zondag 24 juni 2012

EK voetbalhits 2012 (8) *** slot ***

De afgelopen zeven weken hebben we EK-hits zien komen en zien gaan. Deze week is de laatste aflevering en maken we de muzikale balans op. In totaal leverde dit EK 16 hits op, evenveel als vier jaar geleden. Ook dit jaar leverde het EK een #1-hit op: ‘Samen’ van René Froger, deze week gezakt naar #42.
Dat valt nog mee, want ‘Viva Hollandia (EK-versie)’ van Wolter Kroes, ging in 2008 harder onderuit, van #1 naar #52. Dat was echter pas twee weken nadat Oranje was uitgeschakeld in de kwartfinales. In de eerste week, bleef het nummer van Wolter Kroes zelfs nog #1.Toen konden we zelfs na de uitschakeling nog EK-nummers aanhoren, nu niet meer, met alleen maar nederlagen. ‘Samen’ van René Froger, gezakt naar #42, mag zich nu scharen in het rijtje grootste zakkers vanaf #1, dat wordt aangevoerd door P3 met ‘P.o.w.N.e.d.!’, dat op 4 april 2009 naar #74 zakte.

En hoe staat het met de andere EK-hits van dit jaar? Van de 14 nummers vorige week, voor de uitschakeling van het Nederlands Elftal, blijven deze week de volgende 6 over:
#15 (6) Edwin Evers, Johan Derksen & Wilfrd Genee: Helden
#27 (28) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#35 (14) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#42 (1) René Froger: Samen
#45 (4) Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)
#84 (11) René Schuurmans feat. Factor 12: Oranje de kleur van ons hart

Van de overigen kwamen we er nog 2 tegen in de Bubbling Under:
#106 (93) Danny Vera: Orange glow
#109 (24) Tim Leon: Oranje kampioen

zever

Dat betekent dus dat ‘Oranje springt’ van de Gebroeders Ko volledig verdwenen is vanaf #9 en daarmee de grootste zever vanuit de top 10 is.

Naast de nationale EK-liedjes is er dit jaar ook weer een officieel nummer: ‘Endless summer’ van Oceana, waar we het nu over gaan hebben.

Officiële EK-lied scoort nog net

Oceana: Endless summer – der offizielle Song zur UEFA Euro 2012 - (93)

Ruim een week voordat het EK-2012 ten einde komt (op zondag 1 juli is de finale), komt ‘Endless summer’, het officiële door de UEFA (de Europese voetbalbond) gekozen nummer voor het EK-2012, nog even binnen op #93. In tegenstelling tot eerdere EK-nummers (Enrique Iglesias met ‘Can you hear me?’ in 2008, Nelly Furtado met ‘Força’ in 2004), waarvoor bekende artiesten werden gevraagd, is Oceana Mahlmann (Wedel, bij Hamburg, Duitsland, 23 januari 1982), voor de meesten vrij onbekend.

bekend in Polen

Toch koos de UEFA op vrijdag 2 december 2011 voor Oceana, want in 2009 scoorde zij, zowel in Polen als in de Ukraïne, de landen waar dit jaar het EK-voetbal wordt gehouden, een grote hit met ‘Cry cry’. Bovendien won ze in dat jaar de publieksprijs op het Poolse SOPOT festival en deed ze mee aan de Poolse versie van ‘Dancing with the stars’, waar ze vijfde eindigde. Dus in Polen zou ‘Endless summer’ het vast goed doen. Tenminste, als je daaronder een #1-positie in de airplay top 75 rekent. Vreemd genoeg scoorde het nummer tot nu toe wel goed in Italië (#2), Zwitserland (#9) en in eigen land, Duitsland (#5). In de hitparade van de Ukraïne kwam het niet verder dan de 26e plaats.

Oceana kreeg de muziek al op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten, want haar vader is een Duits-Amerikaanse dj uit Boston. Sinds haar vijfde danst ze en als teenager ontving ze een beurs voor de studie muziek. Ze deed de choreografe van de groep ‘Seeed’, waar Peter Fox (‘Haus am See’) één van de zangers was en met hem nam ze ook een aantal nummers op. Daarnaast zong ze in de musical ‘Aïda’.

Haar muziekcarrière begon in 2008 met een optreden op de muziekbeurs ‘Popkomm’, waarna een jaar later de dubbelcd ‘Love supply’ verscheen. Op ‘My house’, haar nieuwste album, doet saxofonist Maceo Parker mee, met wie ze ook heeft opgetreden. Naast zingen was ze als actrice te zien in de film ‘Jerry Cotton’ en presenteerde ze een tv-programma.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten