maandag 29 november 2010

Lange Frans & Thé Lau zingen over gemiste kansen, dromen en hoop

Lange Frans & Thé Lau: Zing voor me (1) *** hoogste eersteweeks ***

Het kan snel gaan. Nog maar een week geleden was het nummer voor het eerst te horen op 3FM in het ochtendprogramma van Giel Beelen. Vervolgens kwam het langs in De Wereld Draait Door en nu komt het binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. We hebben het over ‘Zing voor me’ van Lange Frans & Thé Lau.

‘Zing voor me’ is een nummer van Frans Christiaan Frederiks (Lange Frans) en producer Giorgio Tuinfort. De twee waren bezig voor het nieuwe album van Lange Frans, toen op een nacht dit nummer ontstond. Giorgio vond dat het refrein een bepaalde stem nodig had, waarop beiden aan Thé Lau dachten, zanger van the Scene, vanwege zijn gruizige stemgeluid. Thé wilde het nummer eerst horen, maar was daarna helemaal om. Thé: “luister naar de tekst, die is fantastisch.”

De tekst van ‘Zing voor me’ vertelt het verhaal van drie personen die ondanks vervelende gebeurtenissen in hun leven altijd positief in het leven blijven staan. Aanvankelijk waren er acht verhalen geschreven, waarvan deze drie overbleven. Drie situaties waarin iedereen wel één van herkent.

violen

Na ‘Waterkant’ van Marco Borsato (#1 op 30 oktober) is er wederom een strijkkwartet te horen op een #1-hit. Was het op ‘Waterkant’ het Gustav Klimt strijkkwartet, op ‘Zing voor me’ worden de violen bespeeld door het Red limo string quartet.

Dit kwartet werd in 2005 opgericht door jazzviolist Sietse van Gorkom die op zoek was naar nieuwe wegen van musiceren met een strijkkwartet. De leden van het strijkkwartet gebruiken hun instrumenten op alle mogelijke manieren; de klank varieert van percussief tot een warm strijkergeluid. ‘Zing voor me’ is niet het eerste popnummer waarop het Red limo string quartet te horen is. In april 2008 speelde het kwartet met Pete Philly & Perquisite en vorig jaar met Kyteman’s hiphop orkest. Naast Sietse, bestaat het kwartet uit Camilla van der Kooij (viool), Rani Kumar (altviool) en Jonas Pap (cello).

Voor Lange Frans is ‘Zing voor me’ zijn derde #1-hit. De vorige twee scoorde hij met zijn voormalige partner Baas B.: ‘Zinloos’ feat. Ninthe (in 2004) en ‘Het land van …’ (in 2005). Als tekstschrijver en producer was Giorgio Tuinfort destijds ook betrokken bij ‘Het land van …’.

Grootste hit voor Thé Lau

Thé Lau heeft zowel met zijn groep the Scene als solo nooit de top 10 bereikt. Thé, geboren op 17 juni 1952 in Bergen, begon in de jaren ’70 als gitarist bij Neerlands Hoop Expres. Na een aantal groepen (Music garden en Tortilla), richtte hij in 1979 the Scene op. Na acht hits, waarvan ‘Blauw’ de bekendste en grootste is (#15 in 2000) en vijf albumnoteringen ging de groep in 2002 uit elkaar. Het jaar daarop scoorde Thé zijn eerste solohit met ‘Brandende regen’ (#91). In oktober 2004 werd hij benaderd door het Comité 4 en 5 mei om een lied te schrijven voor de jaarlijkse bevrijdingsfeesten. Een dag voor de deadline kwam Thé met ‘In vrijheid’, dat de 48ste plaats bereikte. Sindsdien wordt dit Lied voor de vrijheid in diverse versies vertolkt op Bevrijdingsdag.

In 2007 werd the Scene nieuw leven ingeblazen, ging de band met drie oud-leden weer op tournee en nam een nieuwe cd op. Anno 2010 heeft Thé er net een theatertournee met de band opzitten en is hij druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers.

Lange Frans tourt op het moment langs de theaters met zijn programma ‘Solo’. Onlangs nam hij voor een cd bij het blad ‘Sint’, het Sinterklaasnummer ‘Zwarte Piet ging uit fietsen’ op. Daarnaast rapt hij in het nummer ‘Vrij’ op het #1-album ‘Dromen durven delen’ van Marco Borsato. In 2011 komt Lange Frans met een nieuw album, dat hij opneemt in zijn eigen thuisstudio. Ook zal hij te zien zijn in de musical ‘Herinnert u zich deze nog?’ over de voormalige piratenzender Radio Veronica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten