zondag 28 juli 2013

Megaman bij week 30 – 27 juli 2013

Avicii voor vijfde week onbedreigd aan kop, kijkers naar One direction zijn geen kopers, hype ‘Hengelo-o-o’ al na 1 week voorbij, zanger Zimma frame kan niet tegen ziekenhuizen, Alain Clark schrijft eerst geschikte liedjes voor de radio en Alex krijgt alsnog een gouden bossie rooie rozen. Dat en nog meer over de eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Alles over de nieuwe albums kun je nalezen op de nieuwssite van 3FM. Daarnaast hebben we nog een aanvulling gedaan op de Hitflits, betreffende de 13 #1-noteringen van Mick Jagger. De volledige lijsten staan op Dutch ChartsEn aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits.

Avicii zit niet op Rihanna te wachten

Avicii: Wake me up! (1)       *** vijfde week op #1 ***

Even leek het er deze week op dat Avicii zijn eerste plaats zou kwijt raken. ‘Best song ever’ van One direction maakte afgelopen week grote sprongen in de voorlopige lijsten, maar belandt uiteindelijk slechts op de vijfde plaats. En dus blijft ‘Wake me up!’ van Avicii opnieuw de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de vijfde week. Als we verder kijken in de lijst, zien we geen echte concurrentie voor Avicii. Die moet dus echt van buiten de Single Top 100 komen.

Sinds afgelopen zondag staat ‘Wake me up!’ van Avicii ook #1 in de Britse hitparade. In de eerste week zijn er 266.524 exemplaren van verkocht, een record aantal voor een #1 dit jaar. De afgelopen week kwamen daar nog 154.525 bij, waarmee het totaal in twee weken al op meer 421.049 komt.

geen Rihanna

Mocht Avicii ooit gevraagd worden voor een samenwerking met Rihanna, dan zal hij niet op voorhand ja zeggen. De afgelopen week liet hij weten niet te neigen naar een samenwerking met de succesvolle zangeres. Avicii: “Niet dat er iets mis is met wat zij doet, maar het is leuker als er geen grenzen zijn. Ik probeer achter de mensen aan te gaan die vergezocht zijn, ‘out of the box’ denken, die iets nieuws kunnen toevoegen”.

Kijkers naar One direction zijn geen kopers

One direction: Best song ever (5)    *** hoogste eerste weeks ***

Allereerst zullen we een misverstand opheffen rond ‘Best song ever’ van One direction. De titel komt arrogant en zelfverzekerd over, maar dat is maar een deel van het verhaal. De vijf jongens zingen namelijk ‘And we danced all night to the best song ever’ en nergens uit blijkt dat het om hun eigen liedje gaat. ‘Best song ever’ als titel bekt natuurlijk veel beter als ‘And we danced all night to the best song ever’ …
De videoclip van ‘Best song ever’ is de aftrap voor een promotiecampagne rond de film ‘This is us’, van de vijf Britse jongens, die eind augustus in de bioscoop te zien is. In de 6.13 minuten durende clip kruipen de vijf elk in de huid van een ander persoon, terwijl de volledige band op de bank zit en aanhoort welke campagne er voor hen bedacht is. Als hen dat niet bevalt gaan ze door het lint en doen hun liedje, waarbij beelden te zien zijn van optredens en gillende fans.

record

De hilarische clip ging op maandag 22 juli in première op het muziekkanaal VEVO en was na 1 dag  12,3 miljoen keer bekeken. Ook die cijfers zijn gedoceerd gebracht, want op dinsdagmorgen, om 7.58 uur, meldde VEVO eerst dat de clip 10,9 miljoen keer was aangeklikt, hetgeen een nieuw record betekende. Het vorige record stond op naam van ‘We can’t stop’ van Miley Cyrus, met ‘slechts’ 10,7 miljoen kijkers… Om 13.52 uur volgde de melding van 12,3 miljoen views.

wel kijken, niet kopen

Kijkers zijn geen kopers, zo blijkt maar weer uit de notering. Bij ons op #5, in de Britse hitparade op #2. ‘Best song ever’ verkoopt daar minder dan de helft (75.474) dan de #1, ´Wake me up!´ van Avicii, dat daar dus ook nog #1 staat.

Talenten uit DBSSW zingen duet

Michael Prins & Maaike Ouboter: A fools pride (20)

In de eerste uitzending van De Beste Singer-Songwriter van Nederland (DBSSW) bleek al het grote talent van zowel Michael Prins (met ‘Close to you’) als Maaike Ouboter (met ‘Dat ik je mis’). Toen zag het er niet naar uit dat beiden samen ook nog wat zouden doen. Tot afgelopen maandag, toen de zes resterende kandidaten in duo’s aan de bak moesten. Maaike werd daarbij gekoppeld aan Michael met als resultaat het nummer ‘A fool’s pride’, waarop Maaike voor het eerst weer Engels zingt.
Vorig jaar won Douwe Bob de finale van de eerste editie van DBSSW, iets wat er al vanaf het begin af aan in zat. Maandagavond is de finale van de tweede editie, die live wordt uitgezonden vanuit Het Paard in Den Haag. Hoewel Maaike met vier noteringen de grootste hitmaker is, is ze daarmee niet automatisch de winnaar. Dat bleek vorig jaar al, toen Nielsson al lang en breed een vette top 10-notering in de zak had met ‘Beauty & de brains’, terwijl de winnaar, Douwe Bob, pas scoorde na de finale. De strijd is nog niet beslist dus, hoewel Michael Prins wel een grote kans maakt. Maandagavond, rond half 10, weten we het!

Deze week kun je kaarten winnen voor de concerttour die de zes finalisten vanaf half september doen. Kijk op 3FM voor meer informatie.

hype ‘Hengelo-o-o’ al weer 1 week voorbij

Jeffrey Spalburg: Hengelo-o-o (31)

Vorige week was het op #16 de hoogste eerste weeks: ‘Hengelo-o-o’ van acteur/cabaretier Jeffrey Spalburg. Deze week blijkt de hype van korte duur te zijn, want het nummer maakt een flinke smak en belandt op #31. Het nummer is niet overal populair, zeker niet in Enschede. Dat bleek afgelopen donderdagavond toen Jeffrey zijn liedje wilde zingen in Enschede. Daarbij werd hij bekogeld met bier en moest hij onder politiebegeleiding het centrum verlaten. Jeffrey zat er echter niet mee, want het genereert weer publiciteit!

Rest ons nog een correctie op vorige week, toen wij meldden dat ‘Hengelo-o-o’ van Jeffrey Spalburg, na ‘Van jonge leu en oale groond’ van Herman Finkers (#48 in 2005), de tweede hit in het Twents was. Nou daar dacht Walter anders over, hij wist er nog drie:
1974: Gerard Hoebe: Maar wie holt van mekaar (#2)
2007: ENorm feat. Baudé: Good te pas (#82)
2012: ENorm: Op hoes op an veur Kesmis (#31)
Klopt helemaal Walter, bedankt voor je aanvullingen! Zoals je ziet worden alle opmerkingen gelezen en waar nodig worden fouten hersteld of zaken aangevuld. Als een vraag nog niet beantwoord is, dan komt dat omdat we daar het antwoord nog niet op weten. Heb geduld dus en help de Megaman te verbeteren, we maken hem voor jou!

Rein Mercha terug naar zijn (zigeuner)roots

Rein Mercha: Jouw ogen (55)

Vorige week steeg het album ‘Vol passie en emotie’ van Rein Mercha na twee weken achter ‘The weigth of love’ van Editors te hebben gestaan, alsnog naar de eerste plaats van de Album top 100. Deze week zakt het album naar de derde plaats, maar kan zo weer terugstijgen, want er is weinig echte concurrentie.

Als opvolger voor de #8-notering ‘Hou van mij’, dat deze week uit de Single Top 100 valt, is gekozen voor ‘Jouw ogen’, een zigeunernummer. En daarbij is Mercha terug bij zijn roots, want dat is zigeunermuziek. Hij zegt de eerste zanger ter wereld te zijn die nummers heeft opgenomen in het Sinti.

Zanger Zimma frame kan niet tegen ziekenhuizen

Show ‘n prove feat. Takura: Zimme frame (57)

Hoewel het dj-corps van 3FM het nummer ‘Zimma frame’ omarmt, ziet het er niet meer naar uit dat het Megahit wordt. Jammer voor Rob Stenders, die zich al sinds begin juli daarvoor inzet. Maar ook zonder Megahit kan ‘Zimma frame’ een hit worden, want deze week komt het nummer binnen op de 57e plaats van de Single Top 100. Achter het nummer zit een Britse producer, die zich Show ’n prove noemt en een zanger uit Zimbabwe, Takura.

De interesse voor muziek van Show ’n prove, geboren in Edinburg, Schotland, begon rond zijn tiende met het luisteren naar de muziekcollectie van zijn moeder, met heel veel jazz. Vier jaar later begon hij met dj-en en maakte producties voor diverse Schotse artiesten. Omdat succes uitbleef, zocht hij het in de weekenden in Londen, waar hij wel succes had. Uiteindelijk verkaste hij in 2008 dan ook naar de Britse hoofdstad.
In Schotland zat hij in een rapgroep met de naam Show ’n prove. Toen hij voor zichzelf begon en nummers voor anderen produceerde, moest hij, in verband met rechten, een naam opgeven, waarop hij kwam met Show ’n prove. Die naam viel goed en dat heeft hij zo gehouden.

Jay Z

In Londen produceerde hij nummers voor onder andere Wretch 32 en Rizzle kicks. Ook werkte hij samen met de Britse rappers Tinie Tempah en Professor Green. Inmiddels staat Show ’n prove onder contract bij Roc Nation, het label van Jay Z. Daarnaast maakte hij een remix van ‘Wild’ van Jessie J feat. Dizzee Rascal & Big sean.

looprekje

Op een gegeven moment was Show ’n prove een beetje aan het pielen met beats en zo. Het resultaat vond hij een beetje gek en apart klinken, waarop hij het aan zanger Takura liet horen, die in vijf minuten met het concept ‘Zim zimmer’ aankwam. Daaruit ontstond het idee van een oude man in een club met een looprekje (= Zimma frame), dat ook te zien is in de clip.  Vijf minuten later was het nummer af en een hit geboren.

geen ziekenhuizen

Takura Tendayi is geboren in Harare in Zimbabwe. In 2000 verhuisde de familie naar Londen, omdat zijn ouders wilden dat hij medicijnen ging studeren. Takura kon echter slecht tegen ziekenhuizen en stopte al snel met de studie. Vervolgens ging hij bij zijn neven in Swindon wonen, waar hij begon met MC-en en zingen in bars. In 2002 vestigde hij zich in Manchester en werd regelmatig als zanger gevraagd. Zo werkte hij samen met Lily Allen, alleen haalde dat nummer haar album niet.

Rihanna

Beter verging het hem met nummers van onder andere Chase & Status, Plan B en Andy C, namen die ons niet al te veel zeggen. Rihanna zegt ons wat meer en ook daar heeft Takura een link mee. Hij is één van de zeven mensen die meeschreven aan ‘Wait your turn’ van Rihanna. Het nummer is geen single geweest, maar staat wel op haar album ‘Rated R’, waarvan wereldwijd meer dan 3 miljoen stuks zijn verkocht. Dus daar zal hij vast wel wat aan hebben verdiend!

Succes in single en albumlijst voor Imagine dragons

Imagine dragons: On top of the world (64)

‘Radioactive’ van Imagine dragons, een nummer uit maart 2012,  had een lange aanloop nodig om uiteindelijk in mei van dit jaar de 74e plaats te bereiken. Dan doet ‘On top of the world’ het al stukken beter, want dat begint tien plaatsen hoger, op #64. Beide nummers van deze band uit las Vegas, Nevada, staan op het album ‘Night visions’ dat in september verscheen. Pas deze week krijgt het album, dankzij het succes van de single ‘On top of the world’ een notering, want het komt binnen op de 62e plaats van de Album Top 100.

Kings of Leon komt na 3 jaar met nieuw album

Kings of Leon: Supersoaker (70)

In juni sloot Kings of Leon de Pinkpop-zaterdag af. Toen was nog niet bekend hoe de nieuwe single ‘Supersoaker’ zou klinken. De 3FM dj's moesten nog even geduld hebben tot woensdag 17 juli. Tijdens het wekelijkse dj-overleg kregen ze het nummer voor het eerst te horen, want 's avonds mocht het pas de zender op. Die luistersessie was echter voldoende voor de dj's om het nummer uit te roepen tot Megahit. ‘Supersoaker’ is de voorloper van het album ‘Mechanical bull’, dat op 20 september verschijnt. Het is het zesde album van het Amerikaanse kwartet en het eerste sinds ‘Come around sundown’, dat in 2010 de 2e plaats haalde.

Zanger When we are wild maakte schoon om single te financieren

When we are wild: ‘Scuse me (80)

In december stond When we are wild in de finale van de Grote Prijs van Nederland, ze waren 3FM Serious Talent en Radio 2 Talent. Met zo’n brede steun moet het wel gaan lukken voor Hille Stellingwerf (leadzang en gitaar), Pim Kamp (toetsen, zang), Patrick Schaafstal (gitaar, zang), Bart Hooghiemstra (bas, zang) en Pandu Windartono (drums, zang). Vorig jaar werkte Hille nog als vuilnisman en schoonmaker om de opnames van zijn EP te kunnen betalen. En nu is die er dan eindelijk. ‘’Scuse me’ is gebaseerd op een uit het oog verloren jeugdliefde die op een ongeschikt moment weer contact zoekt. De vijf Friezen werken aan meer nieuwe nummers.

Alain Clark schrijft eerst geschikte liedjes voor de radio

Alain Clark: Lose ourselves (88)

De hits van Alain Clark gaan van hoog naar laag. In 2010 bereikte hij twee keer de top 10 (met ‘Love is everywhere’, #4 en ‘Good days’, #9). De twee jaar daarna kwam hij niet hoger dan #28 (‘Dancing in the street’) en dat was ook nog een duet met Ben Saunders, winnaar van de eerste Voice of Holland. Zijn eigen singles kwamen echter niet meer boven de 30e positie uit. In maart van dit jaar bereikte ‘Back in my world’ de 14e plaats, dus hij zit weer in de lift.
Of ‘Lose ourselves’ ook zo ver zal komen, is afwachten. Wel heeft Alain bij het schrijven van nieuwe liedjes rekening gehouden met een goede opvolger, dat lekker op de radio klinkt, want daar moet hij het in eerste instantie van hebben. Als het dan een hit wordt, is dat ook weer goed voor verkoop van een album en meer optredens. Vijf andere liedjes die niet aan dat criterium voldeden, heeft hij nu even laten liggen.

vluchtigheid

Alain: “Dat hele singleverhaal, die discussie – wat is een single en wat is goed voor de radio – vind ik altijd wel moeilijk. Want ik denk over het algemeen dat de meeste liedjes die op de radio zijn… dat zijn vaak niet de beste liedjes van het album.” Overigens vind Alain dat we in een interessante , leuke tijd leven waarin de drempel om aan muziek te komen zo laag is dat er eigenlijk niet eens meer een drempel is. Wel vind hij de vluchtigheid ervan erg jammer en dat er niet meer echt tijd wordt vrijgemaakt om gewoon een album te checken.

Alex krijgt alsnog een gouden bossie rooie rozen

Alex: Kijk de zon eens schijnen (89)

Met ‘Een bossie rooie rozen’ (#8 in 2000) scoorde Alex Wielders zijn eerste hit. Op 7 juli 2013, dus 13 jaar later, kreeg hij voor de verkoop van meer 25.000 exemplaren, een gouden award. Eigenlijk was het nummer al veel langer goud, alleen Multidisk, zijn vorige platenmaatschappij had het vergeten uit te reiken. BERK zijn huidige platenmaatschappij vond het tijd om dat eens recht te zetten en organiseerde de award-uitreiking. Nu ligt de grens voor goud op 10.000 exemplaren, dus zou dit aantal platina opleveren, maar toen lag de grens voor goud veel hoger.
Het edelmetaal kreeg Alex uitgereikt in het programma Business class op RTL7, waar Alex zijn nieuwe single ‘Kijk de zon eens schijnen’, lanceerde. Tweede track op de cd-single is ‘Een bossie rode rozen’, maar dan meer van deze tijd, dus met nieuwe beats, nieuwe zang en allerlei instrumenten, waaronder de blazers van Marco Borsato.

Zowel zijn eerste als ‘Kijk de zon eens schijnen’ zijn dertiende hit, zijn bewerkingen van een ander nummer. ‘Een bossie rode rozen’ heet oorspronkelijk ‘La vie en rose’ en is van Edith Piaff uit 1946. ‘Kijk de zon eens schijnen’ is van recentere datum, 1968: ‘Congratulations’ van Cliff Richard (#1). Cliff werd destijds met dit lied tweede op het Eurovisie Songfestival dat werd gewonnen door Massiel met ‘La la la’ voor Spanje.

Europese muzikale rondreis

In november komt Alex met een nieuw album, dat wordt geproduceerd door  Emile Hartkamp en Norus Padidar. Voor dat album wordt alles uit de kast gehaald: de nummers zullen worden opgenomen met het Metropole Orkest. Het concept is een Europese muzikale rondreis. Het wordt dan ook een album met diverse medleys van bekende melodieën uit Duitsland, Italië, Spanje en Griekenland. Hé Spanje zit er ook tussen, wellicht een idee om ‘La la la’ van Massiel van een Nederlandse tekst te voorzien? Dan heeft Alex de winnaar van 1968 ook gecoverd!

In september komt Alex eerst nog met een nieuwe single, door hem zelf geschreven.

Dikdakkers denken vooruit (naar 2016)

Dikdakkers: Rio (99)

In Rio de Janeiro wordt nog met man en macht hard gewerkt aan de stadions en de infrastructuur, om op tijd klaar te zijn voor het Wereldkampioenschap Voetbal, dat volgend jaar in Brazilië wordt gehouden. In Nederland wordt hard gewerkt aan iets anders: de voetbalhit!
Dikdakkers (= Anton Geerts en Hans Voogd) hebben daar echter niet veel moeite voor hebben doen, want het nummer is een bewerking van 'Rio' van Maywood (#3 in 1981). Ze hoefden dus alleen nog maar een (pakkende) Nederlandse tekst te schrijven. En slim als ze zijn, hebben ze het vrij algemeen gehouden en kan het liedje jaren mee. Dus in 2016 kunnen ze het zo weer uitbrengen, als de Olympische Zomerspelen in Brazilië worden gehouden!

coverhits

Dikdakkers zijn niet de eerste die aan de haal gaan met ‘Rio’ van Maywood. Het nummer is al twee keer eerder een hit geweest. De allereerste coverhit (ook in het Nederlands) was van het duo de Nostaalgies (#33 in 2009). Drie later nam Inch (#53) een Engelstalige cover op. Inch  had twee jaar daarvoor nog onder haar eigen naam, Inge Peters, samen met Alie de Vries (Alice) op de bühne gestaan als Maywood (2.0). Alice was de ene helft van Maywood, zus Doetie (Caren)  de andere helft. Beide kunnen al jaren niet meer door eenzelfde deur.

Naast ‘Rio’ is nog een ander nummer van Maywood gecoverd: ‘Kom in mijn armen’ door Frank Verkooyen (#77 in 2010). De dames kwamen er 1989 mee tot #33. Het jaar daarop deden ze met 'Ik wil alles met je delen' mee aan het Eurovisie Songfestival en werden vijftiende. Het zou hun laatste hit worden, dat niet hoger kwam dan de 42e plaats.