woensdag 1 juli 2009

Tussenstand: Lisa belaagt door Pitbull en Michael Jackson

Het is woensdag, 1 juli 2009. Op basis van de Trendlijsten (voorheen midweek) van GfK Dutch Charts, de samensteller van de hitparades, die vandaag zijn samengesteld, staat Michael Jackson met niet minder dan 26 nummers genoteerd. En naast zijn solosingles krijgen ook nog drie singles die hij opnam met zijn broers (als the Jackson 5 en the Jacksons) een notering in de voorlopige Single Top 100, met als hoogste momenteel ‘I want you back’ van the Jackson 5 op #30.

Alle 29 singles staan bij de bovenste 55 en dat zal aanstaande vrijdag, als de definitieve lijsten bekend worden, waarschijnlijk niet anders zijn. Van de top 10 nu, zijn zes noteringen afkomstig van Michael, met ‘Billie Jean’ op de derde plaats. Daarmee staat het nummer al één plaatsje hoger als in 1983 toen de single een vierde plaats bereikte. En wellicht komt het nummer nog hoger. Maar dat hangt dan af van zowel Lisa (‘Halleluja’ nu nog #1) als Pitbull (‘I know you want me (calle ocho)’, op #2).

In tegenstelling tot de Singlelijst waarin Michael het alleen moet hebben van downloads, zijn het in de Albumlijst voornamelijk de fysieke albums die een notering krijgen. Twee van de drie betreffen oudjes: ‘King op Pop – the Dutch collection’ en ‘Thriller 25th anniversary edition’. De derde, ‘The collection’, is een verzameling met vijf van zijn albums, en stond al gepland voor deze week. Alle drie staan ze nu bij de bovenste 14.

Ondanks de gekte rond Michael Jackson, zal het hem waarschijnlijk niet lukken om met één van de albums de eerste plaats te bereiken. Gewoon omdat er bijna geen album meer te koop is. Pas vrijdag hoopt platenmaatschappij Sony Music de tekorten weer wat aangevuld te hebben. En dus verwachten we dat ‘Best of’ van Krezip nog een weekje de Albumlijst zal aanvoeren.

Met nog twee dagen te gaan zal de run op Michael Jackson albums en downloads niet minder worden. En dus is de kans groot dat Michael nog meer noteringen in de Single Top 100 krijgt. Bovendien maakt ‘Billie Jean’ nog kans om op #1 te komen. Hoe het uitpakt, lees je vrijdag in een nieuwe Hitflits.

dinsdag 30 juni 2009

Megaman bij week 26 – 27 juni 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Lisa haar laatste week in gaat, Wolter Kroes een liedje+dansje leent van Braziliaanse zangeres, Sophie Ellis-Bextor dit jaar met twee albums komt, Peter Vos Giel Beelen dankbaar mag zijn en Paultje Poets over vakantie zingt, maar zelf niet weg kan. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Sinds vorige week vrijdag worden massaal Michael Jackson nummers gedownload. Dat zal z’n neerslag hebben op de hitparades van de komende week. Woensdag komen we alvast met een tussenstand.

Laatste week voor Lisa

Lisa: Halleluja (1) *** zevende week op #1 ***

Voor de zevende week staat ‘Halleluja’ van Lisa op de eerste plaats van de Single Top 100. Lisa, die op maandag 22 juni 22 jaar is geworden, evenaart daarmee ‘Step right up’ van Jamai, de winnaar van de eerste Idols in 2003. Nu komt het er op aan, of ze ook een achtste week bovenaan blijft en daarmee de succesvolste winnares van een talentenjacht wordt. Gezien de stormloop op (digitaal) Michael Jackson materiaal, is die kans klein. En als Michael het niet redt, is er altijd nog ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull, dat naar de tweede plaats stijgt, maar relatief gezien nog ver verwijderd is van de eerste plaats, zo’n 56%. Aanstaande vrijdag weten we het.

studiomuzikant

De pianopartij van ‘Halleluja’ is ingespeeld door de Vlaming Hans Francken. Hans heeft zijn eigen studio Ladida in Essen en heeft al diverse nummers van Belgische (Pop)Idols ingespeeld en geproduceerd. Daarnaast produceerde hij drie albums van Clouseau en werkte samen met onder anderen En vogue, Shaggy, Leo Sayer en Jocelyn Brown. Hij geeft ook workshops aan deelnemers aan (pop)idols. En sinds kort mag hij X-factor op zijn C.V. zetten, want hij produceerde het muzikale gedeelte van ‘Halleluja’ van Lisa. Het zanggedeelte werd opgenomen en geproduceerd door Eric van Tijn.

Naast de cd-single van ‘Halleluja’, verscheen er onlangs nog een nieuwe versie. Deze speciale akoestische versie is ingespeeld door de Nederlandse producer/componist Giorgio Tuinfort en is alleen als download beschikbaar.

Maar zowel Hans als Giorgio zul je niet achter de vleugel zien als Lisa het nummer live zingt. Dan wordt ze op de piano begeleidt door Bas van den Heuvel. Afgelopen weekend maakte Bas deel uit van de nagenoeg Nederlandse band van de Amerikaanse zanger Marc Broussard. Om z’n eigen band over te laten komen, was te duur. En dus mochten een aantal Nederlandse musici hun kunsten vertonen. Tijdens het concert in de Oosterpoort in Groningen, bleek dat zanger en band nog niet geheel op elkaar waren ingespeeld. Dat krijg je als er zulke ‘goedkope’ oplossingen worden bedacht. Niettemin was het een mooi concert, waarbij ons wel opviel dat Marc het vooral van de rustige nummers moest hebben. Dan komt zijn stem het beste uit. Ter nagedachtenis aan Michael Jackson, zong Broussard diens hit uit 1972, ‘Ben’, daarbij begeleid door Bas van den Heuvel op piano.

Nog even een woord over het voorprogramma van Marc Broussard: Roachford. Tussen 1989 – 2005 scoorde Andrew Roachford, vijf hits in ons land, waarvan ‘Cuddly toy’ in 1989 de grootste was: #17. En juist dat nummer speelde Andrew op toetsen, en begeleid op gitaar door zijn broer, zaterdagavond niet! In december tijdens het optreden van Alain Clark in de Heineken Music Hall in Amsterdam, deed hij het nummer wel in duet met Alain. Wel deed Roachford afgelopen zaterdag een paar van zijn andere hits en een cover van Jimi Hendrix: ‘Hey Joe’. In het halfuurtje dat Roachford mocht spelen bleek weer eens wat voor een geweldige soulstem hij heeft. Het publiek waardeerde de zanger dan ook met een toegift, waarbij hij het nummer ‘Only to be with you’ bracht (#44 in 1994). Daarbij ging het publiek los, maar ja toen was zijn tijd voorbij. Roachford verdient dan ook beter dan het verzorgen van een voorprogramma!

Jannes heeft nog tijd om te pieken

Jannes: Ietsie pietsie (5) *** hoogste eersteweeks ***

Eind juli verschijnt het nieuwe album van Jannes, getiteld ‘De nieuwe van …’. Dat wordt al weer zijn negende studioalbum. Drie daarvan bereikten de eerste plaats, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. Dat geldt ook voor de single ‘Ietsie pietsie’, opnieuw een compositie van Emile Hartkamp en Norus Padidar. Het nummer, zijn zeventiende notering, knalt binnen op een vijfde plaats. ‘Ietsie pietsie’ is zijn vijfde top 5-notering en heeft nog een maand de tijd om hoger te komen, totdat het nieuwe album verschijnt.

Wolter Kroes leent nummer + dansje

Wolter Kroes: Sjalalala (geniet van elke dag) (44)

We zijn benieuwd of het kopend publiek netzo enthousiast is over ‘Sjalalala (geniet van elke dag)’, de nieuwe single van Wolter Kroes, dan het publiek dat hem op Koninginnedag zag optreden. Tijdens het nummer werd het publiek en passant een dansje geleerd. Een dansje dat letterlijk is overgenomen van de Braziliaanse zangeres Ivete Sangalo, die het nummer ‘Ilumina’ op 16 december 2006 bracht tijdens haar show in het Maracanã Stadium in Rio de Janeiro. ‘Ilumina’ staat op haar live album ‘Multishow ao Vivo: Ivete no Maracanã’ uit 2008, waar zo’n 1,5 miljoen stuks van verkocht zijn.

minder feestnummers

Voordat Wolter actief werd als zanger, heeft hij zo’n twintig jaar gedrumd. Hij is dan ook zeer verheugd dat hij vanaf nu een eigen band heeft, in plaats van een bandje. Op 3 september geeft hij met zijn band een concert op Curaçao, dat de echte fans zeker niet willen missen. Begin 2010 duikt Wolter het theater in. Wolter: “Na alle café’s in Nederland, 5x Ahoy in Rotterdam en 5x de Heineken Music Hall in Amsterdam, ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. In het theater sta je veel dichter bij je publiek en kun je het publiek bijna in de ogen kijken. Het theaterpubliek is een heel ander, nieuw, publiek dan wat ik in kroegen tegenkom” Gezien de omgeving zullen dat dus meer rustige nummers worden in plaats van de gebruikelijke feestnummers.

Voor Jacqueline is er leven na Krezip

Armin van Buuren feat. Jacqueline Govaert: Never say never (66)

Afgelopen zaterdag stond de leden van Krezip voor het laatst samen op de planken. Jacqueline Govaert, leadzangeres van de groep, hoeft echter niet bang te zijn nu in een gat te vallen, want diverse (Nederlandse) artiesten willen dolgraag met haar samenwerken. Voorlopig houdt ze de boot af, om voldoende tijd te kunnen besteden aan haar zoontje Billie Miel Maissan, geboren op 26 maart. Maar al voor het afscheid van Krezip ging ze wel in op het verzoek van Armin van Buuren om samen met hem een nummer op te nemen. Dat werd ‘Never say never’, dat ze samen met Armin en Benno de Goeij schreef. Voor Armin van Buuren is het zijn achttiende hit. Maar denk niet dat Jacqueline nu helemaal van onder af aan moet beginnen. ‘Never say never’ is al haar derde hit, na ‘Ben je down (TMF awards 2006 anthem)’ van Partysquad! met Extince & Caprice (#4) en ‘Abraça-me/Omhels me’, het duet met Fernando Lameirinhas (#35), beide in 2006.

Giorigio Girodano gaat al jaren mee

Giorgio Giordano: Amazzonia (72)

Giorgio Giordano is een Italiaanse dj, die sinds het einde van de jaren ’70 met muziek bezig is. Toen was het nog soul, rhythm & blues en funk wat de klok sloeg. Eind jaren ’80 ging Girogio zich toeleggen op house muziek en reisde de halve wereld over voor optredens. In 2000 liep hij DJ Gianni Bini tegen het lijf, die samen met DJ Paolo Martini het befaamde Italiaanse house label Ocean trax records oprichtte. In dat jaar namen ze samen het nummer ‘House of glass’ op in de House of Glass studio in Viareggio, Italië. Met ‘Amazzonia’, geschreven door Gianni Bini, boekt Giorigio nu in ons land zijn eerste succesje.

Sophie komt met twee albums

Freemasons feat. Sophie Ellis-Bextor: Heartbreak (make me a dancer) (85)

Na Amanda Wilson (twee keer), Siedah Garrett, Bailey Tzuke en Katherine Ellis, helpt het Britse Freemasons (= Russell Small en James Wiltshire), dit keer Sophie Ellis-Bextor aan een hit. Samen met deze op en top Britse zangeres, namen ze ‘Heartbreak (make me a dancer)’ op, dat voor de heren hun zesde en voor Sophie de achtste notering is. Het nummer is de voorloper van het tweede Freemasons album ‘Shakedown 2’, dat deze week verschijnt.

Sophie Michelle Ellis-Bextor (Middelsex, 10 april 1979) schitterde vooral op ‘Groovejet (If this ain’t love)’ (#13 in 2000) van Spiller en ‘Murder on the dancefloor’, solo (#7 in 2002). Daarna werden de hits kleiner met twee jaar geleden, een voorlopig dieptepunt voor ‘Catch you’: #84. ‘Heartbreak (make me a dancer)’ moet daar verandering in aanbrengen. En gezien de reacties gaat dat ook wel gebeuren, ook al komt het nummer slechts binnen op #85.

Of het nummer ook op ‘Another love’, haar vierde soloalbum komt, dat deze zomer verschijnt, is nog niet zeker. Want naast het gewone album, verschijnt er dit jaar ook nog een greatest hits, met een aantal nieuwe nummers. Zeker is dat op haar nieuwe album een nummer komt over de stalker die ze lange tijd had en haar ’s nachts diverse sms-jes stuurde. De opvolger van ‘Heartbreak (make me a dancer)’ wordt het nummer ‘Just can’t fight this feeling’, dat ze opnam met Junior Caldera.

De hits van Mitch Crown volgen elkaar snel op

Quintino feat. Mitch Crown: Heaven (88)

‘Scared of me’ van Fedde le Grand feat. Mitch Crown, verdwijnt deze week uit de Single Top 100, na een verblijf van vier weken met als hoogste notering #39. Maar voor Mitch Crown, volledige naam Ronald Mitch Crown, volgen de hits elkaar snel op. Want op #88 komt ‘Heaven’ binnen, dat Mitch opnam met DJ Quintino. Maar hoe hoog ‘Heaven’ ook nog komt, het zal altijd in de schaduw staan van ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca. Één van de remixen werd gemaakt door DJ Quintino, Quinten van den Berg uit Den Helder, en zorgde er voor dat het nummer begin dit jaar drie weken op #1 stond.

Giel helpt Peter Vos aan hit

Peter Vos: Huis aan zee (90)

Netzo min als Peter Fox zo heet, is Peter Vos de echte naam van de man die ‘Huis aan zee’ opnam. Het nummer, een bijna letterlijke vertaling van ‘Haus am See’ van Peter Fox, wiens echte naam Pierre Baigorry luidt, komt binnen op #90. De Nederlandse Peter maakte deze vertaling en zorgde er voor dat Giel Beelen het nummer te horen kreeg. Die was zeer enthousiast en draait de Nederlandse versie zelfs vaker dan de Duitse versie, die Megahit was. 8ball music, het label van ondermeer Alain Clark, Miss Montreal en Annie (=Annemarie Brohm, voorheen zangeres van Leaf), brengt het nummer nu uit als download. Het nummer van Peter Vos staat ook op de komende dubbelaar ‘Hitzone 50’, waar per editie zo’n 40.000 van verkochte worden. Dus Peter is nu al verzekerd van een flinke omzet. ‘Peter’ als je dit leest, laat even wat van je horen!

Zangeres maakt eigen bewerking

Naast de uitvoering van Peter Vos is er nog een Nederlandstalige uitvoering van ‘Haus am See’ door Theresa. In het najaar van 2008 was zij in Wenen en hoorde het nummer van Peter Fox en was direct enthousiast. De tweede track op de cd-single van ‘Haus am See’ is ‘Saint Tropez’, en bleek de karaokeversie te zijn. Theresa, die deel heeft uitgemaakt van de musicalgroep Vals alarm! uit Groningen, wilde daar iets mee doen en maakte een eigen tekst. Ze nam het nummer in haar eigen huiskamer op en noemde het ook ‘Huis aan zee’. Ook zij gebruikt dus zee in plaats van meer, de vertaling van het Duitse See. Onlangs reageerde ze met: “Uiteraard weten we dat See in het Duits 'meer' betekent, alleen vonden we dat metrisch niet klinken in het nummer. Geen vertaalfout dus, maar een bewuste keuze.” Nog bedankt voor je reactie Theresa. Enne, is dat wel je echte naam?

Seductive wil de leiding

Seductive: Hard to handle (94)

In maart scoorde Seductive, het alter ego van Sander Koetze, de eerste hit met ‘Here we go’, dat vijf weken genoteerd stond, met als hoogste notering: #73. Seductive/Sander is een veelgevraagde dj en is resident dj in Hardersplaza in Harderwijk. Sander beschrijft zichzelf als volgt: ‘als housemuziek een volk is, dan wil ik daar de president van zijn’.

Bløf zingt opnieuw soundtrack

Bløf: Midzomernacht (95)

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond het jaarlijkse Concert at sea plaats op de Brouwersdam in Zeeland. En ook de vierde editie van dit festijn, waar naast Bløf ook Marco Borsato, Maria Mena, the Golden earring, VanVelzen en Ed Kowalczyk van Live optraden, was een succes. De week daarvoor gaf Bløf op diezelfde Brouwersdam een intiem concert voor slechts 120 fans die via 3FM een kaartje hadden weten te bemachtigen. Tijdens dit Midzomernachtconcert werd natuurlijk ‘Midzomernacht’ gebracht, de nieuwe single en hun 31ste notering. Daarnaast speelde Bløf het nieuwe nummer ‘De Storm (geef niet op)’, dat het titelnummer wordt van de film ‘De storm’, die in september in première gaat. Dat zal dan de tweede keer zijn dat ze een nummer uit een film zingen. In 2007 zong Bløf het thema van ‘Alles is liefde’, wat hen een #1-hit opleverde. Diezelfde avond maakte zanger Paskal Jacobsen bekend vader te worden. Zijn vrouw Doortje is op 1 januari 2010 uitgerekend!

Geen vakantie voor Paultje Poets

Paultje Poets: Als we straks met vakantie gaan (100)

De komende tijd gaan veel Nederlanders op vakantie. Maar hoewel Paultje Poets er over zingt, gaat die vakantie voor hem (voorlopig) niet door. Vorige week maandag, 22 juni 2009, brak hij tijdens het winkelen in een bouwmarkt zijn voet; een marmeren tafelblad viel vanaf een hoogte van 1 meter op zijn voet. Vervolgens kwam hij afgelopen vrijdag ten val waarbij het gips brak. Inmiddels zit er beter gips om zijn voet, en is hij binnenkort weer wat mobieler. Maar vakantie zit er niet in!

Paultje Poets komt uit het Brabantse Ochten, waar hij op 14 februari 1979 is geboren. Hij is altijd al bezig met muziek. Zijn grote voorbeelden zijn Koos Alberts, André Hazes en Frans Bauer. Begin 2004 treedt Paul op in ‘Het wapen van Ochten’, de kroeg waar hij barkeeper was. Samen met Martin Jansen zingt hij het nummer ‘Laat iedereen maar naar zich zelf kijken’. Daarop raad Martin hem aan om meer met zijn stem te gaan doen. Optredens volgen en verscheidene cd-singles worden opgenomen. Maar mede door zijn gewicht wordt zijn gezondheid minder. In oktober 2006 moet Paultje worden geopereerd en komt er weer bovenop. Vanwege veel gewichtsverlies, in zeven maanden 100 kg, wordt hij in januari 2008 voor de tweede keer geopereerd. Door een bacterie ontstaan er complicaties, maar eind 2008 is Paultje weer aan de betere hand. Uiteindelijk is hij in achttien maanden tijd, zo’n 200 kg aan gewicht kwijt geraakt. Begin dit jaar nam hij het nummer ‘Als we straks met vakantie gaan’, waarbij ook een clip is gemaakt. Heeft hij toch een beetje het vakantiegevoel.