vrijdag 3 december 2010

Hitflits: Ben Sauders bezorgt The voice of Holland eerste #1-hit

Vanavond, vrijdag 4 december, hoeft hij niet aan de bak. Maar vorige week wel en toen pakte Ben Saunders, dé grote favoriet van The voice of Holland, zowel het publiek als de jury in met zijn vertolking van de Harold Melvin & the Blue notes klassieker ‘If you don’t know me by now’. Direct na zijn optreden werd de track massaal gedownload, niet alleen op de vrijdag, maar de gehele week door, met als resultaat dat het nummer binnenkomt op de eerste plaats van de Single Top 100. Het overwicht op de #2 is ruim 66%, meer dan voldoende om er voor te zorgen dat Lange Frans & Thé Lau al na één week de #1-positie moeten verlaten met ‘Zing voor me’.

Door zijn optreden staat ook ‘I’m in love with a girl’, het nummer dat Ben in de eerste live show zong, drie weken geleden, opnieuw in de belangstelling en gaat daardoor op herhaling op #19. Dat geldt ook voor Lenny Keylard met ‘Could you be loved’ (op #32) en ‘Foolish games’ van Joan Franka (op #72). Uit de tweede live show is Kim de Boer de enige die scoort, haar uitvoering van ‘Cry me a river’ van Justin Timberlake komt binnen op #91.

Maar dan zijn we er nog niet wat The voice betreft. Esther Nijhove deed vorige week vrijdag ‘Stop’ van Sam Brown en komt binnen op #27. Jennifer Ewbank zong een heel aparte versie van de Kylie Minogue hit ‘Can’t get you out of my head’, wat haar een 49ste plaats oplevert. En tenslotte Johnny Rosenberg, die overtuigde met ‘Another day’ van Buckshot Lefonque en daardoor zijn eerste notering kan bijschrijven op #79.

Nog een link met The voice heeft de #3 van deze week. In de uitzending van afgelopen vrijdag trad Take that op met ‘The flood’. Het nummer ging vorige week op herhaling op #35 en boekt nu 32 plaatsen winst. Zo hoog heeft Take that niet meer gestaan sinds ‘Back for good’, dat in 1995 de tweede plaats bereikte. Dat nummer is toevalligerwijze de enige hit die ze tot nu toe in Frankrijk scoorden, #7 in 1995. De groep doet een promotietournee door Europa en zal er alles aan doen om ‘The flood’ ook daar (hoog) in de hitparade te krijgen.

Nick & Simon, coaches van onder anderen Jennifer Ewbank en Johnny Rosenberg, dreigen door The voice een beetje het onderspit te moeten delven. Hun nieuwe single ‘Vlinders’ komt slechts binnen op de vijfde plaats. Gewoontegetrouw staan er op de cd-single extra nummers en de videoclip van ‘Vlinders’.
Slim als ze zijn hebben ze ook nog het nummer ‘Santa’s party’ aan de single gekoppeld, dé kersthit van 2009, zodat ‘Vlinders’ nog wat langer mee kan. Sowieso zullen ze dat nummer op 14 oktober 2011 spelen, wanneer het duo de hoofdact is van de zesde editie van ‘Symphonica in Rosso’. Na twee keer Ahoy in Rotterdam te hebben gevuld, vonden ze het tijd voor een volgende stap in hun carrière.

Ondanks al het geweld van The voice of Holland, lukt het Adele om met ‘Rolling in the deep’ binnen te komen op de vierde plaats, waarbij het vast niet zal blijven! Het nummer is de voorloper van haar tweede album ‘21’ dat op 24 januari verschijnt.

Kerstnummers populairder dan Sinterklaas

Twee dagen voor Sinterklaas moeten we constateren dat de oogst aan Sinterklaashits dit jaar wel zeer mager is, slechts één. ‘Oh wat een feest!’ van Coole Piet Diego & Mary Poppins, en ook nog gezakt van 22 naar #60. ‘Zwarte P, witte L’ van Piet van Vliet is na twee weken uit de Single Top 100 gevallen. Vorig jaar was het ook huilen met de lamp scheef, want toen waren er op de verjaardag van de goedheiligman maar twee hits, waar (Coole Piet) Diego aan meewerkte: Sjon & Sjeffrie feat. Diego met‘De verdwenen pakjes’ (op #31) en Coole Piet Diego met ‘;De club van Sinterklaas (ooh oh heejoo)’ (op #78)

Over naar de kersthits, want nog voordat Sinterklaas het land uit is, staan er al vijf kerstnummers in de lijst. Vorige week kwamen er al twee binnen: ‘No X-mas without you’ van B-yentl & daughter (deze week gestegen van 69 naar #36) en ‘Vriendschap/Vrolijk Kerstfeest’ van Jan Leliveld (van 84 naar #62). Deze week komen daar drie bij. We noemden al ‘Santa’s party’ van Nick & Simon, gekoppeld aan ‘Vlinders’ op #5.

Daarnaast gaat ‘All I want for christmas is you’ van Mariah Carey, binnen op #95, voor de vijfde keer op herhaling. Twee weken geleden stond haar album ‘Merry christmas II you’, het vervolg op het album ‘Merry christmas’ uit 1994, een weekje op #52. Maar echt nieuw kerstrepertoire komt van Coldplay. Op basis van slechts twee downloaddagen, komt hun ‘Christmas lights’ binnen op de vijftiende plaats. Het nummer is de komende week de Megahit op 3FM, dus de kerst #1 komt er aan!

Het restant eerste weeks noteringen:
#10 DJ Tony Star: Two stars
#45 White lies: Bigger than us
#47 Bruno Mars: Grenade
#69 Peggy: Zonder jou
#93 Jan van Brusselband: Mannen van stavast
#96 Mohombi feat. Akon: Dirty situation
#99 Ke$ha: We r who we r

In de nieuwe Album Top 100 blijft ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato op de eerste plaats staan. Er waren al meer dan 100.000 stuks van uitgeleverd (goed voor 2x platina) en de afgelopen week kwamen daar nog zo’n 40.000 bij, waardoor het album bijna drievoudig platina is. Met de beide Klazen in het vooruitzicht, moet het lukken om ook die grens te passeren. Overigens gaat het hier wel om uitgeleverde exemplaren, dus Caro Emerald hoeft met meer dan 200.000 verkochte exemplaren van ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, zich (nog) geen zorgen te maken over het bestverkochte album van dit jaar.

Wel is Marco zijn gigantische voorsprong op de #2, nog steeds het album van Caro Emerald, afgenomen van 92% naar ruim 78%. Van 5 naar #3 stijgt ‘4’ van Nick & Simon en ook twee plaatsen winst boekt ‘Progress’ van Take that. Bij ons zal het moeilijk worden om de eerste plaats te bereiken, wat hun in de Deense, Griekse, Ierse, Britse en sinds deze week ook Duitse albumlijst al wel is gelukt. Het is vijftien jaar geleden dat de groep bij onze Oosterburen op de eerste plaats stond. Dat was met ‘Nobody else’, het laatste album voordat ze in 1996 uit elkaar gingen. Waarschijnlijk zal ‘Progress’ het daar nog wel even volhouden, want morgenavond, zaterdag, is Take that te gast in het Duitse tv-programma ‘Wetten daß’, dat uitgezonden wordt op ZDF, het tweede Duitse net, waar maandelijks miljoenen mensen naar kijken.

Geen nieuwe #1 dus, wel een hoge eersteweeks notering bij de bovenste tien. Op #5 komt ‘De lachende derde’ van de Jeugd van tegenwoordig binnen. Het is niet alleen hun derde album, maar ook het bestgenoteerde album. ‘Parels voor de zwijnen’ kwam in 2005 niet verder dan de 58ste plaats en ‘De machine’ bleef in 2008 steken op #11.

Alvorens we de andere binnenkomers op een rijtje zetten, even een update van ‘Hé jullie (31)’ van Kinderen voor kinderen. Twee weken geleden zat de stijging er nog aardig in en bereikte het de 23ste plaats. Vorige week bleef het daar staan en vermoedden we al dat het hoogtepunt was bereikt. Deze week blijkt ons vermoeden juist en zakt het in de zevende week naar de 29ste plaats. En daarmee blijft het ver beneden ‘Lachen is gezond (30)’ dat in 2009 tot #14 kwam.

Het restant eersteweeks noteringen is net niet op één hand te tellen. Het zijn:
#18 Duffy: Endlessly
#32 Origineel castalbum: Petticoat, de musical
#50 Black eyed peas: The beginning
#68 de Dijk: 100x de Dijk
#73 Sting featuring the Royal philharmonic concert orchestra conducted by Steven Mercurio: Live in Berlin
#96 Gare du Nord: Greatest hits

Mocht je dit weekend nog Sinterklaas vieren, dan een fijne pakjesavond gewenst. Als de Sint ons goed gezind is, zijn wij er na het weekend weer met nog meer surprises in een nieuwe Megaman.

maandag 29 november 2010

Megaman bij week 48 – 27 november 2010

Welkom bij de Megaman, waarin zingen het hoofdthema is: Lange Frans & Thé Lau zingen over hoop, hitcomponist Pascal de Vormer zingt geen nummer van zichzelf, Gorillaz zingen over een Japanse drumcomputer, Los Angeles, the voices een nummer zingen uit een Franse rockopera en B-yentl samen met haar dochter voor Aidskinderen in Afrika zingt. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Lange Frans & Thé Lau zingen over gemiste kansen, dromen en hoop

Lange Frans & Thé Lau: Zing voor me (1) *** hoogste eersteweeks ***

Het kan snel gaan. Nog maar een week geleden was het nummer voor het eerst te horen op 3FM in het ochtendprogramma van Giel Beelen. Vervolgens kwam het langs in De Wereld Draait Door en nu komt het binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. We hebben het over ‘Zing voor me’ van Lange Frans & Thé Lau.

‘Zing voor me’ is een nummer van Frans Christiaan Frederiks (Lange Frans) en producer Giorgio Tuinfort. De twee waren bezig voor het nieuwe album van Lange Frans, toen op een nacht dit nummer ontstond. Giorgio vond dat het refrein een bepaalde stem nodig had, waarop beiden aan Thé Lau dachten, zanger van the Scene, vanwege zijn gruizige stemgeluid. Thé wilde het nummer eerst horen, maar was daarna helemaal om. Thé: “luister naar de tekst, die is fantastisch.”

De tekst van ‘Zing voor me’ vertelt het verhaal van drie personen die ondanks vervelende gebeurtenissen in hun leven altijd positief in het leven blijven staan. Aanvankelijk waren er acht verhalen geschreven, waarvan deze drie overbleven. Drie situaties waarin iedereen wel één van herkent.

violen

Na ‘Waterkant’ van Marco Borsato (#1 op 30 oktober) is er wederom een strijkkwartet te horen op een #1-hit. Was het op ‘Waterkant’ het Gustav Klimt strijkkwartet, op ‘Zing voor me’ worden de violen bespeeld door het Red limo string quartet.

Dit kwartet werd in 2005 opgericht door jazzviolist Sietse van Gorkom die op zoek was naar nieuwe wegen van musiceren met een strijkkwartet. De leden van het strijkkwartet gebruiken hun instrumenten op alle mogelijke manieren; de klank varieert van percussief tot een warm strijkergeluid. ‘Zing voor me’ is niet het eerste popnummer waarop het Red limo string quartet te horen is. In april 2008 speelde het kwartet met Pete Philly & Perquisite en vorig jaar met Kyteman’s hiphop orkest. Naast Sietse, bestaat het kwartet uit Camilla van der Kooij (viool), Rani Kumar (altviool) en Jonas Pap (cello).

Voor Lange Frans is ‘Zing voor me’ zijn derde #1-hit. De vorige twee scoorde hij met zijn voormalige partner Baas B.: ‘Zinloos’ feat. Ninthe (in 2004) en ‘Het land van …’ (in 2005). Als tekstschrijver en producer was Giorgio Tuinfort destijds ook betrokken bij ‘Het land van …’.

Grootste hit voor Thé Lau

Thé Lau heeft zowel met zijn groep the Scene als solo nooit de top 10 bereikt. Thé, geboren op 17 juni 1952 in Bergen, begon in de jaren ’70 als gitarist bij Neerlands Hoop Expres. Na een aantal groepen (Music garden en Tortilla), richtte hij in 1979 the Scene op. Na acht hits, waarvan ‘Blauw’ de bekendste en grootste is (#15 in 2000) en vijf albumnoteringen ging de groep in 2002 uit elkaar. Het jaar daarop scoorde Thé zijn eerste solohit met ‘Brandende regen’ (#91). In oktober 2004 werd hij benaderd door het Comité 4 en 5 mei om een lied te schrijven voor de jaarlijkse bevrijdingsfeesten. Een dag voor de deadline kwam Thé met ‘In vrijheid’, dat de 48ste plaats bereikte. Sindsdien wordt dit Lied voor de vrijheid in diverse versies vertolkt op Bevrijdingsdag.

In 2007 werd the Scene nieuw leven ingeblazen, ging de band met drie oud-leden weer op tournee en nam een nieuwe cd op. Anno 2010 heeft Thé er net een theatertournee met de band opzitten en is hij druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers.

Lange Frans tourt op het moment langs de theaters met zijn programma ‘Solo’. Onlangs nam hij voor een cd bij het blad ‘Sint’, het Sinterklaasnummer ‘Zwarte Piet ging uit fietsen’ op. Daarnaast rapt hij in het nummer ‘Vrij’ op het #1-album ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato. In 2011 komt Lange Frans met een nieuw album, dat hij opneemt in zijn eigen thuisstudio. Ook zal hij te zien zijn in de musical ‘Herinnert u zich deze nog?’ over de voormalige piratenzender Radio Veronica.

Thomas Berge krijgt nummer van fan

Thomas Berge: Niets te veel (16)

‘Niets te veel’ van Thomas Berge, is een nummer afkomstig van zijn album ‘Kon ik maar even bij je zijn’, dat een jaar geleden uitkwam. Het nummer is sindsdien zeer populair onder de fans en op veler verzoek is het nu op single uitgebracht, waarmee Thomas zijn 21ste notering scoort. ‘Niets te veel’ is geen eigen nummer, maar werd hem zo’n drie jaar geleden aangeleverd door een vrouwelijke fan die zei dat hij met het nummer zijn eerste #1-hit zou kunnen scoren. In 2007, want toen speelde het, kon deze fan nog niet weten dat Thomas twee jaar later twee (!) #1-hits zou scoren: ‘Kon ik maar even bij je zijn’ en ‘Geen kerstfeest zonder jou’, beide in 2009.

De laatste titel slaat nu zeker niet (meer) op Daisy Drost, waarmee Thomas een paar maanden heeft samengewoond. Voor de tweede keer hebben de twee een punt achter hun relatie gezet en gaan (weer) als vrienden uit elkaar. Eerder had Thomas korte relaties met Monique Smit en Danielle Bubberman (slangenmeisje in Holland’s got talent).
De komende kerstdagen heeft Thomas Berge helemaal geen tijd voor een vrouw, want hij heeft het veel te druk met zijn vijf shows in het Dolfinarium in Harderwijk. Of daar ook champagne of een andere alcoholische drank aan te pas komt? Thomas, die eerder dit jaar in een afkickkliniek verbleef om af te komen van zijn alcohol en drugsverslaving: “Ik drink helemaal niet meer. Ik ga nu los op een 7-upje!”

Coole Piet Diego in duet met vervangers

Coole Piet Diego & Mary Poppins: Oh, wat een feest! (22)

Oh, wat een feest!’ van Coole Piet Diego & Mary Poppins stond al een paar weken te dringen om de Single Top 100 binnen te komen en deze week is het eindelijk zover. Coole Piet Diego (=zanger/acteur Hendrik Tjalling (Harold) Verwoert, Leeuwarden, 15 januari 1968) van de Club van Sinterklaas, heeft het in deze tijd van het jaar druk met de diverse Sinterklaasfeesten. Met ‘Coole Piet Diego en de stemmendief’, een hilarische kindershow, reist hij het land door. Wij begrijpen echter niet dat de toegangsprijs voor zo’n kinderevenement maar liefst € 44,-- bedraagt?? Daarnaast ontbrak hij afgelopen weekend natuurlijk niet op het Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht.

vervangers

Op ‘Oh, wat een feest!’ krijgt Coole Piet Diego hulp van Mary Poppins. Niet Noortje Herlaar, winnares van de zoektocht ‘Op zoek naar Mary Poppins’, maar haar vervangster, Sophie Veldhuizen zingt mee als Mary Poppins. Sophie (Baarn, 6 maart 1983): “Toen Coole Piet Diego mij vroeg om samen een single te maken, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik vind het heerlijk om te zingen voor kinderen in het theater en nu kan ik dat samen met Jane, Michael en Coole Piet Diego doen voor alle kinderen in Nederland!” Net als Sophie hebben de kinderen ook vervangers. Jane Banks wordt sinds juli gespeeld door de twaalfjarige Aimée de Pater uit Nieuwkoop, die eerder de rol van Betje speelde in ‘Ciske de rat’. Roan Pronk (speelt piano en zong in een kinderkoor), speelt de rol van Michael Banks.

Het succesjaar van Frans Duijts

Frans Duijts: Kom terug bij mij (28)

Voor Frans Duijts kan 2010 niet meer stuk. Na in 2008 en 2009 twee hits te hebben gescoord, is hij met ‘Kom terug bij mij’ al toe aan zijn vierde dit jaar, dat is 200% winst voor Frans! Daarnaast stond zijn debuutalbum ‘Zo ben ik mezelf’ uit 2008, 104 weken onafgebroken in de Album Top 100. Verder kreeg hij begin september tijdens de Buma awards uit handen van zijn vader een platinaplaat voor de verkoop van meer dan 50.000 exemplaren van ‘Zo ben ik mezelf’. En last but not least kreeg hij de Buma award voor ‘beste zanger’.

Frans Duijts is ook maar een mens en kan dus ook ziek worden. In september stak bij hem een virus de kop op, waardoor hij het noodgedwongen een tijdje rustig aan moest doen. Maar sinds een maand staat hij weer regelmatig op de bühne. En nog meer goed nieuws, want onlangs hoorde Frans dat hij genomineerd is voor twee Sterren.NL awards: voor ‘beste artiest Nederlandstalig’ en ‘beste album ‘Leef je droom’’, waarmee hij zeer vereerd is. In 2009 won hij de award voor ‘beste nieuwkomer’. Op 16 december worden de winnaars van de Sterren.NL awards 2010 bekend gemaakt.

‘Kom bij me terug’ is de negende hit voor Frans en de vierde single van zijn album ‘Leef je droom’, dat eind februari verscheen. Tijd dus voor een nieuw album Frans!

David Guetta komt met derde versie van zijn album ‘One love’

David Guetta feat. Rihanna: Who’s that chick? (31)

Alles wat David Guetta aanraakt verandert in goud, maar voor Rihanna geldt dat ook, dus beide artiesten zijn aan elkaar gewaagd! Het was dus een kwestie van tijd dat beide samen iets zouden gaan doen, maar deze week is het zover met ‘Who’s that chick?, binnen op #31. Daarmee staat Rihanna tegelijk met drie nummers genoteerd. Op #6 staat ‘Only girl (in the world)’ en op #67 staat ‘Love the way you lie’ van Eminem feat. Rihanna. Ook David Guetta heeft meerdere hits in de lijst staan; op #79 staat het nummer ‘Club can’t handle me’ van Flo rida feat. Guetta. Aan dat nummer en ‘Who’s that chick?’ zit nog een Nederlands tintje, want aan beide nummers heeft ‘onze’ Georgio Tuinfort meegeschreven!
‘Who’s that chick?’ is een nieuw nummer van David Guetta en staat niet op zijn album ‘One love’. Ook hier moeten we zeggen stond, want inmiddels is het nummer aan het album toegevoegd, dat nu de titel ‘One more love’ heeft meegekregen en een dubbelcd is geworden. Het is al de tweede keer dat er een andere versie van ‘One love’ verschijnt. In augustus verscheen het album met een aantal remixen en ‘Acapella’, de hit van Kelis, die geproduceerd is door de Franse dj/producer.

Bij ‘Who’s that chick?’ zijn twee videoclips gemaakt, een dag en een nachtversie, gebruikt ter promotie van het muziekevenement ‘Late night’.

Gorillaz zingen over Japanse drummachine

Gorillaz feat. Daley: Doncamatic (all played out) (40)

Na ‘Stylo’ (#56 in februari), bracht de Britse formatie Gorillaz nog drie nummers uit van hun album ‘Plastic beach’, maar die hebben ons nooit bereikt. Beter vergaat het ‘Doncamatic (all played out)’ feat. Daley, want dat komt binnen op #40. Het betreft een geheel nieuw nummer, dat in oktober werd opgenomen en dus niet op het album ‘Plastic beach’ staat. Eh, stond, want het is er inmiddels aan toegevoegd.

De vaste kern van Gorillaz wordt gevormd door Damon Albarn (zanger Blur) en Jamie Christopher Hewlett (maker van cartoons, waaronder ‘Tank girl’). Op hun drie albums en tijdens optredens (vorige week voor het eerst in de Heineken Music Hall in Amsterdam), worden ze door diverse personen ondersteund, waaronder Bobby Womack, Snoop Dogg en Mos Def. Op ‘Doncamatic (all played out)’ neemt de Britse zanger Daley de zang voor zijn rekening.

Daley, afkomstig uit Manchester, stuurde in oktober 2009 zijn nummer ‘Rainy day’ in voor het BBC programma ‘Introducing’, waarna hij het nummer mocht opnemen in de Maida Vale studios voor de Electric proms. ‘Doncamatic (all played out)’ schreef hij samen met Damon Albarn. De titel komt van ‘Donca matic’, de Japanse drummachine waar het bedrijf de Korg musical instrument company in 1963 mee begon. Daley werkt momenteel aan zijn eigen album.

Mega Mindy kan meer dan acteren

Mega Mindy: Ruim baan (45)

Uit de stal van Studio 100 (Samson & Gert, Kabouter Plop, K3, Piet Piraat, Bumba, Het huis Anubis enz.) komt ook Mega Mindy. Het typetje wordt gespeeld door de Vlaamse actrice, zangeres en musicalactrice Free Souffriau (Gent, 8 februari 1980). In oktober trouwde ze met Miguel Wels, die veel nummers schrijft voor de producties van Studio 100, waaronder Mega Mindy. Naast het typetje Mega Mindy, is Free een begenadigd zangeres en won ze in 2009 de harten van menige Vlaming met de cd ‘Een beetje AnNders’, met liedjes van de overleden zangeres Ann Christy.

De serie Mega Mindy begon in 2006 op het Vlaamse Ketnet en wordt sinds 2007 uitgezonden door de TROS. In 2007 leverde de serie twee hits op: ‘Ik ben Mega Mindy’ (#40) en ‘Mega Mindy tijd’ (#94). Inmiddels zijn er al zes series gemaakt en komt de tweede speelfilm er aan. Na ‘Het geheim van Mega Mindy’ in 2009, volgt op 16 december ‘Mega Mindy en het zwarte kristal’, waaruit het nummer ‘Ruim baan’ komt. Alle drie de hits hebben één overeenkomst: in elk liedje komt de naam Mega Mindy voor!

Jonathan Jerimiah was bang vriendin kwijt te raken

Jonathan Jeremiah: Lost (47)

Ere wie ere toekomt. Want het is aan 3FM dj Gerard Ekdom te danken dat de Britse zanger Jonathan Jeremiah een hit scoort in Nederland. Hij kreeg het nummer ‘Lost’ in handen, was meteen verkocht en draait het sindsdien in zijn middagprogramma ‘Effe Ekdom’. Inmiddels zijn ook andere dj’s (niet alleen op 3FM) overstag gegaan en krijgt het nummer brede steun. Op vrijdag 19 november ging een wens in vervulling van Gerard, toen Jonathan Jeremiah live in de studio aanwezig in het avondprogramma ‘ Extra weekend ’ met Gerard en Michiel Veenstra. Daar zong hij natuurlijk ‘Lost’ en vertelde het verhaal er achter.

‘Lost’ gaat over de angst die Jonathan had na een afspraakje met een meisje in het Victoriapark in Londen. Hoewel de twee een romantische nacht hadden, was hij bang dat het daarbij zou blijven, omdat hij dacht dat ze dat gezegd had. Daarop schreef hij het nummer ‘Lost’. Inmiddels kan hij gerust zijn, want het meisje van toen is nog steeds zijn meisje van nu!

Jonathan Jeremiah (1981) is geboren in Londen. Zijn vader heeft een Brits-Indische achtergrond, zijn moeder komt uit het plaatsje Tipperary in Ierland. Hij is vernoemd naar een oom die priester was en op 23-jarige leeftijd in Jefferson City, bij een auto ongeluk om het leven kwam. Op zijn twintigste vertrok Jonathan naar de Verenigde Staten van Amerika om dezelfde reis te maken die zijn oom ook had gemaakt, op zoek naar the American dream. Jonathan doorkruiste het land met de bus van New York naar Los Angeles en schreef de liedjes voor het album ‘Fool in love’.

Terug in Londen wilde hij de nummers opnemen, maar het geld daarvoor ontbrak. Om dat te bekostigen draaide hij zeven jaar achtereen nachtdiensten. Het geld is uiteindelijk besteed aan het inhuren van the JB’s, de legendarische begeleidingsband van James Brown, een orkest en producer Bernard Butler (Duffy, Kate Nash). Voordat het album begin 2011 verschijnt, is de EP ‘What’s a guy got to do’ uitgebracht.

Carlo Boszard draagt de TV Kantine

TV Kantine: Aan de schijt! (50)

Op vrijdag 22 oktober won het RTL4 programma de Gouden Televizierring. Het programma, waarin bekende mensen uit binnen en buitenland gepersifleerd worden, ging op 12 november het derde seizoen in. De meeste typetjes worden gedaan door Carlo Boszhard (tevens de drijvende kracht) en Irene Moors. Zij deden dat ook al in ‘Pittige tijden’, parodie op ‘GTST’ en onderdeel van het kinderprogramma ‘Telekids’ in de jaren ’90. Later bleven ze typetjes spelen in hun eigen programma ‘Life & cooking’. Tegenwoordig presenteren de twee het middagmagazine ‘Life4you’.
In de aflevering van 12 november van de TV Kantine zong Carlo Boszhard (Amsterdam, 26 juni 1969), het liedje ‘Aan de schijt!’, dat een parodie is op het nummer ‘Majesteit’, de WK voetbalhit van Guus Meeuwis & Youp van het Hek (#2 in juni). Zelf maakte de TV Kantine het voetbalnummer ‘Holland is ...’, waarbij Carlo voor René Froger speelde en Irene de rol van Kim Holland deed. Het nummer haalde het net niet. Beter verging het ‘Fienger fienger fienger’ dat de twee als Marc Forno feat. Kim Holland opnamen tijdens het Carnaval en de 50ste plaats bereikte. En op die positie start ‘Aan de schijt!’.

Hoe Youp van het Hek over deze parodie denkt, is niet bekend. Maar Guus Meeuwis liet weten het filmpje heel leuk te vinden en het al zo’n twintig keer te hebben bekeken.

Tygo Nendels scoort met Vlaams nummer

Tygo Nendels: Geen wonder dat ik ween (62)
In mei scoorde Brabander Tygo Nendels zijn eerste hit met ‘Omdat ik van je hou’, dat tot #84 kwam. Van origine is dat een Duits nummer, ‘Weil I di mog’ van de groep Relax en werd in 1983 door Arne Jansen in een Nederlands jasje gegoten. Ook voor zijn derde single koos Tygo een cover. ‘Geen wonder dat ik ween’ werd in 1970 opgenomen door de Vlaamse zanger Paul Severs, die het zelf schreef. In 2006 verscheen er een remix van het nummer, maar ook die haalde het niet bij onze zuiderburen. Voor Nederland heeft producer Waylon van der Heijden het nummer uit de mottenballen gehaald, waarmee Tygo scoort op #62.

Hitschrijver Pascal de Vormer neemt liedje van een ander op

Pascal de Vormer: Denk niet dat ik niet aan je denk (65)

Zijn composities voor onder anderen Rob Ronalds, Dario, Danny Nicolay, Rob Zorn, Pierre van Dam en de Meiden uit Leiden, werden allen hits. Maar zelf mocht Pascal de Vormer dat heuglijke feit nog niet meemaken. Maar dat is verleden tijd met de binnenkomst van ‘Denk niet dat ik niet aan je denk’ op #65. Toch koos de geboren Utrechtenaar niet voor een nummer van hem zelf, maar van Peter de Wijn, die hits schreef voor onder andere 2-Force, Albert Nicolay en Luckyfella. Pascal: “Ik hoorde het nummer en was meteen verkocht, vandaar dat ik het heb opgenomen.”

Pascal de Vormer komt uit een muzikale familie. Zijn vader vormde met twee zonen het trio de Vormers, dat in de jaren ’90 bekend was in Utrecht en omgeving. Pascal is dan ook al op vijfjarige leeftijd met muziek maken begonnen. Na de muziekschool belandde hij in het uitgaanscircuit, met bruiloften en partijen. Op zijn achttiende begon Pascal zijn eigen opnamestudio, waarin hij samen met Jakob Hut en Ray Hardorff van platenmaatschappij JPR Music, de nummers opneemt.

B-yentl steunt Serious Request

Byentl & daughter: No X-mas without you (69)

Vraagje; wat is de overeenkomst tussen B-yentl (op #69)en Jan Leliveld (op #84)? Antwoord: beide acts scoren deze week hun vierde hit dit jaar én beide hebben een kerstnummer opgenomen.

B-yentl, echte naam Marjorie Lammerts, krijgt op ‘No X-mas without you’, haar achtste notering, hulp van haar negenjarige dochter Yentl (dan weet je ook waar de naam B-yentl vandaan komt). De aanleiding voor het nummer is de jaarlijkse actie van 3FM Serious Request voor een vergeten ziekte of ramp. Dit jaar staat het Glazen Huis tussen 18 en 24 december op de Markt in Eindhoven en wordt er geld ingezameld voor kinderen met HIV/Aids in Afrika.
Sinds de bekendmaking in april, staat Eindhoven op z’n kop en lopen er al diverse acties. Zo ook op de school van Yentl, waarop ook zij haar steentje wilde bijdragen. En wat kun je als dochter van een moeder die zangeres is, dan het beste doen? Juist, ook zingen! En dus vroeg ze haar moeder of ze beide een liedje konden opnemen. B-yentl besprak het plan met haar manager en die overlegde met haar producers van the Future presidents. Iedereen ging akkoord en op 30 oktober doken moeder en dochter de studio in.

De gehele opbrengst van ‘No X-mas without you’ (digitaal en fysiek verkrijgbaar) gaat naar de actie van 3FM. Daarnaast kun je B-yentl boeken voor € 1000,-- voor een optreden, dat normaal € 3500,-- kost. Volgens B-Yentl blijft er niets aan de strijkstok hangen. “Elke cent gaat naar het goede doel: die duizend euro gaat direct naar het gironummer van Serious Request. Kosten die gemaakt worden betalen we zelf. Het is geen reclamestunt. Als mensen dat wel denken moeten ze dat zelf weten. Wij voelen ons er goed bij.” Met haar initiatief hopen moeder en dochter tenminste € 8000,-- over te kunnen maken.

Jan Leliveld werkt aan tweede album

Jan Leliveld: Vriendschap/Vrolijk kerstfeest (84)

2009 was al een mooi jaar voor Jan Leliveld, waarin hij als nieuwbakken artiest, twee hits scoorde. Maar dit jaar gaat het Jan helemaal voor de wind, want ‘Vriendschap’ is al zijn vierde notering dit jaar. Het nummer staat nog op zijn eerste album ‘Dit is mijn leven’ uit 2009, waarvan al drie hits kwamen. De andere drie staan op zijn nieuwe album, dat begin 2011 verschijnt.

Vriendschap’ is dus geen nieuw nummer, maar wel gekoppeld aan een ander nummer, ‘Vrolijk kerstfeest’, waarmee Jan dus eigenlijk zijn eerste kersthit scoort. De fans kennen de melodie, want die werd al gebruikt voor het nummer ‘Kanjers’. Op dat nummer is nu een nieuwe tekst geschreven.

Beatles for sale (2)

Strawberry fields for ever (97)

Na de binnenkomst vorige week van zeven Beatles nummers is de oogst van deze week minimaal. Slechts één nummer voegt zich bij de zeven: ‘Strawberry fields forever’, binnen op #97. Het nummer was in 1967 de dubbele A-kant van ‘Penny Lane’. Beide nummers verwijzen naar een plek in Liverpool. ‘Penny Lane’ naar de bewuste straat waar John Lennon en Paul McCartney elkaar ontmoeten alvorens met de bus naar Londen te gaan.

Strawberry fields forever’ verwijst naar een gebouw van het Leger des Heils in Woolton, een wijk in Liverpool. Het gebouw bevond zich vlakbij het huis van zijn tante Mimi Smith, bij wie hij in zijn jeugd woonde. Het was een plek waar hij in zijn jeugd regelmatig naar toe ging, met name de tuin van Strawberry field. Onder invloed van LSD gaf Lennon het nummer een diepere, meer reflectieve lading mee waardoor het lied niet alleen meer over herinneringen aan vroeger gaat. In Strawberry Fields Forever schrijft Lennon bijvoorbeeld over zijn twijfels en onzekerheden.

Nog even een update van de andere Beatles hits:
#26 (37) Let it be
#39 (63) Yesterday
#52 (64) Here comes the sun
#59 (75) Hey Jude
#91 (91) Blackbird
#97 (--) Strawberry fields forever
#98 (99) Penny Lane
#100(96) The fool in the hill

Los Angeles, the voices zingt nummer uit Franse rockopera

Los Angeles, the voices: S.o.s. d’un terrien détresse (99)

In september maakte Los Angeles, the voices het debuut met ‘Blijf veilig bij mij’ dat tot #16 kwam. De groep werd door Gordon opgezet rond Remko Harms, Roy van den Akker, Richy Orson Brown en Peter William Struijk. Het album ‘Los Angeles, the voices’ komt deze week binnen op de vierde plaats van de Album Top 100. Het album stond gepland voor begin november, maar werd uitgesteld vanwege de dood begin oktober van Marie Heuckeroth, de moeder van Gordon.
Los Angeles, the voices is een kopie van een soortelijk project van vier Zuid-Afrikaanse zangers getiteld ‘Romance’. Tineke de Nooy (die daar woont), gaf Gordon de cd van het project. Vervolgens vroeg hij aan de makers toestemming om dit op te zetten in Nederland. Daarna was het een kwestie van de juiste mensen zien te vinden. Van de dertien liedjes op het album, vertaalde Gordon er zelf acht. Dit jaar lukte het niet meer, maar volgend jaar wil Gordon met zijn mannen een kerstcd opnemen.

S.o.s. d’un terrien détresse’ komt niet uit Zuid-Afrika, maar uit Frankrijk en is al 32 jaar oud. In 1978 schreven Michel Berger en Luc Plamondon het nummer voor de rockopera ‘Starmania’, waarin het gezongen werd door Johnny Rockfort, een rol van Daniel Balavoine.


In 1992 maakte Tim Rice een Engelstalige versie van de musical genaamd ‘Tycoon’, waarin onder anderen Céline Dion, Nina Hagen, Willy DeVille, Cyndi Lauper en Tom Jones zongen. Peter Kingsberry (voormalig zanger van Cock Robin) zingt daarin ‘Only the very best’, de Engelstalige versie van ‘S.o.s. d’un terrien détresse’. In 2005 zong Grégory Lemarchal (in 2004 winnaar van de Franse talentenjacht ‘Star Academy’) de Franse versie.