zondag 24 juni 2012

Berget Lewis weet precies wie ze is en wat ze wil

Berget Lewis: Zwart wit (80)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Morrison (op #81 met ‘What we do best’) en Berget Lewis (met ‘Zwart wit’ op #80)? Antwoord: beide zangeressen zijn achtergrondzangeres en te horen op het album ‘To get her together’ van Anouk.

Berget Lewis (Amsterdam, 24 oktober 1971) is al jaren één van de beste (achtergrond)zangeressen die ons land rijk is. In 1998 richtte ze ‘The Berget Lewis gospel train’ op en tourde daarmee door het land. Ze zong mee op platen (en tijdens concerten) van Total touch, de Dijk, Candy Dulfer, Ruth Jacott, the Golden earring, Karin Bloemen en Anouk. Met ‘Let’s give it a try’ deed ze in 2003, samen met Simon Linnenbank, als Lewis & Simon mee aan het Nationaal Songfestival, maar kwam niet door de voorronden.

solo

Sinds 2003 richt ze zich op een solocarrière en scoorde drie hitjes. In 2007 won ze samen met Edwin Evers, het duettenprogramma ‘Just the two of us’ en verscheen haar album ‘Finally’. Afgelopen jaar stond ze in de theaters met ‘Zoals ik ben’ en het komende seizoen met ‘Blooming’. Daarin zal Lewis vertellen (en naar we hopen ook zingen) over de keuzes die ze heeft moeten maken om weer te kunnen bloeien en daarom weet zij nu precies wie ze is en wat ze wil. Op 20 juli trouwt Lewis met haar vriend en decorbouwer Sebastiaan van Rooijen.

winnares

Afgelopen woensdag, 20 juni 2012, werd ze uitgeroepen tot winnares van het programma ‘De beste zangers van Nederland’, waarin de deelnemers, Nikki, Gerard Joling, Yes-R, Peter Beense, Freek Bartels en Ruth Jacott, nummers zingen van andere Nederlandse artiesten. Het winnende liedje is ‘Zwart wit’ waarmee ze nu haar eerste eigen hit scoort, de andere drie waren met anderen.

protest

Zwart wit’ was de grootste hit voor Frank Boeijen en zijn groep (#3 in 1983). Boeijen schreef het nummer naar aanleiding van de dood van de 15-jarige Kerwin Duinmeijer. Duinmeijer werd op 20 augustus 1983, na een woordenwisseling neergestoken door de 1-jaar oudere Nico Bodermeijer, één van de twee skinheads die hij tegenkwam toen hij samen met zijn vrienden uit een snackbar kwam. Het nummer is een protest tegen deze racistische moord. Bodemeijer kwam begin 1988 vervroegd vrij. Vanwege het nummer is Frank Boeijen meerdere malen met de dood bedreigd door Bodemeijer en kreeg hij tijdelijk politiebescherming. In Diemen werd een straat naar Duinmeijer vernoemd, die later hernoemd werd naar Kerwin Lucasstraat, naar de officiële naam van Duinmeijer. Bodemeijer pleegde in 2002 zelfmoord.

covers

In korte tijd scoort weer een nummer van Frank Boeijen in een andere versie. In mei was dat zijn ‘Zeg me dat het niet zo is’ uit 1990, dat opnieuw een hit werd in de uitvoering van Edsilia Rombley. En ook dat nummer scoorde dankzij een tv-programma, ‘Vrienden van Amstel zingen kroonjuwelen’. De allereerste keer dat een liedje van Boeijen werd gecoverd was in 1994: ‘De verzoening’, door Liesbeth List, waarop Boeijen zelf ook op te horen is. Acht jaar daarvoor, in 1986, had hij het nummer zelf opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten