vrijdag 29 juni 2012

Hitflits: eerste #1-album voor Linkin park; ‘Echte vrienden’ pakken platina

Twee keer zaten ze er heel dichtbij, met ‘Meteora’ in 2003 en met ‘Minutes to midnight in 2007, beide #2. Maar een #1-notering zat er nog niet in. Tot deze week, want ‘Living things’, het vijfde studioalbum van Linkin park komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album, wederom geproduceerd door zanger Mike Shinoda en producer Rick Rubin, is de opvolger van ‘A thousand suns’ uit 2010 dat tot #7 kwam.

Als het album van Linkin park er niet was geweest, had ‘Op volle kracht’ de #1-positie behouden, want dat staat op #2 en verkoopt ruim bijna 40% minder dan de #1. Maar het heeft niet zo mogen zijn en dus moet Jannes weer genoegen nemen met één week op #1, voor de vijfde keer inmiddels.

In tegenstelling tot Linkin park, weet Maroon 5 een eerdere prestatie net niet te verbeteren. Het nieuwe album ‘Overexposed’ komt binnen op de derde plaats. Hun vorige drie albums stonden op #2 (‘Songs about Jane’, in 2004), #4 (‘It won’t be soon before long’, in 2007) en #8 (‘Hand all over’, in 2010). De heren hebben hun neergaande spiraal van albumnoteringen met ‘Overexposed’ dus weten te doorbreken.

De overige eersteweeks noteringen:
#21 Joe Jackon: The duke
#32 R.Kelly: Write me back
#56 Offspring: Days go by
#57 Flo rida: Wild ones
#78 Benjamin Herman: Deal [NL]
#82 Daniel Barenbom: Beethoven for all – music of power, passion & beauty. Pianist/dirigent uit Buenos Aires, Argentinië

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft ‘Sign no more’ van Mumford & sons wederom de lijst aanvoeren. Het album staat nu vier weken bovenaan, maar voelt inmiddels de adem van Adele in de nek, want haar album ‘19’ verkleint de afstand van 18 naar 10%.

De twee optredens van Pearl jam in het Ziggo Dome in Amsterdam, afgelopen dinsdag en woensdag, laten z’n sporen na. Twee albums van de groep gaan op herhaling: ‘Ten’ (op #4) en ‘Rearviewmirror’ (op #8) en er komt eentje binnen: ‘Backspacer’ (op #38). Daarnaast stijgt ‘Into the wild – original soudtrack van zanger Eddie Vedder, van 10 naar #3. In de ‘normale albumlijst’ gaat ‘PJ20’ van de groep zelf op herhaling op #100.

Ook nog vermeldenswaard is de binnenkomst van ‘This is it’ van Michael Jackson op #45. Afgelopen dinsdag was het drie jaar geleden dat the King of Pop overleed en zond RTL8 de gelijknamige documentaire uit over de voorbereidingen en repetities van de geplande ‘comeback’ van Michael Jackson.

Vorige week pakten ze op de laatste dag de eerste plaats en deze week doen ze het weer! ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling is opnieuw het bestverkochte liedje in Nederland en blijft de #1 in de Single Top 100, nu voor de vierde week.

platina vrienden

Nog geen drie weken geleden ontvingen ze een gouden plak voor 10.000 verkochte exemplaren. De afgelopen week werd het nummer platina en ontvingen ze in de tv-uitzending van ‘VI Oranje’ van afgelopen maandag, een platina exemplaar voor de verkoop van meer dan 20.000 stuks!
En het einde is nog niet inzicht: in het programma zongen de twee hun nummer en de dag daarop stonden ze op de bühne in Goes tijdens het TROS Muziekfeest op het plein. Beide optredens hebben er voor gezorgd dat ‘Echter vrienden’ #1 blijft en Gusttavo Lima met ‘Balada’ het weer niet gered heeft en wederom met een tweede plaats genoegen moet nemen. Wellicht volgende week?

Aanstaande zondag is de finale van het EK-voetbal tussen Italië en Spanje. De EK-hits zijn op twee na (‘We are here to make some noise’ van Armin van Buuren op #52 en ‘Helden’ van Wilfred Genee, Johan Derksen & Edwin Evers op #79) verdwenen. Met als gevolg een stortvloed aan eersteweeks noteringen! Hier komen ze alle 17:
#9 Yellow claw feat. Shaak & Mr. Polska: Krokobil [NL]
#12 Miss Montreal: Wonderfull days (live @ Mattie & Wietze, Q-music) [NL]
#25 Major Lazer: Get free
#33 Muse: Survival (Megahit de komende week)
#42 Shary-An: Never played the bass [NL]
#51 Chris Hordijk: Jump from a waterfall [NL]
#55 Maroon 5: One more night
#68 the Champ feat. MC F: Give it up for Feijenoord [NL]
#69 Byentl: Best dress [NL]
#83 K3: Waar zijn die engeltjes
#85 Ronnie Ruysdael: Komkommerbij [NL]
#87 Alanis Morissette: Guardian
#91 the Gaslight anthem: 45
#93 DJ Silence: Que passa [NL]
#94 Mr. Polska feat. Ronnie: Soldaatje [NL]
#97 I’m sexy and I know it: Sexy and I know it
#100 Alex Gaudino: Chinatown

In de nieuwe Megaman, die na het weekend verschijnt, lees je weer alles over deze stroom aan nieuwe hits. Dan gaan we ook in op reacties over de hits van Byentl.

maandag 25 juni 2012

Megaman bij week 25 – 23 juni 2012

Welkom bij de Megaman, waarin de ‘Echte vrienden’ terug zijn op #1, Byentl kritiek zat is, Yes-R naar het buitenland wil, Anouk haar achtergrondzangeres naar voren schuift en het officiële EK-lied nog net scoort. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

zondag 24 juni 2012

Echte vrienden terug op #1 dankzij cd-single

Jan Smit & Gerard Joling: Echte vrienden (1) *** terug op #1 / derde week op #1 ***

Vorige week pikte René Froger met ‘Samen’ even de eerste plaats af van Jan Smit & Gerard Joling. Want tegen het geweld van EK-hits waren ook de ‘Echte vrienden’ niet opgewassen. Dat EK-geweld is voorbij, ‘Samen’ zakt naar de 42e plaats, en dus pakt het duo de eerste plaats weer terug en staat daar inmiddels voor de derde week.
Toch verraste het ons dat ‘Echte vrienden’ terugstijgt naar de eerste plaats. De vele instores/signeersessies die de twee deden, waardoor het liedje in eerste instantie #1 kwam, zijn al lang verleden tijd. Dus zijn we op zoek gegaan naar een verklaring en denken die gevonden te hebben. Deze is tweeërlei.

koffie-actie

In de eerste plaats liep op de site van Gerard Joling, de ‘op de koffie-download-actie’. De actie liep aanvankelijk vrijdag 15 juni af, maar werd twee dagen verlengd tot en met vorige week zondag, 17 juni. De actie hield in dat als je het nummer downloadde, je daarmee kans maakte op een kopje koffie met Joling en Smit. En welke fan wil dat nou niet?. Er werd nog even het volgende bijgezegd: ‘Je mag zo vaak mee doen als je wilt, alleen niet meer dan 2 downloads per dag!’

De tweede verklaring is het TROS Muziekfeest op het plein in Sittard, vorige week dinsdag, 19 juni , waar de twee vrienden hun hit brachten. Wij weten niet of de cd-single daar ook te koop was, maar het optreden zal vast gezorgd hebben voor meer downloads.

cd-single

Aangezien ‘Balada’ van Gusttavo Lima de afgelopen week het meest is gedownload, is het wederom de fysieke cd-single van ‘Echte vrienden’ die voor de #1-positie zorgt. Toch ergens een signeersessie?

Byentl is kritiek zat

Byentl: Already gone (37) *** hoogste eersteweeks ***

Natuurlijk, ook van deze notering zal Byentl weer beschuldigd worden, dat deze gekocht zou zijn. Haar nummers hoor je immers nergens op de landelijke radiostations? Sinds ‘No one but you’, nog als B-yentl, dat 67 weken stond genoteerd, en de twaalf noteringen die daarop volgden (alleen in de Single Top 100), weet ze niet beter.

geheime sponsor?

Stel dat het waar was, dan zou dat betekenen dat er iemand of iets een hoop geld overheeft voor haar carrière. Hoeveel minimaal, tonen we aan door de volgende berekening: Tel alle weken van haar hits bij elkaar (207) en vermenigvuldig deze met een gemiddelde van 100 downloads per week (nodig om een notering in de Single Top 100 te krijgen, waar airplay niet meetelt). Dat aantal, 20.700, vermenigvuldig je dan met de gemiddelde prijs van 1 download, voor het gemak afgerond op € 1,--. Totaal krijg je dan € 20.700,-- en dat zou dus ‘uit eigen zak’ zijn betaald? Zeg nou zelf, is dat niet een beetje vergezocht?

Schijnbaar is Byentl alle kritiek zat, want het is niet mogelijk om een reactie toe te voegen aan de videoclip van ‘Aready gone’ op YouTube. Haar goed recht, maar daarmee vergroot ze juist wel de kritiek. Zie je wel! Beter is het, de confrontatie aan te gaan en aan te tonen dat er een andere waarheid is.
‘Already gone’ is de veertiende notering voor Byentl en wederom is het nummer enthousiast ontvangen, dus wat dat betreft zit het wel goed. Het nummer is ook weer geproduceerd door het team van Future presidents. De backing vocals zijn van Tarif Heljanan, Channah Hewitt en Shizen Wong. Heljanan was ook al te horen op ‘Maniac in love’ (#7 in 2011).

Y.S. werkt liever zelf voor zijn geld

Y.S.: Uhh uhh (48)

In één dag zomaar 30.000 volgers er bij die allemaal een petje en/of sweater dragen, downloads die gekocht zouden zijn. Het zijn maar een paar geruchten rond het nieuwe hiphoptalent, de 20-jarige Y.S. uit Nijmegen. Of het nou waar is of niet, dat maakt niets meer uit, want elk gerucht genereert publiciteit en dat komt altijd van pas!jackpot

Wat in ieder geval wel waar is, is dat zijn ouders in 2008 de jackpot wonnen, dus geld is er in overvloed. Y.S. zegt dat hij daar niets mee te maken heeft, hij zou niet eens weten wat zij voor hem kunnen betekenen. Hij verdient zijn geld het liefste zelf. Dat geld stroomt nu langzaam binnen, nu ‘Uhh uhh’ een hit wordt. Het nummer is al meer dan een jaar oud en werd in mei 2011 geproduceerd door Big2, Twan van Steenhoven van the Opposites. De beats zijn van een Marokkaanse dj.

teruggetrokken

De release liet echter op zich wachten, want Y.S. had nog geen platencontract. Sinds kort zit hij bij Wallboomers, dat in het najaar zijn album uitbrengt. Daarop zullen ook bijdragen van onder anderen James (van de Fakkelbrigade), Fotosynthese en Salah Edin komen. Het album zal geproduceerd worden door Soundseduction, Broadway Beatz en Big2. Eerder dit jaar trok Y.S. zich terug voor ‘de Grote Prijs van Nederland’. “Ik wilde meer publiciteit, maar dat heb ik inmiddels niet meer nodig.”

San cisco zingt luchtig over mislukte relatie

San cisco: Awkward (74)

Iedere vrijdagmiddag, zo rond half vijf is het weer spannend welk nummer de 3FM dj’s twee dagen daarvoor hebben gekozen tot hun Megahit. Tot veler verrassing was dat vorige week het nummer ‘Awkward’ van San Cisco. Het nummer, een favoriet van Frank Danen en Michiel Veenstra, ligt lekker in het gehoor en dat is meer mensen opgevallen, want het komt binnen op #74. De komende week is ‘45’ van the Gaslight anthem Megahit en zal het aanmerkelijk moeilijker krijgen!

San Cisco is een kwartet, afkomstig uit Fremantle in West-Australië. De vier bandleden, Jordi Davieson (gitaar, zang, keyboards), Josh Biondillo (gitaar, zang, keyboards en synthesizer, Nick Gardner (basgitaar) en Scarlett Stevens (drums en zang), kennen elkaar van dezelfde school in Fremantle. Davieson en Stevens kennen elkaar al sinds hun kindertijd. Beiden maakten deel uit van de rockgroepen the Real life animators en the Flairz.
Eind 2009 begonnen Davieson, Stevens en Biondillo samen muziek te maken, waarna Gardner zich bij het drietal voegde. Ze noemden zich eerst nog King George, maar veranderden dit, na reacties van vrienden en fans, in San Cisco. Een jaar later nam de groep de EP ‘Golden revolver’ op, waarvan het titelnummer veel gedraaid werd op de Australische radio. Het gevolg: veel optredens op diverse festivals en eind 2011 een platencontract. Na Oostenrijk (#32 in februari van dit jaar), is Nederland het tweede land buiten Australië, waar ‘Awkward’, dat ‘een heen-en-weer gesprek over een mislukte relatie’ betekent, een hit is.

Yes-R wil naar het buitenland

Nils van Zandt feat. Yes-R: Dirty minds (76)

Yes-R wil zich focussen op een internationale carrière met dansnummers en dan moet je niet aankomen met Nederlandstalige rap. Dus stapt hij over op de Engelse taal en met ‘Dirty minds’ van Nils van Zandt, probeert hij het eerst in eigen land. Het levert Niels van de Zande, echte naam van Nils van Zandt, zijn zesde notering op, Yesser Roshdy (Yes-R) schrijft met ‘Dirty minds’ zijn 21e notering bij. Beide worden ook nog geholpen door de Amerikaanse zanger/gitarist Monty Wells, die de backingvocals op ‘Dirty minds’ doet. Helaas levert het hem geen hit op, want hij wordt nergens genoemd!

Aanleiding voor Yes-R om het ook in het Engels te proberen, zijn de aanvragen van dj’s die hem bellen om mee te werken aan hun tracks. Dat vind hij een hele eer en geeft ook een stukje waardering.

Met ‘Dirty minds’ scoort Yes-R voor het eerst een Engelstalige hit. ‘What a wonderful world’ (#7 in 2011), dat hij opnam met Dean Saunders, is weliswaar een Engelstalig nummer, maar de rap van Yes-R was in het Nederlands. Overigens is Yes-R (nog) niet geheel verloren voor de Nederlandse taal, want vóór zijn grote buitenlandse avontuur, brengt hij eerst nog een Nederlands rap-album uit.

Berget Lewis weet precies wie ze is en wat ze wil

Berget Lewis: Zwart wit (80)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Morrison (op #81 met ‘What we do best’) en Berget Lewis (met ‘Zwart wit’ op #80)? Antwoord: beide zangeressen zijn achtergrondzangeres en te horen op het album ‘To get her together’ van Anouk.

Berget Lewis (Amsterdam, 24 oktober 1971) is al jaren één van de beste (achtergrond)zangeressen die ons land rijk is. In 1998 richtte ze ‘The Berget Lewis gospel train’ op en tourde daarmee door het land. Ze zong mee op platen (en tijdens concerten) van Total touch, de Dijk, Candy Dulfer, Ruth Jacott, the Golden earring, Karin Bloemen en Anouk. Met ‘Let’s give it a try’ deed ze in 2003, samen met Simon Linnenbank, als Lewis & Simon mee aan het Nationaal Songfestival, maar kwam niet door de voorronden.

solo

Sinds 2003 richt ze zich op een solocarrière en scoorde drie hitjes. In 2007 won ze samen met Edwin Evers, het duettenprogramma ‘Just the two of us’ en verscheen haar album ‘Finally’. Afgelopen jaar stond ze in de theaters met ‘Zoals ik ben’ en het komende seizoen met ‘Blooming’. Daarin zal Lewis vertellen (en naar we hopen ook zingen) over de keuzes die ze heeft moeten maken om weer te kunnen bloeien en daarom weet zij nu precies wie ze is en wat ze wil. Op 20 juli trouwt Lewis met haar vriend en decorbouwer Sebastiaan van Rooijen.

winnares

Afgelopen woensdag, 20 juni 2012, werd ze uitgeroepen tot winnares van het programma ‘De beste zangers van Nederland’, waarin de deelnemers, Nikki, Gerard Joling, Yes-R, Peter Beense, Freek Bartels en Ruth Jacott, nummers zingen van andere Nederlandse artiesten. Het winnende liedje is ‘Zwart wit’ waarmee ze nu haar eerste eigen hit scoort, de andere drie waren met anderen.

protest

Zwart wit’ was de grootste hit voor Frank Boeijen en zijn groep (#3 in 1983). Boeijen schreef het nummer naar aanleiding van de dood van de 15-jarige Kerwin Duinmeijer. Duinmeijer werd op 20 augustus 1983, na een woordenwisseling neergestoken door de 1-jaar oudere Nico Bodermeijer, één van de twee skinheads die hij tegenkwam toen hij samen met zijn vrienden uit een snackbar kwam. Het nummer is een protest tegen deze racistische moord. Bodemeijer kwam begin 1988 vervroegd vrij. Vanwege het nummer is Frank Boeijen meerdere malen met de dood bedreigd door Bodemeijer en kreeg hij tijdelijk politiebescherming. In Diemen werd een straat naar Duinmeijer vernoemd, die later hernoemd werd naar Kerwin Lucasstraat, naar de officiële naam van Duinmeijer. Bodemeijer pleegde in 2002 zelfmoord.

covers

In korte tijd scoort weer een nummer van Frank Boeijen in een andere versie. In mei was dat zijn ‘Zeg me dat het niet zo is’ uit 1990, dat opnieuw een hit werd in de uitvoering van Edsilia Rombley. En ook dat nummer scoorde dankzij een tv-programma, ‘Vrienden van Amstel zingen kroonjuwelen’. De allereerste keer dat een liedje van Boeijen werd gecoverd was in 1994: ‘De verzoening’, door Liesbeth List, waarop Boeijen zelf ook op te horen is. Acht jaar daarvoor, in 1986, had hij het nummer zelf opgenomen.

Anouk schuift achtergrondzangeres naar voren

Morrison: What we do best (81)

Lange tijd moest Anouk het geheim houden: haar ontdekking, een nieuwe zangeres. Op vrijdag 15 juni kon ze er eindelijk over praten en haar nieuwe protegé presenteren: Morrison met het nummer ‘What we do best’. Het nummer, geschreven door Anouk en mede door haar geproduceerd, is uitgebracht op haar eigen platenlabel Goldilox.
Morrison is Sandra Bierman, die werkte als nagelstyliste in een Amsterdamse salon, waar Anouk geregeld kwam. De eigenaresse van de salon tipte Anouk op het nieuwe talent, die volgens haar echt kon zingen. Anouk ging eens luisteren, zag enkele filmpjes van haar, kwam tot dezelfde conclusie en nam haar onder haar hoede. Het eerste wapenfeit van Bierman is niet de single ‘What we do best’, maar als één van de achtergrondzangeressen op het album ‘To get her together’ van Anouk dat in mei 2011 verscheen.

Voordat Bierman door Anouk werd gescout, zong ze al een tijdje, maar had ze daar nog niets serieus mee ondernomen. Ze doorliep het Coornhert Lyceum in Haarlem, waar ze actief was in toneel, schilderen en muziek. Op 9 juni 2004 vond het Haarlems Interscholair Toernooi (HIT) plaats, een wedstrijd tussen Haarlemse scholen op het gebied van muziek, beeldende kunst, literatuur, cabaret, toneel, dans en mode. Bierman was toen zangeres van de band van Predrag Petrovic, een docent.

De band voerde een bewerking uit van een oud volkslied van de componist Djurdevdan en won daarmee de HITprijs. De jury over Bierman, toen ze een jaar of 18 was: ‘De zangeres draagt een groot deel van de vertolking. Ze kan heel goed een melancholieke sfeer van heimwee over brengen en weet waar de tekst over gaat. Sandra Bierman heeft een volwassen stem.’

gunnen

Inmiddels zijn we acht jaar verder en gaat Bierman door het leven als Morrison, een artiestennaam die ze zelf koos. Ze kent de muziek van Anouk wel, maar heeft geen enkele cd van haar in huis. Samenwerken met Anouk vond ze leuk, omdat Anouk altijd vrolijk is en makkelijk om mee te werken. Iets wat Trijntje Oosterhuis onlangs ook al verklaarde nadat Anouk haar album ‘Wrecks we adore’ had geproduceerd. Anouk over de samenwerking met Morrison: “Je wilt het beste er uit halen, maar niet ten koste van de persoon. Ik vind haar zo leuk, ik gun het haar.”

R.i.o. heeft weer een nieuwe zanger en covert Vengaboys hit

R.i.o. feat. Nicco: Party shaker (83)

Op de twee voorlaatste hits was het de Amerikaanse zanger ‘U-Jean’ Hutson, die de leadzang voor zijn rekening nam. U-Jean is schijnbaar bedankt, want op ‘Partyshaker’ maakt Nicco zijn entree. Wie wel is opgestapt, is de Britse zanger Neal Antone Dyer, beter bekend als Tony T., die vijf jaar lang het gezicht van R.i.o. was en acht hits inzong. In maart stapte Dyer uit het project om een solocarrière op te starten; zijn eerste single heet ‘Way to R.i.o.’.

De nieuwe (vaste?) zanger bij R.i.o. is Nicco en die moet er voor zorgen dat ‘Party shaker’ een grote hit wordt. Hij zingt het nummer niet alleen, maar heeft het ook meegeschreven, samen met Yann Peifer en Manuel Reuter, de harde kern van R.i.o. Dus bij hen moet je zijn, als je vindt dat ‘Party shaker’ wel heel veel weg heeft van ‘We like to party! (The Vengabus)’ (#2 in 1998) van de Vengaboys. Zouden DJ Delmundo (Wessel van Diepen) en DJ Danski (Dennis van der Driesschen), die achter de hits van de Vengaboys zaten, dat wel weten???

Eigenlijk heet Nicco, Nick Constantine Maniatty, maar daarmee scoor je geen hits. Geboren in St. John op de Amerikaanse Virgin islands, groeide hij op met reggaemuziek. Via MySpace kwam hij in aanraking met de elektronische dansmuziek in Europa. Na samen te hebben gewerkt met het Oostenrijkse producerstrio Darius & Finlay, bracht hij in 2011 zijn eerste single uit: ‘Downpour’. In mei van dit jaar nam Nicco met R.i.o. het nummer ‘Party shaker’ op.

Only seven left wil ‘Higher’

Only seven left: Higher (87)

‘Higher’ is pas de tweede notering voor Only seven left, de band uit Hilversum en omstreken. ‘Love will lighten the dark’ stond in maart twee weken genoteerd met als hoogste notering #82. Beide nummers staan op het tweede album ‘Anywhere from here’, dat in april verscheen en een weekje op #20 stond. Hun eerste album, ‘It was all a dream’, bereikte in 2010 de 35e plaats, dus er zit vooruitgang in. Dat is misschien wel te danken aan Bjørgen van Essen, sinds 5 november 2011 de nieuwe zanger, opvolger van Bart van Dalen, die de band in augustus 2011 had verlaten. Aanstaande zaterdag, 30 juni 2012, is Only seven left te gast in het TROS Muziekcafé, ’s middags van 4 – 6 uur op Radio 2.

Keane doet het stukken beter op cd

Keane: Sovereign light café (88)

Met het album ‘Strangeland’ haalde de Britse groep Keane in mei haar tweede #1-notering binnen. Maar qua singlehits blijven ze daar ver bij achter. De grootste is ‘Bedshaped’, dat in 2004 de 13e plaats bereikte, ‘Somewhere only we know’, waarmee de groep in dat jaar debuteerde, bereikte de 15e plaats. Dus waar blijft hun eerste top 10-notering?

Arjon gaat voor de populairste partyzanger van 2012

Arjon: Schudden (90)

Bijna een jaar geleden scoorde Arjon Oostrum een #10-hit met ‘Zakka zakka’ feat. Willem de Wijs & Feest DJ Bas. Voor het nummer ontving hij de award voor ‘beste partysingle 2011’ en voor zijn act de award voor ‘meest belovende en populairste opkomende partyzanger van 2011’.

Dit jaar gaat Arjon op voor ‘de populairste partyzanger 2012’. Wellicht dat het hem lukt als ‘Schudden’ een grote hit wordt. Op het nummer wordt hij bijgestaan door DJ Nelis, die daar echter geen credit voor krijgt, want hij wordt niet genoemd op het hoesje! Met ‘Schudden’ zou Arjon wel eens zijn tweede top 10-hit kunnen scoren, mits het ook nog een beetje zomert in Nederland!

EK voetbalhits 2012 (8) *** slot ***

De afgelopen zeven weken hebben we EK-hits zien komen en zien gaan. Deze week is de laatste aflevering en maken we de muzikale balans op. In totaal leverde dit EK 16 hits op, evenveel als vier jaar geleden. Ook dit jaar leverde het EK een #1-hit op: ‘Samen’ van René Froger, deze week gezakt naar #42.
Dat valt nog mee, want ‘Viva Hollandia (EK-versie)’ van Wolter Kroes, ging in 2008 harder onderuit, van #1 naar #52. Dat was echter pas twee weken nadat Oranje was uitgeschakeld in de kwartfinales. In de eerste week, bleef het nummer van Wolter Kroes zelfs nog #1.Toen konden we zelfs na de uitschakeling nog EK-nummers aanhoren, nu niet meer, met alleen maar nederlagen. ‘Samen’ van René Froger, gezakt naar #42, mag zich nu scharen in het rijtje grootste zakkers vanaf #1, dat wordt aangevoerd door P3 met ‘P.o.w.N.e.d.!’, dat op 4 april 2009 naar #74 zakte.

En hoe staat het met de andere EK-hits van dit jaar? Van de 14 nummers vorige week, voor de uitschakeling van het Nederlands Elftal, blijven deze week de volgende 6 over:
#15 (6) Edwin Evers, Johan Derksen & Wilfrd Genee: Helden
#27 (28) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#35 (14) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#42 (1) René Froger: Samen
#45 (4) Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)
#84 (11) René Schuurmans feat. Factor 12: Oranje de kleur van ons hart

Van de overigen kwamen we er nog 2 tegen in de Bubbling Under:
#106 (93) Danny Vera: Orange glow
#109 (24) Tim Leon: Oranje kampioen

zever

Dat betekent dus dat ‘Oranje springt’ van de Gebroeders Ko volledig verdwenen is vanaf #9 en daarmee de grootste zever vanuit de top 10 is.

Naast de nationale EK-liedjes is er dit jaar ook weer een officieel nummer: ‘Endless summer’ van Oceana, waar we het nu over gaan hebben.

Officiële EK-lied scoort nog net

Oceana: Endless summer – der offizielle Song zur UEFA Euro 2012 - (93)

Ruim een week voordat het EK-2012 ten einde komt (op zondag 1 juli is de finale), komt ‘Endless summer’, het officiële door de UEFA (de Europese voetbalbond) gekozen nummer voor het EK-2012, nog even binnen op #93. In tegenstelling tot eerdere EK-nummers (Enrique Iglesias met ‘Can you hear me?’ in 2008, Nelly Furtado met ‘Força’ in 2004), waarvoor bekende artiesten werden gevraagd, is Oceana Mahlmann (Wedel, bij Hamburg, Duitsland, 23 januari 1982), voor de meesten vrij onbekend.

bekend in Polen

Toch koos de UEFA op vrijdag 2 december 2011 voor Oceana, want in 2009 scoorde zij, zowel in Polen als in de Ukraïne, de landen waar dit jaar het EK-voetbal wordt gehouden, een grote hit met ‘Cry cry’. Bovendien won ze in dat jaar de publieksprijs op het Poolse SOPOT festival en deed ze mee aan de Poolse versie van ‘Dancing with the stars’, waar ze vijfde eindigde. Dus in Polen zou ‘Endless summer’ het vast goed doen. Tenminste, als je daaronder een #1-positie in de airplay top 75 rekent. Vreemd genoeg scoorde het nummer tot nu toe wel goed in Italië (#2), Zwitserland (#9) en in eigen land, Duitsland (#5). In de hitparade van de Ukraïne kwam het niet verder dan de 26e plaats.

Oceana kreeg de muziek al op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten, want haar vader is een Duits-Amerikaanse dj uit Boston. Sinds haar vijfde danst ze en als teenager ontving ze een beurs voor de studie muziek. Ze deed de choreografe van de groep ‘Seeed’, waar Peter Fox (‘Haus am See’) één van de zangers was en met hem nam ze ook een aantal nummers op. Daarnaast zong ze in de musical ‘Aïda’.

Haar muziekcarrière begon in 2008 met een optreden op de muziekbeurs ‘Popkomm’, waarna een jaar later de dubbelcd ‘Love supply’ verscheen. Op ‘My house’, haar nieuwste album, doet saxofonist Maceo Parker mee, met wie ze ook heeft opgetreden. Naast zingen was ze als actrice te zien in de film ‘Jerry Cotton’ en presenteerde ze een tv-programma.

Jason Mraz vroeg toestemming voor nummer

Jason Mraz: The freedom song (94)

Het is de eerste keer dat Mraz een hit scoort met een nummer van iemand anders, want ‘The freedom song’ is geen eigen nummer, maar in 2005 geschreven door de Amerikaanse zanger Luc Reynaud. Hij schreef het nummer kort nadat de orkaan Katrina haar vernietigend spoor had nagelaten in Lousiana, New Orleans met 1836 doden en meer dan $81 miljard schade. Reynaud deed destijds vrijwilligerswerk en nam ‘The freedom song’ op met een groepje ontheemde kinderen.

In 2007 begon Reynaud de band Luc & the Lovingtons en twee jaar later nam hij met hen het album ‘Feel the warmth’ op, met daarop ‘The freedom song’. Begin 2010 stond Reynaud het nummer af aan Harmonic Humanity, een organisatie van musici die geld inzamelt voor ontheemden. Het nummer van Reynaud kwam terecht op de cd ‘Harmonic humanity vol. 1’ en bracht $ 9000,-- op voor het goede doel.

toestemming

Toen Mraz het nummer hoorde, benaderde hij Reynaud via MySpace, en liet hem weten het één van de meest inspirerende nummers te vinden die hij in lange tijd had gehoord. Ook vroeg hij toestemming The freedom song op te nemen en er zo een grote hit van te maken, met het doel nog meer geld in te zamelen voor Harmonic Humanity. Reynad vond dat een geweldig idee, gaf de toestemming, waarna Mraz het nummer live begon te spelen en opnam voor zijn album ‘Love is a four letter word’.
In 2010 deed Mraz een korte tournee met Luc & the Lovingtons en stond een aantal keren op het podium om samen ‘The freedom song’ te doen, Op 22 november aanstaande, geeft Mraz een concert (zonder Luc & the Lovingtons) in het Ziggo Dome in Amsterdam.

Cheryl zingt nummer bestemd voor Rita Ora

Cheryl: Call my name (100)

In de Britse hitparade kwam ‘Call my name’ van Cheryl (voormalig zangeres van Girls aloud) vorige week binnen op de eerste plaats (verkoop: 152.101 exemplaren), bij ons start ze helemaal onderaan: op #100 (verkoop zo’n 50 stuks).

Op haar vorige hits, ‘Fight for this love’ (#5) en ‘3 words’ feat. Will.i.am (#32), beide in 2010, maakte ze nog gebruik van de achternaam van haar man Ashley Cole. Toen ze in datzelfde jaar van hem scheidde, liet ze nog weten van plan te zijn, zijn naam te houden, want anders zou het lijken alsof ze zich zou schamen voor haar huwelijk. Uiteindelijk heeft ze toch anders besloten en gaat nu – althans als artiest – door het leven als Cheryl.

niet voor Cheryl

‘Call my name’ is geschreven en geproduceerd door landgenoot Calvin Harris, waarmee Cheryl muzikaal een andere weg inslaat als op eerdere nummers. Hij is tevens één van de producers van ‘A million nights’, haar derde soloalbum dat deze week in eigen land binnenkomt op de eerste plaats. Aan het album werd ook meegewerkt door onder anderen Will.i.am (‘Craziest things’) en Lana del Ray (‘Ghetto baby’). Hoewel Harris het ten stelligst ontkent, zou ‘Call my name’ in eerste instantie voor Rita Ora bestemd zijn. Ora sloeg het nummer af, omdat het niet haar stijl zou zijn.