003 werd de Backcatalog Top 50 ingevoerd, een lijst met albums waarvan de releasedatum ouder dan 2 jaar is. Dus over vijf weken verhuist Frans zijn album naar die lijst en dan begint de teller gewoon weer op 1!

Meer over Lowlands en de hits in de Single Top 100 lees je na het weekend in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten